Lang niet alle sport hoeft bij de NPO aldus de FOK!kers

Twee weken geleden startten we met de nieuwe rubriek 'FOK!sport discussie van de dag', daarin discussiëren we wekelijks over sport en de hot topics in de sportwereld. Vandaag blikken we nog even terug op die discussie van vorige week en morgen is er weer een vers onderwerp waarmee jullie het weekend in kunnen.

"Hoort sport bij de NPO?", was de centrale vraag van vorige week en de meningen waren (uiteraard) weer verdeeld maar een veel gelezen opinie was toch wel dat grote evenementen bij de NPO horen. Heywoodu plaatst daar ook meteen een veel gehoorde klacht over sport en de NPO bij. "Ja, grote evenementen horen bij de publieke omroep, mits men het op een goede manier in beeld weet te brengen. Dat lukt bij een WK voetbal en grote wielerwedstrijden bijvoorbeeld prima, maar bij de Olympische Spelen dan weer niet - daar ligt de aandacht vooral op 'het verhaal' en heel veel praten, in plaats van de enorme hoeveelheid sport te laten zien", aldus de hoofdredacteur van FOK!sport.

"Grote toernooien (EK/WK voetbal, Tour de France, Wimbledon, OS) mogen wmb wel op de publieke zenders. Kleinere evenementen in dezelfde sport (giro d'italia, roland garos) kunnen op de commerciële zenders", zo vult _UserName_ hierop aan.

Daarnaast ontstond er al snel een discussie waar de grens zou moeten liggen van wat de NPO wel en niet moet uitzenden. SiGNe is daarin vrij uitgesproken: "Niks mis met sport op de NPO maar commerciële sporten mogen wat mij betreft naar de commerciële omroepen. Voetbal en wielrennen zijn daar goede voorbeelden in." TargaFlorio zocht daarbij naar meer duidelijkheid: "Wat is een commerciële sport? Je noemt wielrennen maar bijvoorbeeld uitzendrechten van die sport vallen in het niets bij voetbal en bepaalde andere sporten." Er volgde meer verduidelijking: "Als sporters dikke salarissen krijgen kan je er vanuit gaan dat 't een commerciële sport is. Semi-prof. kan nog, daar valt Champions League onder? Ik kijk zelf nooit voetbal."

Also-von-Oder vond duidelijk dat sport eigenlijk niet bij de commerciëlen thuishoort. "De sporten overlaten aan de commerciëlen is funest voor de sportbeleving van de thuiskijkers. Reclames tussen de wedstrijden door is allerverschrikkelijkst. Sport achter een decoder moeten we ook niet willen." Hij nuanceert dit direct met een aanvulling. "Aan de andere kant zijn er ook veel sporten die mij (en velen met mij) ook niet echt interesseren... maar die sporten zijn ook weer voor iedereen verschillend. Voor voetballen wil ik tenminste de EK's en WK's kunnen volgen. De oefeninterlands, de kwalificaties, de beker en de Europa league en Champions League hoeven niet perse bij de publieken. Maar de samenvattingen van de eredivisie wel. En tennis? Van mij mogen ze naar de commerciëlen... maar dat zullen velen vast niet met mij eens zijn. Overigens alleen de Tour de France bij de publieke omroep, maar de Giro en de Vuelta wel bij de Commerciëlen... maar niet achter een decoder."

Dit zorgt natuurlijk voor enige discussie. "Topsport staat stijf van de reclame maar een commercial tussendoor is ineens een probleem? Als jij voetbal wil volgen neem je ergens een abonnement, mij (en heel veel met mij) interesseert het nl geen zak. Ik hou van andere sporten en daar moet ik ook gewoon voor betalen om te kunnen kijken. De NPO kan prima sportprogramma's maken zonder dure voetbalrechten te kopen", aldus the-eye.

Donderkonijn geeft aan dat sport bij de commerciëlen niet altijd tot z'n recht komt. "Lets not. Remember Talpa en voetbalrechten? Wat hebben we daarvan geleerd? Ik vind het al erg genoeg dat Ziggo zo'n monopolie op de F1 heeft. Gelukkig zijn daar wegen omheen." Maar er zijn natuurlijk ook mensen zeer tevreden over verslaggeving daar. "F1 vind ikzelf erg goed geregeld op Ziggo. En destijds bij SBS6 ook trouwens, de races werden altijd on-onderbroken zonder reclame tussendoor uitgezonden. Ja, je moet nu wel een Ziggo abonnement hebben maar je kan opzich ook een account delen zodat er meerdere mensen online kunnen kijken. En met F1 is er niet veel alternatief verder op TV, BBC zendt niet meer uit en RTL+ zendt rustig 5 minuten lange reclameblokken uit tijdens de race...plus Duits saai commentaar. Maar de F1 is ook in dat gat gesprongen, je kan de races ook online volgen, heb je zelfs toegang toe allle onboard camera's enzo", aldus SiGNe.

Iedereen bedankt voor het deelnemen aan de tweede editie van 'FOK!sport discussie van de dag', morgen komt er nieuwe editie online.

Lang niet alle sport hoeft bij de NPO aldus de FOK!kers (Pro Shots / Jasper Ruhe)
Lang niet alle sport hoeft bij de NPO aldus de FOK!kers (Pro Shots / Jasper Ruhe)