FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 juli 2021

Wapenproducent haalt 'Block19' uit de verkoop na eis Lego

Culper Precision in Utah is gestopt met de verkoop van een kit waarmee Glock-pistolen worden vermomd in Lego-blokjes, na publieke ophef en nadat de Deense speelgoedmaker Lego eiste dat de kit van de markt werd gehaald. De wapenfabrikant rechtvaardigde wat het had gedaan door te verwijzen naar het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet, dat het recht geeft om wapens te hebben en te dragen.

De "Block19" werd in de markt gezet als "een kinderdroom die tot leven komt". Culper Precision zei dat zijn aangepaste Glock-wapen, is ontwikkeld om "het pure plezier van de schietsport te benadrukken".  De rode, gele en blauwe blokjes maakten het originele wapen onherkenbaar en zag eruit als een speelgoedpistool. De kits werden aangeboden $ 549 tot $ 765, zo wilde het bedrijf volwassen wapengebruikers om verleiden om het pistool te kopen "gemaakt van de Legos die je van de kerstman hebt gekregen".

Op aandringen van de anti-wapen lobby stuurde Lego het bedrijf een stakingsbrief waarin het eiste dat werd gestopt met de productie van Block19.

De president van Culper Precision, Brandon Scott, vertelde de Washington Post dat een advocaat hem had verteld dat Lego een zaak zou kunnen hebben als hij Block19 bleef aanbieden, dus besloot hij aan hun verzoek te voldoen.

Volgens een rapport van de non-profitorganisatie Everytown for Gun Safety zag men in de periode van maart tot december 2020 een toename van 31% onbedoelde dodelijke slachtoffers bij schietincidenten waarbij kinderen betrokken waren, vergeleken met dezelfde periode in 2019.

De pandemie van het coronavirus hield miljoenen kinderen thuis terwijl het wapenbezit recordhoogten bereikte. Het probleem duurt voort, vorige week stierf een 12-jarige in Californië nadat hij zichzelf per ongeluk had neergeschoten met een pistool dat zijn vriend mee had gebracht naar een logeerpartij.

Shannon Watts van Everytown for Gun Safety, die Lego een brief stuurde over Block19, vertelde de BBC dat er een risico bestond dat kinderen ertoe zouden worden verleid om vuurwapens te gebruiken "zelfs als wapens er niet uitzien als speelgoed".

De wapenfabrikant verontschuldigt zich niet. In een Instagram- post van dinsdag zei Culper Precision dat "ons bedrijf weet een vuurwapen op waarde te schatten" en het helpt te transformeren naar een "gepersonaliseerd bezit van onbetaalbare waarde voor een betaalbare prijs".

Het bedrijf voegde eraan toe dat mensen "het recht hebben om hun eigendom aan te passen om het eruit te laten zien zoals ze willen".

EU gaat belastingparadijs Nederland aanpakken

Het lijkt erop dat de Europese Unie (EU) serieus werk kan gaan maken van de bestrijding van 'legale belastingontduiking' door grote multinationals in Europa. Vooral Nederland, één van 's werelds grootste belastingparadijzen, kan de borst nat maken.

Nike is het eerste slachtoffer van de EU. Woensdag verloor Nike een rechtszaak waardoor de EU verder kan gaan met het onderzoek naar belastingdeals die de schoenengigant heeft afgesloten met Nederland. Zowel Nike als dochteronderneming Converse hebben hun hoofdkantoren in Hilversum.

"Lidstaten mogen ondernemingen niet toestaan complexe structuren op te zetten die hun belastbare winst onnodig verlaagt en hen een oneerlijk voordeel geven ten opzichte van concurrenten", zo meent Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging.

Het onderzoek maakt deel uit van een hardhandig optreden tegen wat de EU liefdadigheidsbelastingovereenkomsten tussen lidstaten en multinationals noemt, waardoor grote bedrijven zoals Apple en Ikea relatief weinig belasting betalen.

De commissie gaat nu verder met haar onderzoek naar vijf fiscale overeenkomsten die tussen 2006 en 2015 door de Nederlandse autoriteiten zijn afgegeven, waarvan er twee nog steeds van kracht zijn.

Overigens won Nederland in 2018 eenzelfde zaak. Toen betrof het belastingdeals met Starbucks. 

Goals Pruyser behoeden hockeyers Oranje voor nederlaag tegen Spanje

De hockeyheren hebben woensdagochtend in Madrid in hun 150ste interland onder bondscoach Max Caldas gelijkgespeeld tegen Spanje. De voorlaatste wedstrijd in de voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokio eindigde in 3-3, onder meer door twee late treffers van Mirco Pruyser.

Ruim een maand na de gewonnen EK-finale tegen Duitsland kwam Oranje op het complex van Club de Campo al na negen minuten op voorsprong via Thijs van Dam, die op aangeven van Jeroen Hertzberger zijn negende interlanddoelpunt maakte. Nog vóór rust was die voorsprong onder de hete Spaanse zon alweer verdampt: binnen twee minuten zorgden doelpunten van David Alegre en Alvaro Iglesias halverwege het tweede kwart voor een 2-1 voorsprong voor de thuisploeg.

Na rust herstelde Oranje zich van dat belabberde tweede kwart. De Spanjaarden, vanaf eind volgende week ook actief in Tokio, zorgden nog wel voor het meeste gevaar en haalden aardig wat corners. Die leverden overigens geen enkele treffer op. Oranje kon er een levensgrote kans van Thierry Brinkman tegenover zetten: de aanvaller van Bloemendaal kon alleen op doelman Quico Cortés afgaan, maar schoot de bal naast.

In de laatste vijftien minuten leek Spanje de wedstrijd definitief voor zich te beslissen via een treffer van voormalig Bloemendaal-speler Xavi Lleonart, maar door twee velddoelpunten van Mirco Pruyser stapte een veerkrachtig Oranje alsnog met een gelijkspel van het veld (3-3). Spelers van beide ploegen namen daarna voor de vorm nog shoot-outs, die werden gewonnen door Oranje.

Blij om de vechtlust
"Mooi dat we terugkomen van een 3-1 achterstand, maar we moeten wel even goed terugkijken wat er allemaal misging in het tweede kwart’, zegt Pruyser direct na afloop van het duel. ‘Dat was gewoon een slechte fase waarin we diep wegzakten. De fifty-fifty-ballen vielen allemaal de kant van Spanje op. We waren niet hard genoeg in de duels. Gelukkig hebben we dat daarna kunnen herstellen en komen we op vechtlust toch weer langszij. Da’s positief"

Dat Pruyser als spits van Oranje weer twee treffers aan zijn imposante Oranje-productie kon toevoegen geeft vlak voor de Spelen uiteraard een heerlijk gevoel, maar ook niet meer dan dat. De 135-voudig international (77 goals) staart zich al een tijdje niet meer blind op het maken van doelpunten. "Scoren als spits is altijd lekker, maar voor mij betekent rendement halen veel meer dan alleen maar doelpunten maken. Ik wil in de cirkel ook strafcorners halen en assists geven. Dat lukte op het voorbije EK ook heel aardig."

Oranje heeft er in Madrid al een paar pittige dagen opzitten. De mannen van Caldas genoten dinsdag van een vrije dag, maar werden de dagen ervoor flink onder handen genomen tijdens de training, met onder meer twee intensieve onderlinge wedstrijden. De twee officiële interlands met Spanje in Madrid – Oranje speelt donderdagochtend opnieuw tegen de ploeg van Fred Soyez – moeten de puntjes op de i zetten qua voorbereiding op de Spelen.

Niet inhouden
"We hebben kneiterhard getraind en voelen ons fit. Donderdag nog één keer tegen Spanje en dan richting Tokio", zegt Pruyser, die moet glimlachen op de vraag of Oranje morgen met aangetrokken handrem speelt tegen de Spanjaarden, om het risico op last-minute blessures te ontlopen. "Natuurlijk wil je op dit moment heel blijven, maar als de bal eenmaal rolt denk je niet meer aan wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Kijk naar Lars Balk, die loopt er vandaag gewoon volle bak vier, vijf strafcorners uit. Dit was toch een officiële interland, waarin we ons zo goed mogelijk willen voorbereiden op wat komen gaat. Dan moet je je niet inhouden."

Random Pics van de Dag #362

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

EA Sports PGA Tour viert de 150ste Open Championship

Vandaag hebben Electronic Arts en The R&A hun plannen aangekondigd om de 150e editie van het historische kampioenschap te vieren in EA Sports PGA Tour.

De Open Championship, het oorspronkelijke golfkampioenschap dat wordt gespeeld op de ‘Home of Golf’, de Old Course, zal in high-fidelity worden vertoond door de terugkeer van de legendarische St Andrews Links in het spel. Naast de toevoeging van de Old Course bij St Andrews Links, zal EA Sports PGA Tour ook het Royal and Ancient Clubhouse en de Swilcan Bridge weergeven in next-gen visuals door middel van de Frostbite-engine.

Naast het spelen van de Old Course op St Andrews Links, keren bepaalde gameplay-elementen terug, zoals de drie-klik-swing-methode. Er zijn ook nieuwe analoge swing-mechanics, maar daar verwachten we pas later een uitleg over.

EA Sports PGA Tour komt ergens in de voorjaar van 2022 uit.

EA Sports PGA Tour - Packshot

Space Punks verkrijgbaar in Early Access

Space Punks, de looter-shooter ontwikkeld door Flying Wild Hog en uitgegeven door Jagex Partners, heeft zijn weg gevonden naar Early Access, exclusief via de Epic Games Store.

Door een Founders Pack aan te schaffen via de Epic Games Store kunnen spelers direct in Space Punks stappen en helpen de game vorm te geven middels hun Early Access-feedback. De Founders Packs zijn er in twee varianten:

  • Swag Pack: Het basispakket voor elke ruimtebandiet biedt gegarandeerde toegang tot de Early Access en ontgrendelt gelijk alle vier de hoofdpersonages. Het bevat ook een Season 1 Battle Pass en exclusieve achtergronden, vier emotes, een Epic Cape en Epic Dash-effect. Prijs: € 23,99
  • Splendor Pack: Het ultieme starterspakket voor de hardcore schurken onder ons bevat alles in het Swag Pack plus andere extra voordelen, waaronder vier Epic Character Skins, een Epic Player Entrance en meer. Prijs: € 39,99

De open bèta van Space Punks wordt deze winter uitgebracht, met een console-release in 2022. Meer over de game kun je in onze preview lezen.

Pogacar wint op Colde Portet, Vingegaard houdt stand

Tadej Pogacar heeft de koninginnenrit in de Tour de France gewonnen. Na 178 kilometer koersen, van Muret naar Col du Portet, was de gele trui drager op de nationale Franse feestdag zijn concurrenten Vingegaard en Carapaz de baas. Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma steeg naar de tweede plek in het algemeen klassement. 

Pierre Rolland was de eerste met een serieuze aanval. Hij had echter maar een maximale voorsprong van dertig seconden en werd na een kilometer of 15 teruggehaald. Pöstlberger, Perez, Danny van Poppel en Godon reden vervolgens weg en zij kregen een gaatje. Turgis en Chevalier mochten ook nog weg, maar vervolgens lieten Cavendish en zijn ploeggenoten niemand meer uit het peloton vertrekken met het oog op de tussensprint. Turgis en Chevalier sloten even later aan bij de kopgroep. De voorsprong van de koplopers liep al gauw op tot rond de acht minuten. Van Poppel was de rapste in de tussensprint.

De eerste beklimming van de dag was de Col de Peyresourde van de eerste categorie. In het peloton was het ploegmakker Gesbert die Quintana op sleeptouw nam en er vandoor gingen. Poels konhet duo makkelijk volgen. Even later sloot ook Latour aan. Het verschil tussen het groepje en het peloton was echter maar een halve minuut en liep vervolgens weer terug en ze werden weer gegrepen. Latour plaatste echter alsnog een demarrage en reed weer weg. Danny van Poppel had het lastig in de kopgroep, maar slaagde er wel in om bij de rest te blijven. Turgis was vervolgens als eerste boven. De voorsprong op het peloton was inmiddels teruggelopen tot vier minuten.

Niet lang na het afdalen begon de tweede berg van de eerste categorie, de Col de Val Louron-Azet, eentje van 7,4 kilometer aan 8,3 procent. Van Poppel moest gelijk al lossen en ook Pöstlberger en Chevalier konden niet mee met de voorsten. De demarrage van latour leidde ondertussen tot niets en hij werd weer opgeslokt door het uitdunnende peloton. Helemaal vooraan plaatste Perez een versnelling. De Fransman van Cofidis ging alleen verder en hij kwam dan ook als eerste boven. Godon zat daar tien seconden achter. Poels reed vlak onder de top weg uit het peloton en pakte vier bergpunten. Godon sloot in de afdaling weer aan bij Perez.

De slotklim was de Col du Portet van de buitencategorie. De twee Fransen begonnen met een voorspong van een kleine vier minuten op het peloton aan de klim. Tussen de koplopers en het peloton zat nog de Fransman Turgis. Het peloton dunde steeds meer uit, zelfs Quintana moest lossen en ook Van Aert kon niet meer volgen. Perez reed helemaal vooraan weg bij Godon en pakte een gaatje. De groep met favorieten werd ondertussen steeds kleiner. Ook Poels, Mollema en Mas moesten lossen. Het verschil met koploper Perez was inmiddels teruggelopen naar twee minuten. Dat verschil werd steeds kleinder en negen kilometer onder de top was het nog maar een kleine 50 seconden. Acht kilometer onder de meet werd Perez bijgehaald door de groep gele trui en even later demarreerde de Sloveen. Vingegaard en Carapaz konden alleen volgen. Het verschil met de achtervolgende groep, met daarin Kelderman, was al gauw een halve minuut. Van de drie leek Carapaz alleen maar aan te kunnen klampen.

Achter het drietal was het de Fransman Gaudu die in de tegenaanval ging. Hij maakte wel tijd goed, maar bleef rond de 40 seconden achterstand hangen en daarna ging het weer omhoog. Pogacar probeerde een paar keer weg te rijden, maar Vingegaard en Carapaz konden volgen. Carapaz demarreerde 1,5 kilometer voor de meet en nu moest Vingegaard passen. Even later sloot de Deen toch weer aan. Vlak voor de finish had Pogacar een eindschot en nu had niemand een antwoord. Vingegaard werd tweede, Carapaz derde.

The Legend of Zelda: Skyward Sword HD launchtrailer

The Legend of Zelda: Skyward Sword HD komt morgen uit voor Nintendo Switch. In de onderstaande launchtrailer kun je een goede indruk krijgen van de verschillende gameplayelementen en gebieden in de game. Behalve HD graphics en een 60fps framerate is de game op verschillende vlakken gestroomlijnd. Veel van de tutorials zijn nu optioneel.

Het is nu ook mogelijk om reguliere controls te gebruiken in plaats van motion controls. Je gebruikt dan de rechterstick om met je zwaard te slaan.

Woke op het werk! (paint, gemaakt door user the_emotion)

Een paint uit het FOK!forum onderdeel Klaagbaak.

Toelichting van The_Emotion die deze paint behorend bij een klacht in Klaagbaak heeft geplaatst: 
Het is alweer een tijd geleden dat ik een terechte klacht met bijbehorende paint heb gepost, bij deze zal ik jullie verblijden met een kersverse painttopic, al is het onderwerp controversieel.

Een tijdje terug werd in het kader van inclusiviteit een nieuwe schoonmaker ingehuurd, dat is verder prima.
Maar het woke-gehalte sloeg wat door met alle gevolgen van dien.

Deze paint is gebaseerd op een waargebeurd verhaal bij mij op de werkvloer.

Woke op het werk 1
Woke op het werk 1Woke op het werk 2
Woke op het werk 2Woke op het werk 3
Woke op het werk 3

klik hier voor een grotere versie: https://postimg.cc/3kZQkxFT


Klacht: te veel reclameblokken.

Cover-atleten NBA 2K22 bekendgemaakt

2K kondigde vandaag alle cover-atleten aan voor NBA 2K22 en laat in een video een motioncapture-sessie zien.

Tweevoudig NBA All-Star, Luka Dončić, siert de Standard Edition en Cross-Gen Digital Bundle, terwijl het trio bestaande uit Kareem Abdul-Jabbar, Dirk Nowitzki en Kevin Durant te zien zijn op de cover van de NBA 75th Anniversary Edition.

"Het maken van de wereldwijde cover van NBA 2K22 is speciaal voor mij", zei Dončić. "Ik ben trots om mijn land te vertegenwoordigen in een speciale cover die de kleuren van de Sloveense vlag eert. Basketbal heeft me zoveel gegeven, en ik ben enthousiast om terug te geven en om dit jaar samen te werken met 2K Foundations om het leven van jonge kinderen over de hele wereld te helpen."

Dit jaar zal NBA 2K22 drie edities van het spel aanbieden, beschikbaar op digitale en fysieke formats:

  • De Standard Edition zal verkrijgbaar zijn voor €69,99 op previous-gen platformen (PlayStation 4, Xbox One consoles, Nintendo Switch en pc) en €74,99 op new-gen consoles (PlayStation 5 en Xbox Series X|S);
  • De Cross-Gen Digital Bundle is verkrijgbaar voor €84,99 en geeft spelers toegang tot de Standard Edition op zowel previous- als new-gen-consoles binnen dezelfde PlayStation- en Xbox-consoles;
  • NBA 2K22 NBA 75th Anniversary Edition is verkrijgbaar voor €99,99 voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch en pc. Dual-gen toegang is inbegrepen voor zowel de Cross-Gen Digital Bundle als de NBA 75th Anniversary Edition voor de PS4/PS5- en Xbox One/Xbox Series X|S-platforms en biedt een versie van de game op elke consolegeneratie binnen dezelfde consolefamilie. De NBA 75th Anniversary Edition voor Nintendo Switch zal alleen digitaal verkrijgbaar zijn in de EMEA-regio.

In Noord-Amerika kunnen spelers een speciale versie van de Standard Edition kopen met zesvoudig WNBA All Star en WNBA Kampioene, Candace Parker, op de cover en exclusief verkrijgbaar via GameStop en EB Games. Ze is de eerste vrouwelijke coveratlete in de geschiedenis van NBA 2K. In Japan kunnen spelers ook een speciale versie van de Standard Edition kopen met daarop Washington Wizards Rui Hachimura, een rijzende ster die in 2019 de eerste Japanse speler was die in de eerste ronde werd opgesteld en de eerste Japanse speler die de NBA Playoffs bereikte.

Alle edities van NBA 2K22 staan momenteel gepland voor een wereldwijde release op 10 september 2021 en zijn vanaf vandaag te pre-orderen. 2K zal de komende weken nog meer aankondigingen doen over NBA 2K22, waaronder een eersteblik op de features, de reveal van de soundtrack, live service-updates en nog veel meer.

NBA 2K22 - Packshot Standard Edition (Foto: 2K Games)

NBA 2K22 - Packshot Anniversary Edition (Foto: 2K Games)

COVID-19: 10.492 positief getesten en 1 dode, totaal 1.755.126 en 17.770

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 10.492 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.755.126 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 18 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 138 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 3 patiënten opgenomen, er liggen nu 74 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er is sinds de vorige update 1 patiënt overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.770 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Britse premier Johnson: 'Na online racisme kom je stadion niet meer in'

Mensen die zich in Groot-Brittannië schuldig maken aan racisme, zouden op korte termijn niet meer welkom moeten zijn in sportstadions. Premier Boris Johnson wil hiervoor de wetgeving aan passen. "Als je je online schuldig maakt aan racistisch misbruik van voetballers, dan ga je niet naar de wedstrijd. Geen mitsen, geen maren. Geen uitzonderingen en geen excuses”, aldus  de Britse premier woensdag in het parlement. Lees verder bij de Stentor.

De Britten verloren afgelopen zondag de finale van EURO2020 van Italië na een zinderende strafschoppenserie. Drie donker getinte voetballers misten strafschoppen en werden na afloop van de wedstrijd racistisch bejegend.

135 miljoen extra voor ondersteuning van de evenementensector

Het kabinet stelt meer geld beschikbaar voor ondernemers die een evenement moeten afblazen vanwege de coronamaatregelen. De bestaande Garantieregeling Evenementen wordt daarom op een aantal punten uitgebreid. Zo gaat het maximale subsidiebedrag van 80% naar 100% van de gemaakte kosten, verlengt het kabinet de termijn om een aanvraag in te dienen, en vallen kosten die gemaakt zijn voor artiesten van buiten de EU ook onder de regeling. Daarnaast kijkt de overheid naar een gerichte oplossing voor ondernemers die tussen wal en schip dreigen te vallen. Met de uitbreidingen is een bedrag gemoeid van 135 miljoen euro. Het subsidieplafond van de garantieregeling wordt verhoogd tot 450 miljoen euro, dat was 385 miljoen euro. De kosten voor het bieden van gerichte oplossingen worden op 80 miljoen euro geschat.

Het aantal coronabesmettingen is in enkele weken tijd fors opgelopen. Daarom heeft het kabinet besloten om verschillende versoepelingen terug te draaien. Dat is een grote klap voor de evenementensector en het nachtleven, en ontzettend zuur voor alle medewerkers en bezoekers. Met de verruiming van de garantieregeling komt het kabinet tegemoet aan de vraag om extra compensatie voor evenementen. Cafés, nachtclubs en discotheken kunnen ook in het derde kwartaal gebruik blijven maken van de bestaande corona-steunpakketten.

Uitbreiding garantieregeling
Het kabinet verruimt de garantieregeling evenementen op enkele punten. Deze verruimingen zijn gericht op evenementen die door het op 9 juli aangekondigde verbod niet door kunnen gaan. Het gaat om de volgende uitbreidingen:

Het subsidiepercentage wordt verhoogd naar 100% van de gemaakte kosten (was 80%). Ook voor evenementen die na 13 augustus gepland zijn, is de onzekerheid opnieuw toegenomen. Vanwege het streven om uiterlijk 3 weken voorafgaand aan het evenement duidelijkheid te bieden aan organisatoren en hen te stimuleren de voorbereidingen voort te zetten, geldt deze verruiming tot en met de eerste 3 weken na 13 augustus.

De termijn waarbinnen organisatoren zich kunnen aanmelden bij RVO wordt verlengd. Organisatoren kunnen een aanvraag indienen tot 3 weken na inwerkingtreding van de uitbreiding van de garantieregeling, óf indien dat later is, tot 3 weken voor de geplande evenementdatum. Organisatoren die zich nog niet hebben aangemeld, kunnen dat hierdoor alsnog doen. Ook wordt het minimaal aantal eerdere edities om aanspraak te maken op de garantieregeling teruggebracht van 2 naar 1.

De kosten voor artiesten van buiten de EU vallen met de uitbreiding ook onder de garantieregeling voor de gehele periode van de garantieregeling (1 juli t/m 31 december). Eerder waren deze kosten uitgesloten. Vanwege de toegenomen onzekerheid moeten artiesten ruim van tevoren worden vastgelegd en aanbetaald. Door deze kosten onder de regeling te laten vallen, ontstaat voor organisatoren van evenementen na 13 augustus zekerheid dat de aanbetalingen die zij nu voor deze artiesten doen, onder de garantieregeling vallen.

Aanvullende tegemoetkoming evenementen
Organisatoren van evenementen die de komende periode niet door kunnen gaan, hebben veelal kosten gemaakt in de voorbereiding van het evenement. Dit gaat bijvoorbeeld om aanbetalingen aan artiesten, kosten van het opbouwen van het evenemententerrein, en kosten van beveiliging. Deze kosten komen niet altijd in aanmerking voor vergoeding onder de garantieregeling. Daarom heeft het kabinet besloten om voor de evenementen die buiten de doelgroep vallen de komende weken een gerichte aanpak uit te gaan werken. Het kabinet onderzoekt welke rol gemeenten kunnen spelen bij de beoordeling en uitvoering van deze aanpak.

Poppodia
Naast de evenementen worden de poppodia ook hard geraakt door de recent afgekondigde maatregelen. Geprogrammeerde optredens in zowel grotere als kleinere zalen kunnen veelal niet doorgaan. Gezien het belang van poppodia kijkt het kabinet naar een passende compensatie voor de schade.

De Europese Commissie moet nog akkoord geven op de voorgestelde maatregelen.

Brand treft ziekenhuis in Meppel: alle operaties voor deze week geschrapt

Ziekenhuis Isala heeft alle geplande operaties woensdag in zijn vestiging in Meppel geschrapt. Door brand in een transformatorhuisje buiten het gebouw is het ziekenhuis overgeschakeld op noodstroom. Zo meldt Skipr.

De operaties die al aan de gang waren, worden wel afgerond, voegt Isala eraan toe. Ambulances rijden woensdag door naar de hoofdvestiging van Isala in Zwolle. Het is nog niet duidelijk of de afspraken op de polikliniek in Meppel door kunnen gaan.

Dungeons and Dragons: Dark Alliance

Dungeons and Dragons is weer aan een opmars bezig, en populairder dan ooit: de vijfde editie van de tabletop wordt door miljoenen gespeeld en Wizards of the Coast begint voorzichtig ook weer games te licenseren die de Dungeons and Dragons-merknaam dragen. Zo ook Dungeons and Dragons, dat de storytelling overlaat aan Baldur’s Gate III overlaat en een ander perspectief van de befaamde tabletop aanboort: die van dungeon crawling, hack and slash en heel veel loot.

Mediapark Hilversum voor onbepaalde tijd veiligheidsrisicogebied om RTL Boulevard

De gemeente Hilversum gaat het Mediapark, net als de omliggende straten, vanaf morgen voor onbepaalde tijd als veiligheidsrisicogebied bestempelen. Dit bevestigt de gemeente na berichtgeving van NH Nieuws. Op het Mediapark wordt sinds maandag het programma RTL Boulevard gemaakt, dat te maken heeft met ernstige bedreigingen. Lees meer bij de Stentor.

Volgens het dagblad NRC zouden criminelen hebben gedreigd met  een mogelijke aanslag met een raketwerper of automatische vuurwapens.

De dreiging van RTL Boulevard volgde op de moordaanslag op Peter R. de Vries, hij werd neergeschoten nadat hij te gast was geweest bij het programma en naar zijn auto liep. 

Celstraf en tbs voor belager Joods restaurant HaCarmel

De 32-jarige man die op 8 mei 2020 een ruit vernielde van restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg en een Israëlische vlag in brand stak, is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging en een celstraf van ruim een jaar. Dit komt overeen met de tijd die Saleh A. in voorarrest heeft gezeten.

De straf is nagenoeg gelijk aan wat het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Namelijk dat Saleh A. heeft gehandeld met een terroristisch oogmerk, waardoor het OM tbs eiste. Tbs is ook opgelegd voor ontucht, vanwege aanranding van een vrouw in de tram.

Saleh A. is volgens de rechtbank sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Ook is volgens de rechtbank de kans groot dat Saleh A. in herhaling zal vallen, omdat hij al eerder voor soortgelijke feiten bij hetzelfde restaurant is veroordeeld. De 32-jarige verdachte is twee jaar geleden door de rechtbank veroordeeld voor vernielingen aan en diefstal van een Israëlische vlag uit hetzelfde restaurant.

Nepbom
Op 15 januari 2020 werd het restaurant opgeschrikt door een bizarre actie. Een man legde toen een nepbom voor het restaurant. Het pakket dat N. neerlegde, een verzwaarde doos met onder meer draden en een printplaat er in, zorgde voor veel consternatie. Zelfs de Explosieven Opruimingdienst Defensie werd opgeroepen om de achtergelaten doos te onderzoeken. De verdachte heeft zelf altijd aangegeven onschuldig te zijn. Hij kreeg twaalf maanden gevangenisstraf.

Het nutteloze feitje van de dag: Enorm schip in Rotterdam

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Als je in de haven van Rotterdam bent zie je regelmatig enorme containerschepen maar wist je dat je er vandaag een hele bijzondere kunt zien? Vandaag ligt namelijk de HMM Algeciras in de Prinses Amaliahaven en daarmee ligt het grootste containerschip ter wereld in de Rotterdamse haven. Er kunnen op papier bijna 24.000 containers mee aan boord maar zoals in het hieronder geplaatste filmpje uitgelegd wordt, zal zo'n schip vrijwel nooit maximaal beladen worden. Inmiddels varen er nog vijf andere schepen rond die evenveel containers kunnen vervoeren.

Het schip was al eerder in Rotterdam en toen werd dit filmpje met uitleg opgenomen:

Ajax brengt lang gekoesterde wens in vervulling: oude logo terug op thuisshirt

Ajax heeft zojuist het nieuwe thuistenue voor het aankomende seizoen gepresenteerd. Een ding valt daarbij direct op: het oude clublogo keert terug. Daarmee komt Ajax tegemoet aan de wens van veel supporters. Het oude logo keert eenmalig terug, zo wordt door Ajax benadrukt.

Een groot deel van de fans van Ajax roept al jaren om terugkeer van het oude logo. In begin jaren negentig werd het vervangen voor het huidige embleem. Naast het oude logo is ook eenmalig de kleur rood aangepast en de rode baan smaller gemaakt.

Enkel met rugnummer
Om het klassieke thema in stand te houden dit seizoen zal er tijdens Eredivisiewedstrijden enkel met rugnummer gespeeld worden, niet met spelersnaam. In Europese wedstrijden zal er wel met complete rugbedrukking gespeeld worden, conform de richtlijnen van de UEFA.

Ook zullen de drie kampioenssterren niet boven het logo staan dit seizoen, net zoals ze dat vroeger ook niet deden. De drie sterren zijn wel te zien als nekdetail, met subtiel daarin de drie Andreaskruisen verwerkt.

Win een duurzame Trust laptoptas

Trust heeft bekendgemaakt dat zij gestart zijn met het duurzame initiatief Clevergreen. Om consumenten de gelegenheid te bieden meer duurzame keuzes te maken, introduceert Trust een eco-beoordelingssysteem voor hun verpakkingen en producten. Een beoordeling wordt bijvoorbeeld gebaseerd op het gebruik van FSC gecertificeerd karton of geoptimaliseerde verpakking vrij van plastic, schuim, PVC en polystyreen. De hoogste beoordeling is van toepassing wanneer de verpakking het meest milieuvriendelijk is en het product zelf gemaakt is van gerecyclede materialen.

Trust heeft de eerste van vele aankomende producten al uitgebracht: de Atlanta Laptop Bag ECO voor 15,6" laptops. Een handige en milieuvriendelijke tas gemaakt van gerecyclede materialen. Accessoires en persoonlijke eigendommen worden opgeborgen in de extra vakken van de tas terwijl je pendelt tussen je huis en het kantoor of school.

We mogen een Atlanta laptop bag eco weggeven onder onze bezoekers. Het enige dat je daarvoor moet doen is antwoord geven op de volgende vraag: uit welk gerecycled materiaal is deze tas gemaakt? Laat je antwoord vóór 19 juli weten via deze pagina. De prijswinnaar wordt op de site bekendgemaakt en krijgt ook persoonlijk bericht.

China beperkt bewegingsvrijheid ongevaccineerden

Diverse regio's in Oost-China gaan per 26 juli beperkingen instellen die ongevaccineerde mensen de toegang ontzegt tot openbare ruimtes als scholen, verzorgingstehuizen, ziekenhuizen, stations, musea en markten. China heeft kort na de uitbraak van COVID-19 een zogenaamd 'Health Code'-systeem ingevoerd dat op basis van onder meer de telefoongegevens en vriendenkring een QR-code genereert.

Beveiligers konden hierdoor controleren of mensen die een gebouw wilden betreden mogelijk besmet waren met het coronavirus. Dit systeem wordt nu aangevuld met de vaccinatiegegevens, wat het voor beveiligers mogelijk maakt om ongevaccineerden te weren.

In China is het gewoon dat elk gebouw, school, kantoor of woonwijk over een toegangspoort en enkele tientallen beveiligers beschikt, wat handhaving gemakkelijk maakt. Lokale autoriteiten roepen de bevolking al langer op om zich te laten vaccineren. De gemeente Chongren heeft afgelopen zondag bericht doen uitgaan dat de bewoners zich snel moeten laten vaccineren of anders risico lopen om "tijdens hun reis of in hun dagelijks leven ongemakken te ervaren", hoewel er geen verdere details gegeven werden.

Gemeente Ninghai maant alle mensen van 18 jaar en ouder om voor 25 juli hun eerste vaccinatie te komen halen, en dat ongevaccineerden vanaf die dag niet meer welkom zijn in openbare gebouwen. Gemeente Qingtian deed eenzelfde oproep de deur uit, en bant ongevaccineerden al vanaf 21 juli.

Het gevoerde beleid en de gehoorzaamheid van de Chinese bevolking legt China geen windeieren, want China is sinds april 2020 uit lockdown. Dankzij het Health Code systeem werden besmettingen snel aangepakt en konden kantoren, bioscopen, winkelcentra en pretparken ruim een jaar geleden al weer open.

Critical Race Theory - in ALLE scholen

Critical Race Theory begint een ware vlucht te nemen. In de VS werd het op sommige scholen onderwezen tot Donald Trump dat tijdens zijn stint als President verbood, maar inmiddels heeft Joe Biden een decreet getekend waarmee het verplicht wordt op ALLE scholen de kinderen vanaf 12 jaar te onderwijzen in CRT.

Maar wat is het?

Nou, AwakenWithJP legt het op een duidelijke manier uit en zeg nou zelf; hoe geweldig is het dat kinderen deze wijze lessen leren?

Tour: Etappe 17 - Te lang vlak, maar zware aankomst bergop

De zestiende etappe van de Tour de France kan mooi de vergetelheid in, behalve voor de knappe winnaar Patrik Konrad. Verder gebeurde er weinig, vandaag kan dat anders zijn: drie behoorlijk pittige beklimmingen, helaas wel na een vlakke aanloop.

De renners starten in Muret en rijden dan een kleine 70 kilometer naar Saint-Gaudens, waar we gisteren finishten - ietwat nutteloos allemaal. Na nog enkele tientallen kilometers met hooguit wat lichte stijging beginnen de bergen: de Peyresourde en Col de Val Louron-Azet van de eerste categorie en dan de Col du Portet van de buitencategorie, zestien kilometer aan bijna negen procent en bovenop voorzien van de finish.

Rellende_Rotscholier heeft de hele boel hier weer uitgebreid voorbeschouwd, de etappe gaat rond het middaguur al van start. Eurosport, de NOS en Sporza zijn er allemaal zo goed als gelijk bij en de finish staat grofweg tussen kwart voor vijf en half zes op de planning.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: wederom gruwelijk nat

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag regent het in het (zuid)oosten van tijd tot tijd stevig door, waarbij vanavond de kans op onweer toeneemt. Elders breekt vanmiddag de zon af en toe door en blijft het vrijwel droog. Over de hele dag genomen zijn in het zuidoosten hoeveelheden van 30-50 mm te verwachten, in Limburg lokaal 50-75 mm en daarbij wateroverlast. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C in het zuiden tot lokaal 25°C in het noordoosten. De noordwestelijke wind is overwegend matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.

In de nacht naar donderdag overheerst de bewolking en komt er een enkele opklaring voor. Het oosten krijgt met talrijke buien te maken, plaatselijk met onweer en kans op wateroverlast. In het westen blijft het overwegend droog. De minimumtemperatuur ligt rond 17°C. De noord- tot noordwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, 6 Bft.

Donderdag overdag houdt de buiigheid in het oosten nog enige tijd aan. Het westen krijgt de zon vooral in de ochtend nog even te zien. De buien nemen in de loop van de dag in activiteit af en mogelijk verplaatsen ze zich daarbij langzaam westwaarts over het land. Vooral in de oostelijke helft van het land valt er 20-40 mm, in Limburg valt er mogelijk lokaal meer dan 50 mm bij. De middagtemperatuur ligt rond 20°C, in het uiterste oosten wordt het mogelijk enkele graden warmer. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer krachtige noord- tot noordwestenwind, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Toon minder van het weerbericht

Het was en is bewolkt, nu zelfs met regen! (Foto: Charged)
Het was en is bewolkt, nu zelfs met regen! (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Nieuwe gevechtshelm tijdelijk niet leverbaar

De leverancier van de nieuwe gevechtshelm kan onverwacht minder exemplaren leveren dan afgesproken. In overleg met de krijgsmachtonderdelen stopt Defensie daarom tijdelijk met de uitgifte. De leverancier levert voorlopig in plaats van 5.000 maar 2.000 stuks per maand. Dit komt door een tekort aan grondstoffen vanwege de coronacrisis.

Het gaat specifiek om het materiaal dat de helmen hun beschermende werking geeft. Het wereldwijde transportprobleem versterkt het probleem van het tekort verder. De uitgifte van de nieuwe gevechtshelm was net goed op gang gekomen. Zo’n 5.000 militairen ontvingen hun exemplaar inmiddels en bij bijna 15.000 militairen is de helm ingemeten.

Wel nieuwe helm bij uitzending
Om te voorkomen dat er een onoverzichtelijke mengeling van nieuwe en oude helmen ontstaat wordt de huidige, beperkte voorraad verder niet uitgeleverd. Nieuwe lichtingen krijgen voorlopig de oude gevechtshelm. Militairen die worden uitgezonden, hebben voor het merendeel al een nieuwe helm, anders krijgen ze alsnog een nieuwe. Zodra de voorraad weer op peil is, wordt de uitgifte hervat. De inschatting is dat het oponthoud tenminste tot het einde van het jaar duurt.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Bol snelt naar 4e Diamond League-zege op rij

In het Britse Gateshead is de laatste Diamond League-wedstrijd voor de Olympische Spelen van Tokyo afgewerkt. In zowaar een Brits zonnetje waren weer prima wedstrijden te zien, hoewel het wat niveau in de breedte betreft zoals wel vaker zeker niet hét topevenement van het jaar was.

400m horden vrouwen
Femke Bol kwam weer in actie en weer ging het goed voor de jonge Nederlandse, sinds de afgelopen weken misschien wel de voornaamste kanshebster op olympisch brons. Met 53,24 seconden kwam ze niet bij haar kersverse nationale record in de buurt, maar het was wel weer goed voor haar vierde Diamond League-zege op rij, ruim voor de Amerikaanse Shamier Little (54,53) en de Jamaicaanse Janieve Russell (54,66).

400m vrouwen
Dubbele Nederlandse vertegenwoordiging, maar Lisanne de Witte kwam er niet aan te pas: met 52,67 seconden werd ze achtste en laatste. Lieke Klaver deed het een stuk beter en pakte in 51,54 seconden de derde plek, achter de Jamaicaanse winnares Stephenie Ann McPherson (50,44) en de Britse Jodie Williams (50,94), die eerder ook de 200 meter al sterk liep.

100m mannen
In een sterk veld liet Trayvon Bromell zien in prima vorm te verkeren: de Amerikaan snelde naar de winst in 9,98 seconden. De Britten Chijindu Ujah (10,10) en Zharnel Hughes (10,13) voerden de rest van het veld aan, ook de Canadees André de Grasse en de Amerikaan Fred Kerley finishten in 10,13 seconden.

110m horden mannen
Omar McLeod ging in de Jamaicaanse trials met kramp de mist in, waardoor de olympisch kampioen de Spelen in Tokyo moet missen. Een volle revanche kreeg hij niet: met een matige 13,42 seconden werd hij tweede, achter landgenoot Ronald Levy (13,22) en voor de Brit Andrew Pozzi (13,45).

100m horden vrouwen
De Nederlandse Nadine Visser is weer hersteld van haar blessure en dat leverde een uitstekend resultaat op: derde in 12,78 seconden, enkele duizendsten voor de Jamaicaanse Danielle Williams. De winst ging in 12,69 seconden naar de Britse Cindy Sember, voor de 12,75 van de Amerikaanse Payton Chadwick.

800m mannen
Isaiah Harris nam al vroeg de leiding en de Amerikaan stond die ondanks een indrukwekkend slot van de Keniaan Wycliffe Kinyamal niet meer af: winst in 1:44,76 minuten, voor de 1:44,91 van Kinyamal en de 1:45,22 van de nog snel sprintende Australiër Peter Bol.

3000m mannen
Dé afstandsrevelatie van het seizoen, de Spanjaard Mohamed Katir, ging er weer eens vandoor met de Australiër Stewart McSweyn. Een indrukwekkende eindsprint bracht Katir de winst én een nieuw Spaans record van 7:27,64 minuten. McSweyn werd tweede in 7:28,94 minuten, voor de Brit Andrew Butchart (7:35,18).

Mijl vrouwen
Kate Grace loopt een geweldig seizoen op de 800 meter, behalve op de Amerikaanse trials: ze liep de Spelen mis. Op de mijl kan ze het ook, want met een indrukwekkende sprint snelde ze naar de winst in 4:27,20 minuten, voor de Britse Katie Snowden (4:28,04) en landgenote Helen Schlachtenhaufen (4:28,13).

4x100m mannen
Met Joris van Gool, Taymir Burnet, Christopher Garia en Churandy Martina snelde Nederland naar een keurige 38,49 seconden, goed voor plek drie. De winst was in 38,27 seconden voor het Britse kwartet Chijindu Ujah, Zharnel Hughes, Richard Kilty en Nethaneel Mitchell-Blake, voor de Canadezen Bismark Boateng, Jerome Blake, Bolade Ajomale en André de Grasse (38,29).

4x100m vrouwen
Nederland pakte zowaar de winst: Jamile Samuel, Dafne Schippers en Marije van Hunenstijn brachten Naomi Sedney in stelling, die het in 42,84 seconden keurig af kon maken. Asha Philip, Imani Lansiquot, Beth Dobbin en Daryll Neita (42,92) werden namens het thuisland tweede, voor de 43,45 van een internationaal gezelschap.

Verspringen vrouwen
De Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk noteerde 6,77 meter in haar vijfde poging en won vervolgens met 6,67 meter in de beslissende zesde poging. De Duitse Malaika Mihambo bleef steken op 6,65m en plek twee, voor de 6,46m van de Spaanse Fatima Diame.

Hinkstapspringen mannen
De Portugees Pedro Pablo Pichardo sprong in de beslissende zesde ronde naar 17,50 meter, goed voor de winst en de beste sprong van de dag. Tobia Bocchi uit Italië werd met 17,04 meter tweede, voor de 17,11 meter van Pichardo's landgenoot Tiago Pereira.

200m vrouwen
Olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah kwam weer eens in actie, iets wat ze niet al te vaak doet, en pakte in een niet geweldige 22,43 seconden de winst. De Britse Jodie Williams werd met 22,60 seconden tweede, vlak voor de Nigeriaanse Blessing Okagbare (22,61).

Hoogspringen mannen
Het niveau was teleurstellend, de winst was voor veteraan Donald Thomas van de Bahama's met 2,25 meter. De Italiaan Marco Fassinotti haalde die hoogte met meer foutsprongen en werd tweede, met 2,22m was plek drie voor de Zweed Fabian Delryd.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Ook hier geen denderende resultaten, maar met 4,76m wel een degelijke zege voor de Amerikaanse Sandi Morris. Met 4,71m bleef de Britse Holly Bradshaw nog in de buurt, de Finse Wilma Murto werd met 4,61m derde.

Speerwerpen mannen
De eerste vijf ronden leverden weinig bijzonders op, in de finaleronde pakte Johannes Vetter met 85,25 meter de winst. Met Julian Weber's 77,16m ging een Duitser er ook met plek twee vandoor, voor de 76,74 meter van Keshorn Walcott uit Trinidad & Tobago.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.