FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 juli 2021

Quill is terug in Moss: Book II voor PSVR

Een aangename verrassing voor VR-fans passeerde de revue tijdens vanavonds State of Play. Moss: Book II is het directe vervolg op de zeer positief ontvangen PSVR-game Moss.

Toen Moss uitkwam in 2018 voor PSVR en PC (HTC Vive, Oculus Rift, Oculus Quest) gooide het hoge ogen bij het publiek en sleepte enkele prijzen in de wacht in VR-categorieën. In het tweede deel pakt Quill de draad op na in deel 1 haar oom te hebben bevrijd. Naar verluidt zijn er weer plenty puzzels op te lossen, onherbergzaam terrein te doorkruisen en helse schepsels in elkaar te rossen.

Een releasedatum is helaas nog niet bekend, evenmin of de game naast PSVR nog op andere platforms releaset. Bekijk de trailer hieronder.

Random Pics van de Dag #357

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nieuwe gameplay teaser van Kungfu-game Sifu getoond

Tijdens Sony's State of Play vanavond is nieuwe gameplay laten zien van Sifu, de op handen zijnde vechtgame van Absolver-studio SloClap. Het gaat in deze teaser vooral om de matpartijen, maar er zit een eigenaardige twist in de manier waarop de game omgaat met doodgaan.

In Sifu speel je als een grootmeester in Pak Mei Kungfu die op wraak zint jegens de huurmoordenaars die je familie hebben vermoord. Qua overlevingskansen ben je overgeleverd aan een magisch hangertje dat zorgt dat je na de dood terug kunt keren, maar tegen een behoorlijk hoge prijs: na iedere dood is je personage een aantal jaren ouder geworden. 

Sifu is helaas uitgesteld en komt nu begin 2022 uit. Tijdens de onthulling in februari dit jaar werd er nog gemikt op een 2021-release. Het spel verschijnt voor PlayStation 4, PlayStation 5 en pc. De pc-versie zal op release uitsluitend te krijgen zijn via de Epic Game Store, al is niet bekend of die exclusiviteit tijdelijk is.

Amsterdam: Tekort van bijna een half miljard voor onderhoud bruggen en kades

De gemeente Amsterdam komt tot 2025 bijna een half miljard euro tekort om de verwaarloosde bruggen en kademuren aan te pakken. Het zicht op structurele middelen ontbreekt.

Verantwoordelijk wethouder Egbert de Vries noemt de situatie zorgelijk in een voortgangsbrief aan de gemeenteraad. Er zijn vanaf 2022 geen financiële middelen om nieuwe projecten in voorbereiding en in uitvoering te nemen. "De ingewikkelde financiële positie waar Amsterdam zich in bevindt, onder andere als gevolg van de coronacrisis, maakt dit geen vanzelfsprekendheid."

De staat van de bruggen en kades is zo slecht dat tot half juni 2021 er bij 47 kades en 22 bruggen een lastbeperking is ingevoerd en bij 37 kades en 11 bruggen is een veiligheidsconstructie geplaatst. Volgens De Vries kan de ontstane achterstand aan het onderhoud de komende jaren nog niet worden ingelopen. "Veiligheidsmaatregelen blijven dan ook de komende jaren nog aan de orde."

De wethouder trok afgelopen april ook al aan de bel over de toenemende tekorten binnen het project. Hij waarschuwde toen al dat de achterstalligheid aan bruggen en kades verder zou oplopen als er geen structurele middelen zouden komen. 

Ritzege Tour voor Politt, peloton doet het rustig aan

Nils Politt heeft de twaalfde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 159 kilometer koersen, van  Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Nîmes, kwam de Duitser van Bora-Hansgrohe solo over de meet. Het peloton deed het rustig aan vandaag en kwam ruim 15 minuten na de Duitser over de meet. Tadej Pogacar behield de gele trui.

 Vanwege de strakke wind op het parcours werd de start van de etappe met tien minuten uitgesteld. Er ontstonden al vrij snel waaiers waardoor er steeds meer groepjes renners van het peloton afbrokkelde. Desalniettemin probeerde er renners uit het uitgedunde peloton te ontsnappen. Uiteindelijk wist een groep van dertien man weg te rijden, waarna het in het peloton weer stil viel. In de kopgroep onder meer (wederom) Alaphilippe, Boasson Hagen, Greipel, Van Moer en Küng. Het verschil bleef lange tijd oplopen tot boven de tien minuten. Het peloton, waar UAE het tempo bepaalde, vond het prima.

Nils Politt pakte de twee punten op het enige colletje van de dag, de Côte du Belvédère de Tharaux. Op 40 kilometer van de meet begon het onrustig te worden in de kopgroep. Verschillende renners probeerden weg te rijden. Erviti, Sweeny, Küng en Politt slaagden erin een gat te slaan. Het peloton zat op bijna een kwartier. Sweeney versnelde opnieuw op 15 kilometer voor de finish op een klimmetje, en nu was het Küng die moest passen. Politt demarreerde drie kilometer later en liet Erviti en Sweeney achter. De Duitser wist de voorsprong seconde voor seconde op te bouwen en gaf die voorsprong niet meer weg. Hij boekte met de winst vandaag zijn tweede overwinning als prof. 

PokÚmon presenteert trailer van nieuw seizoen van animatieserie

The Pokémon Company International heeft de eerste trailer van het komende seizoen van de Pokémon-animatieserie uitgebracht. 'Pokémon Master Journeys: The Series', het 24e seizoen van de populaire animatieserie, komt met nieuwe avonturen van Ash Ketchum en zijn Pikachu.

Met Pikachu, Cinderace en andere Pokémon aan hun zijde trekken Ash en Goh weer de hele wereld over om voor het Cerise Laboratory onderzoek te doen naar Pokémon. Onderweg stijgt Ash op de ranglijst van de World Coronation Series en voegt Goh steeds meer Pokémon toe aan zijn Pokédex in zijn jacht op Mew. Ondertussen zet Chloe haar eerste stappen als Pokémon Trainer wanneer ze een mysterieuze Eevee ontmoet.

Celstraf voor roekeloze automobilist die voetganger doodreed

Een 26-jarige man uit Utrecht die vorig jaar op een kruising op de Utrechtse Spinozaweg een voetganger doodreed is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden. Daarnaast moet de man voor 3 jaar lang zijn rijbewijs inleveren. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de man roekeloos heeft gereden, de zwaarste gradatie van schuld in de Wegenverkeerswet.

Doorgereden
De man reed op 26 april vorig jaar met hoge snelheid richting een kruising op de Spinozaweg. Hij reed op de voorsorteerstrook om naar rechts te gaan maar ging op het laatste moment toch rechtdoor. Hierbij heeft hij meerdere wachtende auto’s ingehaald en reed hij door rood. Het stoplicht voor rechtdoor stond al ruim 18 seconden op rood. Terwijl hij de kruising overstak reed hij een voetganger aan die op dat moment mocht oversteken. In plaats van te stoppen en eerste hulp te verlenen is de man doorgereden. Het slachtoffer, een 30-jarige man uit Utrecht, is overleden. De automobilist heeft de auto even verderop geparkeerd. Enkele uren later meldde hij zich op aanraden van zijn moeder bij de politie.

Roekeloos rijgedrag
De man heeft met opzet veel te hard gereden, dat gebeurt niet per ongeluk. Zo oordeelt de rechtbank. De maximale snelheid is 50 km/h, maar de man reed tussen de 67 en 94 km/h. Daarnaast heeft hij vlak voor de kruising meerdere auto’s rechts ingehaald en is vervolgens door rood gereden. Een getuige verklaarde dat hij het slachtoffer meters door de lucht zag vliegen. De rechtbank concludeert dan ook dat er sprake is van de zwaarste gradatie van schuld: roekeloosheid. Hij heeft opzettelijk meerdere verkeersregels overtreden en had kunnen weten dat het mis zou gaan. Na het ongeval is hij er vandoor gegaan. Anders dan de officier van justitie vindt de rechtbank dat de man daarmee een extra strafbaar feit heeft gepleegd.

DNA onderzoek
Dat op zitting naar voren werd gebracht dat niet wettig en overtuigend bewezen kan worden dat hij de bestuurder is, gelooft de rechtbank niet. In eerdere verhoren zei de man dat hij de bestuurder van de zwarte Skoda was. Dit blijkt ook uit het dossier. Uit onder meer technisch onderzoek blijkt dat het niet anders kan dat hij in de auto zat en de bestuurder was. Het is zijn schuld dat er een ongeval plaatsvond en dat het slachtoffer is overleden. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Naast de gevangenisstraf legt de rechtbank hem een rijverbod op. Hiermee wil de rechtbank voor langere tijd overige verkeersdeelnemers beschermen. Verder beslist de rechtbank dat de man direct moet beginnen met het uitzitten van zijn gevangenisstraf.

21 maanden cel voor doodschieten vriend tijdens maken videoclip

Een 23-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een jeugddetentie van 21 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, voor dood door schuld en wapenbezit. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. De rechtbank legde eerder een jeugddetentie van 24 maanden op. Het Openbaar Ministerie (OM) ging tegen het vonnis in hoger beroep, omdat het aanvankelijk van oordeel was dat de man opzet op de dood had en (dus) een hogere straf moest krijgen. Tijdens de zitting in hoger beroep, na nader onderzoek, vond het OM dat er toch geen sprake was van opzet en eiste oplegging van dezelfde straf als door de rechtbank opgelegd.

Het fatale schietincident: roekeloos handelen
In de avond van 27 januari 2020 was de man bij een vriend thuis om een videoclip op te nemen. Die clip ging over het opgroeien van de man in een buurt met drugs, wapens en geweld. De man gebruikte tijdens het maken van de clip een echt vuurwapen met munitie als attribuut en zijn vriend filmde en regisseerde de clip. De man, zwaar onder invloed van alcohol en drugs, laadde en ontlaadde bij herhaling het vuurwapen en haalde meermalen de trekker over. Op enig moment, na middernacht, haalde hij de trekker van het toen doorgeladen vuurwapen over, waardoor deze afging. Zijn vriend werd vervolgens dodelijk getroffen door een kogel uit het wapen.
Het gerechtshof oordeelt dat buiten twijfel staat dat de man op geen enkel moment de dood van zijn jeugdvriend wilde of op de koop toe nam. Wel vindt het hof, net als de rechtbank, dat sprake was van een zeer ernstig gebrek aan zorgvuldigheid en dat de man welbewust enorme risico’s nam, zodat hij roekeloos handelde.

Toepassing jeugdstrafrecht en lagere jeugddetentie
De man was ten tijde van het plegen van het feit meerderjarig. Uitgangspunt is in zo’n geval dat het meerderjarigenstrafrecht wordt toegepast. Toch ziet het gerechtshof net als de rechtbank in de persoonlijkheid van de man aanleiding om het jeugdstrafrecht toe te passen.
De door de rechtbank eerder opgelegde en de door het OM geëiste maximale jeugddetentie van 24 maanden vindt het hof, gelet op alle omstandigheden, te hoog. Het hof legt een gedeelte van de jeugddetentie voorwaardelijk op, zodat de man na detentie in een verplicht kader verder wordt behandeld voor zijn problematiek.

Ongehoord Nederland en Omroep Zwart krijgen voorlopige erkenning

Vanaf 2022 mogen Ongehoord Nederland en Omroep Zwart als nieuwe aspirant-omroepen programma’s uitzenden bij de publieke omroep. Zij voldoen aan de wettelijke eisen hiervoor en krijgen daarom een voorlopige erkenning. Minister Slob (Media) neemt met dit besluit de adviezen over van het Commissariaat voor de Media, de Raad voor Cultuur en de NPO. Huidige aspiranten WNL, HUMAN en PowNed treden daarnaast formeel toe tot het publieke bestel. Omroep Bersama krijgt geen erkenning.

Het Commissariaat voor de Media (CvdM), de Raad voor Cultuur (RvC) en de NPO adviseren de minister over deze erkenningen. Naast een positief eindoordeel hadden zij ook kritische opmerkingen over de nieuwe aspiranten. Zo concluderen ze dat de structurele diskwalificatie van de NOS als onafhankelijke nieuwsvoorziening door Ongehoord Nederland (ON) het publieke bestel grote schade kan toebrengen. Minister Slob onderschrijft die zorgen en heeft de omroepen daarom gevraagd hierop te reflecteren. Zij hebben daarop laten weten zich aan de Mediawet te zullen houden en zich volledig te committeren aan de Governance Code Publieke Omroep van de NPO.

Open bestel
Minister Slob: ,,De publieke omroep is er voor iedereen. Met ruimte voor nieuwe omroepen blijft ons bestel open en divers en veel verschillende doelgroepen aanspreken. Maar er zijn ook grenzen. Binnen de publieke omroep is geen plaats voor het verspreiden van onbetrouwbaar nieuws en desinformatie. Iedere omroep binnen dit bestel is medeverantwoordelijk om dit unieke bestel in stand te houden. Dit geldt ook voor de nieuwe toetreders. Hier zal ik scherp op toezien.’’

Eisen
Alle omroepen moeten eens in de vijf jaar een erkenning aanvragen om toe te treden of om hun vergunning te behouden. Zij moeten daarvoor aan verschillende eisen voldoen zoals een minimum aantal leden behalen. Aspiranten moeten zich daarbij onderscheiden van de andere omroepen door bijvoorbeeld andere doelgroepen aan te spreken. Gevestigde omroepen moeten onder meer een godsdienstige, maatschappelijke of geestelijke stroming vertegenwoordigen. Alle omroepen zijn verplicht zich aan de Mediawet te houden. Gebeurt dat niet, dan kan de omroep uit het bestel vallen.

Nieuwe criteria
Zoals eerder met de Tweede Kamer besproken, wordt op dit moment onderzocht welke andere, kwalitatieve, criteria een rol kunnen spelen in het erkenningsproces. Inzet is dat die de volgende concessieperiode, vanaf 2027, van kracht zijn. Een eerste voorstel wordt dit jaar aan de Kamer voorgelegd. Deze criteria gelden voor alle omroepen in het publieke bestel.

Vos boekt dertigste ritzege in Giro d'Italia voor vrouwen

Marianne Vos heeft haar dertigste ritzege in de Giro Donne gewonnen. De 34-jarige renster van Jumbo-Visma was in de zevende rit de sterkste in Puegnago Del Garda. Ze won voor de Italiaanse Elisa Longo Borghini en klassementsleidster Anna van der Breggen.

De zevende etappe in de Giro d'Italia voor vrouwen was een heuveletappe met aankomst op de beklimming van Puegnago Del Garda. Vroeg in de etappe koos Lucinda Brand voor de aanval, maar de wereldkampioene in het veldrijden werd ruim voor de finish weer ingerekend door het peloton. Daarna was Marta Bastianelli die op zes kilometer ten aanval trok, maar ook de Italiaanse wist het peloton niet voor te blijven.

In de sprint die zou volgen met een uitgedunde groep was Vos de snelste. Voor Vos was het haar dertigste ritzege in de Giro Donne. Haar eerste zege in de Ronde van Italië voor vrouwen was veertien jaar geleden. Ze won voor Longo Borghini en klassementsleidster Van der Breggen.

In het algemeen klassement houdt Van der Breggen een voorsprong van bijna drie minuten op haar Zuid-Afrikaanse ploeggenote Ashleigh Moolman-Pasio. Demi Vollering, ook al een renster van SD-Worx, volgt kort daarna op de derde plaats. De Giro duurt tot en met zondag.

Staatssecretaris Yesilg÷z -Zegerius gaat toekomstige rol kernenergie onderzoeken

Staatssecretaris Dilan Yeşilgöz van Economische Zaken en Klimaat gaat bekijken op welke wijze kernenergie een rol kan spelen naast andere duurzame energiesoorten zoals zon- en windenergie. Hiervoor laat ze een scenariostudie opstellen voor de periode 2030 tot 2050 en daarna.

De staatssecretaris schrijft dit aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een rapport dat is opgesteld door KPMG. Hieruit blijkt dat marktpartijen zoals aannemers, leveranciers van kerntechnologie, exploitanten en ontmantelingsspecialisten bereid zijn om te investeren in kernenergie in Nederland als de overheid een stabiel beleid voert en garanties biedt, zodat de financieringsrisico’s voor hen acceptabel zijn. Voldoende maatschappelijk draagvlak vinden zij ook belangrijk.

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius: "We hebben niet de luxe om een duurzame energiebron uit te sluiten. Nederland wil minder CO2 uitstoten en meer duurzame energie opwekken. Om onze klimaatdoelen te halen zullen we alle zeilen moeten bijzetten, dus ook kernenergie als dat rendabel is en veilig. Daarom wil ik ook kijken hoe we de nucleaire kennis die we in Nederland hebben kunnen behouden en versterken. We moeten alle opties open houden."

Motie Dijkhoff
Het KPMG-rapport is opgesteld op verzoek van de Tweede Kamer naar aanleiding van een motie van Klaas Dijkhoff, die het kabinet vroeg te onderzoeken onder welke voorwaarden marktpartijen beleid zijn te investeren in kernenergie, welke voorwaarden daarvoor nodig zijn, en welke regio’s een kerncentrale verwelkomen.

Generatie III+ reactor
Uit deze marktconsultatie blijkt dat het overgrote deel van de mogelijk betrokken bedrijven zouden kiezen voor bewezen technologie die voldoet aan de geldende veiligheidseisen. Daarbij is brede voorkeur voor een generatie III+ reactor. Deze kunnen gerealiseerd worden in 11 tot 15 jaar vanaf de start van het vergunningstraject. Ook Small Modular Reactors worden als een interessante optie gezien, alleen zijn die nog niet commercieel beschikbaar.

Zeeland
De provincie Zeeland staat positief tegenover de bouw van een nieuwe kerncentrale en voor de provincie Noord-Brabant is het onder voorwaarden bespreekbaar.

De bestaande kerncentrale in Borssele moet langer open blijven, vinden betrokken bedrijven, omdat de centrale economisch rendabel is en nucleaire kennis zo behouden blijft. Wel moet nog onderzocht worden welke investeringen ervoor nodig zijn. Staatssecretaris Yesilgoz verkent momenteel hoe de Kernenergiewet kan worden aangepast om Borssele langer in bedrijf te houden. Dit op verzoek van de Tweede Kamer naar aanleiding van een motie van Agnes Mulder en Mark Harbers.

Geen publiek bij Olympische Spelen

De Olympische Spelen in Tokio vinden voor lege tribunes plaats. Het IOC en de organisatie hebben dit besloten na overleg. Eerder werd al bekendgemaakt geen buitenlands publiek tot de Spelen toe te laten.

Eerder vandaag besloot de overheid in Japan de noodtoestand voor de regio Tokio uit te roepen. Dit vanwege het snel toenemende aantal coronagevallen.

Het is overigens al voor de vierde maal sinds het begin van de coronapandemie dat de noodtoestand in de regio Tokio wordt uitgelopen. Er wordt door deskundigen verwacht dat het aantal besmettingen nog verder oploopt in de aanloop naar de Spelen die op 23 juli van start gaan.

COVID-19: 5.475 positief getesten en 2 doden, totaal 1.701.911 en 17.762

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5.475 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.701.911 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 9 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 106 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC is 1 patiënt opgenomen, er liggen nu 90 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een volledige update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.762 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

KLM in verlegenheid gebracht door discriminerend filmpje grondpersoneel

KLM is een onderzoek gestart naar een filmpje dat op sociale media circuleert waarin platformmedewerkers op Schiphol 'oprotten' naar een vliegtuig van Royal Air Maroc schreeuwen. "Er gaat weer een volle kist met Marokkanen terug naar Marokko! Allemaal een enkeltje, oprotten!", roept een van hen, terwijl een ander juicht en danst. KLM heeft 'met afschuw kennisgenomen' van de video en gereageerd op het racistische filmpje. Zo meldt AT5.

Wanneer de video is opgenomen, wist een woordvoerder van KLM niet. De maatschappij vermoedt dat het filmpje recentelijk is opgenomen en op sociale media, zoals TikTok en Instagram, is gedeeld. De man die in beeld te zien is, draagt KLM-werkkleding. Wie de medewerkers zijn en of ze daadwerkelijk in dienst zijn van KLM wordt nog uitgezocht.

Het filmpje stond oorspronkelijk op TikTok en is, voorzien van anti-racistisch commentaar, meerdere keren opnieuw geüpload op andere sociale media.

'Volledig statement KLM
Wij hebben met afschuw kennisgenomen van deze video en KLM verwerpt de getoonde beelden en uitspraken. Als dit inderdaad KLM-personeelsleden zijn, zullen wij uiteraard meteen passende maatregelen treffen.

Als wereldwijde luchtvaartmaatschappij waardeert KLM al haar passagiers. KLM maakt geen onderscheid op basis van leeftijd, geslacht, nationaliteit, ras, religie of levensstijl.

De video is direct doorgestuurd naar de relevante interne afdeling, waar het op dit moment met hoge prioriteit wordt onderzocht.'

Het nutteloze feitje van de dag: rellen vanwege bier

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Onlangs zijn de regels rond de verkoop van alcohol aangescherpt. Korting geven op alcoholische producten is sinds 1 juli beperkt, maar wist je dat regels ten aanzien van bier aanpassen vroeger niet zonder slag of stoot ging? In 1470 had de stad Hoorn geld nodig voor het onderhoud van de zeedijken. Daarom besloot het stadsbestuur een eigen bierbrouwerij te beginnen om inkomsten te genereren en bier van buiten de stad werd flink belast met accijnzen. Dat pikte de Hoornse bevolking echter niet.

Op 21 mei 1470 trokken boze inwoners naar het kantoor van de belastingambtenaar en verscheurden daar de administratie. Ook werden enkele buitgemaakte tonnen bier gratis leeggetapt en werd 'de hoge heeren' te kennen gegeven dat ze maar eens goed moesten opletten hoeveel inkomsten ze hierdoor misliepen. Het stadsbestuur sloeg de opstand echter met harde hand neer en liet een groot deel van de oproerkraaiers oppakken. Een deel kwam er vanaf met hoge geldboetes en anderen moesten voor jaren de gevangenis of werden voor drie jaar uit Holland verbannen. Acht oproerlingen werden zelfs ter dood veroordeeld.

Oproer te Hoorn, een prent gemaakt door Jacob Folkema (WikiCommons/Rijksmuseum)
Oproer te Hoorn, een prent gemaakt door Jacob Folkema (WikiCommons/Rijksmuseum)

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 27

Een week met grote releases: na lang uitstel komen er deze week eindelijk nieuwe titels van twee grote franchises uit. Fast & Furious 9 (hoewel die al een week overal in voorpremière draait) en Black Widow, de eerste film in het MCU sinds Spiderman: Far From Home! Ook voor de liefhebbers van documentaires en art-house films is er deze week nieuw aanbod!

Fast & Furious 9

Fast & Furious 9 is het negende hoofdstuk uit de Fast & Furious saga, die al twintig jaar bestaat en wereldwijd al meer dan $5 miljard heeft opgebracht. Dominic Toretto (Vin Diesel) leidt een rustig bestaan samen met Letty (Michelle Rodriguez) en zijn zoontje Brian. Beiden weten dat het gevaar altijd op de loer ligt. Dit keer heeft de dreiging te maken met het verleden van Dom. Hij moet de fouten uit zijn verleden onder ogen zien als hij zijn familie wil beschermen. Zijn crew komt weer samen om een van de meest gevaarlijke huurmoordenaars en high-performance drivers ooit te stoppen. Wanneer blijkt dat dit Doms verdwenen broer Jakob is, (John Cena) wordt deze levensbedreigende situatie nog ingewikkelder.


Black Widow

In Black Widow, de nieuwste actie- en spionnenfilm van Marvel Studios, haalt het verleden van Natasha Romanoff (aka Black Widow) haar in. Achtervolgd door een kracht die voor niets zal stoppen om haar neer te halen, moet Natasha haar verleden als spion onder ogen zien. Ze krijgt hierbij opnieuw te maken met relaties die, lang voordat ze een Avenger werd, verbroken werden. Scarlett Johansson keert terug in haar rol als Natasha / Black Widow, Florence Pugh schittert als Yelena, David Harbour speelt Alexei / The Red Guardian en Rachel Weisz is Melina. Black Widow is geregisseerd door Cate Shortland.

Night of the Kings

Een jongeman wordt naar La Maca verbannen, een gevangenis diep in het Ivoriaanse woud. Volgens traditie moet hij bij de eerste maansverduistering als nieuweling een nacht lang de andere gevangenen vermaken met een verhaal. Wanneer ze niet tot zonsopgang aan zijn lippen hangen, moet hij het bekopen met de dood. Nerveus begint hij aan het verhaal van de legendarische bandiet Zama King. De Ivoriaanse filmmaker Philippe Lacôte (Run) heeft een achtergrond in radio- en hoorspelen, dus hij kent de waarde van een goed verteld verhaal. In zijn tweede speelfilm Night of the Kings speelt hij dan ook op inventieve manieren met vertelkunst, wat een spannend samenspel oplevert tussen verteller en luisteraars dat dans, gevecht, zang, poëzie en proza combineert. Night of the Kings werd bekroond op vele internationale festivals en won in Nederland zowel de Youth Jury Award op IFFR als de Camera Justitia Award op het Movies That Matter Festival.

Dark Rider

Als tiener werd de Australiër Ben Felten (51) gediagnosticeerd met een degeneratieve oogziekte, waardoor hij halverwege de dertig volledig blind werd. Ondanks jaren vol tegenslagen en de enorme risico’s, is Ben vastbesloten zijn kinderdroom om een professionele motorcoureur te worden, na te jagen. Samen met voormalig Grand Prix-kampioen Kevin Magee (57) wil hij het wereldsnelheidsrecord op land verbreken en de snelste blinde motorrijder ter wereld worden. Tijdens hun intense reis kruisen de paden van Ben en Kevin die van de dertienjarige Jed, die worstelt om zijn weg in het leven te vinden en lijdt aan een vergelijkbare oogaandoening.

Once in Trubchevsk

In een kleine stad blijft niets geheim. Het maakt niet uit hoe hard je ook je best doet ontrouw te verbergen, de waarheid zal vroeg of laat aan het licht komen. Troebtsjevsk, Rusland, tegen de grens met Oekraïne. Een vrachtwagenchauffeur heeft er een buitenechtelijke relatie met de verleidelijke Anna, eveneens getrouwd. Hoe houden zij hun verhouding geheim in een stadje waar de muren oren hebben? Regisseur Larisa Sadilova tekent een gevoelig portret van de liefde tussen twee doodgewone Russen die moeten kiezen tussen hun emoties en huwelijkse verplichtingen. Sadilova weet haar cast tot grootse prestaties te brengen. Sadilova maakt, net als in eerdere films, gebruik van amateuracteurs, haar stijl doet dan ook documentair aan. Haar tweede speelfilm, With Love, Lilly, won in 2003 een Tiger Award op IFFR. Nothing Personal won de FIPRESCI-prijs op het filmfestival van Moskou (2007). De film was eerder te zien in de Certain Regard-competitie van het Cannes-filmfestival. 

The World to Come

Deze romance van regisseur Mona Fastvold (The Sleepwalker, co-scenarist van Childhood of a Leader en Vox Lux) speelt zich af in het ruige landschap aan de westelijke frontier van Amerika in de 19e eeuw binnen het tijdsbestek van vier seizoenen. Abigail (Katherine Waterston, Fantastic Beasts and Where to Find Them, Inherent Vice), de vrouw van een boer, en haar nieuwe buurvrouw Tallie (Vanessa Kirby, The Crown, Mission: Impossible Fallout) voelen zich sterk en onontkoombaar tot elkaar aangetrokken. Terwijl de rouwende Abigail de behoeften van haar zwijgzame echtgenoot Dyer (Casey Affleck) probeert te vervullen en Tallie worstelt met haar jaloerse man Finney (Christopher Abbot), voelen beide vrouwen zich bevrijd door hun intense band. Deze connectie geeft een verlichting in hun bestaan en vult een leegte in hun leven waarvan ze nooit hebben geweten dat die bestond. Regisseur Mona Fastvold bestudeert de innerlijke levens van twee vrouwen die zich afzetten tegen de beperkingen van hun tijd en geeft een stem aan hun ervaringen. Het scenario is geschreven door Jim Shepard en Ron Hansen (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford). The World to Come onderzoekt hoe isolatie wordt overwonnen door verbeeldingskracht en menselijke relaties.

Ga jij komende week naar de bioscoop en zo ja, staat één van deze titels op je lijstje?

Djokovic naar halve finales Wimbledon, Federer onderuit tegen Hurkacz

Tennisser Novak Djokovic staat weer eens in de halve finales op Wimbledon. De Servische nummer één van de wereld had het niet al te moeilijk met de verrassendeHongaar Marton Fucsovics, die het als eerste Hongaar in drie decennia zo ver schopte op een Grand Slam-toernooi: 6-3, 6-4, 6-4.

Voor veelvoudig kampioen Roger Federer zit het toernooi op het heilige gras er wel op. De Zwitserse nummer zes van de plaatsingslijst kon na een stroeve start weer even een vuist maken tegen de Pool Hubert Hurkacz (14), maar na twee sets was het toch echt gedaan met de Zwitserse veteraan: 6-3, 7-6 (4), 6-0. Het is voor Hurkacz de eerste keer dat hij de halve finales bereikt op een Grand Slam-toernooi.

In de halve finales speelt Hurkacz tegen de Italiaan Matteo Berrettini, die na de US Open 2019 voor de tweede keer de laatste vier bereikte. De nummer zeven van de plaatsingslijst speelde tegen de Canadees Felix Auger-Aliassime (16), die ondanks een prima wedstrijd in zijn eerste Grand Slam-kwartfinale het hoofd moest buigen: 6-3, 5-7, 7-5, 6-3.

Djokovic moet het in de strijd om een finaleplek opnemen tegen Denis Shapovalov, als tiende geplaatst. De Canadees vocht drie sets langs een flinke partij uit met de Rus Karen Khachanov (25), maar vanaf de vierde set nam de nog altijd maar 22-jarige Shapovalov de touwtjes in handen. Hij won met 6-4, 3-6, 5-7, 6-1, 6-4 en staat eveneens voor het eerst in de halve finales op een Grand Slam-toernooi.

Tour: Etappe 12 - Even op adem komen

De elfde etappe van de Tour de France was er één om over naar huis te schrijven. Twee keer de Mont Ventoux, een geweldige solo van Wout van Aert, geletruidrager Tadej Pogacar die het heel even moeilijk had. Goed, hij heeft vijf minuten, maar toch.

Vandaag wordt het tijd om even op adem te komen van die ene zware etappe, want er gaat in principe gewoon weer gesprint worden. De renners zetten koers vanuit Saint-Paul-Trois-Châteux en finishen 160 kilometer later in Nîmes, Rellende_Rotscholier heeft het hier uitgebreid voorbeschouwd.

De etappe gaat pas rond half twee van start, Sporza en Eurosport zijn gelijk live, de NOS wacht nog een dik uur, omdat het kan. De finish staat tussen vijf en half zes gepland.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: het is rustig in de atmosfeer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is wisselend bewolkt en lokaal komen er enkele mistbanken voor die spoedig oplossen. In de middag ontwikkelen zich enkele buien, vooral in de oostelijke helft van het land soms met onweer, hagel en lokaal veel regen. In het noordwestelijk kustgebied blijft het droog en zijn er flinke zonnige perioden. In de avond lossen de buien weer op. De middagtemperatuur ligt tussen 20°C aan de kust en 24°C in het oosten. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richtingen. In de loop van de dag draait de wind naar richtingen tussen west en noord.

In de nacht naar vrijdag zijn er flinke opklaringen. Plaatselijk ontstaan mistbanken, vooral in het noorden. De minima liggen rond 12°C. De wind is overwegend zwak uit westelijke richtingen.

Vrijdag overdag zijn er zonnige perioden. Er ontwikkelt zich een enkele bui, in het noordoosten komen er meer buien, daar is er een kleine kans op onweer. De maxima liggen tussen 20°C aan de kust en 23°C in het oosten. De westelijke wind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

In de zaanse schans viel een buitje..  (Foto: Pukeko)
In de zaanse schans viel een buitje.. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

'Catzilla'

Op een digitaal reclamebord bij het station Shinjuku in Tokio is een hyperrealistische 3D-kat verschenen. De gigantische katachtige kijkt naar de passerende forenzen alsof het muizen zijn.

Het billboard werd georganiseerd door lokale bedrijven om een mascotte te maken om mensen op te vrolijken tijdens de COVID-19-pandemie.

Het gebogen LED-scherm van 155 vierkante meter kan 4K-beelden weergeven die ongelooflijk realistische 3D-effecten creëren. 

De Jonge gaat coronaregels nog niet aanscherpen

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is vooralsnog niet van plan zomaar nieuwe coronamaatregelen te treffen nu het aantal besmettingen de afgelopen week explosief is gestegen. Tijdens een debat zei hij tegen bezorgde Kamerleden dat hij trouw wil blijven aan de doelen van het coronabeleid. Voorop daarbij staat de bescherming van de zorgsector door het aantal coronapatiënten niet te ver te laten oplopen en de bescherming van kwetsbaren, zoals ouderen.

Omdat het aantal besmettingen opeens sneller toeneemt dan was verwacht, heeft De Jonge een spoedadvies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT). Veruit de meeste positieve tests komen van jongeren. Maar zij worden niet of amper ziek en komen zelden in het ziekenhuis terecht. Toch zijn er volgens De Jonge zeker honderd jongeren die wel werden opgenomen, van wie de helft onderliggend lijden had. Ook de effecten van chronische covid onder (jonge) mensen zijn nog niet bekend. Lees verder bij Skipr.

700 euro boete voor het niet labelen kinderboek over jongen met twee moeders

Een boekwinkel in Boedapest zou een boete van 700 euro hebben betaald voor het niet specifiek labelen van een verhalenboek over gezinnen met ouders van hetzelfde geslacht.

Dat maakte de verantwoordelijke districtscommissaris bekend op de aan de Hongaarse overheid gelieerde televisiezender Hir TV. Het gaat over het boek “What a Family”, dat gaat over een jongen met twee moeders en een meisje met twee vaders. Het kleurrijke boek gaat over alledaagse gebeurtenissen, het onderwerp seksualiteit komt niet voor in het boek.

De arrondissementscommissaris stelt dat de boekhandelaar onvoldoende heeft aangegeven dat de inhoud van het boek afwijkt van de norm die voor dit soort boeken geldt. Dit zou oneerlijke handel zijn. Quote: “Het boek stond tussen andere sprookjesboeken en beging dus een overtreding. Er is geen manier om te vertellen dat dit boek gaat over een gezin dat anders is dan een normaal gezin."

De districtscommissaris nam zijn besluit niet op de recent aangenomen controversiële wet die informatie over homo's en transseksuelen aan banden legt, maar op een wet uit 2011. Volgens zijn interpretatie is er een verplichting om te etiketteren als een product niet voldoet aan de waarden van de grondwet. Deze wet, die in 2011 werd aangenomen onder premier Orban, omschrijft dat een gezin bestaat uit vader, moeder en kind(eren).

Trump klaagt Facebook, Google en Twitter aan voor ban na bestorming Capitool

De voormalige Amerikaanse president Trump klaagt de internetbedrijven Facebook, Google en Twitter aan.

Hij kondigde dit woensdag aan in Bedminster, New Jersey. Trump was verbannen van de grote online platforms en onderneemt daarom ook juridische stappen tegen bedrijfsbazen. De 75-jarige beschuldigt de internetbedrijven van het aantasten van de vrijheid van meningsuiting en het plegen van ongrondwettelijke censuur. Trump streeft naar een class action-rechtszaak waar ook andere mensen van wie de accounts de afgelopen jaren zijn geblokkeerd, moeten kunnen meedoen.

Facebook, Twitter en het Google-videoplatform Youtube hadden Trump geblokkeerd na de bestorming van het Capitool door radicale Trump-fans na het verliezen van de presidentsverkiezingen. De techgiganten gaven Trump de schuld van het geweld door zijn fans en waren bang voor meer aanvallen.

De ex-president weigert tot op de dag van vandaag zijn verkiezingsnederlaag tegen de Democraat Biden van vorig jaar toe te geven. Hij spreekt nog steeds van een massale verkiezingsfraude.

New York roept 'noodtoestand' uit vanwege toename vuurwapengeweld

De Amerikaanse staat New York heeft een "noodtoestand" uitgeroepen omdat het vuurwapengeweld  enorm is toegenomen. Momenteel sterven er meer mensen aan wapengeweld en misdaad "dan aan Covid", zei gouverneur Andrew Cuomo.

Er komt er een speciale politie-eenheid ter bestrijding van de handel in vuurwapens en er wordt een commissaris voor de preventie van vuurwapengeweld aangesteld. Deze persoon wordt geacht samen te werken met sociale diensten, gevangenissen, politie en andere autoriteiten.

Twee nieuwe wetten
Cuomo kondigde ook aan 76 miljoen dollar te investeren in het creëren van banen voor jongeren. Voorts ondertekende hij twee nieuwe wetten: de eerste is bedoeld om het voor burgers gemakkelijker te maken om rechtszaken aan te spannen tegen wapenfabrikanten en -handelaars. De tweede is een wet om te voorkomen dat gezochte criminelen een wapen in handen krijgen.

Slecht record van de nationale feestdag in Chicago
De metropool Chicago noteerde afgelopen 'Independance Day' weekend dramatische cijfers: 100 mensen werden neergeschoten en 18 vermoord in drie dagen tijd. Onder de gewonden zijn meer dan tien kinderen. Volgens de politie zijn er in de eerste zes maanden van 2021 al 332 moorden geteld. Ook vandaag waren er meldingen van wapengeweld: in de ochtend werden drie undercoveragenten doodgeschoten, aldus de politie.

Het aantal moorden in grote Amerikaanse steden is in 2020 met 30 procent gestegen. President Biden kondigde hier tegen verschillende maatregelen aan. Twee weken geleden deelde het Witte Huis mee dat illegale wapenhandel hardhandig zal worden aangepakt - daarnaast zullen er vijf speciale teams worden opgericht met een focus op de steden New York, Chicago, Los Angeles, San Francisco en Washington.

Biden wil het probleem aanpakken met extra geld en verbod op 'ghost guns'
Daarnaast zullen ongebruikte gelden uit het coronahulppakket van $ 1,9 biljoen van maart worden gebruikt om nieuwe politieagenten in dienst te nemen en een betere uitrusting voor de veiligheidsdiensten aan te schaffen. In april kondigde Biden het verbod op 'ghost guns' aan, oftewel wapens die je zelf in elkaar kunt zetten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.