FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 juli 2021

Griekenland: alleen gevaccineerden mogen café of restaurant binnen

Alleen volledig tegen corona gevaccineerden komen in Griekenland de horeca nog in. Wie vanaf vrijdag een café, restaurant of bioscoop in wil, moet een inentingsbewijs kunnen tonen. Niet-gevaccineerden blijven wel welkom op het terras. Premier Kyriakos Mitsotakis kondigde de nieuwe maatregel, die gedurende de hele zomer blijft gelden, vanavond aan op televisie. Op deze wijze probeert hij de Griekse bevolking over te halen zich tegen COVID-19 te laten vaccineren. De maatregel gaat alleen voor binnenruimtes gelden en niet voor buitenruimtes zoals terrassen en de Griekse buitenbioscopen. De vaccinatieverplichting geldt voor zowel Grieken als voor toeristen. Meer hierover bij het AD.

Laboratoriums kunnen aantal tests voor corona niet meer aan

Lead Healthcare, een van de grootste testers van Nederland, kan de drukte niet meer aan. Duizenden vakantiegangers wachten nog altijd op de uitslag van hun coronatest en meerdere reizigers hebben hun vlucht al gemist doordat het bedrijf wordt overspoeld met testen.

Door de drukte stopt het concern tijdelijk met testen voor vakantiegangers, meldt RTL Nieuws. Veel vakantiegangers kloppen aan bij Lead Healthcare omdat zij daar gratis kunnen testen voordat ze op reis gaan.Lees verder bij Skipr.

Ook de GGD geeft aan problemen te hebben. Zo is de kans groot dat mensen die zich het afgelopen weekend hebben laten testen in één van de teststraten van GGD Hollands Noorden, later dan normaal de uitslag ontvangen. Er zijn technische problemen bij het laboratorium Saltro in Utrecht, die veel testen op de aanwezigheid van het coronavirus onderzoekt. Bovendien is het aantal afgenomen testen de afgelopen dagen explosief gestegen, waardoor capaciteitsproblemen bij het laboratorium zijn ontstaan. Ook GGD Zaanstreek-Waterland, GGD Groningen en GGD Midden-Gelderland, GGD Noord- en Oost-Gelderland geven aan vertraging in de uitslagen te hebben wegens grote drukte.

Huizenprijzen in Nederland stegen opnieuw harder dan Europees gemiddelde

De transactieprijzen van Nederlandse koopwoningen, van zowel nieuwe als bestaande, waren in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld 11,3 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee zijn de huizenprijzen in Nederland opnieuw harder gestegen dan het Europees gemiddelde. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld 6,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nederland kende na Luxemburg (+17,0 procent), Denemarken (+15,3 procent), Litouwen (+12,0 procent) en Tsjechië (+11,9 procent) de grootste stijging. Behoudens Cyprus steeg de huizenprijs in alle landen van de Europese Unie.

Huizenprijzen index 1e kwartaal 2021 (bron: CBS)
Huizenprijzen index 1e kwartaal 2021 (bron: CBS)

Prijzen nieuwbouwwoningen 16,9 procent hoger in eerste kwartaal
De huizenprijsindex, waarin zowel de transactieprijzen van nieuwbouw als bestaande koopwoningen worden meegenomen, was in het eerste kwartaal 11,3 procent hoger dan een jaar eerder. De transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning was gemiddeld 16,9 procent hoger. Dit is de grootste stijging sinds het begin van de meting in 2015. Een bestaande koopwoning was gemiddeld 10,3 procent duurder dan een jaar eerder, de hoogste jaar-op-jaarstijging in bijna 20 jaar. Daarmee is de prijsstijging van bestaande koopwoningen ten opzichte van een jaar eerder opnieuw groter dan in het voorafgaande kwartaal. Al vijf kwartalen op rij is dat het geval.

Prijzen koopwoningen ( Bron: CBS)
Prijzen koopwoningen ( Bron: CBS)

Weer meer transacties koopwoningen in het eerste kwartaal
In het eerste kwartaal werden 66 627 bestaande koopwoningen en 6 794 nieuwbouwkoopwoningen verkocht. Dit is respectievelijk 29,2 procent en 4,2 procent meer dan een jaar eerder. De trend van 2020, toen in alle kwartalen het aantal transacties van zowel bestaande als nieuwbouwkoopwoningen groter was dan een jaar eerder, heeft zich in het eerste kwartaal van 2021 voortgezet.

Verkochte woningen (Bron: CBS)
Verkochte woningen (Bron: CBS)

EU zet belastingplannen voor digitale heffing voorlopig in de ijskast

De EU-commissie heeft plannen opgeschort om techreuzen als Google, Amazon, Apple en Facebook meer belasting te laten betalen. De achtergrond is echter niet dat bedrijven 'gespaard' moeten worden. De reden voor de tijdelijke stopzetting van een EU-belasting voor techreuzenzijn inspanningen om een wereldwijde minimumbelasting in te voeren, aldus een woordvoerder van de Commissie.

Na de "buitengewone" doorbraak in de besprekingen van de ministers van Financiën op de G20 is besloten de werkzaamheden aan een voorstel voor een digitale heffing op te schorten. Recentelijk heeft vooral de VS aangedrongen op uitstel.

Geen dubbele lasten voor techbedrijven
Het gaat onder meer om de grote internet bedrijven, die tot nu toe over het geheel genomen weinig belasting betalen. Als er echter naast de minimumbelasting een digitale belasting zou worden geheven, zouden met name Amerikaanse techbedrijven twee keer belasting moeten betalen. De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zei te hopen dat de internationale overeenkomst over een herverdeling van belastingrechten het mogelijk zou maken om bestaande digitale belastingen af te schaffen. Dergelijke belastingen bestaan momenteel bijvoorbeeld in Frankrijk, Spanje en Italië.

De financieel beleidswoordvoerder van de Groenen in het Europees Parlement, Sven Giegold, benadrukte dat het transatlantische partnerschap betekent dat we afzien van eigen Europese belastingplannen voor internetbedijven als de minimumbelasting zoals gepland wordt ingevoerd. De woordvoerder van de EVP-Fractie voor economisch beleid, Markus Ferber, zei: "Het grootste probleem met betrekking tot de belastingwetgeving in de EU zijn belastingovereenkomsten die individuele lidstaten zoals Luxemburg en Nederland onderhandelen met multinationale ondernemingen." Een extra belasting voor techreuzen mag er niet toe leiden dat de minimale belasting niet doorgaat.

G20 ministers van Financiën voor wereldwijde minimumbelasting
Tijdens de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G20 afgelopen zaterdag stonden vooraanstaande geïndustrialiseerde en opkomende landen achter het plan voor een wereldwijde minimumbelasting, gecoördineerd door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en ondersteund door meer dan 130 landen.

Eigenlijk wilde Brussel al in juli een voorstel voor de Europese digitale belasting indienen. Onlangs heeft Washington er echter herhaaldelijk op aangedrongen de plannen te laten vallen. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen benadrukte zondag dat een dergelijke belasting Amerikaanse bedrijven zou discrimineren en niet langer nodig zou zijn na het akkoord over de wereldwijde minimumbelasting.

VS achterdochtig over EU-plannen
De VS bekijken de plannen van de EU voor een digitale belasting met grote argwaan en reageerde met strafheffingen op een nationale digitale belasting in Frankrijk. Want vrijwel alle grote bedrijven in dit gebied komen uit de Verenigde Staten.

Het uitstel heeft echter ook gevolgen voor de plannen van de Commissie om met de digitale belasting een nieuwe inkomstenbron te ontwikkelen, die zal worden gebruikt om de gemeenschappelijke Europese schulden voor het Corona-hulpfonds van 750 miljard euro terug te betalen.

VN rapport: honger en ondervoeding zijn sterk gestegen tijdens pandemie

Volgens de Verenigde Naties is het aantal hongerige mensen op de wereld in het Corona-jaar 2020 fors gestegen. Volgens deze gegevens waren tot 811 miljoen mensen wereldwijd ondervoed - iets minder dan een tiende van de wereldbevolking.

Volgens een VN-rapport is de 'honger' in het jaar van de coronapandemie in 2020 wereldwijd flink toegenomen. Naar schatting waren het afgelopen jaar tussen de 720 en 811 miljoen mensen ondervoed. Dit verhoogde het percentage tot iets minder dan tien procent van de wereldbevolking, zo blijkt uit het World Food Report.

Dat zijn er 70 tot 161 miljoen meer dan in 2019, stellen experts van de Wereldvoedselorganisatie FAO in het rapport. Binnen een jaar was dat een stijging van zo'n 1,5 procentpunt. Dit was beduidend hoger dan de waarden van het voorgaande jaar, die tussen 0,1 en 0,2 procentpunt lagen.

Ondervoeding in Afrika is twee keer zo hoog als in de rest van de wereld
De sterkste stijging van het aantal hongerige mensen deed zich dan ook voor in Afrika. Het percentage ondervoeding was er 21 procent, meer dan twee keer zo hoog als in elke andere regio van de wereld.

Wereldwijd hadden volgens het rapport 2,3 miljard mensen, 30 procent van de bevolking, het hele jaar door geen toegang tot adequate voeding. Dit aantal is in 2020 evenveel gestegen als in de vijf voorgaande jaren tesamen.

Vrouwen zijn vaker de dupe van ondervoeding dan mannen. Meer dan 149 miljoen peuters onder de vijf jaar hadden een groeiachterstand en waren te klein voor hun leeftijd; meer dan 45 miljoen kinderen waren te mager. Aan de andere kant hadden bijna 39 miljoen kinderen overgewicht. Volgens de informatie konden drie miljard volwassenen en kinderen zich om financiële redenen geen gezonde voeding veroorloven.

Pandemie is de oorzaak voor toenemende honger
De experts schreven de stijging grotendeels toe aan de gevolgen van de Corona-crisis, waarvan de effecten nog nader onderzocht zouden moeten worden, benadrukten ze. Volgens de informatie veroorzaakte de pandemie in veel delen van de wereld "wrede recessies" en maakte het moeilijker om aan voedsel te komen.

Bovendien legt de pandemie feilloos de zwakke punten in de voedselsystemen bloot die de levens en het levensonderhoud van mensen over de hele wereld bedreigen, aldus het rapport.

Volgens de huidige voorspellingen kan het doel van de internationale gemeenschap om de honger in 2030 te stoppen alleen worden bereikt met "enorme inspanningen". Het vereist drastische maatregelen om de ongelijkheden in de toegang tot voedsel weg te werken.

Frankrijk introduceert verplichte vaccinatie voor zorgmedewerkers

Frankrijk voert een verplichte COVID-19-vaccinatie in voor gezondheids- en zorgmedewerkers. President Macron rechtvaardigde deze stap in een televisietoespraak vanwege de snelle verspreiding van de Delta-variant. Volgens Macron moeten alle medewerkers in ziekenhuizen, bejaarden- of verpleeghuizen voor 15 september ingeënt zijn.

Als we nu niets doen, betekent dit een verdere toename van het aantal besmettingen en ziekenhuisbehandelingen, benadrukt Macron. Hij sprak van een race tegen de klok en legde verder uit dat op een gegeven moment de vraag gesteld zou moeten worden of iedereen verplicht gevaccineerd zou moeten worden.

Veel zorgverleners zijn nog niet gevaccineerd
In Frankrijk zijn veel zorgverleners nog niet gevaccineerd. De vaccinatiecampagne gaat minder snel dan eerst. De wetenschappelijke adviesraad van de Franse regering schat dat tot 95 procent van de Fransen moet worden ingeënt om de epidemie onder controle te krijgen. 

Eerder heeft Griekenland ook een verplichte vaccinatie voor de gezondheidssector aangekondigd. In Italië is er sinds mei een verplichte vaccinatie voor artsen en ander medisch personeel. 

Snelheidsbeperking van 30 km/u in bijna heel Parijs vanaf eind volgende maand

Vanaf eind augustus geldt in bijna heel Parijs een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur, behalve op de ring rond de Franse hoofdstad, de zogenaamde boulevards des maréchaux en enkele hoofdwegen. Zo meldt de Stentor.

De bedoeling van de maatregel is om de verkeersveiligheid in de Franse hoofdstad te verbeteren, de geluidsoverlast te verminderen en Parijs op deze manier aan te passen aan de klimaatverandering. Er zal zo uiteindelijk minder ruimte ontstaan voor de auto. Dit zou de ruimte en veiligheid van voetgangers, fietsers, kinderen en senioren ten goede moeten komen.

COVID-19: 8.522 positief getesten en 1 dode, totaal 1.736.879 en 17.766

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8.522 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.736.879 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 12 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 129 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 3 patiënten opgenomen, er liggen nu 84 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er is sinds de vorige update 1 patiënt overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.766 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Ajax rondt pikante transfer van Feyenoorder Berghuis af

De beladen transfer van Feyenoorder Steven Berghuis naar Ajax is volgens De Telegraaf en Voetbal International bijna rond. De aanvaller tekent naar verluidt op korte termijn een contract tot 2025 in Amsterdam, zo lezen we op de site van AT5.

Feyenoord ontvangt een transfersom van vier miljoen euro, maar dat bedrag kan volgens beide media oplopen tot 5,5 miljoen euro dankzij bonussen.

Ajax meldde zich in juni al bij Feyenoord voor Berghuis, maar de Rotterdammers stribbelden eerst tegen. Nu lijkt er dus toch een overeenkomst te worden gesloten.

Berghuis speelde sinds het seizoen 2016/17 in Rotterdam-Zuid. Hij kwam eerder uit voor FC Twente, VVV-Venlo, AZ en Watford. Afgelopen seizoen scoorde hij achttien keer in de eredivisie. Als de transfer rond is, is hij de vijfde speler die van Feyenoord naar Ajax verkast. Wim Jansen, Henk Groot, Jan Everse en Arnold Scholten gingen hem voor.

Doden en meerdere slachtoffers bij schietpartij GGZ- instelling Den Haag

In de Leggelostraat te Den haag zijn bij een schietpartij meerdere personen gewond geraakt. Minstens 1 persoon is overleden.

De schietpartij zou rond kwart voor twaalf hebben plaatsgevonden in een pand van Parnassia (GGZ-instelling) in de Leggelostraat, en op straat in de Haveltestraat.

Er zijn zes ambulances en drie Mobiel Medische Teams met evenveel traumahelikopters gealarmeerd. De inzet van twee van de drie heli's werd later geannuleerd; één heli is op het gras tussen de flats aan de Haveltestraat geland.

Het is nog onduidelijk wat de aanleiding was van de schietpartij. Het arrestatieteam is ter plaatse.

Er zijn zeker twee gewonden uit het Parnassia pand gehaald, die met spoed zijn vervoerd naar het ziekenhuis voor behandeling.

Op de Haveltestraat is een overleden persoon aangetroffen; naast een auto. Volgens geruchten is dit de dader, die na zijn daad zelfmoord heeft gepleegd. Bij het lichaam zou ook een vuurwapen aangetroffen zijn.

De Haveltestraat is afgezet; om de auto en het lichaam zijn een tent en hekken gezet. Vermoedelijk is de rest van de dag de straat nog afgesloten t.b.v. het forensisch onderzoek. Politiemensen gaan van deur tot deur in een buurtonderzoek; in de hoop getuigen van de gebeurtenissen te spreken. Meer hierover bij Regio15.

Noodweer in India: meer dan 60 doden door blikseminslag op verschillende plaatsen

In Uttar Pradesh en Rajasthan zijn minstens 60 mensen door een blikseminslag  om het leven gekomen tijdens hevige buien. Elf van hen stierven terwijl ze selfies maakten voor een 12e-eeuws fort in de hoofdstad Jaipur van Rajasthan.

Premier Narendra Modi heeft zijn diepste medeleven betuigd over de doden - zijn kantoor heeft compensatie aangekondigd van het hulpfonds van de premier voor de families van de doden. De deelstaatregeringen van Rajasthan en Uttar Pradesh hebben ook compensaties van elk ₹ 5 lakh (5.658 euro) aangekondigd aan de getroffen families.

Eenenveertig van deze sterfgevallen werden gemeld in Uttar Pradesh; 14 werden gedood in Prayagraj. Een meerderheid van de sterfgevallen werd gemeld in landelijke gebieden in de staat. De meesten van hen waren kinderen en vrouwen.

"Volgens de beschikbare informatie stierven 41 mensen als gevolg van blikseminslagen in 16 districten, 30 gewonden. ₹ 4 Lakhs ex-gratia elk zal worden verstrekt aan verwanten van de overledene. Alle gewonden zullen de juiste medische behandeling krijgen. 250 dieren stierven, 20 raakten gewond," UP Relief Commissioner Ranvir Prasad werd geciteerd door persbureau ANI.

Chief Minister Yogi Adityanath heeft financiële hulp aangekondigd voor degenen die hun vee hebben verloren bij regengerelateerde incidenten.

In Rajasthan werd een bezoek aan Amer Fort in de buurt van Jaipur fataal voor elf personen toen de bliksem op hen insloeg terwijl ze selfies maakten op een uitkijktoren voor het 12e-eeuwse monument. De bliksem - vastgelegd op mobiele camera's - was zo krachtig dat tientallen mensen in paniek raakten en van de uitkijktoren af sprongen. Een aantal van hen liep verwondingen op, zo meldt de krant. Er zouden zevenentwintig mensen op de uitkijktoren en de fortmuur zijn geweest toen het incident plaatsvond.

Afgezien van het incident in Amer Fort, werden zondag nog negen van dergelijke sterfgevallen gemeld vanuit de hele staat. Zeven van de doden waren kinderen.

"Ten minste 23 mensen stierven en 25 raakten gewond als gevolg van blikseminslagen in de staat tot 11 juli", vertelde Kalpana Aggarwal, Joint Secretary, Rajasthan Disaster Management, aan ANI.

De zuidwestmoesson heeft bijna alle delen van het land bereikt, behalve delen van Noord-India. Het moet Delhi en de aangrenzende staten Haryana, delen van West-Uttar Pradesh en West-Rajasthan nog bereiken.

"De omstandigheden blijven de komende 24 uur gunstig voor een verdere opmars van de zuidwestmoesson boven Delhi, de resterende delen van West-Uttar Pradesh, en nog wat meer delen van Punjab, Haryana en Rajasthan", zei de India Meteorological Department of IMD in haar laatste verklaring.  

Het nutteloze feitje van de dag: extra finale

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Gisteravond won Italië voor de tweede keer het Europees Kampioenschap voetbal na strafschoppen van Engeland, maar wist je dat de vorige keer dat de Italianen de titel wonnen daar zelfs een extra finale voor nodig was? In 1968 was Italië gastheer van het EK en het toernooi bestond toen nog slechts uit vier landen. Die landen stroomden meteen in de halve finale in en daarin nam het gastland het op tegen de Sovjet-Unie en toen het ook na de verlenging nog 0-0 was werd de winnaar met het opgooien van een muntje beslist. Daarin bleken de Zuid-Europeanen het gelukkigst.

In de finale troffen de Italianen Joegoslavië en ook deze wedstrijd eindigde na 120 minuten gelijk. Na deze 1-1 werd er echter niet getost voor de titel, want zo mocht het toernooi niet beslist worden. Twee dagen later werd de finale gewoon nogmaals gespeeld en deze keer won Italië met 2-0. Het EK van 1968 was de enige keer dat de finale over twee wedstrijden gespeeld werd.

De Italiaanse aanvoerder Giacinto Facchetti houdt de bokaal omhoog na de gewonnen tweede finale (WikiCommons/Cesare Galimberti for OLYMPIA / OLYCOM)
De Italiaanse aanvoerder Giacinto Facchetti houdt de bokaal omhoog na de gewonnen tweede finale (WikiCommons/Cesare Galimberti for OLYMPIA / OLYCOM)

Organisaties naar de rechter voor 'gratis' anticonceptie

De rechtbank in Den Haag behandelt maandag een bodemprocedure over gratis anticonceptie, aangespannen door meerdere maatschappelijke organisaties tegen de Staat. Onder meer vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann en zevenduizend mede-eisers willen dat anticonceptie voor iedereen gratis toegankelijk wordt en dat de overheid daarvoor zorgt.

De zorgen voor en kosten van anticonceptie liggen in de praktijk vaak bij vrouwen, aldus Bureau Clara Wichmann. Dat is oneerlijk, onder meer omdat vrouwen zo niet goed kunnen bepalen welke vorm van anticonceptie het beste bij hen past en omdat de hele maatschappij baat heeft bij anticonceptie. Kosteloze anticonceptie is volgens de eisers een “fundamenteel reproductief recht” en daarmee een zaak van de overheid. Voorafgaand aan de rechtszaak organiseren betogers een demonstratie voor de rechtbank.Lees verder bij Skipr.

Rutte en de Jonge door het stof om te snelle versoepelingen

Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hebben maandagmiddag in een nieuw persmoment excuses gemaakt. Het nachtleven werd vrijdag stilgelegd, terwijl slechts twee weken eerder de meeste coronaregels werden opgeheven. "Wat toen verantwoord leek, is dat niet gebleken’’, zegt Rutte. "We hebben de component ‘gedrag’ niet goed ingeschat. Dat is geen verwijt naar jullie.’’ Lees verder bij het AD.

In tegenstelling tot de persconferentie liet Rutte zich nu wel kritisch uit over Testen voor Toegang: "Werken met toegangstesten is in een gecontroleerde omgeving getest. En in een heel ongecontroleerde omgeving toegepast. Daar hebben we ook al van geleerd.’’ Dat er vaccinatiebewijzen zijn verstrekt zonder twee weken te wachten, is ook een ‘inschattingsfout’, volgens de premier.

IC arts Diederik Gommers liet gisteren op Instagram al weten  hij niet snapte dat Rutte en de Jonge niet gewoon excuses maakten aan de Nederlanders voor de verkeerde inschatting.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Diederik Gommers (@diederikgommers)

"Ik snap dat wanneer ik schrijf “we doen het met z’n allen”, dit wat weerstand bij jullie op kan roepen. Mijn vakantie is afgelopen, maar veel mensen smachten naar ontspanning en rust - die wellicht nu niet door kan gaan.

Ook leef ik echt mee met de mensen uit de festivalindustrie, die na een gigantisch zware tijd weer met twijfel en onzekerheid te maken krijgen! Veel vragen over waarom er nu weer wordt besloten de maatregelen aan te scherpen, terwijl er al veel mensen gevaccineerd zijn. Hieronder probeer ik ‘t zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Het leek allemaal namelijk zo mooi eind juni, want de ziekenhuis- en IC-opnames met Covid-patiënten daalden als een speer. Dat was ook steeds de meetlat van eventuele versoepelingen. Er waren waarschuwingen uit Engeland over de Delta variant maar wij hoopten dat we iets verder waren met onze volledige vaccinaties. De kwetsbaren zijn immers grotendeels volledig gevaccineerd.

De Delta-variant verspreidt zich echter veel makkelijker en ongevaccineerden zijn vatbaarder en worden zieker. Ook zien we dat er meer doorbraakinfecties voorkomen bij volledig gevaccineerden, maar gelukkig worden die mensen niet ernstig ziek. Moeten we ons zorgen maken en komt er een 4e golf aan? Op dit moment weten we dat gewoon niet maar we waren wel te rooskleurig.

Begrijp niet waarom Rutte en De Jonge niet gewoon sorry hebben gezegd op de persco. Natuurlijk kwam het niet uit de RIVM-modellen, maar daar was geen rekening gehouden met ons 'oude' gedrag als gevolg van veel te positieve uitlatingen van het kabinet en de toegangstesten die niet op orde waren. Dus met een agressiever virus heb je minder mensen nodig om weer de IC's te laten overlopen: in plaats van 12 miljoen volwassenen in 2020, zijn er nu 3 miljoen ongevaccineerde in herfst van 2021.

Je hebt maar 1000 ernstig zieke patiënten nodig om de IC's weer te laten overlopen. Hopelijk zijn we er op tijd bij maar het is duidelijk minder positief geworden. Dus let goed op jezelf en hou je alsjeblieft aan de basismaatregelen. Doe ook gewoon af en toe een mondkapje daar waar het te druk is, maar dat beslis je zelf! Doe het voor jezelf en voor ons, de zorgmedewerkers.

Fijne zondag, groet Diederik"

 

OMT-lid: "Alleen nog testen bij festival of club, geen vaccinatie- of herstelbewijs meer"

Het vaccinatie- en herstelbewijs moet geen toegang meer geven tot festivals of clubs, dat pleidooi houdt OMT-lid en viroloog van het Amsterdam UMC Menno de Jong in een nieuwe Corona Q&A op AT5. ''Altijd testen is een stuk veiliger. Vaccinatie beschermt niet honderd procent tegen een infectie. Het werkt wel goed tegen een ernstige infectie, maar voor een milde of asymptomatische infectie werkt het wat minder."

Volgens De Jong bestaat de kans zeker dat de festivals en het nachtleven half augustus weer kunnen opstarten. Wel hebben buitenevenementen meer kans, zo denkt het OMT-lid. "Buiten is het risico op infectie minder. Dat zeg ik altijd al en het is ook zo. Voor festivals is het toegangsbeleid ook beter te reguleren dan in feestcafés of nachtclubs."

De viroloog pleit voor het altijd verplicht stellen van een negatieve coronatest bij het bezoeken van een festival of discotheek. "Ik denk dat we qua toegangsbeleid ook naar altijd een negatieve test moeten in plaats van een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs of een negatieve test. Altijd testen is een stuk veiliger. Vaccinatie beschermt niet honderd procent tegen infectie. Het werkt wel goed tegen een ernstige infectie, maar voor een milde of asymptomatische infectie werkt het wat minder."

Hij vervolgt: "Je kan ook in een situatie terechtkomen waar mensen met een vaccinatiebewijs en een milde infectie een club binnenkomen. Zo kunnen ze de niet gevaccineerden infecteren. Als je dan iedereen test om het zekere voor het onzekere te nemen, ook na 13 augustus en dan ook voor festivals en nachtclubs. Mogelijk kunnen ze dan weer open."

Vrijdag besloot het kabinet halsoverkop om het nachtleven weer aan banden te leggen en festivals te verbieden, omdat het niet goed gaat met de coronabesmettingen. Zaterdag waren er voor het eerst dit jaar meer dan tienduizend besmettingen op één dag in Nederland. In Amsterdam waren het er bijna achthonderd. Niet eerder stegen de besmettingen zo snel in Nederland als de laatste week.

De Jong: "Ik ben er wel van geschrokken. Niemand had dit verwacht, zo'n grote stijging net twee weken na de versoepelingen. Het overstijgt ook alle modellen en de onzekerheidsmarges daarin. Dat betekent ook dat de modellen niet meer het kompas geven wat we nodig hebben. We hadden ook wel verwacht dat het aantal infecties door de versoepelingen zouden toenemen en dat de daling van de ziekenhuisopnames zou gaan stagneren. Nu we deze aantallen zien, weten we niet wat er gaat gebeuren."

Het OMT-lid is bang dat de besmettingen, die nu vooral onder jongeren plaatsvinden, toch doorsijpelen naar de kwetsbare bevolking. "Natuurlijk zijn die gevaccineerd, maar we zitten wel met een deltavariant waartegen de vaccins toch wat minder beschermen. Ook zijn de meest kwetsbaren begin dit jaar al gevaccineerd, waardoor de bescherming mogelijk ook al een beetje afloopt. Ik maak me er wel zorgen over, dat mogelijk de ziekenhuisopnames gaan stijgen."

Dat er ook op dit moment niet meer gemodelleerd kan worden, is zorgwekkend, zo stelt De Jong. "Het lijkt qua het niet weten waar deze curve eindigt wel op maart 2020. We zien natuurlijk de vaccinatiegraad toenemen en zitten dus in een andere situatie. Een groot deel van de kwetsbare bevolking is beschermd en heeft dus minder risico's, maar we weten niet hoeveel minder."

Long covid
Ook moeten we volgens de viroloog het risico van long covid niet onderschatten. "Veel mensen denken dat we dat er nu bijhalen, maar het is een relevant risico. Iedereen kent wel iemand die maandenlang thuiszit en te vermoeid is. Als dat een te grote populatie wordt onder de jongeren, dan heeft dat ook impact. Daar moeten we ook rekening mee houden."

Twee weken geleden gingen de grootste versoepelingen sinds de coronacrisis in. Alles mocht bijna weer. De Jong: "Op basis van de getallen van enkele weken geleden lagen de versoepelingen voor de hand. Daar sta ik achter en het OMT ook. Wel had het OMT geadviseerd het Testen voor Toegang maximaal 24 uur van tevoren te laten plaatsvinden, het kabinet koos voor veertig uur. In die tijd kan er best veel gebeuren als je net geïnfecteerd bent."

Misleidende informatie
Over de 'dansen met Jansen-campagne' van demissionair minister Hugo de Jonge is Menno de Jong niet te spreken. "In de ochtend je laten vaccineren en in de avond al dansen in een club. Dat is ook een beetje onfortuinlijk. Een vaccin werkt natuurlijk niet gelijk. Het is inmiddels teruggedraaid, maar het zal niet geholpen hebben. Ik werd wel een beetje boos toen ik Hugo de Jonge dit zag zeggen; het is misleidende informatie. We weten allemaal dat een vaccin twee weken nodig heeft om te werken en de antilichamen aan te maken."

Wedloop
Ondanks dat er nu versoepelingen worden teruggedraaid, denkt De Jong dat het ook weer in korte tijd helemaal anders kan zijn. "Wat veel genoemd wordt nu is dat het een wedloop is tussen de vaccinaties en de deltavariant. Op dit moment is de deltavariant aan de winnende hand, maar de komende maand worden er nog heel veel mensen gevaccineerd en krijgt een grote groep zijn tweede prik"

"Op 13 augustus zitten we al op een andere situatie. Mogelijk is het vaccin dan aan de winnende hand. In de tussentijd moet ook goed gekeken worden waarom het toegangsbeleid zo enorm heeft gefaald. Er moeten daar ook wat betere gedachten over komen, zodat we over een maand beter kunnen gaan organiseren. Het wordt dan veiliger in nachtclubs om te dansen."

De Jong besluit: "De gedachte dat we hier nooit meer uitkomen, had ik ook. Ik was ook een beetje radeloos. Met de huidige maatregelen heb ik goede hoop, hoe verschrikkelijk ze ook zijn. Je ziet ook hoeveel behoefte er was om weer te dansen en in cafés te gaan zitten. Ik heb goede hoop dat deze exponentiële groei heel snel een halt toegeroepen kan worden en ook weer snel kan dalen."

OMT-lid De Jong over forse toename besmettingen in Corona Q&A (Bron: YouTube/AT5)

Wet tegen cancelcultuur, doxing en aanverwante intimidatievormen in de maak

Het delen van privégegevens om iemand te intimideren moet strafrechtelijk kunnen worden aangepakt.

Doxing, waaronder het verspreiden van identificerende persoonsgegevens om iemand angst aan te jagen, heeft mede door de opkomst van internet en social media een vlucht genomen. Daarom heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vandaag een wetsvoorstel in consultatie gebracht om deze vorm van intimidatie strafrechtelijk aan te kunnen pakken.

Het rond- en doorsturen van persoonsgegevens met als doel vrees aan te jagen, ernstige overlast te veroorzaken of iemand te hinderen in de uitoefening van zijn beroep, raakt in toenemende mate hulpverleners, opiniemakers, wetenschappers, journalisten en politici. Het gaat niet alleen om bekende mensen, maar ook om burgers, politieagenten en medewerkers van gemeenten die in hun dagelijks werk veel direct contact hebben met publiek. De Tweede Kamer en de politie hebben hierover ook hun zorgen geuit en aangedrongen op een strafrechtelijke aanpak van doxing.

"Het grote gemak waarmee sommigen denken te kunnen intimideren door privégegevens over anderen te verspreiden is meer dan schofterig. Het gaat over de grens van het toelaatbare als mensen in hun leven worden belemmerd, onze agenten worden gehinderd in hun werk en wetenschappers niet meer vrij uit kunnen spreken. Hele gezinnen voelen zich vaak niet meer veilig thuis, mensen durven niet meer onbevangen naar buiten te treden en zichzelf te zijn. Ook collega’s worden erdoor geraakt. Dit gaat echt een grens over en dat moeten we duidelijker in de wet vastleggen," aldus minister Grapperhaus.

Veel intimiderende gedragingen, zoals bedreigingen en stalking, zijn al strafbaar. Maar doxing is in de praktijk vaak niet strafrechtelijk aan te pakken. Bijvoorbeeld omdat er geen sprake is van een bedreiging met een ernstig misdrijf of van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de betrokkene. Met het wetsvoorstel dat minister Grapperhaus in consultatie brengt, wordt de lat voor strafrechtelijke aansprakelijkheid lager gelegd.

Er komt een maximale gevangenisstraf te staan van één jaar op het verschaffen, verspreiden of anderszins ter beschikking stellen van identificerende persoonsgegevens van een ander of een derde met het oogmerk om die ander vrees aan te (laten) jagen, ernstige overlast aan te (laten) doen of ernstig te (laten) hinderen in de uitoefening van zijn ambt of beroep. Journalisten en klokkenluiders, die nieuwsfeiten en misstanden openbaar maken, zijn niet strafbaar als de bekendmaking van gegevens noodzakelijk is in het algemeen belang. De bedoeling is immers dan niet om anderen te intimideren.

De verwachting is dat het wetsvoorstel van minister Grapperhaus niet alleen de politie en het Openbaar Ministerie een steviger basis zal geven om op te treden tegen doxing. Het zorgt er ook voor dat mensen eenvoudiger zelf een beroep kunnen doen op internetproviders of online-platformen om onrechtmatige content verwijderd te krijgen. Tevens kan de nieuwe strafrechtelijke norm slachtoffers behulpzaam zijn in civiele procedures waarin schadevergoeding of het offline halen van de onrechtmatige content wordt geëist.

Rolstoeltennisster De Groot op koers voor Grand Slam na Wimbledonwinst

Rolstoeltennisster Diede de Groot ligt nog altijd op koers voor de Grand Slam in 2021. De 24-jarige Woerdense schreef op het heilige gras in Londen de Wimbledontitel op haar naam, net als in 2017 - destijds haar eerste Grand Slam-zege - en 2018.

De Groot won in het toernooi met 6-4, 6-1 van zowel de Britse Lucy Shuker als haar landgenote Jordanne Whiley, die Aniek van Koot had uitgeschakeld. In de finale zat De Groot tegenover de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane, die eindelijk haar eerste eindstrijd speelde. Daarin was De Groot wel een flink maatje te groot: 6-2, 6-2.

Voor De Groot is het alweer haar elfde individuele Grand Slam-titel. In 2018 verloor ze de finale van Roland Garros, in 2019 die van Wimbledon, als ze nu haar vierde opeenvolgende US Open-titel pakt is de Grand Slam binnen - mogelijk zelfs een Golden Slam, als ze in Tokyo paralympisch goud wint.

In het damesdubbelspel was er voor het eerst in de vanaf 2009 tellende historie géén Nederlandse aanwezig in de finale: De Groot en Van Koot sneuvelden in een driesetter tegen Montjane en Shuker. De titel ging naar het Japans-Britse duo Yui Kamiji/Jordanne Whiley, die Montjane en Shuker met 6-0, 7-6 (0) klopten en zo hun vijfde Wimbledontitel wonnen, hun twaalfde gezamenlijke Grand Slam-titel in totaal.

Bij de mannen ging wildcardspeler Tom Egberink in de eerste ronde onderuit tegen de Fransman Stéphane Houdet, terwijl Joachim Gérard de titel won: de Belg, die ook de Australian Open al won, klopte de Brit Gordon Reid in de finale met 6-2, 7-6 (2). Samen met Gerard zat Egberink in de dubbelfinale, maar die ging met 5-7, 2-6 verloren tegen Reid en diens landgenoot Alfie Hewett.

Bij de quads haalde Sam Schröder net als op de Australian Open en Roland Garros de finale, maar de Australiër Dylan Alcott was wederom te sterk: 6-2, 6-2. Samen verloren ze de dubbelfinale van de Brit Andy Lapthorne en de Amerikaan David Wagner.

Toch nog Britse Wimbledontitel, Krawczyk klopt Roland Garros-partner

Het Britse publiek heeft Wimbledon toch nog af kunnen sluiten met een titel. In het gemengd dubbelspel was dat voor de finale ook al wel duidelijk, want er stonden drie Britse spelers in de eindstrijd.

Joe Salisbury en Harriet Dart namen het op tegen Neal Skupski en zijn Amerikaanse partner Desirae Krawczyk. Die wonnen de eerste set overtuigend, waarna de tweede set in een tiebreak beslist werd. Die was ook overtuigend voor Skupski en Krawczyk, die Jean-Julien Rojer en de Sloveense Andreja Klepac in de kwartfinales uitschakelden: 6-2, 7-6 (1).

Voor Skupski is het zijn eerste Grand Slam-titel, Krawczyk won opvallend genoeg enkele weken geleden de titel op Roland Garros...samen met Salisbury.

Doelman Donnarumma uitgeroepen tot speler van het EK

Voor Gianluigi Donnarumma is het een heel bijzonder Europees kampioenschap geworden. De Italiaanse doelman pakte niet alleen het goud; hij werd ook nog eens gekozen tot Speler van het Toernooi.

De 22-jarige Donnarumma keepte een sterk EK en kwam twee keer als winnaar uit een strafschoppenserie. Zondag stopte hij in de finale de penalties van Jadon Sancho en Bukayo Saka. Marcus Rashford schoot nog op de paal.

Donnarumma, die naar alle waarschijnlijkheid snel een contract gaat tekenen bij Paris Saint-Germain, houdt aan zijn sterke toernooi dus een gouden plak én een individuele prijs over. Overigens werd hij niet gekozen tot Man van de Wedstrijd in de gewonnen finale: die trofee ging naar verdediger Leonardo Bonucci. Donnarumma is de opvolger van Antoine Griezmann, die beste speler vijf jaar geleden. Cristiano Ronaldo is met vijf doelpunten topscoorder dit EK. Pedri (Spanje) werd uitgeroepen tot beste jonge speler. 

EK: Italië verovert Europese titel; Donnarumma de held in penaltyserie

Italië is voor de tweede keer in zijn geschiedenis Europees kampioen voetbal. La Squadra moest in het hol van de leeuw aantreden tegen Engeland en haalde het na een strafschoppenreeks. De wedstrijd was na verlengingen op 1-1 geëindigd.

Engeland kende een droomstart in de EK-finale op Wembley. Vooraf had bondscoach een wijziging in zijn basiself ingevoerd. Hij koos voor Kieran Trippier in plaats van Bukayo Saka aan de wedstrijd en al na twee minuten had Trippier een belangrijke rol in de openingstreffer van Luke Shaw. De rechtsback gaf de assist op de linksback die fraai raak schoot. Het was het snelste doelpunt in een EK-finale.

Na de vroege 1-0 van Shaw bleef Engeland de controle houden en kwamen de Engelsen er een aantal keer gevaarlijk door met name over de rechterkant. Italië had het moeilijk en kon pas na 35 minuten voor het eerst echt gevaarlijk worden. Federico Chiesa zorgde daarvoor met een gevaarlijke dribbel en schot van net buiten de zestien voor de dreiging, alleen ging het afstandsschot van de buitenspeler net naast. Italië probeerde het in de laatste tien minuten van de eerste helft nog wel, alleen bleef Engeland makkelijk overeind tegenover de zwakke Italianen.

In de tweede helft begon Italië meer aan te dringen en mocht Lorenzo Insigne op een mooie plaats een vrije trap nemen, maar die ging over de kruising. Later was de buitenspeler nog een keer gevaarlijk, alleen ditmaal lag Jordan Pickford in de weg. Na een uur spelen zorgde Chiesa voor nieuwe dreiging van de Italianen, alleen wist de Engelse doelman een doelpunt te voorkomen dankzij een goede redding.

Italië werd steeds gevaarlijker en het wachten was op de gelijkmaker en die zou ook snel vallen. Uit een corner maakte de Italianen de 1-1. Eerst wist Pickford nog de bal op de paal te duwen na een kopbal van Marco Verratti, maar in de rebound zorgde Leonardo Bonucci voor het belangrijke doelpunt voor Italië.

Na de 1-1 hing de 2-1 in de lucht voor Italië dat duidelijk het overwicht had in de tweede helft en invaller Domenico Berardi was daar dicht bij nadat hij was ontsnapt aan de buitenspelval van de Engelsen, alleen schoot hij over. Na de wissel van Chiesa, de belangrijkste aanvaller van Italië, kwam de wedstrijd op het einde van de reguliere speeltijd weer wat meer in evenwicht en stond het na negentig minuten 1-1, waardoor we gingen verlengen.

In de verlengingen kwamen beide landen niet tot scoren en dus moesten penalty's de beslissing brengen wie de nieuwe Europese kampioen werd. In de penaltyserie miste Belotti als eerste, maar Marcus Rashford en Jadon Sancho wisten niet raak te schieten voor Engeland, waarna Jorginho de beslissing op zijn schoenen had, maar ook hij miste. Donnarumma groeide daarna uit tot de held van Italië door ook de inzet van Saka te pakken, waardoor Italië de nieuwe Europees kampioen is.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
special
Mannendag: 9 Beroepen die vrijwel alleen mannen willen of kunnen uitvoeren
review
FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000
©FOK.nl e.a.