Twitter bant InfoWars niet

Nadat Apple, Facebook en YouTube eerder content van InfoWars-oprichter Alex Jones weghaalden, laat Twitter-ceo Jack Dorsey weten dat zijn bedrijf niet hetzelfde gaat doen. "Hij heeft onze voorwaarden niet geschonden", tweet Dorsey.

Eind vorige maand verwijderde YouTube al een aantal InfoWars-video's omdat ze haatzaaiend zouden zijn. Deze week haalde Apple honderden podcasts uit onder meer iTunes. Dat werd al snel gevolgd door Facebook die de InfoWars-pagina neerhaalde, waarop YouTube het complete kanaal van Jones platlegde. Jones beschuldigt de platformen van censuur, aldus de BBC.

Twitter stelt hier echter tegenover dat Jones de voorwaarden van die site niet schendt, maar zegt ook actie te zullen ondernemen wanneer dit wel gebeurt.

Jones staat bekend als conspiracy theorist. Zo stelt hij bijvoorbeeld dat de Amerikaanse regering achter de aanslagen van 11 september 2001 zat. Maar recenter stuurde hij samenzweringstheorieën de wereld in over schietpartijen op scholen, die nep zouden zijn: ze zouden zijn bedoeld om strengere wapenwetgeving af te dwingen. Leerlingen zouden speciaal ingehuurde crisis actors zijn. Jones is aangeklaagd door ouders van slachtoffers, omdat zijn aanhangers hen zouden lastigvallen en bedreigen.

Averechts
Jones noemt InfoWars het meest gecensureerde medium ter wereld, en Dorsey suggereert dat acties tegen dat soort alternatieve media juist averrechts kunnen uitpakken: dit kan immers een voedingsbodem zijn voor weer nieuwe samenzweringstheorieën.

Volgens Dorsey is het aan journalisten om ongefundeerde theorieën en geruchten zoals die van Jones te "documenteren, evalueren en weerleggen, zodat mensen hun eigen meningen kunnen vormen". Maar critici vinden dat Twitter zich slap opstelt en haatzaaien zou moeten aanpakken.

Donald Trump Jr deed overigens ook nog een duit in het zakje. Hij noemt de acties van Apple, Facebook en YouTube een "censuurcampagne tegen conservatieve media", en vraagt zich af wanneer Breitbart aan de beurt is.