FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 juli 2021

Nederlander stikt in stukje vlees op terras van restaurant in Amboise

Een vakantie in de Franse Loirestreek is voor een Nederlands echtpaar op leeftijd geëindigd in een nachtmerrie. De man (75) overleed vrijdagavond in Amboise op het terras van een Italiaans restaurant nadat hij zich had verslikt. "We hebben alles gedaan wat in ons vermogen lag maar konden zijn leven niet redden’’, volgens  de aangeslagen restaurant-directeur Arnoud Gourdon tegen het AD. Lees verder bij het Algemeen Dagblad.

Dildoplakker slaat weer toe in Nijmegen: piemels op verschillende brievenbussen

De Nijmeegse dildoplakker heeft weer toegeslagen. Brievenbussen in verschillende wijken zijn beplakt met een kunststof piemel.

Medewerkers van het Radboudumc keken vanmorgen vreemd op toen er een dildo aan de brievenbus bij de hoofdingang zwabberde. "We hebben er hard om moeten gieren", laat een medewerker weten. Ook bij een Jumbo en een tankstation zochten dildo's wat genegenheid bij een brievenbus. 

De dildoplakker is al vanaf februari actief in Nijmegen en kent enkele copycats op andere plaatsen in het land.

Vrouw mishandelt agent bij aanhouding voor bezit BB-guns en wietkwekerij

Zaterdagavond tegen 23.00 uur meldt zich een gezelschap bij het politiebureau in Roosendaal. Zij overhandigen een agent een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Uit onderzoek blijkt dat het om een zogenoemde BB gun gaat, een balletjespistool. Het wapen, dat geschikt is voor afdreiging en om die reden verboden in Nederland, wordt meteen in beslag genomen en vernietigd.

In een gesprek met de man die het wapen aan de politie geeft, wordt duidelijk dat het eigendom is van een vrouw uit Oudenbosch. Zij zou wonen aan de Bornhemweg. De man zou het wapen van de vrouw hebben afgepakt nadat zij hem ermee bedreigde. Toen de man het wapen wilde afpakken ontstond er een worsteling, hierbij lopen beide betrokkenen verwondingen op. Uiteindelijk is het hem, naar eigen zeggen, gelukt om het wapen afhandig te maken en is hij ermee naar de politie gereden. Als deze informatie bekend wordt bij de politie gaan agenten direct naar de betreffende woning in Oudenbosch.

Machtiging tot binnentreden
Een hulpofficier van justitie schrijft een machtiging uit voor het binnentreden en doorzoeken van de woning in Oudenbosch.

In de woning treffen agenten een man en een vrouw aan. De agenten doen onderzoek in de woning en vinden nog twee BB guns. Ook wordt er een kleine hoeveelheid cocaïne gevonden en blijkt er een hennepkwekerij met in totaal 164 planten in de woning te zijn. De politiemedewerkers nemen alle verboden zaken in beslag om ze te vernietigen. Ook de kwekerij wordt geruimd. Ten behoeve van de kwekerij blijkt illegaal stroom te worden afgetapt. Het elektriciteitsbedrijf doet aangifte van de diefstal van stroom.

Vrouw werkt niet mee en gebruikt geweld tegen agent
De twee bewoners van de woning houden ze aan. De vrouw wil niet meewerken aan haar aanhouding en gaat krachtig in verzet. Hierbij loopt een agent een verwonding op aan zijn pols. Hij moet zich onder behandeling van een arts stellen. De agent doet aangifte van mishandeling.

Pink steunt Noorse handbalsters in hun strijd tegen het seksisme

De Amerikaanse zangeres Pink wil de Noorse strandhandbalsters steunen in hun strijd tegen seksisme. De 41-jarige schreef op Twitter dat ze de boete "wil" betalen voor de atleten die door de Europese Handbalfederatie (EHF) waren aangeklaagd voor het dragen van korte broeken op het EK.

Ze was "erg trots" op het protest van de strandhandbalspelers tegen "zeer seksistische regels", vervolgde de superster. Ze was van mening dat de EHF eerder "bestraft moet worden voor seksisme", benadrukte Pink. Ze riep de Noren toe: "Goed gedaan, dames. Ga zo door!"

Volgens de Noorse Vereniging zal de boete 15.000 kronen (1440 euro) bedragen. Er zijn al verschillende aanbiedingen geweest om het bedrag over te nemen, zei de voorzitter van de Noorse vereniging, Kare Geir Lio. 

De speelsters dringen aan op een vrije keuze van speelkledij "binnen een gestandaardiseerd kader". Velen vinden de momenteel voorgeschreven bikini's onpraktisch of zelfs vernederend. De wereldbond IHF bepaalt dat mannen tijdens hun beachhandbalwedstrijden een korte broek moeten dragen die "minimaal tien centimeter" boven de knie eindigt. Vrouwelijke spelers moeten een nauwsluitend bikinibroekje dragen met een zijwijdte van "maximaal tien centimeter".

"Ongepaste kleding"
In het duel om de derde plaats met Spanje droegen de Noren niet het vereiste bikinibroekje, maar een langer sportbroekje. De Tuchtcommissie van de Europese Handbalfederatie (EHF) beoordeelde dit als een "geval van ongepaste kleding".

Zie ook: Noorse handbalsters weigeren bikinibroekje en krijgen fikse boete

Sierra Leone schaft de doodstraf af, mensenrechtenorganisaties verheugd

Amnesty International verwelkomt de afschaffing van de doodstraf in Sierra Leone, West-Afrika. "Het is een overwinning voor de mensenrechten", zei juridisch adviseur Oluwatosin Popoola van Amnesty. Het parlement van Sierra Leone stemde vrijdag unaniem voor de afschaffing van de doodstraf. De huidige president Julius Maada Bio had deze stap in 2018 beloofd in zijn verkiezingscampagne. Verwacht wordt dat hij binnenkort de relevante wet zal ondertekenen. De bestaande doodvonnissen worden nu omgezet in levenslange gevangenisstraf.

Het West-Afrikaanse land voerde de doodstraf voor het laatst uit in 1998. Op dat moment werden 24 soldaten geëxecuteerd door een vuurpeloton wegens deelname aan een staatsgreep. Volgens Amnesty International zitten er echter nog zeker 94 mensen in de dodencel. Amnesty juridisch adviseur Popoola riep de staat op om het recht op vrijheid van meningsuiting van burgerrechtenactivisten, journalisten en oppositieactivisten krachtig te beschermen en de politie en het leger verantwoordelijk te houden voor de strafbare feiten die ze plegen.

Volgens een VN-index is Sierra Leone een van de armste landen ter wereld. Het land lijdt onder de nasleep van een elf jaar durende burgeroorlog die eindigde in 2002 en die naar schatting aan ongeveer 70.000 mensen het leven kostte. Bovendien was er van 2014 tot 2016 een verwoestende ebola-epidemie.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International hadden eind 2020 in totaal 108 landen de doodstraf volledig afgeschaft, terwijl 144 landen deze bij wet of in de praktijk hadden afgeschaft. Zowel het aantal executies als het aantal opgelegde doodvonnissen is het afgelopen jaar gedaald in Afrika bezuiden de Sahara, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Vaticaan geeft voor het eerst inkijkje in boekhouding vastgoedbeheer

Het Vaticaan heeft zaterdag voor het eerst informatie vrijgegeven over zijn vastgoedbezit en onthulde daarbij dat het meer dan 5.000 eigendommen bezit. Deze informatie was het meest gedetailleerde financiële inkijkje ooit.

De informatie was vervat in twee documenten, een geconsolideerd financieel memorandum voor 2020 voor de Heilige Stoel en de allereerste openbare begroting voor het beheer van het patrimonium van de Heilige Stoel (APSA).

APSA, een soort algemeen boekhoudkantoor van het Vaticaan, beheert onroerend goed en investeringen, betaalt salarissen en fungeert als inkoopbureau en personeelsafdeling.

Tussen de twee documenten - elk met een ongekend aantal cirkeldiagrammen, grafieken en kaarten - en twee toelichtingen, heeft het Vaticaan meer dan 50 pagina's financiele gegevens gepubliceerd.

Het APSA-budget van 30 pagina's toonde aan dat het Vaticaan 4.051 eigendommen bezit in Italië en ongeveer 1.120 in het buitenland, hierbij zijn ambassades over de hele wereld niet meegerekend.

Slechts ongeveer 14 procent van de Italiaanse eigendommen werd verhuurd tegen marktconforme tarieven, terwijl de andere tegen lage tarieven werden verhuurd, veelal aan kerkpersoneel. Ongeveer 40 procent waren institutionele gebouwen zoals scholen, kloosters en ziekenhuizen.

Uit de documentatie bleek dat APSA eigendommen bezit als investeringen in chique wijken van Londen, Genève, Lausanne en Parijs.

'Keerpunt'
Eén gebouw, in de chique wijk South Kensington in Londen, leidde tot enorme verliezen nadat het in 2014 door het Vaticaanse Staatssecretariaat als investering werd gekocht.

Dinsdag begint in het Vaticaan het proces tegen 10 mensen in verband met deze aankoop, waaronder een prominente kardinaal. Ze worden beschuldigd van financiële misdrijven, waaronder verduistering, witwassen van geld, fraude, afpersing en ambtsmisbruik.

Pater Juan Antonio Guerrero, hoofd van het Vaticaanse Secretariaat voor Economie (SPE), vertelde op de officiële website van Vatican News dat het gebouw binnenkort verkocht zou worden.

Hij zei dat het proces een "keerpunt" zou zijn in de geloofwaardigheid van het Vaticaan met betrekking tot economische aangelegenheden en dat een soortgelijke gebeurtenis niet meer kan voorkomen vanwege de inmiddels genomen maatregelen.

Vorig jaar heeft paus Franciscus het staatssecretariaat de controle over zijn fondsen ontnomen, en deze overgedragen aan APSA onder toezicht van de SPE.

Een afzonderlijk geconsolideerd financieel memorandum voor de Heilige Stoel dat zaterdag werd uitgegeven, toonde een tekort van 64,8 miljoen euro in 2020, tegen een tekort van 79,2 miljoen euro in 2019.

Het budget van de Heilige Stoel omvat de centrale administratie van de Rooms- Katholieke Kerk, bekend als de Curie, die toezicht houdt op het bestuur van de wereldwijde kerk met 1,3 miljard leden, haar wereldwijde diplomatieke vertegenwoordigingen en media-activiteiten.

Vaticaanstad, inclusief de Vaticaanse Musea en de Vaticaanse bank, heeft een apart budget.

Om het tekort van 2020 te dichten, werd ongeveer € 50 miljoen onttrokken aan Peter's Pence, een fonds van donaties om de paus te helpen het wereldwijde werk van de kerk uit te voeren.

De Covid-19-pandemie heeft de inkomsten van het Vaticaan in 2020 hard geraakt.

De Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea, die normaliter een grote bron van inkomsten zijn met in 2019 ongeveer zes miljoen betalende bezoekers, waren een groot deel van 2020 gesloten of slechts gedeeltelijk open.

OS: Overzicht uitslagen Tokio dag 2

Vandaag was de tweede dag van Olympische Spelen in Tokio. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Het grootste succes en tegelijkertijd de grootste teleurstelling van de dag was er voor Nederland bij de wegwedstrijd voor vrouwen. Annemiek van Vleuten won er zilver, terwijl iedereen rekende op goud voor Nederland. Heel even dacht ook Van Vleuten zelf dat ze goud had gewonnen maar de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer bleek er nog voor te rijden en werd zeer verrassend olympisch kampioen.

In het zwembad was er vierde plek voor de Nederlandse dames op de 4x100m vrije slag estafette. Het goud ging met een wereldrecord naar Australië. Schermer Bas Verwijlen werd tot zijn eigen teleurstelling al in de tweede ronde uitgeschakeld. Schrale troost was dat hij verloor van de latere kampioen Romain Cannone uit Frankrijk.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Skateboard Straatfinale heren Y_to Horigome (Jpn) Kelvin Hoefler (Bra) Jagger Eaton (VS)  
Zwemmen 400 m wisselslag individueel heren Chase Kalisz (VS) Jay Litherland (VS) Brendon Smith (Aus)  
Zwemmen 400 m vrije slag heren Ahmed Hafnaoui (Tun) Jack McLoughlin (Aus) Kieran Smith (VS)  
Zwemmen 400 m wisselslag individueel dames Yui Ohashi (Jap) Emma Weyant (VS) Hali Flickinger (VS)  
Zwemmen 4 x 100 m vrije slag estafette dames Australië Canada Verenigde Staten  
Wielrennen Wegwedstrijd dames Anna Kiesenhofer (Oos) Annemiek van Vleuten (Ned) Elisa Longo Borghini (Ita)  
boogschieten Dames teams Zuid-Korea Russische ploeg Duitsland  
Schoonspringen gesynchroniseerd 3 m springplank dames Shi/Wang (Chi) Abel/Beaulieu (Can) Hentschel/Punzel (Dui)  
gewichtheffen 61 kg heren Li Fabin (Chi) Eko Yuli Irawan (Ino) Igor Son (Kaz)  
Schieten Luchtpistool 10 m dames Vitalina Batsarasjkina (Rus) Antoaneta Kostadinova (Bul) Jiang Ranxin (Chi)  
Schieten Luchtbuks 10 m heren William Shaner (VS) Sheng Lihao (Chi) Yang Haoran (Chi)  
Judo -52 kg dames Uta Abe (Jap) Amandine Buchard (Fra) Giuffrida (Ita) Giles (GB)
Judo -66 kg heren Hifumi Abe (Jap) Vazja Margvelasjvili (Geo) Baul (ZKo) Cargnin (Bra)
Schermen Floret individueel dames Lee Kiefer (VS) Inna Deriglazova (Rus) Larissa Korobejnikova (Rus)  
Schermen Degen individueel heren Romain Cannone (Fra) Gergely Siklósi (Hon) Igor Rejzlin (Oek)  
Taekwondo -57 kg vrouwen Anastasia Zolotic (VS) Tatiana Minina (Rus) Tibun (Tur) Lo (Chi)
Taekwondo mannen -68 kg Oeloegbek Rasjitov (Oez) Bradley Sinden (GB) Recbker (Tur) Zhao (Chi)
gewichtheffen 67 kg heren Chen Lijun (Chi) Luis Mosquera (Col) Mirko Zanni (Ita)  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 6 1 5 12
2 Japan 5 1 0 6
3 Verenigde Staten 4 2 4 10
4 Zuid-Korea 2 0 3 5
5 Rusland 1 4 2 7
6 Italie 1 1 3 5
7 Frankrijk 1 1 1 3
7 Australie 1 1 1 3
9 Hongarije 1 1 0 2
9 Tunesie 1 1 0 2
17 o.a. Nederland 0 2 0 2

OS: Spectaculaire taekwondofinales, vluchtelingenteam grijpt naast brons

Op de tweede dag van het taekwondotoernooi op de Olympische Spelen in Tokyo was er aan spektakel weer geen gebrek. Vooral bij de mannen tot 68 kilogram ging het er hard aan toe, maar ook de vrouwen tot 57 kilogram leverden flinke strijd.

Mannen -68kg
Bij de mannen waren twee taekwondoka's met afstand de beste van het veld: de Brit Bradley Sinden liet geen spaan heel van de Nieuw-Zeelander Tom Burns, waarna hij de Turk Hakan Recber dik versloeg. Tegen de Chinees Zhao Shuai - in Rio goed voor goud in één gewichtsklasse lager - won Sinden een heerlijk gevecht op overtuigende wijze.

De 19-jarige Oezbeek Ulugbek Rashitov begon in de kwalificatieronde met winst op de Malinees Seydou Fofana, waarna hij favoriet en grootheid Lee Dae-hoon uit Zuid-Korea klopte. Ook de Iraanse topper Mirhashem Hosseini moest er aan geloven en in de halve finales had de Bosniër Nedzad Husic al helemaal geen kans.

De finale tussen de twee werd een spektakelstuk, waarbij het vooral in de laatste minuut hard tegen hard ging. Rashitov had de leiding, gaf de leiding weg en pakte 'm weer terug en met een rake trap op Sinden's hoofd maakte hij het af: 34-29. Zhao won het eerste brons door Lee te verslaan, Recber klopte Husic in de strijd om het tweede brons.

Vrouwen -57kg
Bij de vrouwen ging de finale tussen de Amerikaanse Anastasija Zolotic en de Russische Tatiana Minina en het was Zolotic die het goud pakte: 25-17 na een aantrekkelijke strijd. Het eerste brons was voor de Taiwanese Lo Chia-ling, die met 10-6 won van de helaas weinig attractief vechtende Nigereese Tekiath Ben Yessouf.

Ook Hatice Kübra Ilgun uit Turkije won brons, zij versloeg Kimia Alizadeh. Die komt uit voor het vluchtelingenteam en is een Iraanse topper die in 2016 nog olympisch brons pakte. Vervolgens raakte ze geblesseerd en kon ze in Iran niet meer mee met de jonge Nahid Kiani, die ze nu in de eerste ronde versloeg, waardoor ze het land besloot te verlaten - officieel vanwege de algehele situatie in Iran - en ze als vluchtelinge alsnog naar de Spelen kon.

Even leek Alizadeh helemaal in topvorm te zijn, zeker nadat ze met Jade Jones de olympisch kampioene van 2012 én 2016 uitschakelde, maar in de halve finales was Minina te sterk.

OS: China start goudkoorts schoonspringen

Het mag geen verrassing zijn voor de echte volgers van de sport: China heeft goud gepakt bij het onderdeel synchroon 3m plank voor vrouwen op het Olympisch schoonspringtoernooi. De Chinezen kunnen zomaar alle onderdelen op dit toernooi winnen, dus het duo Shi Tingmao en Wang Han gaven alvast het goede voorbeeld. Shi won in 2016 ook al het goud met een andere partner.

De overwinning van de Chinese dames was dominant: Op de tweede sprong na behaalden zij elke keer de hoogste score. Achter het Chinese duo pakte het Canadese duo Abel/Citini-Beaulieu zilver. Het Duitse duo Hentschel/Punzel pakte het brons, maar deed dat niet zonder slag of stoot. Bij de laatste sprong had een Italiaans duo genoeg aan een score van 62 punten voor het brons, waar scores van 65 punten voor deze laatste sprong niet ongewoon zijn. Het Italiaanse duo verknalde de sprong echter compleet en kwam slechts tot 45 punten, waardoor de Duitsers alsnog het brons pakten.

OS: Broer en zus bezorgen Japan dubbel judogoud

Groot feest bij de familie Abe. Zowel Hifumi als Uta Abe hebben goud gewonnen voor Japan bij de Olympische Spelen. Ze zijn broer en zus van elkaar em werden op dezelfde dag kampioen. 

Uta Abe nam het in de finale van de klasse tot 52 kilogram op tegen de Française Amandine Buchard. Het waren respectievelijk de nummer twee en één van de wereldranglijst.  De beslissing viel was in de golden score. Na vier minuten in de overtijd was het dan alsnog ippon voor de 21-jarige Abe.  Het brons ging naar de Italiaanse Odette Giuffrida en de Britse Chelsie Giles. 

Een half uur later stond broer Hifumi in de finale. De als vierde geplaatste 23-jarige trof Vazha Margvelashvili in de eindstrijd, de nummer drie van de plaatsingslijst. Een waza-ari bleek voldoende voor de Japanner. Het brons in deze klasse ging naar Daniel Cargnin (Brazilië) and An Baul (Zuid-Korea). 

Sanne Verhagen zal maandag haar opwachting maken. De judoka uit Best doet mee in de categorie tot 57 kilogram. In de nacht van zondag op maandag neemt de Brabantse het in de eerste ronde op tegen de ervaren Sabrina Filzmoser. De 41-jarige Oostenrijkse en Verhagen stonden zes keer eerder tegenover elkaar op de IJF World Tour. De Nederlandse leidt met 4-2 in onderlinge ontmoetingen. Weet Verhagen haar partij te winnen dan staat ze tegenover de als derde geplaatste Nora Gjokava uit Kosovo.

OS: Eerste skateboardgoud ooit blijft in Japan

Op de Olympische Spelen in Tokyo heeft het skateboarden haar olympisch debuut gemaakt. In het Ariake Urban Sports Park kwamen de mannen zondag in actie op het onderdeel street, met thuisgoud als resultaat.

Aurélien Girard uit Frankrijk was de beste in de kwalificaties, maar in de finale nam X-Games-winnaar en wereldkampioen Yuto Horigome de touwtjes in handen. Het format was vrij simpel: alle acht finalisten werkten eerst twee runs van 45 seconden af, waarna ze allemaal vijf keer een losse trick mochten laten zien. Deze zeven optredens kregen allemaal een score, de beste vier werden dan bij elkaar opgeteld.

Horigome kende geen geweldige runs, maar op de tricks was hij sterk. Zijn eerste was prima, de tweede niet, daarna haalde hij drie keer indrukwekkend uit. Het bleek genoeg voor een totaal van 37,18 punten en de het goud, voor de 36,15 punten van de Braziliaan Kelvin Hoefler. Brons ging met 35,35 punten naar de Amerikaan Jagger Eaton, wiens landgenoot en veelvoudig X-Games-winnaar Nyjah Huston bleef steken op plek zeven nadat vier van zijn vijf tricks mislukten.

OS: 'Dream Team' verliest voor het eerst sinds 2004 wedstrijd op Spelen

De Amerikaanse basketballers zijn de Olympische Spelen begonnen met een verrassende nederlaag. De sterren uit de NBA werden zondag met 83-76 verslagen door Frankrijk. Voor het Dream Team was het hun eerste nederlaag op het olympische podium sinds 2004. Destijds werden ze verslagen in de halve finale verslagen door de latere winnaar Argentinië.

Amerika begon in Tokio met Damian Lillard, Zach LaVine, Kevin Durant, Draymond Green en Bam Adebayo. Bij rust stond het nog 45-37 voor de Amerikanen, maar in het derde kwart werd die marge helemaal verspeeld. Evan Fournier hun uitblinker. Hij was goed voor 28 punten. Frankrijk wist op het WK in 2019 in de kwartfinales de VS te verslaan. 

De voorbereiding van de Amerikanen verliep allesbehalve soepel. Omdat de play-offs in eigen land pas laat eindigden, gaven meerdere sterspelers de voorkeur aan rust. Sommigen moesten thuisblijven vanwege corona en een aantal andere spelers kwamen pas op het laatste moment aan in Tokio. 

De Verenigde Staten spelen in de groepsfase nog tegen Iran (woensdag) en Tsjechië (zaterdag). De nummers een en twee en de beste nummers drie plaatsen zich voor de kwartfinales.

OS: Verrassende Cannone explosief schermend naar goud op degen

De Fransman Romain Cannone wist favoriet na favoriet uit te schakelen. In de finale versloeg hij wereldkampioen Gergely Siklosi. In de strijd om brons zegevierde de Oekraïner Reizlin.

Zoals het een degentoernooi betaamt, lagen al vroeg vele grote sterren eruit. Yannick Borel en Bohdan Nikishyn verloren al in de eerste ronde. De verrassend sterke Romain Cannone wist daarentegen achtereenvolgens Rubén Limardo Gascon (goud in 2012), Bas Verwijlen (nummer 7 van de wereld) en Sergey Bida (nummer 2 van de wereld) te verslaan. Opmerkelijk, aangezien Cannone pas op het laatste moment hoorde dat hij mocht schermen. Landgenoot Daniel Jérent verloor zijn plaats namelijk als gevolg van een positieve dopingtest en Cannone was reserve.

Halve finale

In de halve finale namende Hongaar Siklosi en de Italiaan Santarelli het tegen elkaar op. Siklosi begon rustig en verzorgd schermend tegen een nerveuze en erg beweeglijke Santarelli. De Italiaan wist de Hongaar langzaamaan in zijn ritme te dwingen en zichzelf zo in een prettigere positie te manoeuvreren. Met krachtige en grote afstand overbruggende uitvallen slaagde Siklosi er echter in om voldoende punten te blijven pakken. De weringen van Santarelli schoten tekort en ondanks soms slordig spel kwam Siklosi niet meer in de problemen.

In de andere halve finale moest de Oekraïense nummer drie van de wereld Igor Reizlin zien af te rekenen met Cannone. Desalniettemin kwam Cannone met geniepige steekjes op de pols en goed getimede voorsteken al snel op voorsprong. De Oekraïner probeerde keer op keer het ijzer van de Fransman te grijpen, maar Cannone bood weinig mogelijkheden daartoe. In een spannend duel wist het dynamische en explosieve spel van Cannone de Oekraïner Reizlin steeds weer in de problemen te brengen. Reizlin kon op kracht aanhaken, maar uiteindelijk lukte het de snelvoetige Fransman de strijd te winnen.

Medailles

In de strijd om brons ging het daarom tussen Reizlin en Santarelli. Santarelli wist in deze partij beter te weren, terwijl Reizlin in het begin vooral er slordig was. Aan het einde van het eerste blok herpakte de Oekraïner zich echter. Een gelijkwaardig duel volgde, waarin Reizlin iets scherper leek. Adembenemende duels met veel ijzercontact maakten de wedstrijd tot een genot voor de neutrale toeschouwer. Santarelli stak te vaak mis, waardoor Reizlin uiteindelijk met dubbels en goed geplaatste aanvallen op de voet de overwinning kon opeisen.

De finale tussen Siklosi en Cannone leek een herhaling van zetten voor Cannone. Met zwiepertjes over de kom en dynamisch spel wist de Fransman op voorsprong te komen, al bleef de wereldkampioen Siklosi nog overeind. Halverwege de partij nam de voorsprong toe. Op atletische wijze naar beneden duikend bij uitvallen van Siklosi, pakte Cannone steeds weer punten en uiteindelijk ook de 15-10 overwinning. Daarmee heeft de 24-jarige Cannone voor het eerst in zijn carrière een medaille op een internationaal toernooi gepakt: goud op de Olympische Spelen.

OS: Kiefer onttroont koningin van de floret Deriglazova

De Amerikaanse Lee Kiefer heeft goud gepakt in een spannende finale op floret. Daarin won de Amerikaanse van de nummer één van de wereld Inna Deriglazova. In de strijd om brons kwam de Italiaanse Volpi tekort voor de bronzen medaille, die naar de verrassend goed schermende Korobeynikova ging.

Bij de Dames op floret leek de winnares op voorhand al zeker te zijn. De Russin Inna Deriglazova is niet enkel regerend olympisch en wereldkampioene, maar ook met een straatlengte voorsprong de nummer één op de wereldranglijst. Bovendien deed de Italiaanse Elisa di Francisca, nummer twee van de wereld en olympisch kampioen van 2012, niet mee in verband met de recente geboorte van haar tweede kind.

De andere grote concurrent Ysaora Thibus vloog er bovendien al snel uit door in een spannend en fel duel met 15-12 te verliezen van Larisa Korobeynikova, de verrassing van de dag. De Russische nummer 18 van de wereld wist uiteindelijk zelfs door te stomen tot de halve finale. Lee Kiefer en Deriglazova wisten zonder al te grote problemen eveneens de halve finale te halen. Voor Alice Volpi wachtte eerste in de kwartfinale landgenote en tweevoudig wereldkampioen Arianne Errigo nog, maar Volpi wist dit zonder kleerscheuren te overleven.

Halve finale

In de halve finale kreeg de favoriet Deriglazova voor het eerst een echt zware tegenstandster de verduren. Alice Volpi liet in een spannende partij zien waarom zij tot de wereldtop behoorde. Met scherpgeplaatste aanvallen kon ze het Deriglazova geruime tijd lastig maken. Desalniettemin liet Deriglazova zien waarom zij de beste van de wereld is. Uiteindelijk kon de Russin een voorsprong krijgen en die gestaag uitbreiden, daarmee uiteindelijk de partij met 15-10 winnende.

Minder spannend was het in de andere halve finale. De grote verrassing van het toernooi, Korobeynikova, werd geen enkele ruimte geboden door de Amerikaanse Kiefer, die met 15-6 de Russin afslachtte. 

Medailles

In de strijd voor brons leek Volpi aanvankelijk de sterke te zijn. Met mooie, zuiver uitgevoerde aanvallen wist ze te scoren, waar Korobeynikova vooral van zich af kon bijten in chaotischere situaties of middels goed getimede voorsteken. De partij golfde heen en weer. De met bravoure spelende Russin weet wist na verloop van tijd een voorsprong te pakken tegen de zichzelf soms forcerende Volpi. Korobeynikova raakte aan het einde echter ogenschijnlijk vermoeid. Dit bood Volpi de mogelijkheid om tot 14-14 terug te komen. In de strijd om het winnende punt viel Korobeynikova aan, maar de Italiaanse weerde deze aanval goed af. Haar riposte overbrugde echter niet voldoende afstand, waardoor Korobeynikova het winnende punt op een presenteerblaadje aangereikt kreeg. Zo kon de Russin brons pakken.

In de finale tussen Kiefer en de grote favoriet Deriglazova nam Kiefer reeds snel de voorsprong met een mooie aanval in de voorbereiding van de Russin. Deriglazova scoorde wel zo nu en dan, maar had het desondanks moeilijk. Kiefer verdedigde de voorsprong afdoende, zonder die echt uit te breiden. Het spel golfde derhalve tussen voorsprong van Kiefer en gelijkspel, maar Kiefer verloor het initiatief in de wedstrijd nimmer. Luidruchtig gesteund door haar landgenoten wist de Amerikaan zodoende de winst over de streep te trekken en daarmee de grote favoriet te verslaan.

OS: Dubbel goud voor Chinese gewichtheffers

Het gewichtheffen op de Olympische Spelen in Tokyo blijft vooralsnog een Chinees feestje, zoals ook wel een beetje viel te verwachten op de openingsdagen. Na het goud bij de vrouwen tot 49kg op zaterdag was het zondag twee keer raak bij de mannen.

De mannen tot 61kg openden het bal, met de Chinees Li Fabin als topfavoriet en de Indonesische veteraan Eko Yuli Irawan - goed voor olympisch brons (2008, 2012) en zilver (2016) - als voornaamste uitdager. Die status bleek niet onterecht, Irawan was de enige die het Li in elk geval lastig kon maken.

Bij het trekken begon Irawan met 137kg, Li haalde zijn eerste poging op dat gewicht niet. Poging twee lukte wel en vervolgens pakte hij ook 141kg, wat de Indonesiër dan weer twee keer niet voor elkaar kreeg. Bij het stoten opende Irawan op 165kg, Li begon één kilogram zwaarder - wat hij met een fenomenale balanceeract op één been haalde - en tilde daarna ook 172kg op.

Irawan nam een gok en ging voor 177kg, maar dat bleek tot twee keer toe teveel. Met 302kg als totaalgewicht pakte hij zilver, Li pakte met 313kg het goud. Brons was er voor de Kazach Igor Son, die tot 131 en 163 kilogram kwam, goed voor 294 als totaal. Dat was twee kilo meer dan de Japanner Yoichi Itokazu, wiens laatste poging mislukte.

Viervoudig wereldkampioen Chen Lijun was bij de mannen tot 67kg de favoriet, de uitdaging kwam van de Colombiaan Luis Javier Mosquera. Die begon met 148kg op het trekken, gevolgd door 151kg in zijn laatste poging. Chen had het ondertussen zwaar: 145kg ging maar net omhoog en werd gevolgd door twee gefaalde pogingen op 150 en 151 kilo.

De twee begonnen het stoten beiden succesvol op 175kg, waarna Mosquera zijn resterende twee pogingen nodig had voor 180kg en een totaal van 331kg. Chen moest zo 187kg omhoog tillen en dat deed hij zeer overtuigend: het goud was binnen met één kilo, een derde poging kwam er niet.

Brons was voor Mirko Zanni uit Italië, die opende met één geldige trekpoging op 145kg. Het stoten ging fout op 172kg en 177kg, maar in poging drie lukte het tóch: goed voor 322kg als totaal, één en twee kilo meer dan de Zuid-Koreaan Han Myeong-mok en de Pakistaan Talha Talib.

OS: Hockeyers nipt langs verrassend Zuid-Afrika

De Nederlandse hockeyers hebben met 3-5 (2-0, 1-2, 0-1, 0-2) tegen Zuid-Afrika hun eerste winst van het olympische toernooi behaald, al mag de ploeg van coach Max Caldas zeker niet met een opgeheven hoofd het veld verlaten: wat op papier een eenvoudige wedstrijd zou moeten worden, resulteerde al vroeg in de wedstrijd in een flinke achterstand. Pas in de tweede helft van de wedstrijd wist Nederland ondanks zeer matig spel het tij te keren en werd een enorme stunt van Zuid-Afrika afgewend.

In het eerste deel van de wedstrijd was het vooral Zuid-Afrika dat een sterke indruk maakte. De Zuid-Afrikanen konden zich al in de derde minuut zeer gevaarlijk maken en wisten via Mustaphaa Cassiem de bal in het Nederlandse doel te krijgen. Na de 1-0 bleef Zuid-Afrika aanvallend sterk, al slaagden ze er niet in om de drie strafcorners die volgden langs de Nederlandse keeper Pirmin Blaak te krijgen. Na tien minuten speeltijd kwam eindelijk de 2-0 voor Afrika, wederom in doel geschoten door Cassiem. In het laatste deel van de eerste periode begon Nederland het momentum over te nemen, maar er zouden geen doelpunten meer uit komen.

In de tweede periode zette Nederland het sterkere speel voort en moest de Zuid-Afrikaanse keeper er aan de pas komen om een snel Nederlands doelpunt te voorkomen. In de tegenaanval die volgde wist Blaak het eerste schot nog tegen te houden, maar in de rebound belandde de bal alsnog in het doel: 3-0. Nederland kon het initiatief behouden, al zorgde slordig spel ervoor dat de bal geen moment in de buurt van het Zuid-Afrikaanse doel kwam. Gedurende de tweede periode wist Nederland wel de Zuid-Afrikaanse verdediging steeds meer tot wankelen te brengen en al gauw werd door Mirco Pruijser de broodnodige 3-1 gescoord. Ook na de 3-1 bleef Nederland gevaarlijk, en in de laatste minuut van de eerste helft kwam de spanning terug in de wedstrijd: 3-2.

Na rust bleef Nederland kansen creërenmede dankzij een tijdelijke overtalsituatie, maar zelfs na twee strafcorners en een penalty bleef een gelijkmaker uit. Uiteindelijk was het vlak na de penalty Thierry Brinkman die het verlossende doelpunt scoorde, waarmee de wedstrijd weer helemaal open lag. In het tweede deel van de derde periode was het weer Zuid-Afrika dat zich voortdurend gevaarlijk wist te maken, maar dankzij een sterke redding van Blaak en wat geluk met de paal bleef de stand 3-3 met nog een kwartier te spelen.

Dat Zuid-Afrika alles gegeven had om de voorsprong vast te houden bleek in de slotfase van de wedstrijd. Het spel werd langzamer en de bal kwam zelden voorbij de middellijn. Na twee minuten spelen in de laatste periode bracht Mink van der Weerden Nederland via een penalty op voorsprong en een paar rustige minuten later maakte Pruijser de 3-5. Ook na de 3-5 wist Zuid-Afrika Nederland geen moment meer in gevaar te brengen, waardoor een grote verrassing toch uit bleef.

27 juli om 13:45 speelt Nederland wederom een op papier eenvoudige wedstrijd tegen Canada.

Veel Britse vrouwelijke soldaten ervaren intimidatie en pesterijen

Volgens een enquête is een groot aantal Britse vrouwelijke soldaten tijdens hun militaire loopbaan lastiggevallen, gediscrimineerd of gepest.

Dat blijkt uit een rapport over vrouwen in de strijdkrachten dat is gepubliceerd door een subcommissie van het Britse parlement. Van de meer dan 4.100 actieve of voormalige soldaten die zijn ondervraagd, zei ongeveer 60 procent dat ze te maken hadden gehad met pesterijen, intimidatie of discriminatie. Voor de vrouwelijke veteranen was dat 64 procent, voor de vrouwen die nu in dienst zijn 58 procent.

De meerderheid vond dat het leger niet genoeg deed om deze gevallen aan te pakken.

De leden van de commissie roepen het ministerie van Defensie op om verkrachtingszaken in het leger voor civiele rechtbanken te brengen in plaats van interne militaire rechtbanken.

OS: Nederlaag beachvolleybalsters Keizer/Meppelink

Bij het olympisch beachvolleybaltoernooi hebben Sanne Keizer en Madelein Meppelink hun eerste wedstrijd verloren. Het Spaanse koppel Elsa Baquerzio/Liliane Fernandez won met 19-21, 21-18 en 16-14.

Het Nederlandse koppel kwam in de eerste set al gauw op een voorsprong van 4-1. Ze zagen vervolgens de tegenstander driemaal langszij komen, maar kwamen niet op achterstand. De Spaanse vrouwen zagen bij 16-10  in de tweede set Keizer en Meppelink zich terugknokken tot 18-20 maar daar bleef het bij.

In de derde set keken Keizer en Meppelink voortdurend tegen een achterstand aan. Bij 14-14 kwamen ze echter langszij. Baquerzio en Fernandez lieten zich echter niet kisten en trokken de wedstrijd alsnog naar zich toe.

Dinsdag spelen Keizer en Meppelink tegen het Chinese koppel Xue/Wang.

COVID-19: 4.665 positief getesten en 4 doden, totaal 1.843.521 en 17.800

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4.665 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.843.521 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 71 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 399 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 16 patiënten opgenomen, er liggen nu 134 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er zijn sinds de vorige update 4 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.800 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Grote maat wordt in de winkel normaler: 'modellen maat 34, gemiddelde vrouw 44'

Opeens lijken vollere vrouwen met flinke borsten en billen overal te zijn. In webwinkels, modecampagnes en deze week ook weer op de cover van LINDA. Maar of plussize echt geaccepteerd is? "In trendy winkels hangt niks in maat 44-46.’’ Bewegingen op sociale media als body positivity, body acceptance en body neutrality - iedereen mooi op zijn eigen manier - zijn van groot belang geweest hiervoor. "Die hebben aan meer variatie in de mode bijgedragen; niet alleen qua gewicht, maar ook qua leeftijd, huidskleur en seksuele voorkeur.’’  Lees verder bij de Stentor.

OS: 3x3 basketballers boeken zeges op Japan & China

Na een nederlaag tegen Servië en overwinning op Rusland op zaterdag, is het Nederlands 3x3 basketbalteam de olympische zondag goed begonnen met een 21-20 zege op gastland Japan. De 35-jarige Arvin Slagter schoot een halve minuut voor het einde van de wedstrijd een vrije worp binnen. Als een land 21 punten haalt is de wedstrijd gespeeld. Anders volgt de uitslag na tien minuten zuivere speeltijd. 

Op 20-20 werd een overtreding gemaakt op Slagter. Het was de achtste teamfout van Japan en dat leverde Oranje twee strafworpen op. Diezelfde Slagter legde aan voor het buitenkansje en schoot direct raak. 

3x3 basketbal is een nieuwe olympische sport. Twee teams met elk drie spelers binnen de lijnen spelen op een half basketbalveld. Iedereen schiet op dezelfde basket. Na drie duels staat Nederland op een gedeelde derde plek in de poule. De nummers één en twee uit de groep van acht plaatsen zich voor de halve finales, de nummers drie tot en met zes gaan naar de kwartfinales. De kwartfinales zijn ook op dinsdag; de halve finales, wedstrijd om het brons en de finale worden woensdag afgewerkt.

Update 15.25 uur

Later op zondag kwam Nederland tegen China, dat onderaan staat in de poule, niet in de problemen. Oranje pakte al snel een comfortable voorsprong en gaf die niet meer uit handen. Het werd 21-18. 


OS: Turnster Wevers kan olympische titel niet verdedigen

Sanne Wevers is er niet in geslaagd om bij de Olympische Spelen in Tokio de finale te bereiken op de evenwichtsbalk en dus haar olympische titel te kunnen verdedigen. In de kwalificaties kwam Wevers niet verder dan een score van 13,866 en dat was onvoldoende voor een plek in de eindstrijd.

Lieke Wevers,Eythora Thorsdottir en Vera van Pol turnden in tegenstelling tot Sanne Wevers een volledige meerkam en Lieke Wevers en Thorsdottir maken nog kans op een finale. Lieke Wevers staat voorlopig twaalfde. Ondanks een val van de balk bezet Thorsdottir plek dertien. De beste 24 turnsters (maximaal twee per land) plaatsen zich voor de meerkampfinale.

De Nederlandse vrouwen staan in de landenwedstrijd vooralsnog zevende. De beste acht landen plaatsen zich voor de eindstrijd.

Update 11.54 uur

De Nederlandse vrouwen zijn er niet in geslaagd om de finale van de landenwedstrijd te bereiken. Oranje bezet na vier van de vijf subdivisies de negende plaats met een totaalscore van 160,263. Alleen de beste acht landen plaatsen zich voor de finale.

Update 15:23 uur

Eythora Thorsdottir en Lieke Wevers zijn er niet in geslaagd om de meerkampfinale te bereiken. Wevers eindigde met 53,365 als 25e op de geschoonde lijst (maximaal twee turnsters per land) en Thorsdottir met 52,899 als 26e. Alleen de eerste 24 turnsters plaatsen zich voor de eindstrijd.

OS: Minderhoud naar dressuurfinale, Van Baalen niet

Hans Peter Minderhoud heeft bij de Olympische Spelen de dressuurfinale bereikt. Samen met Dream Boy werd hij derde in zijn kwalificatiegroep. Omdat het finaleveld (de nummers één en twee van zes groepen) wordt aangevuld met de beste zes combinaties, bleek de score van Minderoud ( 76,817%) genoeg voor een plek in de eindstrijd.

Marlies van Baalen redde het niet. Zij werd ook derde in haar groep maar haar score van 71,615 procent was niet genoeg.

Edward Gal wist zich gisteren met Total US al rechtstreeks te plaatsen voor de finale nadat hij tweede werd in zijn groep.

Ook Frankrijk, Italië en Griekenland protesteerden tegen coronamaatregelen

Tegen de gezondheidspas, tegen vaccinaties, tegen beperkingen - in verschillende Europese steden gingen dit weekend tienduizenden de straat op. De grootste protesten waren in Frankrijk. Enkele relschoppers werden gearresteerd.

In Frankrijk, Italië en Griekenland demonstreerden afgelopen weekend tienduizenden mensen tegen strengere coronamaatregelen en tegen beperkingen voor niet-gevaccineerde mensen. De overheden in alle drie de landen hebben de afgelopen tijd de coronamaatregelen weer aangescherpt gezien het toenemende aantal besmettingen. In Frankrijk is de verplichte vaccinatie voor personeel in de gezondheidszorg ingevoerd, in Griekenland gaat men dit ook invoeren.

Daarnaast zijn de overheden in Italië en Frankrijk van plan om de toegang tot veel locaties te koppelen aan een bewijs van een coronavaccinatie, een negatieve testuitslag of een herstel na doorgemaakte COVID-19 besmetting. In Frankrijk zou dergelijk bewijs binnenkort verplicht kunnen worden voor bijvoorbeeld langeafstandsreizen per trein treinen en winkelcentra, in Italië moet overeenkomstig bewijsmateriaal vanaf 6 augustus worden getoond, ondermeer bij het bezoeken aan de binnenruimtes van restaurants en fitnessstudio's.

Meer dan 160.000 demonstranten in Frankrijk
Volgens de Franse autoriteiten gingen in het hele land meer dan 160.000 mensen de straat op. In Parijs scandeerden de demonstranten onder meer 'vrijheid, vrijheid' en riepen ze op tot het aftreden van president Emmanuel Macron, die ze een 'tiran' noemden. Vanaf de Place de la Bastille marcheerden ze door het oosten van Parijs.

Duizenden mensen namen deel aan een demonstratie in een ander deel van Parijs, in de buurt van de Seine en de Eiffeltoren, dit protest was georganiseerd door een voormalige functionaris van Marine Le Pen's rechtse Rassemblement National. Onder de deelnemers waren ook aanhangers van de zogenaamde gele hesjesbeweging. Volgens waarnemers willen ze nu profiteren van de woede over de geplande pandemiewet om de beweging nieuw leven in te blazen.

Botsingen met de politie
Hoewel de protesten grotendeels rustig verliepen, braken er enkele rellen uit. De oproerpolitie gebruikte traangas op deelnemers nadat iemand een stoel naar een agent had gegooid. De politie gebruikte waterkanonnen bij gewelddadige demonstranten. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin veroordeelde het geweld via Twitter.

Damarins zei dat er negen arrestaties waren in de hoofdstad. Er werd in meer dan honderd andere Franse steden gedemonstreemeerdere demonstraties geweest waaronder Toulouse, Lyon, Straatsburg, Lille, Nice, Montpellier en Marseille.Lyon, Straatsburg, Lille, Nice, Montpellier en Marseille. 

De demonstranten vertegenwoordigen echter niet de meerderheid van de bevolking: in een onderzoek van het Elabe Instituut voor de omroep BFMTV op 13 juli was 76 procent van de Fransen voorstander van verplichte vaccinatie. De meerderheid van hen keurt ook het COVID-19-gezondheidspaspoort goed. De meeste volwassenen in Frankrijk zijn al volledig gevaccineerd.

Weerstand tegen invoering van de "Groene Pas"
In Italië waren veel minder mensen aan het protesteren dan in Frankrijk. Ook hier demonstreerde men tegen de nieuwe coronamaatregelen van de regering. In de hoofdstad Rome werden ongeveer 3.000 demonstranten geteld. Ze riepen "vrijheid" en "weg met de dictatuur". De meesten van hen droegen geen  verplicht mondkapje. Naast Rome vonden de protesten ook plaats in Napels, Turijn en Milaan. In Genua droegen demonstranten gele joodse sterren met de tekst 'niet gevaccineerd'.

Op 6 augustus introduceert Italië ook een gezondheidspas voor toegang tot gesloten ruimtes zoals bars en restaurants, maar ook voor zwembaden, sporthallen, musea, bioscopen, theaters en speelhallen. Exploitanten die de maatregelen niet uitvoeren, riskeren zware straffen. Dit document, dat bekend staat als het 'Groene Paspoort', wordt afgegeven aan mensen die hun eerste dosis vaccin hebben gekregen, maar ook aan degenen die zijn hersteld van COVID-19 of die in de 48 uur daarvoor negatief op COVID-19 zijn getest.

Sinds de aankondiging van de maatregel afgelopen donderdag zijn de vaccinatieafspraken in enkele kleinere regio's volgens de autoriteiten met 200 procent gestegen. Tot op heden is meer dan de helft van de Italiaanse bevolking (vanaf 12 jaar) al volledig ingeënt.

Vaccinatie-tegenstanders komen in opstand in Athene
De Griekse politie heeft 25 mensen opgepakt tijdens een rel bij een demonstratie van antivaxxers in de Griekse hoofdstad Athene. Volgens de autoriteiten hadden zich eerder op de dag enkele duizenden mensen verzameld op het Syntagma-plein in het centrum van Athene om te protesteren tegen de gedeeltelijke coronavaccinatie die nu in Griekenland bestaat.

Na een vreedzame bijeenkomst escaleerde de situatie toen demonstranten brandbommen en stenen naar de hulpdiensten gooiden waarop de politie reageerde met het inzetten van  waterkanonnen en traangas. In Griekenland en Cyprus vinden momenteel herhaalde demonstraties plaats tegen de coronavaccinatiecampagnes, waarvan sommige eindigen in geweld. De meeste Griekse antivaxxers zijn religieuze fanatici en rechts-extremisten. Ze gaan de straat op sinds de regering de druk op niet-gevaccineerde burgers heeft verhoogd in het licht van de stijgende infectiecijfers. 

Zo werd twee weken geleden bepaald dat werknemers in de zorg- en gezondheidssector verplicht moeten worden ingeënt tegen corona. Anders kunnen ze zonder salaris of vergoeding worden ontslagen. Gesloten ruimtes in de horeca en culturele sector, zoals clubs en theaters, mogen alleen bezocht worden door gevaccineerde personen. Ook in Griekenland is inmiddels meer dan de helft van de bevolking ingeënt tegen COVID-19.

Opmerking submitter: Steeds meer mensen worden wakker!! Hopelijk voordat het te laat is. Gezondheidspas leidt tot apartheid!!! Democratie wordt bedreigd!! Absurde chantage!!

OS: Tennissters Bertens/Schuurs naar tweede ronde

Kiki Bertens en Demi Schuurs hebben op het olympisch tennistoernooi de tweede ronde bereikt in het damesdubbel. In een spannende partij werden de Françaises Kristina Mladenovic en Caroline Garcia met 7-6, 5-7 en 11-9 verslagen.

Het Nederlandse duo begon niet goed aan de wedstrijd. Het was vooral Schuurs die fout op fout maakte. Halverwege de eerste set bij een 1-4 achterstand moest Bertens haar partner moed inspreken nadat die in huilen uitbarstte. De woorden van Bertens leken te helpen en ze wonnen alsnog de eerste set.

Ze leken de tweede set ook te winnen en dus de wedstrijd, maar het Franse duo brak Schuurs en Bertens op 5-5 en wonnen de set. Een supertiebreak moest nu de beslissing brengen. Mladenovic en Garcia kwamen nog terug van 4-8 naar 9-8, maar het waren de Nederlanders die de wedstrijd alsnog naar zich toe trokken.

CDC: 'Maak dubbeltest op Corona en Influenza die meteen verschil kan onderscheiden'

Het Amerikaanse centrum voor ziektecontrole en preventie (CDC) wil dat labs haast maken met het ontwikkelen van een coronatest die zowel op Covid als Influeza kan testen en daarbij onderscheid kan maken met het influenzavirus, het virus dat de gewone griep kan veroorzaken.

Het toonaangevende CDC zegt dat het zijn steun voor de huidige diagnostische coronadetectiekits die vanaf februari 2020 zijn ontwikkeld in zal trekken. Het geeft nu alvast de vooraankondiging om labs de tijd te geven specifiekere tests te ontwikkelen voor het begin van het griepseizoen.

In de Verenigde Staten zijn meer dan 3,4 miljoen mensen gediagnosticeerd met het hebben van het coronavirus en meer dan 610.000 mensen zijn gestorven aan de gevolgen van COVID-19. Het aantal geïnfecteerde doden met het influenzavirus daalde echter spectaculair, zo bleek uit data dat de CDC in de afgelopen periode naar buiten bracht.

Het CDC rapporteerde slechts 646 griepdoden in 2020, tegenover minstens 24.000 doden in 2019. Zij dringen er bij laboratoria op aan om "zowel tijd als middelen te besparen" door kits te introduceren die een positieve test voor het coronavirus en griep kunnen bepalen en onderscheiden.

Laboratoria hebben tot het einde van 2021 voordat het CDC zijn steun voor de huidige RT-PCR-testen intrekt en moedigt laboratoria aan om methodes te ontwikkelen die de detectie en differentiatie van SARS-CoV-2- en influenzavirussen kan vergemakkelijken, door in één test op beide virussen te kunnen testen.

Update:

Het oorspronkelijke bericht was niet helemaal duidelijk. Het gaat hier om een dubbeltest die zowel moet gaan zien of je Corona hebt óf Influenza. Het is niet zo dat de oude tests positief testen op Corona terwijl je eigenlijk griep hebt. Dit is nu verduidelijkt. Ook is er een betere bron.

OS: Zwemsters Toussaint en de Waard verder op 100m rugslag

Bij het olympisch zwemtoernooi hebben Kira Toussaint en Maaike de Waard beiden de volgende ronde bereikt op de 100 meter rugslag. Toussaint, de wereldkampioene op de 50 meter rugslag, zwom in de series de zevende tijd in 59,21. De Waard zwom naar 1.00,03, de vijftiende tijd.

De Australische Kaylee McKeown was met 57,88 de snelste in de series.

Update 13:02 uur

Op de 100 meter schoolslag wist Tes Schouten zich niet te plaatsen voor de halve finales op de 100 meter schoolslag. Schouten werd in haar series vierde in 1.07,89.

Update 14:02 uur

De Nederlandse mannen zijn er niet in geslaagd om de finale te bereiken op de 4x 100 meter vrije slag. Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg, Thom de Boer en Jesse Puts  werden in hun serie zesde in een tijd van 3.14,07 en dat was niet genoeg voor de eindstrijd. Wel was het goed voor een nieuw Nederlands record.

Het nutteloze feitje van de dag: Hele lange tramlijn

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De Belgische kust staat nou niet bepaald bekend om haar schoonheid, maar wist je dat ze er wel een enorme tramlijn hebben? De Kusttram is met 67 kilometer zelfs de langste tramlijn ter wereld. De lijn begint net over de Nederlandse grens in Knokke-Heist en volgt de gehele Belgische kust tot en met De Panne.

OS: Badloe derde na eerste dag, matig begin Bouwmeester

Bij het olympisch zeiltoernooi staat wereldkampioen Kiran Badloe derde na de eerste dag bij de windsurfers.

In de eerste twee races werd de 26-jarige Nederlander vijfde en zevende. Hij won vervolgens de derde wedstrijd waarna hij in het algemeen klassement voorlopig derde staat.

Regerend olympisch kampioen Marit Bouwmeester is moeizaam begonnen in de Laser Radial-Klasse. Na twee races staat ze achttiende.

Bouwmeester verloor in de eerste race de aansluiting met de snelste boten. In de drukte kon ze niet meer opstomen en er zat uiteindelijk niets meer in dan een 21e plek. De tweede race ging later van start omdat hij werd uitgesteld vanwege luwte. Ook nu kwam de 33-jarige Nederlandse slecht weg. Ze slaagde er nu wel in om een opmars in te zetten, maar ze kwam niet verder dan plek 14.

Windsurfster Lilian de Geus is haar Spelen begonnen met een achtste plek in de klasse RS:X. De 29-jarige De Geus is drievoudig wereldkampioene (2018, 2020 en 2021). Later vandaag volgen nog twee races.

Update 11:30 uur

Lillian de Geus staat na de eerste dag in de RS:X-klasse op de zesde plaats. De regerend wereldkampioene werd elfde in de tweede race en won de derde race. Titelverdedigster Charline Picon gaat na de eerste dag aan de leiding.

OS: Bulgaarse geeft in laatste pistoolschot goud weg

Bij het onderdeel 10m luchtpistool heeft de Russische Batsarashkina goud weten te winnen. Zij deed dit voor de Bulgaarse Kostadinova, die lang aan de leiding ging. Jiang uit China pakte het brons.

Al na 12 van de 24 schoten waren er grote verschillen, waardoor het duidelijk was dat er maar vijf dames kans maakten op de medailles. Daarvan deed Kostadinova het in eerste instantie ruim het beste, zij had 2 punten voor op haar concurrenten die 1 voor 1 afvielen. Na 20 schoten had ze 2 punten voor, en er zijn maximaal 10.9 punten te verdienen per schot. Op dat moment had de Chinese Jiang zich al vrij ruim verzekerd van brons, maar meedoen om de hoogste twee plaatsen zat er niet in. In de laatste vier schoten sloeg het noodlot toe voor de Bulgaarse die lang aan de leiding stond. De drie volgende schoten waren niet geweldig, waardoor ze 1.5 moest inleveren. Bij het laatste schot ging het helemaal mis en leverde ze nog eens 1.5 in, waardoor Batsarashkina er alsnog met het goud vandoor ging.

OS: Eerste schietgoud Amerikanen

William Shaner heeft het goud gewonnen op het onderdeel 10m luchtgeweer. De Amerikaan wist de Chinezen Sheng Lihao en Yang Haoran af te houden. 

Shen en Shaner hadden zich na 10 van de in totaal 24 schoten afgescheiden van de concurrentie, die één voor een afvielen. Na een paar mindere schoten van Sheng konden alleen afzwaaiers Shaner nog van het goud afhouden. Daarachter waren er wel drie die om de overige medailles wisten te strijden, want Yang en de Turk Akgun hadden zich tot de laatste 4 gewerkt en stonden dicht bij elkaar. Het viertal stond al in de volgorde van de einduitslag en dit veranderde ook niet meer, de overige schoten ontliepen elkaar niet veel. Zo wist de Amerikaan dus met enige voorsprong goud te pakken.

OS: Nederlandse roeicoach positief getest op corona

Wederom is een lid van de Nederlandse olympische equipe positief bevonden op corona. Het gaat om roeicoach Josy Verdonkschot. Verdonkschot, die nu tien dagen in isolatie gaat, is hoofdcoach van een paar vrouwenboten.

Skateboardster Candy Jacobs, taekwodo Keshmie Oogink en skiffeur Finn Florijn werden eerder al positief getest op corona, net als een staflid van de roeiers.

Golfer Jon Rahm doet ook niet mee aan de Spelen. Het Spaanse olympisch comité meldt dat de winnaar van het US Open ook positief getest is op corona. Dit geldt ook voor de Amerikaanse golfer Bryson Dechambeau die het US Open vorig jaar won.

OS: Koreanen pakken ook tweede boogschietgoud

Zuid-Korea heeft bij het boogschieten ook het vrouwentoernooi op naam geschreven. De Koreanen waren in de finale te sterk voor een team van het ROC. Duitsland won uiteindelijk het brons.

Zuid-Korea liet er tijdens dit toernooi geen gras over groeien en had nauwelijks zwakke sets. In de kwartfinale werd Italië opzij gezet met 6-0, wat drie setoverwinningen betekent. In de slechtste set werden 56 van de 60 punten gescoord, een resultaat dat door andere teams al nauwelijks werd behaald. Daarna werd Wit-Rusland met 5-1 verslagen in een iets minder sterke wedstrijd met 54-52, 57-51 en 53-53. Ook in de finale liet Zuid-Korea zien duidelijk de sterkste te zijn. ROC werd met 6-0 verslagen, al haalden de Russen ook het niveau van de vorige twee ronden niet.

Van Gerwen verliest van ijzersterke Wright in halve finales World Matchplay

Michael van Gerwen heeft zich zaterdagavond niet geplaatst voor de finale van de World Matchplay. De Brabander ging in een hoogstaande partij in Blackpool met 10-17 onderuit tegen een ijzersterk gooiende Peter Wright.

Van Gerwen begon matig aan de partij en werd leg vier. Wright liep mede dankzij een 121-finish uit naar 5-2, maar de Nederlander knokte zich vervolgens terug. Op 7-4 was Wright dicht bij een negendarter, maar miste hij de dubbel twaalf. Wel won Snakebite met slechts 32 pijlen drie legs op rij kwam 10-4 terug.

Van Gerwen gaf zich echter niet gewonnen en vocht zich via onder meer een 127-finish terug tot 11-9. De drievoudig wereldkampioen leek ook zijn laatste break achterstand ongedaan te maken, maar op dat moment gooide zijn opponent juist 149 uit. Dit bleek de genadeklap. Wright hield zijn hoge niveau vast en besliste de partij met dubbel twintig. De Schot liet een gemiddelde van liefst 110,66 per drie pijlen noteren, tegenover 101,55 voor Mighty Mike.

Wright staat in de eindstrijd tegenover titelverdediger Dimitri Van den Bergh. De Belg was eerder op de avond met 17-9 te sterk voor de Pool Krzysztof Ratajski.

OS: Amateurwielrenster Kiesenhofer verrast iedereen in wegrit, Van Vleuten naar zilver

De olympische wegrit bij de vrouwen heeft een enorme verrassing opgeleverd. Amateur-wielrenster Anna Kiesenhofer is de nieuwe olympisch kampioene. De Oostenrijkster reed de hele wedstrijd op kop en met nog veertig kilometer te gaan liet ze haar medevluchters achter. Annemiek van Vleuten reed in de slotfase nog naar het zilver, al dacht ze zelf dat ze gewonnen had.

De vroege vlucht van de dag kreeg ruim tien minuten voorsprong. Geen van de landen in het peloton zette de achtervolging, waardoor de kopgroep meer dan tien minuten cadeau kreeg van het peloton. Anna Plichta, Carla Oberholzer, Anna Kiesenhofer, Vera Looser en Omer Shapira waren de namen in de kopgroep.

Op het moment dat het verschil meer dan tien minuten was ging Nederland voor de eerste keer in de achtervolging in de naam van Demi Vollering. Op dat moment was het verschil nog altijd zeven minuten, waar de kopgroep was uitgedund naar drie rensters.

Daarna probeerde Anna van der Breggen het, maar ze werd al snel weer bijgehaald door het peloton. Daarna was het de beurt aan Annemiek van Vleuten en de Nederlandse pakte wel snel een voorsprong op het peloton, maar het verschil naar voren was nog altijd meer dan vijf minuten.

Kiesenhofer liet voorin haar medevluchters achter met nog veertig kilometer te gaan, terwijl Van Vleuten niet snel dichterbij kwam bij de Oostenrijkse. Van Vleuten werd weer ingelopen door het peloton waar geen goede samenwerking was.

Kiesenhofer zag het verschil langzaam terug lopen, maar met de kilometer werd het steeds meer zeker dat ze de nieuwe olympisch kampioene zou worden zeker omdat het peloton geen strak tempo werd gereden, al werden de overige koplopers een voor een ingelopen.

Daardoor kon Van Vleuten in de slotfase nog naar het zilver rijden, maar het olympisch goud ging naar de verrassende Oostenrijkse die dit jaar geen profcontract wist te bemachtigen.

OS: Badmintonners Piek en Tabeling dicht bij uitschakeling

Op het olympisch badmintontoernooi hebben Selena Piek en Robin Tabeling ook hun tweede groepswedstrijd in het gemengd dubbel verloren. Ze verloren met 15-21 en 20-22 van de Chinese wereldkampioenen Zheng Si Wei en Huang Ya Qiong.

Het Nederlandse duo gaf in beide games een flinke voorsprong uit handen. Het Chinese koppel sloeg op de belangrijke punten genadeloos hard toe. Piek en Tabeling lieten in de tweede game grote kansen liggen. De Nederlanders kregen twee gamepoints, maar de Chinezen scoorden vervolgens vier maal op rij en benutten het eerste matchpunt.

OS: Degenschermer Verwijlen weer vroeg eruit

Ook bij zijn vierde Olympische Spelen is het de Nederlandse degenschermer Bas Verwijlen niet gelukt ver te komen in het toernooi. Tegen de Koreaan Kweon weet hij na aanvankelijke moeite te winnen, maar Romain Cannone blijkt een brug te ver. Verwijlen wordt uiteindelijke 9e.

Na een 8e, 13e en 18e plaats in 2008, 2012 en 2016 is Bas Verwijlen er in Tokyo bij de laatste 16 uitgegaan tegen de Fransman Romain Cannone. Cannone wist al vroeg een grote voorsprong te krijgen met felle en lang doorgetrokken aanvallen, die zo passen bij het spel met een Franse greep. De doorgaans zo stevige defensie van Verwijlen kon hier lange tijd geen tegenstand tegen bieden. Na verloop van tijd wist Verwijlen meer grip op de wedstrijd te krijgen door zelf punten te maken, maar de mooie voorsteken van Cannone wisten te voorkomen dat Verwijlen terugkwam.

In het tweede deel leek Verwijlen sterker te schermen. Cannone kon minder meesteken en zo wist Verwijlen de voorsprong terug te brengen tot 11-10. Voor Cannone was dit het begin van een eindoffensief, dat vooral in het derde deel, al dan niet geholpen door tactische aanwijzingen van zijn coach, kwam. Cannone viel veel vanuit de lage lijn aan en kon zo voor zowel de voet als het lichaam gaan. Het laatste punt leverde nog wat rumoer op. Verwijlen kwam ten val en wilde daarna zijn punt getest zien, maar de scheidsrechter vond dat het teveel tijd gekost had en keurde het punt goed. Daarmee verloor Verwijlen met 15-11. Zo eindigt Verwijlen op een 9e plaats in de uiteindelijke uitslag.

FOK! Wat een weer: zeer complex: wie, wat waar?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het op de meeste plaatsen nog droog en schijnt geregeld de zon. In het westen is er meer bewolking en in het zuidwesten komen er al enkele buien voor, een klap onweer is daarbij niet uit te sluiten. In de loop van de ochtend neemt ook elders de bewolking toe en vanmiddag ontwikkelen er zich enkele regen- en onweersbuien, vooral in het noorden van het land. In de avond zullen de meeste buien weer verdwijnen. De maxima lopen uiteen van 21°C langs de kust tot lokaal nog 24°C in het oosten. De zwakke tot matige wind wordt op de meeste plaatsen zuidelijk en neemt toe naar matig. In de loop van de dag draait de wind naar zuidwest, langs de westkust naar west.

Komende nacht is er vrij veel bewolking en vooral in het noorden van het land kan nog een enkele bui overtrekken. Later in de nacht klaart het van het zuidwesten geleidelijk op. De minima liggen rond 16 °C. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, langs de zuidwestkust later mogelijk vrij krachtig, 5 Bft.

Morgenochtend is het overwegend droog en schijnt af en toe de zon. In de loop van de dag neemt de bewolking weer toe en ontstaan er opnieuw (onweers)buien, die van zuidwest naar noordoost over het land trekken. Vooral in het zuidoosten en oosten kunnen deze buien stevig uitpakken met lokaal veel neerslag in korte tijd, ook hagel en windstoten zijn dan niet uitgesloten. In de avond nemen de buien geleidelijk in aantal en activiteit af. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C langs de kust tot 23°C lokaal in het zuidoosten en oosten. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer soms vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Purmezon (Foto: Pukeko)
Prachtig weerje nabij Purmerend. (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

OS: Lacruz kansloos uitgeschakeld in openingsronde bokstoernooi

Bokser Enrico Lacruz is uitgeschakeld in de klasse tot 63 kilogram. De Nederlander verloor in de openingsronde van het bokstoernooi van de Amerikaan Keyshawn Davis, die op punten na elk van de drie ronden door de jury unaniem werd uitgeroepen tot winnaar.

Lacruz die zich pas vorige maand wist te kwalificeren had een lastige loting. Hij moest het in de openingsronde opnemen tegen Davis, die op het WK van 2019 nog het zilver had gewonnen en behoort tot het rijtje favorieten op olympisch goud.

Lacruz kon op geen enkel moment aanspreek op zege tegen Davis en verloor op punten van de Amerikaanse bokser. Davis bokst nu in de volgende ronde tegen Soufiane Oumiha, die bij de vorige Spelen olympisch zilver wist te winnen.

OS: Weer drie boten overtuigend in finale

Op de Olympische Spelen in Tokyo blijven de Nederlandse roeiers ontzettend lekker bezig zijn. Op COVID-geval Finn Florijn na zit elke Nederlandse boot nog volop in de race voor de medailles, met meerdere finaleplekken en favorieten in die finales. Dinsdag gaat het roeien verder, de wedstrijden van maandag zijn in verband met het aankomende slechte weer verplaatst naar vandaag.

Skiff vrouwen
Sophie Souwer wist in haar kwartfinales uitstekend te roeien: een plek bij de beste drie was nodig om naar de halve finales te gaan en de Nederlandse kwam ruimschoots als tweede over de finish.

Dubbeltwee vrouwen
Met Roos de Jong en Lisa Scheenaard heeft Nederland een uitstekende medaillekans en in de halve finales lieten ze dat in elk geval zien. Er werd even geduelleerd met de Canadese boot, maar die werd uiteindelijk keurig verslagen en dus staat Nederland overtuigend in de finale, waar Nieuw-Zeeland en Roemenië in principe wel de favorieten zijn.

Dubbeltwee mannen
Melvin Twellaar en Stefan Broenink behoren tot de favorieten voor goud en ook in de halve finales lieten ze weer zien dat dat niet onterecht is. Het duo pakte een overtuigende zege in de halve finales, ruim voor medefavoriet China, en kan gaan strijden om het goud.

Vier-zonder mannen
Jan van der Bij, Boudewijn Roell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema moesten in actie komen in de herkansingen en dat ging prima. Roemenië was een maatje te groot, Nederland duelleerde met Polen om de tweede en laatste finaleplek en wist de wereldkampioenen te verslaan.

OS: Kamminga als tweede naar finale, 4e plaats estafettedames

Nederland heeft net als vier jaar geleden geen medaille weten te behalen op de 4x100 vrije slag voor vrouwen, een vierde plaats was het hoogst haalbare. Femke Heemskerk zwom een mooie tijd tijdens haar honderd meter, maar de rest van de dames bleken simpelweg niet goed genoeg. Arno Kamminga heeft zich even daarvoor wel geplaatst voor de finale op de 100 meter schoolslag. Hij was opnieuw de snelste in zijn serie en moest alleen Adam Peaty voor zich dulden.

Voordat de Nederlanders in actie kwamen was er eerst een finale 400 meter wisselslag voor vrouwen. Hier won Yui Ohashi voor het thuisland, die snel vertrok en uiteindelijk niet meer teruggehaald kon worden door Emma Weyant uit Amerika. Het brons ging naar diens landgenote Hal Flickinger, die Mireia Belmonte net van zich af wist te houden.

Kamminga kwam vervolgens in actie en zwom 58.19, de snelste tijd in zijn halve finale. Alleen de Italiaan Nicolo Martinenghi kwam nog tot op een tiende, de rest zat niet in de buurt. De grote favoriet Adam Peaty was in de tweede halve finale wel een halve minuut sneller, maar de rest van de concurrentie kwam ook niet in de buurt. Zo lijkt Kamminga op medaillekoers, maar hij zal het morgen moeten laten zien.

Als laatste kwamen de estafettedames in actie. Het tijdperk van de golden girls ligt al een hele tijd achter ons, maar er was nog een lichte hoop op een medaille als Kromowidjojo en Heemskerk boven zichzelf uit zouden stijgen en de andere twee dames, Busch en Toussaint, niet te veel tijd lieten liggen. De VS en Australië verslaan met dit team was normaal onmogelijk, maar een derde plaats had nog gekund. Helaas lagen enkele teams na een redelijke performance van Busch, een voor haar doen niet zo sterke performance van Kromowidjojo en een sterke wedstrijd van Toussaint al ver voor. Hier zat vooral ook Canada bij, die op dit moment over een sterke generatie beschikken en met Penny Oleksiak ook iemand hadden die misschien wel een betere 100m heeft dan Heemskerk. Australië had zich op dat moment al losgemaakt voor het goud.

De VS, Canada en Zweden leken om de rest van de medailles te gaan strijden, al hadden de Zweden een zwakke laatste dame opgesteld en die zakte dan ook al snel weg. Heemskerk kwam vanuit een zesde plek goed opzetten en lag al snel vierde, maar Canada en de VS hielden goed stand. Uiteindelijk wisten de Canadezen zelfs licht verrassend het zilver te pakken achter de Australiërs, die nog even een WR zwommen. De VS kon het tempo niet helemaal volhouden en werden derde, maar hadden genoeg over voor Nederland.

OS: VS pakt eerste goud in zwembad, Tunesier verrast

Het is de tweede dag van het zwemtoernooi op de Olmypische Spelen in Tokio, en vanwege de Amerikaanse TV-rechten zijn de zwemfinales in de ochtend. Voor dit land betaalt het zich gelijk uit, Chase Kalisz haalde het goud op op de 400 meter wisselslag. Daarnaast haalde een Tunesier, Ahmed Hafnaoui, zeer verrassend het goud binnen bij de 400 meter vrije slag.

Kalisz domineerde zijn hele race, waarin hij eigenlijk de enige was die zijn niveau van gisterenavond behaalde. Hij liep op de schoolslag ver weg bij de rest en die zagen hem niet meer terug, en won in een tijd van 4:09:42. Uiteindelijk wist zijn landgenoot Jay Litherand het zilver te pakken met een machtige eindsprint, voor de Australiër Brandon Smith. De grote favoriet, Daiya Seto, wist de finales net niet te halen, net als Nederlander Arjan Knipping.

Deze wedstrijd werd opgevolgd door de halve finales bij de 100 meter vlinderslag voor vrouwen. Marie Wattel won de eerste halve finale in 56.16, Yufei Zhang was in de tweede halve finale de enige die onder de 56 seconden zwom in 55.89.

Daarna was de 400 meter vrije slag voor mannen de tweede finale op het programma. Jack McLoughlin uit Australië begon snel, en ook een onbekende Tunesier in baan acht, Hafnaoui, ging snel van start. Het leek zodoende wachten op het instorten van de Tunesier, maar hij bleef maar bij aan McLoughlin, die steeds licht voor lag, en wist hem zelfs in te halen. Zo snelde hij extreem verrassend naar het goud. McLoughlin kwam nog wel tot het zilver. De Amerikaan Kieran Smith wist in een achterveld dat in de laatste 100 meter wel harder terugkwam op de top 2 naar het brons te zwemmen.

Straks zijn er nog oa de halve finale 100m schoolslag met Arno Kamminga en de 4x100 vrije slag voor vrouwen, waar Nederland de finale heeft bereikt.

OS: Uitstekende start Nederlandse handbaldames

De Nederlandse handbalsters zijn uitstekend begonnen aan de Olympische Spelen. De regerend wereldkampioen won in het Yoyogi National Gymnasium in Tokio met 32-21 van thuisland Japan.

Oranje begon uitstekend aan de wedstrijd tegen gastland Japan en bij rust was de zege al binnen (18-10). Uiteindelijk wonnen de Nederlandse handbalsters met 32-21 van Japan.

Aan Nederlandse kant was Lois Abbingh was de topschutter bij Oranje met zeven treffers. Ook de teruggekeerde Nycke Groot had een belangrijk aandeel in de zege van het Nederlands team.

Nederland speelt in de poulefase nog tegen Korea (dinsdag 09.15 uur), Angola (donderdag 09.15 uur), Noorwegen (zaterdag 14.30 uur) en Montenegro (maandag 12.30 uur).

Amazon verwijdert miljoenen neprecensies

Veel kopers baseren hun aankopen op internet op de beoordelingen van andere kopers. Maar helaas staan er miljarden nepreviews op internet, ook bij het gigantische Amazon. De groep treedt hier consequent tegen op, investeert hier veel geld in en onderneemt juridische stappen tegen verkopers en instanties.

Volgens "Spiegel" heeft de Amerikaanse verzendgigant Amazon wereldwijd meer dan 200 miljoen valse productrecensies, zogenaamde "neprecensies" opgespoord en verwijderd. Dat blijkt uit interne informatie, meldt het blad. Slechts een paar jaar geleden was het aantal verwijderde nepreviews zo'n 13 miljoen.

De Amazon groep heeft sinds 2018 alleen al in Duitsland 30 rechtszaken aangespannen tegen verkopers en heeft de afgelopen jaren 17 dwangbevelen uitgedeeld, zo meldt het tijdschrift. De online retailer heeft 150.000 euro aan boetes opgelegd aan verkopers en bureaus die met de gekochte reviews de verkopen proberen te manipuleren.

Het aantal "nepreviews" groeit snel
De groei van het aantal foutieve productreviews is enorm, citeerde de "Spiegel" van de groep. De reden is ook de "voortdurende verbetering van de herkenning". De groep geeft nu wereldwijd 700 miljoen dollar (595 miljoen euro) uit aan medewerkers en software om valse beoordelingen op hun websites te ontdekken. In Duitsland is juridische vervolging soms moeilijk, omdat het aanbieden van valse productrecensies over het algemeen niet strafbaar is.

Niet alleen Amazon, maar ook andere bedrijven ondernemen juridische stappen tegen de verkopers van onjuiste beoordelingen. Dit is ook een probleem voor reisportalen, bijvoorbeeld als daar verzonnen hotelbeoordelingen zijn geplaatst. Echter, civiele rechtszaken tegen taxateurs zijn soms lastig omdat zij vaak vanuit het buitenland opereren.

15.000 bikers 'bezoeken' ernstig zieke jongen (6)

Ongeveer 15.000 motorrijders in Nedersaksen vervulden de grootste wens van een terminaal zieke zesjarige en bezochten hem na afloop van een ralley in Rhauderfehn. Onder het motto "Krach Fur Kilian" hadden vrienden van het gezin op social media opgeroepen tot deze actie. Zoveel mogelijk motorfietsen zouden langs het huis van de familie moeten rijden en de jongen daardoor veel vreugde bezorgen. Zowel ambtenaren als medewerkers van de gemeenten, de brandweer en het Rode Kruis steunden de actie.

Veel toeschouwers stonden langs de route en ontvingen de deelnemers met applaus. Na iets minder dan drie uur was de actie afgelopen. In de omgeving van de plaats in het Oost-Friese Leer ontstond er soms grote verkeershinder. Ondanks een kop-staartbotsing met vier betrokken motoren, waarbij een bestuurder gewond raakte, prees de politie de discipline en het meedenken van alle betrokkenen.

Volgens de "Ostfriesen-Zeitung" moesten deelnemers uit Denemarken enkele honderden kilometers afleggen voor deze sympathieke actie. Volgens een van de organisatoren volgde de jongen nieuwsgierig het schouwspel voor zijn huis, zo meldt de krant. "Ik heb Kilian daarna ontmoet. Hij krijgt de glimlach niet van zijn gezicht", citeert de krant de organisator en vriend van de familie. 

België: opnieuw noodweer, overstromingen in provincie Namen

België heeft opnieuw te maken met wateroverlast door zware onweersbuien. In Dinant in de provincie Namen staan de staten blank, volgens Belgische media. Het noodweer trekt over België vanuit Antwerpen en Vlaams-Brabant en brak rond 20.00 uur los boven Wallonië. Later op de avond zullen ook de gebieden die vorige week zwaar werden getroffen door overstromingen met de extreme buien te maken. Meer hierover bij de Stentor.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.