NBA: Timberwolves na twintig jaar door in playoffs, Pacers en Knicks op matchpoint

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn zondagavond weer vier playoffwedstrijden gespeeld. Dat leverde een eerste beslissing op, waardoor één van de laatste acht teams nu bekend is, terwijl twee andere teams zich naar een 3-1 voorsprong speelden.

Philadelphia 76ers - New York Knicks (1-2)
Aanvankelijk ging het prima voor de Sixers, die een 27-17 eerste kwart lieten noteren. De Knicks deden dat echter teniet in het tweede kwart, waarna ze in Q3 wederom een achterstand van een punt of tien goed wisten te maken. In het vierde kwart was het vervolgens enige tijd flink spannend, maar Jalen Brunson gaf de doorslag: met zijn 47 punten hielp hij de Knicks naar een 92-97 zege en een 3-1 voorsprong in de serie.

Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers (2-1)
De Clippers schoten uit de startblokken met een 16-39 eerste kwart, waarna de Mavericks pas in de loop van Q2 een beetje op gang begonnen te komen. Dat deden ze vooral in Q3 dan wel op indrukwekkende wijze en aan het eind van het kwart stonden ze met 76-78 weer bijna gelijk. De Clippers sloegen nog eens een gaatje, maar weer kwamen de Mavericks terug en dit keer zette Kyrie Irving ze zelfs op voorsprong. Dat mocht echter niet baten: met onder meer 33 punten van zowel Paul George als James Harden pakten de Clippers toch een 111-116 zege en trokken ze de stand gelijk. Met 29 punten, 10 rebounds en 10 assists pakte Luka Doncic een triple-double, maar dat was samen met de 40 punten van Kyrie Irving niet genoeg.

Indiana Pacers - Milwaukee Bucks (2-1)
Een 33-33 eerste kwart en een 34-31 tweede kwart zorgden voor weinig verschil, dat kwam pas in het derde kwart. De Pacers kwamen op dreef en speelden zich beetje bij beetje naar een punt of tien voorsprong, onder meer geholpen door 22 rake drietjes. De Bucks kwamen nog wel in de buurt, maar het was niet genoeg en met onder meer 29 punten van Myles Turner pakten de Pacers een 126-113 zege en een 3-1 voorsprong in de serie.

Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves (0-3)
De Timberwolves hadden de kans om het af te maken, maar moesten er wel bijzonder hard voor knokken. Het ging volledig gelijk op, van het begin tot aan het eind en geen van beiden ploegen wist meer dan af en toe een handjevol punten voorsprong te pakken. In de laatste minuten waren de Suns, waar Devin Booker 49 punten scoorde, echter gebroken: onder leiding van Anthony Edwards en zijn 40 punten pakten de Timberwolves een voorsprong die ze uitspeelden naar een 116-122 zege, waarmee zij voor het eerst in twintig jaar weer een playoffserie wonnen.

Speelschema
Dinsdag 30 april, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 5; New York Knicks - Philadelphia 76ers (3-1)
Dinsdag 30 april, 21.30u (03.30u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 5; Milwaukee Bucks - Indiana Pacers (1-3)

Woensdag 1 mei, 22.00u (03.00u NL) - Western Conference, 1st round, game 5; Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks (2-2)