FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 december 2009

Voetballers Eritrea verdwenen

Er is werk aan de winkel voor de bondscoach van Eritrea. Hij moet op zoek naar een nieuwe internationals nu een groot deel van zijn selectie is verdwenen in Nairobi na de verloren kwartfinale in het toernooi om de beker van Oost- en Centraal-Afrika (Cecafa). De secretaris van deze organisatie, Nicholas Musonyey, bevestigde vandaag dat liefst twaalf Eritrese spelers de benen hebben genomen.

Hij zei erg verlegen te zijn met de ontstane situatie. "Het geeft de regio een slecht imago. Ik heb goede contacten met de voetbalfederatie van Eritrea. Het zou kunnen dat de regering nu geen spelers meer naar het buitenland laat gaan voor wedstrijden." Het gezelschap zou zaterdagavond terugvliegen naar Asmara, maar op de luchthaven bleek de ploeg uitgedund.

In 2006 besloten vier spelers van de club Red Sea te vluchten, eveneens in Kenia. Ze vroegen politiek asiel aan. Sinds twee jaar laat de Eritrese overheid alle sporters die de grens over willen een borgsom van 100.000 nakfa (4500 euro) storten om te voorkomen dat ze de wijk nemen. Ook moeten ze in het buitenland altijd onder toezicht van meegereisde officials blijven.

Belager Berlusconi zegt sorry

De man die gisteren Silvio Berlusconi met behulp van een beeldje van de Dom van Milaan het ziekenhuis insloeg, Massima Tartaglia, heeft per brief aan zijn slachtoffer zijn spijt betuigd voor zijn daad. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA op gezag van de advocaten van de man vandaag bekend gemaakt.

De 42-jarige man, die direct na de aanval werd opgepakt, gaf in zijn schrijven aan de Italiaanse premier aan dat zijn daad geen politieke achtergrond had. Hij omschrijft de aanval als "een oppervlakkige, laffe en ondoordachte daad" en "herkende zichzelf niet in zijn handelen".

Vengaboys wagen een comeback

Je kent ze vast nog wel, je bent stiekem fan van ze geweest of je probeert ze wellicht juist nog steeds te vergeten. In het laaste geval is er slecht nieuws te melden: de Vengaboys gaan voor het eerst sinds tien jaar weer een gooi doen naar een hoge notering in de hitparade.

Begin volgend jaar wil de voormalige melkkoe van producers Wessel van Diepen en Dennis van den Driesschen, alias DJ Delmundo en DJ Danski, een nieuwe single uitbrengen. Het moet "het meest homoachtige nummer worden dat ze ooit hebben gemaakt", zo meldt de groep vandaag via haar YouTube-kanaal.

De groep scoorde in 1997 haar eerste hitje met Parade de Tettas, maar de grote doorbraak kwam het jaar erop met hits als Up And Down,  We Like To Party en de nummer-1-hit  Boom, Boom, Boom, Boom. Na 2000 was het echter gedaan met de grote successen en verschenen er ook geen nieuwe albums meer van de groep, waarvan de leden na 2002 elk hun eigen gang gingen. In 2006 hergroepeerden de Vengaboys zich en sindsdien treden ze weer regelmatig op, al bleef nieuw werk vooralsnog uit.

Met dank aan Basst2005 voor de submit.

'CSKA Moskou wil Honda'

De Russische roebels lonken voor Keisuke Honda. De middenvelder van VVV-Venlo staat volgens Omroep Venlo in de belangstelling voor CSKA Moskou.

Inmiddels heeft de voorzitter van VVV Venlo, Hai Berden, tegenover de omroep bevestigd dat de interesse geen gebakken lucht is. Naar verluidt heeft de Venlose club een prijskaartje van ongeveer tien miljoen euro gehangen om de nek van Honda.

Afgelopen zomer had CSKA ook al belangstelling voor de Japanse middenvelder. Destijds had de speler zelf echter geen interesse in een overgang. Nu CSKA Moskou na de winterstop nog in de Champions League actief is, is de keuze op sportief gebied aantrekkelijker geworden.

Ook PSV, Ajax en FC Twente wilden graag de handtekening van Honda ontvangen, maar konden niet voldoen aan de vraagprijs van VVV.

Inmiddels heeft ook een andere club zich bij Berden gemeld naar de beschikbaarheid van de Japanner. Welke club dat is, wil de ploeg uit het zuiden van Nederland niet bekend maken.

Gelfand wint wereldbeker schaken

Schaker Boris Gelfand heeft de wereldbeker in de wacht gesleept. De Israëliër was in een bloedstollende en lange finale sterker dan de Oekraïner Roeslan Ponomariov.

De 41-jarige Gelfand, tijdens het WK van 2007 gedeeld tweede met de Rus Vladimir Kramnik, was vooraf in het Russische Chanty-Mansijks de deelnemer met de hoogste rating. Hij bereikte de finale door onder meer Judith Polgar en Sergej Karjakin te verslaan.

In de finale met Ponomariov, FIDE-wereldkampioen van 2002, brachten de vier klassieke partijen, partijen met een lange bedenktijd, geen beslissing. Vervolgens moesten er vier rapid-partijen, partijen met een bedenktijd van twintig minuten, aan te pas komen. Ook hierin was de stand gelijk.

De vier blitz-partijen die volgden, partijen met bedenktijd van vijf minuten, brachten uiteindelijk wel de beslissing. Gelfand wist er namelijk drie te winnen en wist zo de wereldbeker te veroveren.

Skiër Didier Cuche breekt rib

Skiër Didier Cuche heeft bij een training in Val d'Isere een rib gebroken. De leider in de wereldbeker mist daardoor mogelijk de World Cup van komend weekend in Val Gardena.

De val van de 35-jarige Cuche is niet bepaald een incident. In het nog maar korte ski-seizoen zijn al diverse ongelukken gebeurd. Onder meer Ivica Kostelic, Thomas Lanning en John Kucera liepen zware blessures op. De internationale skifederatie FIS heeft zelfs al zijn bezorgdheid geuit.

Lapage volgt Bruyneel op bij Astana

Lorenzo Lapage volgt Johan Bruyneel als ploegleider bij Astana. Bruyneel vertrok naar Team Radioshack, de ploeg van Lance Armstrong.

Lapage was vorig seizoen actief als ploegleider bij Rock Racing. De nieuwe leider van Astana laat weten: "Ik ben heel gelukkig dat ik weer bij een ProTour-ploeg zit."

Hij vervolgt: "Rock Racing was een leuk avontuur, maar dit is toch wat anders. Ik kom niet in een onbekende wereld terecht, want ik ken hier nog veel mensen van mijn periode bij Discovery Channel."

Ooijer snapt kritiek op verdediging Oranje niet

André Ooijer snapt niet dat er regelmatig kritiek is op de verdediging van het Nederlands elftal.

"Het zal altijd zo blijven. Als je verliest, zeker op toernooien, is de kans groot dat je eruit ligt, en dan is het altijd de verdediging die het heeft gedaan," aldus Ooijer. "Daar moet je je niet aan storen." Volgens de verdediger van PSV is hier maar één ding aan te doen: "Zorgen dat je zo min mogelijk goals hoeft te slikken en goede onderlinge verhoudingen in de laatste linie."

Ook heeft Ooijer geen zin in een discussie over de eerste keeper, Maarten Stekelenburg of Edwin van der Sar. "Maarten is een geweldige keeper, Edwin ook. Maar Edwin heeft bedankt. Dus is Maarten eerste keeper en hij doet het goed. Ook hij heeft weinig goals tegen gekregen."

Contador benoemd tot Wielrenner van het Jaar

De UCI heeft Alberto Contador benoemd tot beste wielrenner van 2009. De Spaanse winnaar van de afgelopen Tour de France kreeg de prijs in Madrid uit handen van UCI-voorzitter Pat McQuaid.

De prijs gaat elk jaar naar de wielrenner die op het eind van het jaar bovenaan de UCI World Ranking staat. Dit is een regelmatigheidsklassement van 24 wedstrijden. De Spaanse wielerbond RFEC ontving de prijs voor beste wielerland.

Advocaat: "Stijnen gefrustreerde sporter"

Dick Advocaat heeft tijdens een persbabbel in Dworp gereageerd op de kritiek van Stijn Stijnen. De Belgische keeper had gisteren kritiek op de bondscoach vanwege zijn functie bij AZ.

"Stijnen mag zeggen wat hij wil, vrijheid van meningsuiting. Maar dit is kritiek van een gefrustreerde sporter", reageerde Advocaat. "Stijnen heeft zichzelf buitenspel gezet. Als hij zich niet had afgemeld, zou ik hem zeker hebben opgeroepen. Ik heb enkel gezegd dat hij zich net als iedereen zou moeten bewijzen."

De keeper van Club Brugge was ook van mening dat het Belgische elftal wel meer dan één oefenwedstrijd kon gebruiken. Ook daar reageerde Advocaat op: "Het is niet de schuld van AZ of door gebrek aan motivatie van mijn kant dat de Rode Duivels tot 1 mei maar één interland spelen. Stijnen had zich beter moeten informeren. Er is in die periode door de UEFA immers maar één datum, 3 maart, vastgelegd. Pas vanaf mei mogen we weer meer spelen. En dat zullen we doen ook. We zoeken nog naar tegenstanders."

'Toestand Berlusconi ernstiger dan gedacht'

De toestand van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi is ernstiger dan de artsen in eerste instantie dachten na de aanslag van zondag. Daarom is ontslag uit het ziekenhuis de komende 24à 36 uur niet aan de orde.

Dit blijkt uit een nieuw medisch bulletin van het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan, dat het Italiaanse persbureau ANSA vanmiddag heeft verspreid. De 73-jarige premier kan maar met moeite eten en wordt behandeld met antibiotica en pijnbestrijders. Een operatie van de premier lijkt niet meer nodig.

De omstreden Berlusconi liep een gebroken neustussenschot, twee gebroken tanden en een gescheurde lip op, toen een verwarde man een beeld van de Dom van Milaan naar hem gooide.


  (foto: ANP)

'Hiddink gepolst door Noord-Korea'

Volgens Johan Derksen heeft Noord-Korea coach Guus Hiddink een aanbod gedaan om het land te leiden tijdens het komende WK in Zuid-Afrika. Hiddink had tijdens het WK van 2002 Zuid-Korea onder zijn hoede.

Hiddink heeft het voorstel naast zich neergelegd, omdat de Varssevelder dit niet kan maken ten opzichte van Rusland. Onder leiding van Hiddink konden de Russen zich ten koste van Slovenië niet plaatsen voor de eindronde.

Hiddink liet in een reactie weten: "We zijn als Rusland samen ten onder gegaan, dus ik kan het niet maken om met Noord-Korea alsnog naar het WK te gaan."

Zuid-Korea gaf trouwens te kennen geen problemen te hebben met Hiddink als bondscoach van Noord-Korea tijdens het komende WK.

Oostenrijker op zijn 17e ingenieur

De Oostenrijker Marian Kogler heeft op zijn zeventiende een masteropleiding tot ingenieur afgerond. Hij is de jongste academicus van de Alpenrepubliek.

Dit hebben Oostenrijkse media vandaag gemeld. Kogler kon al lezen en schrijven toen hij drie was. Op zijn vijfde schreef hij zijn eerste computerprogramma. Op de leeftijd van acht jaar ging hij naar het gymnasium.

Toen Kogler dertien was, kreeg hij een speciale ontheffing om al naar de Technische Universiteit Wenen te mogen. Toen hij zestien was, verwierf hij de bachelorgraad in software and information engineering. Nu heeft hij zijn masterstudie kunstmatige intelligentie afgerond en mag de tiener zich Diplomingenieur noemen.

Volgens mensen die hem aan de universiteit volgden, is Kogler hoogbegaafd, goed georganiseerd en erg gedisciplineerd. Dipl.-Ing. Kogler wil nu gaan promoveren. "Ik zal zeker niet in een half jaar klaar zijn", aldus de jongen.

Valencia wil bankzittende Maduro niet kwijt

Hedwiges Maduro heeft de prangende wens om zich in de komende winterstop ergens anders te nestelen. De middenvelder van Valencia ventileerde bij de clubleiding zijn vurige wens, maar kreeg echter nul op het rekest.

Vorig seizoen mocht hij vaak als basisspeler nog aan de aftrap staan in een duel van Valencia. Dit seizoen is zijn inbreng vooralsnog echter gering. "In de competitie spelen we goed en spelen we met een vast elftal", vertelde Maduro tegenover Sportweek.

"Het is moeilijk om daar tussen te komen. Vorig seizoen speelde ik wél een periode alles in de competitie. Nu val ik soms in en speel ik in de Europa en de beker. Maar ik in wil in de competitie speelminuten maken."

Bij Valencia heeft Maduro te maken met hevige concurrentie. "David Albelda en Carlos Marchena presteren goed en beide haal je niet zomaar uit het elftal. Maar zij zijn natuurlijk wel op leeftijd. De club houdt me voor dat ik hen straks opvolg en dus moet ik nog even geduld hebben."

Toch had hij graag ergens anders na de winterstop tegen de bal aangetrapt. "Maar ik mag niet weg. Kán ook niet weg. Ik heb nu vijf competitiewedstrijden gespeeld en bij dat aantal mag je niet verhuurd worden binnen Spanje. Het buitenland kan natuurlijk wel, maar dat wil de club niet."

"De trainer zegt dat ik heel belangrijk ben voor de groep. Ik kan met iedereen goed opschieten. Hij wil absoluut niet dat ik wegga. Zegt: 'Als iemand geblesseerd raakt, sta jij daar", besluit Maduro zijn betoog.

Aachen promoveert Meijer tot nieuwe TD

Alemania Aachen heeft een nieuwe technisch directeur gevonden. De Nederlander Erik Meijer zal de desbetreffende functie per direct gaan bekleden.

Bij Aachen volgt hij Andreas Bornemann op. Hij verliet eind november de Duitse club. Meijer was reeds al actief op de marketingafdeling van de middenmoter uit de tweede Bundesliga.

"Ik ben een persoon die altijd openstaat voor nieuwe uitdagingen. Dat is één van de hoofdredenen waarom ik deze aanbieding heb geaccepteerd", spreekt Meijer na het bekendmaken van zijn nieuwe baan.

Hij vervolgt: "Ik ben ervan bewust dat Alemannia niet automatisch kan voortborduren op de succesvolle jaren uit het verleden omdat de chef sportzaken nu Erik Meijer heet."

Rel om donkere Jezus

In het Noord-Italiaanse Verona, de stad van Romeo en Julia, is een rel ontstaan om een Jezus met een donkere huidskleur in een kerststal in de plaatselijke rechtbank. De donkere baby is een idee van Mario Giulio Schinaia, het hoofd van het parket van Verona.

Volgens Schinaia blijkt uit onderzoek dat Jezus en zijn biologische ouders, Maria en Josef, waarschijnlijk een donkere huiskleur hadden: "Deze kerststal behoort tot een universele christelijke traditie, die de hele feestvierende christenheid samenbrengt."

De separatistische regeringspartij Lega Nord, die zich erg afwijzend opstelt jegens buitenlanders, heeft geen goed woord over voor de donkere Jezus. "Het is een nutteloze provocatie, net zoals de suggestie dat wij helemaal geen kerststal zouden moeten hebben om moslims niet te beledigen", aldus minister van Landbouw Luca Zaia.

Schinaia blijft zijn 'zwarte kerststal' verdedigen: "Er zou geen witte of zwarte kerst moeten zijn, alleen een gelukkige kerst voor iedereen, van elke huidskleur, etnische achtergrond of nationaliteit."

Tankmelk vaker gecontroleerd op Q-koorts

In de strijd tegen de Q-koorts gaat het ministerie van Landbouw vaker schapen- en geitenmelktanken controleren. Monsters uit de tanken moeten uitwijzen of het genetisch materiaal van de Q-koortsbacterie in de melk zit.

Aanvankelijk zou de overheid de melk iedere twee maanden gaan controleren. Het is echter nodig om het onderzoek meer frequent plaats te laten vinden, om zo snel en adequaat mogelijk te kunnen reageren op een besmetting. Deze nieuwe maatregel is sinds vanavond van kracht.

Chip in kliko registreert afvalgedrag

De gemeente Purmerend neemt een belangrijke volgende stap om privacy nog verder terug te dringen, althans dat vindt Stadspartij Purmerend. De gemeente heeft namelijk chips in de grijze en groene afvalkliko's geplaatst om afvalgedrag te registreren.

Overigens kan de chip (nog) niet registreren wat je weggooit maar er wordt wel geregistreerd hoevaak je de kliko aanbiedt op straat en daar betaal je dan voor. Rekeningafval als het ware. Hoe dan ook, de inwoners van Purmerend zijn laaiend.

Vooral omdat door de gemeente kliko's zonder chip als illegaal worden beschouwd. Deze worden door de gemeente ingenomen. Een nieuwe bak krijg je pas na aangifte bij de politie. Overigens is het systeem ook fraudegevoelig als je een gechipte kliko hebt. Je laat de jouwe gewoon in de achtertuin staan en verdeelt voor de ophaaldag al afval in de kliko's die aan de straat staan. Stadspartij Purmerend heeft inmiddels vragen gesteld aan het college. Deze kun je hier lezen.

Heidfeld hoopt op afzegging Schumacher

Nick Heidfeld hoopt dat Michael Schumacher afziet van zijn rentree in de Formule 1. Mocht de zevenvoudig wereldkampioen niet zijn comeback op het hoogste niveau maken dan is Heidfeld de eerst aangewezene om te tekenen bij Mercedes Grand Prix.

De Duitser hoopt nog steeds teamgenoot van Nico Rosberg te worden bij de renstal uit Brackley. "Ik heb al andere concrete mogelijkheden afgewezen en we blijven aan de andere mogelijkheden een lagere prioriteit geven," zei Heidfeld die hoopt dat Schumacher afziet van een rentree. Hij heeft een hekel aan alle speculaties rond zijn 40-jarige landgenoot. Het nieuws knaagt aan hem, omdat hij in de luwte alsnog probeert het stoeltje bij het topteam in de wacht te slepen.

Heidfeld was in de jaren negentig opgenomen in het young driver programme van Mercedes, maar zag zijn kans op een racestoeltje bij McLaren in 2002 in rook opgaan omdat ze Kimi Räikkönen aantrokken. De Duitser reed onder meer bij Sauber en BMW in de Formule 1 en moet na 169 races nog steeds zijn eerste Grand Prix winnen.

Kerstrood op mijn kaken

“En?” vraag ik nieuwsgierig, als mijn man terugkomt van zijn ochtendwandeling met de hond. Hij schudt zijn hoofd. “Nee, ze staan er nog niet.” Ik baal. We hadden ons erop verheugd om vandaag een kerstboom te halen en op te tuigen, maar dat plannetje valt nou mooi in duigen. Maandag is mijn vrije dag, de rest van de week moet ik werken. We besluiten om al wel vast de andere kerstversieringen tevoorschijn te halen, zodat alleen de kerstboom nog maar hoeft.

Personeel British Airways staakt tijdens kerst

Mensen die tijdens de kerstvakantie met British Airways willen vliegen kunnen wel eens voor onaangename verassingen komen te staan. Het cabinepersoneel van deze vliegmaatschappij heeft namelijk besloten om tussen 22 december en 2 januari te gaan staken. Ze doen dit vanwege stukgelopen loonsonderhandelingen. Als de staking doorgaat kan dit British Airways vijftig miljoen pond (55,5 miljoen euro) aan omzet kosten.

Het concern kampt al langer met grote problemen. Volgens analisten maakt de maatschappij per dag 1,5 miljoen pond (1,66 miljoen euro) verlies. In november werd een personeelsreductie aangekondigd waarbij 1700 van de 14.000 arbeidsplaatsen verloren zouden gaan. Ook zouden de lonen van het cabinepersoneel voor de komende twee jaar worden bevroren. Er werd ook nog gepland om drieduizend medewerkers voortaan in deeltijd te laten werken en met een cabinemedewerker per vlucht minder te gaan vliegen. Het concern leed in een half jaar tijd een verlies van 292 miljoen pond (327 miljoen euro).

Brein België bant Kabouter Wesley van YouTube

Pech voor de Weblog, die iedere maandag trouw het nieuwste filmpje van Kabouter Wesley postte. De Belgian Anti-Piracy Federation (BAF), de evenknie van BREIN voor onze zuiderburen, heeft alle filmpjes van de populaire kabouter per direct van YouTube laten halen.

Woestijnvis, dat sinds september wekelijks een aflevering maakt voor hun tv-programma 'Man Bijt Hond', heeft bij BAF aan de bel getrokken om de afleveringen van de videosite te krijgen. Reden hiervoor is dat productiebedrijf Woestijnvis in onderhandeling is met De Wereld Draait Door.

Een ware fan van de chagrijnige kabouter zette na iedere uitzending direct het filmpje op YouTube. Hierdoor werd de Belgische Kabouter Wesley, die vorig jaar begon als stripfiguur in tijdschrift HUMO, ook in ons land razend populair. Nadat enkele afleveringen honderdduizenden keren waren bekeken op YouTube, werd tekenaar Jonas Geirnaert uitgenodigd om bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel te komen zitten. 

Sindsdien is het VARA-programma in onderhandeling over de uitzendrechten van Kabouter Wesley. Reden voor de producent om de filmpjes van internet te laten halen. Volgens Woestijnvis' programmadirecteur Olivier Goris zijn er echter twee redenen om bij BAF aan te kloppen. "Ten eerste omdat we een afspraak hebben met Humo en met Eén dat zij die filmpjes op hun website mogen zetten. Daarnaast is er ook de Nederlandse interesse om de filmpjes over te nemen. De Wereld Draait Door heeft niet gevraagd om actie te ondernemen, maar we merkten toch dat ze het niet leuk vonden", aldus Goris.

De tekenaar heeft er geen problemen mee dat zijn creatie wereldberoemd werd dankzij YouTube, maar kan de actie van Woestijnvis wel begrijpen. "Waarom zou De Wereld Draait Door de cartoon nog tonen als vele kijkers die voordien al op internet gezien hebben?", vraagt Geirnaert zich hardop af.


Kabouter Wesley-fan 60659 is niet blij met BAF

Man valt hulpverleners aan op A6

Een automobilist die zijn auto met onbekende reden in de vangrail had geparkeerd, is vanmorgen volledig door het lint gegaan. Nadat hij ongedeerd uit zijn auto was gekropen deed hij een van de meest domme dingen die je maar kunt doen, namelijk de A6 oplopen. Hij werd dan ook geraakt door een vrachtwagen. De aanrijding met de vrachtwagen was niet al te ernstig, de man werd slechts geschampt.

Drie mensen zagen dit gebeuren en kwamen de man ten hulp. De man was hier niet van gediend, wat de drie automobilisten op klappen kwam te staan. Eén automobilist werd zelfs in zijn oor gebeten.

Hierna vluchtte de Groningse automobilist een weiland in, waar hij ook nog eens een boer die daar stond een pak rammel verkocht. De man is met veel moeite opgepakt door de politie en daarna naar het bureau gebracht.

Meisje (17) verjaagt straatrovers

Je zou zeggen dat drie mannen van rond de twintig jaar een meisje van zeventien jaar oud toch wel aan zouden moeten kunnen. Een meisje uit Weesp bewees eergisteravond het tegendeel. De zeventienjarige werd in Weesp door drie mannen met donkere huidskleur op de grond geduwd, waarna haar tas werd gestolen.

Het meisje bleef echter niet op de grond zitten en zette de achtervolging in. De mannen hadden hier klaarblijkelijk niet op gerekend. Ze gooiden van schrik haar tas op de grond, waarna ze er vandoor gingen. De politie is nog op zoek naar getuigen van het voorval.

Met dank aan bierspons voor het submitten

Jongen verliest vingers door vuurwerkexperiment

Het is nog niet eens kerstmis geweest, maar het aantal vuurwerkslachtoffers loopt al op. Eerder meldden we al dat twee jongens uit Vlaardingen ernstig gewond raakten door een vuurwerkbom en dat er een auto in Heinkenszand met behulp van vuurwerk is opgeblazen. Vandaag kunnen we helaas alweer het volgende slachtoffer melden.

Een veertienjarige jongen uit Meliskerke was afgelopen vrijdag aan het experimenteren met een aluminium buis vol sterretjes. Zijn experiment verliep waarschijnlijk iets anders dan de bedoeling was, de buis ontplofte namelijk in de hand van de jongen. De politie maakte dit vandaag bekend.

De jongen is naar een buurtgenoot gerend die meteen een ambulance gewaarschuwd heeft. Hij werd naar het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam gebracht waar hij aan zijn hand werd geopereerd. Hij zal het helaas wel met twee vingers en een groot deel van zijn duim minder moeten doen voortaan, deze konden namelijk niet meer worden aangehecht.

Met dank aan Fredo55 voor het submitten.

Lloyds bank investeert in Virgin/Manor

Lloyds Banking Group heeft bekend gemaakt dat het voor tien miljoen pond aandelen heeft genomen in de nieuwe Formule 1-renstal Manor Grand Prix/Virgin Racing. De kostenbesparingen in de sport vormen volgens de bank een ideaal moment om in de sport te stappen.

"Het is een nieuw tijdperk in de Formule 1. De uitgaven worden beperkt, maar de inkomsten blijven gelijk. Bovendien is er weer wat stabiliteit," zei Lloyds-directeur Carl Wormbald. Teambaas John Booth is blij met het nieuws. "De banken hebben een lading slechte publiciteit gehad, maar het is mooi dat Lloyds investeert in een jong bedrijf dat banen schept."

Morgen zal voor het team nog meer goed nieuws komen. Dan zal het Virgin van miljardair Richard Branson bekend gaan maken wat het met het team van plan is.

Prijswinnaars FOK!sport

Afgelopen week mochten we in samenwerking met Uitgeverij Plateau vijf exemplaren weggeven van het boek De Hel van '63. Het enige wat je hiervoor hoefde te doen was onderstaande vraag te beantwoorden.

Wie won de Elfstedentocht in 1963?

Het antwoord was natuurlijk Reinier Paping.

De winnaars zijn

CodeVision
Breach
Fleuril
marcodej
hinse

Winnaars gefeliciteerd! Jullie ontvangen jullie prijs binnen een week of twee. Niets gewonnen? Op het Elfstedentochtforum loopt een prijsvraag over De Muts van '63.

Dragon Age: Origins naar de Mac

Goed nieuws voor Mac bezitters, het door ons met een 90% beloonde Dragon Age: Origins komt er aan voor de Mac. Dat heeft Bioware vandaag aangekondigd.

Je kan het spel nu pre-orderen, zo wel de Standard Edition als de Digital Deluxe editie. De Standard Edition zal zowel de Stone Prisoner and Blood Dragon Armor DLC bevatten. De Deluxe Edition zal Stone Prisoner, Blood Dragon Armor en Wardens Keep DLC bevatten.


Ook zijn de systeemeisen bekend gemaakt.

* Mac OS X 10.6.2 Leopard of hoger
* Intel Core 2 Duo Processor
* 2 GB RAM
* ATI X1600 of NVIDIA 7300
* Minstens 17gb aan vrije hardeschijfruimte
* Het spel is niet te spelen op een PowerPC (G3/G4/G5) Of met een Intel GMA video-kaart

Op het moment van schrijven is alleen de Engelse versie te pre-orderen. Over andere talen is nog niks bekend. Over de release-datum word nog geen woord gerept.

Tentoonstelling Anne Frank in Tokyo

Staatssecretaris Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken opent morgen in Tokyo de reizende tentoonstelling 'Anne Frank - een geschiedenis voor vandaag' op de universiteit Sophia. Timmermans bezoekt Japan in het kader van vierhonderd jaar handelsbetrekkingen tussen Japan en Nederland. Dit maakte de Anne Frank Stichting vandaag bekend.

Studenten en docenten van de universiteit kunnen de tentoonsteling tot 24 december bezichtigen. Daarna reist de tentoonstelling door naar Kyoto en Hiroshima.

Citaten uit het dagboek van Anne Frank en foto's van de familie Frank vormen de rode draad van de reizende tentoonstelling. Ze worden aangevuld met andere persoonlijke verhalen over de gevolgen van de Holocaust.

Er reizen verschillende kopieën van de tentoonstelling over de hele wereld. In totaal hebben ruim tien miljoen mensen in 1850 steden wereldwijd de expositie bezocht.

Vettel: "We blijven bij Renault"

Sebastian Vettel heeft bekendgemaakt dat Red Bull Racing in 2010 wederom gebruik zal maken van Renault-krachtbronnen. De Oostenrijkse renstal flirtte afgelopen winter met Mercedes- en Cosworth-motoren, maar besloot toch bij het Franse merk te blijven.

De FIA publiceerde recent een voorlopige inschrijflijst waarop stond dat Red Bull bij Renault bleef voor de krachtbronnen. Teambaas Christian Horner zei toen dat de deal nog niet rond was. In het RTL-programma 2009! Menschen, Bilder, Emotionen zei Vettel: "We blijven bij Renault."

Trioliefhebster gearresteerd

De politie van de Amerikaanse stad Waterbury heeft afgelopen vrijdag een dertigjarige vrouw opgepakt. Ze heeft namelijk een echtpaar herhaaldelijk opgebeld en geëist met haar een triootje aan te gaan. Toen ze een papier ondertekende dat ze verklaarde voor de rechter te verschijnen mocht ze weer vertrekken.

De vrouw, Anna Bambino, belde zeker vijf keer met het stel dat zij via een wederzijdse vriend had leren kennen. In ieder gesprek drong zij erop aan dat het paar trioseks met haar moest hebben. 

Toen de politie Bambino uiteindelijk confronteerde met de aanklacht, bekende ze schuldig te zijn. Wel voerde ze aan tijdens de gesprekken dronken te zijn geweest.

Siemerink: "Spelers zijn mondiger geworden"

Jan Siemerink, Davis Cup-captain van de Nederlandse mannen, denkt dat de vele afleiding die spelers tegenwoordig hebben mede de grondslag is van het dalende niveau van het Nederlandse tennis. Hierdoor zijn de spelers, volgens Siemerink, veel mondiger geworden.

"Wij kochten vroeger nog een boek en nu kun je de hele dag tv kijken en achter de computer zitten," aldus Siemerink over de nieuwe generatie. "Ik wil niet gelijk zeggen dat ze verwend zijn. Maar ze zijn wat mondiger. Je moet ze echt vertellen wat er nodig is. Wij hadden vroeger aan één woord genoeg. Ik wil wel een rol van betekenis spelen. Ik moet wat toevoegen, daarom doe ik ook veel aan begeleiding van spelers."

Na jaren van daling in het Nederlandse mannentennis, zag Siemerink dit jaar toch enkele lichtpuntjes. Zoals bij het Davis Cup duel tegen Frankrijk afgelopen september. Volgens Siemerink was het het beste tennis dat hij de afgelopen drie jaar tijdens het landentoernooi van Nederland had gezien. "Het blijft een moeilijke periode in het Nederlandse tennis, maar gelukkig komen er nu weer een paar jongens aan."

Eén van die jongens is Thiemo de Bakker, die dit jaar de top 100 bereikte en in de Davis Cup van Gaël Monfils won. "Ik heb altijd wel vertrouwen gehad in Thiemo. Hij heeft nu een topwedstrijd gewonnen van Monfils. Nu hij heeft gezien dat het hem goed afgaat, gelooft hij er volgende keer ook in. Hopelijk kan hij dat niveau weer halen."

Klimaattop breekt record CO2-uitstoot

De klimaattop in Kopenhagen veroorzaakt net zoveel uitstoot van kooldioxide als 660.000 inwoners van Ethiopië of 2300 Amerikanen in een jaar tijd. Nog niet eerder in de geschiedenis leverde een internationale conferentie over het klimaat zoveel schade op voor het leefmilieu op aarde.

Dat blijkt uit cijfers die vandaag zijn vrijgegeven door de autoriteiten in Denemarken, organisator van de top. Duizenden staatshoofden, ministers, ambtenaren, journalisten en lobbyisten zijn naar het Scandinavische land gekomen om de top bij te wonen, in grote meerderheid per vliegtuig. Bij elkaar opgeteld zijn zij goed voor een uitstoot van 46.200 ton CO2.

Denemarken heeft geprobeerd de kooldioxide-uitstoot zoveel mogelijk binnen de perken te houden. De top zelf zou volgens de cijfers van de Denen verantwoordelijk zijn voor 5700 ton koolstofdioxide aan uitstoot, door transport van deelnemers in Kopenhagen, maaltijden, computergebruik en nog een reeks andere zaken. De vliegtickets van de deelnemers leveren de overige 40.500 ton CO2-emissie op.

De Jonge maakt seizoen in Heerenveen af

Jan de Jonge zal het seizoen af gaan maken bij sc Heerenveen als hoofdtrainer. De 46-jarige Drent nam eind augustus het roer over van de ontslagen Trond Sollied. Heerenveen blijft echter wisselvallig spelen.

"Het is niet zinvol om voor de derde keer in één seizoen een nieuwe trainer met nieuwe ideeën voor de groep te zetten. Het is goed dat er nu duidelijkheid is. Wij hebben vertrouwen in de persoon Jan de Jonge en zijn werkwijze," zei directeur Yme Kuiper die ook bevestigde dat Gert Heerkes de rest van het seizoen aan zal blijven als assistent-trainer.

Groene honden in Rusland

Een opmerkelijke vondst bij een Russische illegale stortplaats in Jekaterinenburg; men vond daar een twintigtal groene honden. De dieren hebben waarschijnlijk van chemische troep gegeten dat door iemand daar is achtergelaten.

De beesten werden gespot door de Russische Alexei Bukharovsky. "Die honden lopen hier wel vaker rond. Normaal zien ze er eerder ros uit, maar nu zagen ze zo groen als smaragd. Ik dacht dat het om een grap ging, maar het bleek bittere ernst" aldus de Rus.

Het is nog niet bekend wat er met de honden gaat gebeuren. Wel is er de opdracht gegeven om alle chemische rotzooi op te ruimen

Ferrari houdt rentree Schumacher niet tegen

Mocht Michael Schumacher terug willen keren in de Formule 1, dan is Ferrari niet van plan dit tegen te gaan werken. Luca di Montezemolo, topman bij Ferrari, verklaarde: "Het is aan Michael om te beslissen"

De mogelijkheid dat Schumacher terugkeert in de Formule 1 lijkt steeds groter te worden. De problemen die er waren zijn opgelost en naar het schijnt hoeven alleen de contracten nog maar getekend te worden tussen Schumacher en Ferrari. Mocht de Duitser inderdaad voor het team uit zijn thuisland willen gaan rijden, is Ferrari niet van plan dwars te gaan liggen.

Schumacher, die zeven keer wereldkampioen werd, is sinds hij stopte met rijden in 2006 verbonden als adviseur aan Ferrari. Afgelopen zomer zou hij de verongelukte Felipe Massa tijdelijk vervangen, maar door fysieke problemen ging dat op het laatste moment niet door. Schumachers conditie is op dit moment een stuk beter, dus Mercedes (voorheen Brawn GP) probeert hem tot een terugkeer te verleiden.

Mocht Schumacher in 2010 voor Mercedes gaan rijden, moet hij zijn adviseurschap voor Ferrari natuurlijk laten schieten. "Werken voor Ferrari en tegelijkertijd voor één van zijn concurrenten is er niet bij.", aldus Di Montezomolo tegenover Reuters. "Wij willen Schumacher niet ten koste van alles aan onze afspraak houden, als hij besluit een andere weg in te slaan, verliest onze afspraak zijn geldigheid."

Toyota stopt met 'incest'-spotje

Toyota heeft een nieuwe reclamecampagne gelanceerd om de al wat oudere Yaris aan de man te brengen. Helaas voor de Japanse autogigant stuitte het spotje direct al op een muur van weerstand. Toyota heeft dan ook besloten het spotje weer van de buis te halen.

De seksueel getinte humor in de commercial is volgens tegenstanders namelijk pure incest. Zo laat een vader het vriendje van zijn dochter weten dat zij wel een stootje kan hebben. Daarnaast smoezen vader en schoonzoon over haar maagdelijkheid, met beloften om haar 'op haar rug te leggen' en 'klaar zijn voor een pijpbeurt'.

Gek genoeg heeft het spotje, genaamd 'Clean Getaways', vorige week nog een grote prijs gewonnen. De jury was vol lof en beloonde de makers met een geldprijs van zevenduizend Australische dollar, ruim vierduizend euro. "De top 10-inzendingen waren allemaal erg leuk om naar te kijken", laat de jury via de speciale Facebook-pagina weten.

Het commentaar op de commercial is echter niet van de lucht. "Het is zeer beledigend en ongelooflijk vernederend voor vrouwen", vindt ene Miranda Staton. "Het zijn echter alleen vrouwen die hierover zeuren", schrijft ene John Davis in een reactie. Toyota heeft het spotje inmiddels van de buis gehaald. 


Wie zou haar nu niet willen ontmaagden?

Mosley: "Vertrek BMW en Toyota was niet nodig"

Na Spygate zag toenmalig FIA-president Max Mosley zich met nog een probleem in de Formule 1 geconfronteerd. De kosten voor de sport waren uit de hand gelopen en pogingen om dit in te dammen werden door de teams tegengehouden. Toch vertrokken er enkele teams uit de sport.

Mosley stelt in een ingezonden brief in The Daily Telegraph dat hij al eind 2002 aandrong op kostenbesparende maatregelen in de Formule 1. Hij voerde de regels van het parc fermé in om er voor te zorgen dat de teams niet langer drie motoren per weekend gebruikten. Ondanks dat er op motorengebied bespaard werd, gingen de teams door met het uitgeven van 400 à 500 miljoen dollar per jaar. Daarom organiseerde hij in januari 2008 een meeting in Parijs waarin hij zei dat de huidige situatie de sport zeer kwetsbaar maakte.

De autofabrikanten hadden net recordwinsten geboekt, maar volgens Mosley konden ze dit onmogelijk volhouden door een mogelijke recessie en nieuwe regels van de Europese Unie. De teams waren het er over eens dat er actie ondernomen moest worden en de FIA voerde een studie uit naar een mogelijke budgetlimiet. In de zomer van 2008 waren er enkele teams tegen de maatregelen en dankzij het uitgelekte privéleven van Mosley bleef het onderwerp liggen.

In de herfst vorig jaar werd duidelijk dat er actie nodig was. Niet veel later trok Honda zich terug, ondanks dat de opgerichte Formula One Teams Association al vele maatregelen hadden genomen om de kosten in te dammen. Waar volgens Mosley de FIA samen met de FOTA de kosten wilde indammen was het FOTA-president Luca di Montezemolo die de boot afhield.

De FIA besloot om nieuwe regels uit te vaardigen zodat nieuwe teams in de sport actief zouden worden. Eén ervan was de budgetlimiet. Deze maatregel zou uiteindelijk leiden tot het breken van de FOTA met de FIA. Mosley denkt dat hij in die tijd een fout heeft gemaakt. "Ik had met de bedrijfsleiding van de fabrikanten had moeten gaan praten."

Uiteindelijk bond de FOTA in en kwam er een overeenkomst met de FIA. Toch kon niet voorkomen worden dat zowel BMW als Toyota er nog de stekker uit trokken. Mosley denkt dat als hij de budgetlimiet aan de bedrijfsleiding had uitgelegd dat de teams nu nog in de Formule 1 actief waren geweest. "Met een simpele demonstratie had ik kunnen uitleggen dat de fabrikanten hetzelfde zouden krijgen in de Formule 1, maar dan voor minder geld. Dat is een boodschap die de teambazen namelijk nooit aan de fabrikanten hebben gegeven."

Mosley werd er van beschuldigd dat hij de fabrikanten uit de sport zou hebben gedreven, maar hij ontkent dit. "Het verlies van BMW en Toyota was jammer, omdat het onnodig was. In dat opzicht is het bijna een opluchting dat Ferrari suggereerde dat ik achter dat vertrek zou zitten. In dat geval zouden de bazen van Toyota en BMW namelijk gelogen hebben dat de reden van hun vertrek financiële reden had. En dan zouden ze het dus nodig gevonden hebben om de waarheid om een of andere mysterieuze reden te verbergen."

Acht Bulgaarse arbiters geschorst

De Bulgaarse voetbalbond BFU heeft acht arbiters voor onbepaalde tijd geschorst. Ook werd, voor de tweede maal in vijftien maanden tijd, de complete scheidsrechterscommissie ontslagen. De maatregel werd genomen naar aanleiding van een groot aantal fouten van arbiters in de competitie.

"Het is duidelijk dat de scheidsrechters buitengewoon veel fouten hebben gemaakt die van invloed waren op de resultaten van sommige wedstrijden”, aldus Borislav Michailov, voorzitter van de Bulgaarse voetbalbond.

Dit seizoen uitten diverse voetbalclubs kritiek op de arbiters. Gisteren protesteerden honderden supporters van Levski in de Bulgaarse hoofdstad tegen de arbitrage na de 4-1-bekernederlaag van hun club tegen Tsjerno More Varna. De volledige arbitrage bij die wedstrijd is inmiddels geschorst.

Schaaf verlengt opnieuw bij Werder Bremen

Werder Bremen en trainer Thomas Schaaf zullen ook na dit seizoen met elkaar doorgaan. Hij ondertekende vandaag een contract dat zal lopen tot juni 2012. Schaaf is al sinds 1999 coach van de club uit Bremen.

Schaaf is daarmee nog niet de langstzittende coach van Werder Bremen. Otto Rehhagel was maar liefst zestien jaar lang trainer van de Duitse topclub. Ook dit jaar doet Schaaf het naar behoren met zijn ploeg. Hij staat op dit moment vierde met Bremen, al verloor hij afgelopen weekend wel met 0-2 van Schalke 04.

Met Werder Bremen won Schaaf in 2004 de dubbel en afgelopen seizoen veroverde hij de Duitse beker. Clubmanager Klaus Allofs is blij met de contractverlenging: "We zijn blij dat we nog voor de jaarwisseling bekend kunnen maken dat we de samenwerking voortzetten."

Ferry Corsten vanuit Texas op nieuwjaarsfeest

Dj Ferry Corsten geeft op Nationale Nieuwjaarsnacht in Rotterdam een optreden vanuit Texas in de Verenigde Staten. Direct na middernacht neemt Corsten plaats achter zijn decks in Texas. Dat is via een satellietverbinding in de Maasstad te zien.

Op het feest aan de Maas worden 20.000 feestvierders verwacht. RTL5 zendt het evenement rechtstreeks uit.

"Het is te gek dat je vandaag de dag tegelijkertijd op twee plekken in de wereld het nieuwe jaar kunt aftrappen en zo vanuit Texas het nieuwe jaar in Rotterdam in kunt luiden", aldus Ferry Corsten.

Ferry Corsten geeft optreden vanuit Texas  (foto: ANP)

Huntelaar: "Heb nog niet nagedacht over vertrek"

Bij AC Milan heeft Klaas-Jan Huntelaar de hoge verwachtingen vooralsnog niet waar kunnen maken. De aanvaller heeft het op dit moment toch naar zijn zin bij de Italiaanse topclub en denkt zeker niet na over een vertrek.

"Ik heb nog geen seconde nagedacht over een vertrek. Als ik ergens voor kies, dan ga ik ervoor", aldus Huntelaar tegenover Sportweek. "Ik kan het nu allemaal best verklaren. Het gebrek aan een goede voorbereiding en het systeem waarbij ik veel in de hoeken moest komen in plaats van het strafschopgebied, maakten mijn start allesbehalve ideaal."

Op dit moment heeft Milan-trainer Leonardo het systeem omgegooid. Dit tot tevredenheid van Huntelaar. "We spelen nu een Ajax-systeem, daar kan ik perfect in spelen. Dat heb ik meerdere malen bij de trainer aangegeven. Leonardo geeft aan dat mijn kansen straks gaan komen. Dat ik nog steeds de spits ben waar hij in gelooft."

Toch is er nog altijd kritiek op de oud-speler van Ajax, sc Heerenveen en De Graafschap. "Als ik goed train, maar toch geen kans krijg, dan is het lastig om het ongelijk te bewijzen. Daarom trek ik me alleen iets aan van de dingen die mijn directe omgeving aangeeft. De rest ziet het alleen van afstand. Ik kan daar niets mee. Het is scorebordjournalistiek."

Schorsing Wickmayer en Malisse geschrapt

Yanina Wickmayer en Xavier Malisse mogen weer in actie komen. De twee Belgische tennissers waren een jaar geschorst wegens het missen van een dopingcontrole, maar deze straf is ongedaan gemaakt. Dit besliste een Belgische rechtbank.

De advocaat van Wickmayer en Malisse, Kristof de Saedeleer, vertelt: "We gaan ervan uit dat ze spoedig weer kunnen spelen." Zowel Wickmayer, de nummer zestien van de wereld, als Malisse hadden verkeerde informatie doorgegeven omtrent hun verblijfplaats en misten bovendien een dopingcontrole. Het Vlaams Doping Tribunaal schorste vervolgens beide sporters.

Johnny Maeschalck had namens Wickmayer en Malisse vervolgens een zaak aangespannen tegen de VDT wegens dat besluit en het feit dat beide tennissers tijdelijk geen beroep konden uitoefenen. De rechter stelde Maeschalck in het gelijk op basis van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Advocaat De Saedeleer: "De rechter stelt eigenlijk in één zin dat artikel 6 van dat Europees Verdrag is geschonden als een atleet in beroep moet gaan bij een louter privaatrechtelijke instantie als het Internationaal Sporttribunaal. Dat kan niet in de eigen taal, daar kan ineens een derde partij - mondiaal antidopingagentschap - tussenkomen en een zwaardere straf eisen en bovendien is er geen controle van een Belgische rechter."

Paus wenst Berlusconi beterschap

Paus Benedictus XVI heeft vandaag de Italiaanse premier Silvio Berlusconi beterschap gewenst via een telegram. Dat maakte een woordvoerder van het Vaticaan bekend.

Gisteren raakte Berlusconi gewond toen een man hem belaagde met een hard voorwerp. Hij liep een gebroken neustussenschot, twee gebroken tanden en een gescheurde lip op en ligt nog in het ziekenhuis. Daar moet hij nog zeker tot en met morgen verblijven.

Binnenkort geen censuur meer voor games in Australië?

Al sinds het begin der tijden bestaat er een wet in Australië die voor gamers niet zo fijn is. Games die een 18+ rating krijgen, mogen daar niet worden uitgebracht. Vaak wordt de game zo aangepast dat het spel alsnog mag worden uitgebracht, maar dat komt niet altijd ten goede van het spel. Ook komt het vaak voor dat een spel helemaal niet uitkomt in Australië door deze wet, maar nu lijkt er verandering in te komen.

De regering van Australië heeft een discussiepunt aangebracht die gaat over het blijven verbieden of het legaliseren van een 18+ rating op games. Op 28 februari 2010 kan men redenen geven die voor of tegen een 18+ rating zijn. Pas als de Minister van Volksgezondheid en de 'Minister van Censuur' toestemmen wordt de wet gewijzigd.

Binnenkort met onthoofdingen?

Mosley wilde McLaren uitsluiten voor 2008

Voormalig FIA-president Max Mosley heeft zich in de Daily Telegraph openhartig uitgelaten over Spygate. In 2007 werd bekend dat een spion bij Ferrari gegevens doorspeelde aan McLaren. De Britse renstal is hier uiteindelijk voor veroordeeld.

Mosley zegt dat de acties op 3 juli 2007 in gang werden gezet toen advocaten van Ferrari bij McLaren-designer Mike Coughlan op de stoep stonden en CD's meenamen waarop het ontwerp van de Ferrari tot in detail beschreven stond. Teambaas Ron Dennis meldde dat het nieuws als een complete verrassing kwam en hij gelastte een intern onderzoek bij zijn renstal.

Daar kwam uit dat Coughlin de enige was die er bij betrokken was. Dit verhaal vertelde het team ook bij de World Motor Sport Council, maar niemand geloofde de Britse renstal. Zonder bewijs kon McLaren niet veroordeeld worden en dat maakte Ferrari woedend. Zo erg zelfs dat FIAT-president Sergio Marchionne zich er mee ging bemoeien.

In augustus 2007 doken er e-mails op dat er meerdere mensen binnen McLaren er van af wisten. Ze waren duidelijk schuldig," zei Mosley die McLaren fors wilde straffen. "Het enige veilige was om ze voor de rest van 2007 en voor heel 2008 uit te sluiten. Maar met weinig tot geen inkomen in achttien maanden en meer dan 1.000 werknemers in dienst was die situatie desastreus geweest. Daarnaast zou een ban ook de titelstrijd tussen Kimi Räikkönen en Lewis Hamilton om zeep hebben geholpen."

"Ik was voor de ban. Ik wist de consequenties, maar ik geloof in het gezegde dat lastige zaken de regelgeving vertroebelen." De andere leden van de WMSC besloten anders en legden McLaren een boete van 100 miljoen dollar op. De renstal ging niet in beroep en kwam er zo relatief licht vanaf.

"Voor mij luidde Spygate een nieuw tijdperk in. Het beeld van mij was dat ik te agressief was, te veel de confrontatie zocht en maar doorging. Ik kreeg de schuld van de hoogte van de boete en op het moment dat er een echt probleem opdook voor de Formule 1 had ik minder gezag. Die situatie verergerde nog toen een deel van mijn privéleven naar buiten kwam, ondanks de geheimhouding binnen de FIA en een schikking met een krant."

Welk probleem dat was lees je later vandaag op FOK!sport.

FOK!radio: FOK! in actie voor kindertehuis

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Moet FOK! niet ook wat doen met Serious Request? Het leek Liejannuh na de gebeurtenissen van vorig jaar niet echt waarschijnlijk dat FOK! iets zou doen. Dus begon ze zelf een kerstactie op het FOK!forum. Het goede doel: een kindertehuis in Madagaskar waar ze zelf geweest is. Wat houdt de actie precies in? En zijn FOK!kers er een beetje voor te porren? Dat gaan we allemaal vragen aan Liejannuh zelf. Natuurlijk willen we ook weten hoe betrouwbaar de stichting is die erachter zit. Luisteren dus vanavond, live vanaf 20:00 uur! Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

De columnisten van de FOK!frontpage laten wekelijks hun kunsten horen in FOK!radio. Deze week hoor je Zonnetje40. Dus steek de kaarsen maar vast aan en leg het tijgervelletje op z'n plek!! Wil je zelf nog wat kwijt in de uitzending, bel ons dan op 030-3200406 (normaal tarief).

Meer FOK!radio? Meld je dan aan voor http://fokradio.hyves.nl ! Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?


FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.
Winamp

Winamp / Itunes

Windows Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AACTegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

De radiocolumn van deze week lees je hier.

Lehmann biedt excuses aan voor rode kaart

Jens Lehmann stond afgelopen weekend opnieuw negatief in de kijker. De doelman van VfB Stuttgart pakte een rode kaart in het duel met FSV Mainz 05. Dit kostte de club, dat onderaan de Bundesliga staat, uiteindelijk twee dure punten.

De 40-jarige keeper ging in de slotfase van het duel in de fout toen hij met de bal in zijn handen bewust op de voet van Mainz-aanvaller Aristide Bancé ging staan. De scheidsrechter stuurde de doelman weg en uit de daaropvolgende strafschop maakte FSV Mainz de gelijkmaker.

Cirpian Marica, ploeggenoot van Lehmann, keurde de actie niet goed: "Wat hij deed tegen Mainz was een schande. Hij heeft inmiddels zijn verontschuldigingen aangeboden aan ons. Ik hoop dat hij bij Stuttgart blijft."

Het is niet de eerste keer dat Lehmann negatief in het nieuws kwam bij zijn club. Hij had eerder stevige kritiek op de clubleiding, nadat trainer Markus Babbel op straat werd gezet. De komende tijd komt Lehmann ook niet op de trainingen in actie. Hij kampt met een knieblessure. Lehmann staat nog tot het einde van dit seizoen onder contract bij Stuttgart.

[Actie] Win fototassen van Lowepro!

In samenwerking met Lowepro heeft FOK! een speciale actie waarbij je erg mooie prijzen kan winnen! 

Lowepro, bekend om haar zeer duurzame, betrouwbare en innovatieve cameratassen is al sinds 1967 het meest toonaangevende merk als het gaat om draagoplossingen voor foto- en videocamera’s.

Iedere maand is het weer een pittige keuze om uit het assortiment van zo’n 160 Lowepro-tassen de nieuwe tas van de maand te kiezen. Deze tas van de maand is dan een maand lang verkrijgbaar met een flinke korting op de aanschafprijs!

Daarom wil Lowepro de hulp van de leden van FOK! inschakelen! In samenwerking met Lowepro willen wij van jou graag weten welke tas jij graag ziet verschijnen als de tas van de maand op Lowepromotion.nl!

Stem daarom op één van de drie tassen in het actietopic en maak bovendien kans om de tas van je keuze te winnen!  Onder de deelnemers verloten we sowieso een Lowepro Slingshot 100 AW, Lowepro Fastpack 200 en Lowepro Flipside 200. Deze tassen hebben ieder hun unieke eigenschappen, maar komen qua capaciteit ongeveer overeen. Iedere tas geeft namelijk ten minste ruimte aan een DSLR-camera met aangekoppeld compact zoomobjectief, twee compacte extra lenzen, een flitser en accessoires.

Geef dus jouw voorkeur voor een tas van de maand en maak kans op mooie prijzen! Klik hier om naar het bijbehorende actietopic in het fotografie subforum te gaan!  

 

  

 

Melo slechtste speler Serie A

Felipe Melo heeft de Bidon d'Oro gewonnen, een prijs voor slechtste speler van de Italiaanse Serie A. De prijs is in het leven geroepen door het Italiaanse radioprogramma Catersport.

Afgelopen zomer verruilde de Braziliaan Fiorentina voor Juventus, maar hij kent een teleurstellend eerste deel van het seizoen. Ricardo Quaresma (Internazionale) werd tweede, Tiago Mendes (Juventus) derde. Ook Klaas-Jan Huntelaar was een van de genomineerden. De spits van AC Milan werd zesde.

Gekas op weg naar Hertha BSC

De Griek Theofanis Gekas lijkt de eerste versterking in de winterstop te worden van het geplaagde Hertha BSC.

Op 1.FC Köln na hebben de Berlijners de zwakste voorhoede van de Bundesliga. Hertha heeft dringend scorend vermogen nodig om weg te komen van de laatste plaats en een afzink naar de Tweede Bundesliga te vermijden.

"Met de Berlijners zijn we in grote lijnen akkoord. Het hangt er nu vanaf wat Theofanis wil", aldus Wolfgang Holzhäuser namens die Werkself tegen Sport Bild online. In Leverkusen komt Gekas nauwelijks aan bod. Om zijn kansen op het WK met Griekenland levend te houden moet de spits meer aan spelen toekomen.

Naar verluidt betaalt Hertha 1,5 miljoen euro voor Gekas, die tot het einde van het seizoen zal worden gehuurd van Leverkusen.

Vinkourov wil Giro en Tour rijden

Alexandre Vinokourov hoopt dat hij volgend jaar zal starten in de Giro D'Italia en de Tour de France. Het zou de eerste Ronde van Italië worden voor de Kazach.

Vino, die een tweejarige schorsing voor dopinggebruik in de Tour van 2007 achter de rug heeft, vertelde zondag tijdens een persconferentie van Astana: "Ik wil me tijdens de Giro voor honderd procent geven en dan hoop ik op een uitverkiezing voor de Tour."

De Kazach, winnaar van de Vuelta in 2006, zou in Frankrijk zijn teamcaptain Alberto Contador aan zijn derde Tourzege moeten helpen.

Dreiging terrorisme tegen politici verminderd

De dreiging van extremistische jihadistische netwerken in Nederland is afgenomen. Het gevaar voor aanslagen en aanvallen op overheidsdoelwitten, politici en opiniemakers is daardoor verminderd, concludeert de inlichtingendienst AIVD in een rapport over terrorisme. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd.

Radicale moslims uit Nederland richten hun gewapende strijd nu op het buitenland, stelt de dienst vast. Ze proberen nu aan een jihadtraining of de gewapende strijd deel te nemen in Pakistan, Afghanistan, Somalië of aan andere fronten.

Voorlopig geen exportverzekering voor Dubai

Bedrijven kunnen voorlopig geen investeringen in Dubai verzekeren bij de overheid. Minister Wouter Bos (Financïën) heeft die mogelijkheid voorlopig afgesloten.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Financiën moet eerst duidelijk worden hoe het ervoor staat met de uitstaande exportkredietverzekeringen, voordat de overheid nieuwe risico's op zich neemt. Overigens komen er momenteel helemaal geen nieuwe aanvragen binnen.

Eerder bleek dat de overheid voor enkele honderden miljoenen euro's garant staat voor de export van Nederlandse bedrijven naar Dubai. Nu deze Golfstaat financieel in zwaar weer verkeert, loopt de staat hier risico's. Voor driekwart van het bedrag is eerder al een betalingsregeling afgesproken toen bleek dat de staatshoudstermaatschappij Dubai World in problemen verkeerde.

Palmeiland voor de kust van Dubai  (foto: ANP)

Britse legerbisschop heeft spijt van 'lof voor Taliban'

De anglicaanse bisschop van de Britse strijdkrachten, Stephen Venner, heeft spijt van zijn lovende woorden over de Taliban die hij deed in een interview met de Britse krant Daily Telegraph. Zijn uitspraken werden gepubliceerd in de editie van vandaag en zorgden voor opschudding in het Verenigd Koninkrijk.

De onlangs benoemde Venner liet in een reactie weten dat zijn woorden "ongelooflijk ongevoelig" leken en hij onderstreepte zijn steun aan de Britse troepenmacht in Afghanistan. Hij zei het zeer te betreuren dat zijn uitspraken voor ergernis hebben gezorgd. Er zouden slechts enkele uitspraken uit een lang interview zijn gepubliceerd.

Venner had tevens gesteld dat het moeilijker wordt vrede te bereiken in Afghanistan als de Taliban te negatief worden afgeschilderd. Hij zei dat alle Afghanen moeten worden betrokken bij het zoeken naar een oplossing voor de problemen in het land, dus ook de Taliban.

Lenen voor veel jongeren gewoon

Vier op de tien jongeren lenen regelmatig als zij geld tekortkomen. Vaak doen zij dat bij ouders, broers of zussen en meestal gaat het om kleine bedragen. Een kleine meerderheid staat negatief tegenover lenen.

Dat is een van de uitkomsten van Moneyfest09, een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en CentiQ Wijzer in geldzaken. Jongeren hebben de laatste maanden van dit jaar in debatten, tijdens lessen op school en via internet hun mening gegeven over de rol van geld in hun leven. Aan Moneyfest09 deden ruim 50.000 jongeren van 15 tot 25 jaar mee. Bijna de helft van de deelnemers vindt dat hun omgeving te veel op geld is gericht.

Leerlingen van het vmbo en mbo vinden unaniem dat jongeren met een hogere opleiding meer mogen verdienen. In het hoger beroeps - en wetenschappelijk onderwijs wordt juist verdeeld op die stelling gereageerd.

Mercedes GP slachtoffer fraudeur

Mercedes Grand Prix heeft een in de aanloop naar het seizoen 2010 een fikse tegenvaller te verwerken gekregen. Het team dacht met wasmiddelenfabrikant Henkel een grote sponsor binnen te hebben gehaald, maar het Duitse bedrijf zegt van geen contract te weten.

Het inmiddels door Mercedes overgenomen Brawn GP en Henkel werden het eens over een driejarige deal met een waarde van 90 miljoen euro. Omdat de renstal niets van de fabrikant hoorde deed men navraag. Henkel zei niets van een overeenkomst met Mercedes GP te weten.

De deal zou gesloten zijn door de Head Corporate Affairs and Sponsoring van Henkel. In deze functie was hij volgens de renstal bevoegd om de overeenkomst aan te gaan. Terwijl Mercedes en Henkel bakkeleien over de rechtsgeldigheid van het contract is de betreffende man aangeklaagd wegens fraude en valsheid in geschrifte.

Adressen pedoseksuelen in flyer

In 32 Nederlandse plaatsen zijn flyers verspreid met daarin de adressen van pedoseksuelen die in die plaatsen wonen. Volgens de NOS willen de onbekende afzenders buurtbewoners waarschuwen voor de pedoseksuelen.

De NOS baseert haar uitspraken op informatie die te vinden is op de website Stopkinderpornonu.org. Hoewel de website naar eigen zeggen niet achter de actie zit, steunt zij deze wel. De afzenders van de flyer schrijven dat ze de namen en adresgegevens van de pedoseksuelen openbaar maken omdat de minister van Justitie niets doet.

Met dank aan kahaarin voor de submit.

Pleger aanslag paus wil weg uit Turkije

Mehmet Ali Agca, die in mei 1981 een aanslag pleegde op paus Johannes Paulus II, wil na zijn vrijlating uit de gevangenis zijn geboorteland Turkije verlaten. Hij heeft een verzoek ingediend om naar Polen en Portugal te gaan. Dat heeft zijn advocaat vandaag gezegd.

Agca komt op 18 januari vrij. Hij zit in een gevangenis in Turkije wegens de moord op een Turkse journalist. Hij pleegde die daad voor hij op de paus schoot.

President Carlo Azeglio Ciampi van Italië verleende Agca in juni 2000 gratie. De 51-jarige Agca had toen twintig jaar in een Italiaanse cel gezeten wegens de aanslag op de paus op het Sint Pietersplein. De paus, die zwaargewond raakte, zocht hem enkele jaren later in de gevangenis op en schonk hem vergiffenis.

Marechaussee rolt bende bagagedieven op

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft vandaag vijf medewerkers van een bedrijf dat bagage afhandelt, opgepakt. Zij zouden regelmatig waardevolle spullen uit koffers hebben gestolen. Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt.

De mannen zijn tussen de 32 en 50 jaar oud. Ze zouden het onder meer hebben voorzien op elektronica, kleding en geld. De marechaussee hield hen al een tijdje in de gaten. Vandaag was op camerabeelden te zien dat ze koffers openmaakten. Ze werden direct opgepakt.

Meer aanhoudingen zijn niet uitgesloten. De verdachten zitten in beperkingen. Dat betekent dat ze, behalve met hun advocaat, geen contact met de buitenwereld mogen hebben.

  (foto: ANP)

Larsson trainer van Landskrona

Oud-voetballer Henrik Larsson gaat aan de slag als coach. Larsson, die 1 november zijn laatste wedstrijd speelde, wordt trainer van de Zweedse tweedeklasser Landskrona.

Larsson kwam als speler onder meer uit voor Feyenoord, Celtic, FC Barcelona en Manchester United. Verder kwam hij 106 keer uit voor de nationale ploeg van Zweden, waarmee hij onder andere het WK 2006 in Duitsland meemaakte.

'Theo Maassen heeft een kleine piemel'

Leave mijn moeder alone! Dat is zo'n beetje de boodschap van Christina Curry (foto) aan het adres van Theo Maassen.

De 19-jarige dochter van Adam Curry en Patrica Paay heeft een duidelijke mening over de Eindhovenaar: "Het is een ontzettende klootzak!" En verder: "Laat mijn moeder met rust, ze is een topvrouw. Hij klinkt alsof hij een kleine penis heeft."

Theo haalde de woede van dochterlief op de hals, nadat hij vorige week in De Wereld Draait door Paay een aandachtsjunk en voer voor necrofielen had genoemd. Dit naar aanleiding van Paays naaktfoto's in de Playboy.

Theo Maassen vs. Patricia Paay

'Standard wil ongelukkige Maazou terughalen'

Moussa Maazou staat volgens verschillende Belgische media in de belangstelling van Standard Luik. De aanvaller zit bij zijn huidige werkgever CSKA Moskou meer op de bank dan hem lief is.

Maazou gaf reeds aan op zoek te gaan naar een nieuwe club. "Ik wil hier weg en ík beslis bij welke club ik zal spelen. Er zijn verschillende ploegen geïnteresseerd", vertelde hij tegenover Sport Express.

Eerder nog gaf de speler aan geen interesse te hebben in een terugkeer naar de Jupiler Pro League, waar hij tussen 2007 en de winter van 2008 zijn brood bij sc Lokeren verdiende. Bij die club maakte hij in anderhalf seizoen in dertig duels veertien doelpunten.

Wel eerste, geen gouden plak

De uitslag van de finale van de 100 meter voor vrouwen, bij de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, is door de internationale atletiekfederatie aangepast.

Achter de naam van Marion Jones, de oorspronkelijke winnares, staat nu gediskwalificeerd. Jones moest haar titels die ze in Sydney won inleveren na haar dopingbekentenissen.

De nummer twee uit 2000, Ekaterini Thanou uit Griekenland, schuift nu op naar de eerste plaats. Overigens kwam zij in 2004 in opspraak toen ze de dopingcontrole ontliep bij de Spelen in Athene.

Thanou krijgt, ruim negen jaar na dato, geen gouden plak. "Thanou krijgt als gevolg van een IOC- besluit niet de gouden, maar de zilveren medaille toegekend," aldus een verklaring van het IAAF.

'Hasselbaink kan manager worden van QPR'

Volgens The Mail on Sunday is Jerrel Hasselbaink bij Queens Park Rangers in beeld om manager te worden.

Hasselbaink (38) zou bij de Engelse tweedeklasser de opvolger moeten worden van Jim Magilton, die eerder deze maand op non-actief werd gezet. Magilton gaf een eigen speler een kopstoot, waarna het einde verhaal was voor hem.

Zijn carrière beëindigde Hasselbaink afgelopen jaar. Onder meer Chelsea, Atlético Madrid, Middlesbrough en Leeds United waren de werkgevers van de spits, die zich nu zou richten op een trainersloopbaan.

Paul Hart, Gareth Southgate en Darren Ferguson zouden ook kandidaat zijn om bij QPR Magilton op te volgen.

Conferentiecentrum klimaattop dicht om drukte

Het Bella Centrum in Kopenhagen, waar de klimaattop wordt gehouden, is vandaag in de loop van de dag gesloten. De politie maakte bekend dat het conferentiecentrum vol is en dat niemand meer een toegangspas krijgt.

Daardoor staan tientallen vertegenwoordigers van milieuclubs en journalisten voor de poort van het centrum, hoewel zij zich van tevoren hebben opgegeven. Alleen mensen die vorige week de top al bijwoonden, kunnen nog naar binnen. Ook kregen vanochtend nog een aantal mensen toegangskaarten uitgereikt.

In de ochtenduren verliep de toelating tot het centrum meer dan chaotisch. Het metrostation moest worden afgesloten, omdat het te druk werd. Honderden mensen kozen ervoor later terug te komen. De politie bracht regeringsdelegaties door de menigte naar de ingang om te voorkomen dat ook zij in de rij moesten staan.

Stockholm eerste stad met 4g-netwerk

De Zweedse hoofdstad Stockholm is sinds vandaag 's werelds eerste stad met commerciële mobiele verbindingen die tien keer sneller zijn dan de oude. IT-fabrikant Ericsson en telecomaanbieder TeliaSonera namen het vierde generatie (4g) mobiele netwerk in gebruik. Dat is de opvolger voor het 3g-netwerk (umts) dat ook in Nederland in gebruik is.

Tijdens een proef behaalde het 4g/lte-netwerk een downloadsnelheid van 150 Mbit per seconde, maar een woordvoerder van TeliaSonera zei in november dat dit in de praktijk meestal 100 Mbit per seconde is. Dat maakt snellere dataoverdracht en highdefinitiontelevisie (hd-tv) op mobiele apparaten mogelijk. Het oude 3g-netwerk werkt - ook in Nederland - meestal niet sneller dan 7 tot 15 Mbit/sec.

Het centrum van Stockholm en wijken met veel kantoren worden als eerste van het 4g-netwerk voorzien. Ook in de Noorse hoofdstad Oslo wordt het 4g-netwerk nog deze maand in gebruik genomen. Het Koreaanse elektronicaconcern Samsung levert in beide steden de eerste draadloze modems, een penvormig kastje (dongle) met antenne dat via de usb-poort gemakkelijk op een computer is aan te sluiten.

Het is nog niet bekend wanneer telecombedrijven in Nederland een sneller mobiel netwerk uitrollen. Het huidige umts-netwerk volgde het gprs (2g)- en het gsm (1g)-netwerk op.

Cruijff doet beroep op Gabri en Oleguer

Johan Cruijff zal voor zijn eerste interland als bondscoach van Catalonië een beroep doen op de Ajacieden Gabri en Oleguer. Daarnaast zitten er zes spelers van FC Barcelona bij de selectie.

Met de zes spelers, waar onder meer Xavi Hernández en Carles Puyol tussen zitten, is Barcelona de hofleverancier. Stadsrivaal Espanyol levert drie spelers, terwijl Ajax en Deportivo beide twee spelers zullen afstaan. De jonge Cesc Fàbregas van Arsenal zal eveneens deel uitmaken van het nationale team dat op 22 december oefent tegen Argentinië.

De selectie:

Doel: Jordi Codina (Getafe), Víctor Valdés (Barcelona)

Verdediging: Bruno Saltor (Almería), Joan Capdevila (Villarreal), Alberto Lopo (Deportivo), Oleguer Presas (Ajax), Gerard Piqué (Barcelona), Carles Puyol (Barcelona), Fernando Navarro (Sevilla)

Middenveld: Sergio Busquets (Barcelona), Cesc Fàbregas (Arsenal), Gabri (Ajax), Moisés Hurtado (Espanyol), Sergio González (Deportivo), Óscar Serrano (Racing), Joan Verdú (Espanyol), Xavi Hernández (Barcelona)

Aanval: Bojan Krkic (Barcelona), Ferran Corominas (Espanyol), Sergio García (Betis)

'Real wil Van Nistelrooy voor Carvalho ruilen'

Het lijkt er op dat Ruud van Nistelrooy zijn langste tijd in Madrid gehad heeft. Real zou volgens The Daily Mail vanwege de blessure van verdediger Pepe Ricardo Carvalho willen losweken bij Chelsea. Van Nistelrooy wordt hierbij gebruikt als wisselgeld.

Chelsea kampt in januari met een spitsenprobleem omdat zowel Didier Drogba als Salomon Kalou de Afrika Cup Spelen. De ploeg van Carlo Ancelotti zou daardoor kunnen besluiten om verdediger Carvalho te ruilen met Van Nistelrooy en daarbij nog een onbekend geldbedrag te ontvangen.

Arrestaties voor dodelijke vechtpartij

De politie heeft vanochtend twee Tilburgers van 26 en 29 jaar aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij een vechtpartij, die in het afgelopen weekeinde het leven kostte aan een 23-jarige man. Een politiewoordvoerster heeft dat gemeld.

De 23-jarige Tilburger overleed gisteren in het ziekenhuis nadat hij zaterdagmiddag op het Textielplein klappen kreeg. De aanleiding voor de vechtpartij is nog niet helemaal duidelijk, vertelde de politie vandaag desgevraagd.

De verdachten werden opgespoord op basis van een waardevolle tip van een getuige. Ze worden verhoord.

Zwijnen jagen wandelaars in vuilcontainer

Vier wandelaars zijn tijdens een late avondwandeling in een woud bij Darmstadt belaagd door een groep agressieve wilde zwijnen. Op hun vlucht zagen ze geen andere uitweg meer dan beschutting te zoeken in een grote vuilcontainer.

De politie in Darmstad berichtte vandaag dat agenten vannacht na een telefonische noodoproep in actie moesten komen om de vier te ontzetten. Ze waren verkleumd en nog steeds bang voor de wilde zwijnen. Van de varkens was geen spoor meer te bekennen maar volgens de politie was het wilde verhaal van de wandelaars zeer geloofwaardig.

Verwoestende tandarts moet betalen

Een tandarts die alle 28 tanden en kiezen van een man veel te grondig onder handen nam, moet ruim 215.000 euro schadevergoeding betalen aan zijn cliënt, Todd Dean. Dit berichtte vandaag de Sydney Morning Herald. De behandeling van Dean had volgens in de rechtszaak geraadpleegde deskundigen kunnen volstaan met het herstel van drie tanden met behulp van een wortelkanaalbehandeling.

De tandarts bleef Dean jarenlang behandelen en rekeningen sturen. "Het is naar mijn mening het slechtst mogelijke behandelingsscenario voor meneer Dean geweest. Bij Dean is elke zenuw en elke ader in zijn gebit geamputeerd", aldus een tandheelkundige die getuigde voor de rechtbank in de Australische deelstaat New South Wales. Voor de meest elementaire verwoestingen in Deans gebit rekende de tandarts meer dan 45.000 euro, maar dat was slechts een van de rekeningen.

Dean werkte eind 2001 als bomensnoeier. Tijdens zijn werk raakte een stuk hout zijn kin en kaak waarbij tanden werden beschadigd. De tandarts die hij raadpleegde, verrichtte onder meer wortelkanaalbehandelingen bij alles wat Dean aan tanden in zijn mond had. Gedurende 2002 en 2003 bracht de tandarts telkens weer duizenden euro's in rekening, bijvoorbeeld 6200 euro enkel voor een bezoek. De zaak kwam aan het rollen, toen de werkgever en de verzekeraar van Dean de dure tandarts aanklaagden.

  (foto: ANP)

'FC Twente heeft opvolger Boschker in vizier'

Het Laatste Nieuws meldt dat FC Twente in Simon Mignolet, doelman van Sint-Truiden, de ideale opvolger ziet van Sander Boschker.

De 21-jarige Mignolet zou al diverse keren zijn bekeken door scouts van de ploeg uit Enschede. De koploper zou Mignolet in de winterstop al willen aantrekken. Overigens zijn ze niet de enige club met interesse want ook Sunderland volgt de doelman.

Daarnaast zou FC Twente de Schotse middenvelder James McArthur willen aantrekken. Momenteel speelt McArthur voor Hamilton, maar de 22-jarige middenvelder kan ook op interesse rekenen van Real Betis Sevilla.

The Beatles: Rock Band krijgt een rubberen ziel

Harmonix heeft tijdens de lancering van The Beatles: Rock Band aangegeven dat er in de loop der tijd volledige albums te downloaden zouden zijn voor de game. Na Abbey Road en Sgt. Ppper's Lonely Hearts Club Band is het dan nu de tijd aan het album Rubber Soul om naar de game te komen.

Van het album uit 1965 staan al drie nummers op de schijf (Drive My Car, I'm Looking Through You en If I Needed Someone), de overige elf nummers zullen vanaf komende dinsdag te downloaden zijn op de Xbox 360 en Wii en donderdag op de PlayStation 3. De elf nummers zullen samen 1440 Microsoft punten of € 8,99 euro kosten, per nummer zal je 160 Microsoft punten, 200 Wii punten of € 1,49 over de virtuele toonbank moeten smijten.

De volgende elf nummers zullen het Rubber Soul-album compleet maken:

Norwegian Wood
You Won’t See Me
Nowhere Man
Think For Yourself
The Word
Michelle
What Goes On
Girl
In My Life
Wait
Run For Your Life

Werkloze vrouw woont gratis in villa

Een werkloze, alleenstaande moslima heeft onderdak gekregen in een villa in het dure Notting Hill te Londen. Reden: er kon geen passende woning worden gevonden voor de vrouw.

Frances Walker, 34, met kinderen tussen de zes en zestien, beschikt over vijf slaapkamers, drie badkamers, een dubbele woonkamer en een dakterras. Hugh Grant is een van haar buren. Overigens is dit wettelijk geregeld: wanneer er geen passende sociale huurwoning gevonden kan worden moet er in de particuliere sector worden gezocht. En er was nergens een goedkoper huis te vinden.

De vrouw is zelf niet zo blij met de villa, ze voelt zich schuldig omdat het te groot is en omdat de belastingbetaler opdraait voor de kosten: 100.000  pond per jaar.  "Ik woon hier heerlijk en de woning is erg mooi, maar eigenlijk is het belachelijk dat ik in zo'n groot duur huis word gestopt op kosten van de belastingbetaler. Bovendien werkt het systeem fraude in de hand. Daarbij word ik helemaal niet gestimuleerd om werk te zoeken, want alles wat ik verdien zou ik dan moeten afstaan omdat we zo duur wonen." Maar uiteraard ziet ze ook voordelen: "geen gedrang bij de badkamer in de ochtend."

Bekijk hier de foto van de vrouw in haar villa.

Sam & Max komen terug in 2010

Fans van Telltale Games weten het al: Sam & Max komen terug in 2010 voor een nieuwe ronde avonturen.

Er is nog bijzonder weinig bekend over de nieuwe Sam & Max, er is een site geopend voor het komende avontuur waarop een voice-over te vinden is en enkele stukken concept art. In de concept art zien we zowel futuristische tinten als ook zeer klassieke invloeden, wie weet heeft het nieuwe avontuur dus wel iets te maken met tijdreizen?

Zeker is in ieder geval dat ze terug komen, net zoals het zeker is dat zodra er meer informatie bekend is we dat hier zullen posten. Verwacht binnenkort ook onze recensie van het laatste deel in de Tales of Monkey Island-serie.GVB mag dragen van ketting verbieden

Het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB mag werknemers verbieden zichtbaar kettingen te dragen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald.

Een werknemer had een kort geding aangespannen omdat hij geen ketting met een christelijk kruis over zijn uniform mag dragen. Vrouwelijk, islamitisch personeel mag wel een hoofddoek op hebben. Volgens de man behandelt zijn werkgever verschillende religies ongelijk.

De rechtbank concludeert echter dat dit niet aan de orde is. Het GVB beroept zich namelijk op een algemeen kledingvoorschrift: geen enkele werknemer mag zichtbaar kettingen dragen, of daar nou een kruis aan hangt of niet. Volgens de rechtbank is dit een redelijke regel.

"Dat kruis laat je maar thuis."  (foto: ANP)

P.C. Hooft-prijs 2010 toegekend

De P.C. Hooft-prijs 2010, een oeuvreprijs die dit jaar bestemd is voor proza, is toegekend aan schrijfster, essayiste en beeldend kunstenaar Charlotte Mutsaers (Utrecht, 1942). Dat heeft het bestuur van de stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde vandaag bekendgemaakt. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Het proza van Mutsaers is onmiskenbaar het werk van een dubbeltalent, stelt de jury. "Zo geduldig als een schilder de materiële wereld beklopt en aftast, zo precies plooit Mutsaers haar teksten rondom concrete voorwerpen als een rok, een dennenappel of een mobiele telefoon. Geen wonder dus dat haar teksten zeer beeldend zijn."

Mutsaers krijgt deze prijs voor haar 'verhalend proza', maar het is volgens de jury onmogelijk haar romans los te denken van essaybundels als Paardejam en Zeepijn. "Haar speelse essayistiek ligt in het verlengde van haar verhalend proza, en vice versa. Al haar werk komt tenslotte voort uit eenzelfde mentaliteit, eenzelfde manier van in het leven staan. En een belangrijk onderdeel van deze levenshouding is de gepassioneerde omgang met de literatuur."

Haar oeuvre is "een groot impliciet pleidooi voor de verwondering, de betovering, de onbevangenheid, het enthousiasme." Charlotte Mutsaers schreef tot nu toe twaalf boeken. In 1983 maakte ze haar debuut met Het circus van de geest. Haar eerste roman was De markiezin (1988), gevolgd door Rachels rokje (1993). Haar bekende essaybundels zijn Kersebloed (1990), Paardejam (1996) en Zeepijn (1999).

Het werk van Mutsaers werd eerder bekroond, onder andere met de Jacobus van Looy-prijs en de Constantijn Huygens-prijs, beide prijzen voor een geheel oeuvre. De schrijfster krijgt de P.C. Hooft-prijs volgend voorjaar uitgereikt, waarschijnlijk op 20 mei.

P.C. Hooft-prijs toegekend aan Charlotte Mutsaers  (foto: ANP)

'Ontwikkelingslanden stappen uit werkgroepen'

Ontwikkelingslanden zijn vandaag tijdens de Klimaattop in Kopenhagen uit werkgroepen weggelopen. Zij zijn kwaad dat de conferentie de steun voor het protocol van Kyoto, het verdrag dat de uitstoot van CO2 moet tegengaan, verzwakt. Dat heeft een minister uit een westers land vandaag gezegd.

De ontwikkelingslanden willen een nadere invulling van het protocol, dat aan het eind van de jaren negentig werd gesloten. De rijke landen voelen meer voor een nieuw verdrag, omdat de Verenigde Staten het protocol van Kyoto nooit hebben ondertekend.

Ontwikkelingslanden verlaten werkgroepen klimaattop  (foto: ANP)

[Gerucht] Gran Turismo 5 pas in de zomer van 2010?

Polyphony Digital is inmiddels al enkele jaren bezig met Gran Turismo 5 en het lijkt erop dat de game binnenkort gaat uitkomen. Nadat we al konden genieten van Gran Turismo 5: Prologue komt de volledige game komende maart uit in Japan. Een westerse release is vooralsnog niet bekend gemaakt maar het lijkt de zomer van 2010 te worden.

Deze informatie komt uit de mond van Chris Hinojosa-Miranda, associate-producer bij Sony Computing Entertainment America die in een interview met Destructoid zich dit liet ontvallen. Inmiddels is de site van Destructoid offline en is het artikel niet meer terug te vinden.

Ook is nog onduidelijk voor welke markten deze releasedate van komende zomer allemaal geldt, Gran Turismo heeft wel vaker afwijkende releasedata gehad voor de VS en Europa. De kans is er dus nog dat we de game of eerder of later krijgen.

Timmer mag toch nog hopen op Vancouver

Goed nieuws voor Marianne Timmer: Orthopedisch chirurg dr. Heijboer, die haar vanmorgen in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam onderzocht, heeft Timmer groen licht gegeven om over twee weken weer op het ijs te staan. Dit meldt De Telegraaf.

"Gebleken is, dat alle botdeeltjes in mijn hielbeen weer aan elkaar zijn gegroeid. Dat is echt ongelooflijk goed nieuws. Nu gaan we per dag bekijken, hoever ik de belasting van mijn been op kan voeren. Maar zoals het er nu voorstaat, hoop ik over twee weken weer op het ijs te staan,” aldus Timmer, die vorige maand zwaar geblesseerd raakte tijdens een val bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.

Aanvankelijk leek haar droom, om aan de Spelen van Vancouver deel te nemen, uit elkaar te spatten. Timmer vroeg een second opinion aan bij dokter Heijboer en zijn conclusie was dat er wel een kans op snel herstel aanwezig was.

Arma 2 krijgt nieuwe minicampagne en multiplayermode

Fans van de realistische shooter ArmA II zullen blij zijn: de game krijgt deze maand nog gratis DLC in de vorm van een minicampagne en een nieuwe online game-mode.

De minicampagne heet Eagle Wing en breidt een van de eindes van het spel verder uit. Je krijgt hierbij de controle over een AH-64 Apache helikopter terwijl de oorlog zich uitbreidt in een grootschalig conflict tussen de VS en de Russische Federatie.

De nieuwe multiplayer-mode is heet When Diplomacy Fails welke ondersteuning biedt voor vredesonderhandelingen tussen alle drie de participerende partijen. Hiermee wordt het strategische aspect van de game verder uitgediept dan in eerdere multiplayermodi mogelijk was.

De DLC verschijnt gelijktijdig met de 1.05 patch voor de game welke nog deze maand zou moeten verschijnen.Dental horror

“Jongeman, ik snap dat je pijn hebt, het is een ontsteking onder je kies, dus dat wordt een wortelkanaalbehandeling”. Fijn hoor, kun je niks leukers verzinnen? Maar goed, je bent opgevoed met het idee dat de tandarts er hoofdzakelijk is voor het herstellen van schade, veroorzaakt door een onmatige, mierzoete eetstijl en door het labbekakkerig omgaan met de tweemaaldaagse tandenpoetsplicht.

FOK! bij de Eindhoventrofee (2)

FOK! was gisteren bij de tweede en laatste dag van de Eindhoventrofee aanwezig. FOK!fotograaf ultra_ivo maakte onderstaande reportage.

Na een goede 1e dag verstevigde Ted-Jan Bloemen zijn koppositie in de strijd om de Eindhoventrofee. Op de 1.500 meter moest hij nog uittredend Trofeehouder Ben Jongejan en Renz Rotteveel voor zich dulden, op de 3.000 meter stelde hij met de afstandswinst orde op zaken. Hij neemt de Eindhoventrofee mee naar huis en volgt daarmee een aantal illustere voorgangers als Rintje Ritsma, Its Postma en Hilbert van der Duim op.

Opvallend dit weekend was het goede rijden van Renz Rotteveel die met name op de korte afstanden de oudere garde het vuur na aan de schenen legde. Ben Jongejan stelde iets teleur, ook zonder diskwalificatie op de 5km zou hij achter Rotteveel en Bloemen geeindigd zijn. De langeafstandsspecialisten van der Kieft en Ooievaar kwamen buiten de 5km niet in het stuk voor.


Roeselare en Collins John uit elkaar

Het Belgische Roeselare heeft het contract met aanvaller Collins John maandag ontbonden. Vanwege 'familiale redenen' gaan beide partijen uit elkaar, aldus Roeselare op het digitale thuis van de club.

Door deze beslissing komt er een snel einde aan het avontuur van John in België. De voormalig aanvaller van onder meer FC Twente en Fulham zette afgelopen zomer zijn krabbel onder een contract bij Roeselare, maar kan nu dus weer op zoek naar een nieuwe werkgever.

In zijn periode bij Roeselare kon John zelden tot nooit imponeren. Zo scoorde hij geen enkele keer voor de eersteklasser. Vorige week werd John al teruggezet naar de beloften vanwege disciplinaire redenen, iets dat hem vorig seizoen bij NEC ook al overkwam.

John speelde in het verleden twee interlands voor het Nederlands elftal, maar is dus nu transfervrij.

Scholieren aangeklaagd na seks in klas

Twee veertienjarige leerlingen van een middelbare school in het Amerikaanse Georgia zijn aangeklaagd. Het stelletje heeft in een vol klaslokaal orale seks gehad.

De docente die tijdens het incident gewoon voor de klas stond, had volgens de politie niets in de gaten, omdat andere leerlingen in het zicht zaten. Pas nadat klasgenoten klaagden bij de directie van de school, werd de vrijpartij bekend. 

Met dank aan crv voor de submit.

Van der Wal woensdag terug in Nederland

Snowboarder Dolf van der Wal zal waarschijnlijk woensdag terug zijn in ons land. Afgelopen vrijdag, tijdens een wedstrijd in het Amerikaanse Copper Mountain, crashte de specialist op de halfpipe zwaar.

Bij de val liep Van der Wal een scheur in zijn milt, een gebroken rib en problemen met de wervelkolom op. Hij ligt nog wel in een ziekenhuis, maar zijn situatie is dusdanig verbeterd dat hij naar Nederland kan terugkeren.

"Naar verwachting keert hij woensdag terug, maar het kan ook een dag later zijn", aldus een woordvoerder van de Nederlandse Ski Vereniging.

Van der Wal heeft een nominatie voor de Olympische Spelen van Vancouver op zak. Het is echter maar de vraag of hij voor die tijd vormbehoud kan tonen.

Piloot verwart Griekse eilanden

Een piloot van de Griekse luchtvaartmaatschappij Olympic heeft geprobeerd op het verkeerde eiland te landen. Kort voor de landing heeft luchthavenpersoneel de man duidelijk gemaakt dat hij toch echt verkeerd zat, zo meldt de Griekse tv. De luchtvaartmaatschappij ontkent dat het incident heeft plaatsgevonden.

Volgens de Atheense omroep Star was het toestel op weg naar Naxos. De piloot zette echter de landing in op het nabijgelegen eiland Paros. Vlak voor de landing slaagde het luchthavenpersoneel erin de piloot op zijn fout te attenderen.

De luchtvaartautoriteiten onderzoeken de toedracht van het incident.

De Vegt is Wüst dankbaar

De Nederlandse schaatsbondscoach Wopke de Vegt is Ireen Wüst dankbaar dat ze mee heeft gedaan aan de ploegenachtervolging in Salt Lake City. De TVM-rijdster wilde aanvankelijk niet starten, maar besloot later dit toch te doen en de 1.000 meter te laten schieten.

Wüst reed in de Verenigde Staten een overvol programma met een 3.000 meter, een 1.500 meter en een ploegenachtervolging. Ze wilde ook de 1.000 meter rijden, maar omdat Nederland zich nog voor de Spelen moest kwalificeren op de achtervolging heeft ze die laatste afstand laten schieten.

De Vegt kon naast de Brabantse alleen maar beschikken over Elma de Vries en de uit vorm zijnde Paulien van Deutekom. "Ik kan niemand dwingen. Ik kan alleen schaatsers op hun verantwoordelijkheden wijzen," zei De Vegt over het in eerste instantie afzeggen van Wüst. Hij was blij dat ze later terugkwam op haar beslissing en de 1.000 meter liet schieten. "Dat vind ik groots. Maar goed, ze rijdt hier niet alleen voor het land, maar ook voor een medaille op de Spelen," zei de bondscoach die Nederland uiteindelijk vierde zag worden en zo een plaats voor de Spelen in Vancouver zag pakken.

Veroordeelden vervallen minder in oude fouten

Mensen die veroordeeld zijn geweest voor een strafbaar feit, vallen iets minder vaak in herhaling. Het aantal gevallen van zogenoemde recidive is voor het eerst sinds 1997 gedaald, aldus het ministerie van Justitie vandaag. Het gaat om volwassen en minderjarige veroordeelden in de eerste twee jaar na hun straf.

Justitie houdt de ontwikkelingen bij via de recidivemonitor van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum. Van alle volwassenen die in 2006 een penitentiaire inrichting verlieten, kwam circa 54 procent binnen twee jaar alweer in aanraking met justitie. In 2002 was dit nog 59 procent.

Ook het aantal nieuwe contacten met justitie is gedaald. Minister Ernst Hirsch Ballin spreekt van een omslag in de recidivecijfers. "De percentages lijken weliswaar niet spectaculair, maar het is voor het eerst in twaalf jaar dat de recidive afneemt", aldus het ministerie.

Er wordt al langer naar een verlaging van de cijfers gestreefd. In het project 'Veiligheid begint bij voorkomen' is vastgelegd dat het aantal recidives binnen zeven jaar met 10 procent moet dalen.

Bajesklanten komen minder vaak terug  (foto: ANP)

Oer-Spartaan Nijman overleden

Sparta Rotterdam-icoon Jan Nijman is zaterdag op 76-jarige leeftijd overleden.

Na zijn actieve spelerscarrière was Nijman als trainer van het tweede elftal succesvol. Hij werd meerdere keren kampioen met de Sparta-beloften en won bovendien de KNVB-beker.

De afgelopen jaren was hij actief als scout. Afgelopen weekend bezocht hij in België Germinal Beerschot - Charleroi. Na afloop van dat duel werd hij levenloos aangetroffen in zijn auto.

Zondagmiddag namen spelers en publiek van Sparta een minuut stilte in acht vanwege het overlijden van Nijman. De spelers van Sparta speelden tegen FC Groningen met rouwbanden om.

Van der Vaart: "Hier word je vrolijk van"

Rafael van der Vaart profiteert optimaal van blessureleed bij Real Madrid. De Nederlander stond zaterdag in de basis tegen Valencia (2-3).

Het was de derde keer op rij dat Van der Vaart zichzelf op het wedstrijdbord zag staan in de kleedkamer. Hij mocht opnieuw Kaká vervangen.

"Van dit soort wedstrijden word je vrolijk. Ik heb een heerlijke wedstrijd gespeeld", zei Van der Vaart na afloop tegenover De Pers. Toch is de speler nog niet te euforisch. "Elke dag kan weer anders zijn. De kansen die ik krijg, probeer ik te pakken. Ik voel me fit en ook in mijn hoofd zit het weer goed."

Met het oog op het WK moet Van der Vaart ook de komende maanden blijven spelen. "Het is mijn intentie het seizoen af te maken bij Real", aldus Van der Vaart, ook gevraagd werd naar de situatie van Ruud van Nistelrooy. "Natuurlijk praat ik wel eens met Ruud, maar wat we dan bespreken blijft tussen ons."

Caisse d'Epargne heeft selectie 2010 rond

Caisse d'Epargne heeft haar selectie voor 2010 rond. Rubén Plaza werd afgelopen weekend overgenomen van het Portugese Liberty Seguros en maakt daarmee het team voor volgend jaar compleet.

De 29-jarige Plaza verkoos een contract bij de ploeg van Valverde boven een avontuur bij Astana. Ook in 2007 reed de Spanjaard al eens een paar maanden voor Caisse d'Epargne. Ook kwam de coureur uit voor iBanesto en Comunidad Valenciana. Afgelopen seizoen werd Plaza Spaans kampioen op de weg. Daarnaast won hij etappes in de Ronde van Murcia en het Circuit de Lorraine.

Caisse d'Epargne trok eerder Juan Mauricio Soler, Christophe Moreau (Barloworld), Juan José Cobo (Fuji-Servetot) en Marzio Bruseghin (Lampre) aan. De Spaanse ploeg zag Oscar Pereiro (Astana), Joaquím Rodriguez (Katusha), Daniel Moreno (Omega Pharma), Nicolas Portal (Sky) en Anthony Charteau (Bbox) vertrekken.

Pieters: "Dertig keer 1-0 winnen is ook genoeg"

Afgelopen weekend won PSV opnieuw een wedstrijd met het minimale verschil. Het was de achtste keer dit seizoen dat de Eindhovenaren in eigen huis met 1-0 wisten te winnen. De meeste zeges hebben hetzelfde patroon; de eerste helft vallen er geen doelpunten, de tegenstander krijgt het idee dat er iets te halen valt, maar in de slotfase maakt PSV dan alsnog het verschil.

Ola Toivonen verklaart dit tegenover FCUpdate.nl: "De tegenstander wordt in de tweede helft moe en wij hebben genoeg kwaliteit in huis om daarvan gebruik te maken." Middenvelder Otman Bakkal denkt dat ook de breedte van de selectie daarin speelt: "Wij hebben veel verschillende spelers die het verschil kunnen maken. Tegen AZ viel Ola in en scoorde hij, in andere wedstrijden was het iemand anders. Dat is onze kracht, we hebben genoeg mensen achter de hand die de wedstrijd kunnen beslissen."

Verdediger Erik Pieters vertelt dat de vele kleine overwinningen veel vertrouwen kweekt: "Als team weten we dat we niet in paniek hoeven te raken, als het lang 0-0 blijft. In de meeste wedstrijden hadden we achterin de zaken heel goed op orde en was het een kwestie van afwachten, voordat we voorin dat ene kansje kregen. Tegen AZ heb ik me ook geen zorgen gemaakt, ik wist dat het doelpunt nog kon vallen."

Dit seizoen is PSV nog altijd ongeslagen en de winst op AZ betekende alweer de achtste overwinning op rij voor de ploeg van Fred Rutten. Toch moeten ze nog altijd FC Twente met twee punten verschil boven zich dulden. De inmiddels onomstreden Pieters maakt zich geen zorgen: "Oh, maar we kijken helemaal niet naar Twente. Wij moeten gewoon zorgen dat wij onze wedstrijden winnen. Hoe, maakt niet uit. Dertig keer 1-0 is ook genoeg. Als Twente ook de rest van zijn wedstrijden wint zijn ze de terechte kampioen, maar zo ver is het nog lang niet. Op dit moment heeft het helemaal geen nut om bezig te zijn met de resultaten van FC Twente."

Ook Bakkal heeft er voldoende vertrouwen in dat zijn ploeg de Tukkers nog in gaat halen: "Als wij dit volhouden en blijven winnen, komt het voor ons vanzelf goed. Maar we zullen in april wel zien wie er bovenaan staat. In december worden de prijzen nog niet verdeeld."

Giggs Sportpersoonlijkheid van Groot-Brittannië

Ryan Giggs is in Groot-Brittannië tot Sportpersoonlijkheid van 2009 uitgeroepen. Tijdens de liveshow kreeg de voetballer van Manchester United meer stemmen dan Formule 1-coureur Jenson Button.

Atlete Jessica Ennis eindigde achter de twee heren als derde. De kijkers konden kiezen uit tien genomineerden en daaruit kwam de 36-jarige Giggs als winnaar uit de bus. Bondscoach van de Engelse ploeg, Fabio Capello, werd benoemd tot Coach van het Jaar.

Aanvallen op Afghaanse politie

In de noordelijke provincie Baghlan en in de zuidwestelijke provincie Helmand zijn vandaag in Afghanistan zestien politieagenten gedood bij aanvallen. Gewapende strijders overvielen langs een belangrijke weg die van Kabul naar het noorden loopt, een politiepost. Daarbij verloren acht agenten het leven, zei de gouverneur van Baghlan, Mohammed Akbar Barakzai. Hij weet de aanval aan een kleine extremistische groep, de Hezb-e--Islami, die aanhang heeft in het noordoosten van het land.

De strijdgroep wordt aangevoerd door Gulbuddin Hekmatyar. Die speelt al lange tijd een gewelddadige rol in de Afghaanse politiek. Hij wordt door de VS gezocht wegens terrorisme. Bij de aanval zou zeker een van de daders zijn gedood.

Barakzai zei dat de politiepost was opgezet om transporten voor de internationale troepenmacht in Afghanistan daar beter te beschermen. Steeds meer voorraden voor de buitenlandse troepen komen via de noordgrens Afghanistan binnen. Afghaanse politiemannen zijn slechter getraind en lager betaald dan militairen. Ze zijn daarom een geliefd doelwit voor extremisten. In de zuidwestelijke provincie Helmand zijn maandag ook acht agenten gedood bij een aanval op een politiepost.

Pato is 'Golden Boy' van 2009

Alexandre Pato is uitgeroepen tot de Golden Boy van 2009. De Braziliaanse aanvaller van AC Milan bleef bij de uitverkiezing Stevan Jovetic (Fiorentina) en Bojan Krkic (Barcelona) voor.

De prijs wordt georganiseerd door de krant Tuttosport. Journalisten uit heel Europa zitten in het panel. Spelers die na 1 januari 1989 zijn geboren dingen mee naar de prijs die jaarlijks in Turijn wordt gekozen. Pato overtuigde dit kalenderjaar bij Milan. De Eend is de enige aanvaller in de selectie van Leonardo met een vaste basisplaats.

Rafael van der Vaart (2003), Wayne Rooney (2004), Lionel Messi (2005), Cesc Fábregas (2006), Sergio Agüero (2007) en Anderson (2008) waren de afgelopen jaren winnaar van de prijs. Dit jaar was er geen enkele Nederlander genomineerd.

Dit waren enkele andere genomineerden: Holger Badstuber (Bayern München, Duitsland), Gareth Bale (Tottenham Hotspur, Wales), Mario Balotelli (Internazionale, Italië), Emilio Insua (Liverpool, Argentinië), Federico Macheda (Manchester United, Italië), Marko Marin (Werder Bremen, Duitsland), Thomas Muller (Bayern München, Duitsland), Miralem Pjanic (Olympique Lyon, Bosnië-Herzegovina), Ben Sahar (Espanyol, Israël) en Theo Walcott (Arsenal, Engeland).

Concerten Toppers snel uitverkocht

De twee concerten van de Toppers 2010 op 21 en 22 mei waren binnen twintig minuten uitverkocht. Inmiddels is op 20 mei een derde voorstelling ingelast. Dat maakte het management van de vier heren vandaag bekend.

Volgens het management is de belangstelling voor het viertal 'extreem'. Ruim 120.000 bezoekers zijn inmiddels in het bezit van een kaartje voor de meezingconcerten. Tijdens de concerten van René Froger, Jeroen van der Boom, Gerard Joling en Gordon verzorgt Frans Bauer een gastoptreden.

Meer Nederlanders met dubbele nationaliteit

Het aantal Nederlanders met een dubbele of meervoudige nationaliteit is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Nederland telde op 1 januari 2009 ruim 1,1 miljoen personen met de Nederlandse en minimaal één andere nationaliteit, bijna drie keer zoveel als op 1 januari 1995.

De stijging is veroorzaakt door het grote aantal naturalisaties. Tussen 1992 en 1997 konden niet-Nederlanders hun oorspronkelijke nationaliteit bij naturalisatie behouden. De meeste mensen die in deze periode het Nederlanderschap verkregen, benutten deze mogelijkheid.

Kinderen van wie één van de ouders naast de Nederlandse ook een niet-Nederlandse nationaliteit heeft, krijgen bij hun geboorte ook een dubbele nationaliteit. Sinds 2003 neemt het aantal Nederlanders met een dubbele nationaliteit vooral op deze manier toe.

  (foto: ANP)

Henin blijft winnen bij comeback

Justine Henin heeft gisteren in Caïro een demonstratiepartij gewonnen van Nadia Petrova. Henin versloeg de Russin met 7-6 en 6-4.

Het was voor de Waalse haar derde partij sinds ze in september bekendmaakte terug te keren op de tennisbaan. Eerder versloeg ze haar landgenote Kirsten Flipkens en de Italiaanse Flavia Pennetta.

In september van dit jaar maakte Henin, in navolging van Kim Clijsters, haar comeback bekend. In 2008 was ze gestopt vanwege motivatieproblemen.

CD: Queen - Absolute Greatest

Ook dit jaar staat hij weer op nummer 1 van de Top 2000, 'Bohemian Rhapsody' van Queen. In de geschiedenis van de meest bekende muzieklijst, die het jaar voor velen afsluit, is deze monsterhit niet meer weg te denken. Waar de ellenlange lijst soms afhankelijk is van modegrillen (ik noem een drietal platen van Ramses Shaffy in de top 10 dit jaar), blijven er ook gouwe ouwen die tegengas geven tegen impulsiviteit of ronselacties van de media (Boudewijn de Groot). 'Bohemian Rhapsody' heeft dat niet nodig. Bij een overzicht van de grootste hits van Queen zou het net als in de eindlijst van de Top 2000 een schande zijn als dit nummer niet opgenomen zou zijn. Op de verzamelaar Absolute Greatest prijkt de track dan ook fier als afsluiter van de plaat.

Nederland is 3,5 biljoen euro waard

De Nederlandse bezittingen vertegenwoordigden in 2008 een waarde van 3,5 biljoen (3.500.000.000.000) euro. Dat komt overeen met ruim 210.000 euro per inwoner, en is ruwweg het bedrag dat de regering van de VS jaarlijks uitgeeft. Ten opzichte van 1996 is de waarde meer dan verdubbeld. Deze cijfers maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.

Ruim de helft van het bezit bestaat uit woningen. In 1996 was dit nog 40 procent. Tussen 1996 en 2008 is de totale waarde van woningen verdrievoudigd. Dat verklaart ook het grootste deel van de waardestijging van de totale bezittingen in Nederland in die periode.

Bedrijfsgebouwen, wegen, dijken, machines en (bedrijfs)vervoermiddelen maakten in 2008 ruim 30 procent uit van de bezittingen. De overige bezittingen, zoals landbouwgrond en voorraden, leggen minder gewicht in de schaal. Landbouwgrond en voorraden vertegenwoordigden elk 2 procent van de waarde van Nederlandse bezittingen.

Vooral woningen maken deel uit van het bezit

Vroege verkoop Pinkpopkaarten succes

De vroege verkoop van Pinkpopkaarten, dit weekeinde, is zeer succesvol geweest. De 41ste editie van het festival gaat zeker uitverkopen, zo zegt organisator Jan Smeets vandaag.

Afgelopen weekeinde zijn er al ruim 12.000 kaarten verkocht. Dat is "boven verwachting" aldus Smeets. Ondanks het succes weet Smeets nog niet of de kaartverkoop volgend jaar weer extra vroeg gaat beginnen. "Dat moet bij mij altijd even bezinken. Het levert namelijk ook extra spanning op", zo zegt de Pinkpop-nestor.

De Duitse metalrockband Rammstein, zangeres Pink, singer-songwriter John Mayer en de Britse band Kasabian treden in 2010 op tijdens Pinkpop. Het festival wordt voor de tweede keer in zijn geschiedenis niet gehouden tijdens Pinksteren omdat dit te vroeg in het jaar valt.

Vicepresident China veroorzaakt rel in Tokio

De Chinese vicepresident Xi Jinping is vandaag begonnen aan een driedaags bezoek aan Japan. Het is zijn eerste stop op een reis langs Aziatische landen. Hij heeft met een 'ingelast' bezoek morgen aan de Japanse keizer Akihito de gemoederen in Japan verhit.

De Chinezen vroegen recent om een ontmoeting met de keizer, waar de sociaaldemocratische premier van Japan, Yukio Hatoyama, graag mee instemde om de betrekkingen met Peking zo warm mogelijk te krijgen. Maar dat is in strijd met het strenge protocol dat voor de oudste monarchie ter wereld geldt.

Men kan normaal gesproken niet even langs de keizer gaan. Een audiëntie bij het Japanse staatshoofd moet minimaal een maand van tevoren zijn aangevraagd. Hatoyama echter heeft voor zijn hoge Chinese gast, de eerste die hem als premier bezoekt, snel een ontmoeting morgen met de keizer geregeld. Daarmee heeft de premier volgens tal van boze reacties in de media de keizer voor zijn politieke karretje gespannen, terwijl die volstrekt buiten de politiek dient te worden gehouden.

De premier meent echter dat hij juist heeft gehandeld. Xi Jinping is niet de eerste de beste en zou in 2012 president Hu Jintao opvolgen. De Chinese president heeft bovendien een week geleden in Peking gastvrij een Japanse, zeshonderdkoppige delegatie van Hatoyama's partij ontvangen.

245 wereldrecords in twee jaar

Twee jaar geleden werd de eerste snelle zwemoutfit van polyurethaan geïntroduceerd. Afgelopen weekend, tijdens het Europees kampioenschap kortebaan in Istanbul, kwam er een einde aan de internationale pakkenwedloop, die bijna de ondergang van de zwemsport betekende.

In die twee jaar zijn 245 wereldrecords gezwommen in de prestatie bevorderende kleding. Vanaf 2010 zijn de pakken verboden. "Het is jammer dat het voorbij is. Vanaf nu zul je je voorlopig tevreden moeten stellen met het zwemmen van een perfecte race. Dat kan in een pak van polyurethaan, in een gewoon badpak of desnoods in je nakie. Met records hoeven we ons de komende tijd niet bezig te houden," aldus Hinkelien Schreuder die veel profijt had van de snelle pakken.

Trulli, Kovalainen naar Lotus F1

Jarno Trulli en Heikki Kovalainen zullen komend seizoen rijden voor het nieuwe Formule 1-team Lotus F1. Dit maakte het team vandaag bekend.

Trulli, in 2004 winnaar van de Grand Prix van Monaco, reed de afgelopen vijf jaar voor Toyota, dat zich aan het eind van afgelopen seizoen uit de Formule 1 heeft teruggetrokken. "Trulli zal veel ervaring meebrengen die we voor de ontwikkeling van ons team nodig hebben," aldus Tony Fernandes, baas van Lotus F1.

Kovalainen komt over van McLaren, waar hij na de komst van Jenson Button overbodig was geworden. Fairuz Fauzy is benoemd tot test- en reservecoureur van het team uit Maleisië.

Nieuw oordeel over 3000 Irakezen

De Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) gaat de tijdelijke asielvergunning van ongeveer drieduizend Irakese vreemdelingen in ons land binnen een half jaar opnieuw beoordelen. Dat doet ze samen de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V).

De betrokkenen krijgen nog deze week bericht. Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie stopt zoals bekend met het als groep beoordelen van deze mensen, nu de veiligheidssituatie in Irak zou zijn verbeterd. Als gevolg daarvan wordt er nu nog eens individueel gekeken.

"Een aanzienlijk deel van deze mensen zal naar verwachting moeten terugkeren naar Irak. In de brief die de vreemdelingen ontvangen, worden zij aangemoedigd zich alvast te oriënteren op deze terugkeer", aldus het ministerie vandaag.

BNN komt met hoorspel van boek Kluun

Voor wie de lange wachtrijen bij de bioscoop teveel moeite is, laat staan het lezen van het boek: BNN brengt op maandag 21 december het succesnummer Komt een vrouw bij de dokter als hoorspel. Van 20.00 uur tot 22.00 uur is het luisterboek te horen op Radio 1, zo maakte de omroep vandaag bekend.

BNN's Sophie Hilbrand speelt Carmen, de zieke vrouw van Stijn in het boek. De rol van Stijn wordt vertolkt door acteur Antonie Kamerling en Georgina Verbaan speelt zijn minnares Roos. Schrijver Kluun (Raymond van de Klundert) vind het een goed idee. "Acht uur naar de stem van Kluun luisteren zoals bij een luisterboek, dat gun je je ergste vijand niet. Toen kwam het idee van een hoorspel, of luisterfilm, hoe je het noemen wilt, compleet met een nieuw scenario, daar word ik wel warm van", aldus de schrijver.

Halaldiner basisschool afgeblazen

De basisschool in Weert waar alle leerlingen een halal kerstdiner zouden krijgen, heeft dit plan weer ingetrokken. De school werd overspoeld met klachten en kritiek en ouders hadden al aangegeven hun kinderen thuis te houden. De directie zegt nu in te zien dat het plan 'naïef' was.

Tien kinderen van de basisschool zijn moslim en uit praktische overwegingen werd daarom besloten dat iedereen halalvlees zou krijgen. De actie paste volgens de schoolleiding "in het christelijke gedachtengoed, want het is goed om met anderen rekening te houden."

De directie van de Odaschool heeft na alle kritiek en zelfs bedreigingen besloten om voor de moslimkinderen toch apart eten te bereiden. "We hebben het helemaal onderschat en draaien het dus nu ook terug", aldus de verklaring van de directie.

Win het boek De Hel van '63

17 december gaat de film in de Nederlandse bioscopen draaien, maar vanaf vorige week is het boek al in de boekhandel te verkrijgen: De Hel van '63, geschreven door Dick van den Heuvel.


Onder druk van de media besluit het bestuur van van het Friese Elfstedencomité, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Tocht der Tochten in 1963 doorgaat. Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek zijn vier van de duizenden mensen die een startbewijs weten te veroveren. Alle vier hebben ze hun eigen reden om deze Tocht der Tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Naast het verhaal zijn er 16 fotopagina’s opgenomen met beelden uit de film. Ook staan er een uitgebreide making-of en interviews met de regisseur, acteurs en schaatsers van de tocht zelf in.

Het boek is zo'n groot succes dat de eerste druk twee dagen na het verschijnen al uitverkocht was.

In samenwerking met Uitgeverij Plateau mogen we vijf exemplaren weggeven van De Hel van '63. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is onderstaande vraag te beantwoorden.

Wie won de Elfstedentocht in 1963?

Je kan het antwoord op deze vraag, met vermelding van je username op FOK!, voor 14 december 20:00 uur sturen naar prijsvragensport@fok.nl

Topzwemster Trickett stopt ermee

Zwemster Libby Trickett stopt met wedstrijdzwemmen. De 24-jarige drievoudig olympisch kampioene heeft dit bekendgemaakt.

Aan het eind van afgelopen zomer had Trickett, na een voor haar teleurstellend verlopen WK in Rome, al een pauze ingelast. In Rome was het voor het eerst sinds vijf jaar dat de Australische geen titel bij een WK of Olympische Spelen won.

Trickett, die weigerde om de supersnelle zwempakken te dragen, won tijdens de Olympische Spelen in 2004 eenmaal goud. Vorig jaar in Peking nam ze twee gouden plakken mee naar huis.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het definitieve falen van de spoorsector.

De eerste rit van de Thalys met volle snelheid over de hogesnelheidslijn was 35 minuten te laat. Dat stond op teletekst te lezen.
 
Fout. De eerste rit van de Thalys op de hogesnelheidslijn was vele jaren te laat. Allerlei gedoe over niet op elkaar passende veiligheidssystemen ofzoiets. Honderden miljoenen aan belastinggeld die jarenlang ongebruikt in het weiland hebben gelegen. Onvoorstelbaar. En dan te bedenken dat ik gisteren ook al moest opschrijven, hoe men in de spoorsector totaal de weg kwijt is. De afdeling stroomstoringen (als ik dit schrijf is het treinverkeer wegens storingen ontregeld tussen Almere en Lelystad, tussen Schiphol en Utrecht en oostelijk van Zwolle, midden in de ochtendspits!) die elektrische auto’s wil gaan opladen, de afdeling stations die de deur in het slot gooit zodat de laatste aansluitende bussen onbereikbaar zijn geworden. Wanneer begint nou eindelijk het grote puinruimen eens? Dus:

Stel je vraag aan Nicolien Sauerbreij

Al verschillende keren kon je op FOK! vragen stellen aan bekende mensen binnen de sport. Vorige keer was Edwin van Calker aan de beurt, ditmaal kunnen jullie je vragen stellen aan snowboardster Nicolien Sauerbreij.

Wie is Nicolien Sauerbreij?

Nicolien Sauerbreij begon op de leeftijd van twaalf jaar met snowboarden. Vanaf haar achttiende nam ze ook deel aan wereldbekerwedstrijden.

In 2002 nam ze voor het eerst deel aan de Olympische Winterspelen, die toen werden gehouden in Salt Lake City. Bij de opening droeg zij voor Nederland de vlag. Vooraf werden haar goede kansen toegedicht op een medaille. Die werden tenietgedaan doordat ze haar board liet prepareren door een Oostenrijkse waxer die de verkeerde wax gebruikte. Hierdoor slaagde ze er niet in om zich te plaatsen voor de laatste zestien.


Vier jaar later, bij de Winterspelen in Turijn, slaagde Sauerbreij er wel in om zich voor de laatste zestien te plaatsen. Ze leek op weg naar een plaats in de kwartfinale maar in de tweede run werd ze op de streep met 0,03 seconden geklopt door de Duitse Amelie Kober die later overigens het zilver won.

In het wereldbekercircuit pakte Sauerbreij in 2001 haar eerste podiumplaats. Bij de wedstrijd in het Canadese Mont-Sainte-Anne werd ze tweede op de paralelle reuzenslalom. Negen maanden later won ze een WB-wedstrijd op die discipline, in het Chileens Valle Nevado. In datzelfde seizoen boekte ze ook een WB-zege op de parallelle slalom in Maribor.

Het seizoen 2007/2008 was voor Sauerbreij haar beste seizoen tot nu toe. Ze won de algemene wereldbeker én de wereldbeker parallelle slalom. Ze won vier WB-wedstrijden dat seizoen en werd tweemaal tweede en drie keer derde.

Dit seizoen probeert Nicolien zich te plaatsen voor de Winterspelen in Vancouver komend jaar. Op de parallelreuzenslalom heeft ze een nominatie op zak en hoeft ze alleen vormbehoud te tonen.

Stel je vraag aan:

Heb jij een vraag over snowboarden? Of heb je een vraag over Nicolien zelf? Dan is nu je kans om deze vraag te stellen. Stel je vraag voor 14 december 20:00 uur. De vraag kun je stellen door te reageren hieronder.


Waterpolovrouwen verliezen laatste wedstrijd

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn vijfde geworden in de strijd om de Holiday Cup. De laatste wedstrijd werd met 7-9 verloren van de Italiaanse vrouwen.

Beide teams gaven tot aan de laatste periode elkaar geen duimbreed toe. In de eerste twee kwam Italië terug van een achterstand en in de derde deden Mieke en Jantien Cabout dat namens Nederland.

In de vierde periode toonden de Italiaanse vrouwen zich aanvallend effectiever en ze wisten uit te lopen naar een 6-8 voorsprong. Jantien Cabout verkleinde de achterstand en vervolgens was het Sabrina van der Sloot die dicht bj de gelijkmaker was. Van der Sloot zag haar schot echter gestopt worden. In de slotseconden bepaalde Italië vervolgens de eindstand op 7-9.

Arbeidsinspectie bezorgd over vuilnismannen

De werkomstandigheden van vuilnismannen bij ruim tweederde van de afvalinzamelingbedrijven zijn niet in orde. Dat maakt de Arbeidsinspectie vandaag bekend na een controle bij 113 bedrijven (rapport, pdf). Twee keer hebben inspecteurs het werk stilgelegd omdat werknemers geraakt konden worden door draaiende onderdelen van een machine.

Maar het belangrijkste probleem is volgens de inspectiedienst dat veel vuilnismannen uitlaatgassen inademen van de vuilniswagen met een dieselmotor. De branche zou dat kunnen voorkomen door de wagens op een andere brandstof te laten rijden. Als dat niet kan, moet de uitstoot van gassen worden beperkt met een roetfilter.

Andere gevaarlijke situaties ontstaan doordat vuilnismannen onvoldoende worden beschermd tegen een aanrijding of val. Zo wijst de inspectiedienst erop dat werknemers op laadbakken en containers moeten klimmen om bijvoorbeeld netten of zeilen over de lading aan te brengen en weg te halen. Ook dreigt er gevaar door agressie en geweld van medeweggebruikers en bewoners op straat.

Volgens de Arbeidsinspectie is door maatregelen van de branche de afgelopen tijd wel voor vuilnismannen de veiligheid verbeterd en lichamelijke belasting verminderd. De dienst is bijvoorbeeld blij met nieuwe vuilniswagens met zijbelading, waarbij grijparmen containers oppakken en leegstorten. Maar daardoor krijgen vuilnismannen wel weer nekklachten, omdat ze veel met camera's en spiegels moeten controleren om ongelukken met fietsers en wandelaars tussen de vuilniswagen en containers te voorkomen.

Hofland stoort zich aan berichten over salaris

Het stoort Kevin Hofland dat zijn naam in verband wordt gebracht met de financiële problemen bij Feyenoord.

Omdat hij één van de spelers is met een hoog salaris, drukt dat zwaar op de begroting. Ook de namen van Giovanni van Bronckhorst, Denny Landzaat en Roy Makaay worden vaak genoemd als het over de penibele financiële situatie gaat.

Hofland in De Telegraaf: "Ik vind het storend dat het steeds daarover gaat. Volgens mij heeft Feyenoord mij gehaald en mij dat contract aangeboden."

"De financiële problemen die er zijn, liggen echt niet alleen aan de salarissen van de spelers. Als je ziet hoe groot ze zijn, moet het aan meer dingen liggen", aldus de verdediger, die zaterdagavond goud waard was door de 0-1 tegen sc Heerenveen te maken. Het werd uiteindelijk 0-2.

Van Marwijk: "PSV kampioen"

Als bondscoach Bert van Marwijk zijn geld zou moeten inzetten op de aankomende kampioen van de Eredivisie, zou hij voor PSV kiezen.

"FC Twente is zeker niet kansloos, maar ik denk toch dat PSV de meeste kans maakt", zei Van Marwijk gisteravond in NOS Studio Voetbal.

Uiteraard werd de bondscoach ook gevraagd naar de stand van zaken rond Twente-verdediger Douglas. De Braziliaan stelde twee weken geleden dat hij open staat voor mogelijke naturalisatie. Toch heeft de coach er nog niets mee gedaan.

"Gewoon omdat ik zeer tevreden ben over ons huidige centrum. Joris Mathijsen is een zekerheidje, die ontwikkelt zich nog steeds uitstekend, en nu doet John Heitinga het goed. En dan heb ik ook André Ooijer nog."

Belgische bondsbestuurder schoffeert Nederland

De Belgische bondbestuurder Herman Wijnants heeft de verhoudingen tussen België en Nederland op scherp gezet.

"Ik werk al 30 jaar met Nederlanders. Als je hen een hand geeft, pakken ze een arm". De markante opmerkingen van Wijnants vloeien voort uit de discussie omtrent de duobaan van Dick Advocaat. De bestuurder ging in Het Nieuwsblad zelfs verder. "Als je Nederlanders vervolgens je arm geeft, nemen ze je hele lichaam. Ik ben het gewoon niet eens met die dubbele job van Advocaat omdat het geen goede zaak voor het Belgische voetbal is."

Advocaat reageerde zaterdagavond tegenover De Telegraaf. "Hij kent zelfs het spreekwoord niet, want dat luidt: 'je geeft één vinger en ze nemen je hele hand'. Toch moet deze man eens ernstig bij zichzelf te rade gaan. Wat hij over Nederlanders roept, kan gewoon niet. Zo praat je niet over een heel volk. Je mag toch niet iedereen over één kam scheren."

Binnen de Belgische bond was er ook een stemming over de aanstelling van Advocaat bij AZ. Wijnants legde zich daarbij neer. "Ik ben er niet gelukkig mee en dat heb ik Dick Advocaat gezegd. Ik hoop dat er lessen zijn getrokken."

Catalanen 'stemmen' voor onafhankelijkheid

De Catalanen hebben gisteren in een symbolisch referendum 'ja' gezegd tegen een onafhankelijk Catalonië in de Europese Unie. Het Spaanse persbureau Europa Press meldde dat 94 procent van de kiezers zich uitsprak voor de volledige afscheiding van Catalonië van Spanje.

Voor de volksraadpleging waren 700.000 kiesgerechtigden, ongeveer tien procent van de Catalaanse bevolking, in meer dan 160 gemeentes opgeroepen. De opkomst voor het referendum was slechts dertig procent.

De centrale regering in Madrid erkent de door lokale organisaties georganiseerde volksraadpleging niet. Volgens de Spaanse grondwet mag alleen de staat referenda uitroepen.

Een van de initiatiefnemers van het referendum, burgemeester Carles Mora van de gemeente Arenys de Munt, noemde de uitslag een 'triomf voor de soevereiniteit'. Hij wil dat er in april een volksraadpleging voor heel Catalonië komt.

Meer geld alleenverdiener met gehandicapt kind

Gezinnen die moeten rondkomen van één inkomen omdat zij de zorg voor chronisch zieke of gehandicapte kinderen op zich hebben genomen, krijgen vanaf 1 januari een hogere financiële ondersteuning. Het gaat jaarlijks om een bedrag van 1460 euro. Dat staat in een brief die minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ruim 11.000 huishoudens met alleenverdieners krijgen vanaf 1 januari meer geld. In totaal is met de tegemoetkoming een bedrag van 17 miljoen euro gemoeid. Dat heeft de minister laten weten.

Ouders die het zelf verzorgen van hun chronisch zieke of gehandicapte kind belangrijker vinden dan de arbeidsparticipatie van beide partners, moeten hierbij volgens het kabinet geen belemmering ondervinden, zei hij. De partner met het laagste inkomen mag per jaar niet meer dan 4619 euro verdienen. Boven dit bedrag is er sprake van dubbele inkomens.

Tiger Woods raakt weer sponsor kwijt

Het seksschandaal rond de persoon van Tiger Woods heeft gisteren opnieuw een sponsor ertoe gebracht de puissant rijke topgolfer te laten vallen. Een dag nadat scheermesjesmerk Gillette de samenwerking opzegde, maakte adviesbureau Accenture bekend dat het de miljardair niet langer ziet als "de juiste vertegenwoordiger" voor het bedrijf.

Van Woods' functie als rolmodel is de afgelopen twee weken weinig overgebleven. De 33-jarige golfprof bekende afgelopen weekeinde publiekelijk dat hij ontrouw is geweest en besloot voorlopig te stoppen met golfen. De komende tijd wil hij zich gaan inspannen om een "betere echtgenoot, vader en mens" te worden, meldde hij op zijn website.

Meerdere vrouwen hebben zich gemeld als Woods' maîtresses. Hoewel het schandaal zijn commerciële belangen dus geen goed doet, hebben andere grote sponsors waaronder Nike en Electronic Arts laten weten dat ze de beste golfer ter wereld wel graag willen behouden als reclame-icoon. Woods verdient tientallen miljoenen per jaar door zijn naam aan merken te verbinden.

  (foto: ANP)

Berlusconi nog even in ziekenhuis

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi, die gisteren gewond raakte toen hij werd aangevallen door een man, moet nog één of twee dagen ter observatie in het ziekenhuis San Raffaele in Milaan blijven. Hij hoeft echter niet te worden geopereerd. Dat heeft de arts van Berlusconi, Alberto Zangrillo, gezegd.

"De premier is niet buiten bewustzijn geweest, stelde Zangrillo. ,,Hij heeft ook geen kalmeringsmiddel toegediend gekregen." Volgens de arts is Berlusconi rustig gebleven onder het incident, maar heeft het hem wel verdrietig gemaakt.

Berlusconi was gisteren na een politieke bijeenkomst aangevallen op het Domplein van Milaan. De verdachte is opgepakt, meldde de politie. De 42-jarige inwoner van Milaan zou al tien jaar in behandeling zijn wegens psychologische problemen.

Berlusconi (73) zakte in elkaar nadat hij was geraakt door een hard voorwerp, zeiden getuigen tegen het Italiaanse persbureau ANSA. Volgens media ging het om een souvenir, een miniatuur van de Milanese dom.

Volgens zijn woordvoerder hield Berlusconi aan de aanval een gekneusd neusbeen over. Ook sprongen er vullingen uit twee tanden en liep hij een wond aan een lip op.

  (foto: ANP)

Tweede vaccinatieronde van start

De meeste GGD-regio's in Nederland beginnen vandaag aan de tweede vaccinatieronde tegen de Mexicaanse griep. Om alle 1 miljoen mensen die daar in deze campagne voor in aanmerking komen, te vaccineren, wordt ook morgen nog geprikt. In sommige regio's wordt de hele week door geprikt.

Het gaat in totaal om 830.000 kinderen vanaf zes maanden tot en met vier jaar en bijna 200.000 huisgenoten van baby's van nul tot en met vijf maanden. De andere risicogroepen, zoals mensen met long- en hartaandoeningen, ouderen en zwangere vrouwen, krijgen een oproep via de huisarts. Zorgpersoneel wordt voor een tweede keer op de werkplek gevaccineerd.

Tijdens de eerste ronde in november kwam uiteindelijk 72 procent opdagen. Dat is iets minder dan de 75 procent van de opgeroepen mensen die zich normaal tegen een seizoensgriep laten inenten. Toch reageerde de GGD eerder tevreden over het percentage dat gehoor had gegeven aan de oproep.

Ouders met zieke kinderen kunnen via een telefoonnummer op de oproepkaart een nieuwe afspraak maken. Zij worden dan diezelfde week alsnog geprikt. Het gaat om mensen met koorts boven de 38 graden Celsius. Wie 'gewoon' verkouden is, mag wel komen.

  (foto: ANP)

CD: Bob Dylan - Christmas In The Heart

Je kunt er maar vroeg bij zijn moet Bob Dylan gedacht hebben. Sinds medio oktober ligt zíjn kerstbijdrage al in de winkels: Christmas In The Heart. Een beetje vroeg misschien, maar ach, hij valt wel op tussen alle andere cd's. Tijd voor een luisterbeurt, al voelt dat nog wel wat onwennig aan zo vroeg in het jaar... ten tijde van het verschijnen van deze review is het gelukkig voor jullie als lezers al gewoon december en is het allemaal wat minder vreemd.

Oude taarten op Paleis Soestdijk

Ik keek in het foldertje met de plattegrond. Onder het kopje “Toegankelijkheid” stond geschreven: “Het Paleis en het grootste deel van het park zijn toegankelijk voor rolstoelen en rollators”, en dat was maar goed ook. We waren, op een enkel kind die met ouders mee werd gesleurd na, de jongste aanwezigen. Hoewel het kwik niet boven de vier graden kwam waren er toch nog heel wat bezoekers, velen in beige pantalons en vale jassen, met enorme brillen uitgedost, gekke petjes, wandelstokken en rollators. Er zaten dan ook verscheidene bejaardenhuizen in de omgeving, daarnaast moet de koninklijke familie het toch vooral hebben van de oudere fans.

Uitslagen Spanje speelronde 14

Doordat Barcelona de stadsderby met Espanyol winnend wist af te sluiten gaat het in ieder geval 2010 in als koploper. Real Madrid versloeg Valencia zaterdagavond in een topduel en sloot aan.

In Camp Nou kwam het geplaagde Espanyol op bezoek bij de stadsrivaal. De bezoekers hadden al viermaal op rij verloren en konden ook bij Barcelona weinig uitrichten. De ploeg van Pep Guardiola creërde zelf echter ook weinig, mede door het ontbreken van Lionel Messi. De beste kans in de eerste helft werd door Espanyol zelf ingeleid, maar Pedro schoof naast. Toch zou Barça de leiding nemen. Xavi versierde een strafschop door te gaan liggen in het gevecht met Raúl Baena. Vanaf elf meter schoot Zlatan Ibrahimovic hard raak. Na rust kon Espanyol niet gevaarlijk genoeg worden en wist Barcelona de voorsprong te behouden.

Sevilla kon profiteren van het puntverlies dat Valencia eerder in het weekend opliep. Daarvoor moest er wel gewonnen worden bij Sporting de Gijón, dat thuis nog niet verloor dit seizoen. Al snel kon Sporting op voorsprong komen, maar twee enorme kansen werden gemist voordat Frédéric Kanouté aan de overkant ineens wél scoorde. Het doelpunt van de Malinees bleek uiteindelijk genoeg voor de winst. Deportivo kon op gelijke hoogte komen met Valencia, maar liet dat na. Bij Almería had de ploeg van Miguel Ángel Lotina en kwam het zelfs achter via Kalu Uche. Uiteindelijk redde Pablo Álvarez een punt.

Het duel tussen Atlético de Madrid en Villarreal was vorig seizoen nog een topper. Nu was het een wedstrijd tussen ploegen die het lastig hebben uit het rechterrijtje te geraken. In Vicente Calderón werd duidelijk waarom deze clubs het zo lastig hebben door het aantal gemaakte fouten, en nog meer door het geringe aantal keren dat daarvan geprofiteerd werd. Vlak voor rust brak Simão dan toch de ban namens de thuisclub. Na de thee stelde Villarreal al vroeg orde op zaken en via David Fuster werd het gelijk. Nadat José Antonio Reyes vlak voor tijd met een lelijke nekblessure moest afhaken was het leed voor de Madrilenen nog niet geschied. In blessuretijd kopte invaller Joseba Llorente Villarreal naar de winst.

Uitslagen:

DatumThuisUitUitslag
12/12Real ZaragozaAthletic Club de Bilbao1-2
12/12FC BarcelonaRCD Espanyol1-0
12/12Valencia CFReal Madrid CF2-3
13/12UD AlmeríaDeportivo de La Coruña1-1
13/12Getafe CFCD Tenerife2-1
13/12CA OsasunaRCD Mallorca0-1
13/12Real Racing ClubXerez CD3-2
13/12Real Valladolid CFMálaga CF1-1
13/12Club Atlético de MadridVillarreal CF1-2
13/12Real Sporting de GijónSevilla FC0-1

Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1FC Barcelona1512303936-9
2Real Madrid CF1411123434-13
3Sevilla FC149323025-11
4Valencia CF148422827-16
5RCD Mallorca148332727-16
6Deportivo de La Coruña148242619-16
7Athletic Club de Bilbao147252319-18
8Getafe CF147072123-21
9Real Sporting de Gijón145542014-13
10Villarreal CF145361822-19
11CA Osasuna144461614-17
12CD Tenerife144281414-27
13Real Valladolid CF142751320-25
14Club Atlético de Madrid143471320-26
15Real Racing Club de Santander143471317-23
16UD Almería143471315-24
17RCD Espanyol14347138-21
18Real Zaragoza143381217-29
19Málaga CF14167915-20
20Xerez CD15141076-28

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1David VillaValencia CF12
2Zlatan IbrahimovicFC Barcelona11
3Lionel MessiFC Barcelona9
4Gonzalo HiguaínReal Madrid CF8
=Luís FabianoSevilla FC8
=Roberto SoldadoGetafe CF8
7Aritz AdurizRCD Mallorca7
=Kun AgüeroClub Atlético de Madrid7

Programma:

DatumThuisUitTijd
19/12Athletic Club de BilbaoCA Osasuna18.00
19/12Sevilla FCGetafe CF20.00
19/12Real Madrid CFReal Zaragoza22.00
20/12Villarreal CFReal Racing Club17.00
20/12Málaga CFRCD Mallorca17.00
20/12Real Valladolid CFSporting de Gijón17.00
20/12RCD EspanyolUD Almería17.00
20/12CD TenerifeClub Atlético de Madrid19.00
20/12Deportivo de La CoruñaValencia CF21.00

Adriaanse: "Ik ben topkandidaat bij AZ"

Co Adriaanse acht de kans groot dat hij volgend seizoen opnieuw trainer wordt van AZ. De trainer had de club uit Alkmaar tussen 2002 en 2005 ook al onder zijn hoede.

Adriaanse vertelt: "Marcel Brands heeft mij na het ontslag van Ronald Koeman gebeld om te zeggen dat ze Dick Advocaat gingen vragen en dat ik voor volgend seizoen topkandidaat ben."

Afgelopen zomer werd Adriaanse ook al gevraagd, maar toen weigerde hij trainer te worden van AZ. Vervolgens koos de ploeg uit Alkmaar voor Ronald Koeman. Die werd echter vorige week op straat gezet en Dick Advocaat werd aangesteld als interim-trainer tot het eind van dit seizoen.

Winnaar Britse X-Factor bekend

De 18-jarige Joe McElderry heeft de Britse versie van X-Factor gewonnen. Hij moest het in de finale opnemen tegen de 25-jarige Olly Murs. Joe trok met 61 procent van de stemmen aan het langste eind en sleept een platencontract in de wacht van 1 miljoen pond.

"Ik weet niet wat ik moet zeggen", reageerde Joe. "Ik wil iedereen ontzettend bedanken." Joe zong gisteren in de eerste uitzending een duet met George Michael, Don't let the sun go down on me. Robbie Williams zong zijn hit Angels samen met Olly. In de vervolguitzending van vanavond trad ook Paul McCartney op. TV-zender ITV verwacht dat zo'n 20 miljoen Britten beide live-uitzendingen hebben gezien.

De media in Engeland stonden de afgelopen weken vol over de talentenjacht. Dit kwam mede door de kandidaten John and Edward. De slecht zingende en dansende tweeling gaf wekelijks een show weg die veel stof deed opwaaien in Engeland (filmpje). Een maand geleden werden ze weggestemd.

Joe McElderry brengt gelijk een cd-single uit, die hoogstwaarschijnlijk op nummer 1 zal binnenkomen in de Britse hitlijsten. Bij de bookmakers was Joe ook al wekenlang favoriet om te winnen.

Joe zingt zijn single "The Climb".
 
Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.