Tegenkandidaat Poetin mag niet meedoen aan verkiezingen

Je verwacht het natuurlijk niet, maar de Russische presidentsverkiezingen in maart zullen het moeten doen zonder Jekaterina Doentsova, een 40-jarige voormalige lokale televisieverslaggever en politica uit Rzjev. Zij werd namelijk uitgesloten van deelname. De pacifistische Doentsova, bekend om haar kritiek op Poetin en haar wens om de oorlog in Oekraïne te beëindigen, werd afgewezen door de Russische kiescommissie. De commissie beweert dat er fouten in haar registratieaanvraag zaten, waaronder het ontbreken van de juiste handtekeningen.

Deze beslissing heeft tot kritiek geleid, waarbij waarnemers en critici beweren dat de Russische verkiezingen oneerlijk zijn en de uitslag vooraf bepaald lijkt. De verwachting is dat Vladimir Poetin, die volgens opiniepeilingen ongeveer 80% van de stemmen zou krijgen, gemakkelijk herkozen zal worden. De uitsluiting van Doentsova wordt door sommigen gezien als bewijs van deze oneerlijkheid.

Doentsova, die de hoop uitsprak dat Rusland democratisch hervormd kan worden, ontving gemengde reacties van de kiescommissie. Voorzitter Ella Pamfilova prees Doentsova's inspanningen, maar benadrukte ook haar jeugd en onervarenheid. De verkiezingen vinden plaats van 15 tot en met 17 maart.

Jekaterina Doentsova
Jekaterina Doentsova