Jurysporten, voetbal en paarden mogen van olympisch programma volgens FOK!kers

Vier weken geleden startten we met de nieuwe rubriek 'FOK!sport discussie van de dag', daarin discussiëren we wekelijks over sport en de hot topics in de sportwereld. Vandaag blikken we nog even terug op die discussie van vorige week en morgen is er weer een vers onderwerp waarmee jullie het weekend in kunnen.

"Welke olympische sporten of onderdelen mogen geschrapt worden?", was de vraag van afgelopen weekend en jullie waren redelijk eensgezind. Jurysporten, voetbal en paardensport worden het meest genoemd als mogelijke afvallers.

Jurysporten zijn de sportliefhebbers op het forum al jarenlang een doorn in het oog en ook hier blijken ze weinig populair. "Ik ben geen fan van jurysporten", zo is TargaFlorio meteen duidelijk. Sp3c zoekt iets meer nuance: "alle jury sporten mogen wel weg wmb maar hoeft niet."

Vooral paardrijden kan op weinig steun onder de FOK!kers rekenen. "Paardensport mag het wel bij springen en eventing houden, dressuur kan dan weg", zo weet heywoodu zijn aversie jegens jurysporten ook naar de paarden door te trekken. En ook WAvanBuuren deelt deze mening: "paardrijden, in ieder geval dat belachelijke dressuur." Ouwesok heeft het ook niet op deze sport en heeft meteen een oplossing: "Bij nagenoeg alle olympische disciplines zie je min of meer getrainde atleten hun kunstje doen. Paardensport vormt hierop een uitzondering, daar zie je paarden zich helemaal uit de naad werken met een persoon erop die dat paard middels wat stimulansen de goeie richting op probeert te laten lopen", zo verduidelijkt hij zijn bezwaar. "Verander de disciplines zodanig dat ze zonder paard uitgevoerd moeten worden, dus dat de ruiter zelf over de hindernissen mag springen, door waterbakken mag rennen en al dan niet op muziek dingen mag doen waarbij zijn benen al dan niet in de knoop raken. Wie dan goud wint heeft er ook echt voor moeten werken," aldus Ouwesok.

SiGNe denkt ook aan het welzijn van de paarden. "Military bijv gaan ook paarden dood, staan dierenartsen naast de baan al klaar met een spuitje voor als een paard z'n poot breekt. En het springen en dressuur is het 't paard dat 't werk doet, plus het reizen is ook een hoop stress voor die beesten. Vooral als ze moeten vliegen, moeten ze ook in quarantaine enzo. Laat die beesten gewoon lekker in de wei staan, evt recratief op rijden, niet mee sporten."

Voetbal is ook een onderdeel dat niet bij iedereen even populair is. "Je laat de beste per sport meedoen en anders niet. Overigens wel begrijpelijk dat ze dat niet doen maar dan dus schrappen", aldus WAvanBuren. "Als de beste sporters niet mee kunnen doen vanwege hun leeftijd is het nooit een volwaardig toernooi", zo sluit rubbereend hierop aan. En ook Loei heeft er geen probleem als de sport zou verdwijnen van het olympisch programma: "sowieso voetbal, er zijn al meer dan genoeg voetbalevenementen, en daarvan is de olympische toch wel de minst belangrijke."

Ook vinden veel users dat er bij bepaalde sporten onderdelen van die sport geschrapt mogen worden. "Wat ik zou aanpassen zijn al die sporten waarin je als sporter 15 medailles kan halen door in principe hetzelfde te doen maar dan langer of korter of wat dan ook", aldus sp3c. Ghost101101 gaat hier meteen op door: "dat laatste betreft dan vooral baanzwemmen. Schoolslag, borstcrawl, rugslag, vlinderslag, wisselslag en verschillende estafettevarianten. Inderdaad allemaal flauwekul. Bij schaatsen, atletiek e.d. wordt ook niet gezegd je mag alleen die en die techniek gebruiken. Ze moeten gewoon zeggen: dit is de afstand en je ziet maar hoe je er komt."

Verder zijn er nog een aantal persoonlijke wensen zoals WAvanBuren die vindt dat gewichtheffen wegens de dopingproblemen daar wel weg kan. Multani ziet andere mogelijkheden om te schrappen: "Pistoolschieten en boogschieten vind ik niet echt sporten voor de Olympische Spelen. Darten zou dan wat mij betreft nog meer aanspraak maken op een plek." SiGNe vindt dat skateboarden weg kan omdat het een hobby is en geen sport.

Tenslotte zijn we nog mensen die het heel rigoureus aan willen pakken. BekiekUtMoar wil dat alleen de atletiek over blijft, de rest kan weg. Scherpschutter lijkt terug te willen naar de klassieke Spelen: "alle sporten behalve speerwerpen, kogelstoten en discus werpen." Finger050 kiest voor de meest duidelijke oplossing: alle sporten schrappen.

Iedereen bedankt voor het deelnemen aan de deze editie van 'FOK!sport discussie van de dag', vandaag komt er nieuwe editie online.

Jurysporten, voetbal en paarden mogen van olympisch programma volgens FOK!kers (Pro Shots / Bildbyran)
Jurysporten, voetbal en paarden mogen van olympisch programma volgens FOK!kers (Pro Shots / Bildbyran)