The Last Exorcism: God Asks, The Devil Demands

In november 2010 verscheen in Nederland de film The Last Exorcism. De film die een zeer opvallende promotiecampagne had via ChatRoulette heeft na tweeënhalf jaar een vervolg. Is de film een goede opvolger van het toch vermakelijke eerste deel?

In de horrorfilm The Last Exorcism: God Asks, the Devil Commands ontmoeten we Nell (Ashley Bell), een studente die haar leven weer probeert op te pakken na een heftige periode waarin ze bezeten werd door een demon. Dat blijkt echter nog niet zo makkelijk. Wanneer haar vrienden via YouTube op documentairebeelden stuiten van Nell haar huiveringwekkende uitdrijving, realiseert ze zich dat de demonen uit het verleden nog steeds op haar jagen. De eens verdreven demon Abalam heeft zijn weg teruggevonden en heeft weerzinwekkende plannen met haar.

Nieuwe weg

De synopsis klinkt zeer goedkoop en lijkt verdacht veel op een makkelijke cash-in. Logisch dat ze het proberen: het eerste deel had een budget van ongeveer twee miljoen dollar en haalde meer dan veertig miljoen dollar binnen. Wat al meteen opvalt aan dit tweede deel is de filmstijl. In The Last Exorcism volgde een documentaireteam priester Marcus in zijn tocht om een demon uit het meisje Nell te drijven. Nu is, eigenlijk net zoals er met REC 3 is gedaan, de documentairestijl van het origineel volledig weggegooid. Op zich niet jammer, als het verhaal goed is dan is het geen probleem om te vernieuwen.

Goedkope angst

Helaas slaagt de film hier niet in. De film start met een recap van de eerste film in een minuut. Je ziet weer Marcus die buurtbewoners ondervraagt, Nell ontmoet, vreemde dingen ziet en eindigt bij het uiteindelijk moordende slot van de film. We zijn nu enkele jaren verder. Nell is nog steeds in leven en heeft nog steeds last van de demon in haar. Zij probeert het wel onder controle te houden en een normaal leven te starten, maar het slechte krijgt toch de overhand. Blablabla ze probeert er tegen te vechten blablabla mensen gaan dood blablabla menselijk worden bla. Het verhaal is zeer voorspelbaar en te goedkoop. Het is de bedoeling dat je met Nell meeleeft en je voor haar hoopt dat het goed gaat komen. Ondertussen weet je toch wel dat ze volledig verknipt wordt door de demon en hoe goed Ashley Bell ook haar rol speelt, het boeiend vinden van haar levensverhaal is voor de kijker een lastige opgave.

De film rust op vele jumpscares. Je schrikt je helemaal naar van de meest onzinnige dingen of momenten die je allang ziet aankomen. De momenten waar je echt kippenvel van krijgt zijn schaars en ware angst kent het gebeuren ook niet. Gedurende de hele film krijg je na een schrikmoment weer een paar minuten waar je tot rust kan komen. Als je weer een beetje rustig bent krijg je weer een (jump)scare voor de kiezen en zo blijft het gaan.

Conclusie

The Last Exorcism: God Asks, The Devil Demands is in weinig opzichten goed. Hoewel Ashley Bell een zeer sterke vertoning laat zien, is de film over het geheel totaal niet interessant. Het is een onwaardige opvolger van een film die meer te bieden had.