Groot Wassink woest na winst PVV: 'Partij met fascistoïde tendensen'

De Amsterdamse wethouders Rutger Groot Wassink en Marjolein Moorman (beiden lid van GroenLinks-PvdA) maken zich zorgen over het grote aantal zetels dat de PVV gisteravond heeft gehaald. Ze lijken niet op enige vorm van samenwerking te wachten te zitten.

Groot Wassink zei geschokt te zijn door de uitslag. "Extreemrechts heeft in Nederland gewonnen en dat vind ik natuurlijk buitengewoon problematisch. Het is een partij die fascistoïde tendensen heeft en laten we zeggen een groot gedeelte van ons land eigenlijk niet tot volwaardige burgers rekent."

De wethouder vindt niet dat hij onvrede over bijvoorbeeld het aantal asielzoekers of de klimaatmaatregelen onderschat heeft. "Ik ben er niet van overtuigd dat er zoveel onvrede over klimaat of migratie is. Ik denk dat dat een veel te simpele analyse is. Ik denk dat we nu hebben gezien dat een extreemrechtse partij de grootste is en dat het te makkelijk is om te zeggen, dat komt door migratie of andere dingen."

Moorman noemt het 'afschuwelijk'. "Als ik zie hoe hij (Wilders, red.) mensen in onze samenleving beledigt. Hij is er zelfs voor veroordeeld, tot drie keer toe."

Een PVV-minister op Onderwijs ziet de Amsterdamse onderwijs-wethouder niet zitten. "Daar zou ik zeer van schrikken. Want ze zeggen bijvoorbeeld dat bepaalde scholen er niet meer mogen zijn, die er wel mogen zijn op basis van de grondwet."

Rechtse partijen Europa verheugd met winst PVV
Vooraanstaande politici van extreemrechtse partijen in heel Europa reageren enthousiast. De Hongaarse nationalistische president Viktor Orban feliciteert Geert Wilders met zijn overwinning bij de Nederlandse verkiezingen en schrijft: "De wind van verandering waait! Gefeliciteerd Geert Wilders!"

Ook Santiago Abascal van de rechtspopulistische partij VOX in Spanje laat van zich horen: "Steeds meer Europeanen eisen op straat en bij verkiezingen dat hun naties, grenzen en rechten worden verdedigd."

Matteo Salvini, de Italiaanse vicepremier bekend om zijn anti-migratiestandpunten, feliciteert Geert Wilders als leider van de PVV en historische bondgenoot van de Liga: "Gefeliciteerd aan onze vriend Geert Wilders voor deze buitengewone verkiezingsoverwinning. Een nieuw Europa is mogelijk."

Marine Le Pen, de rechtse politica, is uiteraard ook verheugd met de overwinning van de PVV en noemt het een spectaculaire prestatie.