Stomme fout in veilgheidssysteem Thalys

Door een fout in het veiligheidssysteem van de hogesnelheidstrein Thalys hebben honderden reizigers gisteren urenlang vastgezeten in de trein.

Wanneer twee Thalys-treinen elkaar kruisen op het HSL-tracé wordt de beveiliging geactiveerd waardoor de trein uit de richting van Brussel stilvalt. Door een fout in het Nederlandse systeem wordt de stroom uitgeschakeld wanneer de treinen elkaar op de grens tussen Nederland en België passeren.

"We zaten bijna drie uur vast in die ijskoude trein", vertelt een Vlaamse reiziger, die gisteren in de stilgevallen Thalys zat. De stroom was uitgevallen waardoor de toiletten niet meer werkten en dus overstroomden. Monteurs kregen de trein weer aan de praat waarna deze met 40 km per uur door kon rijden richting Amsterdam.

Een woordvoerder van de Vlaamse spoornetbeheerder Infrabel verklaarde tegenover Het Laatste Nieuws dat ingenieurs het probleem op gaan lossen. Uiteindelijk had de Thalys bijna drie uur vertraging, de duur van een reis met de Thalys van Amsterdam naar Parijs.

Met dank aan RenRen- voor de submit.