FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 juli 2021

Random Pics van de Dag #354

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Tennisster Barty mept Roland Garros-kampioene uit Wimbledon

Tennisster Ashleigh Barty staat bij de laatste acht op Wimbledon. De Australische nummer één van de wereld had niet al teveel moeite met de Tsjechische Barbora Krejcikova (14): de kersverse Roland Garros-kampioene verloor met 7-5, 6-3.

De Wit-Russische Aryna Sabalenka (2) had het even moeilijk met Elena Rybakina (18), maar de Kazachse moest er toch aan geloven: 6-3, 4-6, 6-3. Iga Swiatek (7) ligt wel uit het toernooi: de Poolse werd het volgende slachtoffer van de in topvorm verkerende Tunesische Ons Jabeur (21), die met 5-7, 6-1, 6-1 op indrukwekkende wijze zegevierde.

Karolina Pliskova (8) uit Tsjechië had het met 6-2, 6-3 niet moeilijk met de Russische Liudmila Samsonova, terwijl haar landgenote Karolina Muchova (19) de Spaanse Paula Badosa (30) met 7-6 (6), 6-4 van het heilige gras af speelde.

De Duitse Angelique Kerber (25), winnares in 2018, voegde zich met een 6-4, 6-4 zege op de Amerikaanse Coco Gauff (20) bij de laatste acht, terwijl Gauff's landgenote Madison Keys (23) ook verloor: de Zwitserse Viktorija Golubic was ietwat verrassend te sterk.

Het laatste plekje in de kwartfinales, in elk geval wat betreft de maandagse wedstrijden, ging naar de Australische Ajla Tomljanovic, die haar pas 18-jarige Britse opponente Emma Raducanu bij 6-4, 3-0 om nog onduidelijke redenen op zag geven - de tiener, de revelatie van het toernooi, voelde zich vermoedelijk niet goed.

Man (65) op toilet in geslachtsdelen gebeten door ontsnapte python van buurman

Een ongelukkige man in Oostenrijk is vanochtend vroeg vanuit zijn toiletpot gebeten door een python. Het 1,6 meter lange dier was ontsnapt uit het appartement van zijn buurman, glibberde daarna door de riolering en afvoerbuizen van het complex en wachtte af in het water in de wc-pot. Meer hierover in het AD.

De man ging vanmorgen op zijn toilet zitten en voelde dat iets in zijn geslachtsdelen leek te 'knijpen'. Toen hij opstond om te kijken wat er aan de hand was, zag hij een albino-netpython in zijn wc-pot.

Hij belde direct de politie, die een slangenexpert liet komen. Deze kon met de nodige moeite de python eindelijk te pakken krijgen en hem weer veilig thuis brengen. De buurman (24) bleek thuis nog een gekko en elf niet-giftige wurgslangen te houden. De politie verricht nader onderzoek.

De 65-jarige man is voor de lichte verwonding aan zijn klokkenspel behandeld in het ziekenhuis, en kon hierna weer huiswaarts.

Canada: leger helpt de bosbranden door hittegolf en blikseminslagen te bestrijden

Een ongekende hittegolf en vele blikseminslagen zorgden voor vele bosbranden in Canada. Gisteren waren er nog minstens 184 branden in British Columbia. Nu schiet het leger te hulp.

De provincie British Columbia krijgt nu luchtsteun van het leger in de strijd tegen de bosbranden in het westen van Canada. Zoals minister van Openbare Veiligheid, Bill Blair, op de onlinedienst Twitter schreef, geeft de regering gehoor aan een verzoek van de provinciale overheid. Volgens zijn ministerie gaat de luchtmacht nu twee weken lang het transport van hulpdiensten en materieel naar de bosbrandgebieden ondersteunen en ook helpen bij eventuele evacuaties.

350 soldaten springen bij
Minister van Defensie Harjit Sajjan had vrijdag al een operatiecentrum in Edmonton aangekondigd. De 350 militairen moeten de hulpdiensten logistiek ondersteunen in de strijd tegen de bosbranden.

Gisteren woedden er volgens de provinciale autoriteiten nog zeker 184 bosbranden in British Columbia. 41 van deze branden braken pas in de afgelopen twee dagen uit - blikseminslagen na een ongekende hittegolf waren vaak de oorzaak.

Place Lytton bijna volledig verwoest - twee doden
Vooral de stad Lytton, zo'n 250 kilometer ten noordoosten van Vancouver, werd zwaar getroffen. Het 250 inwoners tellende dorp werd bijna volledig verwoest door de vlammen, zeker twee mensen kwamen hierbij om het leven.

Dorpsbewoner Jeff Chapman had dagen geleden op CBC gemeld dat zijn ouders waren omgekomen bij een ongeluk toen een elektriciteitspaal op hun huis in Lytton neerstortte. De autoriteiten bevestigden hun dood pas zaterdagavond nadat onderzoekers het uitgebrande dorp konden betreden. Voor de brand was in Lytton een landelijk hitterecord van 49,6 graden Celsius gemeten.

Djokovic simpel naar kwartfinales Wimbledon, slagveld onder toppers

Tennisser Novak Djokovic heeft zich zonder noemenswaardige problemen geplaatst voor de kwartfinales op Wimbledon. De Servische wereldranglijstaanvoerder rekende met 6-2, 6-4, 6-2 af met de als zeventiende geplaatste Chileen Cristian Garin.

Achter Djokovic was het een slagveld, te beginnen met de als vierde geplaatste Alexander Zverev. De Duitser nam het op tegen Felix Auger-Aliassime (16), tegen wie hij het na een moeizame start wel om leek te draaien. De jonge Canadees herstelde zich echter en won na vier uur alsnog: 6-4, 7-6 (6), 3-6, 3-6, 6-4.

Ook voor Andrey Rublev (5) eindigde het toernooi vroegtijdig: de Rus was niet opgewassen tegen de Hongaar Marton Fucsovics, die met 6-3, 4-6, 4-6, 6-0, 6-3 de winst pakte. Roger Federer (6) had het minder moeilijk: de Zwitserse veelvoudig eindwinnaar stuurde Lorenzo Sonego (23) met 7-5, 6-4, 6-2 terug naar Italië.

Matteo Berrettini (7) had het ook niet al te moeilijk en boekte een simpele 6-4, 6-3, 6-1 zege op de Wit-Rus Ilya Ivashka, maar Roberto Bautista Agut (8) ligt er wél uit. De Spanjaard werd overtuigend in de pan gehakt door de Canadees Denis Shapovalov (10), die amper twee uur nodig had: 6-1, 6-3, 7-5.

Het laatste plekje in de kwartfinales dat maandag werd vergeven was voor Karen Khachanov. De als 25e geplaatste Rus won in een ware thriller van de Amerikaan Sebastian Korda: 3-6, 6-4, 6-3, 5-7, 10-8.

Duitse autofabrikanten treuzelen met het uitfaseren van verbrandingsmotoren

Op 14 juli zal de Europese Commissie haar klimaatplannen bekendmaken en vermoedelijk nog strengere CO2-reductiedoelstellingen opleggen aan de auto-industrie. Toch aarzelen Duitse autofabrikanten om verbrandingsmotoren uit te faseren.

Tot nu toe was de reclameslogan bij Audi "Vorsprung durch Technik". De slogan zou kunnen veranderen naar "Vorsprung durch Klimaschutz" - althans in Duitsland. Want volgens de huidige stand van zaken zal Audi waarschijnlijk als eerste Duitse autofabrikant afscheid nemen van de verbrandingsmotor. Vanaf 2026 brengt de premiumfabrikant geen nieuwe modellen meer met diesel- of benzinemotoren op de markt. De laatste brandstof-SUV wordt in 2026 gepresenteerd en in 2033 verkocht. "Dus in 2033 zullen verbrandingsmotoren eindelijk stoppen", zegt Audi-baas Markus Duesmann. Dit geldt ook voor hybride modellen.

VW wacht nog steeds
Andere fabrikanten zijn veel voorzichtiger en willen zich niet vastpinnen op een datum. Het Audi-moederbedrijf VW laat de wereldwijde toekomst van de verbrandingsmotor nog open. "In Europa zullen we tussen 2033 en 2035 de business met verbrandingsvoertuigen verlaten", kondigde VW-verkoopdirecteur Klaus Zellmer eind juni aan. In de VS en China vindt de exit later plaats, in Zuid-Amerika en Azië veel later. Het doel is: tegen 2030 moet 70 procent van alle nieuwe VW-modellen volledig elektrisch zijn.

VW-merkbaas Ralf Brandstätter is van mening dat het voor de weg naar e-mobiliteit het belangrijk is om een passende laadinfrastructuur te ontwikkelen en de energietransitie te bevorderen. "Zolang we nog steeds een hoog aandeel elektriciteit uit steenkool hebben, heeft het geen zin om aan te dringen op een hoog aandeel elektrische auto's", zei hij. Bovendien is in het premiumsegment sneller verandering mogelijk in de zogenaamde volumebusiness, benadrukt het in Wolfsburg gevestigde bedrijf. "Volumefabrikanten moeten meer aandacht besteden aan export", legt auto-expert Stefan Bratzel van het Center of Automotive Management uit. In Zuid-Amerika, Rusland of Azië zullen verbrandingsmotoren waarschijnlijk langer het straatbeeld domineren dan in Europa.

BMW ziet af van een specifieke datum
Op Audi na houden de Duitse premiumfabrikanten zich rustig over de toekomst van de verbrandingsmotor. BMW-baas Oliver Zipse weigert een einddatum te geven. Het in München gevestigde bedrijf streeft ernaar om tegen 2030 zijn autoverkopen voor de helft uit e-auto's te laten bestaan. In sommige markten zal de verbrandingsmotor echter nog steeds nodig zijn. "Als een fabrikant dan geen verbrandingsmotoren meer heeft, verliest hij de helft van het marktvolume", zegt Zipse. Zo'n "krimpende koers" wil BMW niet volgen.

Auto-expert Ferdinand Dudenhöffer van het Car Center Automotive Research in Duisburg is van mening dat het in München gevestigde bedrijf te lang op het verkeerde paard heeft gewed met de diesel en plug-in hybride. Daarom durven ze geen klare taal te spreken. De strategie van BMW is om nog langer met de diesel door te gaan. "Het ontbreekt ze aan durf", zei Dudenhöffer tegen tagesschau.de.

Daimler wil modellenreeks in 2039 klimaatneutraal hebben
De doelen van Daimler klinken wat brutaler en duidelijker. Het in Stuttgart gevestigde bedrijf heeft aangekondigd dat het aantal modelvarianten met diesel of benzine tegen 2030 met 70 procent zal zijn verminderd. En dan moet het hele modellengamma in 2039 – mogelijk zelfs eerder – CO2-neutraal zijn. Vanuit het bedrijfsleven wordt gezegd dat Daimler-baas Ola Källenius werknemers voorbereidt op een mogelijk verbod op de verkoop van verbrandingsmotoren in 2030. Toch wil Källenius nog geen einddatum aankondigen. In verschillende landen zouden diesel- en benzinevoertuigen langer in trek blijven dan in Europa, legt de Zweed vrolijk uit.

Volvo en Ford maken haast
Andere autofabrikanten zijn minder terughoudend. Zo kondigde Ford enkele maanden geleden het einde van de verbrandingsmotoren voor 2030 aan. In Europa worden dan in ieder geval alleen e-Fords aangeboden. Volvo plant de overstap al. Vanaf 2030 willen de Zweden alleen nog maar elektrische auto's verkopen. Het aandeel verkochte elektrische voertuigen zal naar verwachting al in 2025 zo'n 50 procent bedragen.

Individuele landen zijn net zo ver gevorderd als Volvo en Ford. Groot-Brittannië verbiedt vanaf 2030 de verkoop van nieuwe voertuigen met verbrandingsmotoren. De regering-Johnson wil van het land de meest aantrekkelijke locatie maken voor de productie van elektrische voertuigen. Tot nu toe heeft het echter slechts een half miljard pond beschikbaar gesteld voor de promotie van zogenaamde gigafabrieken - aanzienlijk minder dan de EU.

Trekt de EU de CO2-reductiedoelstellingen aan?
Brussel zou de komende week een einddatum kunnen aankondigen voor voertuigen met verbrandingsmotor. Op 14 juli zal de Europese Commissie haar gedetailleerde klimaatbeschermingsplannen presenteren en uitleggen hoe de doelen moeten worden bereikt. De discussie zou gaan over een reductie van de CO2-uitstoot met 100 procent in 2035. Dat houdt in: vanaf deze datum mogen er geen diesel- of benzineauto's meer op de markt worden gebracht.

Een dergelijk de facto verbod op de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor zal de Duitse fabrikanten nog verder onder druk zetten. De Vereniging van de Automobielindustrie (VDA) wil dit absoluut voorkomen. Het valt nog te bezien of de Duitse autolobbyisten in Brussel opnieuw de overhand zullen krijgen en minder strenge limieten voor elkaar krijgen. 

Celstraffen geëist na explosie COVID-19-unit Beek en Donk

In de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 november 2020 werd een speciale unit voor coronazorg bij het Medisch Centrum in Beek en Donk opgeblazen met zwaar vuurwerk. De maatschappelijke verontwaardiging was groot: ‘Wie doet nu zoiets?’, was een veelgehoorde reactie. Twee mannen uit (25 en 21 jaar) uit Beek en Donk en Gemert werden enkele dagen later opgepakt. Ze stonden vandaag voor de rechter.

'De kracht waarmee deze unit is opgeblazen, is door meerdere bewoners die nacht gevoeld en gehoord. Brokstukken lagen verspreid over het terrein, tot bijna 20 meter ver', zette de officier van justitie de impact van de knal nog eens neer tijdens de zitting. Kort na de aanhouding sprak het OM van een onacceptabele en onbegrijpelijke daad: ‘Voor ons is dit geen gewone vernieling. Zeker medewerkers in de zorg werken heel hard om ons door deze crisis heen te helpen. Ook al ben je het daar niet mee eens, het is onaanvaardbaar om dan op deze manier jouw ongenoegen te uiten’.

Bekennende verklaringen
Kort na hun aanhouding bekenden de verdachten hun betrokkenheid bij de zaak. Met zeer zwaar vuurwerk hadden ze de unit opgeblazen. Tijdens de zitting werd dan ook niet uitvoerig stilgestaan bij de bewijsmiddelen, maar ging het vooral over de persoonlijke omstandigheden van de verdachten, die de afgelopen tijd allebei psychologisch onderzocht werden.

Problematiek
Over de Beek en Donkse verdachte rapporteerde een psycholoog dat er sprake is van beperkte intellectuele capaciteiten, waardoor hij beperkt weerbaar is en consequenties van zijn handelen niet altijd goed kan overzien. Ook zou er een verhoogde kans op herhaling zijn. De man uit Gemert kampt ook met de nodige problematiek, onder meer op het gebied van autisme. Die zou van invloed kunnen zijn geweest op het plegen van de vernieling, zo blijkt uit rapportages.

Strafmaat
Enerzijds geldt dus dat bij beide verdachten sprake is van een bepaalde stoornis of problematiek, waar in de ogen van de officier van justitie rekening mee dient te worden gehouden in de strafmaat: ‘Het zijn geen heren waarvan kan worden gezegd dat de gepleegde handelingen hen voor de volle honderd procent kunnen worden toegerekend. Aan de andere kant kan in strafverzwarende zin worden meegewogen dat de verdachten midden in tijden van een pandemie, een corona-testunit hebben opgeblazen. Dit reken ik de verdachten zeer zwaar aan’, zo bracht de officier van justitie naar voren.

Eis
Tegen de man uit Beek en Donk eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van 240 dagen, waarvan 120 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook komt hij als het aan het OM ligt onder reclasseringstoezicht te staan en moet hij worden behandeld. De man uit Gemert zou volgens het OM 120 dagen gevangenisstraf moeten krijgen, waarvan 111 voorwaardelijk. Hij zou moeten worden gestraft volgens het adolescentenstrafrecht, gelet op zijn ontwikkeling. Daarnaast wil het OM dat hij een taakstraf van honderd uur uitvoert, te vervangen door vijftig dagen cel. Ook moet hij gedurende een jaar onder toezicht van jeugdreclassering komen te staan. Beide verdachten moeten ook opdraaien voor bijna zesduizend euro schade als gevolg van de explosie.

Uitspraak in de zaak is over twee weken.

‘Plannen voor ruim zeshonderd nieuwe kolencentrales in Azië'

Vijf Aziatische landen willen ruim zeshonderd nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrales bouwen. Daarmee zijn ze verantwoordelijk voor maar liefst 80 procent van het totale aantal nieuwe kolencentrales die wereldwijd zijn gepland. Dat meldt Carbon Tracker, een in Londen gevestigde onafhankelijke denktank die de wereldwijde transitie naar schonere energie analyseert.

Openingsfilm van Tales of Arise bekendgemaakt

Bandai Namco heeft de openingsfilm van Tales of Arise online gezet. De film, gemaakt door de animestudio Ufotable, bevat ook het openingslied van het spel, "Hibana" van Kankaku Piero.

Tales of Arise volgt de reis van Alphen en Shionne in hun zoektocht om het rijk Dahna te bevrijden van de heerschappij van Rena. Om hen te helpen in hun strijd krijgen ze gezelschap van Rinwell, Law, Kisara en Dohalim, die allemaal hun eigen motieven, verhalen en vechtcapaciteiten meebrengen naar de groep.

Tales of Arise verschijnt op 10 september 2021 voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Rozetruidager Van der Breggen wint ook klimtijdrit in Giro Donne

Anna van der Breggen heeft na de tweede ook de vierde etappe in de Giro Donne gewonnen. De wereldkampioene was in de individuele klimtijdrit naar Riale Di Formazza Cascate Del Toce duidelijk de beste. Ze won met meer dan één minuut voorsprong en verstevigde daarmee haar leidersplaats.

Anna van der Breggen begon aan de individuele klimtijdrit met ruim een minuut voorsprong op de nummer twee in het klassement en zou haar voorsprong alleen maar verder uitdiepen. In de klimtijdrit over 11,2 kilometer won ze met maar liefst één minuut voorsprong op haar ploeggenote Demi Vollering.

Door de duidelijke overwinning verstevigde Van der Breggen haar plaats in het algemeen klassement. Ze heeft nu bijna drie minuten op Ashleigh Moolman. Demi Vollering volgt op de derde plaats op meer dan drie minuten. Moolman en Vollering zijn allebei ploeggenotes van Van der Breggen.

World Superbikes-podium Van der Mark, Razgatlioglu pakt leiding WK over

Op een zo nu en dan wat vochtig circuit van Donington is afgelopen weekeinde het vierde raceweekeinde van het World Superbikes-kampioenschap verreden. Dat leverde prima races én een wisseling van de macht in de titelstrijd op.

Race één
Met Kawasaki-rijder Jonathan Rea op kop en de sterk rijdende BMW's van Michael van der Mark en Tom Sykes naast hem ging de race van start. Rea behield de leiding bij de start, de als dertiende vertrokken Toprak Razgatlioglu ging langs de twee BMW's naar plek twee.

In no-time reed Razagliuglu op zijn Yamaha naar de leiding en een flinke voorsprong, Rea ging de fout in en zat even vlak voor Van der Mark. Halverwege had de Nederlander het zwaar: in een paar bochten gingen Sykes, Alex Lowes en Garret Gerloff hem voorbij.

Gerloff ging met een goede handvol ronden te gaan onderuit, waardoor Lowes de derde plek terug kon pakken, voor Sykes en Van der Mark. Daarmee was de volgorde ook bepaald: Razgatlioglu pakte een overtuigende zege, Rea en Lowes stonden naast hem op het podium, Sykes en Van der Mark volgden.

Superpolerace
De Kawasaki's van Rea en Lowes pakten de leiding, voor de BMW's van Van der Mark en Sykes. Lowes ging al snel onderuit, Leon Haslam vormde een bedreiging voor de BMW's.

Rea reed ondertussen onbedreigd naar de winst, Sykes won het BMW-duel en pakte met plek twee eindelijk weer eens een podiumplek, maar Van der Mark hield Haslam achter zich voor een prima derde plek en dubbel BMW-podium.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startopstelling sprongen de lichten op groen en weer pakte Rea de leiding, voor Razgatlioglu, Sykes, Gerloff, Haslam en Van der Mark. De Turk wachtte heel even af, maar na een paar ronden zette hij zijn Yamaha langs de machine van Rea.

De twee koplopers sloegen een gat naar Sykes, die Gerloff achter zich aan had. Scott Redding zat daar weer achter, gevolgd door Lowes en Van der Mark. Na een ronde of tien pakte Rea de leiding terug, maar dat duurde niet lang: de Noord-Ier maakte een zeldzame fout en schoof onderuit.

Voorin veranderde daarna weinig meer: Razgatlioglu reed naar een verder onbedreigde zege, Gerloff deed het met een tweede plek erg goed. Sykes en Redding duelleerden in de slotfase nog wel om de derde podiumplek, die ging naar de BMW-rijder, wiens teamgenoot Van der Mark als vijfde finishte.

In het kampioenschap neemt Razgatlioglu de leiding over van Rea, met Redding en Lowes op plek drie en vier. Michael Ruben Rinaldi was na zijn geweldige weekeinde in Misano - twee zeges, één keer tweede - nagenoeg onzichtbaar: twaalfde, tiende en achtste, Van der Mark staat op plek acht.

Nigeria: opnieuw kinderen ontvoerd uit school

In Nigeria worden zo'n 150 kinderen vermist na een aanval door gewapende mannen op een kostschool.

Volgens een woordvoerder van persbureau Reuters vond de aanslag op Baptist High School in de zuidelijke staat Kaduna 's nachts rond 2 uur plaats. Volgens deze bron wisten 25 scholieren te ontsnappen aan de gewapende criminelen.

In Nigeria zijn er herhaaldelijke ontvoeringen van schoolkinderen of studenten door islamisten of voor losgeld. Begin juni werden 200 leerlingen ontvoerd uit een koranschool. Het ergste geval deed zich voor in 2014 toen de islamistische terroristische militie Boko Haram 276 meisjes ontvoerde, van wie er nog altijd meer dan 100 worden vermist.

Greenpeace: antibioticaresistente bacteriën in tien van de 44 varkensvleesmonsters

Volgens een onderzoek van Greenpeace is varkensvlees uit de Duitse levensmiddelenhandel gedeeltelijk besmet met antibioticaresistente ziektekiemen.

Zoals de milieubeschermingsorganisatie aangeeft, werden in tien van de in totaal 44 monsters bacteriën aangetroffen die resistent zijn tegen veel voorkomende antibiotica. Het gezondheidsrisico van consumptie is laag, legt Greenpeace uit. De toename van antibioticaresistentie draagt er echter toe bij dat infectieziekten steeds moeilijker te behandelen zijn. 

"De vleesindustrie bevordert de toename van antibioticaresistentie", zegt Dirk Zimmermann, landbouwexpert van Greenpeace. “De dieren moeten beter worden verzorgd en minder dieren moeten houden. Alleen dan kan het antibioticagebruik in de stallen verder worden teruggedrongen."

"Het is een mijlpaal dat sommige supermarktketens nu uit het goedkope vleessysteem stappen", aldus Zimmermann. “Dit omvat ook eerlijke lonen voor boeren die overstappen op een meer soortspecifieke productie."

Greenpeace blijft de vleesindustrie monitoren. "Politici moeten wettelijk bindende veehouderij-etikettering invoeren voor alle vleesproducten in de detailhandel en catering", zegt Zimmermann. "Omdat niemand van ons de stille toename van antibioticaresistentie en de gevolgen ervan kan vermijden - ongeacht of we vlees consumeren of niet."

Varkenshouderij ( Foto: Pixabay)
Varkenshouderij ( Foto: Pixabay)

Amsterdamse wethouder Ivens (SP) stapt op na grensoverschrijdend gedrag

Wethouder Laurens Ivens is per direct afgetreden als wethouder in Amsterdam na klachten over grensoverschrijdend gedrag. De wethouder Wonen, Bouwen, Openbare Ruimte, Groen, Reiniging en Dierenwelzijn erkent dat er dingen niet goed zijn gegaan en dat hij daarom niet langer kan aanblijven als wethouder. Zo meldt AT5.

In 2019 werd Ivens al gewaarschuwd door burgemeester Halsema nadat er klachten waren over ongepaste communicatie met vrouwelijke medewerkers. Een jaar later voerden de gemeentesecretaris en ook de burgemeester zelf gesprekken met de wethouder om hem te wijzen op zijn fouten. In dat jaar volgden nog eens vijf signalen van ongewenst gedrag.

“Het was op dat moment niet mogelijk om een formeel onderzoek te starten en hoor en wederhoor te plegen, omdat daar formele meldingen voor nodig zijn die er toen niet waren", schrijft Halsema in een brief aan de raad.

Begin dit jaar werden wel vier formele meldingen gedaan. Daarop werd een onafhankelijk onderzoek ingesteld waarmee vast is komen te staan dat Ivens de richtlijnen voor goed bestuur heeft overschreden.

In navolging van de onderzoekers stelt de gemeente vast dat er ook lering moet worden trekken. "Sommige signalen zijn in de directe werkomgeving van de betrokken medewerkers niet snel en adequaat genoeg opgepakt. De (na)zorg voor medewerkers die signalen afgeven moet veel beter, met name bij het ontbreken van formele meldingen", schrijft Halsema.

Daartoe wordt, onder aansturing van de gemeentesecretaris, het handelingsrepertoire bij signalen van ongewenst gedrag uitgewerkt en geïmplementeerd, zodat leidinggevenden in voorkomende gevallen weten hoe te reageren. Ook zegt Halsema graag in gesprek te gaan met de raad over welke aanvullende afspraken wenselijk zijn als de bestuurlijke integriteit in het geding is.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Ivens: "Door de burgemeester ben ik ervan op de hoogte gesteld dat er meldingen zijn binnengekomen dat ik grensoverschrijdende opmerkingen jegens vrouwelijke medewerkers heb gemaakt. Ik ben hier ontzettend van geschrokken omdat ik me daar op het moment zelf niet van bewust ben geweest."

"Achteraf moet ik wel constateren dat deze klachten helaas terecht zijn. Hier is verder naar gekeken en geconcludeerd dat de gedragingen variëren in ernst maar individueel bezien in objectieve zin licht zijn. De verzwarende factor hierbij is dat de ongepaste gedragingen een patroon vormen. De klachten hebben in alle gevallen geen betrekking op fysiek contact, maar betreffen opmerkingen die overdonderend, grensoverschrijdend of zelfs seksualiserend zijn ervaren."

"Dat vind ik heel vervelend en dit grijpt mij zeer aan. Ik bied hiervoor de betrokken medewerkers mijn oprechte verontschuldigingen aan. Mijn handelswijze is in strijd geweest met de richtlijnen voor integer bestuur. Er is voor mij in mijn dagelijkse werk met enkele ambtenaren een onwerkbare situatie ontstaan op basis waarvan ik niet langer kan en wil aanblijven als wethouder. Daarom bied ik u mijn ontslag aan en leg ik met onmiddellijke ingang mijn functie neer", schrijft de wethouder.

Laurens Ivens is 15 jaar onderdeel geweest van het stadsbestuur, eerst als raadslid, daarna als wethouder. "Al die tijd heb ik me met ziel en zaligheid ingezet voor de stad. Ik neem daarom nu met pijn in mijn hart afscheid en wil u allen danken voor de samenwerking, de vele scherpe debatten en vooral voor het goede werk dat we samen voor de stad en voor alle Amsterdammers hebben kunnen doen."

Nacon teaset Nacon Connect-games

Nacon onthult een teaser voor de 2021-editie van zijn online-conferentie, Nacon Connect, die op dinsdag 6 juli om 19 uur is te kijken op Twitch en YouTube.

Tijdens het evenement zal Nacon een voorproefje geven op projecten als Blood Bowl 3, Steelrising, The Lord of the Rings: Gollum, Vampire: The Masquerade - Swansong en Test Drive Unlimited Solar Crown, naast enkele nieuwe accessoires. Er worden ook nieuwe games onthuld.

COVID-19: 1.545 positief getesten en 1 dode, totaal 1.690.625 en 17.757

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.545 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.690.625 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 8 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 126 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 3 patiënten opgenomen, er liggen nu 110 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een volledige update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er is sinds de vorige update 1 patiënt overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.757 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: Lengte doet er niet toe

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Lengte doet er niet toe zeggen ze vaak en dat is zeker waar voor James en Chloe Lusted. Want wist je dat ze samen het record hebben voor het grootste lengteverschil voor een getrouwd stel. Met 56,8 centimeter verschil tussen hen zijn ze een opvallend echtpaar:

Wibra mag werknemers 'voor niets laten werken' om de lockdown-uren in te halen

De kortgedingrechter oordeelt dat Wibra de cao juist toepast en niet handelt in strijd met goed werkgeverschap door haar werknemers de uren die zij tijdens de lockdown niet hebben gewerkt, te laten werken.

Wibra liet haar werknemers met een flexibel contract tijdens de lockdown zoveel mogelijk werken. Voor zover dat niet kon, registreerde Wibra de niet gewerkte uren als min-uren. De werknemers moeten deze min-uren inhalen in de rest van het jaar 2021.
Wibra en haar werknemers zijn gebonden aan de cao Retail non-food (cao). In artikel 4 van de cao is bepaald dat werknemers een flexibel contract kunnen hebben. Werknemers met een flexibel contract moeten een gemiddeld aantal uren per week werken, waarvoor zij een vast loon ontvangen. Aan het eind van het jaar worden - kort gezegd - teveel gewerkte uren alsnog uitbetaald en minder gewerkte uren vervallen.

Gratis werken?
De FNV stelt zich op het standpunt dat artikel 4 van de cao in strijd is met artikel 7:628 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (‘geen arbeid, wel loon’). Artikel 4 van de cao is volgens de FNV bedoeld voor de situatie van ‘ziek-en-piek’(korte periodes), en niet voor de situatie van een lockdown. FNV zegt dat Wibra niet handelt als goed werkgever door de min-uren te laten inhalen, terwijl zij voor de corona-problematiek subsidies ontvangt.

Goede toepassing van cao
De kortgedingrechter oordeelt dat artikel 4 van de cao niet in strijd is met de wet. De werknemers hebben tijdens het gedwongen thuiszitten hun volledige loon ontvangen. Daarvoor zijn de subsidies ook gebruikt. Dat artikel 4 van de cao alleen mag worden toegepast in een situatie van ‘ziek-en-piek’ zoals de FNV vindt, blijkt niet uit de tekst van de cao. Toepassing van de cao leidt ook niet tot het gevolg dat de werknemers zich onbeperkt beschikbaar moeten houden voor het inhalen van de min-uren.
Het inroosteren gebeurt in goed overleg met de werknemer en er zijn grenzen aan het maximaal aantal uren dat ingehaald moeten worden. Het gaat overigens slechts om 40 minuten per werknemer in de resterende 35 weken van 2021. Dat is niet onaanvaardbaar. De FNV maakt Wibra ten onrechte het verwijt dat zij niet als goed werkgever handelt.

Gommers: 'Delta-variant zal niet snel tot lockdown leiden'

Intensive care-arts Diederik Gommers ziet niet snel gebeuren dat door de oprukkende Delta-variant Nederland weer op slot zal moeten. “Op dit moment verwachten we niet dat de ziekenhuizen overlopen en dat we weer in een lockdown moeten”, zegt hij in de podcast Vraag het Gommers van BNR.

Gommers denkt net als veel andere deskundigen dat de Delta-variant in het najaar zal domineren in Nederland. Daar gaat ook het RIVM van uit. Hoewel een nieuwe lockdown volgens Gommers niet voor de hand ligt, ziet hij wel een aantal risico’s. Zo is nog onbekend hoe lang vaccins precies bescherming bieden tegen het coronavirus. “Dat gaan we in de gaten houden, misschien moeten de zeventig en tachtigjarigen een extra prik krijgen”, aldus de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Lees verder bij Skipr.

Rapper moet dik 70.000 euro betalen na crash met gehuurde auto

Een Amsterdamse rapper moet een autoverhuurder 71.950 euro schadevergoeding betalen voor een crash met een Mercedes C63 AMG. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Rond het tijdstip van het ongeluk is er 238 km/u met de auto gereden. Zo meldt AT5.

De man had eerst een andere auto gehuurd voor de opnames van een muziekvideo. Daarna wisselde hij de auto om voor de luxe Mercedes, waarmee hij vervolgens crashte.

De verhuurder stelde de man aansprakelijk voor de schade. Deze weigerde echter te betalen omdat een klapband de oorzaak van het ongeval was en het ongeval daarom niet zijn schuld was. Die stelling kon hij bij de rechter echter niet met bewijs onderbouwen.

238 km/u
De verhuurder had wel bewijs: uit de ritgegevens bleek dat de man rond het tijdstip van het ongeluk 238 km/uur reed. Daarmee ligt volgens de rechter voor de hand dat het ongeval is veroorzaakt door de veel te hoge snelheid waarmee werd gereden en niet door een klapband. De man is daarom voor de schade aansprakelijk.

Politie grijpt in bij actie van Extinction Rebellion voor 'fossielvrij pensioen'

Een stuk of 20 actievoerders van Extinction Rebellion zijn vanmorgen een kantoor van pensioenfonds ABP op het Gustav Mahlerplein in Amsterdam binnen gevallen. Een paar uur later, rond 10.30 uur, heeft de politie de lobby ontruimd en zijn de actievoerders het kantoor uitgezet en aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. "We verzetten ons geweldloos en worden afgevoerd als criminelen", aldus een van de aangehouden actievoerders die in een politiebusje werd afgevoerd. Zo meldt AT5.

De actievoerders, onder wie leraren en ambtenaren, eisen dat hun pensioenfonds ABP per direct stopt met de investeringen in olie-, gas- en kolenbedrijven. Het gaat volgens de actievoerders om minimaal 15 miljard dat het ABP heeft belegd in de fossiele industrie. “We blijven hier tot onze eis is ingewilligd. Er is geen tijd meer.”

Een van de actievoerders is universitair hoofddocent en ABP-pensioendeelnemer Petra Verdonk. “We hebben geen behoefte aan loze woorden of nieuwe beleidsstukken, we willen dat ABP vandaag nog divesteert. Dat is wat er nodig is om de aarde leefbaar te houden. We gaan hier niet weg voordat het ABP onze miljarden uit fossiel heeft gehaald.”


Newgarden wint IndyCar-race Mid-Ohio, Van Kalmthout komt tempo tekort

Op het Mid-Ohio Sports Car Course is zondagavond de tiende race van het jaar in de IndyCar Series verreden. Dat leek lange tijd niet echt spannend te worden, maar in de slotfase kwam er toch nog wat spanning in de race.

De voorste rij werd ingenomen door Josef Newgarden en Colton Herta, met Marcus Ericsson en Will Power op rij twee, Scott Dixon en Alexander Rossi op de derde rij en de van een sleutelbeenbreuk teruggekeerde Rinus van Kalmthout op positie elf.

Bij de start behielden Newgarden en Herta hun posities, maar rond Van Kalmthout ging het fout: James Hinchcliffe tikte Ryan Hunter-Reay aan, beiden gingen in de rondte, en ook Ericsson kreeg een tikje - Van Kalmthout werd nét niet geraakt.

De herstart ging nog niet eens één bocht langer goed: Power probeerde de vierde plek van Dixon aan te vallen, maar ging er veel te enthousiast in, spinde en werd in alle rook en chaos geraakt door Ed Jones, wiens race ook gelijk voorbij was.

Van Kalmthout reed zich ondertussen naar de zevende plek bij de volgende herstart, waar Newgarden en Herta voor Ericsson en Dixon op kop bleven. Van Kalmthout was na 24 van de 80 ronden de eerste van de mannen vooraan die zijn eerste stop maakte, Dixon en Rossi volgden zes ronden later.

De rest volgde in de ronden erna, waarbij Newgarden de leiding behield en een ruime voorsprong pakte op Ericsson. Dixon, Rossi en Palou volgden, Herta viel vanwege een problematische pitstop terug naar de zevende plek, achter Graham Rahal - Van Kalmthout reed op plek tien, achter Romain Grosjean en Pato O'Ward.

De top-7 reed inmiddels op de harde banden, behalve de op plek vier rijdende Rossi, met daarachter Grosjean (zacht), O'Ward en Van Kalmthout (beiden hard). Met 27 ronden te gaan kwam de Nederlander nog eens binnen om nieuwe harde banden te halen, leider Newgarden volgde één ronde later.

Newgarden behield zijn positie ten opzichte van Ericsson, die Palou, Dixon, Rossi, Rahal, O'Ward en Grosjean ver achter zich had. Even later kwam Herta vanaf de leidende positie binnen en ook dit keer ging het niet goed: hij liet de motor afslaan en kwam achter Grosjean terecht op plek negen.

Ericsson reed het gat naar Newgarden steeds verder dicht en na een foutje van de leider zat de Zweed er bij het ingaan van de laatste ronde vlak achter. Newgarden hield echter vol en na tien races had het team van Penske eindelijk een zege binnen, voor Ericsson en Palou. Van Kalmthout had de snelheid op de harde banden niet en viel terug naar plek zestien.

PBL waarschuwt: te strikte doelen brengen platteland in gevaar

Het Planbureau voor de Leefomgeving legt vandaag nog een stikstofrapport op de stapel. LTO Nederland ziet er vooral een waarschuwing aan de politiek in: als er onhaalbare normen worden gesteld betekent dat het einde van een leefbaar platteland in grote delen van Nederland. Des te belangrijker is het dat de politiek kijkt naar voorstellen die wél draagvlak hebben, zoals het versnellingsplan Duurzaam Evenwicht.

"Voor het wegvagen van onze prachtige sector in complete gebieden zal geen enkel draagvlak zijn. Ik zie dit PBL-rapport als een waarschuwing voor de politiek: denk heel goed na over de doelen die je voor de verre toekomst stelt, want als je nu onhaalbare normen stelt dan beëindig je daarmee álle land- en tuinbouw in grote delen van Nederland," zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland.

Het PBL-rapport, waarvoor zelf geen nieuwe metingen zijn gedaan, geeft aan dat de ecologische dataverzameling en -analyse beter moet. Er moet verder worden gekeken dan alleen de kritische depositiewaarde, de hoeveelheid stikstof die volgens de modellen op een bepaald gebied mag neerslaan.

"Het PBL merkt terecht op dat we voor natuurbescherming verder moeten kijken dan alleen stikstof. Ook andere factoren, zoals waterhuishouding, zijn van belang. Maar belangrijker vind ik nog: kijk ook naar de bescherming van ons platteland. Het cultuurlandschap, innovatie en ondernemerskracht, basisscholen en sportverenigingen, en dat allemaal gedragen door een sterke land- en tuinbouwsector. Dat mag niet verloren gaan. Nederland is meer dan stikstofnormen en habitattypes in N2000-gebieden. Er moet balans zijn," vervolgt Van der Tak.

Stikstofaanpak vereist draagvlak
De stapel wetenschappelijke rapporten over stikstof groeit bijna met de dag. LTO Nederland waarschuwt dat Nederland goed moet nadenken over gevolgen van langetermijnwetgeving, ook Europese. Politieke keuzes moeten worden gemaakt op basis van draagvlak in de maatschappij, niemand wil kaalslag van de land- en tuinbouw óf andere economische sectoren. De versnellingsaanpak Duurzaam Evenwicht, die wordt gedragen door ondernemers, bouwers, natuurorganisaties én boeren, biedt zowel een oplossing voor de stikstofproblematiek als draagvlak. Dat aanbod ligt er niet voor niets: duizenden boeren zitten in onzekerheid omdat ze buiten hun schuld geen vergunning hebben, de economie dreigt vast te lopen en de natuur staat onder druk.

De politiek moet er nu voor zorgen dat boeren perspectief krijgen en deze aanpak, samen met ons, wordt uitgewerkt. Daarvoor is 15 miljard nodig én uitvoeringskracht bij de overheid, zodat PAS-melders en anderen zonder passende vergunning worden geholpen en de stikstofreductie op gang komt. Ons plan is er voor de formatietafel. Met een brede maatschappelijke vertegenwoordiging zorgen we er gezamenlijk voor dat Nederland mét onze boeren een stap vooruit kan.

Vampire: the Masquerade - Bloodhunt

Een tabletop zoals Vampire: the Masquerade en het Battle Royale-genre is geen vanzelfsprekende combinatie. Toen Bloodhunt dan ook werd aangekondigd was er veel onbegrip, zelfs hoon: wat had een RPG te zoeken in een genre dat al oververzadigd is? Desondanks hebben ontwikkelaar Sharkmob en Paradox Interactive er vertrouwen in dat hun nieuwe free-to-play game een succes gaat worden. Dit weekend was de eerste gesloten alpha, waarin Puddington de game kon testen.

FOK! Wat een weer: wisselvallig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is zwaar bewolkt en een regenzone boven het oosten en noorden verlaat later in de ochtend het noordoosten. In de rest van het land is het aanvankelijk overwegend droog. Later in de ochtend en vanmiddag komen verspreid over het land enkele buien tot ontwikkeling. Wel breekt de zon dan af en toe door. De middagtemperatuur wordt ongeveer 21°C. Er staat een overwegend matige wind uit zuid tot zuidwest. In de avond wordt de wind zuidoostelijk.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en valt er af en toe buiige regen. De minimumtemperatuur ligt rond 16°C. De zuidelijke wind neemt toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig, later mogelijk krachtig.

Dinsdag overdag is het wisselend bewolkt. Er zijn perioden met zon maar er komt plaatselijk ook een bui voor. De zuidwestelijke wind neemt boven land toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig, langs de westkust in de loop van de middag en in de avond mogelijk enige tijd hard, 7 Bft. Aan zee zijn dan zware windstoten rond 75 km/uur mogelijk. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C langs de noordwestkust tot 23°C in het oosten. (Bron: KNMI)

Het was zaterdag bewolkt en broeierig warm op de Brunsummerheide (Foto: kroezel)
Het was zaterdag bewolkt en broeierig warm op de Brunsummerheide (Foto: kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Downhiller Daprela stunt met winst in zeikende regen

In het Franse Les Gets zijn ook de beste downhill mountainbikers ter wereld neergestreken voor hun tweede World Cup-wedstrijd van het seizoen. De vrouwenwedstrijd was vrij regenachtig, maar voor de mannen gingen de hemelsluizen pas echt goed open.

De Britse Tahnee Seagrave is na een zware blessure weer helemaal terug en dat liet ze zien ook. Niemand kwam bij haar tijd in de buurt, tot de Franse Myriam Nicole naar beneden kwam. De oud-wereldkampioene ging onderuit, maar herstelde zich wonderbaarlijk en kwam maar nét tekort: 0,252 seconden achter Seagrave. De Zwitserse wereldkampioene Camille Balanche werd op 4,914 seconden derde, voor de jonge Noorse Mille Johnset (+5,536), terwijl de jonge Oostenrijkse Valentina Höll in de laatste bocht viel en op 11,736 seconden zevende werd.

Bij de mannen mocht de Duitser Max Hartenstern als 25e van de 63 naar beneden en dat pakte behoorlijk goed uit: hij reed sterk én na hem begon het steeds harder te regenen. Als 44e was het de beurt aan het Franse supertalent Thibaut Daprela, die nog geen week eerder tijdens een wedstrijd in de Coupe de France zwaar crashte, zijn neus brak en zijn halve tong dusdanig zwaar beschadigde dat er enkele tientallen hechtingen aan te pas kwamen. Daprela kende geen angst, ging als een dolle naar beneden en dook 2,416 seconden onder Hartenstern's tijd door.

Vervolgens moest de ene na de andere wereldtopper bovenin al flink wat tijd toegeven op Daprela, en als de schade daar beperkt bleef, kwam die schade later op het parcours wel. Wereldkampioen Reece Wilson ging hard, maar vloog bij de voorlaatste grote sprong voorover het publiek in, gelukkig aan beide kanten zonder verwondingen. Niemand kon Daprela en Hartenstern passeren, hoewel de ook vrij vroeg gestartte Baptiste Pierron erg dicht in de buurt kwam: hij werd derde op 2,520 seconden. De jonge Nederlander Tristan Botteram mocht vroeg van start en werd daarmee keurig 34e op 11,450 seconden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.