Goedemorgen Extra!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Nu een extra editie over het wanbeleid rond de beslissing tot aanleg van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn.

Vandaag werd de onthutsende uitkomst van het raadsonderzoek naar de besluitvorming rond de Noord/Zuidlijn in Amsterdam gepresenteerd. Kort samengevat: er was onvoldoende kennis in huis om zo’n besluit te nemen, er was onvoldoende externe deskundigheid ingewonnen, en de wens tot aanleg prevaleerde boven een serieuze beoordeling van de haalbaarheid en de risico’s van de bouw. Burgemeester en Wethouders hadden het plan nooit aan de gemeenteraad mogen voorleggen, en de gemeenteraad was zand in de ogen gestrooid met veel te optimistische verhalen. Hoe gaan we met die conclusies om?

Toenmalig verantwoordelijk VVD-wethouder Dales “heeft even tijd nodig om het rapport te lezen” voordat hij wil reageren, alsof er iets onverwachts in zou staan. Betrokken PvdA-wethouders zijn inmiddels al vetrokken. Amsterdam is inmiddels platzak, en overal in de stad zie je de gevolgen van die lege gemeentekas. Straten verloederen, infrastructuur is niet in orde, onvoldoende geld om de economische tegenslagen het hoofd te bieden. Nu is de vraag, of er nog koppen moeten rollen. Nee, dat is niet nodig.

Komend voorjaar is hét moment om af te rekenen. Ieder Amsterdammer met een IQ van meer dan 80 zal het wel uit zijn hoofd laten om de komende decennia ooit nog PvdA of VVD te stemmen. En kan de voorzitter van de onderzoekscommissie, Maurice Limmen, mij even laten weten wat hij vindt van strafrechtelijke of civielrechtelijke vervolging van de verantwoordelijken?