Vijf Filmtips voor de maand Februari

Le Havre

Releasedatum: 2 februari 2012
Genre:
Komedie/Drama
Regisseur:
Aki Kaurismäki
Acteurs:
André Wilms, Kati Outinen en Jean-Pierre Léaud

Plot
De voormalige schrijver Marcel Marx leidt een teruggetrokken bestaan als schoenenpoetser in de Franse havenstad Le Havre. Zijn dagelijkse patroon verandert, doordat hij de beslissing neemt om een jonge Afrikaanse vluchteling genaamd Idrissa (Blondin Miguel), die met een vrachtschip de haven van Le Havre is binnengekomen, in zijn huis te verwelkomen. Marx zal er alles aan doen om te voorkomen dat Idrissa terug zal worden gestuurd naar zijn vaderland.

Verwachtingspatroon
Le Havre is een film van de door critici bejubelde Finse regisseur Aki Kaurismäki. Zijn meest bekende film is Mies Vailla Menneisyyttä (The Man without a Past) uit 2002, waarmee hij de juryprijs won tijdens het Filmfestival van Cannes. Tijdens hetzelfde festival, maar ditmaal de editie 2011, ging Le Havre in première. De film was hierbij genomineerd voor een Gouden Palm en werd daarbij zeer goed ontvangen door de aanwezige pers.

Le Havre wordt door critici bestempeld als een warme, maar toch ook vreemde komedie die op een nogal opmerkelijke wijze een politiek geladen onderwerp aansnijdt. De droge en absurdistische humor van Kaurismäki wordt doorgaans vergeleken met de kenmerkende humor van de Amerikaanse regisseur Jim Jarmusch (Down by Law, Broken Flowers). De trailer van Le Havre bewijst dit in ieder geval.