Hoe Dune Part Two het bioscoopbezoek weer terugbrengt

Het eerste deel van Denis Villeneuve's film had het niet gemakkelijk. De film kwam midden in de covid-jaren uit. In die tijd kwam Dune zowel in de bioscoop als op HBO Max op dezelfde dag uit. Toch deed de film het niet onaardig in de bioscoop: met een openingsweekend van meer dan 40 miljoen dollar was het één van de grootste hits van het pandemie-tijdperk. Bij het tweede deel ging het weer bijna mis: door de staking van de acteurs werd de release van de film uitgesteld van november 2023 naar maart 2024. Die move blijkt nu een meesterzet: de bioscopen zijn al enkele maanden niet voorzien van een grote release en het publiek is naarstig op zoek naar iets als dit.

En zie daar: Dune Part Two. Het tweede deel gebaseerd op het boek Dune van Frank Herbert, waarmee het eerste boek in de saga compleet is verfilmd. Het tweede boek, Dune: Messiah lijkt ook verfilmd te gaan worden als een derde film. En ik moet zeggen, daar kan ik alleen maar op hopen. Voor deze recensie is de film in IMAX bekeken en dat is daadwerkelijk een beleving die de moeite waard is. Het eerste deel keek ik enkele jaren terug ook op IMAX en ik was weggeblazen. Toen ik onlangs, ter voorbereiding op deze film, die film nog eens bekeek maar vanaf thuis was het toch allemaal wat minder. En dan te bedenken dat er tegenwoordig genoeg publiek is die dit op een tablet of mobiele telefoon bekijken. Nee, deze film kijk je in de bioscoop en als het lukt, ga dan in IMAX.

Dune Part Two gaat verder waar Dune ophield en volgt het verhaal van Paul Atreides die zich, na de aanval op zijn familie en leven, aansluit bij de Fremen. In deze film zien we hoe Paul de gebruiken van de Fremen zich eigen probeert te maken en steeds meer geaccepteerd wordt door de groep. Ondertussen ontdekt hij, samen met zijn moeder, meer en meer over zijn lotsbestemming als de Kwisatz Haderach. De Harkonnens maken ondertussen jacht op de Fremen en willen het volk volledig vernietigen, niet wetende dat Paul zich nog onder hen bevindt.

Dune Part two explosion

In verschillende reviews heb je waarschijnlijk al eindeloze superlatieven gelezen. Het is een beetje een hype. De film is en zeker een opvolger die het origineel overtreft. Ik begin met het verhaal van de film en de karakterontwikkeling. Want, ondanks alle visuele pracht en praal, is dat me het meest bijgebleven. De arcs die zowel Paul als zijn moeder, Jessica, doormaken zijn waanzinnig. Qua doen en laten maar ook in uiterlijk. Vooral Timothée Chalamet lijkt geboren voor de rol van Paul. De verschillende lagen die Chalamet moet overbrengen in deze rol zijn ongelooflijk krachtig. Ook Zendaya als Chani maakt indruk. In de laatste 20 minuten van de film heeft ze ook geen dialoog en moet ze alles met haar uitdrukkingen overbrengen. Toch voel je alles wat Chani doormaakt.

En ik kan natuurlijk de MVP van de film niet vergeten: Austin Butler, die met slechts 26 minuten screentime de hele film op zijn kop zet. Ik denk dat het iets te weinig is om écht een plaats in de filmgeschiedenis van legendarische villains te veroveren, maar het is zeker een bijrol die de moeite waard is. Zijn introductie vindt ook plaats in één van de visueel meest overdonderende scènes van de film: een planeet waar enkel in zwart-wit te zien is omdat daar een zwarte zon verschijnt. Villeneuve gaf eerder in een interview aan dat die in film het visuele aspect belangrijker vindt dan de dialogen en dat wordt onder andere hier duidelijk. Ook in het begin van de film zit een visueel zeer sterk moment met de Harkonnens waarin we ze zien vliegen waardoor je al snel weet dat je de komende 2,5 uur goed zit.

Dune Part two Feyd-Rauthe

Daarnaast zijn er de zandwormen en de gigantische legers die in beeld komen. Een zandworm is niets iets dat je in het echt kan gaan filmen of waar een referentie voor beschikbaar is. De visual effects artiesten weten echter iets te laten zien dat zowel overtuigt en er ook nog interessant uitziet. Dit alles wordt begeleid door score van de composer Hans Zimmer dat de bombast alleen maar bombastischer maakt.

Wow. Zoals ik al zei: dit moet je gewoon in de bioscoop zien, het liefst in IMAX. Laat de film alsjeblieft ook regelmatig in deze zalen draaien, zodat ik deze zo af en toe eens kan herbeleven.