Trump waarschuwt voor chaos bij vervolging over verkiezingsuitslag 2020

Donald Trump heeft gewaarschuwd voor mogelijke chaos als hij vervolgd wordt voor zijn pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken. Deze uitspraak volgde op een zitting van een federaal hof van beroep, waar zijn advocaten betoogden dat Trump als voormalig president van de Verenigde Staten immuniteit zou moeten genieten tegen vervolging.

Een lagere rechtbank had eerder beslist dat Trump geen aanspraak kan maken op immuniteit, waardoor de strafrechtelijke aanklacht tegen hem voortgezet kan worden. Trump wordt ervan beschuldigd overheidsfunctionarissen onder druk te hebben gezet om de uitslag van de verkiezingen, gewonnen door Joe Biden, niet te certificeren. Op 6 januari 2021, toen het Congres de verkiezingsuitslag zou bekrachtigen, riep Trump zijn aanhangers op naar het Capitool te gaan. Dit leidde tot een bestorming van het Congresgebouw, waarbij vijf mensen omkwamen.

In de rechtszaal uitten de rechters van het hof van beroep hun scepsis over de argumentatie van Trumps advocaten aangaande zijn vermeende immuniteit. Er werd zelfs gespeculeerd over de grenzen van deze immuniteit, zoals of een president zonder gevolgen een politieke rivaal zou kunnen elimineren.

Volgens de advocaten van Trump had hij, om vervolgd te kunnen worden voor daden begaan tijdens zijn presidentschap, eerst afgezet moeten worden door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. De start van de strafzaak tegen Trump, oorspronkelijk gepland voor 4 maart, is door het hoger beroep uitgesteld en het is onduidelijk wanneer de zaak inhoudelijk van start zal gaan.