Het klimaat wordt al tien jaar kouder! Wildersjournaal (6)

Maurits (perikles)

De grote jongens zijn in Kopenhagen druk aan het onderhandelen over een klimaatakkoord. Maar ook de PVV heeft een eigen klimaatstandpunt en dat wordt vertolkt door een heuse klimaatwoordvoerder. Richard de Mos heet de nieuwste ster aan het PVV firmament. Alsof hij nooit anders gedaan heeft mengt hij zich parmantig in het Nederlandse klimaatdebat. Een raketgeleerde is hij niet, hij ziet er uit zoals ik me de voorzitter van de supportersvereniging van ADO Den Haag voorstel. En zo praat hij ook.

 

In Jip en Janneketaal van het soort waarin de grote roerganger van de PVV het gedachtegoed van zijn partij over de Islam presenteert, vertelt Richard fris van de lever welke kant het volgens de PVV op zal gaan met het klimaat. De PVV gelooft niet dat de aarde steeds warmer zal worden als de uitstoot van CO2 niet beperkt wordt. Als je niet op gezag van de meeste klimatologen voetstoots aanneemt dat we klimatologisch gezien op rampkoers zitten, heet je tegenwoordig klimaatscepticus. Ik ben ook klimaatscepticus. Omdat ik niet anders kan, ik geloof nooit zomaar wat. Als ze het bij de PVV dus bij klimaatscepsis gelaten hadden dan waren de PVV en ik het een keer eens geweest.

 

Het mocht niet zo zijn want de laatste plaats waar scepsis gedijt is de PVV. De PVV is nu eenmaal een partij voor gelovigen. De PVV gelooft niet dat de opwarming van de aarde door zal gaan, maar in plaats daarvan geloven ze iets anders. Het andere uiterste, namelijk dat de aarde, smeltende poolkappen en gletsjers ten spijt al 10 jaar lang aan het afkoelen is. Terwijl uit de cijfers, die zowel door klimaatalarmisten als door klimaatsceptici niet worden betwist, blijkt dat het laatste decennium wereldwijd gemiddeld alweer iets warmer was dan het vorige. Richard heeft het niet helemaal verkeerd gezien, het is de laatste paar jaar ietsje koeler dan de paar jaar ervoor. Helaas voor het PVV-klimaatstandpunt beginnen veranderingen pas vanaf een decennium klimatologisch gezien een heel klein beetje relevant te worden. Je moet het de PVV nageven, in het maken van radicale keuzes in geloofskwesties zijn ze volstrekt consequent. Net als de Islam is ook het broeikaseffect bij de PVV aan het verkeerde adres.

 

Gelovigen laten zich soms verleiden tot een poging hun geloof te bewijzen. Het is een doodzonde maar daar trekt Richard de Mos zich niets van aan. Als Don Quichote neemt hij het op tegen de harde klimaatcijfers. Hij begon met een stormloop op de betrouwbaarheid van het KNMI. Zijn wantrouwen was gewekt door een verplaatsing van een van de vele thermometers in De Bilt naar een andere positie, waar nauwkeuriger gemeten kon worden. De PVV klimaatdeskundige zag aanleiding in dit feit om meteen maar alle KNMI cijfers uit het verleden in twijfel te trekken. En als het KNMI verkeerd meet, dan is dat hele broeikaseffect misschien wel het resultaat van verschrikkelijke meetfouten overal ter wereld, zag je in zijn diepe denkrimpels weerspiegeld. Als ze maar gemeten hadden zoals bij huize De Mos gebeurt dan was dat hele gedonder in Kopenhagen er nooit geweest. Gewoon een thermometer aan een haakje tegen de muur zoals alle gezond denkende Nederlanders doen. Zo'n ding koop je voor 2 euro bij de Hema.

 

Islam of Christendom, smelten of bevriezen. Voor de PVV zijn de keuzes altijd helder. Twijfel, nuance, wikken en wegen, het zijn doodzonden, daar win je geen stemmen mee. Dat komt trouwens bekend voor. Het riekt naar oude politiek.