Better Call Saul

Better Call Saul gedraagt zich op veel vlakken als een voortzetting van het succesvolle Breaking Bad, maar dan wel in de vorm van één grote flashback naar het begin van Saul Goodmans carrière. Het is misschien wel de ideale manier om de serie voort te zetten, zonder het verhaal zelf te moeten uitmelken.

Terwijl de geruchten over een zesde seizoen van het toch echt wel afgeronde Breaking Bad eens in de zoveel maanden weer ergens omhoog kruipen, zijn de makers sinds de finale van Walter Whites verhaal teruggekeerd naar Albuquerque, New Mexico om hun wereld in een hele andere richting te vergroten. De kalender bladert in Better Call Saul zes jaar terug en vertelt het origineverhaal van het titelpersonage.

Better Call Saul: Bob Odenkirk als Jimmy McGill/Saul Goodman

Goodman was in Breaking Bad de raadsman van Bryan Cranstons scheikundeleraar-als-drugsdealer, die hem voorzag van juridische bijstand, een crimineel netwerk en de nodige witwastechnieken. Goodman was duidelijk een ervaren man, enigszins comfortabel genesteld langs de buitenste randen van de wet. Hij was tegelijkertijd ook maar gewoon een advocaatje, die zich langzaam een positie had verworven in de onderwereld door vermoedelijk in een lange carrière de juiste kansen te grijpen.

De AMC-serie Better Call Saul, in Nederland te zien bij Netflix, toont opnieuw Bob Odenkirk in de rol van Jimmy McGill, een weinig succesvol advocaat met niets te makken, geen succesvolle rechtszaken en een achterafkamertje als kantoor, waar hij bovendien lijkt te wonen. Hij ontvangt klanten in een lunchcafé, doet herhaaldelijk moeilijk over een parkeertarief van een paar dollar en inderdaad: hij heet helemaal geen Saul. Het is jaren voordat Goodman in aanraking komt met Heisenberg, voordat hij de gewiekste ambulance chaser is. Jimmy is gewoon nog een mannetje.

De serie volgt hoe Jimmy uitgroeit van een onbeduidend advocaatje tot de man die uiteindelijk het Heisenberg-imperium in goede banen leidt. Het is daarmee niet alleen een verhaal over de oorsprong van Saul Goodman, maar feitelijk een prequel op Breaking Bad zelf. Nee, er is geen Walter White en ook Jesse Pinkman is nergens te bekennen, maar Better Call Saul ademt dezelfde sfeer en wordt bevolkt door hetzelfde type criminelen als de moederserie. En daarmee is het misschien, in zekere zin, toch dat zesde seizoen: de kijker kan comfortabel terugkeren naar dezelfde wereld en op eenzelfde manier de reeks personages volgen in hun verhaal. Dit comfort wordt deels geschapen door de vertrouwde setting in het warme, glansloze New Mexico, maar ook door de creatieve regie die zo kenmerkend was in Breaking Bad en natuurlijk de cast. Naast Odenkirk als Saul keert ook Jonathan Banks terug naar Albuquerque als Mike Ehrmantraut, al zien we in de eerste afleveringen nog niet veel van hem. Maar daarin toont zich ook het geduld dat bedenkers Vince Gilligan en Peter Gould toepasten in hun vorige werk: in Better Call Saul heerst de rust en zorgvuldige opzet die we gewend zijn van deze wereld, die het vertrouwen geven in wat de rest van het eerste seizoen gaat bieden.

Better Call Saul: Bob Odenkirk als Jimmy McGill/Saul Goodman

En 'Saul' zelf? Het is interessant om te zien hoe hij onderaan de criminele ladder begint. De eerste twee afleveringen tonen zijn eerste stappen richting de Saul Goodman die kijkers kennen en verwachten. Hij begeeft zich richting de onderwereld, in kleine, aarzelende stapjes, en leert zich uit moeilijke situaties praten. "Ik ben de beste advocaat ooit," verbetert hij een cliënt die het tegenovergestelde beweert, wanneer hij deze in een rolstoel een ziekenhuis inrijdt. Hij heeft net een nare confrontatie achter de rug, maar wist zich er succesvol uit te lullen. Jimmy heeft geproefd aan de gevaarlijke kant van zijn beroep. Moet het even laten bezinken. Maar daarna zal hij ongetwijfeld besluiten dat het naar meer smaakt.

Better Call Saul smaakt in ieder geval zeker naar meer. Het is een gerecht van dezelfde menukaart als Breaking Bad, een kans om opnieuw te dineren in dezelfde ambiance. En wie weet groeit ook dit hapje uit tot een favoriet.

Het tiendelige eerste seizoen van Better Call Saul is vanaf maandag 9 februari te zien via Netflix; wekelijks verschijnt een nieuwe aflevering, met de tweede aflevering al direct op dinsdag 10 februari.