Vijf Filmtips voor de maand Februari

Shame

Releasedatum: 9 februari 2012
Genre:
Drama
Regisseur:
Steve McQueen
Acteurs:
Michael Fassbender, Carey Mulligan en James Badge Dale

Plot
Brandon Sullivan (Michael Fassbender) is een dertiger die woonachtig is in Manhattan. Hij is verslaafd aan sex en pornografie en is hierdoor maar moeilijk in staat om een relatie te beginnen. Wanneer zijn jongere zusje Sissy (Carey Mulligan) bij hem in zijn appartement gaat wonen, verliest Brandon de controle in zijn leven.

Verwachtingspatroon
In de media zal de film Shame ongetwijfeld veel aandacht krijgen vanwege het controversiële thema van de film, namelijk seksverslaving. Dit zal waarschijnlijk niet de bedoeling zijn geweest van de Britse regisseur Steve McQueen, die in 2008 doorbrak met het Ierse gevangenisdrama Hunger. Die film betekende ook de doorbraak voor acteur Michael Fassbender, die het aankomende jaar ook te zien zal zijn in Haywire van Steven Soderbergh en Prometheus van Ridley Scott.

Op basis van de trailer kan geconcludeerd worden dat Steve McQueen zijn schitterende filmstijl doorzet met Shame. Inhoudelijk gezien zal de film zich vermoedelijk vooral richten op de psychologische gevolgen die een seksverslaving kan hebben op een persoon. Mocht Shame dit op eenzelfde indringende wijze kunnen doen als in het meesterwerk Hunger, dan zal dit een niet te missen film zijn. Overigens is Shame volledig genegeerd bij de bekendmaking van de Oscarnominaties, wat erop wijst dat dit geen film is om te zien in het gezelschap met nogal conservatief ingestelde mensen.