FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 juli 2021

Nog steeds chaos rondom Wembley, Britse politie houdt duizenden fans tegen

Al de hele dag vieren Engelse fans in Londen de eerste finale van de Three Lions op een groot toernooi sinds 1966. Niet alleen worden er geen coronamaatregelen in acht genomen, op sommige plaatsen vliegen vuurwerk en flessen de lucht in. De politie heeft veel moeite om de boel in het gareel te houden.

Update 22.40 uur: De onrust buiten Wembley blijft aanhouden, de politie staat in cordon een mensenmassa tegen te houden. In het stadion zijn vlak voor de wedstrijd Britse en Italiaanse supporters op de vuist gegaan. Het stadion zit prop- en propvol, er bevinden zich meer mensen dan de 66.500 beschikbare plaatsen in Wembley. 

Eerdere berichtgeving:
Tienduizenden voetbalfans zijn al in een uitbundige stemming voor de EURO 2020-finale tussen Engeland en Italië. In wit met rode ridderkostuums lopen ze zingend, met bier in hun handen, door de straten van Londen. Bars, fanzones en pubs zijn sinds de vroege ochtend al  razend druk. Bij het Wembley Stadion kon de politie het rond 18.00 uur al niet meer aan.

De Metropolitan Police riep fans zonder kaartjes voor de wedstrijd (die begint om 21.00 uur) via aankondigingen en op Twitter op om weg te blijven uit de hele wijk. "Kom alsjeblieft niet naar Wembley! Het is daar extreem druk. Het stadion is uitverkocht, er zijn geen tickets meer te krijgen", zeiden de autoriteiten. Een groot aantal mensen in en rond het stadion probeert de veiligheid van alle bezoekers waarborgen.

Het blijft niet overal rustig
Ondanks het hoge aantal COVID-19 besmettingen in Groot-Brittannië zongen duizenden fans luidruchtig op Leicester Square en Trafalgar Square. "God Save The Queen" galmde door de straten, vuurwerk vloog de lucht in. In heel Engeland hoopt men vurig op de eerste grote voetbaltitel sinds de wereldbekerzege in 1966. Zelfs koningin Elizabeth II had de ploeg en coach Gareth Southgate in een persoonlijk bericht veel succes gewenst.

Het bleef niet overal rustig. De politie meldde twee uur voor aanvang van de wedstrijd problemen met fans in Leicester Square en Piccadilly Circus. Er werd met  flessen gegooid. "Wees voorzichtig en zorg voor elkaar", schreef de Metropolitan Police: "We hebben mensen van verkeerslichten of reclameborden zien springen, wat kan resulteren in verwondingen." Op Wembley zelf bestormden enkele fans zonder kaartjes het stadion, de politie kon de toeschouwers met moeite tegenhouden.

Italiaanse fans waren duidelijk in de minderheid. 1.000 Italianen mochten al  naar binnen, er worden 6.000-7.000 Tifosi, voornamelijk woonachtig in Engeland, in het stadion verwacht. Viervoudig wereldkampioen Italië wacht sinds 1968 op zijn tweede Europese titel.

Zo tegen 20.00 uur heeft een hele horde fans zonder kaartjes Wembley bestormd, de politie heeft ze niet tegen kunnen houden. Bewaking haalde een aantal fans onderuit, maar die stonden weer op om het stadion in te rennen. Wembley houdt vol dat er niemand zonder kaartje binnen is gekomen, maar getuigen (en beelden) spreken dat tegen.

Ongenaakbare Bird wint ePrix New York, Frijns is leiding in kampioenschap kwijt

In de straten van New York is zondagavond de tweede Formule E-race van het weekeinde aldaar verreden. Dat leverde net als in race één geen harde gevechten op, hoewel er aan het einde van de race nog wel enige spanning te vinden was.

De poleposition was voor Sam Bird, naast Jaguar-teamgenoot Mitch Evans en voor Nick Cassidy en Pascal Wehrlein - Robin Frijns en Nyck de Vries moesten het doen met de 21e en 22e plek op de startgrid. Bird, Evans en Cassidy behielden hun posities bij de start, Sergio Sette Camara ging voorbij Wehrlein en een stilvallende Jean-Eric Vergne zorgde voor een safety car.

De Jaguars pakten hun eerste Attack Mode na ruim tien minuten, Cassidy volgde niet veel later. Daar veranderde verder weinig mee, net als bij de tweede Attack Mode-ronde; Evans en Cassidy wisselden door hun verschillende timing even van positie, maar lagen met twintig minuten te gaan gewoon weer op hun oorspronkelijke posities, dit keer met Antonio Felix da Costa achter zich.

Met amper drie ronden te gaan had Evans het ineens zwaar: Cassidy én Da Costa kwamen langszij en niet veel later gingen ook teamgenoten Wehrlein en André Lotterer hem voorbij. Vermoedelijk had Evans ergens de muur geraakt, want een van zijn achterwielen stond niet helemaal jofel meer onder de auto. Hij finishte nog wel, maar zakte terug tot de dertiende positie.

De winst ging naar de ongenaakbare Bird, voor Cassidy en Da Costa. Frijns finishte na een keurige race als achtste, De Vries werd achttiende. Frijns is zijn leidende positie in de titelstrijd kwijtgeraakt aan Bird en ook Da Costa is hem voorbij, terwijl De Vries na een paar dramatische races is weggezakt naar de tiende plek.

Djokovic twijfelt over deelname aan Olympische Spelen

Novak Djokovic weet nog niet of hij meedoet aan de Olympische Spelen in Tokio. Dat liet hij vandaag weten vlak nadat hij de titel op Wimbledon had gewonnen.

"Ik moet erover nadenken. Zoals ik heb gezegd, het is mijn plan om naar de Spelen te gaan," aldus Djokovic. "Maar op dit moment ben ik een beetje verdeeld door wat ik de afgelopen dagen heb gehoord. Het is 50-50."

Djokovic doelt daarmee onder meer op het feit dat er in Japan geen toeschouwers welkom zijn bij de sporten. "Het nieuws over de toeschouwers was erg teleurstellend om te horen. Ik heb ook vernomen dat er een hoop beperkingen gelden in het olympisch dorp. Mogelijk kunnen we andere atleten niet in actie zien."

Eerder lieten ook Rafael Nadal, Dominic Thiem en Serena Williams weten niet mee te zullen doen aan de Spelen.

Actiegroep woest over vermelden nationaliteit verdachten van doden meisje (13)

Oostenrijk is nog aan het bijkomen van de tragedie waarbij een 13-jarig meisje overleed nadat ze was gedrogeerd en verkracht. Toch leek een lokale feministische groepering nog woedender te zijn op media die de Afghaanse nationaliteit van de verdachten meldden en daardoor 'vluchtelingen in een kwaad daglicht zouden zetten'.

Een groep linkse activisten van de groep 'Alerta Feminista' brak woensdag aan het eind van de dag in bij de kantoren van oe24 - het webportaal van het in Wenen gevestigde dagblad Österreich - om de redactiekamer binnen te dringen. De linkse anarchistische groep bereikte uiteindelijk het saleskantoor, waar ze een verhitte discussie aangingen met oe24-medewerkers. Het mediabedrijf beweerde dat sommige van zijn vrouwelijke werknemers fysiek werden aangevallen door de activisten, maar geen verwondingen hierbij opliepen.

De ongeveer twintig activisten, die hun gezicht hadden bedekt, protesteerden tegen wat zij 'racistische berichtgeving' noemden over een schokkend misdrijf dat Oostenrijk twee weken geleden deed opschrikken. Hun verontwaardiging werd veroorzaakt door het feit dat oe24 de nationaliteiten van de verdachten in de gruwelijke verkrachtings- en moordzaak aan het licht heeft gebracht. Vier Afghaanse staatsburgers zijn beschuldigd van het drogeren en verkrachten van een 13-jarig meisje dat op 26 juni dood werd aangetroffen in Wenen. 

De feministische actiegroep sloeg op de vlucht toen de politie ter plaatse kwam.

Zie ook: Twee tieners opgepakt voor moord op 13-jarig meisje in Wenen

Niki Fellner, de directeur van oe24, veroordeelde wat hij een "gewelddadige inval" noemde en hekelde de aanvallen op de vrouwelijke werknemers, die "doodsbang" waren. Hij eiste ook dat de autoriteiten harde maatregelen zouden nemen tegen Alerta Feminista.

Vol met extasy gepompt
De zaak van de mishandelde 13-jarige, alleen geïdentificeerd als Leonie, blijft Oostenrijk kwellen. Ze werd op zaterdag 26 juni gewikkeld in tapijt  aangetroffen op een strook gras in het noordoosten van Wenen, ambulancepersoneel slaagden er niet in haar te reanimeren. Terwijl er nog werd gewacht op een uitgebreid rapport van de autopsie, meldden meerdere media op woensdag al enkele van de gruwelijke details.

Onder verwijzing naar de eerste onderzoeksresultaten meldde de krant Kurier dat Leonie twee van de verdachten ontmoette bij het Donaukanaal, waar ze haar "vol pompten" met extasy en haar naar een appartement van een andere Afghaan brachten, waar ook de vierde verdachte wachtte. Daar kreeg ze meer drugs en werd ze 'urenlang' verkracht door minstens twee van de mannen, totdat haar hart het uiteindelijk begaf.

De lijkschouwer vond vingerafdrukken op de nek van het meisje en tekenen van compressie op haar borst, wat suggereert dat iemand zijn knieën tegen haar lichaam zou hebben gedrukt, meldde Kurier.

Toen het meisje geen teken van leven vertoonde, probeerden de verdachten haar te ‘reanimeren’ door melk en yoghurt in haar mond te gieten en haar lichaam onder de douche te zetten. Uiteindelijk wikkelden ze haar in een tapijt en lieten haar in de buurt van de flat aan de kant van de weg achter. Hun appartement werd later gevonden door een speurhond van de politie.

Volgens de door Kurier geciteerde onderzoeksbronnen werden in Leonie's lichaam sporen van een 'enorme' dosis extasy gevonden. Ze heeft misschien ook heroïne toegediend gekregen, beweerde de krant.

Strafregister & geen verblijfsvergunning
De Oostenrijkse politie slaagde erin drie van de vier verdachten te arresteren, die alle beschuldigingen met betrekking tot verkrachting en moord blijven ontkennen, terwijl ze elkaar de schuld geven van het misdrijf, meldden lokale media. Allen hebben de Afghaanse nationaliteit, in leeftijd variërend van 16 tot 23 jaar.

Een van de verdachten, een 18-jarige, pleitte naar verluidt schuldig aan het niet verlenen van hulp, maar ontkende alle andere aanklachten. Hij bespotte het slachtoffer ook door te zeggen dat het haar 'eigen schuld was dat ze stierf'. "Ze nam drugs en liep van huis weg", zei hij tegen rechercheurs, aldus de krant Heute.

Bij twee van de vier verdachten is de asielaanvraag afgewezen. Ze waren al eerder met de politie in aanraking geweest vanwege eerdere veroordelingen, waaronder drugshandel. Een van hen, een 22-jarige die nog steeds voortvluchtig is en op de internationale opsporingslijst staat, heeft al drie veroordelingen op zijn naam staan en mocht in 2017 uitgezet worden.

De familie van het slachtoffer is van plan om de Oostenrijkse regering aan te klagen. Hun advocaat, Florian Hoellwarth, zei dat de verdachten "een bedreiging vormden voor de bevolking" en beter in de gaten moeten worden gehouden door de autoriteiten.

'Racistische afleiding'?
Een groep Oostenrijkse pro-asiel- en antiracisme-NGO's heeft kritiek geuit en de media en politici ervan beschuldigd in dit geval een 'etnische kaart' te trekken in deze zaak. De NGO's eisten een einde aan "racistische afleidingsacties" en riepen de autoriteiten op zich in plaats daarvan te concentreren op het voorkomen van moorden op vrouwen.

Een debat over asielzoekers zou "algemene racistische vooroordelen" aanwakkeren die schadelijk zouden zijn voor zo'n 40.000 Afghanen in Oostenrijk, volgens de NGO's waaronder Asylum Coordination Austria en de Association of Autonomous Austrian Women's Shelters.

De NGO's beweerden dat de dood van Leonie "politiek geïnstrumentaliseerd" zou zijn om een aanval te lanceren op een groep die "zich niet kan verdedigen", wat "respectloos en laakbaar" zou zijn. Ze riepen ook op tot het stopzetten van deportaties naar Afghanistan, met het argument dat een strafrechtelijke veroordeling in Oostenrijk niet rechtvaardigt dat mensen naar een land worden teruggestuurd waar ze de dood of marteling kunnen ondergaan.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz is van mening dat een dergelijke uitspraak de dader in een slachtofferrol plaatst.

“Om hier te spreken van een 'racistische afleiding' is een bespotting van het slachtoffer en een klap in het gezicht van de nabestaanden. Ik neem hier afstand van,” heeft Kurz gezegd, eraan toevoegend dat er is geen excuus is voor zo'n ‘beestachtig misdrijf.’

COVID-19: 9.398 positief getesten en 0 doden, totaal 1.728.438 en 17.765 (storing!)

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 9.398 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.728.438 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 9 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 118 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 4 patiënten opgenomen, er liggen nu 88 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er zijn sinds de vorige update 0 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.765 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Update 21.00 uur: Cijfers blijken kloppend te zijn, geen storing of achterstand bij het RIVM

Update 16.20 uur: Naar verluidt zijn de cijfers vandaag incompleet wegens een storing bij het RIVM.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Djokovic wint Wimbledon en staat ůůk op 20 Grand Slam-titels

Niet geheel verrassend heeft tennisser Novak Djokovic zijn zesde Wimbledontitel gewonnen. De Servische nummer één van de wereld komt daarmee op twintig Grand Slam-titels, net zoals Roger Federer en Rafael Nadal.

In de finale nam Djokovic het op tegen de als zevende geplaatste Italiaan Matteo Berrettini, die niet heel lekker van start ging, maar vanaf 5-2 indrukwekkend terug wist te keren. Na een ellenlange game behield Berrettini zijn service, waarna hij Djokovic brak en de tiebreak zowaar wist te winnen.

In set twee ging Djokovic er met twee breaks gelijk overheen, een rebreak was voor Berrettini niet voldoende. Een vroege break in de derde set was genoeg voor de Serviër en in set vier sloeg hij op 5-3 voor de tweede keer op rij toe op Berrettini's servicegame, wat hem dit keer de titel opleverde: 6-7 (4), 6-4, 6-4, 6-3.

Met Djokovic' titel komt hij op gelijke hoogte met Federer en Nadal, waardoor voor de zoveelste keer de discussie over wie de beste speler ooit is gevoerd wordt - waarbij wel de kanttekening gezet moet worden dat vaak puur naar de cijfers gekeken wordt, en spelers uit het verleden vaak over het hoofd worden gezien.

Djokovic won de Australian Open en Roland Garros dit jaar overigens ook al, hij heeft alleen de US Open nog nodig om als eerste man na Rod Laver in 1969 alle Grand Slams in één jaar te winnen.

Random Pics van de Dag #359

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Terugkijken: de vlucht van Richard Branson met zijn Unity de ruimte in

De Britse zakenman Sir Richard Branson staat op het punt een levenslange ambitie te verwezenlijken door naar de rand van de ruimte te vliegen met zijn Virgin Galactic- raketvliegtuig.

Update 19.20 uur: Richard Branson kan terugkijken op een zeer geslaagde vlucht naar' het randje van de ruimte'. De streams haperden regelmatig, dat was jammer het wachten is op betere beelden die in de cabine zijn opgenomen.

Update 14.55 uur: Het vertrek is uitgesteld naar 16.30 uur.

Op een hoogte van ongeveer 90 kilometer zouden passagiers gewichtloosheid moeten ervaren en de kromming van de aarde moeten zien. Om mee te gaan op deze vlucht met Branson betaalde een anonieme bieder $ 28 miljoen. Hij zal vandaag vanuit New Mexico met zijn Virgin Galactic-raketvliegtuig naar een hoogte van ongeveer 90 km vliegen, waar de lucht zwart wordt en de horizon van de aarde in de verte afbuigt.

De ondernemer zegt de ervaring te willen evalueren voordat hij volgend jaar betalende klanten aan boord toelaat. Branson is van plan om vanaf volgend jaar tegen betaling 'ruimtetoeristen' de ruimte in te brengen. Hij concurreert daarmee met het ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Amazon-oprichter Jeff Bezos. De rijkste persoon ter wereld wil op 20 juli de ruimte in vliegen.

"Ik wilde al sinds ik een kind was naar de ruimte en ik wil hopelijk honderdduizenden andere mensen in de komende 100 jaar in staat stellen om ook naar de ruimte te gaan", vertelde Sir Richard aan de BBC. 

De Livestream zal hier te volgen zijn.

Hoe werkt zijn raketvliegtuig?
Het voertuig, bekend als Unity, zal door een veel groter vliegtuig naar een hoogte van ongeveer 15 km (50.000 voet) worden vervoerd, waar het zal worden 'losgelaten'.

Een raketmotor in de achterkant van Unity zal dan ontsteken en het schip de lucht in schieten. De motor zal 60 seconden branden, waarna Sir Richard, zijn drie bemanningsleden en de twee piloten voorin een buitengewoon zicht hebben op de planeet beneden.

De maximale hoogte die Unity kan bereiken is ongeveer 90 km (50 mijl of 295.000 ft).

FIFA 22 introduceert HyperMotion

Electronic Arts heeft de eerste trailer en details vrijgegeven van FIFA 22. Het nieuwste deel introduceert HyperMotion op PlayStation 5, Xbox Series X|S en Stadia.

Voor HyperMotion is er gebruik gemaakt van Xsens-pakken om 22 professionele voetballers tegelijkertijd te motion-cappen terwijl ze intensief voetballen. Elke aanraking, tackle, sprint en duel van de 22 spelers worden vastgelegd in meer dan 4000 nieuwe animaties in FIFA 22. Deze opnames zijn de basis voor echt menselijke bewegingsgegevens die bepalen hoe individuen en teams zich door FIFA 22 bewegen. Een geavanceerd eigen algoritme voor machine learning leert van die meer dan 8,7 miljoen opgenomen mocap-frames en schrijft vervolgens in realtime nieuwe animaties.

Paris Saint-Germain aanvaller Kylian Mbappé siert de FIFA-cover voor het tweede jaar op rij, wat hem een van de weinigen maak die twee keer achter elkaar de “cover star status” heeft weten te bereiken, naast anderen als Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

Meer details over de game verwachten we tijdens EA Play op 22 juli. Een ding is in ieder geval wel duidelijk: FUT is natuurlijk terug. Dit jaar zijn er bekende oud-voetballers toegevoegd onder de naam FUT Heroes.

FIFA 22 zal verkrijgbaar zijn op 1 oktober voor PlayStation 5, Xbox Series X|S, pc via Origin en Steam, Stadia, PlayStation 4 en Xbox One. Nintendo Switch krijgt een Legacy-versie van de game. Gamers die de game voor 11 augustus preorderen krijgen een niet-verhandelbare FUT Heroes Player.

FOK! Wat een weer: zo nu en dan zon maar ook buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanmiddag is er een afwisseling van zon en stapelwolken met in het noorden enkele buien. In het noordoosten is daarbij kans op onweer en plaatselijk veel regen doordat de buien langzaam trekken. In de loop van de avond doven de buien langzaam uit. De maxima lopen uiteen van 20°C aan zee tot ca. 24°C in het noordoosten. De wind is zwak tot matig. In het noorden komt de wind uit het noordoosten, in het zuiden uit het westen.

In de nacht naar maandag komen er opklaringen voor en is het overwegend droog. Er kunnen enkele mistbanken ontstaan, de kans daarop is het grootst in het midden en noorden van het land. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. De wind is zwak en veranderlijk.

Maandag overdag is er vooral in de ochtend hier en daar nog ruimte voor de zon. Geleidelijk krijgt de bewolking de overhand en lokaal kan er een bui tot ontwikkeling komen. De maximumtemperatuur varieert van 22°C in het westen tot 25°C in het oosten. De wind is zwak en komt uit een overwegend oostelijke richting. (Bron: KNMI)

windveren (of -vanen?) boven landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna (Foto: Pukeko)
windveren (of -vanen?) boven landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna (Tekst en foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kuss maakt teamwork Jumbo-Visma af in PyreneeŽn

Sepp Kuss heeft de vijftiende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 191 kilometer, van Céret naar Andorra-la-Vella, kwam de Amerikaan van Jumbo-Visma in de rit door de Pyreneeën solo over de meet. Tadej Pogacar behield het geel. Wout Poels is de nieuwe drager van de bergtrui.

Gelijk vanuit de start probeerden renners weg te rijden uit het peloton. Het tempo was gelijk hoog, waardoor al snel renners moesten lossen. Het was Thomas de Gendt die bij zijn tweede poging een gaatje sloeg. Een groepje met Daniel Martin en Steven Kruijswijk wist zich bij De Gendt aan te sluiten. Het peloton legde zich er echter nog niet bij neer en er bleven aanvallen komen vanuit het peloton. Een tweede groep maakte zich los van het peloton met daarin onder meer Van Baarle, Poels, Woods, Van Aert, Alaphilippe, Valverde, Nibali en Quintana. De voorsprong van de kopgroep op het peloton liep langzaam op. De groep tussen het peloton en de koplopers kwam langzaam dichterbij en sloten aan waardoor de kopgroep nu 28 man telde.

De tussensprint werd gewonnen door Matthews die daardoor iets in liep op groene trui drager Cavendish. Het peloton volgde op bijna negen minuten van de kopgroep. De eerste gecategoriseerde klim van de dag was de Montée de Mont-Louis van de eerste categorie. Het was Poels die als eerste boven kwam voor Wout van Aert en Michael Woods. Met nog 71 kilometer voor de boeg met daarin nog drie beklimmingen was de voorsprong van de kopgroep tien minuten.

De tweede beklimming van de dag was de Col dy Puymorens van de tweede categorie. De kopgroep bleef intact. Het was Van Aert die als eerste boven was voor Poels en Woods. Na een korte afdaling begon men aan de Port d'Envalira van de eerste categorie. Ondertussen moesten er meerdere renners uit de kopgroep lossen onder wie De Gendt en Matthews. In het peloton waren het Ineos en Movistar die het tempo hoog hielden. De voorsprong van de kopgroep liep daarom terug. Drie kilometer onder de top versnelde Woods. Hierdoor moesten nog meer renners lossen. Quintana demarreerde iets meer dan een kilometer onder de top en nu kon niemand volgen. Quintana kwam als eerste boven bij het hoogste punt van deze Tour voor Van Aert en Poels. Het peloton was inmiddels uitgedund tot de groep met favorieten. In de afdaling werd Quintana weer teruggegrepen.

Aan het begin van Col de Beixalis (eerste categorie) versnelde Quintana opnieu maar daarna was het bij hem op. Kuss versnelde vervolgens. Valverde kon aanvankelijk mee, maar moest de renner van Jumbo-Visma vervolgens laten gaan. In de groep gele trui versnelde Carapaz. Pogacar, Uran, Mas en Vingegaard konden echter volgen. Kelderman, O'Connor en Lutsenko sloten even later ook weer aan. Een kilometer onder de top had Kuss een halve minuut voorsprong op Valverde. In de groep gele trui probeerde Vingegaard tot twee maal toe te demarreren. Kuss was inmiddels als eerste boven, Valverde zat daar twintig tellen achter.

In de afdaling werd dat verschil niet kleiner. Kuss kwam als winnaar over de finish en boekte dus de tweede ritzege deze Tour voor Jumbo-Visma na de ritwinst van Wout van Aert.

UEFA overweegt om EK uit te breiden naar 32 landen

De UEFA heeft plannen om het deelnemersveld voor een EK-eindronde opnieuw uit te breiden. Dat hebben anonieme bronnen die 'kennis van het proces hebben' laten weten aan The Associated Press. Het continentale kampioenschap zou kunnen groeien naar 32 deelnemers.

Vijf jaar geleden werd het deelnemersveld ook al uitgebreid, van 16 naar 24 landen. De UEFA is blij met de extra landen (en extra wedstrijden) op het toernooi en overweegt om voor het EK van 2028 verder op te schalen. 32 van de 55 aangesloten landen bij de UEFA zouden dan meedoen. 

Mocht het plan doorgang vinden, dan zal ook de kwalificatiecyclus op de schop moeten, aangezien het huidige kwalificatieformat dan niet meer interessant is. De Nations League zou een prominentere plaats kunnen krijgen. waarbij landen in poules komen met tegenstanders van ongeveer gelijke sterkte. Ook een voorkwalificatietoernooi voor de zwakkere landen, zoals in Azië en Noord-Amerika gebruikelijk is, wordt geopperd.

Een EK met 32 deelnemers zou in ieder geval het probleem van de onoverzichtelijkheid van het toernooi oplossen. In de huidige opzet plaatsten de nummers één en twee uit iedere poule zich voor de knock-outfase, samen met de vier beste nummers drie. Dit maakte het schema voor de volgende ronde voor velen een raadsel. In ieder geval ook nog een sportieve reden om het toernooi uit te breiden, naast alle financiele redenen. 

Het is nog niet bekend waar het EK van 2028 gehouden zal worden. Ook is nog niet duidelijk wanneer het definitieve besluit hierover genomen zal gaan worden. In 2023 zal er een gastland voor 2028 gekozen gaan worden. Er zijn nog een officiele kandidaten maar Italië, Rusland en Turkije behoren tot de landen die een serieus bid overwegen. Het EK van 2024 wordt afgewerkt in Duitsland; dan zullen er nog gewoon 24 landen deelnemen.

Van der Breggen wint voor vierde maal Giro Donne, slotrit naar Rivera

Anna van der Breggen heeft voor de vierde keer in haar carriere de Giro Donne op haar naam geschreven. In de slotrit kwam haar leidersplaats niet meer in gevaar, die werd gewonnen door de Amerikaanse Amerikaanse Coryn Rivera.

De slotrit in de Giro d'Italia voor vrouwen ging over 113 kilometer met enkele heuvels op het parcours. Van der Breggen liet zich vroeg in de koers al zien en koos voor de aanval. De klassementsleidster had met Lizzie Deignan en Lucinda Brand, Elise Chabbey en Rivera mooi gezelschap vooraan en halverwege de wedstrijd was de voorsprong twee minuten van de sterke kopgroep op het peloton.

Het peloton kwam in het slot van de wedstrijd nog wel dichter bij de kopgroep, maar helemaal vooraan raakte ze niet meer, mede doordat Rivera stevig doortrok op het laatste klimmetje van de dag. De Amerikaanse reed door haar tempo versnelling de snelle Brand eraf, waarna Rivera het in de sprint afmaakte voor Deignan. Chabbey kwam als derde over de streep, vlak voor Van der Breggen.

Voor Van der Breggen was het haar vierde eindoverwinning in de Ronde van Italië. Eerder wist ze de edities van 2015, 2017 en 2020 te winnen. Daarmee wordt ze niet de recordhoudster, want de Italiaanse Fabiana Luperini wist in het verleden maar liefst vijf keer de Giro Donne op haar naam te schrijven.

Het nutteloze feitje van de dag: Kan Engeland eindelijk winnen?

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vanavond staan Engeland en Italië in de finale van het EK voetbal en krijgen de Engelsen een kans om van een treurig record af te komen. Want wist dat er geen land zo vaak meedeed aan het EK zonder het te winnen? Engeland deed mee aan de Europese titelstrijd van 1968, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2012 en 2016 zonder de titel ooit te winnen. Een treurig en misschien wel frustrerend record.

Afghanistan roept Europa op om deportatie vluchtelingen te stoppen

De Afghaanse regering roept Europese staten op om deportaties naar het land op te schorten. In een verklaring van het verantwoordelijke ministerie in Kabul wordt gezegd dat door het toenemende geweld van de radicaal-islamitische Taliban en gezien het stijgende aantal coronabesmettingen, de repatriëring van afgewezen asielzoekers zorgwekkend is.

Ook zijn er zorgen over het groeiende aantal Afghanen dat asiel zoekt in het buitenland of in het land zelf op de vlucht is. De Afghaanse regering stelde voor om de deportaties voor drie maanden te bevriezen.

Veel Europese landen sturen afgewezen asielzoekers terug naar Afghanistan. De veiligheidssituatie in het land verslechtert echter door het terugtrekken van internationale troepen uit Afghanistan. De radicale islamitische Taliban hebben nu de controle over veel delen van Afghanistan overgenomen.

Gelijktijdige besmetting door twee COVID-19 varianten blijkt mogelijk te zijn

Belgische onderzoekers doen onderzoek naar een verontrustende bevinding: daar stierf een 90-jarige vrouw die besmet bleek te zijn met twee verschillende varianten van het coronavirus.

De niet-gevaccineerde vrouw woonde alleen, waar ze werd verzorgd door een verpleegdienst. Na verschillende valpartijen werd ze begin maart opgenomen in een ziekenhuis, waar ze diezelfde dag positief testte op het coronavirus. Aanvankelijk was de zuurstofverzadiging in haar bloed nog goed, maar daarna verslechterde de toestand van patiënte snel en stierf zij binnen vijf dagen, volgens een verklaring van het Europees Congres voor Klinische Microbiologie en Infectieziekten.

Onderzoek naar COVID-19-varianten zouden hebben uitgewezen dat ze besmet was met zowel de alfa- als de bètavariant van het coronavirus. "Beide varianten circuleerden destijds in België, dus het is aannemelijk"

Er werd gezegd dat het moeilijk te zeggen was of deze co-infectie verantwoordelijk was voor de snelle verslechtering van de gezondheid van de oude dame. Ook al zijn er nog geen gevallen van dergelijke co-infecties gepubliceerd in vakbladen, de onderzoekers gaan ervan uit dat dit “waarschijnlijk een onderschat fenomeen” is, omdat er onvoldoende wordt onderzocht op varianten.

In januari meldden wetenschappers uit Brazilië dat twee mensen tegelijkertijd besmet waren met twee verschillende stammen van het coronavirus, maar ook deze studie is nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

ArgentiniŽ wint Copa Amťrica, ťindelijk prijs voor Messi

Argentinië heeft voor de vijftiende keer in de historie, maar pas voor de eerste keer sinds 1993 de Copa América gewonnen. In het Maracanã werd gastland Brazilië in de finale verslagen in een verder ietwat gezapige eindstrijd.

Na dik twintig minuten blunderde de Braziliaanse verdedigen, waardoor Angel Di Maria de bal fraai over doelman Ederson heen kon wippen. Lionel Messi kreeg vervolgens nog een kans, maar schoot de bal naast, waarna Brazilië in de tweede helft een paar kansen kreeg.

Een poging van Neymar lukte niet en in de slotfase slaagde Messi er niet in om Ederson te omspelen en de boel te beslissen, maar dat was niet meer nodig: de scheidsrechter floot af en de titel was binnen, waarmee Messi na drie verloren Copa América-finales en een verloren WK-finale ook eindelijk zijn eerste echte prijs met het volwassen nationale team te pakken had - olympisch goud (2008) en de wereldtitel onder 20 (2005) waren er al.

Nederlandse jongeren massaal naar BelgiŽ om te feesten

Nederlandse jongeren zoeken massaal hun uitgaansplezier over de grens bij de zuiderburen. Een groot aantal tieners, vaak niet ouder dan 16 jaar, verzamelde zich zaterdagavond in Knokke om hun vakantie te vieren. De Belgische politie kreeg ondersteuning van Nederlandse collega's om de boel in het gareel te houden. ‘Iedereen uit onze buurt komt naar Knokke om te feesten. Dat is traditie.’ Lees verder bij het AD.

Mertens en Hsieh pakken dubbeltitel Wimbledon, Kroatische winnaars bij de mannen

Het damesdubbelspel op Wimbledon heeft een Belgische titel opgeleverd. Elise Mertens wist samen met de Taiwanese Hsieh Su-wei de finale te winnen van het Russische duo Veronika Kudermetova/Elena Vesnina.

Het Russische duo won de eerste set en in set twee plaatsten ze een vroege break. Op 5-4 konden ze het op eigen service afmaken, maar twee matchpoints werden gemist, Mertens en Hsieh draaiden de set om en trokken de stand gelijk.

In de beslissende derde set ging het gelijk op, met halverwege een break aan beide kanten. Op 6-6 leverden Mertens en Hsieh hun service in, maar die pakten ze gelijk terug en op 8-7 maakten ze het met een break definitief af: 3-6, 7-5, 9-7.

Voor Mertens is het haar derde Grand Slam-titel, nadat ze de US Open 2019 en de Australian Open van dit jaar met de Wit-Russische Aryna Sabelenka won. Hsieh won Wimbledon 2013 en Roland Garros 2014 met de Chinese Peng Shuai en Wimbledon 2019 met de Tsjechische Barbora Strycova.

Op de US Open vorig jaar stonden Mate Pavic en Nikola Mektic in de finale nog tegenover elkaar, met respectievelijk Bruno Soares en Wesley Koolhof als partners. Dit keer speelden de Kroaten samen en als nummers één van de plaatsingslijst maakten ze het helemaal waar.

Tegen de Spanjaard Marcel Granollers en de Argentijn Horacio Zeballos won het duo de eerste twee sets, waarna een korte inzinking in set drie hersteld werd met de winst: 6-4, 7-6 (5), 2-6, 7-5. Voor Mektic is het zijn eerste titel, Pavic won naast de US Open van vorig jaar ook de Australian Open van 2018 met de Oostenrijker Oliver Marach.

Tour: Etappe 15 - Bergen en 2400 meter hoogte

De veertiende etappe van de Tour de France werd een zeer fraaie prooi voor niemand minder dan Bauke Mollema, die er een mooie solo uit wist te gooien. Vandaag wordt het wat klimwerk betreft zwaarder, een dag voor de rustdag moet er toch aangevallen worden, wil men Tadej Pogacar ook nog maar een beetje kunnen bedreigen.

De rit start in het Franse Céret en na een dikke 140 kilometer passeren we de landsgrens met Andorra. Daar ligt na in totaal ruim 191 kilometer de finish, waarbij men vier beklimmingen heeft afgewerkt - één van de tweede en drie van de eerste categorie, waaronder de Port d'Envalira, waarvan de doorkomst op dik 2400 meter ligt.

Rellende_Rotscholier heeft de boel hier uiteraard weer uitgebreid voorbeschouwd, de etappe gaat rond het middaguur van start - met gelijk al een klim(metje), altijd leuk - en de finish staat tussen half zes en zes gepland.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: hoe noordelijker, hoe droger

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend zijn er perioden met zon en is het vrijwel droog, maar in het oosten is er meer bewolking en komt lokaal een bui voor. Vanmiddag krijgen we een afwisseling van zon en stapelwolken met in het midden en noorden enkele buien. In het noordoosten is daarbij kans op onweer en plaatselijk veel regen doordat de buien langzaam trekken. In de loop van de avond doven de buien langzaam uit. De maxima lopen uiteen van 20°C aan zee tot ca. 24°C in het noordoosten. De wind is zwak tot matig. In het noorden komt de wind uit het oosten, in het zuiden uit het westen.

In de nacht naar maandag komen er opklaringen voor en is het overwegend droog. Er kunnen enkele mistbanken ontstaan, de kans daarop is het grootst in het midden en noorden van het land. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. De wind is zwak en veranderlijk.

Maandag overdag is er vooral in de ochtend hier en daar nog ruimte voor de zon. Geleidelijk krijgt de bewolking de overhand en lokaal kan er een bui tot ontwikkeling komen. De maximumtemperatuur varieert van 22°C in het westen tot 25°C in het oosten. De wind is zwak en komt uit een overwegend oostelijke richting. (Bron: KNMI)

If you look on the bright side of life, you'll be able to catch the sun (Foto: DJMO)
If you look on the bright side of life, you'll be able to catch the sun (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

GŁnther wint ePrix New York, Frijns rijdt naar sterke 5e plek

In de straten van New York is zaterdagavond de eerste race van de Formule E-doubleheader aldaar verreden. Zondagavond volgt de tweede race, maar op zaterdag was het alvast weer de moeite waard.

De poleposition was voor Virgin-coureur Nick Cassidy, voor Techeetah-rijder Jean-Eric Vergne, de Mahindra van Alex Lynn en Maximilian Günther in de Andretti. Robin Frijns stond op plek elf op de grid, Nyck de Vries vertrok als achttiende.

Bij de start behielden Cassidy en Vergne hun posities, terwijl Sebastien Buemi voorbij ging aan Günther en Lynn. Twee keer Attack Mode veranderde niks aan de eerste twee plekken, terwijl Günther op die manier voorbij Buemi terug naar plek drie wist te gaan.

Buemi had het zwaar en viel meerdere plekken terug, terwijl Lucas di Grassi en de sterk rijdende Frijns zich de top-5 in knokten. Met dik zeven minuten te gaan opende Vergne volle bak de aanval op Cassidy, die aan de kant werd gebeukt en Günther, Vergne én Di Grassi langszij zag komen.

Günther profiteerde door de leiding te pakken en die stond hij niet meer af: de Duitser pakte de winst, Vergne en Di Grassi completeerden het podium, voor de ietwat onfortuinlijke Cassidy. Frijns pakte een zeer nette vijfde plek, De Vries werd dertiende.

Barty wint Wimbledon na winst op Pliskova

Tennnisster Ashleigh Barty heeft als eerste Australische in ruim vier decennia de Wimbledontitel op haar naam geschreven. De Australische wereldranglijstaanvoerder rekende in de finale op het heilige gras af met de Tsjechische Karolina Pliskova (8).

Barty schoot uit de startblokken en won de eerste veertien punten, pas op 3-0 wist Pliskova überhaupt een punt te pakken. Ondanks twee rebreaks kon de Tsjechische de set niet meer pakken, maar in set twee liet ze zien toch gewoon van de partij te zijn: op 5-5 leverde ze haar service in, waarna ze Barty terug kon breken en vervolgens de tiebreak won.

In de beslissende derde set plaatste Barty op 1-0 al gelijk een break en die bleek beslissend: de Australische kwam op eigen service nauwelijks nog in de problemen en maakte het op haar eerste matchpoint af met 6-3, 6-7 (4), 6-3.

Beachvolleyballers Boermans en De Groot winnen viersterrentoernooi Gstaad

Beachvolleyballers Stefan Boermans en Yorick de Groot hebben hun eerste grote titel binnen. Op het viersterren toernooi van Gstaad dat deel uit maakt van de WorldTour wonnen de Nederlanders in de finale met 23-21, 19-21, 15-10 van Cherif Younnousse en Ahmed Tijan uit Qatar.

Het Nederlandse duo Boermans en De Groot waren deze week goed op dreef in Gstaad. In Zwitserland hadden ze alle poulewedstrijden gewonnen en ook op weg naar de finale was het jonge koppel goed op dreef. Eerder op de dag hadden ze hun halve finale overtuigend gewonnen tegen de Russen Nikita Liamin en Taras Myskiv.

In de finale moesten ze het opnemen tegen de nummer drie van de wereld Younnousse en Tijande uit Qatar. We kregen een spannende finale te zien waarbij het Nederlandse koppel de eerste set wist winnen, al verspeelde het eerst nog wel een voorsprong van vijf punten, maar trokken de eerste set alsnog naar zich toe. De tweede set werd gewonnen door het duo uit Qatar, waardoor de derde set de beslissing moest brengen.

In die derde set namen de Nederlanders al snel een voorsprong van drie punten en gaf die voorsprong niet meer weg, waardoor Boermans/De Groot voor het eerst een titel wisten te winnen op de WorldTour.

Ondanks de goede resultaten van het afgelopen jaar wisten Boermans en De Groot zich niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen. In Tokio zijn drie Nederlandse duo's actief: Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen, Raïsa Schoon/Katja Stam en Sanne Keizer/Madelein Meppelink.

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.