FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 juli 2020

Darts keert terug naar normaal; Van Gerwen wint openingstoernooi Summer Series

Michael van Gerwen is uitstekend uit de coronastop gekomen. De darter wist bij het eerste evenement van de vijfdaagse PDC Summer Series direct de winst te pakken. In de finale versloeg Mighty Mike wereldkampioen Peter Wright na een ware thriller: 8-7.

Het dartseizoen is hervat met de PDC Summer Series. Van 8 tot en met 12 juli zijn er vijf opeenvolgende Players Championships. 128 darters treden iedere dag aan in een ko-toernooi.  Alle darters en staf betrokken bij de Summer Series zijn 'opgesloten' in een hotel in Milton Keynes. Dit is 'de bubbel' waar spelers en staf de komende week verblijven. Op het complex is er een hotel, restaurant en de speellocatie. Iedereen moest vooraf een coronatest ondergaan. Alle 229 tests bleken negatief, waardoor men met een gerust gevoel het dartseizoen kon hervatten.

Alsof het circuit niet heeft stilgelegen in de afgelopen maanden stonden Van Gerwen en Wright ‘gewoon’ in de eerste rankingfinale na de onderbreking. Beide spelers ontsnapten eerder in het toernooi aan uitschakeling. Wright in de eerste ronde tegen Ron Meulenkamp, die met 6-5 werd verslagen. Van Gerwen won in zijn tweede ronde na een beslissende leg van William Borland.

De Vlijmenaar zegevierde vervolgens tegen Callan Rydz, Jamie Hughes, Danny Noppert en Gabriel Clemens om de finale te halen. Wright toonde zich verder ook te sterk voor Derk Telnekes, James Wilson, Rob Cross, Glen Durrant en Krzysztof Ratajski. De finale ging tot 2-2 gelijk op, waarna Van Gerwen een break voor kwam. Op 5-5 was de stand echter gelijk en ging Wright erop met 5-7. De wereldkampioen ging er echter niet over. Het werd 7-7 en een beslissende leg was nodig. Deze leg ging naar Van Gerwen en kon daardoor 10.000 pond bijschijven. Wright moet het doen met 6.000 pond. 

Danny Noppert was met een kwartfinaleplek de tweede beste Nederlander van de dag. De Fries boekte zeges op Darius Labanauskas, Madars Razma, Ross Smith en Stephen Bunting. Martijn Kleermaker, Vincent van der Voort en Benito van de Pas werden in de derde ronde uitgeschakeld. Kleermaker zorgde eerder op de dag voor een verrassing door Gerwyn Price uit het toernooi te knikkeren.

Donderdag is het tweede toernooi van de Summer Series. Opnieuw ligt er 10.000 pond klaar voor de winnaar. De beste speler na vijf dagen mag zich in november melden op de Grand Slam of Darts. 

PDC Summer Series Dag I - Laatste 32
Stephen Bunting 6 | 4 Martijn Kleermaker
Danny Noppert 6 | 5 Ross Smith
Michael van Gerwen 6 | 4 Callan Rydz
Jamie Hughes 6 | 4 James Wade
Mensur Suljovic 6 | 5 Vincent van der Voort
Darren Webster 6 | 4 Steve Brown
Steve Beaton 6 | 5 Rowby-John Rodriguez
Gabriel Clemens 6 | 1 Robert Collins
Peter Wright 6 | 3 James Wilson
Rob Cross 6 | 3 Simon Whitlock
Jason Lowe 6 | 4 Andy Hamilton
Glen Durrant 6 | 2 Benito van de Pas
Krzysztof Ratajski 6 | 2 Ryan Searle
Eddie Lovely 6 | 4 Michael Smith
Ricky Evans 6 | 4 Richard North
Dave Chisnall 6 | 4 Jonny Clayton

Achtste finales
Danny Noppert 6 | 3 Stephen Bunting
Michael van Gerwen 6 | 1 Jamie Hughes
Mensur Suljovic 6 | 5 Darren Webster
Gabriel Clemens 6 | 5 Steve Beaton
Peter Wright 6 | 2 Rob Cross
Glen Durrant 6 | 5 Jason Lowe
Krzysztof Ratajski 6 | 2 Eddie Lovely
Dave Chisnall 6 | 1 Ricky Evans

Kwartfinales
Michael van Gerwen 6 | 0 Danny Noppert
Gabriel Clemens 6 | 2 Mensur Suljovic
Peter Wright 6 | 3 Glen Durrant
Krzysztof Ratajski 6 | 3 Dave Chisnall

Halve finales
Michael van Gerwen 7 | 3 Gabriel Clemens
Peter Wright 7 | 2 Krzysztof Ratajski

Finale
Michael van Gerwen 8 | 7 Peter Wright

iMac's voor ¤2,19 verkocht, MediaMarkt boos

Een prijsfoutje heeft voor het nodige gedoe gezorgd rondom elektronicazaak MediaMarkt: afgelopen week zijn daar Apple iMac-computers verkocht voor maar liefst twee euro en negentien cent.

Dat lijkt een alleszins forse prijs voor een dergelijk prulletje, maar het kan gekker: de prijs moest schijnbaar 2190 euro zijn, maar deze was foutief ingevoerd en zo leek €2,19 ineens wél een aardige prijs.

Meerdere klanten grepen hun kans om eindelijk voor een normalemensenprijs iets van Apple te kopen, maar nu wil de keten geld zien. Met een aantal klanten kwamen ze tot een akkoord, met anderen niet: die willen de computer houden.

Een man dacht heel geniepig toe te slaan door er zelfs drie tegelijk te kopen, hij had natuurlijk totaal niet door dat dat wel eens gedoe op zou kunnen leveren. MediaMarkt wil nu dat hij 6500 euro betaalt, maar dat weigert meneer omdat de bestelling niet is geannuleerd en de computers al geleverd zijn.

Het aantal iMacs dat daadwerkelijk is verkocht voor de prijs van grofweg vier rolletjes Fruittella is volgens MediaMarkt op twee handen te tellen. De vraag is natuurlijk hoe het afloopt, een rechtszaak lijkt voor MediaMarkt de enige optie als men niet tot een oplossing weet te komen.

'Doodschieten vriend bij maken videoclip geen ongeluk'

Is de dood van Richard een ongeluk? Ja, zegt de verdachte die in de nacht van 27 op 28 januari van dit jaar zijn vriend doodschoot tijdens het maken van een videoclip. Nee, zegt de officier van justitie vandaag op zitting in de Amsterdamse rechtbank. Volgens de officier van justitie heeft de 22-jarige verdachte uit Amsterdam met het overhalen van de trekker bewust de kans aanvaard dat het mis zou gaan. Ze eiste vier jaar gevangenisstraf voor doodslag en wapenbezit.

Op de bewuste 28 januari 2020 werd van de verdachte een videoclip opgenomen door een vriend, een fotografiestudent. De verdachte nam een eigen vuurwapen en patronen mee om te gebruiken in de clip. Hoe hij aan dat wapen kwam wil hij niet zeggen. Wel dat hij er geen instructies bij had gekregen. De sfeer bij het maken van de videoclip was volgens hem goed. Er was geen ruzie. Tijdens de opnames richtte hij het pistool op de camera en haalde de trekker over. Een kogel raakte het slachtoffer die achter de camera stond in zijn borst. De verdachte had voor het schieten niet of niet voldoende gecontroleerd of de patroonhouder leeg was. Er zaten nog minstens 5 patronen in het wapen.

Voorwaardelijk opzet
De 22-jarige verdachte gebruikte voor en tijdens het opnemen van de videoclip alcohol en drugs. De officier van justitie gaat ervan uit dat deze middelen zijn handelen hebben beïnvloed: “Hij is niet scherp geweest, maar in die toestand heeft hij zichzelf gebracht. Een logisch gevolg daarvan is dat hij patronen zou missen bij het ‘ controleren’. Dit alles kan je geen ongeluk meer noemen. Hoewel verdachte achteraf spijt heeft en het niet zo had bedoeld, vind ik dat verdachte op het moment van het overhalen van de trekker bewust de kans heeft aanvaard dat het mis zou gaan. Hij heeft dat op dat moment op de koop toegenomen.” De officier van justitie acht doodslag bewezen in de zin van voorwaardelijk opzet, omdat de verdachte de aanmerkelijke kans op de dood bewust heeft aanvaard. De verdachte heeft feitelijk niets gedaan om de kans op de dood te verkleinen.

Geen speelgoed
In deze zaak is een breder maatschappelijk belang, zei de officier van justitie vandaag op zitting. “Er is geen enkel excuus voor het bezit en gebruik van een wapen: geen enkel excuus. Levens gaan letterlijk kapot. Ik hoop dat deze zaak een les is, voor iedereen die op het vreselijke idee komt om wapens, echte wapens te gebruiken als speelgoed, als relikwie, als performance. Je ziet het resultaat vandaag: alleen maar verdriet, alleen maar verliezers, een leven in de bloei: weg, voorbij. “

Berouw
Het feit dat verdachte zo jong is, zich openstelt, er geen ‘ boos opzet’ is en enorm veel berouw toont weegt de officier van justitie zwaar mee in de bepaling van haar strafeis. “Verdachte moet straks weer verder met zijn leven buiten de gevangenis, wat mij betreft na een lange gevangenisstraf. Als verdachte in vrijheid komt mag hij dan ook weten: ik heb de straf gehad en nu weer verder,” aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Onderzoek historische graven onder voormalige Hofkapel in 2020-2021 van start

Onder de voormalige Hofkapel, waar nu de Eerste Kamer gevestigd is, liggen historische graven waar mogelijk nog resten van Johan van Oldenbarnevelt te vinden zijn. Het kabinet heeft besloten onderzoek te starten naar deze historische graven. De wetenschappelijke en maatschappelijke betekenis van deze plek is dusdanig groot dat het kabinet kiest voor het uitvoeren van deze opgraving. Zo kunnen we archeologisch onderzoek en onze nationale geschiedenis aan een breed publiek presenteren. Dit sluit aan bij de ambitie uit het regeerakkoord om meer aandacht te besteden aan historische plaatsen.

De uitvoering van het onderzoek zal plaatsvinden door de afdeling archeologie van de dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag, in combinatie met specialistische onderaannemers. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed treedt hierbij op als adviseur.

Minister Van Engelshoven: “Johan van Oldenbarnevelt was een zeer belangrijke historische persoon. Dat staat buiten kijf. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan de vernieuwde Canon. Daarin heeft Johan van Oldenbarnevelt een eigen venster gekregen. Ook al is de kans klein dat we resten van hem vinden, dan nog is onderzoek naar deze graven van groot historisch belang. Historici en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geven aan dat we sowieso interessante vondsten zullen aantreffen van bijzondere personen over een periode van 500 jaar.”

Rapport RCE
In het rapport ‘De stoffelijke resten van Johan van Oldenbarnevelt, Inventariserend onderzoek naar het graf en de mogelijkheden tot identificatie’ van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) wordt ingegaan op de geschiedenis van de Hofkapel als begraafplaats. Ook gaat het rapport in op de vraag of het waarschijnlijk is dat de resten van Johan van Oldenbarnevelt nog aanwezig zijn onder het gebouw van de huidige Eerste Kamer. Bij het opstellen van het rapport zijn onder andere archeologen, fysisch antropologen en DNA-onderzoekers geraadpleegd.

Mogelijke vondsten
De RCE komt tot de conclusie dat er ter plekke honderden, soms zeer bijzondere bijzettingen uit een periode van circa 500 jaar liggen, waarvan tientallen van met naam en toenaam bekende personen. Het is niet uitgesloten dat er nog (skelet)resten van Johan van Oldenbarnevelt te vinden zijn onder de voormalige Hofkapel, maar de verschillende verbouwingen en herordeningen van de graven maken dat de resten hoogstwaarschijnlijk niet meer in de context van hun oorspronkelijke begraving liggen. Ten slotte is er nog geen hedendaagse DNA-match beschikbaar waarmee de stoffelijke resten van Johan van Oldenbarnevelt zouden kunnen worden geïdentificeerd, dus identificatie langs deze weg is nu niet mogelijk.

Verloop onderzoek
In de komende maanden zal er eerst een Programma van Eisen worden opgesteld dat inhoudelijk richting geeft aan het onderzoek. Op basis hiervan komt er een Plan van Aanpak. De verwachting is dat het onderzoek, inclusief voorbereiding, in de periode medio 2020 – eind 2021 zal worden uitgevoerd in samenhang met de renovatie van het Binnenhof. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Algemene Zaken dragen gezamenlijk de kosten van het onderzoek.

Situatie shorttrackster Van Ruijven blijft kritiek na nieuwe complicaties

Shorttrackster Lara van Ruijven is de afgelopen dagen redelijk goed doorgekomen in het Franse ziekenhuis waar zij verblijft. Haar medische situatie is ongewijzigd: kritiek. Ze ligt nog steeds op de intensive care, waar ze in een kunstmatig coma wordt gehouden. Dit laat de KNSB woensdagavond weten in een persbericht. 

Hoe lang deze situatie gaat duren valt niet te voorspellen. De medische zorg in het ziekenhuis van Perpignan is goed, maar de behandeling is complex. Wereldkampioene Van Ruijven werd op 25 juni met gezondheidsklachten opgenomen. In het ziekenhuis leidde een auto-immuunreactie tot ernstige complicaties, waaronder inwendige bloedingen.

De afgelopen dagen traden nieuwe complicaties op, die de artsen wel weer onder controle hebben gekregen. “We hopen op een wonder”, zegt Lara’s vriend Ivar. “De verzorging die Lara krijgt is uitstekend, maar haar toestand blijft zorgwekkend. Waar we veel steun uit putten zijn alle appjes, e-mails en andere sterktewensen die we vanuit heel de wereld ontvangen.”

De boodschap die Lara’s teamgenoten via social media uitbrachten met de hashtags #panterlara en #staystrong breidt zich nog steeds als een olievlek uit. Ondertussen probeert het shorttrackteam zijn trainingskamp in Font Romeu zo goed als mogelijk is af te werken. De sessies op het ijs, de fiets en atletiekbaan bieden ook de nodige afleiding.

“Hoe gek het ook klinkt: zodra die sporters op het ijs staan, trainen ze weer dat de vonken er vanaf vliegen”, zegt bondscoach Jeroen Otter. “Natuurlijk leeft iedereen intens mee met Lara en natuurlijk missen we haar enorm. Maar de structuur van de trainingssessies biedt ons ook houvast om deze moeilijke tijd samen door te komen.”

Het trainingskamp duurt nog tot en met komende weekeinde. Het team heeft daarna even vakantie; deze vrije periode stond reeds voor aanvang van dit trainingskamp ingepland.

Mysterieuze berichten van Alonso en Vettel: "Binnenkort samen"

Het silly season, het deel van het jaar waarin er voolop gespeculeerd wordt over rijderswisselingen, startte dit jaar nog voor de eerste grand prix. Maar de verschuivingen bij diverse teams zorgden voor genoeg sensatie. Nu bijna alle stoeltjes voor volgend seizoen gevuld lijken en Sebastian Vettel nog altijd zonder contract is zorgde hij vandaag samen met Fernando Alonso voor stof te speculeren.

Eerder vandaag werd bekend dat Alonso de komende twee jaar bij Renault zal rijden. Speciaal voor de gelegenheid nam Vettel een filmpje op dat hij afsloot met "zie je wanneer je terug komt". Alonso reageerde op zijn beurt met de woorden "binnenkort samen". Dit moet voer voor speculatie opleveren.......

Teaser trailer voor The Boys 2

Voor het nieuwe seizoen van de Amazon-serie The Boys is vandaag, nadat er al korte previews online waren geplaatst, een nieuwe trailer verschenen.

In het nog heftigere en krankzinnige tweede seizoen zijn The Boys op de vlucht voor de wet. Ze worden opgejaagd door de Supes en proberen zich wanhopig te hergroeperen en terug te vechten tegen Vought. Ondergedoken proberen Hughie (Jack Quaid), Mother's Milk (Laz Alonso), Frenchie (Tomer Capon) en Kimiko (Karen Fukuhara) zich aan te passen aan een nieuw normaal, dit alles gebeurt terwijl Butcher (Karl Urban) nergens te vinden is. Tegelijkertijd moet Starlight (Erin Moriarty) haar plaats in The Seven innemen, want Homelander (Antony Starr) wil de  volledige de macht overnemen. Zijn macht wordt echter bedreigd door de toevoeging van Stormfront (Aya Cash), een social media-savvy en nieuwe Supe, die een eigen agenda heeft. Daarbovenop komt nog dat de Supervillain-dreiging die in het middelpunt van de belangstelling staat en zorgt voor onrust terwijl Vought probeert te profiteren van de paniek in het land.

En mocht je de eerdere previews gemist hebben, hier zijn ze nog een keer:

De eerste drie afleveringen van het tweede seizoen gaan vrijdag 4 september 2020 in première op Prime Video. Nieuwe afleveringen zullen elke volgende vrijdag beschikbaar zijn, met als hoogtepunt een epische seizoensfinale op 9 oktober. Seizoen 1 is natuurlijk nu nog steeds te zien.

Is de serie nog nieuw voor je? Check dan nog even het interview dat FOK! vorig jaar had met castleden Karl Urban en Jack Quaid en producer Erik Kripke.

Horrorgame Little Hope komt 30 oktober uit

The Dark Pictures Anthology: Little Hope, de nieuwe game in The Dark Pictures Anthology wordt op 30 oktober uitgebracht. Je kunt de horror-game spelen in singleplayer, met vrienden in de two-player-online Shared Story of met maximaal 5 spelers in de Movie Night-modus.

In Little Hope zijn vier studenten en hun professor in een verlaten stadje vast komen te zitten door een mysterieuze mist. Ze zijn op zoek naar een manier om te ontsnappen, terwijl ze vanuit de schaduwen achtervolgd worden door visioenen van het sinistere en gruwelijke verleden van het stadje. Om te kunnen overleven, moeten ze de mysteries ontrafelen die achter deze meedogenloze, duistere verschijningen schuilgaan voordat kwaadaardige krachten hun zielen één voor één de hel in sleuren.

The Dark Pictures Anthology: Little Hope komt op 30 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Ruim 8,5 miljoen euro aan drugs vernietigd

Dinsdag heeft de bewakingseenheid van politie Noord-Holland een bijzonder transport uitgevoerd. Het ging om een grote hoeveelheid drugs, die bij meerdere onderzoeken van de recherche in Noord-Holland in beslag waren genomen.

Onder begeleiding van een politiehelikopter vervoerde de bewakingseenheid de drugs, met een straatwaarde van ruim 8,5 miljoen euro, naar een afvalverwerker. In opdracht van het Openbaar Ministerie en onder toeziend oog van de politie werden de verdovende middelen direct vernietigd.

Douane vindt 800 kilo cocaïne tussen lading cacaobonen

De Douane in Rotterdam heeft woensdag 1 juli bij een controle een partij cocaïne gevonden van 800 kilo. De drugs zaten verstopt in een container geladen met zakken cacaobonen afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. De drugs hebben een geschatte waarde van 24 miljoen euro.

De container was bestemd voor vervoer naar Amsterdam. Het onderzoek is overgedragen aan het HARC-team Amsterdam, een samenwerkingsverband tussen de FIOD en Douane Amsterdam.

Er zijn tot op heden geen verdachten aangehouden. De drugs zijn vernietigd. Het onderzoek staat onder leiding van het Arrondissementsparket in Amsterdam.

Deelnemers trouwstoet zijn rijbewijs kwijt

Agenten bekeurden op de N209 ter hoogte van Zoetermeer verschillende bestuurders van een trouwstoet voor asociaal en gevaarlijk rijden. Van twee bestuurders is ook het rijbewijs ingenomen. Dat gebeurde op dinsdagmiddag 7 juli naar aanleiding van meldingen dat verschillende auto's het verkeer hinderden.

Rond 14.00 uur kwamen meerdere meldingen binnen dat een trouwstoet zorgde voor asociaal rijgedrag en daarbij de veiligheid van andere verkeersdeelnemers in gevaar bracht. Team verkeer van de politie zag bij aankomst verschillende verkeersovertredingen.

Twee bestuurders haalden meerdere keren rechts in met hoge snelheid, toeterden onnodig en reden over een verdrijvingsvlak. Van deze mannen is het rijbewijs ingevorderd, ook zijn ze bekeurd voor gevaarlijk rijgedrag. Drie anderen zijn ook bekeurd voor het rijden over de vluchtstrook, fietspad en onnodig toeteren.

Aanhoudingen bij boerenprotesten in Wijster

Protesterende boeren blokkeerden vanochtend vroeg de toegang naar het Afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster. Er stonden op de Vam-weg tientallen landbouwvoertuigen en auto's die de toegangsweg naar het bedrijf blokkeerden. Voor de blokkade ontstond een rij van vrachtwagens, die hun lading niet bij het bedrijf konden afleveren. Inmiddels maakten de boeren de toegang tot het bedrijf weer vrij. De groep verplaatste zich na hun actie naar een naburig agrarisch bedrijf.

Om te voorkomen dat er meer voertuigen naar de blokkade konden komen, sloot de politie diverse toegangswegen af. Inmiddels zijn de afgesloten wegen weer vrijgegeven. Ongeveer 50 overtreders van het geldende verbod werden vanmorgen aangehouden op het terrein van het agrarisch bedrijf of in de omgeving, waar zij na hun actie heen reden. Zij werden overgebracht naar een politiebureau voor nader onderzoek. Met de blokkade van het afvalverwerkingsbedrijf overtraden zij het verbod om met landbouwvoertuigen te demonstreren, dat voor deze week in Noord-Nederland werd afgekondigd.

Demonstraties met trekkers en andere landbouwvoertuigen zijn in Drenthe, Friesland en Groningen sinds deze week echter niet meer toegestaan. Dit verbod geldt in ieder geval tot en met maandag 13 juli 2020. Het besluit is genomen door de voorzitters van de Veiligheidsregio’s Drenthe, Friesland en Groningen. Dit om de gezondheid en (verkeers)veiligheid van de overige weggebruikers en de boeren te waarborgen en om wanordelijkheden te voorkomen. De politie gaf vanochtend uitvoering aan dit besluit.

De boeren werden aangehouden bij het agrarisch bedrijf, omdat zij kort daarvoor het verbod hadden overtreden door met landbouwvoertuigen op de openbare weg te demonstreren. De arrestanten werden overgebracht naar het politiebureau, waar zij werden voorgeleid en gehoord.

VVD over hoogtepunt heen, CDA & D66 winnaars in laatste peiling

Net als in de laatste peiling van EénVandaag lijkt ook in de nieuwste zetelpeiling van I&O Research de VVD over zijn hoogtepunt heen. De aandacht rond de lijsttrekkersverkiezingen bij D66 en CDA doen die partijen goed. Ook GroenLinks en Forum voor Democratie krabbelen weer een beetje op.

De VVD blijft ondanks de daling nog altijd veruit de grootste met 39 gepeilde zetels. Het CDA is dankzij alle aandacht rond lijsttrekkersverkiezing daar gestegen naar 17 virtuele plaatsen in de Tweede Kamer en daarmee de nummer twee. De christendemocraten worden gevolgd door de PVV en GroenLinks die beiden één zetel winnen om op 16 uit te komen.

Het Sigrid Kaag-effect lijkt D66 voorlopig goed te doen, de partij stijgt van 11 naar 14 zetels. Bij lange na nog niet genoeg om van Kaag de eerste vrouwelijke premier van Nederland te maken. Forum voor Democratie lijkt iets op te krabbelen en gaat van 11 naar 12 gepeilde plekken in de Tweede Kamer. De PvdA moet één virtuele zetel inleveren en zakt naar 12 en ook de SP levert één zetel in gaat naar 9.

De kleinste coalitiepartij, de ChristenUnie, blijft knap overeind met zeven zetels. Daarna volgen de Partij voor de Dieren en de SGP die op vier zetels blijven en daarmee stabiel op hetzelfde aantal peilen als de vorige keer.

Het bijzonderste is dat hiermee de zetels verdeeld zijn. 50PLUS, DENK en de Partij voor de Toekomst blijven op 0 zetels steken en daarmee zou er voor het eerst sinds vele verkiezingen geen partij kleiner dan 4 zetels in het parlement komen.

Deadly Premonition 2

Dat Deadly Premonition 2's überhaupt bestaat mag een klein wonder heten. De originele game, geregisseerd door Hidetaka Suehiro (of ‘Swery’), vergaarde tien jaar geleden faam door de bizarre presentatie en absurde cutscenes. Deze bekendheid leek niet genoeg om een sequel op te leveren, maar dankzij de groeiende cultstatus van de game krijgt de serie toch nog uit het niets een tweede kans. Persoonlijk, als een van de sekteleden, ben ik daar heel blij mee.

Arcadestyle knokken in WWE 2K Battlegrounds

2K kondigt aan dat WWE 2K Battlegrounds op 18 september 2020 verschijnt voor PlayStation 4, Xbox One, pc via Steam, Nintendo Switch en Google Stadia. WWE 2K Battlegrounds is een arcade brawler met over-the-top WWE-actie. Het roster bestaat uit meer dan 70 WWE Superstars en Legends bij de lancering en er komen extra Superstars na release bij.

Acht unieke Battlegrounds-omgevingen spelen een grote rol in de actie. Ze bevatten interactieve elementen die de chaos vergroten, naast melee-wapens die spelers kunnen gebruiken om tegenstanders neer te slaan. Maak je entree vanuit militaire helikopters, sla tegenstanders met auto's in een autowinkel en gooi ze in de kaken van een hongerige alligator in het moeras. WWE-commentatoren Mauro Ranallo en Jerry "The King" Lawler kletsen alles bij elkaar.

Spelers kunnen ook hun eigen arena's aanpassen om elke vechtpartij een persoonlijk tintje te geven. Ook kunnen ze de Superstar Creator gebruiken om hun eigen, unieke WWE Superstar te creëren met verschillende lichaamstypes en -maten, gezichtskenmerken, kleding, haar en vechtstijlen. Kies uit de Powerhouse, Technician, High-Flyer, Brawler en All-Rounder om de stijl te vinden die het beste bij je past. Power-ups in arcade-stijl, zoals Flaming Fist, Ice Breath en Earthquake kunnen de uitkomst van een wedstrijd snel veranderen.

WWE 2K Battlegrounds is nu beschikbaar voor pre-order in Standard Edition (€39,99) en Digital Deluxe Edition (€49,99). Spelers die de Standard Edition vooraf bestellen, ontvangen bij de release WWE Hall of Famer Edge. De Digital Deluxe Edition bevat Edge, evenals alle versies van "Stone Cold" Steve Austin, The Rock en Ronda Rousey die aan het begin van het spel zijn unlocked. Daarnaast bevat deze editie 1100 Golden Bucks, een in-game valuta die kan worden gebruikt om Superstars te ontgrendelen, evenals cosmetische items.

EPOS gaat voor de gaming-markt

Begin deze maand kwam er een vage teaser met als titel 'Out of This World'. Nu weten we wat het is. EPOS kondigt de lancering van hun wereldwijde gaming-campagne aan. EPOS is een nieuw bedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van audioapparatuur van hoge kwaliteit voor de zakelijke markt en gamers.

De gaming-collectie van Sennheiser Communications wordt op de markt gebracht onder het gezamenlijke merk EPOS | SENNHEISER en tegelijkertijd wordt er een nieuwe collectie EPOS-merkproducten geïntroduceerd. De eerste grote productlancering van EPOS-merkproducten staat gepland voor oktober 2020.

Jeppe Dalberg-Larsen, directeur van EPOS: "EPOS heeft de ambitie om marktleider te worden op het gebied van hoogwaardige audioproducten voor gaming. Met de 'Power of Audio' willen wij de harten veroveren van alle gamers die tot het uiterste gaan om te winnen. Wij zien grote mogelijkheden op dit gebied dankzij het speciale, internationale team van game-experts dat we samengesteld hebben, zodat we innovatieve producten kunnen blijven bieden voor een sensationele audio-ervaring. Audio wordt een steeds belangrijker aspect binnen de gamewereld. Wij kijken ernaar uit om het wereldwijde game-landschap de komende jaren verder te gaan ontwikkelen."
 
Maja Sand-Grimnitz, hoofd wereldwijde gaming marketing: "Bij EPOS willen we de gaming-markt een nieuw idee geven over hoe audio de spelbeleving kan versterken. Als nieuw merk met een stevige basis én toekomst op het gebied van audio, belooft deze campagne 'gaming-audio uit een andere dimensie'. Dit spreekt gamers aan die op zoek zijn naar de beste manier om hun game-ervaring te optimaliseren. Hoogwaardige audio kan dit gevoel versterken en deze boodschap vormt dan ook de kern van de campagne. Wij willen dat EPOS hét merk wordt dat het beste van het beste biedt voor een geweldige spelervaring en gelukkige gamers."

Renault bevestigt comeback Alonso

Fernando Alonso keert in 2021 terug in de Formule 1. De comeback is woensdag bevestigd door de Franse autofabrikant.

De tweevoudig wereldkampioen vervangt in 2021 bij Renault de Australiër Daniel Ricciardo. Volgens geruchten heeft de Spanjaard, die volgende maand 39 wordt, een tweejarig contract getekend.

Alonso reed van 2003 tot 2006, 2008 en 2009 al voor Renault. In 2005 en 2006 werd hij wereldkampioen. Na een teleurstellende periode bij McLaren nam hij in 2018 afscheid van de Formule 1.

Uitspraak in zaak Wilders verwacht op 4 september 2020

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag in de zaak Wilders de verzoeken van de verdediging afgewezen om nog meer stukken aan het strafdossier toe te voegen.

Aansluitend heeft de heer Wilders de gelegenheid gekregen voor het voeren van het laatste woord. Het onderzoek zal naar verwachting op 24 augustus 2020 worden gesloten. Het gerechtshof zal dan op vrijdag 4 september 2020 uitspraak doen.

Update 12:07 uur - video toegevoegd 

'Steijn en NAC in afrondende fase over contract'

Volgens BN DeStem is Maurice Steijn kandidaat voor de functie van hoofdtrainer bij NAC Breda. De 46-jarige oud-speler en de Bredase club zouden zelfs al in de afrondende fase van de onderhandelingen zitten.

Na het ontslag van trainer Peter Hyballa afgelopen vrijdag moest NAC op zoek naar een nieuwe trainer. Algemeen directeur Mattijs Manders gaf aan binnen een week een nieuwe trainer aan te willen stellen. Komende maandag start de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Zowel Steijn en Manders willen niet reageren op de geruchten.

Steijn werd in juni 2019 aangesteld als trainer van Al-Wahda, echter na drie wedstrijden kwam aan dat avontuur in de Verenigde Arabische Emiraten al een einde. Tussen 1999 en 2001 was de Hagenees speler van NAC.

Nederland stelt inreisverbod voor Servië en Montenegro weer in

Nederland heeft per 8 juli 2020 het inreisverbod voor Servië en Montenegro weer ingesteld. Dit besluit is genomen op basis van een risico-inschatting met zo objectief mogelijke criteria over de gezondheidssituatie in die landen en de daar geldende maatregelen. De situatie in Servië en Montenegro is dusdanig verslechterd dat het kabinet heeft besloten om het inreisverbod weer te handhaven om de volksgezondheid in Nederland te beschermen.

Voor dit besluit is onder andere gekeken naar het aantal nieuwe besmettingen. Dat aantal moet in de buurt of lager zijn dan het Europees gemiddelde van 15 juni jl. per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen. Ook wordt er gekeken naar contactopsporing en het aantal afgenomen coronatesten. Nederland heeft eveneens gekeken naar mogelijke gevolgen voor de gezondheidssituatie in Nederland. Gezondheidsorganisaties zoals het ECDC, WHO en RIVM leveren daarvoor de benodigde informatie.

De opheffing van de reisbeperking, ingegaan op 1 juli, voor reizigers die bestendig verblijf hebben in de volgende landen: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay blijft wel van kracht. Voor reizigers afkomstig uit China geldt dat het inreisverbod zal worden opgeheven zodra China zelf ook EU-burgers toelaat.

Voor alle niet noodzakelijke reizen van personen vanuit overige derde landen (niet zijnde alle EU-lidstaten, alle leden van Schengen en het VK) naar Europa blijft de huidige inreisbeperking van kracht met als doel de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan van kracht. Dit betekent dat personen die geen bestendig verblijf hebben in een bovengenoemd land op de groen lijst én niet onder de volgende uitzonderingspositie vallen, Nederland niet binnenkomen.

Voor de eerste categorie uitzonderingen geldt geen quarantaineplicht, voor de tweede categorie uitzonderingen geldt wel een dringend advies tot thuisquarantaine.

Man reisde vanuit Friesland naar Den Haag voor plegen aanslag

Met een drukkend gevoel in zijn hoofd loopt een 39-jarige man uit Sneek op 8 februari 2019 rond op het Binnenhof. Hij heeft in een psychose besloten om politici te gaan neersteken, zo veel mogelijk. Maar hij kan ze niet vinden. Uiteindelijk stapt hij dan maar op de marechaussee af om een afspraak te maken.

Het drukkende gevoel in zijn hoofd dat de man begin februari ervaart, kent hij wel. Het houdt dagen aan en dit keer heeft hij er genoeg van. Hij wil wraak nemen. Wraak op politici die hem in zijn beleving al jaren van allerlei slechte dingen beschuldigen.

De man verkeert die eerste week van februari in een psychose, stellen deskundigen later vast, en lijdt aan schizofrenie. Dat neemt niet weg dat hij twee grote keukenmessen in zijn tas stopt en daarmee instapt in de trein van Friesland naar Den Haag. Hij heeft een duidelijk doel voor ogen: zo veel mogelijk politici neersteken, net zo lang tot hij zelf door de politie zal worden doodgeschoten.

Afspraak
Eenmaal in Den Haag blijkt de uitvoerig niet zo eenvoudig als hij in al zijn standvastigheid had bedacht. Hij had gehoopt dat hij wel gezichten zou herkennen van televisie. Maar in plaats daarvan ziet hij alleen toeristen en kinderen. En het was toch niet zijn bedoeling die neer te steken. Op beelden van bewakingscamera's is te zien hoe de man een kwartier lang rond het Binnenhof loopt. Zoekend, kijkend. Maar hij kan niemand vinden die hij herkent. 'Als er toevallig een barbecue was geweest van een politieke partij, dan was er wel wat gebeurd,' verklaart hij later bij de politie.

Ten einde raad loopt hij dan maar het Binnenhof op en spreekt daar de marechaussee aan. 'Ik ben een aangewezen terrorist,' zegt hij. 'Ik kom hier om een aanslag te plegen.' Hij vraagt om een afspraak te maken met de Eerste Kamer of de Tweede Kamer. Maar in plaats daarvan wordt de man meteen aangehouden. Uit zijn tas komen twee grote keukenmessen. Uit voorzorg wordt het Binnenhof enige tijd afgezet.

Geen straf
Volgens het Openbaar Ministerie kan de man poging moord en bedreiging worden verweten. Van een terroristisch motief is echter geen sprake, vindt het OM, omdat de man enkel handelde vanuit een eigen persoonlijk motief, en niet met de intentie om de samenleving schrik aan te jagen. Tegelijkertijd is de man volgens het OM niet strafbaar, omdat hij handelde in een psychose. Verdachte is volgens het OM volledig ontoerekeningsvatbaar. Daarom zou hij moeten worden ontslagen van rechtsvervolging.

'Toch moet niet uit het oog worden verloren dat verdachte de maatschappij veel schade had toegebracht als hij zijn plan had kunnen uitvoeren,' zei de officier van justitie op zitting. 'En hij zou niet de eerste psychisch gemankeerde persoon zijn geweest die wél tot actie was overgegaan.'

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. Via een civiel traject is al wel een zorgmachtiging opgelegd, wat betekent dat de man voor tenminste een half jaar gedwongen wordt opgenomen op een Forensisch Psychiatrische Afdeling.

FOX Sports Eredivisie Comeback in aanloop naar nieuwe voetbalseizoen

Vanaf 1 augustus spelen de Eerste Divisie- en Eredivisieclubs oefenwedstrijden in aanloop naar het nieuwe seizoen. De oefenwedstrijden maken deel uit van de ‘FOX Sports Eredivisie Comeback’.

Op zaterdag 1 augustus trappen FC Utrecht en AZ af voor de eerste wedstrijd. Later op de avond zijn FC Groningen en Heracles Almelo elkaars tegenstander.

De wedstrijden worden gespeeld in het stadion van de thuisspelende club. Publiek is bij de wedstrijden welkom en vormt op die manier een mogelijkheid om de voorzorgsmaatregelen met betrekking tot corona te testen. FOX Sports zorgt voor de live uitzending op tv.

Speelschema (*)
Zaterdag 1 augustus
17.30 uur: FC Utrecht - AZ
20.00 uur: FC Groningen - Heracles Almelo

Zondag 2 augustus
14.30 uur: Go Ahead Eagles - Telstar

Maandag 3 augustus
20.00 uur: Roda JC - FC Eindhoven

Vrijdag 7 augustus
18.45 uur: FC Emmen - SC Cambuur

Zaterdag 8 augustus
18.45 uur: Ajax - RKC Waalwijk

Zondag 9 augustus
12.15 uur: FC Dordrecht - NAC Breda
14.30 uur: De Graafschap - FC Volendam
16.45 uur: Heracles Almelo - PEC Zwolle
20.00 uur: Feyenoord - Sparta Rotterdam

Maandag 10 augustus
18.45 uur: FC Twente - Fortuna Sittard

Dinsdag 11 augustus
18.45 uur: FC Emmen - FC Groningen

Woensdag 12 augustus
18.45 uur: Jong Ajax - Jong FC Utrecht

Donderdag 13 augustus
18.45 uur: Ajax - (ntb)

Vrijdag 14 augustus
18.45 uur: Willem II - VVV-Venlo

Zaterdag 15 augustus
18.45 uur: PSV - Vitesse

Zondag 16 augustus
16.45 uur: Feyenoord - FC Twente

Dinsdag 18 augustus
18.45 uur: N.E.C. - TOP Oss

Woensdag 19 augustus
18.45 uur: Excelsior - Helmond Sport

Donderdag 20 augustus
18.45 uur: Almere City - FC Den Bosch
21.00 uur: FC Utrecht - SC Heerenveen

Vrijdag 21 augustus
18.45 uur: Willem II - PSV

Zaterdag 22 augustus
20.00 uur: ADO Den Haag - Vitesse

Maandag 24 augustus
18.45 uur: FC Emmen - PEC Zwolle

Woensdag 26 augustus
20.00 uur: Fortuna Sittard - VVV-Venlo

Donderdag 27 augustus
20.00 uur: RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam

Vrijdag 28 augustus
Start Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 12 september
Start Eredivisie
*Onder voorbehoud

16-jarige kopschopper opgepakt in Zaandam

In het onderzoek naar de zaak waarbij een 16-jarige jongen tegen zijn hoofd is geschopt op zondag 21 juni bij de Jagersplas in Zaandam, is op zaterdag 4 juli een 16-jarige verdachte uit Zaandam aangehouden. Hij wordt op dit moment verdacht van poging doodslag.

In het onderzoek is ook een 13-jarige jongen uit Zaandam als verdachte gehoord, omdat hij het moment waarop het slachtoffer werd geschopt, heeft gefilmd. Dit filmpje is vele malen gedeeld op sociale media.

Volgens verklaringen zou het slachtoffer zijn uitgescholden vanwege zijn Aziatische afkomst/uiterlijk. Of dit verband houdt met het schoppen is nog niet duidelijk en onderwerp van onderzoek.

De 16-jarige Zaandammer is op maandag 6 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besloot dat de verdachte niet langer vast hoeft blijven te zitten maar het verloop van het onderzoek onder voorwaarden in vrijheid af mag wachten.

De recherche van de eenheid Noord-Holland doet verder onderzoek en sluit aanhouding(en) in de toekomst niet uit.

FOK! Wat eten we vandaag? #Schaal- en schelpdieren

Elke woensdag en zondag bereiden users in ons subforum Culinesse à  gogo volgens een van tevoren bedacht thema een maaltijd. De algemene spelregels zijn simpel: op de bewuste dag maak je je gerecht en post je in de loop van de dag/avond een foto van je (mis)baksel in het thema-topic van die dag. Aanvullende voorwaarden worden per thema in het thematopic geplaatst. 

Vandaag gaan we creatief doen met schaal- en schelpdieren! Als kind schijn ik mosselen lekker gevonden te hebben, maar dat kan ik me nauwelijks herinneren. Ik moet heden ten dage niets meer hebben van dat glibberige spul. Ik sla vandaag dus over  

Nieuwsgierig geworden naar de thema's die al geweest zijn of nog komen gaan? Hier vind je het overlegtopic. En natuurlijk de hamvraag van vandaag: wat is jouw favoriete zeebeest?

Oesters (Afbeelding: Pixabay)
Oesters (Afbeelding: Pixabay)

Oud-wereldkampioen snowboardcross verdronken

Snowboarder Alex Pullin is overleden. De tweevoudig wereldkampioen uit Australië is verdronken tijdens het speervissen, hoewel de precieze omstandigheden nog niet duidelijk zijn. Pullin was slechts 32 jaar.

In de buurt van de Gold Coast was Pullin zoals wel vaker aan het duiken en speervissen, waarbij men langere tijd onder water blijft om met een harpoen te vissen. Een andere duiker zag hem op de zeebodem liggen, voor hulp was het ondanks langdurige pogingen al te laat.

De 32-jarige Chumpy was een snowboardcrosser en op dat onderdeel was hij wereldtop: in 2011 veroverde hij de wereldtitel, twee jaar later verdedigde hij die titel en in 2017 was er WK-brons.

In het vooral door slecht weer ietwat overhoop gegooide vorige seizoen kwam hij er niet aan te pas, nadat hij bijna tien jaar in de top van de wereld mee wist te doen. Hij won negen World Cup-wedstrijden en pakte twee keer het eindklassement.

Op de Olympische Spelen debuteerde hij in 2010 in Vancouver met een zeventiende plek, vier jaar later werd hij in Sochi als een van de favorieten dertiende en in Pyeongchang in 2018 haalde hij de finish in de finale niet, met een zesde plek als gevolg.

Volgens zijn coach had Pullin onlangs besloten zijn carrière te beëindigen en de Winterspelen van 2022 te laten voor wat het is, hij wachtte echter nog met de bekendmaking.

Leeuwenman Ramzes maakt kennis met leeuwinnen in DierenPark Amersfoort

De pas gearriveerde mannetjesleeuw Ramzes heeft kennisgemaakt met de twee leeuwinnen in DierenPark Amersfoort. “Het is altijd even afwachten hoe de roofdieren op elkaar reageren”, vertelt hoofd Dierverzorging Willem Verdonck. “De ontmoeting verliep rustig en goed; Ramzes keek vooral afwachtend toe, terwijl de dames toenadering zochten.”

Voor de ontmoeting hebben de drie leeuwen elkaar al van een afstandje kunnen observeren, ruiken en horen. “Het introduceren van zo’n imposante mannetjesleeuw bij de vrouwtjes gebeurt met veel zorg, waarbij de leeuwen langzaam aan elkaar wennen”, legt Willem uit. “Leeuwenman Ramzes heeft dan wel een indrukwekkende manenbos en een groot postuur, maar wij ontdekten dat hij een rustig karakter heeft. De vrouwtjes toonden veel interesse in deze nieuwe heer, maar hij bleef kalm en afwachtend toekijken. Er kwam geen uiterlijk vertoon aan te pas zoals je soms bij mannetjesleeuwen ziet; Ramzes is op zijn gemak aan het wennen.”

Of er ook welpjes op komst zijn in het Amersfoortse dierenpark? “Dat zou natuurlijk erg leuk zijn”, aldus het hoofd Dierverzorging. “Wij hopen dat het goed klikt tussen Ramzes en de vrouwtjes en dat zij in de toekomst samen voor nageslacht zorgen. Het is nu in elk geval duidelijk dat de dames deze nieuwe leeuwenman wel zien zitten.” Ramzes en de zussen Sabi en Zaila zijn te bewonderen in de Stad der Oudheid in DierenPark Amersfoort.

Sterk herstel China, maar wel veel lijken in de kast

China is hard op weg om het groeiniveau van vóór de Covid-19-crisis te overtreffen. Volgens onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes komt de groei van het Chinese BBP in 2021 uit op +7,6%. Fors hoger dan de groei van 2019 (het jaar voor corona) die 6,1% bedroeg. Daar staat tegenover dat het aantal faillissementen dit jaar en volgend jaar met 40% zal groeien in vergelijking met 2019. Ook voorziet Euler Hermes een forse toename van het aantal ‘zombiebedrijven’.

Volgens Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland, laat het eigen onderzoek twee gezichten zien. “Het herstel in China is komende tijd, volgens onze researchafdeling, zonder meer robuust, maar de vraag is hoe gezond de come back is. Het herstel is voor een belangrijk deel door de banken gefinancierd. De overheid heeft in korte tijd veel geld in het systeem gepompt en bedrijven met problemen kregen uitstel voor het aflossen van hun leningen. Er is zoveel steun verleend dat we nu zien dat er op de rem wordt getrapt. Halverwege het jaar heeft de Chinese overheid al 3/4e van de beoogde geldverruiming doorgevoerd. Banken geven bedrijven voor hun aflossingen nog respijt tot volgend jaar maar dan gaan er toch echt harde klappen vallen. We verwachten een golf aan faillissementen.”

Banken krijgen flinke klappen
Euler Hermes constateert dat de reserves van Chinese banken de afgelopen jaren duidelijk zijn verbeterd. “En dat is maar goed ook want wij denken dat het aantal ‘problematische leningen’ tegen het einde van 2021 met +124% is gestegen. Wij schatten in dat de herkapitalisatie van de banken voldoende is gevorderd om deze klap op te vangen”, zo stelt Geeroms. Wel zien de onderzoekers onder de kleinere stadsbanken zwakke broeders die mogelijk in de problemen komen. Nog voor de Covid-19-crisis zijn diverse kleine banken van de ondergang gered. Baoshang Bank werd overgenomen door de staat en de Bank of Jinzhou werd gered door Hengfeng Bank. Geeroms: “40% van de financiële instellingen op het platteland krijgen van ons de beoordeling 'hoog risico’".

Zombificatie
Geeroms waarschuwt bedrijven die in China zakendoen. “Laat je niet verblinden door het herstel. Blijf waakzaam. We voorzien een forse groei van ongezonde bedrijven; zombiebedrijven die zouden omvallen als ze geen ‘gratis geld’ krijgen. Dit risico van zombificatie zien we vooral in de sectoren automotive, textiel, agrifood en machines & onderdelen.” Volgens Geeroms worden veel kleine en middelgrote bedrijven in China uit de wind gehouden. “Belastingkorting en steunmaatregelen zijn tot het eind van het jaar verlengd. In totaal gaat het alleen al voor het mkb om een steunpakket van een paar honderd miljard euro. Wij verwachten dat de overheid die maatregelen aan het eind van het jaar terugdraait en een houding aan zal nemen van wait and see .”

Enorme drugsvangst: twee miljard euro aan meth onderschept

Iemand in het Europese drugscircuit heeft een probleempje: de autoriteiten in Slowakije hebben een lading methamfetamine onderschept. Het gaat om zo'n anderhalve ton van de harddrugs, met een geschatte straatwaarde van een slordige twee miljard euro.

Slowakije omschrijft het als de grootste vangst ooit in het land. De drugs kwam oorspronkelijk uit Mexico en arriveerde via een Kroatische haven in Slowakije, waarvandaan het vermoedelijk door heel Europa verkocht had moeten worden.

Douanemedewerkers vertrouwden de inhoud van twee grote containers niet helemaal en met behulp van hond Hutch - inmiddels een nationale held - werd de inhoud achterhaald, nadat men een paar gaatjes boorde en zo een witte substantie vond die meth bleek te zijn.

Aanleg laadpalen in stroomversnelling

Zes regio’s gaan samen met netbeheerders en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de slag om slim en snel meer laadpalen te plaatsen in heel Nederland. Vandaag bekrachtigen zij hun samenwerking. Samenwerken scheelt geld, tijd en levert eenduidigheid voor de gebruiker op. Nederland loopt voorop als het gaat om de aanleg van laadpalen. Deze samenwerking is een volgende stap op weg naar een landelijk dekkend, betrouwbaar en toekomstbestendig netwerk van laadpalen.

Zes regio’s voor schaalvoordeel en efficiëntie
Als onderdeel van het Klimaatakkoord hebben overheden, markt en netbeheerders landelijk afspraken gemaakt voor een goed laadnetwerk. Gemeenten en provincies hebben een belangrijke rol in de uitvoering van deze afspraken. Door samen te werken hoeft niet elke gemeente specialistische kennis in huis te halen. Ook kunnen ze samen aanbesteden, dat scheelt geld bij de aanleg. Daarnaast zorgt samen plannen ervoor dat laadpunten op een logische plek komen en ze snel geplaatst kunnen worden. Zowel in de straat voor particulieren, als bij bedrijventerreinen voor bussen en vrachtwagens.

Staatssecretaris Van Veldhoven: elektrisch rijden heeft veel voordelen. Om die maximaal te benutten moet je er wel van op aan kunnen dat je je auto overal in Nederland makkelijk kunt opladen. Dat vraagt de komende jaren nog veel werk. Daarom vind ik het mooi dat we samen met gemeenten, provincies en netbeheerders vandaag deze stap zetten op weg naar een landelijke dekkend netwerk van laadpalen.

De zes regio’s zijn:
1. Provincies Zeeland en Zuid-Holland
2. G4 (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht)
3. MRA Elektrisch (provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht)
4. Provincies Groningen, Fryslân en Drenthe,
5. Provincies Overijssel en Gelderland
6. Provincies Noord-Brabant en Limburg

In elke regio maakt ook de netbeheerder deel uit van de samenwerking. Die denkt vooraf mee over waar aansluitingen op het stroomnet komen en hoe het stroomnet het best belast kan worden. Het Rijk trekt 15 miljoen euro uit om de regio’s te helpen bij de aanleg van een landelijke dekkend netwerk. De regio’s leggen hetzelfde bedrag bij.

Nederland goed in aanleg laadpunten
Het aantal elektrische auto’s groeit snel. Het kabinet wil dat in 2030 alle auto’s die nieuw de weg op komen helemaal zonder uitlaatgassen rijden. Naar verwachting zijn er op dat moment zo’n 1,9 miljoen elektrische auto’s, die samen ongeveer 1,7 miljoen laadpunten nodig hebben. Naar schatting zijn er in Nederland in 2021 213 nieuwe laadpunten per werkdag nodig, en in 2025 550 nieuwe laadpunten per werkdag. Er zijn veel innovatieve Nederlandse bedrijven die hun producten en kennis op het gebied van laadinfrastructuur exporteren. Nergens ter wereld staan zoveel laadpunten per vierkante kilometer als in Nederland.

Donkey Kong Country naar Nintendo Switch Online

Nintendo heeft drie nieuwe games aangekondigd die worden toegevoegd aan Nintendo Switch Online. Goed nieuws voor fans die er al langer op wachten: Donkey Kong Country wordt toegevoegd aan de SNES-selectie.

Het betreft vooralsnog alleen de eerste game uit de trilogie. Daarnaast wordt Natsume Championship Wrestling toegevoegd en The Immortal aan de NES-selectie. De games zijn speelbaar vanaf 15 juli.

Het is vandaag..

Goedemorgen, het is vandaag woensdag 8 juli, het is vandaag dag van de onthulling? Waarvan? Dat ga ik je straks onthullen. Ook is het vandaag overnamedag, echter wijst niets erop dat dit vandaag wordt gevierd. Wel op 5 november, maar dat duurt nog even. Eerst de jarigen voor vandaag: Linda de Mol mag vandaag 56 kaarsjes uitblazen, ook Virgil van Dijk mag de kaarsjes uitblazen; 29 stuks.

Dag van de onthulling.
Buitenaards leven, bestaat dat echt? Zijn er ooit UFO's gecrashed? Leven Aliëns onherkenbaar op de wereld om een gevestigde orde op een andere plek in het universum op de hoogte te houden? Allemaal vragen waar mensen die deze dag vieren, antwoord op willen geven. De organisatie achter deze dag, Paradigm Research Group wil graag dat overheden hier meer openheid over geven. De eerste keer dat deze dag werd gevierd was in 2011.  Nieuwsgierig naar de organisatie? Neem een kijkje op hun website en waan je terug in 1998.

Op zoek naar buitenaards leven. (Foto: Pxhere)
Op zoek naar buitenaards leven. (Foto: Pxhere)

Betere werkomstandigheden voor vrachtwagenchauffeurs in de EU

Nieuwe EU-regels voor wegvervoer moeten een einde maken aan concurrentievervalsing in de sector, terwijl ze betere werkomstandigheden voorzien voor chauffeurs.

Vandaag zullen de EP-leden tijdens de plenaire sessie stemmen over het mobiliteitspakket voor wegvervoer, na de eerdere goedkeuring door de vervoerscommissie in juni. De nieuwe regels werden voorlopig goedgekeurd door de EU-ministers en werden op 7 april door de Raad goedgekeurd.

In het pakket zijn drie belangrijke elementen: betere naleving van de cabotageregels, detachering van chauffeurs en rustperiodes.

Ondanks het feit dat de EU al deze gebieden al reguleert, hebben achterpoortjes en moeilijkheden bij de handhaving geleid tot verschillen in de toepassing door EU-lidstaten. De nieuwe regels zullen een duidelijk en gemeenschappelijk kader voorzien voor de wegvervoersector.

Meer rust en meer tijd thuis
Volgens de nieuwe wetgeving, moeten chauffeurs betere rustomstandigheden en meer tijd thuis krijgen. Bijvoorbeeld, wekelijkse rustperiodes van meer dan 45 uur kunnen niet in een voertuig genomen worden, maar in geschikte accommodatie met voldoende faciliteiten, betaald door de werkgever. Werk moet zo georganiseerd worden om de chauffeur meer tijd te geven om thuis te zijn.

Om overtredingen van de regels te helpen opsporen, zullen slimme tachografen ingezet worden om grensovergangen en andere activiteiten te registreren.

Duidelijke regels over het uitzenden van chauffeurs
Gezien de aard van wegvervoer, is een strengere naleving van sectorspecifieke regels nodig om de balans te vinden tussen de vrijheid van bedrijven om internationale diensten aan te bieden en degelijke werkomstandigheden en sociale bescherming voor chauffeurs.

Chauffeurs worden in het algemeen niet naar een andere lidstaat gestuurd onder een dienstverleningsovereenkomst voor een lange periode, wat soms wel het geval is in andere sectoren, en de huidige regels worden door diverse lidstaten verschillend en zonder coördinatie toegepast.

Gedetacheerde werknemers

  • Arbeiders die door hun werkgever worden uitgezonden om tijdelijk in een andere lidstaat te werken in het kader van een dienstverleningsovereenkomst, een overplaatsing binnen de onderneming of een terbeschikkingstelling via een uitzendbureau.
  • Verschillend van mobiele werkers: zij verblijven tijdelijk in een gastland en integreren zich niet op de arbeidsmarkt.
  • De wegvervoersector wordt gekarakteriseerd door erg mobiel personeel.

De herziene regels willen de verschillen tussen de nationale aanpakken voorkomen en een eerlijke vergoeding verzekeren voor chauffeurs.

De nieuwe detachering-regels zullen toepasbaar zijn voor cabotage, internationale transportactiviteiten (exclusief transit) en bilaterale operaties (vervoer uit een lidstaat waar de chauffeur zijn basis heeft, en omgekeerd).

Eerlijke en competitieve wegvervoersector
De geüpdate regels over cabotage introduceren gecoördineerde controles door twee of meerdere handhavingsautoriteiten en maken de samenwerking en de uitwisseling van informatie onder lidstaten mogelijk.

Cabotage

  • Cabotage is wanneer een buitenlandse vrachtwagen een nationale levering doet op het grondgebied van een ander EU-land, net na een internationale levering uit een ander land.
  • Het helpt vrachtwagens om lege ritten te vermijden en bespaart brandstof.
  • Cabotage werd eerste geïntroduceerd in 1990 via quota’s.
  • EU-regels die drie cabotageritten binnen 7 dagen van de internationale levering toelaten, blijven onveranderd.
  • Om “systematische cabotage” te vermijden, introduceren de nieuwe regels een “afkoelperiode” van 4-dagen voor cabotage in hetzelfde land met hetzelfde voertuig.
  • In 2017, gebeurde de helft van alle EU-cabotage in Duitsland, terwijl bijna 40% gebeurde door Poolse wegvervoerders.
  • Om het gebruik van “brievenbusfirma’s” door vervoersbedrijven te stoppen, dat de concurrentie vervalst, en om de werkomstandigheden voor chauffeurs te verbeteren, zullen de gewijzigde regels ervoor zorgen dat transportbedrijven voldoende actief zijn in de lidstaat waar ze geregistreerd zijn.

De regels zullen de chauffeur ook verplichten om elke acht weken terug te keren naar het operationeel centrum van het bedrijf.

De regels zullen uitgebreid worden om ook toepasselijk te zijn voor lichte commerciële voertuigen van meer dan 2,5 ton, en hen ook uit te rusten met een tachograaf.

Volgende stappen
Het Parlement zal tijdens de plenaire zitting van vandaag stemmen over de hervorming. De nieuwe regels zullen als goedgekeurd worden beschouwd als er geen absolute-meerderheidsstemmen zijn voor aanpassingen (van bijv. Ten minste 353 stemmen).

Een vrachtauto, ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)
Een vrachtauto, ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)

Moeder en baby met de dood bedreigd door overvallers

Op 18 februari 2020 overvielen twee mannen een 31-jarige vrouw in haar woning aan de Zevenkampse Ring in Rotterdam. Ze bedreigden de vrouw met de dood en dreigden ook haar - nog geen zes weken oude - baby te doden.

Op bewakingsbeelden zijn de twee verdachten te zien. Ze kwamen het gebouw binnen door achter een bewoner aan te glippen en leken doelbewust op de woning van het slachtoffer af te gaan.

De mannen belden aan bij de vrouw en duwden haar naar binnen zodra ze de deur open deed. Ze waren ervan overtuigd dat er contant geld te halen viel. Toen het slachtoffer dat ontkende, werd eerst de bewoonster bedreigd met een vuurwapen. Toen ze volgens hen nog steeds ‘loog’, pakte één van hen haar baby uit de wieg, hield de baby vast en zette zijn vuurwapen in haar zij.

Beide overvallers hebben een donkere huidskleur. Volgens het slachtoffer zijn ze mogelijk Antilliaans; ze spraken vermoedelijk Papiaments. De ene man is iets kleiner en tengerder dan de andere.

De mannen hadden de mobiele telefoon van de bewoonster afgepakt en namen die aanvankelijk ook mee. Buiten stopten ze even om het toestel in haar brievenbus te stoppen.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of een tip achter te laten via het meldformulier op de website. 

Serious Request stopt met samenwerking Rode Kruis

Radiozender NPO 3FM stopt na dit jaar met de samenwerking met het Rode Kruis. De dj's gaan in december nog één keer geld ophalen voor de hulporganisatie. De actie Serious Request stopt niet, de zender wil alleen ook andere goede doelen kunnen steunen.

Zendermanager Sharid Alles zegt in een reactie: "3FM heeft de afgelopen tijd in het teken gestaan van meerdere grote veranderingen. We voelen de behoefte om verder te kijken dan een doel of thema dat gebonden is aan noodhulp, zoals het Rode Kruis deze biedt." In het persbericht zegt de zender dat het Rode Kruis hun keuze respecteert.

In 2004 gingen drie dj's in het Glazen Huis om een kleine week niet te eten en muziek te draaien. Mensen konden plaatjes aanvragen in ruil voor een donatie. Het hoogste geldbedrag dat is opgehaald is 12 miljoen euro, maar de donaties liepen de laatste jaren terug. Twee jaar geleden werd het Glazen Huis ingeruild voor wandelschoenen. Tijdens Serious Request: The Lifeline liepen dj's langs luisteraars die op hun beurt weer geld op hadden gehaald met allerlei acties voor het goede doel. Dat leverde vorig jaar 1,4 miljoen euro op.

Dit jaar gaan NPO 3FM en het Rode Kruis nog samenwerken om geld op te halen voor hulp tijdens deze coronapandemie. Het is nog niet zeker hoe de actie er uit gaat zien tegen die tijd, maar als de corona-maatregelen het toelaten zullen de dj's van Roermond naar Zwolle lopen.

7 jaar cel en TBS voor doodsteken (ex-)vriendin

De rechtbank Rotterdam heeft dinsdag een 28-jarige verdachte veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging voor het doodsteken van zijn 25-jarige (ex-)vriendin. De steekpartij vond plaats op 16 juli 2019 in haar huis in Vlaardingen. De vrouw overleed enkele uren nadat zij neergestoken was aan haar verwondingen. De verdachte heeft bekend.

Gebeurtenissen
Hoewel het nooit de bedoeling van de verdachte is geweest, heeft de verdachte zijn 25-jarige (ex-)vriendin Lisa in haar eigen huis neergestoken. Hierbij is onder meer de aorta geraakt, waardoor zij veel bloed heeft verloren. Zij overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De verdachte heeft zich ook schuldig gemaakt aan de mishandeling van een arrestantenbewaarder door deze in het gezicht te slaan of te stompen. Daarmee heeft de verdachte op een ernstige wijze inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de arrestantenbewaarder, die op dat moment zijn publieke taak uitoefende.

Onherstelbaar leed
De verdachte heeft niet alleen Lisa van het leven beroofd, hij heeft ook voor onherstelbaar leed bij Lisa's nabestaanden gezorgd. Haar zoontje zal zonder zijn moeder opgroeien. Haar ouders en hun partners zullen haar voorgoed moeten missen. De nabestaanden zullen de gevolgen van dit verlies altijd met zich meedragen. De ouders van Lisa hebben op de terechtzitting verwoord hoe groot het verlies van hun dochter is en welke impact dit op hun levens en de levens van anderen heeft. Op de zitting heeft de verdachte laten zien dat hij zich bewust is van het leed dat hij heeft veroorzaakt.

Straf en maatregel
De straf en de maatregel die aan de verdachte worden opgelegd, zijn gebaseerd op de ernst van de feiten, de omstandigheden waaronder de feiten zijn begaan en de persoon en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. De recht­bank heeft ook gekeken naar eerdere veroordelingen voor geweldsdelicten.

De verdachte heeft vanaf zeer jonge leeftijd een behandel- en justitiële voorgeschiedenis. Er is sprake van een ernstige mate van ADHD, van een antisociale persoonlijkheidsstoornis met borderline-trekken, van psychopathie en van een stoornis in het gebruik van harddrugs. Deze ernstige psychische ziektes waren ten tijde van het steken aanwezig en beïnvloedden het gedrag van de verdachte. Rapporteurs adviseren verminderde toerekeningsvatbaarheid. Zij achten de kans op herhaling van overmatig geweld tegen personen zeer hoog. Een benodigde langdurige, klinische behandeling kan alleen effectief zijn door een TBS-maatregel met dwangverpleging op te leggen.

Gezien de ernst van de feiten kan niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een gevangenisstraf. Bij de bepaling van de duur daarvan heeft de recht­bank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken zijn opgelegd. Naast een gevangenisstraf van zeven jaar legt de rechtbank TBS met dwangverpleging op. De feiten betreffen misdrijven die gericht zijn tegen of gevaar veroorzaken voor de onaantastbaarheid van het lichaam van één of meer personen. De totale duur van de terbeschikkingstelling met verpleging van overheidswege kan daarom een periode van vier jaar te boven gaan. Daarnaast moet de verdachte aan benadeelde partijen materiële en immateriële schadevergoedingen betalen.

Tot 4,5 jaar cel voor Eindhovense bende inbrekers en helers

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 33-jarige Eindhovenaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar. Hij pleegde 5 inbraken en 4 ramkraken bij bedrijven. Een 43-jarige plaatsgenoot krijgt 4 jaar en 2 maanden cel voor zijn aandeel in een deel van die delicten en een 22-jarige Eindhovenaar krijgt 365 dagen jeugddetentie, waarvan 321 dagen voorwaardelijk. Twee mannen van 31 en 59 jaar uit Eindhoven krijgen respectievelijk 21 en 18 maanden celstraf voor heling van de goederen die bij de inbraken en ramkraken werden weggehaald.

De 33-jarige man sloeg tussen juli en september 2017 in totaal toe bij 7 verschillende bedrijven in onder meer Son en Breugel, Nuenen, Oisterwijk, Schijndel en Someren. Zijn mededaders waren betrokken bij 4 inbraken en 3 ramkraken. Volgens de rechtbank werkten ze in een georganiseerd verband en was er sprake van een criminele organisatie. Van die organisatie maakten ook de twee helers deel uit. De 31-jarige man onderhield de contacten met de 33-jarige man en nam de gestolen goederen, meestal elektrisch gereedschap, van hem af. Vanuit de woning van de 59-jarige man werden de gestolen goederen vervolgens verkocht. In deze woning werd bovendien een geladen pistool aangetroffen.

De rechtbank rekent de verdachten het georganiseerde karakter en de hoeveelheid zaken zwaar aan. De benadeelden is veel schade en overlast toegebracht. De rechtbank vindt lange celstraffen op zijn plaats. Omdat de redelijke termijn is overschreden waarbinnen het Openbaar Ministerie de zaken hadden moeten behandelen, krijgen de verdachten een zogeheten strafkorting. Desondanks vallen de straffen van de inbrekers fors hoger uit dan de eisen van de officier van justitie. Bovendien koppelt de rechtbank aan het voorwaardelijke strafdeel van de 22-jarige verdachte een aantal bijzondere voorwaarden. Hij krijgt een meldplicht bij de jeugdreclassering, moet in een zorginstelling verblijven en meewerken aan bewindvoering.

Verlenging tbs met 1 jaar voor meervoudige moord Kerkrade

De termijn waarvoor een 54-jarige man ter beschikking is gesteld met verpleging van overheidswege is door de rechtbank Limburg met 1 jaar verlengd. Daarnaast draagt de rechtbank de officier van justitie op er voor te zorgen dat de reclassering voor de volgende verlengingszitting adviseert over de (on)mogelijkheden van een voorwaardelijke beëindiging van de dwangverpleging.

De terbeschikkinggestelde is op 31 januari 2005 door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeeld voor de viervoudige moord op zijn ex-vriendin en 3 leden van zijn ex-schoonfamilie in 2003. Hij kreeg een gevangenisstraf van 20 jaar en tbs. De termijn van de terbeschikkingstelling is gaan lopen op 21 december 2010.

Oordeel van de rechtbank
De rechtbank baseert haar oordeel op de adviezen van deskundigen in de psychiatrie en psychologie. Zij zijn positief over het verloop van in de kliniek aangeboden behandelingen. Het maximale behandelresultaat is bereikt. Een volgende stap in de behandeling wordt het blootstellen van betrokkene aan situaties waarin hij om moet gaan met mogelijke tegenslagen, stress, spanningen en krenkingen.

Onderzocht moet worden hoe deze vervolgstap het beste genomen kan worden. Dit zou kunnen door middel van transmuraal verlof (zelfstandig wonend buiten de kliniek) en vervolgens proefverlof. Een andere mogelijkheid is een voorwaardelijke beëindiging van de dwangverpleging bij de tbs-maatregel. Hierbij heeft de reclassering een centrale rol bij het adviseren over en het formuleren van te stellen voorwaarden.

Verlenging tbs met 1 jaar
De rechtbank heef vandaag besloten de tbs met verpleging met 1 jaar te verlengen. Daarnaast draagt zij de officier van justitie op om de reclassering voor de volgende verlengingszitting een onderzoek te laten doen naar de (on)mogelijkheden van een voorwaardelijke beëindiging van de verpleging. Dit rapport dient gereed te zijn voor de volgende verlengingszitting, die over een aantal maanden zal plaatsvinden. Omdat de huidige zitting later dan gepland plaatsvond, loopt de 1-jaarstermijn van de verlenging al eind 2020 af. Naast de rapporteur van de reclassering worden tegen die tijd ook de deskundigen ter zitting verwacht.

Geen heropening onderzoek
Vanwege de landelijke maatregelen die Rechtspraak in verband met het Covid-19 virus heeft getroffen, zijn betrokkene en de deskundige door middel van een Skype-verbinding gehoord. Na sluiting van het onderzoek heeft de advocaat om heropening van de zaak gevraagd. De advocaat geeft als reden onder andere de slechte verbinding met de Dr. S. Van Mesdagkliniek. Hier heeft de betrokkene volgens de advocaat vrijwel niets kunnen horen van wat de officier van justitie en de advocaat naar voren hebben gebracht. Daarnaast heeft hij aangevoerd dat hij het onacceptabel vindt dat de rechtbank het rapport van 2 deskundigen niet voor de zitting heeft ontvangen en de kliniek tijdens de zitting haar advies over de duur van de terbeschikkingstelling heeft bijgesteld.

Afwijzing verzoek
De rechtbank wijst dit verzoek af. Tijdens de zitting heeft de advocaat aangegeven zich te kunnen vinden in het voorstel dat de rechtbank na de zitting alsnog zou kennisnemen van het volledige rapport van 2 deskundigen. De rechtbank had namelijk wel al kennis genomen van de conclusies uit dat rapport. Met betrekking tot de stelling van de verdediging dat betrokkene essentiële delen van de behandeling ter zitting niet heeft meegekregen door een haperende Skype-verbinding, overweegt de rechtbank dat zij uitvoerig in gesprek is gegaan met betrokkene en de deskundige en dat er toen geen sprake was van een hinderlijk slechte verbinding. Ook daarna heeft de rechtbank geen signalen gekregen dat betrokkene de zitting niet kon volgen, zij het dat betrokkene ter gelegenheid van zijn laatste woord aangaf dat hij niet alles wat zijn advocaat en de officier van justitie hadden gezegd, had kunnen volgen. De rechtbank gaat er van uit dat het ingenomen standpunt van de verdediging met betrokkene vooraf is besproken en dat hij hier van op de hoogte was.

5 jaar cel en tbs voor tbs'er die thuishulp probeerde te doden

Een 49-jarige man is dinsdag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Ook legt de rechtbank hem tbs met dwangverpleging op. De man sloeg vorig jaar mei vanuit het niets een vrouw met een steen op haar hoofd. Ook probeerde hij haar nek te breken.
De verdachte verbleef op dat moment al in een tbs-kliniek en pleegde het feit nadat hij niet was teruggekomen van onbegeleid verlof.

Thuishulp
Op 23 mei 2019 was het slachtoffer aan het werk in een woning in Utrecht. Ze hielp de bewoonster in het huishouden. Terwijl ze bezig was met de afwas kwam er ineens een onbekende man uit de slaapkamer: de verdachte. Hij liep de keuken in en sloeg haar op haar hoofd met een tas waarin een steen zat. De vrouw rende naar de voordeur, maar de man wist haar in de hal toch tegen te houden. Daar pakte hij haar nek vast. Het slachtoffer verklaarde dat de man haar hevig naar links en rechts bewoog. Hij maakte bewegingen alsof hij haar nek wilde breken.

Bekentenis
Dit alles vond plaats nadat de verdachte op kort, onbegeleid verlof vanuit een tbs-kliniek was geweest. Hij keerde hier echter niet van terug en is tegen de afspraken in bij een vrouw blijven slapen. Hij gebruikte toen ook drank en drugs. De verdachte heeft bekend dat hij in die woning het slachtoffer heeft belaagd. Hij verklaarde dat de steen waarmee hij sloeg in de slaapkamer lag waar hij al een paar uur was. De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij het feit pleegde op een moment dat hij al terug had moeten zijn in de tbs-kliniek.

Opnieuw tbs
De verdachte is al eerder veroordeeld voor ernstige geweldsmisdrijven. Hij kreeg daarvoor lange gevangenisstraffen. Ook kreeg hij toen tbs met dwangverpleging opgelegd die al meerdere keren is verlengd. Dit weegt bij het opleggen van de straf in het nadeel van de verdachte mee. De verdachte heeft een persoonlijkheidsstoornis. De tbs-behandeling die de man tot op heden heeft gehad, heeft hem niet of nauwelijks geholpen. De stoornis, in combinatie met het gebruik van drank en drugs, speelt bij de verdachte steeds weer op, vooral als hij enige vrijheid heeft.

Gelet op de ernst van de problematiek, én dat sprake is van een hoog recidiverisico, is een tbs-maatregel de enige optie om het gevaar op herhaling te beperken en de veiligheid van de maatschappij te waarborgen. De rechtbank legt de verdachte een gevangenisstraf op van 5 jaar, met, opnieuw, tbs met dwangverpleging. Deze straf had de officier van justitie ook geëist. Ook moet de man een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van bijna 9.500 euro.

Ruim 10.000 afbeeldingen online kinderporno verwijderd

De eerste resultaten van het opschonen van internet van kinderpornografie zijn zichtbaar. Dankzij de HashCheckService die gratis beschikbaar is gesteld aan de ICT-sector in Nederland, worden servers gescand op kinderporno en beeldmateriaal verwijderd. In de eerste helft van dit jaar zijn al 67 miljoen afbeeldingen online gecheckt en ruim 10.000 afbeeldingen van seksueel kindermisbruik gedetecteerd en verwijderd. Maar er zijn nog steeds lakse en foute ICT-bedrijven die na een melding van online kinderporno op hun servers niet (tijdig) tot verwijdering overgaan.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft in juni dit jaar gericht 17 hostingbedrijven aangeschreven en hen een ultimatum gesteld, omdat zij volgens een meting van de TU Delft bovenaan in de Nederlandse ranglijst staan wegens kinderpornografisch materiaal op hun servers.

"Begin juni heb ik de zandloper omgedraaid. Ze hebben een laatste kans gekregen om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen door hun servers op te schonen van kinderporno. De hosters hebben nu nog twee maanden. Als zij in september geen orde op zaken hebben gesteld en opnieuw voorkomen in een meting van de TU Delft, dan maak ik hun namen bekend. Hosters moeten ervan doordrongen zijn dat ze een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben om kinderen online te beschermen tegen misbruik.’’ aldus de minister.

Sinds zijn aantreden in dit kabinet werkt minister Grapperhaus met de ICT-sector samen aan een rigoureuze aanpak rondom het bestrijden van online kindermisbruik. Met de voortschrijdende digitalisering van de samenleving is de verspreiding van kinderporno op het internet zorgwekkend toegenomen. Bij het schonen van het openbare web is de private ICT-sector – vooral hosting providers – aan zet. Het overgrote deel van het bedrijfsleven werkt goed mee aan een schoon internet en heeft zich gecommitteerd aan een 24-uurs norm voor het verwijderen van de schadelijke content van hun servers na een melding daarover. Door deze publieke-private samenwerking hebben de politie en het Openbaar Ministerie (OM) meer ruimte om succesvol acute misbruiksituaties te stoppen door daders op te sporen en te vervolgen. Daarnaast worden preventieve acties opgezet om seksueel kindermisbruik te voorkomen en om het verspreiden van beeldmateriaal tegen te gaan.

Voor bedrijven die niet willen meewerken aan het opschonen van het internet werkt minister Grapperhaus aan een bestuursrechtelijke handhaving: foute en lakse internetbedrijven riskeren hierdoor straks een boete of een dwangsom als zij niet snel genoeg opvolging geven aan een melding van beeldmateriaal van kinderporno door deze te verwijderen van het openbare web.

HashCheckService
Na een testfase vorig jaar met de HashCheckService en het aanschrijven van ICT-bedrijven door minister Grapperhaus eerder dit jaar komen steeds meer hostingproviders in actie. Vooral hostingproviders die websites als klant hebben waarover meldingen binnenkomen van aanwezigheid van kinderporno, melden deze aan voor het opschonen van hun servers. Het Meldpunt Kinderporno (EOKM) vervult een verbindende rol tussen de politie en de ICT-sector, als het gaat om het doorgeven van de meldingen en zorgt ervoor dat aangesloten websites kunnen controleren of er tussen de bij hen gepubliceerde foto's bekend strafbaar materiaal aanwezig is door deze te vergelijken met geanonimiseerde codes van de afbeeldingen. Aan deze ‘digitale vingerafdrukken’ van kinderpornografisch beeldmateriaal is begin dit jaar de nieuwe techniek van Photo-DNA toegevoegd. Microsoft heeft deze nieuwe techniek beschikbaar gesteld voor de Nederlandse HashCheckService. Door tevens te zoeken op ‘DNA-kenmerken’ van het beeldmateriaal wordt kinderporno er ook uitgevist als criminelen dachten de afbeeldingen met kleine aanpassingen door de mazen van het net te krijgen.

Inmiddels is de database van de HashCheckService door de politie gevuld met meer dan 1,4 miljoen unieke codes van bekend online kinderpornografisch beeldmateriaal. Dit aantal groeit gestaag doordat het blijvend wordt aangevuld met codes uit nieuwe afgeronde strafrechtelijke onderzoeken. Nu steeds meer bedrijven aanhaken op dit systeem is de verwachting dat er flink kan worden opgeruimd. Vervolgens is het de bedoeling dat webhosters het schoonhouden van hun servers altijd zullen bijhouden.

Aanpak online kinderporno op Europese agenda
Aangezien internet geen landsgrenzen kent, is volgens minister Grapperhaus een internationale aanpak van online kinderporno een voorwaarde om deze gruwelijke misdaad echt uit te bannen en de slachtoffers beter te beschermen. Daarom is hij verheugd dat op zijn verzoek de gemeenschappelijke en gecoördineerde Europese aanpak van online kinderporno verder wordt besproken tijdens het Duitse EU-voorzitterschap.

Grapperhaus: "Alleen door internationaal samen te werken in de strijd tegen online kinderporno kunnen we zorgen dat onze kinderen veilig zijn voor deze gruwelijke plaag op internet. Nu al zien we dat door de Nederlandse aanpak criminelen uitwijken naar andere landen. Dat is voor Nederland een succes, maar geen oplossing van dit gruwelijke probleem. Het blijft dan bedreiging voor onze kinderen.’’

Foodwatch eist strengere aanpak kindermarketing en suikerbommen

Vandaag is de eerste ‘suikermaxdag’ van 2020: voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. Kleine kinderen hebben nu al hun maximale jaarhoeveelheid suikers bereikt, gebaseerd op het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Als het percentage overgewicht bij kinderen naar beneden moet, zal ook de suikerconsumptie moeten dalen. Campaigner Frank Lindner van voedselwaakhond foodwatch: “Het feit dat kinderen al halverwege het jaar hun suikermax hebben bereikt is geen verrassing als je naar de zwakke maatregelen tegen overgewicht kijkt. Tel daar de marketingtrucs en misleidende etiketten bij op, en een gezonde keuze maken wordt moeilijk voor ouders en kinderen.”

Suikermaxdag
In 2015 publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar richtlijn “Suikerinname voor volwassenen en kinderen”. Hierin geeft zij de sterke aanbeveling om maximaal 10% van de dagelijkse energie uit ‘vrije’ suikers te halen. De WHO adviseert zelfs een beperking tot 5% voor extra gezondheidsvoordelen. Kinderen van 4 tot 8 jaar consumeren in Nederland relatief de meeste vrije suikers, bijna twee keer zoveel als de WHO adviseert als maximum. Hun suikermaxdag valt daarom het vroegst in het jaar: al op 8 juli hebben zij hun maximaal aanbevolen jaarhoeveelheid op. Dit betekent dat kinderen van 4-8 jaar (gebaseerd op cijfers van het RIVM) gemiddeld 19,25% van hun calorieconsumptie uit vrije suikers halen, in plaats van de aanbevolen 10%. In het algemeen geldt: hoe jonger, hoe groter het suikerprobleem. 9 op de 10 jongeren (7-18 jaar) en 6 op de 10 volwassenen (19-69 jaar) overschrijdt de 10% norm, zo blijkt uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling van het RIVM.

Too little too less
De voortgangsrapportage van het Nationaal Preventieakkoord, dat twee weken geleden werd gepubliceerd, bevestigt het probleem opnieuw: te veel woorden, te weinig daden. Een belangrijke ambitie van het Nationaal Preventieakkoord (2018), dat in 2040 een gezonder Nederland wil bereiken, is het terugdringen van het percentage jongeren (4-18 jaar) met overgewicht tot maximaal 9,1% in 2040. De praktijk staat echter ver weg van de ambitie: in 2019 (13,2%) is het percentage jeugdigen met overgewicht zelfs hoger dan in 2018 (11,7%). De mooie ambities blijven dus vooral bij woorden, in plaats van daden. Uit de ‘Quick Scan’ van het RIVM (2018), over de mogelijke impact van het preventieakkoord blijkt dat de voorgestelde maatregelen tekort schieten om de ambities te behalen. Maatregelen die volgens het RIVM wél effectief kunnen zijn – zoals het wettelijk herformuleren van productsamenstelling, minder ongezonde producten aanbieden en prijsbeleid – worden niet of maar in beperkte mate ingezet. De voortgangsrapportage van het akkoord (van 22 juni 2020) toont ook nog eens aan dat de doelstellingen te vaag zijn: de doelen voor 2020 zijn “niet allemaal concreet en/of meetbaar”.

Suikerbommen en kindermarketing
De maatregelen die wel ‘concreet’ zijn wat betreft het terugdringen van overgewicht bij kinderen, zijn in diverse gevallen zwak. Een duidelijk voorbeeld zijn de afspraken met betrekking tot kindermarketing. Uit een selectie van suikerrijke producten voor kinderen, die foodwatch naar aanleiding van suikermaxdag onderzocht, blijkt dat kinderen nog steeds gelokt worden met kleurrijke en leuke plaatjes, zoals een vrolijk bijtje bij Kellogg’s en een kleurrijke eenhoorn bij Danone. Dergelijke ‘branded characters’ zijn nog steeds niet verboden. Enkel ‘licensed media characters’ (uit bijvoorbeeld tekenfilms of games) zijn dat. Lindner: “Of de kleurrijke sprookjesfiguren nu licensed zijn of niet, maakt voor kinderen weinig uit. Mijn nichtjes en neefjes blijven naar de verpakkingen met dieren en opvallende kleuren grijpen. Met als gevolg drama in de supermarkt of suikerbommen op hun bord.”

Naast het stopzetten van kindermarketing, moeten producenten ook gewoon minder suiker in hun producten stoppen. Ook dit blijkt echter een wassen neus. In 2014 hebben verschillende partijen het ‘Akkoord Verbetering Productsamenstelling’ ondertekend met als doel onder meer het gehalte aan suiker in producten naar beneden te halen. In de impactanalyses over het effect van de naleving van de afspraken concludeert het RIVM (2019) dat met de afspraken slechts kleine stappen zullen worden gezet om de dagelijkse inname van suiker te verlagen.

Wat foodwatch betreft komt er nu een suikertaks, wetgeving en een einde aan alle vormen van kindermarketing om de hoge hoeveelheden suiker in producten aan banden te leggen. Klik hier voor de berekeningen van suikermaxdag.

Suikerklontjes (Afbeelding: Pixabay)
Suikerklontjes (Afbeelding: Pixabay)

Dwangsom asielzoekers opgeschort

De Eerste Kamer heeft dinsdagavond ingestemd met het wetsvoorstel ‘Tijdelijke wet opschorting dwangsommen IND’ van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie). Daarmee wordt de ‘Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen’ voor asielzaken tijdelijk buiten werking gesteld. De wet treedt in werking de dag na plaatsing in het Staatsblad.

Dankzij de tijdelijke wet hoeven voorlopig geen dwangsommen betaald te worden als de IND te laat beslist op asielaanvragen. Zo wordt voorkomen dat hier wekelijks € 1 miljoen belastinggeld aan op gaat - het bedrag dat de IND momenteel aan dwangsommen kwijt is. Bovendien kunnen IND-medewerkers die zich daarmee bezighouden nu onder meer ingezet worden om de achterstanden weg te werken.

De staatssecretaris werkt ondertussen aan een permanent wetsvoorstel, dat zo snel mogelijk zal worden ingediend bij de Tweede Kamer, naar verwachting begin november. De tijdelijke wet geldt totdat de parlementaire behandeling van de permanente wet is afgerond. De tijdelijke wet is van toepassing op alle asielzaken waarvoor nog geen ingebrekestelling is ingediend. Eerder stemde de Tweede Kamer al in met het wetsvoorstel.

De staatssecretaris acht het van groot belang dat aanvragen op tijd behandeld worden, ook als er geen dwangsommen meer zijn voor te laat besluiten op asielaanvragen. Daarom is een speciale Taskforce ingesteld om de achterstanden bij de IND weg te werken. Deze Taskforce stelt alles in het werk om nog in 2020 ruim 14.000 zaken af te handelen met een dwangsom en waarvoor een dwangsom dreigt.

Streetart Frankey maakt nieuw Legobeeld van Hazes: 'Deze wordt van beton'

Streetart Frankey gaat een nieuw Legobeeld maken van André Hazes. De kunstenaar zal precies hetzelfde beeld maken van de volkszanger, maar dan van beton.

Vorige week zat er opeens een Legopoppetje met de beeltenis van Hazes op een betonblok op de Dam in Amsterdam. Het kunstwerk werd geplaatst op de dag dat de zanger 69 jaar zou zijn geworden en was bedoeld om een positieve vibe te geven aan het plein. Enkele dagen later werd het beeld vernield.

Streetart Frankey is deze week door Rachel Hazes en horecatycoon Won Yip gevraagd om een nieuwe te maken. 'En gisteren heb ik weer telefonisch overlegd met haar en Won Yip. Dat ik het beeld ga maken is dus zeker.'

Hufterproof
De kunstenaar zal steviger materiaal gebruiken. 'Het eerste beeld was 3D-geprint. Dat is redelijk sterk, maar als je er heel lomp mee omgaat kan het stuk.' De nieuwe versie van het Legobeeld van Hazes moet in ieder geval hufterproof worden. 'Deze laat ik maken van beton en er komt staal in. De kans dat er dan nog wat mee gebeurt wordt in ieder geval een stuk kleiner.'

Streetart Frankey hoopt dat het beeld van Hazes deze zomer nog ongeveer op dezelfde plek komt te staan. De kunstenaar laat weten dat de aanvraag nog bij de gemeente ligt. 'Normaal vraag ik nooit toestemming om iets te plaatsen. Maar als het niet mag dan heeft Won Yip vast wel plek op een van zijn terrassen.'

FOK! Wat een weer: de R van REGEN!

Mogge!  

Gisteren hadden we best een redelijke dag. De zon scheen af en toe, maar het bleef niet droog. In de ochtend passeerde er een buienliijn van west naar oost en die bracht op een aantal plaatsen nog een aantal mm regen. Toen werd het een tijdje droog. In de loop van de middag nam de bewolking alweer toe, en inmiddels regent het al in een deel van het land. Dit als gevolg van een storing die in zijn volle lengte over onze omgeving gaat trekken. Ik zit dus ook al te genieten.  

Regen dus. Gisterenavond en vannacht in een groot deel van het land. Alleen in het noorden blijft het iets droger.  Het wordt niet meer zo koud als afgelopen nacht met minima boven de 10 graden. 

Die storing ligt vandaag grotendeels nog boven ons land en trekt maar heel langzaam zuidwaarts. Zeker in het midden en zuiden kunnen er aardig wat millimeters regen vallen. Hoeveelheden van 15 tot 25 mm zijn mogelijk. 

In het noorden wordt het al vrij snel droog, maar kunnen er later wel een paar buien vallen. Toch kan daar ook de zon nog even schijnen. In het zuiden gaat dat niet gebeuren. De regen trekt wel zuidwaarts, zodat het ook in het midden later droger gaat worden.

Voor een groot deel van het land dus een natte dag vandaag. De maxima liggen in de regen rond de 16 graden. Daarbuiten kan het nog 18 graden worden. Behoorlijk fris dus. De wind is echter maar matig uit een variabele richting. 

Donderdag doen we dit nog eens een dagje over!

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Ruine in Duitsland (Foto: qltel)
Een prachtig oud kasteel ergens in Duitsland. Collega qltel is er op vakantie. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Politie gaat handhaven bij boerenprotesten op snelweg

De politie in Oost-Brabant gaat de komende tijd handhavend optreden tegen landbouwvoertuigen die zich op de snelweg begeven. De politie verklaart op haar website het volgende: "De afgelopen dagen werden wij in onze eenheid geconfronteerd met kleine en grotere groepen demonstrerende boeren. Daarbij was veelal sprake van kortdurende demonstraties bij bedrijven en instellingen."

"In een paar gevallen zorgden de demonstrerende boeren met hun landbouwvoertuigen voor grote overlast en een enkele keer zelfs voor een ronduit gevaarlijke situatie op onze snelwegen. Hoewel we als politie het recht om te demonstreren een groot goed vinden, kunnen we deze laatste gevallen niet tolereren."

Handhavend Optreden
"Wij zullen bij eventuele toekomstige demonstraties dan ook handhavend optreden op het moment dat de boeren besluiten met hun landbouwvoertuigen de snelweg op te gaan. Dat betekent dat, op het moment dat wij de overtreding constateren, er direct een proces-verbaal zal worden uitgeschreven. Op aanwijzing van onze collega’s dienen de landbouwvoertuigen ook onmiddellijk de snelweg te verlaten."

Gezond Verstand
"Vooropgesteld hopen wij dat het zover niet zal komen en dat er geen landbouwvoertuigen onze snelwegen op gaan. We gaan er van uit dat iedereen zijn of haar gezond verstand gebruikt en we samen ernstige overlast en gevaarlijke situaties kunnen voorkomen. Daarover zijn we, voor zover mogelijk, ook met betrokken partijen in gesprek."

"De politie grijpt echter in waar nodig om de openbare orde en veiligheid te handhaven. De demonstraties mogen niet ten koste gaan van de veiligheid van anderen en van de actievoerders zelf. We bereiden ons voor op verschillende scenario’s en we schalen op, op basis van wat nodig is per situatie."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.