For All Mankind krijgt nieuw seizoen en spinoff 'Star City'

Signaleren we een nieuwe trend bij Apple TV+? Na Monarch: Legacy of Monsters is For All Mankind de tweede serie van de dienst in korte tijd die niet alleen zelf met een nieuw seizoen verlengd wordt, maar ook een spinoff krijgt.

For All Mankind werd in 2019 gelanceerd als één van de vlaggeschip-series van het toen nog nieuwe TV+. De serie vertelt over een alternatieve geschiedenis van de internationale ruimtevaart, waarin de 'space race' niet is gestopt na het bereiken van de maan. In inmiddels vier seizoenen zijn er bases gebouwd op die maan, en zijn reizen naar verder gelegen hemellichamen ondernomen. Het vierde seizoen van de hitserie werd, volgens een persbericht van Apple, geprezen als "de best geschreven show op de hele televisie" en "superieure sci-fi". Niet gek dus dat ze nog minstens een jaartje doorgaan.

"Onze fascinatie voor het Sovjet-ruimteprogramma is gegroeid met elk seizoen van For All Mankind", aldus de producenten Matt Wolpert en Ben Nedivi. "Hoe meer we leerden over deze geheime stad in de bossen buiten Moskou waar de Sovjet-kosmonauten en ingenieurs werkten en woonden, hoe meer we dit verhaal van de andere kant van de ruimterace wilden vertellen. We kunnen niet enthousiaster zijn om het alternatieve geschiedenisuniversum van For All Mankind verder uit te bouwen met onze partners bij Apple en Sony.”

Apple omschrijft de spinoff-serie Star City, vernoemd naar de thuisbasis van de Russische ruimtevaart, als "een voortstuwende, paranoïde thriller die ons terugbrengt naar het belangrijkste moment in de alt-geschiedenis van de ruimtewedloop - toen de Sovjet-Unie de eerste natie werd die een man op de maan zette. Maar deze keer verkennen we het verhaal van achter het IJzeren Gordijn, waarin we het leven laten zien van de kosmonauten, de ingenieurs en de inlichtingenofficieren die tussen hen zijn ingebed in het Sovjet-ruimteprogramma, en de risico's die ze allemaal namen om de mensheid vooruit te helpen."

Het vierde seizoen van For All Mankind werd afgesloten in januari; de makers hebben aangegeven ook een zesde en zevende seizoen wel te zien zitten, om zo een verhaal te vertellen dat ongeveer 70 jaar duurt. Wanneer seizoen 5 en Star City te zien zijn is nog niet bekend.

For All Mankind