Export krimpt met 7,5 procent in oktober

Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in oktober 7,5 procent kleiner dan in oktober 2022, meldt het CBS. Vooral de uitvoer van voedings-en genotmiddelen, aardolieproducten en aardgas is gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Het volume van de goederenimport was in oktober 8,7 procent kleiner dan in oktober 2022.

(grafiek: CBS)
(grafiek: CBS)

Omstandigheden voor export in december ongunstiger

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar waren de omstandigheden voor de export in december ongunstiger dan in oktober. Dat komt vooral doordat de jaar-op-jaarkrimp van de Duitse industriële productie groter was. Ook was de jaar-op-jaarontwikkeling van de reële wisselkoersen ongunstiger en het oordeel van de Nederlandse industriële ondernemers over de buitenlandse orders negatiever.