FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 juli 2021

PSV dicht bij volgende voorronde CL dankzij ruime zege op Galatasaray

PSV heeft zich met een 5-1 zege op Galatasaray nagenoeg verzekerd van het halen van de derde voorronde van de Champions League. Eran Zahavi was de belangrijke man van de Eindhovenaren met drie doelpunten en één assist.

PSV kende een droomstart in eigen huis. Al na anderhalve minuut spelen stond de ploeg van Roger Schmidt op voorsprong en dat had PSV te danken aan de doelman van Galatasaray. Fernando Muslera ging ernstig in de fout, waarna Zahavi voor de openingstreffer zorgde. Na het openingsdoelpunt was PSV duidelijk de betere op het veld en Zahavi verdubbelde dan ook in de eerste helft de score. De spits maakte de 2-0 na een assist van Noni Madueke. PSV leek met een comfortabele voorsprong de rust in te gaan, maar uit het niets deed Galatasaray iets terug. Emre Kilinc zorgde met een kopbal voor de aansluitingstreffer.

Na rust stelde PSV orde op zaken. Galatasaray, had ook in de tweede helft weinig in te brengen en Mario Götze schoot na een assist van Zahavi op mooie wijze de 3-1 binnen. In de slotfase van de wedstrijd werd het nog 5-1 na goals van Zahavi en Götze. Dankzij de ruime zege lijkt de derde voorronde van de Champions League niet meer te ontgaan en daarin speelt het tegen Celtic en FC Midtjylland. In Schotland werd het tussen die ploegen 1-1.

Familie Peter R. De Vries bedankt de duizenden mensen die naar Carré kwamen

De familie van Peter R. de Vries heeft via een boodschap in tv-programma RTL Boulevard alle mensen die vandaag naar Carré zijn gekomen om hem te herdenken bedankt.


Herdenking Peter R. de Vries (Bron: YouTube/AT5)

"Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen uit het hele land gekomen zijn om Peter hun laatste eer te bewijzen. Dit raakt ons enorm", aldus de familie. "Peter vond het belangrijk dat iedereen voor wie hij iets betekend heeft, afscheid van hem kon nemen. Wij willen iedereen bedanken voor dit gebaar en de massale steun die wij de afgelopen periode hebben mogen ontvangen."

De uitvaart van De Vries vindt morgen in besloten kring plaats met slechts 800 genodigden.

PES heet tegenwoordig eFootball, wordt free-to-play

Konami heeft bekendgemaakt dat zijn langlopende voetbal-franchise Pro Evolution Soccer (PES) voortaan eFootball gaat heten. De nieuwste iteratie uit de computerspelserie van de Japanse fabrikant zal later dit jaar verschijnen voor consoles, pc en mobile met ondersteuning voor cross-play.

Er liggen grootse plannen voor de release en nazorg van eFootball, dat in de herfst moet uitkomen voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en PC, uitsluitend in digitale hoedanigheid. iOS- en Android-versies verschijnen snel daarna. Er zullen spoedig meer details volgen over de gameplay, maar Konami liet alvast weten dat er een nieuwe feature in de game zit genaamd Motion Matching, waarmee het reeksen van acties van spelers converteert naar realistische series van animaties. "Het systeem biedt meer dan vier keer zoveel animaties als voorheen, waarmee een zeer realistisch gevoel van beweging wordt bereikt", zo is te lezen in een verklaring.

Verder zegt Konami toe om met regelmaat nieuwe content toe te voegen inclusief nieuwe game-modi en is er later cross-play mogelijk tussen alle systemen inclusief last-gen consoles. Verder lijkt er weer een myClub-achtige feature aanwezig te zijn met een team-building mode en zijn er online leagues waarmee je met je originele team kunt strijden in wereldwijde competitieve matches. Al met al dus grootse plannen voor eFootball, bekijk de road-map en onthullingstrailer van eFootball hieronder.


1ste Politionele Actie 74 jaar geleden

Het is vandaag precies 74 jaar geleden dat de regering besloot om de Nederlandse Krijgsmacht grootschalig in te zetten in voormalig Nederlands-Indië. Op 21 juli 1947 begon daarmee de eerste Politionele Actie. De officiële opdracht was de “rust en orde te herstellen” in de toen door chaos en geweld geteisterde archipel.

De militaire inzet kwam pas na de Bersiap, dat Maleis is voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië. Gedurende deze uiterst gewelddadige periode, waarvan de hoogtijdagen in ieder geval in de steden liep vanaf september 1945 en begin 1946, zijn duizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse en/of Europese afkomst. Het geweld tegen én de moordpartijen op de burgerbevolking stopten niet na 1946, maar ging door tot eind jaren 40. Medio 1947 was er opnieuw sprake van een explosie van geweld, die ook wel wordt aangeduid als de Tweede Bersiap.

Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere bevolkingsgroepen werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel. Het was tegen deze achtergrond dat de Politionele Acties plaatsvonden. In totaal werden daarbij ruim 200.000 militairen ingezet, waaronder 120.000 dienstplichtigen en 20.000 oorlogsvrijwilligers uit Nederland en 60.000 militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Tussen 1945 en 1962 sneuvelden in totaal 6.300 militairen. Aan Indonesische zijde zouden 100.000 doden zijn gevallen, al wordt bij dat aantal volgens critici onvoldoende rekening gehouden met slachtoffers die door Indonesisch geweld onderling zijn gevallen.

 

Jakobsen boekt in Ronde van Wallonië eerste zege sinds zwaar ongeval in Polen

Fabio Jakobsen heeft zijn eerste zege geboekt sinds zijn zware valpartij in de Ronde van Polen van vorig jaar. De Nederlander van Deceuninck-Quick Step was tijdens de tweede etappe van de Ronde van Wallonië de beste in een massasprint op Circuit Zolder. Dylan Groenewegen, die de val in Polen de veroorzaakte won dinsdag de eerste rit in de Ronde van Wallonië.

Normaal gesproken zou de tweede rit in de Ronde van Wallonië niet verreden worden vanwege de overstromingen, maar de organisatie vond een alternatief op het circuit van Zolder. De renners moesten dertig rondes afleggen op het autocircuit.

Op het autocircuit kregen we een kopgroep, maar door de controle in het peloton door de sprintersploegen werd al duidelijk dat we op het circuit van Zolder een nieuwe massasprint kregen. In die sprint was Jakobsen de snelste. Bijna één jaar geleden na zijn zware valpartij mocht de jonge Nederlander eindelijk weer zijn handen omhoog steken in een koers. Hij won voor Fernando Gaviria en Amaury Capiot.

Jeff Bezos dankt Amazon-personeel en -klanten: 'Jullie hebben voor alles betaald!'

Jeff Bezos is dinsdag met zijn eigen ruimteschip een stukje de ruimte ingeschoten. Gedurende vier minuten mocht hij, samen met drie andere passagiers, van de gewichtsloosheid genieten. 

Na terugkomst op aarde was de oprichter van Amazon maar wat tevreden en daarbij vergat hij niet die mensen aan wie hij dit allemaal te danken heeft. "Ik wil elke Amazon-werknemer en Amazon-klant bedanken, want jullie hebben hier allemaal voor betaald", zo zei hij tijdens de persconferentie na de landing. "Vanuit de grond van mijn hart, het wordt gewaardeerd."

Het moge geen geheim zijn dat de werknemers van Amazon op zijn zachtst gezegd 'ontevreden zijn' over hun werkomstandigheden. Zo wordt er hardop geklaagd over het uitblijven van toiletpauzes waardoor werknemers in flessen moeten plassen, waarbij ze ook nog eens vele uren moeten werken voor een schijnloontje onder schijnbaar erbarmelijke omstandigheden.

Werknemers lieten dan ook weten dat de vriendschappelijke gevoelens van de baas niet beantwoord worden. "Ik hoorde dat hij naar de ruimte ging, maar het kon me geen bal schelen", aldus een werknemer. "Ik ken niemand die voor de tv heeft gezeten om te kijken", zei een ander, die er nog aan toe voegde dat sommige collega's het niet erg hadden gevonden als Bezos op Jupiter een mooi stekje voor zichzelf had gevonden om te rentenieren.

Een derde collega zei dat Bezos' dankwoord voortkomt uit schuldgevoelens. "Hij weet dat hij fout zit door geld te verdienen over de rug van zijn werknemers die als slaven worden behandeld."

Lees ook: Eerste Nederlandse ruimtetoerist veilig op aarde

Anderen besloten Bezos aan te vallen op zijn ontwijking van het betalen van belastingen. "Hij kan beter de autoriteiten over de hele wereld bedanken. Zij laten toe dat hij het betalen van belastingen kan ontwijken."

Eén iemand was wel positief. President Joe Biden was door zijn assistenten toegefluisterd dat hij de reis van Bezos top moest vinden. Of, zoals zijn woordvoerder Jen Psaki altijd voor hem spreekt: "De vlucht van de Blue Origin was een klassiek voorbeeld van Amerikaanse uitzonderlijkheid. Zo zien wij dat."

Brit (22) opgepakt voor megahack Twitter, waaronder account van Wilders

In Spanje is een 22-jarige Brit opgepakt die wordt verdacht van betrokkenheid bij de grote Twitterhack in 2020. Toen lukte het de hackers om toegang te krijgen tot zo’n 130 accounts op de berichtendienst, waaronder die van PVV-leider Geert Wilders, de Amerikaanse president Joe Biden, oud-president Barrack Obama en steenrijke zakenlieden als Jeff Bezos, Bill Gates en Elon Musk. Lees verder bij de Stentor.

OS: Recordaantal goals bij zege Oranjeleeuwinnen

Nederland heeft de eerste wedstrijd op de Olympische Spelen zoals verwacht gewonnen. Bij het vrouwenvoetbal werd laagvlieger Zambia gemakkelijk verslagen. De Leeuwinnen scoorden tien maal, een record, maar kregen er wel maar liefst drie tegen van Zambia.

Al vroeg in de wedstrijd bleek dat Zambia nog best wat aanvallende intenties had. Echt gevaarlijk werd het nog niet, maar het leek wel even dreigend. Na vijf minuten bleek echter dat er defensief een hoop niet klopte, verdedigen op een lijn leek in Zambia een onbekend begrip. De constante gaten in de defensie werden benut door lange ballen achter de defensie en steekpasses. Bij de 1-0 was daar nog hulp bij van de Zambiaanse keeper nadat zij bij het uitkomen de bal volledig miste, bij de 2-0 en de 3-0 deed de Nederlandse equipe het hoofdzakelijk zelf. Het telraam kon er na een kwartier bij die stand al bij gepakt worden. Miedema (2x) en Martens stonden al op het scorebord.

Toch konden de Leeuwinnen niet verslappen, na een vergelijkbare fout bij het uitkomen van doelvrouw van Veenendaal werd het plots 3-1. Hierna werd de eerste helft wat rustiger uitgespeeld, maar er vielen wel nog drie goals. Miedema, Martens en van der Sanden kwamen allemaal tot scoren. In de tweede helft ging Nederland vrolijk verder. Miedema prikte er nog maar eentje bij en daarna kwamen Roord en invalster Beerensteyn aan de beurt. Een tweede invalster, Pelova, zorgde voor de 10-1.

Hiermee leek Nederland op weg naar meerdere records. Het doelpuntrijkste duel ooit op het Olympisch vrouwenvoetbaltoernooi was een 8-0 zege van Duitsland op China in 2004, maar dit was nu al verslagen: Ook het grootste aantal goals in een wedstrijd van een enkele equipe was daarmee duidelijk uit de boeken. Die 8-0 bleef wel de grootste zege ooit, want Zambia kreeg er plots zin in en scoorde nog twee keer, door slap defensief optreden van Nederland.

Nederland leidt nu in Groep F voor Brazilië, dat met 5-0 China versloeg. Op zaterdag mogen deze twee landen met drie punten tegen elkaar, waarbij groepswinst al op het spel lijkt te staan. In de andere groepen wist Australië met 2-1 Nieuw-Zeeland te verslaan in Groep G, om gelijk te komen met Zweden. Japan en Canada deelden de punten met een 1-1 gelijkspel in Groep E, Groot-Brittannië gaat hierdoor alleen aan de leiding.

Hongarije houdt referendum over omstreden 'LGBTQ-wet'

De extreemrechtse premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft aangekondigd dat zijn regering een landelijk referendum zal houden over "kinderbescherming", een eufemisme voor delen van een recente wet die algemeen wordt veroordeeld als discriminerend en die elke afbeelding van LHBT's in materiaal voor kinderen verbiedt.

“LHBTQ-activisten bezoeken kleuterscholen en scholen en geven lessen seksuele voorlichting. Dat willen ze hier in Hongarije ook doen”, zegt Orbán in een videoverklaring die vandaag op Facebook is geplaatst.

Het referendum zal vijf vragen bevatten, meestal in suggestief gestelde taal. Een van de vragen is: “Ondersteunt u dat minderjarigen zonder enige beperking media-inhoud van seksuele aard te zien krijgen die hun ontwikkeling kan beïnvloeden?”

Orbán kondigde het referendum drie dagen voor de Budapest Pride-mars op zaterdag aan.

De nieuwe wet van Hongarije is eerder deze maand in werking getreden. Het lijkt homoseksualiteit en pedofilie door elkaar te halen, en is deels gemodelleerd naar een Russische wet die zogenaamde "homopropaganda" onder minderjarigen verbood. De Hongaarse wet gaat verder en maakt het een strafbaar feit om homoseksualiteit of geslachtsverandering aan minderjarigen te "promoten of uit te beelden". Ook wordt seksuele voorlichting op scholen beperkt tot door de overheid goedgekeurde organisaties.

Vorige maand beschreef de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, het wetsvoorstel als "een schande" en discriminerend. "Ik zal alle wettelijke bevoegdheden van [de] Europese Commissie gebruiken om ervoor te zorgen dat de rechten van alle EU-burgers worden gegarandeerd", schreef ze op Twitter.

Orbán wordt volgend voorjaar geconfronteerd met verkiezingen tegen een nieuw gevormde oppositiecoalitie, wat een zwaar bevochten wedloop kan worden. De krachtige anti-LHBT-retoriek lijkt deel uit te maken van een politieke strategie om een nieuw doelwit te vinden voor het versterken van de steun voor de Fidesz-partij van Orbán, na jarenlang campagne te hebben gevoerd tegen vluchtelingen en migratie.

"De toekomst van onze kinderen staat op het spel, dus we kunnen Brussel niet zijn gang laten gaan", zei Orbán.

"De premier vroeg de Hongaren om nee te zeggen op deze vragen, net zoals ze vijf jaar geleden deden toen we Brussel ervan weerhielden ons migranten op te dringen", zei Orbáns woordvoerder Zoltán Kovács in een blogpost.

Een referendum in 2016 over verplichte quota voor migranten voldeed zelfs niet aan de vereiste opkomst van 50% om bindend te zijn, hoewel de overgrote meerderheid van de uitgebrachte stemmen in het voordeel van de regering was.

Mensenrechtengroepen zeggen dat het referendum de discriminatie en stigmatisering van de Hongaarse LHBT-gemeenschap zal vergroten en het leven voor LHBT-kinderen moeilijker en gevaarlijker zal maken.

“Het organiseren van een referendum om de grondrechten van een minderheid weg te nemen, doet ons denken aan Europa in de jaren dertig”, zegt Rémy Bonny, een Belgische LGBT-rechtenactivist, in een verklaring. “Dit referendum plaatst niet alleen de LGBTIQ-gemeenschap terug in de kast, het brengt ook de basisrechten van kinderen in gevaar.”

Maaltijdbezorgdienst krijgt boete van ¤ 176.000,-

Een platform voor de bezorging van maaltijden heeft van de Inspectie SZW een boete gekregen van € 176.000,-. Het platform heeft in 2018 22 buitenlandse werknemers (vreemdelingen) maaltijden laten bezorgen. Het platform had voor hen geen werkvergunning aangevraagd terwijl dit wel verplicht is. Het bedrijf overtreedt hiermee de Wet arbeid vreemdelingen (Wav).

Een werkgever dient er voor te zorgen dat regels die gelden voor buitenlandse werknemers worden nageleefd. Uit onderzoek van de Inspectie SZW is gebleken dat de vreemdelingen maaltijden hebben bezorgd. Op basis van het boeterapport is geconcludeerd dat de werkzaamheden onder gezag van het platform hebben plaatsgevonden. Daarmee worden de vreemdelingen niet als zelfstandige aangemerkt, en gold er geen uitzondering op de werkvergunningsplicht.

Voetbal-spelregelboekje uit 1859 geveild voor 66.000 euro

Een van de oudste nog bestaande boekjes over spelregels voor voetbal werd geveild voor zo'n 66.000 euro bij veilinghuis Sotheby's.

Het boek is gedrukt in 1859 en bevat tal van handgeschreven toevoegingen waarmee onder meer de hands-spelregel nader werd aangescherpt. Het is "niet alleen een belangrijk artefact op zich, het geeft ons ook een uniek inzicht in de ontwikkeling van de spelregels door de handgeschreven notities", aldus het veilinghuis: "Dit stukje sportgeschiedenis brengt ons terug naar de oorsprong van het spel meer dan 160 jaar geleden Jaren."

Amsterdamse rechtbank staat wijziging van geslachtsaanduiding in ‘X’ toe

De rechtbank Amsterdam heeft vandaag het verzoek toegewezen van een als vrouw geboren persoon om een non-binaire geslachtsaanduiding in de geboorteakte op te nemen. De wet kent deze mogelijkheid niet. Voor transgenders is het wel mogelijk om een wijziging van het geslacht aan de geboorte akte toe te voegen.

Neutrale geslachtelijke identiteit
In eerdere uitspraken van andere rechtbanken in het land is een maatschappelijke en (internationaal) juridische erkenning van een neutrale geslachtelijke identiteit aangenomen. Volgens die uitspraken is het aan de wetgever is om te voorzien in regelgeving omtrent neutrale (of non-binaire) geslachtsaanduiding.

Gelijke behandeling
De Amsterdamse rechtbank ziet in de laatste wijziging in de Algemene wet gelijke behandeling aanleiding om te oordelen dat er een ongerechtvaardigd onderscheid wordt gemaakt tussen personen die de overtuiging hebben tot het andere geslacht te behoren en personen die de overtuiging hebben buiten de exclusief mannelijk of vrouwelijke geslachtsaanduiding te vallen. Daarom wordt het verzoek tot wijziging van de geslachtsaanduiding van vrouwelijk (F) in non-binair (X) toegewezen, ook al biedt de wet deze mogelijkheid tot op heden niet.

10 maanden cel voor zware mishandeling van agent op A12 bij Zevenaar

De rechtbank veroordeelt een 49-jarige man uit Duitsland tot 10 maanden gevangenisstraf voor het plegen van een zware mishandeling tegen een agent en voor het plegen van verzet met geweld waarbij een andere agent letsel heeft opgelopen. De rechtbank spreekt de man vrij van poging tot doodslag.

Op 13 maart 2021 controleerden politieagenten de man op de A12 bij Zevenaar - naar aanleiding van een ANPR-hit - op zijn ID-bewijs. De bestuurder zou zonder rijbewijs rijden, mogelijk onder invloed van middelen zijn en was eerder verbaal gewelddadig geweest. De man tierde en riep dat hij een exorcist was. Toen de agenten zagen dat de man weg wilde rijden, probeerde 1 van de 2 agenten zijn autosleutel af te pakken. De man sloeg de agent vervolgens meerdere keren op zijn hoofd en gezicht. De man had een autosleutel in zijn vuist waarmee hij de agent stak en prikte. De agent hield hier letsel aan over, onder meer een litteken in zijn gezicht, boven zijn lip.

Geen poging doodslag
De rechtbank vindt niet bewezen dat verdachte schuldig is aan een poging tot doodslag. Zij vindt wel bewezen dat de man de agent zwaar heeft mishandeld. Daarbij verzette de man verdachte zich tegen zijn aanhouding. Volgens de rechtbank deed hij dit met geweld en bracht hij een (andere) agent daardoor letsel toe.

Beroep psychische overmacht verworpen
De advocaat van de man deed een beroep op psychische overmacht. De rechtbank verwerpt dit beroep. De rechtbank wil van de verdediging aannemen dat de man onder hoge spanning verkeerde, verward en extreem angstig was en dat hij daarom zo reageerde op het optreden van de politieagent. De agent trad echter rechtmatig op. Hij handelde ter bescherming van de verkeersveiligheid. Daarom wordt het beroep op psychische overmacht verworpen.

Bepalen straf
Bij de strafbepaling neemt de rechtbank onder meer mee dat dit misdrijf zich afspeelde op de vluchtstrook van de A12. Het gedrag van de man was daarmee bijzonder gevaarzettend. Ook houdt de rechtbank rekening met de omstandigheid dat het dossier aanleiding biedt om aan te nemen dat verdachte tijdens het delict in een psychose verkeerde. Maar dit kon niet door een psychiater worden vastgesteld, waardoor het misdrijf niet in verminderde mate aan hem kan worden toegerekend.

De officier van justitie eiste een celstraf van 5 jaar gevangenisstraf. De opgelegde straf is lager, omdat de rechtbank de poging doodslag niet bewezen vindt.

COVID-19: 6.945 positief getesten en 3 doden, totaal 1.821.040 en 17.786

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6.945 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.821.040 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 65 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 322 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 13 patiënten opgenomen, er liggen nu 106 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.786 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

GGD GHOR Nederland ondervindt ernstige hinder door DDoS-aanvallen

Als gevolg van enkele DDoS-aanvallen is het voor burgers sinds gisteren herhaaldelijk niet mogelijk om met hun DigiD-gegevens in te loggen op GGD-websites. Ook vanochtend leidde dit er tijdelijk toe dat verschillende websites onbereikbaar waren. Gedurende een DDoS-aanval kunnen burgers problemen hebben om:

– testuitslagen te bekijken;
– afspraken te maken voor een coronatest of vaccinatie;
– eerder gemaakte afspraken in te zien.

Als alternatief voor het doorgeven van testuitslagen belt GGD GHOR Nederland mensen op, die online hun uitslag nog niet hebben kunnen inzien, om hun negatieve testuitslagen door te geven. In het kader van bron- en contactonderzoek worden mensen met een positieve testuitslag altijd geïnformeerd en krijgen zij ook adviezen over isolatie en het informeren van hun contacten.

De GGD vraagt dat als het online niet lukt om afspraken te maken om telefonisch contact op te nemen met de GGD. Als alternatief voor testafspraken kan men bellen met het landelijk nummer 0800-1202. Voor vaccinatieafspraken is het telefoonnummer 0800-7070 beschikbaar. Beide nummers zijn zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur ‘s ochtends tot 20.00 uur ‘s avonds. Let op: burgers kunnen niet zelf bellen voor hun coronatestuitslag.

De DDoS-aanvallen hebben geen invloed op de werking van het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Op dit moment werkt de leverancier hard aan een structurele oplossing.

Vooral minder immigranten van buiten de EU in 2020

In 2020 kwamen 171 duizend immigranten naar Nederland die niet de Nederlandse nationaliteit hadden, 44 duizend minder dan in 2019. Vooral het aantal immigranten van buiten de Europese Unie of EFTA-landen (Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland) nam af. Binnen deze groep vond de grootste daling plaats onder kennismigranten: in 2020 kwamen bijna de helft minder kennismigranten van buiten de EU/EFTA naar Nederland. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over migratiemotieven.

Ruim 50 duizend mensen met de Nederlandse nationaliteit keerden in 2020 terug naar Nederland, bijna 4 duizend minder dan een jaar eerder.

Immigranten, nationaliteit
Immigranten, nationaliteit

30 duizend minder immigranten van buiten EU/EFTA
Het aantal niet-EU-/EFTA-immigranten daalde in 2020 met 30 duizend naar 61,7 duizend, waarmee het weer op het niveau kwam van 2002-2003 en 2014. Er kwamen vooral minder kennismigranten naar Nederland: met 7,0 duizend bijna de helft minder dan in 2019 (12,8 duizend). Het aantal overige arbeidsmigranten daalde met ruim een derde naar 5,0 duizend. Een vergelijkbare daling is te zien bij studiemigranten (6,3 duizend) en gezinsmigranten (8,7 duizend). Met 11,4 duizend kwamen er 20 procent minder asielmigranten naar Nederland dan in 2019.

Migratiemotief niet EU/ EFTA burgers (CBS)
Migratiemotief niet EU/ EFTA burgers (CBS)

In 2020 kwam ruim een derde van de migranten van buiten de EU/EFTA in het kader van gezinsmigratie naar Nederland. Studie, werk en asiel tekenden elk voor 20 procent van de totale niet-EU-/EFTA- immigratie.

Het motief voor mensen van buiten de EU/EFTA om naar Nederland te komen wordt vooral beïnvloed door beleidsmaatregelen en de politieke situatie elders in de wereld. De afgelopen twintig jaar was gezinshereniging of gezinsvorming een grote drijfveer om naar Nederland te komen, samen met asielmigratie (1999-2002 en 2014-2017). Zowel arbeids- als asielmigranten kunnen partner en/of kinderen laten overkomen. Gezinsleden van asielmigranten die gebruikmaken van de nareisregeling krijgen een asielvergunning en vallen onder de asielmigranten. Het aantal arbeids- en studiemigranten liep tot en met 2019 geleidelijk op.

15 duizend minder immigranten met EU- of EFTA-nationaliteit
Het aantal EU-/EFTA-immigranten daalde in 2020 met 15 duizend en lag met 109 duizend weer op het niveau van 2018. Arbeidsmigratie werd na de EU-uitbreidingen van 2004 en 2007 een steeds belangrijker motief voor EU- en EFTA-burgers om naar Nederland te komen. Sinds 2013 is werk de meestvoorkomende migratiereden onder deze groep. Bijna 35 procent kwam in 2019 naar Nederland om te werken (voor 2020 zijn cijfers naar motief voor deze groep nog niet beschikbaar).

Alle EU-/EFTA-burgers kunnen volgens de Europese wetgeving zonder tewerkstellingsvergunning in een EU-land aan het werk. Voor Polen en de andere landen die in 2004 lid werden van de EU geldt dat vanaf 2007, voor Bulgarije en Roemenië vanaf 2014.

Afgeleid migratiedoel EU-/EFTA-burgers -excl. Nederlandse nationaliteit (CBS)
Afgeleid migratiedoel EU-/EFTA-burgers -excl. Nederlandse nationaliteit (CBS)

Meer niet-Nederlandse emigranten
Niet alle immigranten hebben de intentie zich permanent in Nederland te vestigen; een aanzienlijk deel van hen verlaat Nederland weer na verloop van tijd. Tegenover de 221 duizend immigranten vertrokken 152 duizend mensen in 2020 uit Nederland, 9 duizend minder dan in 2019. De daling komt volledig doordat minder mensen met de Nederlandse nationaliteit emigreerden. Er vertrokken juist meer mensen met een niet-EU-/EFTA-nationaliteit. De emigratie van EU-/EFTA-burgers daalde licht.

Emigranten, nationaliteit (CBS)
Emigranten, nationaliteit (CBS)

Immigratie in eerste maanden van 2021 weer hoger
In de eerste vijf maanden van 2021 trok de immigratie weer aan, blijkt op basis van de voorlopige cijfers. Het aantal immigranten (met de Nederlandse of een andere nationaliteit) dat in maart, april en mei 2021 naar Nederland kwam, ligt nog een paar duizend onder het niveau van 2018 en piekjaar 2019 maar duidelijk boven het aantal in 2020.

Immigratie (CBS)
Immigratie (CBS)

Het nutteloze feitje van de dag: Falende wedstrijdleiding GP Groot-Brittannië

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Voor het feitje van vandaag gaan we vandaag precies 36 jaar terug in de tijd en als je dacht dat de wedstrijdleiding van de Grand Prix van Groot-Brittannië er afgelopen weekend een potje van maakte rond de aanvaring van Lewis Hamilton en Max Verstappen dan hebben we nog een leuke voor je. Want wist je dat de race in 1985 een ronde te vroeg werd afgevlagd? Nu zal dat bij veel Formule 1-races niet veel uitmaken maar destijds wel.

In die tijd was het, door de dorstige turbomotoren en de beperkingen aan de hoeveelheid brandstof die er gebruikt mocht worden, vaak tot aan de laatste ronde spannend of coureurs de eindstreep haalden. Dus toen er na de 65ste ronde in plaats van de 66ste werd afgevlagd betekende dat veel voor bijvoorbeeld Jacques Laffite die als derde werd afgevlagd en vlak na de (te vroege) finish zonder benzine kwam te staan. Op de vijfde plek rolde Derek Warwick met zijn laatste druppels brandstof onder de finishvlag en weet zo nog twee puntjes te scoren (destijds scoorden alleen de plaatsen 1 tot en met 6 punten).

Nelson Piquet die als vierde eindigde, voelde zich van een podium beroofd aangezien Lafitte nooit de volledige raceafstand vol had kunnen maken. Ook Martin Brundle en Gerhard Berger baalden grondig op de zevende en achtste plaats. Zij hadden zeker punten gescoord als de race de bedoelde 66 ronden had geduurd. "Je zou mogen eisen dat ze van 66 ronden af kunnen tellen naar 0", aldus een boze Berger na afloop.

Racewinnaar Alain Prost (WikiCommons/PSParrot)
Racewinnaar Alain Prost (WikiCommons/PSParrot)

Den Haag versterkt aanpak voorkomen vrouwelijke genitale verminking

Ruim 600 huisartsen in Den Haag en regio worden nadrukkelijk betrokken bij de aanpak van vrouwelijke genitale verminking (VGV). Dat is een van de onderdelen van het nieuwe actieplan ‘Aanpak Vrouwelijke Genitale Verminking in (regio) Den Haag’. Wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid heeft het nieuwe actieplan vorige week samen met burgemeester Jan van Zanen (Veiligheid) aan de gemeenteraad aangeboden.

Huisartsen zetten zich samen met jeugdartsen, verloskundigen, sleutelpersonen en jongerenambassadeurs dagelijks in om vrouwelijke genitale verminking te voorkomen, bespreekbaar te maken, te signaleren en gepaste hulp te bieden aan slachtoffers.

Als onderdeel van het nieuwe actieplan hebben inmiddels ruim 600 huisartsen in Den Haag en regio de routekaart ‘Stop VGV’ ontvangen. Zij hebben een belangrijke signaalfunctie bij VGV en bij het doorverwijzen van vrouwen (en hun dochters), bijvoorbeeld naar het speciale nazorgspreekuur van de polikliniek gynaecologie van het HagaZiekenhuis. Den Haag was in 2012 de eerste gemeente in Nederland met zo’n spreekuur. Het laagdrempelige karakter van het nazorgspreekuur maakt de weg vrij voor ondersteuning en (medische) zorg bij psychische en lichamelijke klachten.

Opleiden jonge ambassadeurs
Bij GGD Haaglanden zijn 20 sleutelpersonen actief uit Somalië, Ethiopië, Soedan, Eritrea, Egypte en Togo. Daarnaast is de gemeente onder leiding van expert Zahra Naleie (Federatie van Somalische Associaties Nederland) recent begonnen met het opleiden van een groep jonge ambassadeurs. Zij kunnen de jongere risicogroepen goed bereiken en hen helpen bij de (culturele) verandering van binnenuit. Sleutelpersonen en ambassadeurs zijn vrouwen én mannen afkomstig uit landen waar VGV voorkomt. Zij spelen een cruciale rol bij de Haagse aanpak en zijn getraind om VGV bespreekbaar te maken bij mensen in de doelgroep. Dat doen zij in individuele gesprekken, maar ook in huiskamerbijeenkomsten. Ook kunnen zij professionals (bijvoorbeeld van Veilig Thuis Haaglanden en het Centrum Jeugd en Gezin Den Haag) ondersteunen in hun contact met ouders.

“Met de toename in onze stad van de culturele diversiteit zijn naast mooie tradities en gebruiken ook kwalijke en schadelijke praktijken meegekomen, zoals eerwraak, gedwongen huwelijken en VGV. In sommige gemeenschappen bevestigen deze praktijken de traditionele culturele groepsidentiteit. Daar als individueel lid van de groep tegenin gaan, zonder hulp, is moeilijk. En een louter repressieve aanpak zonder onderkenning van de cultuur is riskant: deze praktijken gaan dan ondergronds en potentiële slachtoffers durven zich niet meer te melden. Inzetten op preventie en nazorg is kansrijker”, zegt zorgwethouder Kavita Parbhudayal.

Barbaars ritueel
Met de zomervakantie breekt voor velen een tijd van ontspanning en plezier aan. Maar voor soms nog heel jonge meisjes, ook uit Den Haag, kan deze vakantie leiden tot een tragische wending van hun vaak nog piepjonge leven. Onder het mom van culturele traditie wordt in de landen van herkomst van hun (groot)ouders dan het barbaarse ritueel van de genitale verminking voltrokken. Meest recente Nederlandse cijfers tonen aan dat 41.000 vrouwen besneden zijn en nog eens 4200 meisjes het risico lopen om die verminking de komende 20 jaar te ondergaan.

Vrouwelijke genitale verminking is een onherstelbare vorm van mishandeling en een schending van de lichamelijke integriteit. Bescherming van die integriteit is een van de kerntaken van onze rechtsstaat en verankerd in de grondwet. Iedereen die VGV uitvoert of op de een of andere manier meewerkt aan de besnijdenis van een meisje is strafbaar, ook als dat buiten Nederland is gebeurd. Er zijn geen aanwijzingen dat de besnijdenis van meisjes ook in Nederland plaatsvindt.

De Haagse aanpak bestaat daarmee uit een combinatie van preventie, wetshandhaving en nazorg voor vrouwen die een besnijdenis hebben ondergaan. Preventie begint al wanneer een zuigeling van ouders uit risicolanden 2 weken oud is en professionals van het Centrum Jeugd en Gezin Den Haag op huisbezoek gaan. Zij wijzen ouders op de onherstelbare schade van VGV en wijzen moeders met besnijdenisklachten door naar de nazorgpoli in het HagaZiekenhuis. Ook ontvangen ouders de verklaring tegen meisjesbesnijdenis. Hiermee kunnen zij familieleden informeren dat het besnijden van meisjes in Nederland strafbaar is. Die verklaring is in meerdere talen beschikbaar.

Het nieuwe actieplan ‘Aanpak Vrouwelijke Genitale Verminking in (regio) Den Haag’ is het resultaat van afspraken die in het coalitieakkoord ‘Samen voor de Stad’ (2019-2022) zijn gemaakt. Ook voert het stadsbestuur met dit actieplan een onlangs aangenomen motie uit van gemeenteraadslid Frans de Graaf van coalitiepartij VVD en beantwoordt het hiermee een uitgebreide serie schriftelijke vragen van raadslid Fatima Faïd van oppositiepartij HSP.

Voor het intensiveren van de Haagse aanpak van VGV en andere schadelijke praktijken ontvangt de gemeente van het Rijk 360.000 euro; in totaal stelt het Rijk 5 miljoen euro voor 2 jaar aan gemeenten beschikbaar om de landelijke Actieagenda Schadelijke Praktijken te kunnen uitvoeren.

Het complete actieplan van Den Haag is hier in te zien.

Kinder-ic's stromen vol door snelle verspreiding RS-virus

Het RS-virus (respiratoir syncytieel-virus) verspreidt zich zo hard dat alle bedden op de kinderic’s dinsdag vol lagen, meldt het AD. Zeker één patiëntje moest naar een ziekenhuis in Antwerpen uitwijken. Meerdere hospitalen moeten geplande operaties uitstellen, omdat er niet genoeg kinderbedden zijn.

De uitbraak begon een week of drie geleden in Rotterdam, maar breidde zich uit naar Amsterdam en omgeving, de regio Nijmegen en Limburg. Intussen zijn er in het hele land ernstig zieke kinderen. Dinsdagmiddag waren alle negentig bedden op de kinderic’s bezet en moest een eerste kind naar een ziekenhuis over de grens. Normaliter komen de RS-besmettingen met name in de winter voor, maar door de coronamaatregelen zijn er afgelopen winter nauwelijks kinderen met RS besmet geraakt. Lees verder bij Skipr.

Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Bijna alle kinderen krijgen in het eerste levensjaar een infectie met dit virus. Een RS-virusinfectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. De ziekte gaat meestal vanzelf over na een paar dagen tot een week.

Het virus kan vooral bij jonge baby's een ernstige ziekte veroorzaken, ze worden dan benauwd door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longonsteking. Baby's tot 1 jaar kunnen vaak niet goed drinken doordat hun neusje vol met snot zit, daardoor bestaat kans op uitdroging.

Te vroeg geboren kinderen of kinderen met een aangeboren hartafwijking of het syndroom van Down, hebben een verhoogd risico op een ernstiger ziektebeloop. Sterfte door RS-virus bij kinderen komt in Nederland nauwelijks voor.

Bij ouderen met een zwakke gezondheid is RS-virus een vaak voorkomende oorzaak van luchtweginfecties. Dit veroorzaakt soms uitbraken in verzorgings- en verpleeghuizen.

Opmerking submitter: Ik zeg ook een spuitje, hup snel de farmacie aan de gang. Worden mensen misschien nu wakker? Stop met die corona-waanzin.

OS: Valse start USA bij vrouwenvoetbal

De Olympische Spelen beginnen officieël vrijdag pas, maar vanwege de verplichte twee dagen rust na een wedstrijd begint het voetbaltoernooi voor vrouwen vandaag al. Straks komt Nederland in actie, maar bij de eerste set van drie wedstrijden was er meteen een daverende verrassing: Zweden wist het ruim twee jaar ongeslagen team van de Verenigde Staten met 3-0 te verslaan.

De regerend wereldkampioen kwam er over het algemeen niet echt aan te pas. Zweden kreeg veel meer kansen dan de uiteindelijke uitslag weerspiegelde. Stina Blackstenius wist twee keer te scoren en was ook wel de sterkste op het veld. Het was niet dat de VS helemaal geen kansen kreeg, twee keer werd de paal geraakt. Vooral verdedigend was het een zwakke vertoning van de Amerikanen.

Ook op de andere velden was verdedigen soms moeilijk. China, toch niet het zwakste land wat deelneemt aan het olympisch voetbaltoernooi, verloor met liefst 5-0 van Brazilië, mede door zwak defensief optreden. Nederland zit bij deze twee landen in de groep en is dus gewaarschuwd voor de Brazilianen. Bij Groot-Brittannië - Chili werd het uiteindelijk 2-0. 

Over enkele minuten wordt de tweede set aangroepsfasewedstrijden afgetrapt. Om 12.30 is het aan Canada en Japan, een half uur later mag Nederland het laten zien tegen het op papier zwakke Zambia. De voetbaldag wordt afgesloten door de andere landen uit de groep van de Verenigde Staten: Australië en Nieuw-Zeeland. Zij zullen, zeker door de overwinning van Zweden, nu al een driepuntenwedstrijd voor de kiezen krijgen.

Valkenburg 'sluit de deuren' voor ramptoeristen

Het centrum van Valkenburg is sinds vandaag hermetisch afgesloten. Alleen mensen die echt iets te zoeken hebben in het centrum worden toegelaten. De maatregel is opgesteld om ‘pottenkijkers’ te weren. Een beveiligingsbedrijf bewaakt de toegangswegen naar het centrum. Ook de media heeft een duidelijke afspraak nodig om het centrum in te komen. Meer hierover bij het AD.

Er is in Valkenburg al dagenlang een noodverordening van kracht, mede om ramptoeristen te weren, maar sinds vandaag wordt er nog strenger toezicht gehouden. Inwoners van Valkenburg zouden zich ernstig gestoord hebben aan ramptoeristen, die uitgebreid de tijd namen om hun ellende op beeld vast te leggen. Daarnaast zijn een aantal winkeliers geconfronteerd met 'souvenir jagende ramptoeristen'.

Italiaanse 'horror-kazen' in Nederlandse en Belgische supermarkten

Schokkende undercoverbeelden van dierenrechten-organisatie Essere Animali tonen aan hoe pasgeboren kalveren worden mishandeld. De melk van deze melkveehouderij wordt gebruikt voor Grana Padano kaas. De kazen zijn onder andere te koop bij Albert Heijn, Jumbo en Delhaize. Kristel Grond, campagneleider Stop de slacht roept de supermarkten op: "Haal per direct de Grana Padano kazen uit de schappen!"

Dierenmishandeling
Op de beelden is te zien dat een kalf op hardhandige wijze een kruiwagen ingegooid wordt om direct na geboorte bij de moeder weggehaald te worden. Het dier wordt eerst bij de achterpoten opgetild, half in de kruiwagen gelegd en vervolgens aan de huid omhoog getrokken. Het kalf probeert er weer uit te klimmen, maar wordt hardhandig naar beneden gedrukt. Het lichaam wordt in een onnatuurlijke houding gewrongen om ontsnappen te voorkomen.

Andere beelden tonen een pasgeboren mannelijk kalf dat met zijn heupen op een hek is gehangen. Een medewerker slaat hem en scheldt hem uit. Ook tijdens het voeren van de kalveren zien we dat de medewerkers ze slaan en schoppen. Essere Animali: "Op melkveebedrijven worden mannelijke kalveren beschouwd als een bijproduct: in tegenstelling tot vrouwelijke dieren kunnen ze niet opnieuw worden geïntegreerd in de zuivelketen en genereren ze minder winst."

Volledig gebrek aan hygiëne
De kalveren worden in kleine kalverkisten gegooid waar doorgaans helemaal geen hygiëne te bespeuren is. Ze zitten in de kisten zonder enig sociaal contact met soortgenoten en minimale ruimte om te bewegen. Enkelen worden met tweeën in een kalverkist gestopt, waardoor de bewegingsruimte nog minder wordt. Grond: "Ook de melkkoeien 'leven' in een hel; hun kinderen worden direct weggehaald en met de placenta nog aan het lichaam worden ze direct aan de melkmachine gekoppeld."

Animal rights roept op tot actie
Animal Rights heeft de supermarkten Delhaize, Jumbo en Albert Heijn benaderd met een oproep tot actie. Grond: "Wij hebben ze gevraagd om de beelden te bekijken en gevraagd de desbetreffende producten van deze melkveehouderij uit de schappen te halen."

Op 20 juli laat Delhaize in een reactie aan Animal Rights weten: "Wij dragen dierenwelzijn hoog in het vaandel en we gaan dit meteen verder onderzoeken." Animal Rights heeft daarop Delhaize nogmaals verzocht om de producten per direct uit de schappen te halen.


Publiek neemt afscheid van Peter R. de Vries in Carré

Iedereen die dat wil, kan vandaag in circustheater Carré in Amsterdam afscheid nemen van Peter R. de Vries. Het theater opent van 11.00 tot 20.00 uur voor de gelegenheid de deuren. Belangstellenden moeten rekening houden met mogelijk lange wachttijden.

Peter R. de Vries (64) werd dinsdagavond 6 juli neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat toen hij vanaf de studio van RTL Boulevard aan het Leidseplein naar zijn auto liep. Hij werd zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis. Donderdag 15 juli meldde de familie dat de misdaadjournalist aan zijn verwondingen was bezweken.

De vlaggen op het stadhuis van de hoofdstad hangen halfstok. "Onze gedachten en medeleven gaan uit naar zijn familie", schrijft de gemeente bij een foto van de vlaggen op Twitter.

Mensen kunnen bij de baar een korte groet brengen. Het is de wens van de familie van Peter R. de Vries dat iedereen voor wie Peter iets heeft betekend, de gelegenheid krijgt een laatste groet te brengen. Het afscheid is daarom verdeeld over twee dagen.

Aantal regels
Om het afscheid in goede banen te leiden, geldt een aantal regels. Belangstellenden moeten uiteraard anderhalve meter afstand van elkaar houden en foto- en videocamera's zijn niet toegestaan, telefoons wel. De familie vraagt nadrukkelijk om geen selfies te maken uit respect voor Peter, de familie en dierbaren.

Vanwege de verwachte drukte moet er rekening gehouden worden met mogelijk lange wachttijden, zonder de mogelijkheid te kunnen zitten. Iedereen wordt daarom verzocht het afscheid bij de baar zo kort mogelijk te houden, zodat zo veel mogelijk mensen de kans krijgen een laatste eer te bewijzen. Carré is alleen bereikbaar via de Sarphatistraat. Vanaf daar loopt de wachtrij langs de Amstel.

Donatie
Het verzoek van de familie is om in plaats van bloemen een donatie te doen aan Stichting de Gouden Tip. Deze stichting, opgericht door De Vries, zet zich in om coldcase-zaken, zoals de verdwijning van Tanja Groen, op te lossen.

Wie toch iets meeneemt, bijvoorbeeld een brief of een aandenken, moet er rekening mee houden dat dit niet groter mag zijn dan een A4 (21cm bij 29cm). Verder mogen alleen tassen mee die kleiner zijn dan een A4 en een maximale dikte hebben van 10 centimeter.

Besloten kring
Morgen wordt in besloten kring en alleen op uitnodiging afscheid genomen door de familie, dierbaren en mensen die Peter persoonlijk kenden.

FOK! Wat een weer: droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

In de ochtend zijn er vooral in het noorden nog wolkenvelden, maar geleidelijk komen daar steeds meer opklaringen. Elders is er vrij veel zon en het blijft overal droog. De middagtemperatuur varieert van 22°C op de Wadden tot lokaal 27°C in het zuidwesten. De zwakke, aan zee en op het IJsselmeer matige wind draait in de loop van de ochtend en middag naar west tot noordwest, in het zuidoosten naar noord.

In de nacht naar donderdag blijft het overal droog en zijn er wederom vooral in het noorden wolkenvelden, in de rest van het land is het vrij helder. Lokaal kan er weer een enkele mistbank ontstaan. De wind wordt noordelijk en is boven land zwak, vlak aan zee matig. De minimumtemperatuur ligt rond de 14°C.

Donderdag zijn er uitgebreide perioden met zon en droog. In de avond kan er in het noorden wel bewolking van zee binnendrijven. De middagtemperatuur ligt rond de 23°C, in het zuiden kan het kwik nog tot rond of net boven 25°C uitkomen. De wind is overwegend noordelijk en boven land zwak tot matig, aan zee matig. (Bron: KNMI)

Aan zee (Foto: FOK!)
Aan zee. (Foto:FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Price overklast Clayton bij World Matchplay, Cross verliest van Rydz

Gerwyn Price heeft dinsdag op overtuigende wijze de kwartfinales bereikt van de World Matchplay. De regerend wereldkampioen was met maar liefst met 11-3 te sterk voor Jonny Clayton. De als vijfde geplaatste Rob Cross werd verrassend uitgeschakeld.

Price begon uitstekend aan het Welshe onderonsje in Blackpool en won de eerste drie legs, maar daarna kwam Clayton sterk terug. De Premier League-winnaar trok de stand gelijk: 3-3. Spannend werd het niet meer, want Price trok met 101 gemiddeld en 68% op de dubbels de volgende acht legs naar zich toe. 

Price, die in de eerste ronde had gewonnen van de Nederlander Jermaine Wattimena, neemt het in de kwartfinale op tegen Dimitri Van den Bergh. De titelverdediger won in een hoogstaande partij met 11-8 van Dave Chisnall. Rob Cross werd in de tweede ronde verrassend uitgeschakeld. De Engelsman, winnaar van 2019, ging met 11-8 pijnlijk onderuit tegen zijn landgenoot Callan Rydz.

Michael van Gerwen is de enige van vijf Nederlandse deelnemers die nog in het toernooi zit. De tweevoudig winnaar speelt woensdagavond tegen Ian White.

Uitslagen World Matchplay - tweede ronde 
Callan Rydz 11-8 Rob Cross
Krzysztof Ratajski 11-5 Luke Humphries
Gerwyn Price 11-3 Jonny Clayton
Dimitri Van den Bergh 11-8 Dave Chisnall

Programma woensdagavond (20.00u)
Michael Smith v Jose de Sousa
Gary Anderson v Nathan Aspinall
Michael van Gerwen v Ian White
Peter Wright v Joe Cullen

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.