FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 juli 2021

Brandweerman zijn dochtertje (7) gevonden tussen puin van ingestorte flat Miami

Een brandweerman uit Miami vond donderdagavond het lichaam van zijn 7-jarige dochter tijdens het zoeken in het puin van een gedeeltelijk ingestort flatgebouw.

De eerstehulpverlener, wiens identiteit niet is bekend gemaakt, drapeerde zijn jas over het kind en plaatste een kleine vlag van de Verenigde Staten over haar lichaam terwijl ze op een brancard van de puinhoop werd gedragen, zei hij. De brandweerman, zijn broer en andere autoriteiten begeleidden haar door een rij wetshandhavers en hulpdiensten.

Miami Fire Rescue Chief Joseph Zahralban bevestigde de ontwikkeling in een persconferentie. "Onze harten en gebeden zijn bij de families die getroffen zijn door deze gruwelijke tragedie", zei hij. “We kunnen bevestigen dat een lid van onze brandweerfamilie van City of Miami zijn 7-jarige dochter heeft verloren door de ineenstorting. Ze is gisteravond teruggevonden door leden van ons Urban Search and Rescue Team, Florida Task Force 2."

Het dodental is opgelopen tot 20, waarbij de dochter van de brandweerman het derde kind is dat dood is terug gevonden sinds een deel van de Champlain Towers South, een gebouw met 12 verdiepingen op 24 juni instortte, volgens burgemeester Daniella Levine Cava van Miami-Dade County. Vrijdag zijn er nog 128 mensen vermist, tegen 145 op donderdag.

Florida zal waarschijnlijk met een nieuwe reeks uitdagingen worden geconfronteerd nadat orkaan Elsa vrijdagochtend is opgewaardeerd tot een storm van categorie 1. De storm, die het Caribisch gebied teistert, wordt tussen 5 en 6 juli in Florida verwacht.

Nieuwe partij Van Haga gaat Belang van Nederland heten (BVNL)

Voormalig Forum voor Democratie-coryfee Wybren van Haga gaat een nieuwe rechtse partij oprichten. Die gaat Belang van Nederland (BVNL) heten en wordt binnen een aantal weken gelanceerd, zegt hij. Haga splitste zich in mei af van Forum voor Democratie. Hans Smolders en Olaf Ephraim gingen met Van Haga mee. Samen richten ze BVNL op, aldus Van Haga. Lees verder in de Stentor.

EK: Italië in heerlijke wedstrijd net te sterk voor België

België is uitgeschakeld op het EK. De Rode Duivels verloren in een heerlijke halve finale van Italië met 2-1. De Italianen spelen nu in de halve finale tegen Spanje dat eerder op de dag na strafschoppen won van Zwitserland.

In München was het vanaf de eerste minuten genieten tussen België en Italië. Na een eerste kansje van Romelu Lukaku leek Italië op voorsprong te komen vanuit een vrije trap, alleen werd het doelpunt door VAR afgekeurd vanwege buitenspel. Zowel Leonardo Bonucci als Giorgio Chiellini stonden buitenspel.

Zo bleef het 0-0 en wist Gianluigi Donnarumma een voorsprong van België te voorkomen. De Italiaanse doelman redde knap op een inzet van Kevin de Bruyne. Ook was Lukaku nog dicht bij de 1-0, maar opnieuw was Donnarumma die redding bracht. Het spel bleef op en neer golven en het was Italië dat op voorsprong kwam. Na slordig uitverdedigen kreeg Nicoló Barella de bal die vervolgens raak binnenschoot.

Vlak voor rust kwam Italië met een prachtig afstandsschot op 2-0. Lorenzo Insigne was de maker van het prachtige doelpunt, maar nog voor rust zorgde België terug voor de spanning in de wedstrijd. Jérémy Doku werd in de zestien neergelegd, waarna Lukaku vanaf elf meter raak schoot en we de rust in gingen met een 2-1 voor Italië.

Na de rust bleef het tempo hoog tussen de beide landen. Na een uur spelen kreeg België de kans op de 2-2. Na een steekbal van Doku op De Bruyne gaf de blonde middenvelder een open kans aan Lukaku, alleen kreeg de spits de bal er niet in. Daarna bleef België opzoek naar de gelijkmaker en was Lukaku opnieuw dichtbij na een voorzet van Nacer Chadli, alleen kwam hij net te kort. Ook een knappe individuele actie van Doku zorgde voor gevaar, alleen ging zijn schot net over.

In de slotfase bleef Italië overeind, alleen zag het wel Leonardo Spinazzola uitvallen met op het oog een zware blessure, waardoor het in de halve finale speelt tegen Spanje. Voor België zit het EK-toernooi erop.

Vrachtvliegtuig Boeing-737 maakt noodlanding voor de kust bij Hawaii

Een Boeing 737-vrachtvliegtuig van Transair moest wegens een motorstoring een noodlanding maken voor de kust van Hawaii. De Amerikaanse kustwacht heeft beide bemanningsleden gered, een van hen is ernstig gewond, aldus de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. De piloten meldden de storing vlak na vertrek en probeerden nog terug te keren naar Honolulu. "De FAA en de Amerikaanse Transportation Safety Administration (NTSB) onderzoeken het incident."

De bemanningsleden zijn gered met helikopters van de kustwacht en de brandweer, en naar het ziekenhuis gebracht, zegt een woordvoerder van de kustwacht. 

Volgens een bericht op de lokale nieuwssite Hawaii News Now ligt de zwaar gewonde 58-jarige piloot met levensbedreigende verwondingen op de intensive care. De tweede piloot, 50 jaar oud, liep een hoofdwond en verschillende snijwonden op. Het toestel is inmiddels gezonken, maar moet nog worden geborgen meldde Hawaii News Now. Het vliegtuig van Transair vervoert normaal gesproken vracht tussen de belangrijkste Hawaiiaanse eilanden en reisde volgens de FlightAware-website tussen Honolulu op het eiland Oahu en Kahului op Maui.

Volgens onderzoekers is het vliegtuig een minstens 33 jaar oude Boeing 737 Classic, geen 737 MAX. De Boeing 737 MAX haalde de krantenkoppen met twee crashes in Indonesië en Ethiopië met in totaal 346 doden in 2018 en 2019. 


Random Pics van de Dag #352

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Broeksma in olympische handboogselectie ten koste van Van der Ven

Vier Nederlandse handboog sporters doen over drie weken mee aan de Olympische Spelen in Tokyo. Dit zijn Gabriella Schloesser, Sjef van den Berg, Gijs Broeksma en Steve Wijler. Zij zullen Nederland op de uitgestelde Olympische Spelen vertegenwoordigen in vier disciplines.

Met de 27-jarige Gabriela Schloesser heeft Nederland voor het eerst in 25 jaar weer een dame op de Olympische Spelen. Schloesser, die door de liefde naar Nederland is gekomen, pakte de individuele quotumplaats tijdens de European Games in Minsk (2019). Zij doet tijdens de Spelen mee met het individuele vrouwentoernooi en de nieuwe mixed discipline.

Bij de heren wordt Nederland vertegenwoordigd door Sjef van den Berg (26), Gijs Broeksma (21) en Steve Wijler (24). Van den Berg behaalde op de vorige Olympische Spelen een vierde plaats in het individuele toernooi. Broeksma is een talent die afgelopen jaren veel progressie heeft gemaakt. Steve Wijler vestigde zijn naam op het internationale podium in 2017, toen hij zijn eerste wereldbekerwedstrijd direct won. De heren schieten het individuele toernooi, de teamwedstrijden voor heren en één van de heren komt met Gabriela Schloesser uit in de mixed.

Bij de heren valt Rick van der Ven buiten de boot. De nummer vier van de Olympische Spelen in Londen zal wel mee gaan als reserve. Om plek drie ging het tussen Broeksma en Van der Ven. De technische staf van de Nederlandse Handboog Bond koos eind juni uiteindelijk voor Broeksma 'met het oog op de meest kansrijke teamsamenstelling'. 

Al voor de openingsceremonie komen de Nederlandse sporters in actie. Op vrijdag 23 juli schieten alle deelnemers 72 pijlen om de ranking te bepalen voor zowel de mixed teams, dames teams, heren teams en individuele wedstrijden.

Op zaterdag 24 juli wordt de knockoutfase geschoten voor het mixed team. Maandag 26 juli is de dag van de heren teams. De gehele knockoutfase zal daar worden gehouden tot en met de finales voor de medailles. De drie heren komen daar gezamenlijk in actie. Vanaf dinsdag 27 juli is het individuele toernooi met uiteindelijk de dames finale op vrijdag 30 juli en de heren finale op zaterdag 31 juli.

EK: Nieuwe stunt Zwitserland blijft uit: Spanje via penalty's naar halve finale

Spanje heeft vrijdag met de nodige moeite de halve finale van het EK bereikt. De ploeg van bondscoach Luis Enrique schakelde stuntploeg Zwitserland na strafschoppen uit. De Zwitsers moesten de tweede helft met tien man verder na een discutabele rode kaart.

Zwitserland had zich verassend geplaatst voor de kwartfinale nadat ze wereldkampioen Frankrijk had uitgeschakeld na penalty's. In de basisopstelling was er maar een wijzing. Denis Zakaria was de vervanger van de geschorste Granit Xhaka en hij was na zeven minuten de meest ongelukkige speler op het veld. Hij veranderde een schot van richting van Jordi Alba die in het goal ging.

Spanje kwam zo op een gelukkige voorsprong en de wedstrijd leek ideaal te verlopen voor de Spanjaarden. Ze hadden de wedstrijd onder controle zonder grote kansen te creëren. Bij rust was het 1-0 in het voordeel van Spanje, maar na rust kwam Zwitserland beter in de wedstrijd en zorgde voor de nodige dreiging. Zakaria was dicht bij de 1-1 en niet veel later kwam Zwitserland alsnog langszij. Pau Torres en Aymeric Laporte liepen elkaar in de weg, waarna Remo Freuler er met de bal vandoor ging en Xherdan Shaqiri bediende die scoorde.

Zwitserland leek op weg naar een nieuwe stunt maar de scheidsrechter Michael Oliver gooide roet in het eten van de Zwitsers. Hij trok een directe rode kaart voor Freuler, ook de VAR greep niet in, waardoor de Zwitsers het restant van de wedstrijd met tien man verder moest.

Daarna was het voor Zwitserland vooral tegenhouden en kwamen de reguliere speeltijd zonder schade door. Ook in de verlengingen wist de 1-1 vast te houden al kreeg Spanje een aantal handvol kansen om in de verlengingen te beslissen, maar mede door doelman Yann Sommer kan zich gaan opmaken voor een nieuwe penaltyserie op dit EK.

Na de eerste penalty van Spanje mocht Zwitserland hopen op een goede afloop nadat Sergio Busquets op de paal schoot. Maar ook Zwitserland was niet trefzeker van elf meter. Fabian Schär en Manuel Akanji zagen hun strafschop gekeerd, al had Spanje ook een tweede strafschop gemist. Bij een gelijke stand schoot Ruben Vargas hoog over, waarna Oyarzabal Spanje naar de halve finale schoot. Daarin wacht Italië of België.

Flying Wild Hog kondigt Space Punks aan

De Poolse gamestudio Flying Wild Hog heeft vandaag details vrijgegeven van hun nieuwste game Space Punks, de eerste titel die onderdeel uitmaakt van het Jagex Partners-programma. In Space Punks krijgen spelers de kans om zich een weg naar roem, glorie en rijkdom te banen door lucratieve contracten aan te nemen in de verste uithoeken van het sterrenstelsel. 

Space Punks is een top-down lootershooter en speelt zich af in een sciencefiction-omgeving. Spelers kiezen tussen personages en werken in teams van maximaal vier spelers samen om hun vuurkracht te versterken. Ze hebben toegang tot een eindeloos arsenaal aan wapens, granaten en gadgets om vijanden om te leggen en het sterrenstelsel een poepie laten ruiken.

Spelers die tijdens de closed bèta een Founder's Pack kopen vanaf €23,99, ontvangen een aantal exclusieve cosmetische beloningen die ze helpen uitblinken op het slagveld en de Battle Pass voor seizoen 1. De closed bèta van Space Punks is vanaf 14 juli te downloaden voor pc. De open bèta staat gepland voor winter 2021 en de release op consoles voor 2022.

Tesla's topmodel S Plaid ontbrandt tijdens het rijden, 3 dagen na aankoop

Een Tesla model S Plaid is dinsdag in de fik gevlogen terwijl de eigenaar aan het rijden was, slechts drie dagen nadat de in juni op de markt gebrachte auto elektrische auto ($ 129.900) was afgeleverd, vertelde een advocaat van de bestuurder aan Reuters.

De bestuurder, geïdentificeerd als een 'ondernemer', zag rook uit de achterkant van zijn auto komen en probeerde gelijk uit de auto te stappen maar het elektronische deursysteem werkte niet goed, waardoor de bestuurder "kracht moest gebruiken om uit de auto te komen", zei advocaat Mark Geragos vandaag. Het incident vond plaats midden in een woonwijk in Haverford, Pennsylvania, vlakbij het huis van de bestuurder. 

De auto bleef ongeveer 11 tot 12 meter doorrijden voordat hij in een totale 'vuurbal' veranderde. "Het was een verschrikkelijk angstige ervaring. Dit is een gloednieuw model... We doen een onderzoek. We roepen op om de S Plaid niet te gebruiken en hem van de weg te houden totdat we dit tot op de bodem hebben uitgezocht," zei Geragos. 

Reuters heeft om een reactie gevraagd aan Tesla over dit voorval, maar heeft nog geen antwoord gekregen.

Elon Musk, CEO van Tesla, prees vorige maand, tijdens de presentatie in de fabriek van de autofabrikant in Californië zijn Model S-sedan aan als "sneller dan welke Porsche dan ook, veiliger dan welke Volvo dan ook".

Eerder in april deelde Musk mee dat de nieuwe Model S-sedan en Model X-sportwagen allebei een nieuw batterijpakket hebben gekregen. "Het had nogal wat voeten in de aarde om ervoor te zorgen dat de accu van de nieuwe S/X veilig is", zei Musk tijdens een telefonische vergadering over productievertragingen. "Er waren meer problemen dan verwacht bij het ontwikkelen van de nieuwe versie."

Twee brandweerlieden zijn iets meer dan 3 uur bezig geweest om te blussen, vertelde McGarvey aan CNBC.

De brandweer heeft het uitgebrande wrak weggesleept om het ’s nachts veilig op te slaan, zei McGarvey. De eigenaar heeft de auto sindsdien uit die faciliteit laten verwijderen, en zal het voertuig onafhankelijk laten onderzoeken om de oorzaak van de brand te achterhalen. McGarvey zei dat zijn kantoor contact heeft gehad met Tesla en er binnenkort meer informatie zou worden vrijgegeven.

De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) zei dat het "in contact staat met relevante instanties en de fabrikant om informatie over het incident met de S Plaid te verzamelen".

"Als uit gegevens of onderzoeken blijkt dat er een defect of een inherent risico voor de veiligheid bestaat, zal de NHTSA passende maatregelen nemen om het publiek hiertegen te beschermen", aldus de federale veiligheidsdienst.


Trek wint opnieuw tijdrit in Giro voor vrouwen

Net als vorig jaar heeft Trek-Segafredo de openingsrit in de Giro d'Italia voor vrouwen gewonnen. De ploeg met de Nederlandse vrouwen Ellen van Dijk en Lucinda Brand deed 33 minuten en 40 seconden over de tijdrit over 27,7 kilometer.

SD Worx, met Anna van der Breggen, Chantal van den Broek-Blaak en Demi Vollering, werd op zeven tellen achterstand tweede. Van der Breggen won de Giro in 2015, 2017 en 2020. Marianne Vos, die de Giro ook driemaal won, werd met Jumbo-Visma zesde.

De Amerikaanse Ruth Winder is de eerste drager van de roze leiderstrui dit jaar. Ze won eerder dit jaar de Brabantse Pijl.

Ritzege Mohoric in Tour, van der Poel nog steeds in het geel

Matej Mohoric heeft de zevende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Sloveen kwam na 249 kilometer koersen, van Vierzon naar Le Creusot, alleen over de streep. Bovendien nam hij ook de bergtrui over van Ide Schelling. Mathieu van der Poel behield ook vandaag de gele trui. De verliezer van de dag is Primoz Roglic die wederom tijd verloor op zijn concurrenten en een Touroverwinning dit jaar nu wel echt kan vergeten.

Vanuit de start probeerden verschillende renners in de vlucht van de dag te zitten. Onder meer Van der Poel, Van Aert en Alaphilippe waren actief. Er ontstond uiteindelijk een sterke kopgroep van 29 man met onder anderen de dragers van de gele en de groene trui Mathieu van der Poel en Mark Cavendish, Wout van Aert en Vincenzo Nibali. De koplopers werkten goed samen en al gauw was hun voorsprong boven de vier minuten. Hun maximale voorsprong was rond de vijf minuten.

De kopgroep brak 125 kilometer voor de streep. Cavendish, die net daarvoor de tussensprint had gewonnen, Skujins, Godon, en Van Baarle moesten in de achtervolging en slaagden erin weer aan te sluiten. Dat gold niet voor Guerreiro die uiteindelijk weer werd opgeslokt door het peloton.

De eerste beklimming van de dag was de Côte de Château-Chinon van de derde categorie. Mohoric en van Moer reden net onder de top weg en Mohoric was als eerste boven. Het duo wist een gaatje te slaan op de rest van de kopgroep die niet echt op de twee wilden jagen. Het peloton zat op een minuut of zes. Mohoric was ook als eerste boven op de Côte de Glux-en-Glenne van de vierde categorie.

De Belgen Stuyven en Campenaerts reden ook weg uit de groep, waar van een goede samenwerking geen sprake meer was, in de jacht op Mohoric en Van Moer. Zij sloten even later aan. De volgende beklimming was de Côte de la Croix de la Libération van de derde categorie. Campenaerts moest daarop lossen. De groep daarachter werd kleiner. Het was wederom Mohoric die als eerste boven kwam. De volgende beklimming was een col van de tweede categorie, de Signal d'Uchon. Mohoric reed op het stijle gedeelte de twee Belgen eraf. Hij kwam als eerste boven en pakte de bolletjestrui. Roglic had het intussen erg moeilijk in het peloton en moest lossen.

Mohoric kwam ook als eerste boven op de laatste klim van de dag, de Côte de la Gourloye van de vierde categorie. Stuijven kwam als tweed Daarachter een groepje van vier man met Asgreen. Van Aert en Van der Poel reden daar weer samen achter. De 26-jarige Mohoric kwam ondertussen onbedreigd als ritwinnaar over de streep. Van Aert en Van der Poel wisten in de slotfase nog bij de groep Asgreen aan te sluiten.

Nog steeds kinderarbeid in de tabaksteelt

Meer dan een miljoen kinderen wereldwijd gaan dagelijks aan het werk op de tabaksvelden. De strijd tegen kinderarbeid blijkt te stagneren, met grote gevolgen. Betere controle op tabaksproducenten en hun toeleveranciers en het verbreken van de band tussen de VN en de tabaksindustrie kunnen helpen. Zo meldt TabakNee.

In dit – door de VN uitgeroepen – Internationale Jaar van de Uitbanning van Kinderarbeid gaan naar schatting nog steeds meer dan een miljoen kinderen elke dag aan het werk op tabaksplantages. Dit brengt hun gezondheid en toekomst in gevaar. Uit recent onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en Unicef, gepubliceerd op de Internationale Dag tegen Kinderarbeid (12 juni), blijkt bovendien dat de strijd tegen kinderarbeid voor het eerst in twintig jaar is gestagneerd.

Stijging van 6,5 miljoen door pandemie
Over de hele wereld zijn meer dan 160 miljoen kinderen aan het werk. Het aantal kinderen van 5 tot 17 jaar in gevaarlijk werk – gedefinieerd als werk dat hun gezondheid, veiligheid of moraal kan schaden – staat nu op 79 miljoen, een stijging van maar liefst 6,5 miljoen sinds 2016. De VN heeft zich ten doel gesteld om tegen 2025 een einde te maken aan kinderarbeid in al zijn vormen. Maar de coronapandemie heeft de armste landen ter wereld onder druk gezet, waardoor veel kinderen hun school vroegtijdig moesten verlaten en aan het werk zijn gegaan.

‘Kinderarbeid viert hoogtij’
Hoewel het exacte aantal kinderen dat op tabaksvelden werkt niet bekend is, merkte de ILO in 2017 op dat ‘in verarmde gemeenschappen waar tabak wordt verbouwd, kinderarbeid hoogtij viert’. Het citeerde onderzoek uit Malawi waaruit bleek dat 57 procent van alle kinderen in twee tabakproducerende districten kinderarbeid verrichtte. Onder tabaksteeltgezinnen ging het om 63 procent van de kinderen. Het Britse tijdschrift Geographical schatte in 2019 dat wereldwijd tientallen miljoenen kinderen in de tabaksteelt werken. In veel gevallen dwingt de tabaksindustrie boeren met veel te lage vergoedingen tot het gebruik van kinderarbeid, schreef prof. Jeffrey Drope, vicepresident van de afdeling economisch en gezondheidsonderzoek van de American Cancer Society, destijds in een opiniestuk.

Kinderarbeid op tabaksplantages is, anders dan misschien kan worden gedacht, niet iets van lagelonenlanden alleen. Human Rights Watch toonde in 2014 al aan dat het ook in de VS veelvuldig aan de orde is.

Ernstige gezondheidsrisico’s
Kinderen die in de tabaksindustrie werken, zitten niet alleen vast in een cirkel van armoede, ze worden ook blootgesteld aan ernstige gezondheidsrisico’s. Het verbouwen van tabaksbladeren betekent slopende fysieke arbeid, vaak gedurende lange uren in intense hitte. Het betekent ook blootstelling aan pesticiden, chemicaliën en meststoffen en een risico op nicotinevergiftiging of groene tabaksziekte die hoofdpijn, misselijkheid en braken kan veroorzaken.

Oplossingen zoeken
Onderzoekers van de universiteit van Bath grepen de Internationale Dag tegen Kinderarbeid aan om bovengenoemde en andere onderzoeken naar kinderarbeid in de tabaksindustrie tegen het licht te houden en naar oplossingen te zoeken. Adequate sociale bescherming voor iedereen, beter gefinancierd onderwijs, de bevordering van fatsoenlijk en eerlijk loon voor volwassenen en investeringen in infrastructuur en openbare diensten zijn enkele aanbevelingen van de ILO.

Als het gaat om de tabaksindustrie moet er veel meer worden gedaan om tabaksbedrijven en hun toeleveringsketens extern te monitoren en te controleren. De grootste belemmering voor een effectievere tabakscontrole is de industrie zelf, schrijven de onderzoekers uit Bath. In het internationale FCTC-verdrag verplichten overheden zich alternatieve bronnen van inkomsten voor de tabaksboeren te vinden. “Wat kinderarbeid betreft, is het opnieuw de tabaksindustrie die een belangrijk obstakel vormt voor het vermogen van regeringen om tabaksarbeiders en telers te helpen en kinderen te beschermen.”

De tabaksindustrie en de VN
Health Policy Watch, een digitaal platform dat onafhankelijk rapporteert over gezondheidsbeleid, trends en onderzoek, wijst erop dat in de afgelopen decennia de tabaksindustrie heeft geprobeerd beleid te beïnvloeden door samen te werken met verschillende organisaties van de VN. Veel van deze bureaus hebben sindsdien echter de banden met de industrie verbroken, behalve de ngo Eliminating Child Labour in Tobacco-Growing (ECLT).

Deze in Zwitserland gevestigde non-profitorganisatie omschrijft zichzelf als een ‘onafhankelijke stichting’ en een ‘wereldwijde leider’ in het uitbannen van kinderarbeid. In werkelijkheid wordt de ngo zowel gefinancierd als bestuurd door tabaksfabrikanten. Na bijna twee decennia werk is kinderarbeid nog steeds verankerd in de tabaksindustrie, en critici van de ngo stellen dat deze “gefaald heeft in haar verklaarde doelstelling om kinderarbeid in tabak uit te bannen – een probleem dat rechtstreeks verband houdt met de uitbuitende zakelijke praktijken van haar financiers en leden”.

Invloed tabaksindustrie moet stoppen
ECLT neemt deel aan het UN Global Compact (UNGC), ’s werelds grootste initiatief voor duurzaam ondernemen. Inmiddels hebben meer dan 170 maatschappelijke organisaties de UNGC opgeroepen om de deelname van ELCT te beëindigen. Ook Health Policy Watch roept hier opnieuw toe op. “Het beëindigen van kinderarbeid mag niet in handen zijn van een industrie waarvan de toeleveringsketen profiteert van praktijken die de prijs van bladeren laag houden. Een voortgezet partnerschap belooft de uitbanning van kinderarbeid alleen maar te belemmeren. (...) De strijd om de invloed van de tabaksindustrie binnen het VN-systeem uit te bannen is nog niet voorbij, maar het uitsluiten van de ECLT door de UNGC zou een belangrijke stap zijn.”

In Groot-Brittannië zijn British American Tobacco en Imperial Brands voor de rechter gedaagd om de kinderarbeid die zij uitlokken. Recent deden de tabaksfirma’s een poging om onder die vervolging uit te komen. Mogelijk komt het binnenkort ook in Nederland tot een vervolging. In Nederland is in 2019 in de Eerste Kamer het wetsvoorstel Wet zorgplicht kinderarbeid aangenomen, waarmee het importeren van goederen die met kinderarbeid tot stand zijn gekomen, verboden wordt. Bestuurders van bedrijven die steunen op kinderarbeid worden hiermee strafrechtelijk vervolgbaar. De wet treedt waarschijnlijk op 1 januari 2022 in werking.

Kinderarbeid tabaksteelt (Foto:Pixabay)
Kinderarbeid tabaksteelt (Foto:Pixabay)

Binnenstad Zwolle ontruimd wegens doorgezaagde gasleiding

Een finaal doorgezaagde gasleiding in het centrum van Zwolle houdt brandweer, politie en Enexis bezig. Inmiddels zijn meerdere straten ontruimd. De kapotte gasleiding bevond zich in een pand waar werkzaamheden plaatsvinden. Bewoners en winkeliers van omliggende panden werden geëvacueerd en opgevangen in café Tagrijn. Inmiddels is het lek gedicht. Zo meldt de Stentor.

Diverse verbeteringen in The Legend of Zelda: Skyward Sword HD

Nintendo heeft een trailer uitgebracht waarin we enkele van de verbeteringen van The Legend of Zelda: Skyward Sword HD zien.

The Legend of Zelda: Skyward Sword HD voor Nintendo Switch is op verschillende manieren verbeterd, onder andere met betere prestaties, soepelere bewegingsbesturing en nieuwe knoppenbesturing. Daarnaast heeft de game een aantal zogenaamde quality of life-verbeteringen gekregen.

De verbeteringen zijn onder andere:

  • Optionele hulp van Fi: Fi verschijnt alleen in cut-scenes of wanneer nodig en kan daarnaast handmatig worden opgeroepen voor advies of hulp
  • Verbeterde framerate: De game loopt nu op 60 beelden per seconde, waardoor de gameplay soepeler verloopt
  • Dialogen doorspoelen: Spelers kunnen de teksten die in beeld verschijnen vooruitspoelen door op de B-knop te drukken
  • Gestroomlijnde informatie over voorwerpen: Uitleg over verzamelbare voorwerpen, zoals insecten en materialen, verschijnt alleen de eerste keer dat zo’n voorwerp wordt gepakt
  • Tussenfilmpjes overslaan: Spelers kunnen filmpjes overslaan door op de minknop te drukken
  • Autosave: Vorderingen in de game worden automatisch opgeslagen, naast de bestaande optie om handmatig te saven
  • Tutorial-dialogen zijn over te slaan: De inleidende speler-tutorials zijn bijgewerkt om ze minder opdringerig te maken

The Legend of Zelda: Skyward Sword HD verschijnt op 16 juli voor Nintendo Switch.

COVID-19: 962 positief getesten en 7 doden, totaal 1.686.776 en 17.755

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 962 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.686.766 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 11 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 140 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 0 patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 108 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een volledige update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er zijn sinds de vorige update 7 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.755 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: ongebruikte Staatsmijn

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

In de twintigste eeuw werden er in diverse Limburgse mijnen kolen gewonnen, dat gebeurde in particuliere- en staatsmijnen. In Zuid-Limburg waren in de vorige eeuw meer dan tien mijnen in bedrijf, maar wist je dat er één mijn is die wel is aangelegd maar nooit in bedrijf is genomen? In 1952 werd besloten om in Herkenbosch Staatsmijn Beatrix te bouwen en in 1954 startte men met de aanleg van het vijfde Staatsmijn-complex van Limburg. In de jaren '60 konden kolen echter niet meer concurreren met het goedkopere Groningse gas en de kolen uit het buitenland en daarom werd besloten de productie van steenkolen in Nederland te staken.

Het graven van de schachten van Staatsmijn Beatrix was op dat moment al gevorderd tot een diepte van 710 meter. Zonder ooit maar één ton steenkool te winnen in de nieuwe mijn werden de schachten afgesloten met betonnen deksels zodat steenkoolwinning in de toekomst nog mogelijk zou zijn. In de jaren '80 heeft de noordelijke schacht van de mijn nog een paar jaar dienstgedaan als plek van een duikschool en voor het testen van diepzeeapparatuur.

Koningin Juliana tijdens een bezoek aan de in aanbouw zijnde kolenmijn Beatrix (WikiCommons/Joop van Bilsen/Anefo)
Koningin Juliana tijdens een bezoek aan de in aanbouw zijnde kolenmijn Beatrix (WikiCommons/Joop van Bilsen/Anefo)


Orbán haalt uit naar Rutte: ‘Koloniale arrogantie’

De Hongaarse premier Viktor Orbán vindt dat de Nederlandse kritiek op de omstreden nieuwe Hongaarse LHBTI-wet voortvloeit uit het Nederlandse koloniale verleden. "Ze denken gewoon niet na over wat ze wel of niet kunnen zeggen over een ander land en hun wetten”, aldus Orbán vrijdag op de radio.

Eerder daagde Rutte Orbán uit om de EU te verlaten als Orbán zich niet aan de normen en waarden van de EU wil houden. 

Kilometerslang graffitikunstwerk op trottoirs in binnenstad van Leeuwarden

De binnenstad van Leeuwarden wordt van 4 tot en met 8 juli veranderd in een kilometerslang kunstwerk. Van de Voorstreek tot de Peperstraat zullen de trottoirs aan beide zijden voorzien worden van street art. Zo meldt de Leeuwarder Courant.

Het is een initiatief van Voorstreek-ondernemers Jagersma en TDC, het moet een manier worden om de klanten weer welkom te heten in de straten na de ‘grijze en grauwe’ coronatijd.

Israëlische bombardementen op Hamas na brandballonnen vanuit Gaza

Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht bombardementen uitgevoerd op de Gazastrook, nadat Gaza brandballonnen opliet die brandjes veroorzaakten in Israël. Op Twitter laat het Israëlische leger weten dat er bij de aanvallen een opslagplaats voor wapens van Hamas is getroffen. Lees verder bij het AD.

Hier oudere opnamen hoe 'brandbalonnen' worden gemaakt en hoe ze eruit zien:

Complotdenkers moeten stoppen met satanisch-pedofiele verhalen Bodegraven

De rechter heeft vandaag de gemeente Bodegraven-Reeuwijk gelijk gegeven in een kort geding dat de gemeente had aangespannen tegen drie mannen. De drie mannen verspreiden al geruime tijd online verhalen over een satanisch-pedofiel netwerk in Bodegraven. Zij noemen namen van mensen die daarbij volgens hen betrokken zijn (als dader of slachtoffer) en roepen medestanders op tot actie, waaronder het leggen van bloemen op een gemeentelijke begraafplaats.

Geen objectief bewijs
De rechter oordeelt in het vonnis dat de drie mannen direct moeten stoppen met hun acties en de al gepubliceerde verhalen van het internet moeten verwijderen. Als zij dat niet doen moeten zij dwangsommen betalen en kunnen zij uiteindelijk zelfs worden gegijzeld.

Volgens de rechter is er geen enkel objectief bewijs voor de vergaande aantijgingen, die veel onrust onder burgers veroorzaken. De 'hervonden herinneringen' van een van de mannen vormen geen objectief bewijs.

Het belang van de gemeente en haar inwoners om gevrijwaard te blijven van ongefundeerde verdachtmakingen weegt in dit geval zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting van de drie mannen.

Brandweerman mag niet ontslagen worden vanwege lidmaatschap Hells Angels

Het bestuur van de veiligheidsregio Amsterdam Amstelland mag een medewerker van het brandweerkorps niet ontslaan omdat hij lid is van de Hells Angels. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld. De medewerker werd ontslagen omdat de motorclub strafbare feiten zou plegen en vanwege de lopende procedure om de club verboden te verklaren. Volgens het bestuur was het lidmaatschap van de man niet te verenigen met de voorbeeldfunctie die hij als hoofdbrandwacht-plus vervult.

Belangenafweging ontbreekt
De rechtbank Amsterdam heeft in deze zaak geoordeeld dat het bestuur geen zorgvuldige belangenafweging heeft gemaakt toen het de medewerker ontsloeg en droeg het bestuur op een nieuw besluit te nemen. Het bestuur handhaafde in dit nieuwe besluit het ontslag van de brandweerman.

De Centrale Raad van Beroep bevestigt in hoger beroep het oordeel van de rechtbank. Het bestuur heeft bij de afweging de achtergronden en omstandigheden rondom het lidmaatschap van de medewerker niet betrokken. Er is niet onderzocht of, en zo ja, in hoeverre de medewerker direct of indirect betrokken is geweest bij -criminele- activiteiten die verband houden met zijn lidmaatschap of bestuursfunctie (Road Captain) bij Hells Angels die niet verenigbaar zijn met zijn functie bij de werkgever. Ook is geen onderzoek gedaan naar de activiteiten van het charter waarin de medewerker actief is.

Zo’n onderzoek had wel moeten plaatsvinden omdat de brandweerman ongeveer 20 jaren zijn werkzaamheden bij zijn werkgever naar volle tevredenheid heeft uitgeoefend naast zijn lidmaatschap en functie bij Hells Angels. Het dagelijks bestuur was van meet af aan op de hoogte van dit lidmaatschap en deze functie. Dit lidmaatschap heeft nooit geleid tot ontoelaatbare of onwenselijke situaties in de functievervulling, vanwege (schijn van) belangenverstrengeling of andere ongewenste invloed.

Geen verboden organisatie
Daarnaast is van belang dat op dit moment Hells Angels nog geen verboden organisatie is. Daarover loopt een gerechtelijke procedure. Pas als de verbodenverklaring onherroepelijk is, mag de medewerker zijn activiteiten in naam van Hells Angels niet meer voortzetten. Doet hij dat wel, dan mag het bestuur hem om die reden wel ontslaan.

Dienstverband hersteld
Nu het (nog) niet om een verboden organisatie gaat en niet alle leden of charters van dit soort motorclubs crimineel actief zijn, had het bestuur nader onderzoek moeten doen om meer informatie te verkrijgen over het charter waartoe de medewerker behoort en over zijn specifieke positie en activiteiten daarbinnen. Dat heeft het bestuur niet gedaan. Daarom mag de medewerker niet ontslagen worden. Dit betekent dat het dienstverband is hersteld en dat partijen met elkaar in gesprek moeten gaan over de voortzetting daarvan.

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht. Het oordeel in deze zaak is een eindoordeel. Partijen kunnen tegen deze uitspraak dan ook geen hoger beroep instellen.

Rus, Haase en Arends/Middelkoop dubbelen door op Wimbledon

Op Wimbledon zijn ook de dubbeltoernooien van start gegaan, zowel bij de mannen als bij de vrouwen kwamen meerdere dubbels met Nederlandse vertegenwoordiging in actie, met drie keer succes en twee nederlagen als resultaat.

Bij de vrouwen speelde Arantxa Rus samen met de Slowaakse Viktoria Kuzmova in de eerste ronde tegen een Brits wildcardduo. Naomi Broady en Jodie Burrage waren niet opgewassen tegen het als vijftiende geplaatste Nederlands-Slowaakse duo, dat met 6-2, 7-6 (3) won.

Kiki Bertens en Lesley Pattinama Kerkhove openden hun toernooi tegen de Française Elixane Lechemia en de Amerikaanse Ingrid Neel, maar dat duo was te sterk voor de twee Nederlandse speelsters: 1-6, 6-3, 4-6.

De grootste verrassing had niks met Nederlandse deelname te maken: Timea Babos en Kristina Mladenovic, de Hongaars-Franse nummers twee van de plaatsingslijst, gingen al in ronde één onderuit. De Kazachse Zarina Diyas en de Australische Arina Rodionova waren met 6-1, 6-2 veel te sterk.

Robin Haase en Andrey Golubov zijn niet geplaatst, maar het Nederlands-Kazachse duo staat wel in de volgende ronde. De Braziliaan Marcelo Demoliner en de Mexicaan Santiago Gonzalez begonnen iets sterker, maar Haase en zijn kompaan wisten het netjes om te draaien: 6-7 (6), 6-4, 6-4.

Sander Arends en Matwé Middelkoop openden hun toernooi tegen de Duitser Andre Begemann en de Oostenrijkse veteraan Jürgen Melzer, die in 2010 de dubbeltitel al eens pakte. Daar komt er nu in elk geval niet nog één bij, want Arends en Middelkoop waren met 7-6 (2), 4-6, 6-2 te sterk.

Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer waren als tiende geplaatst, met de nadruk op 'waren': Grand Slam-debutanten Lloyd Glasspool en Harri Heliövaara bleken een maat te groot. Het Brits-Finse wildcardduo wist een achterstand om te draaien en stuntte met een 7-5, 3-6, 4-6 zege.

Disneyland Paris weer open: is de magie terug van weggeweest?

Op 17 juni opende Disneyland Paris haar poorten weer, nadat de parken op 30 oktober 2020 noodgedwongen moesten sluiten. Dat betekent dat het magische koninkrijk ruim 230 dagen gesloten is geweest! Nog steeds hebben de parken te maken met coronamaatregelen, maar de achtbanen en draaimolens maken hun rondjes weer. FOK! is op uitnodiging van Disney eens in de parken gaan kijken waarbij we nagaan of een bezoek in coronatijd net zo magisch is als voorheen.

Barty door, Svitolina sneuvelt op Wimbledon

Tennisster Ashleigh Barty heeft zich zonder grote problemen geplaatst voor de derde ronde op Wimbledon. De Australische nummer één van de wereld rekende met 6-4, 6-3 af met de Russische Anna Blinkova.

Voor Elina Svitolina is het toernooi wel klaar: de Oekraïnse nummer drie van de plaatsingslijst was niet opgewassen tegen de Poolse Magda Linette, die met 6-3, 6-4 te sterk was. Viktoria Azarenka (12) begon moeizaam tegen Sorana Cirstea, leek het omdraaien, maar sneuvelde uiteindelijk toch tegen de Roemeense: 7-6 (5), 3-6, 6-4.

Roland Garros-kampioene Barbora Krejcikova (14) plaatste zich met een 7-5, 6-4 zege op de Duitse Andrea Petkovic voor de derde ronde, maar voor Maria Sakkari (15) was het wel klaar: de Griekse ging met 7-5, 6-4 onderuit tegen de Amerikaanse Shelby Rogers.

Topsprintster Richardson dreigt Spelen te missen wegens wiet

Sprintster Sha'Carri Richardson heeft een groot probleem: de 21-jarige Amerikaanse is een van de topfavorieten voor olympisch goud op de 100 meter tijdens de Spelen in Tokyo volgende maand, maar die droom lijkt nu in rook op te gaan.

Tijdens de Amerikaanse trials van vorige maand snelde Richardson in de halve finales - met een beetje hulp van de wind - naar een tijd van 10,64 seconden, slechts vier vrouwen waren ooit sneller. In april liep ze ook al 10,72 seconden, toen wél met een toegestane hoeveelheid wind, een tijd waarmee ze zesde staat op de eeuwige wereldranglijst.

Naar nu blijkt heeft Richardson op de trials echter een plasje afgeleverd waarin men sporen van cannabis heeft gevonden. Zelfs als ze kan aantonen dat het slechts voor recreatief gebruik was, levert het in principe een paar maanden schorsing op, genoeg om de Spelen te missen. Als een sporter akkoord gaat met een behandeling, kan een schorsing gereduceerd worden tot één maand, waardoor ze mogelijk de 4x100 meter nog zou kunnen lopen op 6 augustus.

Richardson heeft nog niet officieel gereageerd, hoewel ze donderdag wel een ietwat cryptische tweet postte: "Ik ben menselijk."

Wimbledon: Van de Zandschulp verliest, Medvedev, Zverev en Federer door

Voor tennisser Botic van de Zandschulp is Wimbledon voorbij. De Nederlander kon in de tweede ronde redelijk mee met Matteo Berrettini, maar de als zevende geplaatste Italiaan was toch net een stukje te sterk voor de mondiale nummer 139: 3-6, 4-6, 6-7 (4).\

De Rus Daniil Medvedev (2) rekende zonder noemenswaardige problemen af met de 18-jarige Spanjaard Carlos Alcaraz (6-4, 6-1, 6-2), terwijl de Duitser Alexander Zverev (4) met 7-5, 6-2, 6-3 van de Amerikaan Tennys Sandgren won. Roger Federer (6) liet zich na een wat stroeve start niet kisten door de ervaren Fransman Richard Gasquet: 7-6 (1), 6-1, 6-4.

Het kostte Roberto Bautista Agut (8) wat meer moeite, maar ook de Spanjaard staat in de derde ronde: Miomir Kecmanovic uit Servië moest er met 6-3, 6-3, 6-7 (3), 3-6, 6-3 aan geloven. De Pool Hubert Hurkacz (14) was met 6-3, 6-2, 6-4 te sterk voor de Amerikaan Marcos Giron, terwijl Grigor Dimitrov (18) sneuvelde tegen de Kazach Andrey Bublik: 6-4, 7-6 (6), 7-6 (4).

Meer details over de monsters, mo-cap en geluid van Dying Light 2

Techland heeft een nieuwe gameplay-trailer uitgebracht voor Dying Light 2: Stay Human genaamd 'Monsters', evenals de tweede aflevering van de deep dive-webserie 'Dying 2 Know'.

Aflevering twee van "Dying 2 Know" toont de nieuwe trailer, een kijkje achter de schermen van de motion capture en het geluidsontwerp van de game.

Dying Light 2: Stay Human komt op 7 december uit voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam en de Epic Games Store.

Star Wars: The Old Republic krijgt Legacy of the Sith-uitbreiding

Ter ere van het aanstaande tienjarig-jubileum van Star Wars: The Old Republic heeft BioWare de uitbreiding Legacy of the Sith onthuld. Er worden in deze uitbreiding een nieuw verhaal, de nieuwe feature Combat Styles en diverse quality of life-upgrades toegevoegd.

Legacy of the Sith stuurt spelers op een militaire campagne om een belangrijke planeet voor hun factie veilig te stellen terwijl ze het plan van Darth Malgus, de rebelse Sith, ontrafelen. Het avontuur reikt naar de uithoeken van een galaxy far, far away, waaronder de aquatische planeet Manaan. Daarnaast verhoogt de grote update de level cap tot level 80 en introduceert het een Flashpoint die zich afspeelt in een bergtombe op de afgelegen planeet Elom en een Operation in de overblijfselen van een onderzoeksstation in de verre ruimte.

Met Combat Styles kunnen spelers onafhankelijk een specifiek klasseverhaal kiezen en dit combineren met skills van andere gerelateerde tech- of force-klassen. De character creation is dan ook vernieuwd. Daarnaast zijn er updates op het gebied van items en loadouts te verwachten.

Star Wars: The Old Republic - Legacy of the Sith

Tour: Etappe 7 - Enorm lange semi-klassieker

De zesde etappe van de Tour de France werd eigenlijk een vrij klassieke sprintrit, gewonnen door Mark Cavendish - hij is echt terug. Vandaag wordt het zeker géén klassieke sprintrit, de Cavendishen van deze wereld hebben er waarschijnlijk iets minder zin in.

De heren vertrekken in Vierzon en zetten koers naar Le Creusot, een etappe van net geen 250 kilometer, even tussendoor op de vrijdagmiddag alsof het niks is. Het is ook geen vlakke rit, vooral in de laatste honderd kilometer moet behoorlijk wat geklommen worden. Niet lang, maar wel vaak, als ware het een heuse klassieker.

Het uitgebreid voorbeschouwen van deze op papier bijzonder fraaie rit laten we weer aan de toch redelijk onovertroffen Rellende_Rotscholier, hier te vinden. De etappe gaat om 11 uur al van start, het is de langste in twintig jaar. De NOS en Canvas zijn er een dik uur later bij, Eurosport is wél gewoon vanaf het begin live. De finish ligt tussen vijf en zes, lekker ruim geschat.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: bewolkt maar droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het op veel plaatsen bewolkt en vooral in het midden en zuiden valt plaatselijk lichte (mot)regen. In het noorden komen enkele opklaringen voor. In de loop van de middag komt op steeds meer plekken de zon tevoorschijn. In het oosten is er nog kans op een lichte bui. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18°C in het Waddengebied tot 23°C plaatselijk in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind. In de avond wordt de wind zwak en veranderlijk.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn er brede opklaringen. Met name in het noorden en oosten kan er op veel plaatsen mist ontstaan. De minima liggen tussen 13°C in Zeeland en 8°C in het noorden. De wind is zwak, overwegend uit een richting tussen oost en zuidoost.

Zaterdag overdag lost de mist snel op en begint de dag op de meeste plaatsen zonnig. In de loop van de dag neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe en in de middag is er in het zuidwesten en westen kans op enkele buien, mogelijk met onweer. De middagtemperatuur loopt uiteen van 22°C aan zee tot plaatselijk 26°C in het midden en zuiden. De wind is zwak tot matig uit oost tot zuidoost, later op de dag wordt de wind variabel. (Bron: KNMI)

De zon is al een tijdje weg, ook vandaag weer (Foto: DJMO)
De zon is weinig te zien, ook vandaag weer (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.