Griekenland voert zesdaagse werkweek in

Om het tekort aan geschoolde arbeidskrachten tegen te gaan, wordt de 6-daagse werkweek wettelijk mogelijk in Griekenland. De eerste bedrijven hebben het nieuwe model al ingevoerd.

Terwijl velen in Europa voorstander zijn van de 4-daagse werkweek, ontwikkelt de situatie in Griekenland zich in tegenovergestelde richting. Om het tekort aan geschoolde arbeidskrachten tegen te gaan, hebben ze gekozen voor de 6-daagse werkweek.

Volgens de Griekse regering implementeert de nieuwe arbeidstijdenwet EU-richtlijnen in de Griekse wetgeving  en zullen de maatregelen het zwart werken bestrijden, flexibiliteit bieden en de werkgelegenheid in het algemeen te stimuleren.

De nieuwe wet staat fulltime-werknemers toe een parttime tweede baan te hebben en maximaal dertien uur per dag te werken. Dit komt met andere woorden neer op vijfenzestig uur per week (vijfdaagse werkweek) of achtenzeventig uur (zesdaagse werkweek). De tweede baan mag worden uitgevoerd bij een andere werkgever, voor maximaal vijf uur per dag naast de acht reguliere werkuren. 

Griekse full-time werknemers werken nu al het langst in Europa, gemiddeld 42,8 uur per week. 

6-daagse werkweek per 1 juli 2024
De 6-daagse werkweek zal ingaan op 1 juli 2024. Volgens het Griekse nieuwsportaal Dnews ligt de focus vooral op "bedrijven die wettelijk 24 uur per dag, zeven dagen per week in ploegendienst werken en waarvan de werknemers nu nog vijf dagen per week 40 uur werken".

De nieuwe regeling zal van kracht worden voor bedrijven in zowel de private als de publieke sector. Ambtenaren vallen niet onder de nieuwe wet. Bovendien is de 6-daagse werkweek op vrijwillige basis, degenen die graag zes dagen per week willen werken, hebben daar nu de mogelijkheid voor.

Wel kan er nu verplicht worden om in het weekend te werken. Voor de zesde werkdag zal een toeslag gelden van 40% van het normale dagloon. 

Griekse vakbonden zijn van mening dat de nieuwe wetgeving de rechten en omstandigheden van werknemers ondermijnt.