Scoob!

Scooby-Doo, where are you? Al decennialang wordt die vraag steeds gesteld. Op het witte doek en op het kleine scherm. Scooby-Doo, uit het brein ontsproten van William Hanna en Joseph Barbera,  is een van die personages waar altijd wel een film of tekenfilmserie van in de maak is. Nu zijn Scooby, Shaggy en de andere kornuiten van Mystery Inc voor het eerst terug in een hun eerste computer-geanimeerde film.

De film is een 'origin story' en vertelt hoe Shaggy, Scooby, Fred, Velma en Daphne elkaar ontmoetten. Dat blijkt vrij simpel gebeurd te zijn, want al na 10 minuten heeft dit alles plaats gevonden. Na een tijdsprong pakken we de draad weer op als de hoofdpersonen jongvolwassene zijn. Ze komen op het pad van Dick Dastardly die snode plannen heeft, voornamelijk met Scooby. En dan komt Blue Falcon zich er daarnaast ook nog mee bemoeien.

Scoob!: Shaggy en Scooby

De film is dus minder een verhaal van ontmoeten dan je misschien zou verwachten. Na de opening van 10 minuten (en een heuse nieuwe versie van de klassieke opening uit de oude serie) is het gewoon een nieuw avontuur van de Mystery Gang. Alle bekenden met hun kenmerkende karaktertrekjes komen aan bod. De karakters zijn wel naar onze tijd getrokken en het is dus 2019 in deze film. Dat betekent moderne technologie, hedendaagse referenties en een moderne soundtrack. Duidelijk wordt dat het doel was om het personage weer relevant te maken bij een jonge doelgroep. En in dat opzicht is de film geslaagd. De personages zijn an sich leuk genoeg (hoewel Daphne wel aan het kortste touwtje heeft getrokken) en ook met de actie en het avontuur zit het wel goed. Kinderen zullen zich dus uitstekend vermaken.

Echter zit daar de 'maar': voor de ouders en volwassenen is hier niks te halen. Is dat per sé erg? Niet echt, hoewel het wel kan helpen. Toch lijkt er een poging gedaan te zijn. De film bevat voldoende referenties naar de oude series in de vorm van geluidseffecten en quotes. Ook wordt er een blik personages uit de stal van Hanna-Barbaba open getrokken. Dick Dastardly is natuurlijk bekend van Wacky Races en Captain Caveman kennen we ook al. En zie ik daar een Q op een laptop staan? De film moet dan ook een lanceerplank zijn voor een Hannah-Barbara Cinematic Universe, zoals er vroeger ook crossovers tussen deze karakters plaatsvonden. 

Jonge Scooby Doo en Shaggy

In de VS slaat de film de bioscopen over in verband met de coronapandemie maar hier in Nederland krijgen we wel een bioscooprelease, precies met de start van de zomervakantie. Komende week lijkt het weer nog tegen te vallen en de bioscopen hebben het nodig, dus voor een middagje vermaak is dit een goede keuze om met je kinderen heen te gaan. Neem voor jezelf wel wat lekkers te snacken mee.