Doxing wordt strafbaar vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 wordt doxing, het online delen van persoonlijke gegevens met het doel iemand te intimideren, strafbaar. Doxing kan inhouden dat gevoelige privéinformatie zoals adres- en contactgegevens of gegevens over werkplek of familieleden openbaar wordt gemaakt om mensen online of fysiek lastig te vallen.

Het Openbaar Ministerie zal de strafmaat voor doxing bepalen aan de hand van een speciale richtlijn. De straffen variëren van geldboetes en werkstraffen voor eerste overtreders tot gevangenisstraffen voor recidivisten. Factoren zoals het aantal slachtoffers en de ernst van de gevolgen spelen hierbij een rol. Doxing gericht tegen publieke figuren zoals politici, journalisten en politieagenten zal resulteren in hogere strafeisen.

Sue Preenen, lid van het College van procureurs-generaal, benadrukt het belang van het strafbaar stellen van doxing, gezien de grote impact ervan op slachtoffers en hun omgeving. Ze wijst er echter op dat het strafrecht niet de enige oplossing is voor dit maatschappelijke probleem. De rol van sociale mediabedrijven in het controleren en tegengaan van dit soort strafbare uitingen wordt als cruciaal beschouwd.

doxing (Foto: Dall-E 3)
Doxing wordt strafbaar vanaf 1 januari 2024 (Foto: Dall-E 3)