FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 juli 2021

Twee doden door explosie tank op Chempark Leverkusen, nog 5 vermisten

De ontploffing is enorm, de rookwolk is van verre zichtbaar, de bewoners schrikken: bij een verwoestende explosie in een afvalverbrandingsinstallatie op Chempark Leverkusen zijn zeker twee medewerkers om het leven gekomen. Volgens werkmaatschappij Currenta worden er na het ongeval nog vijf vermist.

"De zoektocht naar de vermiste personen gaat onder hoge druk door. Helaas neemt de hoop om ze levend te vinden af", aldus Chempark-manager Lars Friedrich, volgens de aankondiging. 31 mensen raakten gewond, vijf van hen liggen volgens de politie op intensive care. De oorzaak van de enorme explosie is nog onduidelijk.

"We zijn diep getroffen door dit tragische ongeval en de dood van twee werknemers. Onze speciale condoleances gaan in het bijzonder uit naar de nabestaanden, maar ook naar de collega's die met hen hebben samengewerkt", aldus Friedrich. Het waren moeilijke uren, veel bewoners waren bang, meldde Friedrich op een persconferentie.

De burgemeester van Leverkusen, Uwe Richrath van de SPD, sprak van een "tragische dag" voor de stad met zijn meer dan 167.000 inwoners, die nauw verwant is aan de chemie. Hij voelde zelf de schok van de explosie.

Volgens de exploitant van Chempark vond de enorme explosie, die volgens getuigen in een straal van tien kilometer nog te horen was, rond 9.40 uur plaats in het tankpark van de afvalverwerker Bürrig. Een enorme rookwolk steeg op. De schok was zo hevig dat zelfs de de geologische dienst van Noordrijn-Westfalen hem kon meten. Hij werd onder meer geregistreerd op een station in het Hespertal - zo'n 40 kilometer verderop.

Na de explosie brandde het tankpark met oplosmiddelen urenlang voordat de brand tegen het middaguur eindelijk onder controle was. "De bluswerkzaamheden moesten wachten tot een elektriciteitsleiding was losgekoppeld van het net", aldus de gemeente. Zelfs de brandweer in Dortmund, zo'n 60 kilometer verderop, waarschuwde de bevolking voor mogelijke geuroverlast.

Eet geen groenten uit de tuin
Uit voorzorg werd bewoners gevraagd naar gesloten kamers te gaan en ramen en deuren gesloten te houden. Het Federaal Bureau voor Civiele Bescherming en Rampenhulp heeft het evenement toegewezen aan het waarschuwingsniveau "Extreme Danger". De stad Leverkusen sloot tijdelijk speeltuinen in de wijken Bürrig en Opladen. Een escalatie van de situatie is niet te verwachten, dat meldt de gemeente op haar website. Vanwege de mogelijke uitstoot van vervuilende stoffen waarschuwde de stad ook de bewoners van de twee districten voor het eten van groente en fruit uit de tuin. Handschoenen moeten ook uit voorzorg worden gedragen bij werkzaamheden in de tuin die niet kunnen worden uitgesteld.

Volgens de Rijksdienst voor Milieu (LANUV) is het nog niet mogelijk om te beoordelen of er "giftige stoffen" zijn aangetroffen in de neerslag na de brand.

Bij het ongeval waren tal van hulpdiensten van de fabrieksbrandweer, de politie en blusvliegtuigen betrokken. Volgens de brandweer bleek uit de eerste luchtmetingen door de milieubeschermingseenheden in het noorden van Keulen dat er geen gevaar was voor de bevolking. De metingen worden herhaald. Aan automobilisten in de regio in werd in eerste instantie gevraagd de autoramen gesloten te houden. Tal van snelwegen zijn tijdelijk afgesloten geweest, ook de rijnveerboot stopte enkele uren met varen.

Volgens het bedrijf is het Chempark een van de grootste chemieparken van Europa. Op de drie locaties in Leverkusen, Dormagen en Krefeld-Uerdingen zijn ruim 70 bedrijven gevestigd.

Man (55) krijgt boete en voorwaardelijke celstraf voor verwaarlozen honden

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 55-jarige man uit Maarheeze veroordeeld voor het meermaals verwaarlozen van zijn honden. De fokker krijgt een geldboete van 7.200 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden met een proeftijd van 3 jaar. In die tijd mag hij onder meer geen honden fokken, verkopen of daarin bemiddelen.

De inspectie van de dierenpolitie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming voerden op verschillende momenten controles uit bij de hondenfokker. In juli 2017, september 2017 en september 2019 troffen zij honden aan in een toestand die erop wees dat de honden in ieder geval die dagen, en ook minstens kort daarvoor, niet de nodige verzorging kregen. De honden verbleven in hokken die – kort gezegd – niet schoon waren en ook anderszins ondermaats waren. De hokken lagen bezaaid met uitwerpselen, stonken naar urine, boden niet de benodigde beschutting tegen weersinvloeden, beschikten niet over deugdelijke nachtverblijven en/of drinkwater ontbrak. De verdachte was als houder van de honden verplicht die zorg te bieden, maar liet dat na.

De verdachte is meerdere keren gewezen op de tekortkomingen voor de verzorging van zijn honden maar liet desondanks geen verbetering zien. Hij lijkt voornamelijk oog te hebben voor zijn eigen financieel gewin waarbij het welzijn van de honden voor hem kennelijk van ondergeschikt belang is. Ook kopers van de pups zijn hierdoor benadeeld. De rechtbank rekent dit de verdachte aan, zeker omdat de honden volledig afhankelijk waren van zijn verzorging.
De maatschappelijke verontwaardiging over dit soort delicten blijkt uit de aandacht die door de media aan deze zaak is gegeven. De rechtbank maakt zich zorgen dat de verdachte, gelet op zijn bagatelliserende houding tijdens de behandeling van zijn strafzaak, ook nu nog niet doordrongen is van de ernst van de situatie. Ook het volgen van een vakbekwaamheidscursus bracht hem kennelijk niet tot andere inzichten.

De rechtbank vindt in dit geval een geldboete van 8.000 euro passend. Omdat de redelijke termijn waarbinnen het Openbaar Ministerie deze zaak op zitting had moeten brengen, is overschreden, zal de rechtbank hierop een strafkorting toepassen en krijgt de verdachte een geldboete van 7.200 euro. Gelet op de houding van de verdachte, voelt de rechtbank zich verder genoodzaakt een stok achter de deur te hebben. Daarom krijgt de man een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden, met een proeftijd van 3 jaar. Hij mag in die tijd onder meer geen honden fokken en geen pups en volwassen honden verkopen of daarin bemiddelen. Ook mag de verdachte op eigen terrein alleen gecastreerde of gesteriliseerde volwassen honden houden en mag hij geen honden houden bij een ander of op eigen terrein honden houden voor een ander.

Bedreiging GGD-NOG personeel leidt tot foto- en filmverbod bij C19-vaccinatie

Bedreigingen en intimidaties aan de telefoon en de vaccinatielocaties van GGD Noord- en Oost Gelderland hebben gezorgd dat er een verbod wordt ingesteld op het maken van foto’s en video’s ingesteld op de priklocaties. 

Op de website van GGD-NOG schrijft men het volgende over de noodzaak tot het instellen van een fotoverbod:
"In de regio Noord- en Oost-Gelderland wil 88% van de inwoners zich laten vaccineren of is al 1 of 2 keer gevaccineerd. Onze vaccinatielocaties worden door bezoekers beoordeeld met een 9,3. Wij zijn trots op al onze betrokken medewerkers die keihard werken om dit mogelijk te maken, 7 dagen per week en 12 uur per dag.

Bedreiging
Tot onze verbijstering komt het voor dat medewerkers op de vaccinatielocaties en aan de telefoon worden geïntimideerd en bedreigd. In een enkel geval is het zelfs voorgekomen dat medewerkers dreigbrieven hebben ontvangen op hun woonadres. Dit heeft grote impact. Elke vorm van intimidatie of bedreiging nemen wij serieus en samen met de betrokken medewerker(s) doen wij daarvan aangifte bij de politie. Die neemt dit zeer serieus. Wij vangen onze medewerkers die hiermee te maken krijgen op en ondersteunen hen waar dat mogelijk en nodig is.

Verbod foto's en films
Een van de maatregelen die wij hebben genomen om onze medewerkers te beschermen is een verbod op het maken van foto’s en films door bezoekers, pers en medewerkers op de vaccinatielocaties. Dit gaat per direct in. Bij het maken van een foto is het niet altijd duidelijk of er sprake is van een selfie of dat er medewerkers op de foto gezet worden. Dat zorgt bij onze medewerkers voor een gevoel van onrust en onveiligheid. Met deze maatregelen willen we ervoor zorgen dat de collega's hun werk op een veilige en plezierige manier kunnen blijven doen."

Foto en film verbod 2 ( Foto:Pixabay)
Foto en film verbod ( Foto:Pixabay)


OS: Ge´soleerde olympiŰrs krijgen meer vrijheid

Sportkoepel NOC*NSF meldde vanmorgen nog dat de omstandigheden in het quarantainehotel onacceptabel waren en dat ze de ambassadeur in Japan om hulp hebben gevraagd. En er lijkt nu naar te zijn geluisterd. De olympische sporters die er moeten verblijven vanwege een coronabesmetting krijgen wat meer bewegingsvrijheid en ventilatie.

De vier Nederlandse sporters en twee begeleiders van TeamNL mogen nu onder begeleiding samen een grotere kamer gebruiken. In die kamer kunnen de ramen ook open. Ook is nu duidelijk dat ze na een negatieve test op dag 6 en dag 7 (na de positieve test) terug naar Nederland mogen.

OS: Overzicht uitslagen Tokio dag 4

Vandaag was de vierde dag van Olympische Spelen in Tokio. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Voor Nederland waren er vandaag geen medailles om te vieren. Het dichtstbij kwam nog judoka Juul Franssen maar zij verloor in de strijd om brons van de Italiaan Maria Centracchio. Rachel Kramer werd op de triatlon vierde. Het goud ging naar Flora Duffy, wat eerste goud in de geschiedenis van Bermuda betekende.

Bij het mountainbiken werd Anne Terpstra vijfde. Het podium was compleet Zwitsers met Jolanda Neff als olympisch kampioene voor haar landgenoten Sina Frei en Linda Indergand.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Schieten gemengde teams 10 m luchtpistool China Rusland Oekraïne  
Schieten gemengde teams 10 m luchtgeweer China Verenigde Staten Rusland  
Zwemmen 200 m vrije slag heren Thomas Dean (GB) Duncan Scott (GB) Fernando Scheffer (Bra)  
Zwemmen 100 m rugslag dames Kaylee McKeown (Aus) Kylie Masse (Can) Regan Smith (VS)  
Zwemmen 100 m rugslag heren Jevgeny Rylov (Rus) Kliment Kolesnikov (Rus) Ryan Murphy (VS)  
Zwemmen 100 m schoolslag dames Lydia Jacoby (VS) Tatjana Schoenmaker (ZAf) Lilly King (VS)  
Kanovaren Kajak (K1) Dames Ricarda Funk (Dui) Maialen Chourraut (Spa) Jessica Fox (Aus)  
Schoonspringen Platform 10 m synchroon dames Chen/Zhang (Chi) Parratto/Schnell (VS) Garcia/Loza (Mex)  
Mountainbike Cross-country voor dames Jolanda Neff (Zwi) Sina Frei (Zwi) Linda Indergand (Zwi)  
gewichtheffen 59 kg dames Kuo Hsing-Chun (Tai) Polina Goerjeva (Tkm) Mikiko Andoh (Jap) Casse (Bel)
Judo -63 kg vrouwen Clarisse Agbegnenou (Fra) Tina Trstenjak (Slo) Centracchio (Ita) Beauchemin (Can)
Judo -81 kg heren Takanori Nagase (Jap) Saeid Mollaei (Mgl) Borchashvili (Oos)  
Paardrijden Dressuur Team Grand Prix Special Duitsland Verenigde Staten Groot-Brittannië  
Schermen Degen team dames Estland Zuid-Korea Italië  
Taekwondo vrouwen +67 kg Milica Mandic (Ser) Lee Dabin (ZKo) Laurin (Fra) Walkden (GB)
Taekwondo mannen +80 kg Vladislav Larin (Rus) Dejan Georgievski (NMa) In (ZKo) Castillo (Cub)
Turnen dames team Rusland Verenigde Staten Groot-Brittannië  
gewichtheffen 64 kg dames Maude Charron (Can) Giorgia Bordignon (Ita) Chen Wen-huei (Tai)  
Softbal Finale Dames Japan Verenigde Staten Canada  
Triatlon Dames Flora Duffy (Ber) Georgia Taylor-Brown (GB) Katie Zaferes (VS)  
Surfen dames Carissa Moore (VS) Bian.Buitendag (ZAf) Amuro Tsuzuki (Jap)  
Surfen heren Italo Ferreira (Bra) Kanoa Igarashi (Jap) Owen Wright (Aus)  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Japan 10 3 5 18
2 Verenigde Staten 9 8 8 25
3 China 9 5 7 21
4 Rusland 7 7 4 18
5 Groot-Brittannie 4 5 4 13
6 Zuid-Korea 3 2 5 10
7 Australie 3 1 5 9
8 Canada 2 3 3 8
9 Frankrijk 2 2 3 7
10 Duitsland 2 0 3 5
31 Nederland 0 3 0 3

OS: Taekwondotoernooi afgesloten, medaille Noord-MacedoniŰ

Op de Olympische Spelen in Tokyo is het taekwondotoernooi alweer tot een einde gekomen. De vierde en laatste dag met actie was zoals gebruikelijk de dag van de zwaargewichten: de vrouwen boven de 67kg en de mannen boven de 80kg.

Vrouwen +67kg
Milica Mandic staat al jaren aan de top: in 2012 won ze olympisch goud in Londen, in 2017 werd ze wereldkampioene en ze behoorde nog altijd tot de favorieten. De Servische opende met zeges op de Keniaanse Faith Ogallo en de Poolse Aleksandra Kowalczuk, waarna de taaie Franse juniorenwereldkampioene Althéa Laurin in een spannend gevecht met 7-5 verslagen werd.

In de finale stond Mandic tegenover de Zuid-Koreaanse Lee Da-bin. De regerend wereldkampioene in de klasse tot 73kg versloeg eerst de lastige Ivoriaanse Aminata Traoré, waarna de Dominicaanse Katherine Rodriguez verslagen werd. In een ware kraker was ze drievoudig wereldkampioene in de zwaargewichtklasse Bianca Walkden uit Groot-Brittannië nét de baas: 25-24.

De finale werd iets minder spectaculair en was vooral tactisch. Mandic was de gehele finale net iets beter en in de slotfase maakte ze het definitief af: 10-7. Brons was er na winst op Traoré voor de jonge Laurin, terwijl Walkden zich in elk geval revancheerde door Kowalczuk te verslaan in de strijd om het tweede brons.

Mannen +80kg
In Rio ging er historisch zilver naar de Nigerees Abdoul Razak Issoufou, maar de boomlange Afrikaan kon het dit keer niet bolwerken: in een West-Afrikaans onderonsje sneuvelde hij in ronde één tegen de Ivoriaan Seydou Gbané. Wereldtopper en medefavoriet In Kyo-don uit Zuid-Korea ontsnapte in de eerste ronde: de 19-jarige Afghaan Farzad Mansouri klopte hem bijna, maar gaf het in de laatste seconden weg.

De Russische wereldkampioen (-87kg) Vladislav Larin maakte het wél waar: hij klopte Pita Taufatofua, de ietwat kansloze olie- en langlaufact uit Australië, uitkomend voor Tonga, en was daarna de Sloveen Ivan Trajkovic ruim de baas. De Chinees Sun Hongyi was de volgende die er aan moest geloven (30-3), waarna hij in de finale een zeer verrassende naam tegenover zich had staan.

Dejan Georgievski uit Noord-Macedonië schakelde eerst zeer verrassend de Cubaanse wereldkampioen Rafael Alba uit, waarna hij Gbané klopte én wist te stunten tegen In: 12-6. In de finale was Larin wel simpelweg een niveau beter en de Rus won met 15-9 dan ook het goud, hoewel Georgievski wel blij was met Noord-Macedonië's tweede olympische medaille ooit, na worstelbrons in 2000.

In de eerste strijd om brons wist In af te rekenen met Trajkovic, terwijl Alba met 5-4 net te sterk was voor Sun.

Het taekwondo heeft wederom laten zien hoe enorm internationaal de sport is: met acht gewichtsklasses waren er 32 medailles te verdelen, die gingen naar 21 verschillende landen en alleen de Russen wonnen meer dan één keer goud - twee stuks.

Random Pics van de Dag #373

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

OS: Eerste medaille ooit voor Turkmenistan dankzij gewichthefster

Op de Olympische Spelen in Tokyo was het dinsdag in het gewichtheffen weer de beurt aan de vrouwen. In de klasses tot 59 kilogram en tot 64 kilogram werd gestreden om het goud én er kon een nieuw land verwelkomd worden op de eeuwige medaillespiegel.

Vrouwen 59kg
Er was maar één torenhoge favoriete en dat was de Taiwanese Kuo Hsing-chun, zeker bij afwezigheid van haar Noord-Koreaanse en Chinese concurrentie: Noord-Korea trok zich geheel terug van de Spelen en China koos in het gewichtheffen voor vier andere gewichtsklassen met zoveel mogelijk kans op goud.

Dat Kuo ging winnen stond ook niet ter discussie: ze trok 103kg omhoog en stootte 133kg boven haar hoofd, goed voor een totaal van 236kg en met afstand het goud. De strijd om zilver was wel spannend en werd gewonnen door Polina Guryeva uit Turkmenistan, die slechts één van haar vijf pogingen miste: ze trok 96kg en stootte 121kg, goed voor de eerste Turkmeense medaille ooit op de Spelen.

Ook voor de thuisfans kon er gejuicht worden, want Mikiko Ando pakte het brons. De ervaren Japanse, vaak nét niet goed genoeg voor de medailles op WK's, noteerde met 94 en 120 een totaal van 214 kilogram, één meer dan de Française Dora Tchakounté, wiens laatste pogingen op beide onderdelen verkeerd gingen - één van die twee raak was brons geweest.

Vrouwen 64kg
Hier lag het veld juist helemaal open, maar dat kwam vooral doordat de meeste toppers er niet waren, het niveau in de 'tussenklasse' is bepaald niet geweldig. De Canadese Maude Charron was wellicht ietwat de favoriete en met 105kg bij het trekken begon ze in elk geval uitstekend.

Charron's eerste poging bij het stoten leverde een flinke misser op, maar met 128kg herstelde ze zich en met 131kg tilde ze het goud binnen met een totaal van 236kg - hetzelfde als Kuo in de lichtere gewichtsklasse. Zilver was er misschien wat verrassend voor de Italiaanse veterane Giorgia Bordignon, die tot 104 en 128 kilo en een totaal van 232kg kwam. Dat was twee meer dan de Taiwanese Chen Wen-huei, die 103 en 127 kilo optilde.

De Britse Sarah Davies sloot de wedstrijd af met een mislukte poging op 133kg, wat zilver opgeleverd zou hebben. Saillant detail is dat 131kg 'al' genoeg was geweest voor brons, nu eindigde ze als vierde.

NEO: The World Ends with You krijgt stijlvolle launchtrailer

NEO: The World Ends with You is vanaf vandaag beschikbaar voor Switch en PS4 en daar hoort natuurlijk een launchtrailer bij. De be beelden horen we de unieke muziek van de serie en zien ook ook gevechten in Shibuya, misschien wel de beroemdste wijk van Tokio.

Net als in het origineel zitten in deze game weer een paar overleden 'spelers' gevangen in de 'Reaper's Game'. Ze moeten het spel winnen om weer terug tot leven te komen.

OS: Degendames halen eerste olympisch goud voor Estland sinds 2008

De Estse dames onder leiding van Katrina Lehis hebben in de teamfinale op degen afgerekend met Zuid-Korea. In een spannend duel zakte de Zuid-Koreaanse nummer twee van de wereld Injeong Choi in de laatste ronde volledig door het ijs. In de strijd om brons gingen de Italianen met de winst aan de haal.

In de kwartfinales waren er direct twee verrassingen: Estland, de nummer zeven van de wereld, wist de Poolse favorieten opzij te zetten, terwijl Italië nipt won van de beter geklasseerde Russen. China en Zuid-Korea wisten wel volledig naar verwachting Hong Kong en de VS te verslaan. Met name China maakte daarbij indruk door met 44-32 te winnen.

Halve finale

In de halve finale moest Zuid-Korea het opnemen tegen de nummer één van de wereld China. De Zuid-Koreanen kwamen al snel op voorsprong en gaven dit niet meer weg. De laatste van de negen partijen leverde een waar schouwspel op. Zhu scoorde 11 punten, maar Injeong Choi, de Koreaanse sterschermster, maakte zowaar 15 punten binnen drie minuten, daarmee de finaleplaats voor Zuid-Korea veiligstellend.

De andere halve finale was minder spannend. Katrina Lehis zette Estland direct op een kleine voorsprong, die in de volgende partijen door haarzelf, Erika Kirpu en Julia Beljajeva langzaamaan uitgebreid werd. De Italianen hadden nog een hoopvol moment doordat Federica Isola de grote achterstand in de voorlaatste ronde terugbracht tot vier punten, maar in de laatste ronde kon Rossella Fiamingo deze lijn niet doorzetten. Zo wonnen de Esten comfortabel met 42-34.

Medailles

In de strijd op brons kwam China aanvankelijk op voorsprong na een aantal felle aanvallen. Pas in de vierde partij haalden de Italianen de Chinezen weer in. Rossella Fiamingo had geen kind aan de matig schermende Anqi Xu. De Italianen bouwden deze voorsprong snel uit. Uitsluitend Sheng Lin wist de Italianen soms nog af te stoppen. Dankzij haar werd de achterstand ook tot vier punten teruggebracht voor het begin van de laatste ronde, waarin Federica Isola en Mingye Zhu het tegen elkaar moesten opnemen. Zhu schermde sterk en leek gelijk te komen met de Italianen, maar met nog tien seconden op de klok raakte ze geblesseerd, waardoor ze in de resterende tijd Isola niet meer in de problemen kon brengen. Brons voor Italië.

Hierop volgde de finale tussen Estland en Zuid-Korea. Julia Beljajeva bracht Estland op voorsprong tegen de erg matig schermende Injeong Choi. In de volgende partijen lukte het de Zuid-Koreanen echter om terug te komen. De explosief schermende Kang bleek namelijk in staat Katrina Lehis, de winnares van het brons in het individuele toernooi, in de problemen te brengen. Eenmaal op een voorsprong, konden de Zuid-Koreanen op een verdedigende tactiek overgaan. Met goed geplaatste voorsteken sleepten de Zuid-Koreanen steeds maar weer een dubbel uit de succesvolle Estse aanvallen.

Hoewel Choi de zwakste indruk maakte, besloten de Zuid-Koreanen om Kang te wisselen voor Lee. Een onverstandige zet, zo zou blijken. De Estse wissel Irina Embrich kon tegen Lee gelijkkomen, waarna in de laatste partij Lehis het op moest nemen tegen Choi. Deze partij begon met een chaotisch punt voor Lehis, waarna de Zuid-Koreaanse volledig instortte. Aan het einde kwam Choi een beetje in het spel, maar Lehis kon niet tot wankelen gebracht worden en haalde zo soeverein het goed voor Estland binnen. Opmerkelijk is dat dit de eerste gouden medaille voor Estland op de Zomerspelen is sinds 2008, toen Gerd Kanter bij het discuswerpen goud haalde. Verder is deze medaille de tweede olympische schermmedaille voor Estland ooit. De eerste werd enkele dagen geleden gehaald door Lehis, die in Estland inmiddels een nationale held geworden is.

OS: BelgiŰ wel brons in judo, opnieuw goud Japan

Eerder deze dag werd in Japan het Olympisch eremetaal voor het judo verdeeld, waarbij Juul Franssen helaas net buiten de prijzen viel door verlies tegen een Italiaanse op strafjes. Er was wel succes in België, waar Mathias Casse een moeizame dag kende, maar toch brons pakte. Na verlies in de halve finale had de Belg tegen de Georgiër Grigalashvilli de golden score nodig om uiteindelijk toch tot Ippon te komen en zo te winnen.

In zijn klasse tot 81 kg ging het goud naar de Japanner die hem in de halve finale uitschakelde, Takanori Nagase. Hij wierp de Iraanse Mongoliër Saeid Mollaei na ook een lange partij en zorgde voor alweer het vijfde judogoud. De andere bronzen medaille ging naar de Oostenrijker Borchashvili, die Ressel, de Duitser die Frank de Wit uitschakelde, al snel op waza-ari zette en de hele partij de overhand bleef houden.

Bij de vrouwen ging net als vier jaar geleden de finale tussen Clarisse Agbegnenou en Tina Trsenjak. De Sloveense verraste de Française vier jaar geleden, maar dit jaar zat dat er niet in. De vrouw die in de kwartfinale Juul Franssen uitschakelde wist deze keer wel te winnen. Het kwam niet heel gemakkelijk, maar ze wist in de golden score wel een waza-ari te scoren. Het andere brons ging naar Beauchemin-Pinard.

OS: Hockeymannen Canada de baas

De Nederlandse hockeyheren hebben hun tweede overwinning geboekt in het olympisch hockeytoernooi. Oranje versloeg Canada met 4-2.

In de eerste twee groepsduels speelde Oranje zeer matig en ze hadden dan ook flink wat kritiek gekregen. Nu vloog de ploeg van bondscoach Max Caldas uit de startblokken en dit was niet zonder succes. Bakker en Brinkman scoorden allebei met hun backhand. Canada scoorde nog wel tegen.

Oranje liet drie strafcorners onbenut, maar had vervolgens wel controle. Bij de 3-1 van De Mol was er een helpende hand van de Canadese doelman Kindler. Pearson zorgde nog voor de aansluitingstreffer, en pas aan het eind van de wedstrijd besliste Nederland via Pruyser de wedstrijd.

Na drie wedstrijden staat Oranje derde. België is vooralsnog het enige land dat al hun wedstrijden heeft gewonnen. Vrijdag is Groot-Brittannië de tegenstander.

OS: 3x3-basketballers uitgeschakeld

De 3x3-basketballers zijn er bij de Spelen in Tokio niet in geslaagd om de halve finales te bereiken. In de tussenronde verloor Oranje met 19-21 van de Russische ploeg.

De Russen waren fysiek sterk en daar hadden Bekkering, Slagter, Van der Horst en Voorn het dan ook moeilijk mee. De Russische ploeg kwam al gauw op een 6-1 voorsprong. Oranje wist aan te haken, maar bij 20-19 was het Ilja Karpenkov die voor de beslissing zorgde.

De Russische ploeg moet het morgen in de halve finale opnemen tegen Servië. De andere halve eindstrijd gaat tussen België en Letland. 

OS: Chinese tieners duiken met overmacht naar synchroongoud op platform

Het derde van de vier synchroononderdelen bij het schoonspringen op de Olympische Spelen heeft niet geheel verrassend goud opgeleverd voor China. Net als in 2000, 2004, 2008, 2012 en 2016 won het land goud op het 10-meterplatform bij de vrouwen en zoals meestal gebeurde dat met twee tieners.

De 15-jarige Chen Yuxi en de 17-jarige Zhang Jiaqi zijn een stuk meer ervaren dan hun leeftijd doet vermoeden: twee jaar geleden pakte het duo al de wereldtitel. In Tokyo stond er simpelweg geen enkele maat op de twee tieners, die nagenoeg perfect sprongen en in alle vijf ronden met afstand de beste score lieten noteren.

De totaalscore van 363,78 punten voor de Chinese dames werd door niemand benaderd, maar iemand moest het zilver pakken. Het Canadese duo Meaghan Benfeito/Caeli McKay leek dat te doen, maar de vierde sprong mislukte volledig en zij eindigden zelfs pas als vierde.

De Amerikaanse dames Jessica Parratto en Delaney Schnell kwamen gedurende de wedstrijd van plek zeven naar voren en kaapten met een dijk van een slotsprong met 310,80 punten het zilver weg. Brons was voor Mexico: Gabriela Agundez en Alejandra Orozco eindigden met 299,70 punten nét voor Canada.

Het thuisduo Matsuri Arai en Minami Itahashi was ontroostbaar: na vier sprongen stonden ze op de derde plek, maar de laatste sprong mislukte - weg medaille, het werd een zesde plek.

Spanje verzoekt OM onderzoek van fatale mishandeling Carlo (27) over te nemen

De Spaanse onderzoeksrechter heeft Nederland verzocht het onderzoek naar het doodschoppen van de 27-jarige Carlo Heuvelman  op Mallorca over te nemen. Het parket Midden-Nederland, waar al een onderzoek naar de geweldplegingen was gestart, zal dit onderzoek uitvoeren. Er zijn in ons land meerdere aangiften gedaan van mishandelingen op Mallorca, door waarschijnlijk dezelfde groep verdachten. Daarom was het OM al met een onderzoek gestart. Lees meer bij het AD.

Het Spaanse dossier van deze zaak wordt vandaag naar parket Midden-Nederland gestuurd. Er zal direct opdracht worden gegeven dit dossier met spoed te vertalen naar het Nederlands. Naar verwachting zal het één tot twee weken duren voordat alle stukken naar het Nederlands zijn vertaald. Een onderzoeksteam met rechercheurs van Politie Midden-Nederland is inmiddels samengesteld en gestart met het onderzoek naar de mishandelingen op Mallorca.

Zie ook: 

Mallorca: zwaar mishandelde Nederlander (27) overleden

Verdachten fatale mishandeling op Mallorca bereiden zich voor op uitlevering

OS: Geen medaille Nederlandse dressuurruiters in landenwedstrijd

De Nederlandse dressuurruiters zijn er niet in geslaagd een medaille te pakken in de olympische landenwedstrijd. Nederland, met Marlies van Baalen, Hans Peter Minderhoud en Edward Gal eindigde in de finale als vijfde.

Van Baalen op Go Legend reed wel een betere proef dan in de kwalificatie, maar was slordig. Minderhoud met Dream Boy leverde een stabiele oefening af. Ondanks de sterke proef van Edward Gal op Total US slaagde de Nederlandse ploeg er niet in om een plak te pakken.

Duitsland, met Isabell Werth, veroverde het goud. Het was voor Werth haar zevende olympische goud en ze is nu met elf olympische plakken de succesvolste dressuurruiter ooit. Het zilver was voor de Verenigde Staten, brons ging naar Groot-Brittannië.

De individuele dressuurfinale is morgen.

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen worstelen met een tekort aan kerosine

Omdat de kerosine op veel Amerikaanse luchthavens dreigt op te raken, moedigen Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hun piloten nu aan om brandstof te besparen. De kans bestaat dat vluchten worden geannuleerd vanwege een gebrek aan brandstof.

In de VS heeft de forse toename van het luchtverkeer deze zomer ongebruikelijke gevolgen gehad: de toevoer van kerosine is op sommige luchthavens zo laag dat luchtvaartmaatschappijen piloten vragen om brandstof te besparen waardoor vertragingen en problemen met overstappen naar een andere vlucht kunnen optreden.

Piloten kunnen brandstof besparen door bijvoorbeeld na het opstijgen in één schuine lijn 'omhoog' te gaan in plaats van dit stapsgewijs te doen, of door een motor af te zetten bij het uitrollen na de landing. Ook wordt er kerosine bespaard als men het wachten om te mogen landen vermijdt.

Al enkele weken leveringsproblemen
American Airlines heeft er bij haar piloten op aangedrongen zoveel mogelijk brandstof te besparen. "Elke liter is nuttig", zei manager John Dudley gisteren. Kerosine is momenteel schaars in de VS - daarnaast is er ook een gebrek aan tankwagens en chauffeurs, legt Dudley uit. Hij houdt rekening met aanvoerproblemen tot half augustus.

Kerosine wordt vooral op kleinere luchthavens in het westen van de VS schaars. In de staat Nevada had gouverneur Steve Sisolak zaterdag al gewaarschuwd voor brandstoftekorten. Ze kunnen vertragingen veroorzaken op passagiers- en vrachtvluchten vanaf Reno-Tahoe Airport.

Pijpleidingen transporteren meer benzine en diesel
De luchtvaartmaatschappij Delta legde uit dat de reden voor het tekort de te lage doorvoercapaciteit van de pijpleidingen is: tijdens de coronapandemie was er minder kerosine nodig en werd er dus minder doorgelaten - in plaats daarvan werd er meer benzine en diesel getransporteerd via de pijpleidingen.

Tegelijkertijd is er ook een gebrek aan tankwagens en vrachtwagenchauffeurs voor de tankwagens om tijdig kerosine te kunnen aanvoeren, meldt de tv-zender CNBC. Dit heeft geleid tot deze ongebruikelijke maatregelen: Volgens de woordvoerder van de pilotenvakbond bij American Airlines aan AFP moeten sommige machines meer kerosine tanken dan voorheen om niet zonder bevoorrading op een klein vliegveld terecht te komen. Het hogere gewicht moet dan mogelijk zelfs door minder passagiers worden gecompenseerd.

Amerikaanse vakantiegangers blijven in eigen land
De tekorten zijn ontstaan door een toename van het binnenlands vliegverkeer in de VS. Dit is op zijn beurt te wijten aan een sterke toename van vakantiereizen door Amerikanen in hun eigen land. Omdat velen van hen alleen internationale bestemmingen kunnen bereiken met Covid-tests of gevaccineerd, gaan meer Amerikaanse burgers nu naar binnenlandse toeristische bestemmingen - vooral aan de westkust. Zo noteerde de Bozeman Yellowstone International Airport in Montana aan de rand van Yellowstone National Park de afgelopen maand een passagierstoename van meer dan 33% vergeleken met 2020.

OS: Eerste surfmedailles ooit verdeeld, goud BraziliŰ en VS

Op de Olympische Spelen in Tokyo is het olympisch debuut van het golfsurfen afgerond. Op Shidashita Beach nabij Chiba werd dinsdag gestreden in de kwartfinales tot en met de finales, telkens in heats van een half uur, waarbij twee surfers het tegen elkaar opnamen.

Met wereldkampioen Ítalo Ferreira en superster Gabriel Medina had Brazilië twee grote troeven in handen in de halve finales. Medina werd echter verrast door de Amerikaanse Japanner Igarashi Kanoa, wat in Brazilië tot grote ophef heeft geleid: Igarashi's laatste golf zou veel te hoog gewaardeerd zijn door de jury, iets waar men het buiten Brazilië niet geheel mee oneens is.

Ferreira rekende in een mooie heat af met de Australiër Owen Wright en nam het in de strijd om goud op tegen Igarashi. Al bij zijn eerste golf brak Ferreira zijn board doormidden en dus verloor hij kostbare tijd om een nieuwe van het strand te halen, maar doordat Igarashi er nauwelijks in slaagde de lekkere golven te pakken kon Ferreira met een paar fraaie moves het goud winnen. Medina slaagde er zelfs niet in het podium te halen: Wright was hem net de baas in de strijd om brons.

Bij de vrouwen is Carissa Moore de grote naam. De Amerikaanse komt doorgaans uit voor surfmekka Hawaï - surfen is de enige sport waar Hawaï internationaal niet onder de VS valt - en maakte haar favorietenrol in Japan waar. In de finale rekende ze overtuigend af met de Zuid-Afrikaanse Bianca Buitendag, die pas in de slotfase een paar degelijke golven wist te pakken, maar haar achterstand niet in kon halen. Het brons was voor Japan: Amuro Tsuzuki versloeg de Amerikaanse Caroline Marks.

OS: Beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen winnen tweede wedstrijd

Beachvolleyballers Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer hebben ook hun tweede groepswedstrijd gewonnen. De Argentijnen Julian Amada Azaad en Nicolas Capogrosso werden met tweemaal 21-14 verslagen.

De Nederlanders kwamen vanmiddag op geen enkel moment in de problemen tegen de Argentijnen. Alleen bij de stand 1-2 in de eerste set kwamen ze even op achterstand. In de tweede set kwamen Azaad en Capogrosso nog wel terug van 8-11 naar 10-11 maar daarna liepen Meeuwsen en Brouwer weer uit.

In de laatste groepswedstrijd moet het Nederlands duo het opnemen tegen de Brazilianen Alison/Álvaro Filho.

OS: Voetbalvrouwen nu tegen VS

De Nederlandse vrouwen moeten het in de kwartfinales van het olympisch voetbaltoernooi opnemen tegen de VS. Oranje versloeg vanmiddag China in de laatste groepswedstrijd met 8-2.

De Nederlandse spitsen lieten ook vandaag het verschil zien. En het was duidelijk dat de defensie de zwakke schakel is. China maakte daar in de eerste helft gretig gebruik van met een snelle tegengoal. Voorin waren het Beerensteyn, Martens en Miedema die alle drie tweemaal scoorde. De andere goals van Oranje werden gemaakt door Van der Sanden en Pelova.

In de kwartfinales treft Oranje nu wereldkampioen Verenigde Staten die in de andere groep tweede werd.

COVID-19: 4.042 positief getesten en 3 doden, totaal 1.851.329 en 17.803

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4.042 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.851.329 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 100 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 457 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 17 patiënten opgenomen, er liggen nu 159 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.804 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Sars-CoV-2 weekcijfers RIVM 27 juli 2021 ( bron:RIVM)
Sars-CoV-2 weekcijfers RIVM 27 juli 2021 ( bron:RIVM)

NZA: 'Zorgaanbieders krijgen alleen voor passende inhaalzorg uitbetaald'

De Nederlandse Zorgautoriteit grijpt de coronacrisis aan om het concept passende zorg handen en voeten te geven. Zorgaanbieders krijgen alleen nog betaald voor passende inhaalzorg. ‘We willen niet dat we na de crisis terugkeren in de oude modus van verdienen aan zorg’, zegt NZa-topvrouw Marian Kaljouw in een interview in Skipr Quaterly. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houdt de focus op de ‘inhaalzorg’. NZa-bestuursvoorzitter Marian Kaljouw zag het stuwmeer aan uitgestelde zorg groeien. In de zomer van 2020 waren er 800.000 minder verwijzingen van de huisarts naar het ziekenhuis dan in 2019. In 2021 staat de teller zelfs op 1,45 miljoen minder verwijzingen.

Voor een deel is die zorgvraag verdampt, omdat klachten zijn verdwenen. Voor een ander deel zijn behandelingen zonder schade uitgesteld. Maar er is ook zorg uitgesteld waarbij wel degelijk gezondheidsschade is ontstaan. Denk aan cardiologische zorg en oncologische zorg. De bevolkingsonderzoeken naar kanker hebben immers stilgelegen. ‘We weten simpelweg niet precies wie die mensen zijn, omdat ze zich nog niet hebben gemeld in de ziekenhuizen. We weten dus nog niet hoeveel er moet worden ingehaald en hoe groot de gezondheidsschade is’, zegt Kaljouw, in een interview in Skipr Quaterly. Lees verder bij Skipr.

Het nutteloze feitje van de dag: Bordeel in het paleis van de koning

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen Paleis Huis ten Bosch allemaal als het woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin, maar wist je dat het vroeger een plek was waar dames van lichte zeden hun geld verdienden? Van 1800 tot 1805 deed een westelijke vleugel van het paleis dienst als kunstmuseum. Was kunst niet je ding dan kwam je misschien meer in de oostelijke vleugel aan je trekken. Dat deel van het paleis werd namelijk verhuurd aan een bordeel.

Paleis Huis ten Bosch (WikiCommons/Rijksmuseum)
Paleis Huis ten Bosch (WikiCommons/Rijksmuseum)

70 procent van de volwassenen in de EU gevaccineerd tegen COVID-19

Van de ongeveer 366 miljoen volwassen inwoners van de Europese Unie is 70 procent nu ingeënt. “De EU heeft woord gehouden”, zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in Brussel, verwijzend naar het doel dat het dagelijks EU-bestuur zich had gesteld om 70 procent van de Europese bevolking tegen Covid-19 beschermd te krijgen in juli.

Het betekent dat ongeveer 256 miljoen meerderjarigen in de 27 lidstaten een prik van Pfizer/BioNTech, Moderna of AstraZeneca hebben gekregen. Volgens Von der Leyen is 57 procent volledig gevaccineerd. Ofwel circa 209 miljoen mensen in de EU hebben twee prikken gehad van deze farmaceuten of eentje van het Janssen-vaccin. Lees verder bij Skipr.

Dode walvis in sluis Terneuzen aangetroffen

In de sluizen van Terneuzen is vanmorgen een dode walvis aangetroffen. Het circa 14 meter lange dier is uit het water getakeld en ligt nu op de Goese Kade. Volgens SOS Dolfijn zullen onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Naturalis het dode dier onderzoeken om zo de doodsoorzaak te kunnen achterhalen. Men vermoedt dat het dier op zee door een schip is aangevaren en vervolgens tot in Terneuzen op het onderste deel van de boeg (bulbsteven) is blijven hangen. Zo meldt de Gelderlander.

OS: Redelijke start Heiner in Finn-klasse

Nicholas Heiner is redelijk begonnen aan het olympisch zeiltoernooi. Na de eerste dag bezet hij in de Finn-klasse de vijfde plaats. In de eerste race werd Heiner elfde. In de tweede deed hij het met plek vijf beter.

De Turk Alican Kayner won beide races en gaat dus aan de leiding. De olympisch kampioen van vijf jaar geleden, de Brit Giles Scott, staat negende.

In de 49-er klasse was er vandaag maar één race. Bart Lambriex en Pim van Vugt werden daarin veertiende. Het Ierse koppel Dickson/Waddilove won de race.

OS: Pijnenburg strandt in series 100m vrij, Kamminga door

Stan Pijnenburg is er bij het olympisch zwemtoernooi op de 100 meter vrije slag voor mannen niet in geslaagd de halve finales te bereiken. In de series kwam Pijnenburg niet verder dan 48,53 wat in totaal de 21e tijd was. Pijnenburg verbeterde wel zijn persoonlijk record met 0,02.

De snelste in de series was de Italiaan Thomas Ceccon die aantikte in 47,71.

Update 13:01 uur

Op de 200 meter schoolslag bereikte Arno Kamminga de halve finales. Kamminga, al in het bezit van olympisch zilver op de 100 meter schoolslag, won zijn serie in 2.07,37. Caspar Corbeau werd uitgeschakeld. In dezelfde serie als Kamminga tikte hij met 2.10,21 als zevende aan.

OS: China schiet dubbel goud binnen in gemengde teamwedstrijden

Als sportbond loop je tegenwoordig ernstig achter als je geen gemengde wedstrijden in je repertoire hebt zitten, op welke manier dan ook. Ook schietsportbond ISSF moest er aan geloven: drie mannenonderdelen werden op de Spelen vervangen door gemengde onderdelen.

10m luchtpistool
Dinsdag werden op twee van die onderdelen de eerste gouden medailles ooit vergeven, te beginnen met het 10-meter luchtpistool. De finale ging tussen het Chinese duo Jiang Ranxin en Pang Wei - winnaar van individueel olympisch goud in Beijing 2008 - en de Russen Artem Chernousov en Vitalina Batsarashkina, de winnares van individueel goud in Tokyo.

De wedstrijden worden geschoten in sets, waarbij elke schutter steeds één keer schiet. Het duo met de beste score wint de set en pakt twee punten, zestien punten levert winst in de wedstrijd op. De Russen kwamen op een 8-4 voorsprong, maar China sloeg terug en kwam op 8-8. Jiang en Pang pakten een voorsprong, maar gaven die weer weg: 14-14 en dus was een beslissende set nodig.

In die set schoot Jiang 10,7 en Pang 10,1 punten, Batsarashkina deed met 10,5 prima mee...maar Chernousov kon het niet aan: 9,8 punten en daarmee won China de set én de wedstrijd. De strijd om brons werd gewonnen door Olena Kostevych en Oleh Omelchuk uit Oekraïne, die de Serviërs Zorana Arunovic en Damir Mikec met 16-12 versloegen.

10m luchtgeweer
Ook hier had China een zeer sterk team: individueel olympisch kampioene Yang Qian en de winnaar van het brons, Yang Haoran. Zij speelden tegen de Amerikanen Mary Tucker en Lucas Kozeniesky, die sterk begonnen, maar het in de slotfase niet konden bolwerken. Met 10,4 en 10,7 tegenover 9,8 en 10,0 maakten Yang en Yang het vervolgens af: 17-13.

Het brons ging in een vrij eenzijdige wedstrijd naar de Russen Yulia Karimova en Sergey Kamenskiy, die een flinke maat te groot waren voor de Zuid-Koreanen Kwon Eun-ji en Nam Tae-yun.

Rutte voor openheid en tegen verrotte bestuurscultuur

Premier Mark Rutte is faliekant tegen het voorkoken van besluiten in achterkamertjes en de VVD'er pleit voor meer openheid....... althans in 1989:

OS: Badmintonsters Piek/Seinen boeken eerste nederlaag

Badmintonsters Selena Piek en Cheryl Seinen hebben hun laatste groepswedstrijd in het olympisch badmintontoernooi bij het damesdubbel verloren. Het Nederlandse koppel, dat al zeker was van een plek in de kwartfinales, verloren met 22-24 en 15-21 van het Japanse duo Maya Matsumoto en Wakana Nagahara.

In de eerste game konden Piek en Seinen prima partij geven aan het Japanse duo, dat de wereldtitel won in 2018 en 2019. Nederland ging met 17-15 aan de leiding, maar ondanks een gamepoint ging de setwinst toch naar de tegenstandsters. Piek en Seinen maakten in de tweede game meer foutjes terwijl de Japanse vrouwen, die ook al zeker waren van de volgende ronde, nog wat gas gaven.

OS: 3x3-basketballers in tussenronde na nederlaag

De Nederlandse 3x3-basketballers zijn er niet in geslaagd om hun laatste groepswedstrijd te winnen. Bekkering, Slagter, Van der Horst en Voorn verloren met 18-22 van Letland.

Door de nederlaag van Oranje eindigden ze als vierde in de groep en moeten ze zich via de tussenronde proberen te plaatsen voor de halve eindstrijd. De Russen zijn de volgende tegenstander later vandaag. In de groepsfase won Nederland met 18-15 van de Russische ploeg

Servië en België plaatsten zich rechtstreeks voor de halve finales. De andere wedstrijd om een plek in de halve eindstrijd gaat tussen Letland en Polen.

OS: NOC*NSF vraagt ambassadeur om hulp inzake quarantainehotel

Sportkoepel NOC*NSF heeft gezegd dat de omstandigheden in het quarantinehotel onacceptabel zijn. In het hotel zitten zes leden van TeamNL met corona. NOC*NSF heeft nu de Nederlandse ambassadeur gevraagd om de situatie aan te kaarten bij de autoriteiten in Japan.

"Dit is niet wat je verwacht van de Japanse organisatie", zegt technisch directeur Maurits Hendriks. Volgens Hendriks zitten de vier sporters en twee stafleden in kleine ruimtes en zien ze geen daglicht.

Het is nog onduidelijk hoe ze corona hebben opgelopen. Hendriks zegt dat dit in het vliegtuig kan zijn gebeurd, maar ook na de vlucht.

Naast de zes zit ook NOS-commentator Jeroen Elshoff in het hotel omdat hij corona heeft. Desalniettemin geeft hij vanmiddag vanuit het hotel commentaar bij het duel van de Nederlandse voetbalsters tegen China.

OS: Handbalsters winnen van Zuid-Korea met monsterscore

De Nederlandse handbalsters hebben ook hun tweede groepswedstrijd op de Olympische Spelen gewonnen. Tegen Zuid-Korea won Nederland met duidelijke cijfers: 43-36

In de eerste wedstrijd was Nederland duidelijk te sterk voor Japan en in de tweede groepswedstrijd was er opnieuw een land uit Azië de tegenstander. Zuid-Korea legde in de beginfase er een hoog tempo op en dat zorgde voor de nodige goals van zowel oranje als Zuid-Korea. Na een minuut of twintig was de wedstrijd nog redelijk in evenwicht, maar in de slotfase van de eerste helft liep Nederlandse ploeg weg bij de Zuid-Koreaaanse handbalsters. Bij rust was het 19-15 in het voordeel van Oranje.

Ook in de tweede helft bleef het tempo hoog tussen de beide landen en werd er volop gescoord door de ploegen, maar het verschil van vier goals wat bij rust was bereikt bleef altijd behouden en kon bondscoach Emmanuel Mayonnade ook de reserves wat meer tijd gunnen. Uiteindelijk vielen er net geen tachtig goals in de wedstrijd en wonnen de Nederlandse handbalsters met 43-36.

OS: Wederom verlies beachvolleybalsters Keizer/Meppelink

Beachvolleybalsters Sanne Keizer en Madelein Meppelink hebben ook hun tweede groepswedstrijd niet weten te winnen. In een spannende wedstrijd werd met 19-21, 31-29 en 15-13 verloren van het Chinese koppel Xue Chen en Wang Xinxin.

Het Nederlandse koppel begon sterk aan de partij en ze liepen al gauw uit naar een voorsprong van 15-10. De Chinese vrouwen kwamen echter terug tot 19-19.. Keizer en Meppelink trokken echter alsnog de setwinst naar zich toe. De tweede set was zeer spannend te noemen. Het Nederlandse duo kreeg zes matchpoints maar slaagden er niet in om er eentje van te verzilveren. Xue en Wang benutten hun vijfde setpunt.

Keizer en Meppelink kwamen de klap van de verloren tweede set niet meer te boven, en in de beslissende derde set liepen de Chinezen al gauw uit naar 7-2. Bij 12-12 liepen ze wederom uit en pakten de winst.

Vrijdag spelen Keizer en Meppelink hun laatste groepswedstrijd tegen het als tweede geplaatste Amerikaanse koppel Klineman/Ross.

OS: Franssen verliest in bronzen finale, De Wit al eerder exit op judotoernooi

Judoka Juul Franssen heeft haar eerste wedstrijd op het judotoernooi gewonnen. De Nederlandse speelde een prima partij tegen de Servische Anja Obradovic en won na een waza-ari en een houdgreep van 10 seconden. 

De judoka moet nu nog 1 wedstrijd winnen om met de kwartfinale kans te maken op de herkansingen. Aangezien de topfavoriete in een mogelijke kwartfinale zeer waarschijnlijk wacht, lijkt dit het hoogst haalbare. Eerst moet ze zien te winnen van de Australische Katharina Haecker.

Update 05:25

Ook judoka Frank de Wit is door naar de beste 16. Hij won ook na een waza-ari en een houdgreep na ongeveer een minuut van een laagvlieger uit Amerikaans Samoa. Voor hem wacht de Duitser Dominic Ressel.

Update 05:51

Juul Franssen had het moeilijk tegen de Australische Haecker, maar heeft wel weten te winnen en is nu kwartfinalist. Haecker had in de eerste helft van de reguliere tijd de overhand, maar Franssen draaide steeds goed weg bij potentiele scores. Wel moest Franssen twee straffen slikken. In het tweede deel van de partij wist Franssen het de Australische af en toe lastiger te maken en kwam bijna tot een score. Het leek af te stevenen op golden score.

Echter, op vijftien seconden van het eind wist Franssen toch nog een score te maken. De Australische had een moment van onachtzaamheid en Franssen strafte dit mooi af. Hierdoor mag Franssen inderdaad tegen de Franse topfavoriete Agbegnenou. De kans op verlies is daar zeer aanwezig, maar dan heeft Franssen in ieder geval nog uitzicht op brons doordat er vanaf verlies in de kwartfinale mag worden herkanst.

Update 06:53

Zojuist zijn beide judoka's nogmaals in actie gekomen. Eerst was Franssen zoals verwacht kansloos tegen Agbegnenou, die simpelweg veel sterker was en op waza-ari won. Zij krijgt nog een laatste mogelijkheid in de herkansingen. Twee keer winst betekent brons. De Wit moest daarna, maar verloor na golden score ook. Hij werd overgenomen en viel op zijn achterwerk, maar gebruikte zijn handen om een verdere val op zijn rug te breken: waza-ari. Hierdoor is het toernooi voor De Wit toch verrassend vroeg voorbij.

Update 10:22

Nederland heeft na Tsjakadoea een tweede judoka die een wedstrijd om een medaile mag spelen op het Olympisch judotoernooi: Juul Franssen heeft de eerste jerkansing gewonnen en mag nu strijden om brons. Ze had zeker niet de overhand tegen haar Braziliaanse opponent en had zelfs kans op een derde straf, maar uiteindelijk was een goede aanval waarbij een houdgreep mogelijk was beslissend. De wedstrijd om brons zal gespeeld worden over een klein uurtje tegen de Italiaanse Centracchio.

Update 12:00

Franssen is er niet in geslaagd de bronzen finale te winnen. Centracchio won uiteindelijk door drie strafjes voor de Nederlandse. Franssen kwam er niet aan te pas in de wedstrijd en verdiende de strafjes omdat ze nauwelijks aanvallen in wist te zetten. Op de grond was ze wel sterker, maar het ontbrak aan explosiviteit in de veegtechnieken.

Final Fantasy XVI krijgt eerst Engelse stemmen

Square Enix heeft besloten om eerst de Engelse stemmen voor Final Fantasy XVI op te nemen. Normaal gesproken worden uiteraard eerst de Japanse stemmen opgenomen. Volgens producent Naoki Yoshida (bekend van Final Fantasy XIV) worden dit keer ook aan de hand van mo-cap gezichtsbewegingen opgenomen, waardoor de ingesproken stemmen accuraat moeten zijn.

Final Fantasy XVI lijkt sowieso anders dan anders te zijn. De game lijkt meer dan ooit de RPG-elementen los te laten en oogt meer als een Devil May Cry-achtige actie-game. Het spel wordt op dit moment alleen ontwikkeld voor de PS5 en heeft nog geen releasedatum.

Frederique (14) zwaar mishandeld omdat ze geslacht niet bekend wil maken

Zwaar mishandeld omdat je bent wie je wil zijn. Het overkwam de Amstelveense tiener Frédérique maandagmiddag. De 14-jarige moest voor haar zware verwondingen worden behandeld in het ziekenhuis. Ze brak haar neus, verliest meerdere tanden en heeft een kneuzing aan haar kaak.

De mishandeling gebeurde vanmiddag rond 14.15 uur in het speeltuintje aan de Albert van Dalsumlaan in Westwijk van Amstelveen.

“Ze is zeer zwaar mishandeld”, vertelt Paul Brink, de vader van Frédérique aan AT5/NH Amsterdam. Vlak voor de mishandeling komt ze twee jongens tegen op het Westwijkplein. “Een van hen vroeg aan haar: ‘Ben je een jongen of een meisje?’ Toen antwoordde ze: ‘Dat maakt toch niet uit?’ Daarna stelde hij de vraag schreeuwend opnieuw en zei ze: ‘Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie je wil zijn’.”

Frédérique vervolgt haar weg en loop door, maar wordt achtervolgd door het duo, vertelt Paul verder. Bij het speeltuintje aan de Albert van Dalsumlaan sluiten enkele andere jongens zich aan bij de twee en wordt ze mishandeld. Frédérique krijgt meerdere klappen in haar gezicht.

Flinke mishandeling
De politie meldt maandag dat het gaat om vier of vijf jongens in de leeftijd van 11 t/m 15 jaar. Daarnaast hebben ze een beschrijving gedeeld van de kleding van twee van hen. Een van hen droeg een goud/geel heuptasje. Een ander droeg een paarse korte broek met daarboven een zwart t-shirt met een blauw/paarse opdruk dat leek op het heelal. Ook doen ze een getuigenoproep.

De tiener houdt er een gebroken neus aan over, verliest meerdere tanden en heeft een kneuzing in haar kaak. Dat ze zo geslagen wordt omdat ze haar geslacht niet bekend wil maken, verbaast de vader van het meisje. “Er was geen ruzie ontstaan ofzo, niets”. Toch voelt hij geen boosheid tegenover de dader: “Ik heb verdriet om Frédérique omdat ze zoveel pijn heeft, maar ik ben ook verdrietig voor de dader dat hij zo reageert. Ik heb er alleen maar vraagtekens bij.”

Reacties social media
Vlak na de mishandeling deelde de vader van het Frédérique het verhaal op LinkedIn. Het verhaal gaat viral en er wordt massaal op gereageerd. “De reacties zijn heel lief, echt hartverwarmend. Dit is misschien wel het beste van wat er vandaag nog kon gebeuren.”

Toch zijn er ook negatieve reacties die wijzen in de richting van de dader, maar daar heeft niemand wat aan, meent de vader van Frédérique. "Ik wil gewoon meer bewustwording en tolerantie hierover. Dat de dader die verantwoordelijk is voor de mishandeling van mijn dochter volgend jaar op de Pride Amsterdam staat en hetzelfde zegt: ‘Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie je wil zijn’.”

Death Stranding vijf miljoen keer verkocht

Van Death Stranding zijn inmiddels vijf miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft Jay Boor van ontwikkelaar Kojima Productions bekendgemaakt. De game kwam eind 2019 uit voor PS4 en pc. Death Stranding krijgt op 24 september een 'Director's Cut' voor PS5, dus het spel gaat nog wel wat meer exemplaren aan het totaal toevoegen.

In Death Stranding speel je als Sam Porter Bridges, een futuristische pakketbezorger in een post-apocalyptische wereld. De game bevat een bijzonder verhaal en allerlei bovennatuurlijke elementen. Lees onze review hier.

OS: Zwitserse vrouwen heersen in mtb-race

Jolanda Neff heeft in Japan de olympische titel gepakt bij de olympische mountainbikewedstrijd. De 28-jarige Zwitserse kwam solo over de meet. Het was een geheel Zwitsers podium, Sina Frei werd tweede en Linda Indergand derde. Anne Terpstra kwam als vijfde over de finish.

Terpstra en de tweede Nederlandse Anne Tauber kenden beide geen goede start op het modderige parcours. Neff daarentegen had geen enkel probleem en nam met de Française Pauline Ferrand Prevot de leiding. Het duo reed de rest van het veld gestaag op achterstand in de eerste ronde.

Neff, die vijf jaar geleden zesde werd in Rio, kwam ten val maar ze had het gaatje met Ferrand Prevot snel gedicht. Vervolgens was Ferrand Perrot kansloos voor goud toen ze voor de gladde keien omhoog koos. Neff reed weg en kwam alleen over de meet. Daarachter reden Frei en Indergand naar het zilver en brons.

OS: Bouwmeester stijgt naar derde plek

Marit Bouwmeester staat na zes races in de Laser Radial op de Olympische Spelen derde. De regerend olympisch kampioene werd negende in de zesde race, na eerder een derde plaats in de vijfde race.

Bouwmeester kwam als tiende over de finish in de zesde race. De Amerikaanse Paige Railey, die vierde werd, werd echter gediskwalificeerd.

Na zes races gaat de Deense Anne-Marie Rindom aan de leiding met 22 punten inclusief één schrapresultaat. Bouwmeester heeft 35 punten. Er volgen nog vier races en de medalrace.

Vandaag ging ook de 49erFX-klasse van start. Voor Nederland kwamen Annemiek Bekkering en Annette Duetz in actie. Na de eerste dag staan ze zesde. In de eerste race werd het duo dertiende en ze werden achtste in de tweede race. Ze lagen in de derde race lang aan de leiding maar ze werden voor de laatste boei ingehaald door de Braziliaanse zeilsters.

FOK! Wat een weer: (onweers)buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is er vrij veel bewolking en buien boven het noordoosten trekken geleidelijk weg. Verder is het in de vroege ochtend op veel plaatsen nevelig. In de loop van de ochtend bereiken nieuwe buien het zuidwesten, die zich geleidelijk uitbreiden over het westen. In de middag ontstaan in het hele land stevige onweersbuien. Bij deze buien kan veel neerslag in korte tijd vallen en ook hagel en windstoten zijn niet uitgesloten. In de avond houden de buien aan, al nemen ze wel geleidelijk in aantal en activiteit af. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C langs de kust tot 23°C in het zuidoosten en oosten. De zuidwestelijke wind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Komende nacht overheerst de bewolking kan er vooral in de kustgebieden nog steeds een bui voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. De zuidwestenwind is matig, langs de kust vrij krachtig.

Woensdagochtend komen er vooral in het westen enkele buien voor, in de middag is ook elders weer een bui mogelijk. Tussen de buien door is ook de zon af en toe te zien. De maximumtemperatuur ligt rond 20 °C. De zuidwestenwind is matig, aan zee matig tot vrij krachtig, 5 tot 6 Bft, later mogelijk hard, 7 Bft. (Bron: KNMI)

Purmezon (Foto: Pukeko)
Prachtig weerje nabij Purmerend. (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kees Veldboer (62), oprichter Stichting Ambulancewens overleden

Kees Veldboer, de oprichter van Stichting Ambulancewens, is gisteren aan de gevolgen van een hartstilstand overleden. Kees is 62 geworden.

Sinds 2007 zorgde Kees ervoor dat, samen met momenteel 270 vrijwilligers, terminale patienten een laatste wens in vervulling konden zien gaan. Nog een keer naar het strand, met de kinderen naar de Efteling of een laatste keer naar de bergen in Zwitserland. Met behulp van donaties en eigen ambulances werden deze wensen uitgevoerd. 

Op dit moment zijn er al meer dan 16.000 wensen uitgevoerd. Mensen in veel Europese landen volgden zijn voorbeeld en hebben een gelijkwaardige stichting opgezet. Ook buiten Europa had men interesse. Als laatste richtte The Flying Doctors in Australie een paar maanden geleden een wish foundation op. 

De BBC eerde Kees in 2015 door hem te verkiezen als meest inspirerende man van dat moment.

OS: Jacoby verrast op laatste zwemfinale van de dag

Lydia Jacoby heeft verrassend de finale 100 meter schoolslag gewonnen. Vooraf werd verwacht dat het een strijd zou zijn tussen de imponerende Zuid-Afrikaanse Tatjana Schoenmaker en de op dit nummer al jaren dominerende Amerikaanse Lilly King. Uiteindelijk versloeg Jacobi, de tweede Amerikaanse, ze allebei nipt. Schoenmaker en King waren over de eerste vijftig meter wel sneller, maar Jacoby toonde het meeste duurvermogen te hebben en wist zo in de laatste meters de winst te pakken.

Daarna waren er nog twee halve finales, door de toch weer bijzondere keuze van de organisatie om daarmee af te sluiten. Eerst was er de halve finale 200 meter vlinderslag voor mannen, uiteraard gewonnen door de Hongaar Milak. De rest van het veld volgde op twee seconden, maar tussen nummer 2 en 8 zat maar 30 honderdsten. Er werd afgesloten met de 200 meter wisselslag, waar Katinka Hosszu ontsnapte aan een vroege uitschakeling. Ze werd uiteindelijk zevende in de halve finale.

OS: tafeltennisster Eerland uitgeschakeld in achtste finales

Britt Eerland heeft zich op knappe wijze geplaatst voor de laatste zestien van het tafeltennis toernooi. De 27-jarige Nederlandse keek na drie games tegen een 0-3 achterstand aan, maar draaide de wedstrijd volledig om in haar voordeel en won de wedstrijd met 4-3 (9-11, 3-11, 7-11, 11-6, 11-5, 11-8, 11-7)

Eerland hoefde dankzij haar plaatsing pas in de derde ronde in actie te komen en moest daarin tegen de Egyptische Dina Meshref, de nummer 36 van de wereld. Eerland, twaalf plaatsen hoger op de wereldranking, had in de eerste drie games geen antwoord op het spel van Egyptische.

Het leek een snel einde te worden voor Eerland, maar de Nederlandse richtte zich op en knokte zich knap terug in de wedstrijd. Ze won met overtuiging game 4, 5, en 6 en in de beslissende game kwam ze vroeg op voorsprong en wist haar voorsprong te behouden, waardoor de 27-jarige tafeltennisster bij de laatste zestien staat van het tafeltennistoernooi.

Update 13.33

Eerland heeft zich niet weten kwalificeren voor de kwartfinales bij de dames. De Nederlandse begon in tegenstelling tot aan haar eerdere partij nog goed tegen Hoi Kem Doo. Ze won de eerste game en vooral in de langere rally's had de Nederlandse de overhand.

Na de eerste game kwam de Hongkongse tafeltennisster beter in haar spel en vooral in het begin van de games liep ze uit. Eerland kwam telkens iets terug in de games, maar Kem Doo had trok telkens aan het langste eind en won de wedstrijd met 1-4 (13-11, 5-11, 8-11, 9-11, 8-11)

OS: Brits en Russische dubbelslag op derde zwemdag

Tom Dean heeft voor landgenoot Duncan Scott de eerste zwemfinale van de nacht op de Olympische Spelen gewonnen. De Braziliaan Fernando Scheffer werd derde. Lang leek het erop dat een jonge Koreaan, Hwang, het goud zou kunnen pakken, maar hij stortte in de laatste 50 meter in. Dean en Scheffer lagen er de hele tijd goed bij, terwijl Scott zich liet zien door een goed eindschot, waardoor hij Scheffer nog bij kon halen. Dean inhalen was echter net niet meer mogenlijk, die zijn landgenoot er net uit tikte en won.

Voor de eerste finale was het allereerst tijd voor de halve finales 200 meter voor de vrouwen. Hier liet Ariarne Titmus zien op de afspraak te zijn door een mooie eindsprint, maar de topfavoriete die ook al goud pakte op de 400 meter zwom nog geen toptijd, maar dat hoefde ook niet. De tijd van Titmus was alsnog sneller dan van Katie Ledecky in de tweede halve finale, maar het veld ligt dicht bij elkaar.

Na de finale met Kira Toussaint mochten ook de mannen de honderd meter rugslag zwemmen. De verwachte man kwam uit Rusland: Kliment Kolesnikov, maar al halverwege bleek dat dat landgenoot Evgeny Rylov misschien wel sterker was. De beide Russen lagen de gehele race dicht bij elkaar, maar uiteindelijk was de aantik van Rylov beter. De Amerikaan Ryan Murphy haalde uiteindelijk het brons

OS: Zevende plaats maximaal haalbare voor Toussaint

Kira Toussaint heeft de zevende plaats bereikt in de finale 100 meter rugslag. Zoals verwacht kwam de Nederlandse er niet echt aan te pas: Haar tijd was vergelijkbaar met die in de halve finale met 59:11, iets verwijderd van haar eigen Nederlands record. Het goud was voor Kaylee McKeown.

De dames gingen hard van start, waar Toussaint normaal voor in het veld zit ging het nu door velen zo hard, dat Toussaint al na 50 meter in het middenveld lag. Vooral de Canadese Kylie Masse vertrok hard, maar in de tweede vijftig meter kwam de Australische McKeown er toch overheen. Regan Smith uit Amerika kon deze keer niet brengen wat wel lukte in de vorige twee sessies. Het Olympisch record was vandaag voor McKeown, die dit maal slechts twee honderdsten van het wereldrecord weg bleef. Voor Toussaint was er niet veel aan te doen, iedereen die sneller kon zwom sneller en ze liet zelf ook niets liggen, dan was zevende het maximaal haalbare.

OS: Eerste goud ooit voor Bermuda, Klamer 4e op triatlon

Op de Olympische Spelen in Tokyo is weer een mooi stukje sportgeschiedenis geschreven. Nadat bokser Clarence Hill in 1976 brons won bleef Bermuda decennialang op die ene medaille staan, maar dinsdag kwam daar een eerste gouden medaille ooit bij op de triatlon bij de vrouwen.

Flora Duffy is al jaren een van de mondiale toppers en won onder meer twee wereldtitels, maar olympisch eremetaal zat er nog niet in. Op de triatlon zat ze tijdens het zwemmen goed voorin met de meeste andere favorieten, waarna op de fiets al snel een kopgroep ontstond van zes vrouwen.

De Braziliaanse Vittoria Lopes zat daar verrassend bij, maar haakte af, de Britse Georgia Taylor-Brown moest er in de slotfase ook nog af en gaf twintig seconden toe op haar landgenote Jessica Learmonth, de Amerikaanse Katie Zaferes en de Duitse Laura Lindemann.

Duffy begon ijzersterk aan de tien kilometer hardlopen en sloeg een gat op Zaferes. Dat bleek al de beslissing: Duffy viel geen seconde stil en op indrukwekkende wijze liep ze naar historisch goud voor Bermuda. Zaferes werd ondertussen bijgehaald door de sterk naar voren lopende Taylor-Brown, die het zilver veroverde.

Zaferes leek het in de slotronde nog even zwaar te krijgen, maar een inzinking wist ze te vermijden en dus was er brons. Plek vier ging dankzij een zeer sterk slot naar de Nederlandse Rachel Klamer, die samen met Leonie Periault uit Frankrijk nog naar voren was gelopen en haar klopte in de sprint om plek vier.

Maya Kingma zat net als Klamer in de tweede groep na het zwemmen en kwam op de fiets niet naar voren. Hardlopend lukte het ook wat minder, de debutante eindigde als elfde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.