Ender's Game

Knallen in de ruimte met Harrison Ford. Helaas moeten we nog anderhalf jaar wachten op Star Wars: Episode VII, maar je kunt Ford nu al wel bewonderen in de film Ender's Game. Naast hem zijn Ben Kingsley en Asa Butterfield te zien, van wie laatstgenoemde een zwaar trainingsprogramma tegemoet gaat.

Ender's Game is gebaseerd op het gelijknamige boek van Orson Scott Card. Het verhaal gaat over Ender (Asa Butterfield), een getalenteerde jongen die zeer scherp is en overal een tactische invalshoek voor heeft. Door deze twee waardevolle eigenschappen wordt hij aangenomen om een loodzwaar trainingsprogramma in de ruimte te starten.

De reden dat er een dergelijk programma is, is omdat enkele jaren geleden een buitenaards ras volledig onverwacht de aarde onder vuur nam. Miljoenen mensen kwamen om, maar de mensheid overwon wel. Dit was de reden om met het programma te starten: zodat een toekomstige aanval voorkomen kan worden.

Ender is een slimme knul die als derde kind in zijn familie aan het programma mee doet. Zijn zus en broer zijn eerder uit het programma geschopt omdat zij niet voldeden aan de hoge eisen. Toch lijkt Ender veel verder te komen: hij heeft een grote bek tegen iedereen die enige autoriteit uitstraalt omdat hij zelf alles veel beter weet. Hierdoor komt hij steeds verder in het programma, tot afgunst van velen. 

Te veel ruimte(s)

De film ziet er goed uit en het acteerspel van kindsoldaat in training, Asa Butterfield, is goed te noemen. Hij komt overtuigend over als Ender, een jonge tiener die alles beter weet. Natuurlijk kijk je de film ook vanwege Harrison Ford, die in tegenstelling tot andere grote naam Ben Kingsley een zeer grote rol speelt in het verhaal.

Maar dan kom je aan bij het verhaal. Ender's Game is een aaneenschakeling van trainingssessies, zweven in een oefeningskoepel en (non-)verbale gevechten buiten de oefeningen om. Natuurlijk is het leuk om de zwevende tieners met elkaar in gevecht te zien, maar dit hebben we in andere films veel beter en vooral origineler gezien.

Toch blijft de film blijft wel boeiend van begin tot eigenlijk zeer matig eind. Het probleem is dat je pas na de film kritisch kunt beredeneren hoe alles nou precies zit. Worden er nou echt kinderen min of meer gedwongen om aan een levensgevaarlijk trainingsprogramma mee te doen? Hoe komt het dat alle kinderen in het trainingscentrum zo gewiekst en tactisch ingesteld zijn? Waarom klaagt geen enkele ouder dat hun kinderen niet naar school gaan maar kindsoldaat worden? Het einde mag dan nog wel zo'n twist hebben, er vallen in de gehele film te veel gaten om het goed te kunnen breien.

Conclusie

Ender's Game is een vermakelijke film, maar zeker niet meer dan dat. Het is eigenlijk een herhalingsoefening van 114 minuten met een iets te makkelijk verhaal. Er had meer in kunnen zitten, de potentie is er gezien het bronmateriaal zeker. Er is spijtig genoeg alleen niet alles uitgehaald.