Trump: Google News is links

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat Google News zoekresultaten over hem manipuleert. De zoekgigant zou bij de opdracht 'Trump news' negatief nieuws over hem doelbewust hoger zetten. Dat zou dan weer afkomstig zijn van de 'linkse media', met name van 'nep-CNN'.

"Google en anderen onderdrukken de stem van conservatieven en verbergen informatie en positief nieuws. Zij bepalen wat we wel en niet kunnen zien. Dit is ernstig en we gaan hiernaar kijken!", aldus Trump.

Hij suggereert in de inmiddels verwijderde tweet dat technologie- en mediabedrijven zouden moeten worden gereguleerd. Larry Kudlow, economisch adviseur van het Witte Huis, heeft aan de pers bevestigd dat deze optie inderdaad op tafel ligt.

Volgens Trump is 96 procent van de zoekresultaten afkomstig van de "nationale linkse media". Dat percentage is afkomstig van Paula Bolyard van de conservatieve nieuwssite PJ Media. Zij zou de zoekopdracht 'Trump' op verschillende apparaten hebben ingevoerd, en hebben vastgesteld dat van de eerste 100 resultaten er 96 "links-georienteerd" waren.

De president waarschuwde naderhand Google, Twitter en Facebook nog eens. Hij zei dat ze zich "op zeer, zeer glad ijs begeven, en voorzichtig moeten zijn", aldus de Financial Times.

Google ontkent de aantijgingen. "Ons doel is zorgen dat gebruikers in een oogwenk de meest relevante resultaten krijgen", zegt het bedrijf in een verklaring. Zoekalgoritmes worden volgens Google continu verbeterd maar dienen nimmer een politiek doel. "We rangschikken resultaten nooit om politiek sentiment te manipuleren."