FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 juli 2021

Random Pics van de Dag #374

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

ZZ-Top bassist Dusty Hill overleden

Hallo allemaal.

Een fantastisch bassist is er niet meer. Dusty Hill van ZZ Top is de afgelopen nacht in zijn slaap overleden. Hij is 72 jaar geworden. De afgelopen dagen was hij al naar Texas gegaan waar hij geopereerd zou worden aan zijn heup.

Bah, wat een verschrikkelijk nieuws. Soms denk je dat mensen het eeuwige leven hebben en dat dachten we ook van Peter R. de Vries. 

Wat heb ik genoten van de muziek van ZZ Top. Dusty Hill kon ook verrassend goed zingen. Het gebeurde niet vaak, maar als hij het deed was het echt uitstekend. Maar hij is vooral bekend als bassist. ZZ Top bestond al ruim 40  jaar uit dezelfde drie mensen. Dat zie je niet vaak in de muziek. Billy Gibbions was de leadzanger, maar de band stond als een rots.

Dit is echt even slikken. Karakteristiek waren natuurlijk de baarden, hoeden en zonnebrillen. Dit is ontstaan nadat ze in de vroege jaren 70 even uit elkaar waren en daarna gewoon hun baarden lieten staan. Frank Beard is de man met de snor, maar zonder baard.

Een fantastische carriere, die nooit zo had mogen eindigen. Zo vroeg. 

Ik plaats hieronder één van zijn mooiste optredens met Joe Bonamassa en Derek Trucks.

R.I.P  Dusty!

OS: Zuid-Koreanen laten in teamfinale op sabel weinig heel van Italië

Regerend wereldkampioen Zuid-Korea kwam in de teamfinale van het sabelschermen geen moment in de problemen tegen de Italianen, die met twee benauwde overwinningen de finale behaalden. Hongarije zegevierde in de strijd om brons, ondanks wonderbaarlijke comeback van Duitsland.

In de kwartfinales wisten Egypte en Iran het respectievelijk Zuid-Korea en Italië moeilijk te maken. De Iraniër Ali Pakdaman, die ook al imponeerde in het individuele toernooi, maakte in de laatste ronde elf punten en kwam daarmee net één punt tekort voor de overwinning. Zuid-Korea had nauwelijks grip op Mohab Samer, maar kon de andere Egyptenaren afdoende neutraliseren om de winst te behalen.

Halve finales
In de halve finale moest het Duitsland van Max Hartung het opnemen tegen de Zuid-Koreaanse sterrenselectie. Het werd een spannend duel, waarin Duitsland aanvankelijk op voorsprong kwam. In de vierde partij gaf Benedikt Wagner het echter weg tegen Bongil Gu. Dankzij Matyas Szabo wisten de Duitsers nog wel aan te haken, maar het was juist Szabo die in de laatste ronde geblesseerd uitviel. Zijn vervanger Richard Huebers verweerde zich kranig, maar kon niet voorkomen dat Zuid-Korea won.

De andere halve finale ging tussen Hongarije en Italië. Hongarije nam vroeg de leiding en leek zo naar de finale door te gaan, maar in de laatste drie rondes gooiden de Italianen het om. Aldo Montano won van Tamas Decsi, waarna Enrico Berre in zijn ronde tegen Szatmari Hongarije zelfs op een voorsprong bracht. Curatoli haalde in de laatste ronde de finaleplaats net binnen. Het werd 45-43.

Medailles
In de strijd om brons leek het Hongarije erg soepel te gaan. Alles duidde op een afmaakpartij. Geen van de Duitsers wist ook maar een pot te breken en bij het begin van de laatste ronde stonden de Hongaren daarom 40-26 voor. In deze ronde moest drievoudig olympisch kampioen Aron Szilagyi afrekenen met Hartung. De Duitser had echter een vliegende start en maakte al snel zes punten zonder enige tegentreffer te incasseren. Szilagyi kwam er soms tussen, maar Hartung bleef maar scoren. Een wonder leek werkelijkheid te worden toen Hartung Duitsland terugkreeg op 43-40. Maar toen scoorde Szilagyi de twee laatste punten om toch het brons voor Hongarije te veroveren.

In de finale kwamen de Italianen wederom snel op achterstand tegen de Zuid-Koreanen. Waar de Hongaren het in de halve finale weggaven, bleven de Zuid-Koreanen doordenderen. Pas in de vijfde ronde kwamen de Italianen op een totaal van tien punten. De strijd leek verloren en was dat ook. In de laatste partij haalde Sanguk Oh de winst zonder enige moeite over de streep. Zuid-Korea, dat ook in 2012 de Olympische Spelen op dit in 2016 niet georganiseerde onderdeel won, haalde zo op comfortabele wijze het goud.

Frédérique (14) sprakeloos na stortvloed aan kaartjes, bloemen en ballonnen

Frédérique uit Amstelveen wordt inmiddels bedolven onder de kaartjes en pakketjes. Bij het postpunt van het meisje dat maandag werd mishandeld in Westwijk is het een komen en gaan van mensen en zijn de eerste postbezorgingen al gedaan.

Radio 538 belde gisteren met de vader, waarna het initiatief ontstond om massaal kaarten te sturen. Hier werd in grote getalen gehoor aan gegeven.

Eerder vanmiddag kwam een speciale auto van PostNL zich melden bij een zonnestudio, die voor de gelegenheid als postadres wordt gebruikt. De postbezorger heeft maar liefst 12 kratten met poststukken afgeleverd.

"Zal ik de kratten maar laten staan? Morgen komt er waarschijnlijk weer een lading!", zegt de postbezorger. De kratten worden naast diverse dozen met cadeaus en een lading boeketten achtergelaten.

Lees ook: Frederique (14) zwaar mishandeld omdat ze geslacht niet bekend wil maken

Micha Noot is een vriend van de familie en gaat er voor zorgen dat de poststukken bij Frédérique terecht gaan komen. "Ze was echt sprakeloos, toen ik net een foto doorstuurde. Nu moet ik even gaan kijken hoe we dit allemaal bij haar gaan krijgen."

Micha vult aan dat hij versteld staat van de hoeveelheid, maar is ook blij. "Dit is wel een goede ondersteuning en een hart onder de riem voor haar. Dit toont aan dat haar actie niet zinloos is geweest, maar dat heel Nederland tegen dit geweld is."

OS: Overzicht uitslagen Tokio dag 5

Vandaag was de vijfde dag van Olympische Spelen in Tokio. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Na een paar mindere dagen zorgde Nederland vandaag voor een historische medaille-oogst. Er werden acht medailles gewonnen waarmee het record uit 1928 werd verbeterd. De helft van die medailles werden gewonnen op de roeibaan. Goud was er ondanks een misslag vlak na de start voor de Nederlandse mannen in de dubbel vier. Daarnaast waren er ook nog zilveren medailles voor de dames in de vier zonder stuurvrouw en voor het duo Twellaar/Broenink in de dubbel twee. Tot slot was er bij het roeien ook nog brons voor De Jong en Schenaard in de dubbel twee.

Annemiek van Vleuten nam op de tijdrit revanche voor de mislukte wegrit, waar ze door fouten slechts zilver won. Vandaag won ze met overmacht het goud. Achter de zilveren Marlen Reusser uit Zwitserland won Anna van der Breggen het brons. Bij de mannen was er een mooie zilveren medaille voor Tom Dumoulin, hij moest alleen Primoz Roglic voor laten gaan.

Tot slot was er ook nog een medaille voor Judoka Sanne van Dijke. Na een nederlaag in de halve finale tegen de Oostenrijkse Michaela Polleres won ze in de strijd om brons van de Duitse Giovanna Scoccimarro.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Roeien Dubbelvier heren Nederland Groot-Brittannië Australie  
Roeien Dubbelvier dames China Polen Australie  
Roeien Dubbeltwee dames Bodnar/Radis (Roe) Donoghue/Osborne (NZl) De Jong/Schenaard (Ned)  
Roeien Dubbeltwee heren Boucheron/Androdias (Fra) Twellaar/Broenink (Ned) Liu/Zhang (Chi)  
Roeien Dames vier Australie Nederland Ierland  
Roeien Vier heren Australie Roemenie Italie  
Zwemmen 200 m vrije slag dames Ariarne Titmus (Aus) Siobhan Haughey (Hkg) Penny Oleksiak (Can)  
Zwemmen 200 m vlinderslag heren Kristóf Milák (Hon) Tomoru Honda (Jap) Federico Burdisso (Ita)  
Zwemmen 200 m wisselslag individueel dames Yui Ohashi (Jap) Alex Walsh (VS) Kate Douglass (VS)  
Zwemmen 1500 m vrije slag dames Katie Ledecky (VS) Erica Sullivan (VS) Sarah Köhler (Dui)  
Zwemmen 4 x 200 m vrije slag estafette heren Groot-Brittannië Rusland Australie  
Wielrennen Individuele tijdrit dames Annemiek van Vleuten (Ned) Marlen Reusser (Zwi) Anna van der Breggen (Ned)  
Wielrennen Individuele tijdrit heren Primoz Roglic (Slo) tom Dumoulin (Ned) Rohan Dennis (Aus)  
Schoonspringen Springplank, gesynchroniseerd 3 m heren Wang/Xie (Chi) Capobianco/Hixon (VS) Hausding/Rudiger (Dui)  
Judo -70 kg vrouwen Chizuru Arai (Jap) Michaela Polleres (Oos) Sanne van Dijke (Ned) Taimazova (Rus)
Judo -90 kg heren Lasja Bekaoeri (Geo) Eduard Trippel (Dui) Bobonov (Oez) Toth (Hon)
Paardrijden Dressuur Individueel Grand Prix Kür op Muziek Jessica von Bredow (Dui) Isabell Werth (Dui) Charlote Dujardin (GB)  
Schermen Sabel team heren Zuid-Korea Italie Hongarije  
Turnen Allround finale heren Daiki Hashimoto (Jap) Xiao Ruoteng (Chi) Nikita Nagornyj (Rus)  
gewichtheffen 73 kg heren Shi Zhiyong (Chi) Julio Mayora (Ven) Rahmat Abdullah (Ino)  
basketbal 3x3 Finale Verenigde Staten Rusland China  
basketbal 3x3 Finale Letland Rusland Servië  
Rugby Finale Fiji Nieuw-Zeeland Argentinië  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Japan 13 4 5 22
2 China 12 6 9 27
3 Verenigde Staten 11 11 9 31
4 Rusland 7 10 6 23
5 Australie 6 1 9 16
6 Groot-Brittannie 5 6 5 16
7 Zuid-Korea 4 2 5 11
8 Duitsland 3 2 5 10
9 Frankrijk 3 2 3 8
10 Nederland 2 6 3 11

Games with Gold augustus bekendgemaakt

Microsoft heeft de vier games bekendgemaakt die met een Gold-abonnement zonder extra kosten geclaimd kunnen worden.

De meest in het oog springende titel is direct vanaf 1 augustus te claimen: Darksiders III. Voor Xbox 360 is de eerste titel Lost Planet 3. Zo'n twee weken later komt de tweede batch, met daarin de platformer Yooka Laylee en vechtgame Garou: Mark of the Wolves.

De tweede batch is vanaf 16 augustus in de Microsoft Store te claimen. Beide Xbox 360-games zijn zoals gewoonlijk backwards compatible.

Meerderheid Amerikanen willen onderzoek naar BLM-rellen

Tweederde van de Amerikanen vindt dat het Amerikaanse Congres tijd moet gaan steken in de rellen rond de Black Lives Matter-protesten in 2020, zo blijkt uit een onderzoek van opiniepeiler Rasmussen. Alhoewel de media de protesten afdeed als 'voornamelijk vreedzaam', bleken vele toch te eindigen in massale brandstichting, plunderingen, mishandelingen en een totaal schadebedrag van meer dan twee miljard dollar.

Volgens een studie eindigden 574 demonstraties in geweld, waarbij meer dan tweeduizend politieagenten gewond raakten en 27 mensen stierven, waarna de afkorting BLM bij menigeen werd verbasterd naar Burn Loot Murder.

Minder dan de helft van de ondervraagden vindt dat het Congres belastinggeld zou moeten besteden om de 'bestorming van het capitool' op 6 januari 2021 te onderzoeken. 42 procent vindt een onderzoek totaal niet nodig.

Wens naar onderzoek breed gedragen
Steun voor het onderzoek naar het massale geweld dat losbarstte na de dood van George Floyd is aardig gelijk verdeeld over de verschillende bevolkingsgroepen in de VS. Zowel onder zwarten (64%), blanken (67%) als hispanics (66%) is een onderzoek naar de schokkende rellen zeer gewenst.

De Amerikaanse politiebond NPA staat volledig achter een onderzoek. "Als de burgemeesters van de steden direct de politie hadden opgeroepen om het geweld te beëindigen, was deze boodschap van onbestrafte wetteloosheid niet als een lopend vuurtje door Amerika verspreid", aldus de NPA.

"Het afgelopen jaar is de criminaliteit enorm toegenomen in de VS en de terughoudendheid van de politici om dit te stoppen heeft er onder andere voor gezorgd dat het politie-corps in grootte is verminderd, waardoor er nu een tekort aan aanwas van nieuwe agenten dreigt", zo eindigen zij hun verklaring.

Proletarisch winkelen
Een slogan van BLM was ondermeer 'Defund the Police', zij vonden dat de politie gekort moest worden op budget. Slechts twintig procent van de ondervraagden is het daarmee eens. Velen willen na alle rellen en de toegenomen criminaliteit juist een hóger politiebudget.

In San Francisco zijn de straffen voor winkeldiefstallen met een waarde onder de 950 dollar enorm gedaald. Die wijziging heeft ervoor gezorgd dat winkels leeg worden geplunderd, vaak onder toezicht van bewakers en personeel, die hun leven niet willen riskeren voor een paar honderd dollar aan goederen. Spullen, die later op de straten van San Francisco verkocht worden.


Rustig proletarisch winkelen (Bron: YouTube)


Proletarisch winkelen compilatie (Bron: YouTube)

OS: Rugbyers Fiji weer olympisch kampioen sevens

Net als bij het olympisch debuut van het rugby sevens in Rio de Janeiro heeft Fiji op de Olympische Spelen het goud veroverd. In Tokyo was de ploeg in de finale een maat te groot voor Nieuw-Zeeland, dat de pure snelheid van de eilanders simpelweg niet bij kon houden.

Meli Derenalagi zette Fiji na een dikke minuut al op voorsprong, niet veel later was het Sireli Maqala die van een verdedigende blunder profiteerde en de score verdubbelde. Scott Curry deed namens de All Blacks Sevens wel iets terug, maar Jiuta Wainiqolo rende de volgende try alweer over de lijn.

Dankzij Sione Molia, die uit de verdediging wist te ontsnappen, deed Nieuw-Zeeland nog wat terug, maar Fiji had er in de slotminuten genoeg van: Asaeli Tuivuaka werkte de volgende try binnen, Waisea Nacuqu bracht met een penalty goal de 27-17 eindstand op de borden en dus was het goud een feit.

De strijd om brons ging tussen Groot-Brittannië en Argentinië, waarbij Ben Harris binnen een halve minuut de Britten met een try op voorsprong zette. Lautaro Bazan en Marcos Moneta draaiden het in de eerste helft om naar een Argentijnse voorsprong, Ollie Lindsay-Hague trok de stand weer gelijk. Ignacio Mendy ontsnapte kort daarop echter en hielp Argentinië naar 17-12, wat ze vol wisten te houden voor het brons.

OS: Letse 3x3-basketballers pakken goud, Amerikaans goud bij de vrouwen

Het olympisch debuut van het 3x3-basketbal zit erop. Tijdens de Olympische Spelen in Tokyo werden woensdag de halve finales en de wedstrijden om de medailles gespeeld, vooral in de mannenfinale was het goed spannend. Nederland werd in de kwartfinales uitgeschakeld.

Vrouwen
De finale ging tussen het Amerikaanse kwartet van Kelsey Plum, Stefanie Dolson, Allisha Gray en Jacquelyn Young en de Russinnen Yulia Kozik, Anastasiia Logunova en tweeling Evgeniia en Olga Frolkina. Echt spannend was het echter niet: de Amerikaanse ploeg liep snel weg naar 6-1 en hoewel Rusland nog tot op 12-9 kwam, zat een echte comeback er niet meer in. Met 18-15 pakte de Amerikaanse ploeg het eerste goud ooit, Dolson was met zeven punten de topschutter.

Het brons ging naar China, dat een 14-9 voorsprong tegen Frankrijk even uit handen leek te geven. Het kwartet hield echter stand en vanaf 16-14 werd in de laatste minuut niet meer gescoord, waardoor het brons voor China was.

Mannen
Vrijwel de hele finale ging het gelijk op tussen Rusland en Letland, waar vooral Karlis Lasmanis ijzersterk stond te spelen. Hij hield de Russen continu onder druk en nadat het lang 19-18 stond was het dan ook passend dat Lasmanis het afmaakte: met een tweetje hielp hij Letland met 21-18 naar het goud, samen met Nauris Miezis, Agnis Cavars en Edgars Krumins.

België nam het in de strijd om brons op tegen Servië, dat in de halve finales zeer verrassend uit werd geschakeld door de Russen. De Serviërs, met 3x3-wereldsterren als Dejan Majstorovic en Dusan Bulut, waren een flinke maat te groot voor België: Thibaut Vervoort, Nick Celis, Thierry Marien en Rafael Bogaerts gingen met 10-21 onderuit tegen het getergde Servische kwartet.

Sectorinitiatieven als basis bij aanpak hittestress

Dinsdag 27 juli stuurde minister Schouten een brief naar de Tweede Kamer, waarin zij een basis voor een plan van aanpak presenteert om het dierenwelzijn bij hitte nog beter te beschermen. Deze basis bevat een beschrijving van bestaande sectorale initiatieven en een eerste risico-inventarisatie. Ook het hitteplan van LTO Nederland wordt hierbij genoemd. LTO Nederland is verheugd over de waardering voor bestaande initiatieven, zoals hittestresscheck.nl.

“Hittestress bij dieren heeft in toenemende mate de aandacht van de politiek, maar ook van bezorgde burgers. Ook in de veehouderij groeit het besef dat warmte de komende decennia een factor is om rekening mee te houden bij de bouw van stallen en het management van de dieren. De afgelopen jaren zijn er daarom veel stappen gezet door verschillende partijen om hittestress te voorkomen, dan wel te beperken. Het is goed dat deze bestaande initiatieven de basis vormen voor het plan van aanpak. Zo hoeven we niet het wiel opnieuw uit te vinden”, aldus Jeannette van de Ven, Portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO Nederland.

Hitteplan
De minister constateert dat er behoefte is aan een risicoanalyse, waarin wordt bekeken in hoeverre bestaande initiatieven de risico’s voldoende afdekken. Het project hittestresscheck.nl van LTO Nederland en Royal GD wordt door de minister genoemd als een van de relevante initiatieven die de laatste jaren zijn ontwikkeld. Ook de daarin gebruikte Temperature Humidity Index (THI), die de mate van ongemak die een dier ervaart bij warm weer in helpt te schatten, wordt in het plan van aanpak meermaals genoemd als waardevolle richtlijn in wetenschap en praktijk. Via de website hittestresscheck.nl vinden veehouders, naast een 7-daagse voorspelling van de THI, ook onderbouwde en praktische adviezen ter voorkoming van hittestress.

Vanuit de platformoverleggen rondom het hitteplan van LTO Nederland en Royal GD kwam de vraag om de THI specifiek voor de Nederlandse situatie te onderzoeken. Die vraag wordt in het plan van aanpak herhaald door het ministerie van LNV. LTO Nederland blijft graag betrokken bij de beantwoording.

Aandachtspunten zomer 2021
Eén van de aandachtspunten die de minister noemt is de bescherming van dieren in de wei. Zij meldt dat de handhavingslijn is aangescherpt op basis van wetenschappelijke inzichten ten aanzien van paarden, runderen en schapen. LTO heeft al eerder melding gemaakt van het feit dat veehouders problemen ondervinden bij de vergunningverlening door gemeenten bij het plaatsen van beschutting in de weide. De minister geeft aan in gesprek te zijn met gemeenten en andere relevante partijen om dit probleem op te lossen.

Als focus voor zomer wordt verder genoemd dat de NVWA tijdens de reguliere controles aandacht zal besteden aan de controle op nood- en alarmsystemen bij kunstmatige ventilatie. De minister roept veehouders op om melding te blijven maken van verhoogde uitval, ook als het overduidelijk is dat het gaat om verstikking als gevolg van uitval van systemen.

Vakantievierder ontsnapte eerder aan 'Mallorcamoordenaars'

Vrienden van een jonge Nederlandse vakantieganger konden hem, tijdens hun vakantie op Mallorca, ternauwernood uit de agressieve klauwen van een groep relschoppers trekken. Nu blijkt dat deze groep verantwoordelijk gehouden wordt voor het mishandelen en doden van Carlo Heuvelman, die door leden uit de groep 'gekopschopt' werd.

Weblog Geenstijl is al druk bezig de identiteit van deze Gooise kopschopkakkers te achterhalen. Deze week werd bekend dat zij de mazzel hebben dat het openbaar ministerie in Spanje waarschijnlijk geen zin heeft in de advocatenlawine die de gefortuneerde ouders van de verdachten hebben ingehuurd. De jongens zullen dan ook in Nederland terecht staan.

De mishandelde jongen overleefde de afstraffing, maar hield er een dubbele neusbreuk en een gescheurde lip aan over, zijn vriend een gebroken hand. Beiden hebben aangifte gedaan.

Ruziezoekers
De 'Mallorcamoordenaars' waren tijdens hun vakantie niet met 'chickies' bezig, maar met ruzie zoeken, zo bevestigde een horeca-eigenaar. "Ze waren al langer op zoek naar problemen. Gewoon vervelend gedrag. Ze zijn niet voor niets eerder op de avond al verwijderd. Dat gebeurt niet zomaar natuurlijk."

De moeder van de mishandelde jongen vertelt over het irritante gedrag van de Gooise kopschopkakkers. "Je moest in die zaak blijven zitten, vanwege coronaregels. Maar zodra mijn zoon of een vriend van hem naar de wc moest, werd meteen hun stoel ingepikt. Dat begon te irriteren. Toen het weer gebeurde, wilde mijn zoon zijn stoel terugpakken."

Buiten opgewacht
De jongens werden door dat gedrag de zaak uitgezet, waar het irriteren van anderen gewoon verder ging. Ook riepen ze dat ze de jongen buiten wel op zouden wachten. "Mijn zoon bleef eerst nog binnen, maar twee van zijn vrienden gingen op een gegeven moment wel naar buiten."

De groep uit het Gooi was inmiddels aardig gegroeid en ze voelden zich stoer. "Een van hen begon meteen te intimideren, door heel dicht tegen het gezicht van anderen te staan. Mijn zoon wilde de boel sussen, zei dat iedereen op vakantie was en normaal moest doen, maar hij kreeg voor hij het wist een klap van links en rechts."

Deze jongen zat al snel onder het bloed, net als een andere jongen die ook razendsnel werd aangevallen en waarvan zijn bril aan de andere kant van de straat belandde. Terwijl hij op de grond lag werd hij continue geslagen en geschopt.

Zijn vrienden wisten hem toen ternauwernood voor de voeten van de jongens weg te trekken. "Als zij niet hadden ingegrepen was dat zeker gebeurd. Dan was hem misschien wel hetzelfde overkomen als Carlo. Het is werkelijk afschuwelijk dat mensen tot zoiets in staat zijn, en het risico nemen dat ze iemand doodtrappen."

De moeder is blij dat haar zoon er relatief goed, met een kort bezoek aan het ziekenhuis, vanaf gekomen is. "Ze waren enorm opgefokt, iedereen vraagt zich af hoe dat kwam. Ze keken ook raar uit hun ogen. En ze vielen op door hun dure kleding. Merken als Dsquared bijvoorbeeld."


OS: Weer dominant Chinees gewichthefgoud, Indonesiër verrast

Op de Olympische Spelen in Tokyo heeft China alweer de vierde gouden medaille in het gewichtheffen gewonnen. Woensdag was het raak bij de mannen tot 73 kilogram, waarmee China op drie uit drie staat bij de mannen - zaterdag volgt in principe de vierde en laatste.

Regerend olympisch- en wereldkampioen Shi Zhiyong was de torenhoge favoriet en maakte het meer dan waar. Bij het trekken opende hij met een geslaagde poging op 158 kilogram, gelijk al meer dan wie dan ook in drie pogingen omhoog kreeg. Shi deed er met 163kg en 166kg zelfs nog een schep bovenop. De Venezolaan Julio Mayora volgde met 156 kilo, Marin Robu uit Moldavië tilde 155kg omhoog en de Bulgaar Bozhidar Andreev stond op 154kg.

Bij het stoten was vooral de strijd om zilver spannend, want nadat Shi 188kg boven het hoofd tilde was het wat goud betreft wel gedaan. Zijn poging op 192kg ging niet goed, op 198kg lukte het hem wel en met een totaalgewicht van 364 kilogram verbeterde zelfs het wereldrecord waarmee hij in 2019 de wereldtitel pakte.

Mayora opende met 186kg, waarmee hij op gelijke hoogte kwam met Rahmat Erwin Abdullah. De jonge Indonesiër kwam 's ochtends vroeg in actie in de B-divisie en noteerde met 152kg en 190kg een totaal van 342kg, waarmee een medaille niet onmogelijk was. Dat bleek, want nadat Mayora 190kg omhoog tilde ging hij over Abdullah heen, maar de anderen faalden allemaal bij hun pogingen om de Indonesiër van het podium te stoten.

Andreev begon met 184kg, maar ging daarna twee keer de mist in. Karem Ben Hnia had met 190kg brons kunnen pakken, maar de Tunesiër ging ook twee keer de mist in en werd zesde. Plek vier was voor de Albaniër Briken Calja, die 190kg wél omhoog kreeg, maar met zijn totaal van 341kg twee kilo tekort kwam om Abdullah van het brons af te houden.

OS: Georgisch en Japans judogoud na extreem uitgelopen finalesessie

Het judogoud is eerder vandaag vergeven in de klassen tot 70 kilogram bij de vrouwen en tot 90 kilogram bij de mannen. Sanne van Dijke verloor de halve finale en won brons, en in totaal duurde de sessie door de vele lange golden scores maar liefst een uur langer dan gepland.

Bij de vrouwen won de Japanse Chizuru Arai alweer het zesde judogoud voor het land, ondanks een partij tegen de Russische Madina Taimazova in de halve finale die een kwartier duurde. Ze was alsnog sterker dan de Oostenrijkse Michaela Polleres die Van Dijke uitschakelde. Taimazova verloor haar halve finale, maar liet zien diep te willen gaan: Na een armoverstrekking schreeuwde ze het uit, maar weigerde ze af te kloppen en ze had eerder op het toernooi ook al een flinke hoofdwond te pakken. In de halve finale moest er een verwurging aan te pas komen waarna het licht bij de Russische even uit ging om haar werkelijk naar de herkansingen te verwijzen, waar ze ondanks dat ze gesloopt was toch het tweede brons pakte.

Bij de mannen was het zowaar een wat kortere finale, de Georgier Lasha Baukari won na waza-ari ruim voor de golden score. Het zilver ging naar Eduard Trippel. Krzistian Toth, die van t End naar huis had gestuurd, won samen met Davlat Bobonov de twee beschikbare bronzen medailles

OS: Badmintonner Caljouw als groepswinnaar door, topfavoriet eruit

In het olympisch badmintontoernooi heeft Mark Caljouw verrassend de achtste finales bereikt. De Nederlander won ook zijn tweede groepswedstrijd en is daardoor nu groepswinnaar. Caljouw won zojuist met tweemaal 21-14 van de vooraf sterkere verwachte Sai Praneeth uit India.

In de eerste set boog Caljouw een 5-8 achterstand om door gevarieerd aanvalsspel en het solide verdedigen. In de tweede set kwam Praneeth, die in 2019 nog brons op het WK won, met 6-0 voor, maar Caljouw vechtte zich terug en pakte de set en dus de winst van de wedstrijd.

In de achtste finales is nu Kevin Cordón uit Guatamala zijn tegenstander.

Update 16.20 uur
De grote sensatie in het toernooi kwam op naam van Heo Kwang-hee. De Zuid-Koreaan won zijn groepsduel van de Japanse topfavoriet Kento Momota, het enfant terrible dat de Spelen van Rio wegens disciplinaire redenen moest missen. Momota wordt zo tweede in de groep en ligt uit het toernooi, Heo gaat naar de achtste finales.

OS: Japanner Hashimoto pakt titel meerkamp

Bij het olympisch turntoernooi heeft Daiki Hashimoto de titel op de meerkamp voor mannen gepakt. De Japanner is met zijn 19 jaar de jongste olympische kampioen in de geschiedenis van de meerkamp.

Met een totaal van 88,465 hield hij de Chinees Xiao Ruoteng (88,065) en de Rus Nikita Nagornyj (88,031) achter zich.

Xiao ging na vijf rotaties nipt aan leiding voor regerend wereld- en Europees kampioen Nagornye en Hashimito. De beslissing viel op de rekstok. Hashimoto had in de kwalificaties op rekstok een puntentotaal van 15,033. Dit haalde hij niet in de finale, maar zijn score van 14,933 was genoeg om Xiao en Nagornyi te passeren en de olympische titel voor zich op te eisen.

COVID-19: 3.513 positief getesten en 8 doden, totaal 1.854.784 en 17.812 Storing!

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3.513* nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.854.784 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM. * Wegens technische storing mogelijk onderrapportage van testuitslagen.

Van de gemelde personen zijn er 95 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 465 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 24 patiënten opgenomen, er liggen nu 164 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er zijn sinds de vorige update 8 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.812 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

 

Zwarte zaterdag in Frankrijk, veel vakantiefiles verwacht

Het komend weekend wordt het zeer druk op de Europese wegen. Miljoenen vakantiegangers zijn onderweg naar hun bestemming of zijn weer op weg naar huis. In Frankrijk maakt de verkeerspolitie zich op voor Zwarte Zaterdag, de drukste dag van het jaar. Voor veel Parijzenaars begint de vakantie en reizen zij massaal naar het zuiden. Ook in Spanje, Italië en Zuid-Duitsland gaan vakantiegangers op weg. Vanwege de pandemie blijven veel mensen binnen Europa. De ANWB waarschuwt opnieuw voor topdrukte.

Wie zaterdag de grootste drukte wil vermijden kan het beste na 10.00 uur vanuit Nederland vertrekken, is het advies van de ANWB.

In Frankrijk staan er zaterdag al vroeg files op de wegen vanuit Parijs en op de A6/A7, de Route du Soleil. Niet veel later loopt het verkeer ook vast bij de knelpunten op de A10 richting Bordeaux en op de A9, de route naar Spanje. De ANWB verwacht in de loop van de ochtend tussen Orange en Narbonne files met kans op urenlange vertraging.

In Duitsland begint dit weekend de vakantie in het zuiden in de deelstaten Beieren en Baden Württemberg. De Duitse zusterclub ADAC verwacht heel veel verkeer richting Italië en Kroatië. Daarbij leveren de meer dan achthonderd wegwerkzaamheden extra hinder op. Vrijdagmiddag ontstaan de eerste files, zaterdag overdag hebben vakantiegangers de grootste kans op oponthoud. Knelpunten zijn de A5/A8 rond Karlsruhe, de A3 Passau-Suben (Oostenrijk) en de A8 Stuttgart-München-Salzburg. In het noorden is het aansluiten in de file op de A1/A7 bij Bremen en Hamburg.

In Oostenrijk zijn het de A10/A11 Salzburg-Villach-Slovenië en de Fernpasroute (B179) in Tirol waar vakantiegangers veel vertraging oplopen. Voor de Sloveense grens loopt de wachttijd bij de Karawankentunnel op tot meer dan anderhalf uur. Op de A4 Wenen-Budapest wordt het bijzonder druk door de bezoekers aan de Grote Prijs van de Formule 1 in Budapest.

In Zwitserland wordt het traditioneel aansluiten voor de Gotthardtunnel in de A2. De file lost in de nacht van vrijdag op zaterdag waarschijnlijk niet eens op. Zaterdag kan de wachttijd in beide richtingen tot ruim twee uur oplopen.

Ook in Italië begint het vakantieseizoen dit weekend. De grootste drukte is op de A14 tussen Bologna en Rimini met meer dan een uur tijdverlies. Ook erg druk wordt het op de A22 Brennero-Verona, de wegen rond de Noord-Italiaanse meren en richting de Middellandse Zee en de Adriatische kust.

Fileleed ( Foto: Pixabay)
Fileleed ( Foto: Pixabay)

Onderzoekscommissie hoort politieagenten over bestorming Capitool

Afranselingen, schoppen, doodsangsten: tijdens de eerste hoorzitting van de onderzoekscommissie naar de aanslag op het Amerikaanse Capitool op 6 januari vertelden verschillende politieagenten hun ervaringen over de bestorming. Een van de functionarissen, Aquilino Gonell, zei tijdens de vergadering van de House Committee dat hij dacht dat hij die dag in januari zou sterven. Hij beschreef het uitbreken van geweld "als iets uit een middeleeuws strijdtoneel".

De agenten moesten zich met hand en tand verdedigen tegen de gewelddadige menigte. Ze zijn geslagen en geschopt, mishandeld met hamers en stokken en met chemicaliën bespoten. Aanhangers van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump bestormden op 6 januari het Amerikaanse congres in Washington. Vijf mensen kwamen hierbij om het leven, onder wie een politieagent.

De ongekende aanval op het hart van de Amerikaanse democratie veroorzaakte een schok, zowel nationaal als internationaal. Trump moest vanwege de aanslag een afzettingsprocedure tegemoet zien omdat hij eerder zijn aanhangers had opgehitst in een toespraak. Aan het einde van het proces werd de Republikein echter vrijgesproken. De commissie in het Congres moet de achtergrond van de aanslag onderzoeken.

Nog onder behandeling
Gonell meldde tijdens de hoorzitting dat hij eerder in het Amerikaanse leger had gediend in de oorlog in Irak. Maar tijdens de bestorming op 6 januari was hij banger dan tijdens zijn hele missie in Irak. Hij liep verschillende verwondingen op en is hiervoor nog steeds onder behandeling. "Meer dan zes maanden later probeer ik nog steeds te herstellen van mijn verwondingen", zei de Capitol-politieagent, die tijdens zijn getuigenis verschillende keren in huilen uitbarstte. Daarnaast is er nog de psychologische impact van het gebeuren.

"Voor de meeste mensen duurde 6 januari een paar uur, maar voor degenen die er middenin zaten, is het nooit gestopt." De aanval veroorzaakte een blijvend trauma. Politieagent Michael Fanone zei tijdens de bijeenkomst dat hij is vastgebonden, geslagen, verdoofd met een verdovingsgeweer en tegelijkertijd voor verrader uitgescholden. Op dat moment dacht hij "dat ik gevierendeeld zou worden of met mijn eigen wapen zou worden doodgeschoten", zei de politieagent uit Washington. "Ik dacht aan mijn vier dochters die hun vader zouden kunnen verliezen."

Ook de zwarte officier Harry Dunn van de Capitol Police beschreef hoe de aanvallers allerlei voorwerpen - zoals vlaggenmasten of delen van metalen fietsenrekken - als wapens gebruikten tegen de politieagenten en hen tot bloedens mishandelden. Zelf was hij meerdere keren beledigd met het N-woord. Dit was hem als politieagent bij het Capitool nog nooit overkomen.

"Bijna succesvol"
"Deze relschoppers waren georganiseerd. Ze waren klaar voor de strijd, en ze stonden op het punt om successen te behalen", zei commissievoorzitter en democratisch parlementslid Bennie Thompson. Tijdens de hoorzitting is meerdere keren videomateriaal getoond van het geweld gedurende de bestorming van het Capitool, onder meer afkomstig van de bodycams van de politieagenten.

De oprichting van de onderzoekscommissie heeft geleid tot een verhitte politieke controverse tussen Republikeinen en Democraten. Republikeinen hebben zich verzet tegen de oprichting van een dergelijk orgaan, met het argument dat de aanslag elders al voldoende werd onderzocht. 

In mei verhinderden de Republikeinen in de Senaat aanvankelijk de oprichting van een onafhankelijke onderzoekscommissie naar de bestorming van het Capitool. De Democraten besloten toen om op eigen kracht een onderzoeksorgaan in de Tweede Kamer op te richten, waar ze een meerderheid hebben. De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, maakte de Republikeinse leiding boos door twee Republikeinse parlementsleden – namelijk bewezen Trump-critici – naar de commissie te halen en tegelijkertijd twee Republikeinse parlementsleden die loyaal zijn aan Trump een zetel in de commissie te weigeren.

OS: Geen medaille voor Gal en Minderhoud; dressuurgoud voor Duitsland

Edward Gal en Hans Peter Minderhoud hebben woensdag geen medaille weten te veroveren in de olympische dressuurfinale in Tokio. De 51-jarige Gal was van de twee Nederlanders wel het dichtst bij een medaille. Hij noteerde op zijn paard Total US een score van 84,15 procent, die goed was voor de zesde plaats. Daarmee kwam hij ruim vier procentpunt tekort voor een plak.

Gal reed met Total US, nakomeling van Totilas, dezelfde kür als waar hij in 2010 met Totilas wereldkampioen werd. Het wonderpaard blijkt de juiste genen aan zijn zoon Total US te hebben doorgegeven. Gal kijkt uit naar de toekomst met het jonge paard. "We gaan voor het hoogst haalbare, de kwaliteit is er. Het gaat om de combinatie en ik denk dat dit misschien wel een gouden combinatie is", durfde Gal na afloop van de finale wel te stellen.

Minderhoud moest zich met zijn paard Dream Boy tevredenstellen met een twaalfde plaats. De 47-jarige Zeeuw kreeg van de jury een score van 80,68 procent. De Duitse Jessica von Bredow-Werndl pakte het goud met een grandioze kür, haar landgenoot Isabelle Werth het zilver en Charlotte Dujardin uit het Verenigd Koninkrijk werd derde. De Bredow-Werndl maakte haar olympische debuut en betoverde de jury met haar kür op muziek van de film La La Land. Ze kreeg maar liefst een score van 91,732 procent van de jury en zette daarmee de toon voor haar concurrenten. Isabell Werth, de grand dame van het dressuur, kon niet tippen aan haar score (89,657%).

OS: Waterpolosters boeken belangrijke overwinning op Spanje

De Nederlandse waterpolodames hebben hun eerste broodnodige overwinning op het waterpolotoernooi behaald. In een bloedstollende wedstrijd was Nederland vicewereldkampioen met 14-13 (2-3, 3-2, 3-2, 6-6) nipt te sterk. Na een verrassende nederlaag van de grote favoriet Verenigde Staten in de andere groep eerder op de dag was een overwinning op Spanje nodig om een kans op een top 2 plek in de groep vast te houden om zo de VS te kunnen ontlopen.

Gedurende de wedstrijd was er geen moment dat één van de ploegen echt de overhand had. In tegenstelling tot de wedstrijd tegen Australië had Nederland ditmaal een zeer sterke verdediging, maar aanvallend had de ploeg van Arno Havinga meer moeite om voorbij de Spaanse verdediging te komen. Uiteindelijk gaf de grote trefzekerheid in overtalsituaties voor Nederland de doorslag: van de 14 doelpunten werden er 8 gescoord uit de in totaal 9 overtalsituaties, terwijl Spanje maar 4 uit de 7 overtalsituaties in het Nederlandse doel wist te krijgen.

Nederland staat nu vierde in groep A, met een wedstrijd minder dan Canada en Spanje. Australië gaat dankzij de Spaanse nederlaag aan de leiding in de groep en heeft net als Nederland nog een wedstrijd te spelen tegen het zwakke Zuid-Afrika. Australië en Spanje treffen elkaar aankomende vrijdag, een wedstrijd die voor Nederland gaat uitmaken of een plek in de top 2 een realistische mogelijkheid blijft. Nederland speelt die dag om 7:00 tegen Zuid-Afrika de wedstrijd om het doelsaldo.

Rechtbank Ecuador trekt staatsburgerschap van Julian Assange in

Een rechtbank heeft het Ecuadoraanse staatsburgerschap van Wikileaks-oprichter Julian Assange ingetrokken. Toen de geboren Australiër in 2017 het staatsburgerschap kreeg, zijn er administratieve fouten gemaakt, meldt de krant "El Comercio", daarbij verwijzend naar een administratieve rechtbank in de hoofdstad Quito. De advocaat van Assange, Carlos Poveda, kondigde aan in beroep te gaan tegen de beslissing in eerste aanleg.

Assange wacht momenteel in de maximaal beveiligde Belmarsh-gevangenis in Londen op een beslissing over het uitleveringsverzoek van de Amerikaanse regering. De Verenigde Staten beschuldigen hem ervan samen met klokkenluider Chelsea Manning geheim materiaal van Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan te hebben gestolen en op het internetplatform Wikileaks te hebben gepubliceerd. Hierdoor kwamen in veel landen de levens van informanten in gevaar. Als hij in de VS wordt veroordeeld, riskeert hij een lange gevangenisstraf.

Assange vluchtte in 2012 naar de ambassade van Ecuador in Londen voordat hij werd uitgeleverd. Daar kreeg hij asiel en in 2017 kreeg hij het Ecuadoraanse staatsburgerschap. De regering van het Zuid-Amerikaanse land was destijds van plan om Assange een diplomatieke status te verlenen en hem zo veilig uit de ambassade te krijgen. Later waren er echter spanningen tussen Quito en Assange. De Ecuadoraanse regering heeft de asielstatus in 2019 ingetrokken en Assange werd gearresteerd door de Britse politie wegens het schenden van de voorwaarden voor borgtocht.

RvS: staats­se­cre­ta­ris moet opnieuw beslissen over asielaanvraag

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid moet beter uitleggen waarom vreemdelingen die hier asiel aanvragen, maar al een verblijfsvergunning hebben in Griekenland, naar dat land kunnen terugkeren. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag (28 juli 2021) bepaald in twee uitspraken. Griekse autoriteiten kunnen in de praktijk vaak niet voorkomen dat deze zogenoemde statushouders in een situatie terechtkomen waarin zij niet kunnen voorzien in de belangrijkste basisbehoeften.

Syrische vreemdelingen
In beide zaken gaat het om Syrische vreemdelingen die in Griekenland een asielvergunning hebben gekregen, maar daarna zijn doorgereisd naar Nederland en hier opnieuw om asiel vroegen. De staatssecretaris had hun asielaanvragen niet‑ontvankelijk verklaard, omdat zij al in Griekenland internationale bescherming hadden. De vreemdelingen voerden echter aan dat de situatie voor statushouders in Griekenland zo slecht is, dat zij niet naar dat land kunnen terugkeren.

Nieuwe ontwikkelingen, ander oordeel
Er zijn al jaren zorgen over de situatie voor statushouders in Griekenland. Eerder, onder meer in een uitspraak van mei 2018, oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak nog dat de situatie in Griekenland voor statushouders moeilijk is, maar dat zij wel naar dat land konden terugkeren. De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelde toen dat de fundamentele mensenrechten van de statushouders in Griekenland niet werden geschonden. Door nieuwe ontwikkelingen komt de Afdeling bestuursrechtspraak nu tot een ander oordeel. Daarbij heeft zij actuele informatie en rapporten over de situatie in Griekenland voor statushouders betrokken. Hieruit volgt dat Griekenland in de praktijk vaak niet kan voorkomen dat statushouders in een mensonwaardige situatie terechtkomen waarin zij niet kunnen voorzien in de belangrijkste basisbehoeften, zoals onderdak, eten en stromend water.

Gevolg van de uitspraak
De uitspraken van vandaag betekenen dat de staatssecretaris opnieuw moet beslissen op de asielaanvragen van de Syrische vreemdelingen. Zij moet daarbij óf beter uitleggen waarom de statushouders naar Griekenland kunnen terugkeren óf hun asielaanvragen inhoudelijk behandelen. De uitspraken hebben ook gevolgen voor asielaanvragen van andere statushouders die een verblijfsvergunning in Griekenland hebben.

Het nutteloze feitje van de dag: Handig met je tong

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Je kan veel met je tong doen en ventilatoren stilzetten is natuurlijk één van de meest logische dingen. De Australische Zoe L'Amore verbrak in een TV show het record maar de Amerikaan Ashrita Furma verbeterde dat record al binnen een paar maanden. Welke FOK!ker gaat dit verbeteren?

BAM niet verantwoordelijk voor schade na instorten garage Eindhoven Airport

Bouwbedrijf BAM kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de schade die vloerleverancier Bubbledeck leed na het instorten van een parkeergarage bij Eindhoven Airport. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland beslist. Na het instorten van de garage kreeg Bubbledeck geen nieuwe opdrachten meer binnen.

De geleden schade, naar eigen zeggen 10 miljoen euro, wil het bedrijf verhalen op BAM. Die had de instorting kunnen voorkomen, zo stelt Bubbledeck. Ook eist het bedrijf dat uitlatingen van BAM én een onderzoeksrapport worden gerectificeerd.

Instorting
Bouwbedrijf BAM startte in 2016 met de bouw van een parkeergarage bij Eindhoven Airport. Het materiaal voor de vloeren werd geleverd door Bubbledeck. Dat bedrijf werkt met bollenplaatvloeren: een vloersysteem dat bestaat uit een betonnen breedplaatvloer met wapening met daar bovenop kunststof bollen. Door die bollen is minder beton nodig en wordt zo het totale gewicht van de vloer verminderd. In de (dak)vloeren ontstonden op een gegeven moment scheuren. Uiteindelijk stortte de parkeergarage in de avond van 27 mei 2017 deels in. Hij was toen nagenoeg gereed voor oplevering.

Onderzoeken
BAM formeerde direct een eigen onderzoeksteam. Ook organiseerde het bouwbedrijf samen met Eindhoven Airport bijeenkomsten met alle bij de bouw betrokken partijen, waaronder Bubbledeck. Het doel van deze bijeenkomsten was het achterhalen van de oorzaak. Daarnaast vroeg Eindhoven Airport aan TNO om onderzoek te doen; hetzelfde deed BAM bij een adviesbureau. Uit de onderzoeken komt naar voren dat het bezwijken van de constructie is ontstaan bij een naad tussen twee vloerdelen.

Geen gevaarzetting en geen onrechtmatige uitlatingen
Volgens Bubbledeck had BAM de instorting kunnen voorkomen als direct maatregelen waren genomen toen er scheuren werden ontdekt. Maar volgens de rechtbank is niet aangetoond dat BAM onzorgvuldig heeft gehandeld en daardoor schuldig is aan zogenoemde onrechtmatige gevaarzetting. Er is wel degelijk gerapporteerd over scheuren in de dakvloer en daar is ook onderzoek naar gedaan. De rechtbank oordeelt dat het beroep van Bubbledeck op onrechtmatige gevaarzetting niet kan leiden tot aansprakelijkheid van BAM voor de geleden schade. Naast een schadevergoeding eiste Bubbledeck ook rectificaties in onder andere één van de onderzoeksrapporten en een persbericht van BAM. Bubbledeck zou daarin ten onrechte als schuldige worden aangewezen. Maar ook dit wijst de rechtbank af omdat geen sprake is van onrechtmatige uitlatingen of publicaties door BAM. Dit alles maakt tot slot dat de rechtbank niet toekomt aan de (technische) beoordeling van de oorzaak van de instorting.

Rechter: homostel moet ivf-behandeling kunnen aftrekken van belasting

De rechtbank oordeelt dat de wettelijke regeling om specifieke zorgkosten in aftrek te brengen van het inkomen uit werk en woning een onaanvaardbare inbreuk maakt op het discriminatieverbod in de mensenrechtenverdragen. Dit oordeel velt zij naar aanleiding van een zaak van 2 personen van het mannelijk geslacht die voor een hoogtechnologisch draagmoederschap naar de Verenigde Staten waren gegaan om hun kinderwens te realiseren.

Een homoseksueel stel uit Gelderland ging voor een hoogtechnologisch draagmoederschap naar de Verenigde Staten om hun kinderwens te realiseren. Eén van hen voerde de kosten van een deel van de behandeling, namelijk de ivf-behandeling, op in zijn aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst weigerde deze aftrekpost omdat geen sprake was van onvruchtbaarheid. De behandelingskosten zouden daardoor niet in een direct verband staan tot ziekte of invaliditeit. Het stel was het hier niet mee eens en stapte daarom naar de rechter.

Geen medische indicatie
Uitgaven voor specifieke zorgkosten zijn aftrekbaar van het inkomen uit werk en woning. Het moet dan gaan om uitgaven die worden gedaan door ziekte of invaliditeit. De kosten voor een ivf-behandeling zijn alleen aftrekbaar als sprake is van een medische indicatie. Een medische indicatie wordt afgegeven als sprake is van onvruchtbaarheid. In dat geval ziet de belastingdienst de kosten van een ivf-behandeling als uitgaven voor specifieke zorgkosten.

De rechtbank oordeelt in deze zaak dat de kosten volgens de wet geen uitgaven zijn voor specifieke zorgkosten. Omdat de belanghebbende niet onvruchtbaar is, ontbreekt namelijk een medische indicatie.

Discriminatie
De wettelijke regeling leidt volgens de rechtbank echter wel tot een ontoelaatbaar verschil in behandeling tussen het homoseksuele stel ten opzichte van stellen en vrouwen die door onvruchtbaarheid in de onmogelijkheid verkeren om op een natuurlijke wijze een kind te krijgen en die een ivf-behandeling ondergaan om hun kinderwens te realiseren. Deze stellen en vrouwen mogen de kosten van een ivf-behandeling namelijk wel in aftrek brengen. De rechtbank oordeelt dat er geen redenen zijn aan te wijzen die dit verschil in behandeling rechtvaardigen. Hoewel de wetgever in belastingzaken in het algemeen een ruime beoordelingsvrijheid heeft, gaat het in dit geval om een kwetsbare groep die in het verleden is geconfronteerd met discriminatie. In dit specifieke geval heeft de wetgever daarom juist minder beoordelingsvrijheid.

Oplossing door wetgever
De rechtbank vindt dat de politiek via wetgeving een oplossing moet vinden om de ongelijke behandeling op te heffen. Dat kan op verschillende manieren gebeuren. De rechtbank kan daarom niet beslissen dat de kosten van de ivf-behandeling in dit geval voor aftrek in aanmerking komen. Als de rechtbank dat zou beslissen zou zij op de stoel van de wetgever gaan zitten en dat mag niet.

Update 13.45 uur: Tekst Skipr vervangen door uitspraak rechtbank Gelderland.

Frans zorgpersoneel heeft tot 15 september om zich in te laten enten tegen COVID-19

Frans zorgpersoneel heeft tot 15 september om zich te laten vaccineren. Doen ze dat niet, dan dreigt een schorsing. Dit volgt uit de nieuwe coronawet die de Franse regering heeft goedgekeurd. In eerste instantie konden zorgverleners ontslag tegemoet zien als ze zich niet vaccineerden, maar deze straf werd uit de wet gehaald.

In aanloop naar de nieuwe wet is de vaccinatiebereidheid toegenomen. Inmiddels is een op de twee Fransen volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Vorige week zijn 4,7 miljoen coronaprikken gezet. Het ministerie van Volksgezondheid spreekt van de “beste week sinds de start van de vaccinatiecampagne”. De vaccinatiebereidheid is aanzienlijk toegenomen nu het overheidsbeleid is gewijzigd. Lees verder bij Skipr.

OS: Wederom coronageval binnen Nederlandse ploeg

Wederom is er iemand van TeamNL positief getest op het coronavirus. Het gaat om een assistente van roeibondscoach Josy Verdonkschot.

Verdonkschot zelf was al eerder al positief en zit in quarantaine. Skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink, roeier Finn Florijn, tennisser Jean-Julien Rojer en een staflid van de roeiploeg werden eerder ook al positief op corona getest.

OS: Heemskerk door, Kromowidjojo zegt swim-off af

Bij het olympisch zwemtoernooi is Ranomi Kromowidjojo er niet in geslaagd om rechtstreeks de halve finale te bereiken op de 100 meter vrije slag. Kromowidjojo werd in haar serie vierde in 53,71. Dat is dezelfde tijd als Marie Wattel. Aangezien ze beiden zestiende werden komt er nu een swim-off tussen de twee voor een plek in de halve eindstrijd.

Femke Heemskerk ging als negende door naar de halve finales. Heemskerk tikte aan in 53,10. De snelste in de series was de Australische favoriet Emma McKeon. McKeon was met 52,13 verreweg de snelste wat tevens een nieuw olympisch record was.

Update 12:50 uur

Kromowidjojo heeft afgezegd voor de swim off voor een plek in halve finale. Ze richt zich nu volledig op 50 meter vrije slag.

Update 13:21 uur

Op de 200 meter wisselslag bij de mannen slaagde Arjan Knipping er niet in om de halve finales te bereiken. Met 1.59,44 verbeterde hij wel zijn eigen Nederlands record wat sinds juli 2019 op 2.00,12 stond.

Oprichter en oud-drummer van Slipknot Joey Jordison (46) overleden

Afgelopen maandag is drummer Joey Jordison, bekend van onder andere Slipknot en de Murderdolls, in zijn slaap overleden. Hij is maar 46 jaar oud geworden.


RIP Joey Jordison (Foto: Jeff Hahne/Getty Images)

Joey is geboren in Iowa, waar het tweede Slipknot album naar vernoemd is. Op 8-jarige leeftijd is hij begonnen met drummen. In 1995 heeft hij met een paar vrienden de band The Pale Ones opgericht, welke ze later hebben hernoemd naar Slipknot. Daar speelde hij tot eind 2013. Later heeft hij de band Scar the Martyr opgericht en speelde hij gitaar in de horrormetal band Murderdolls.

Ook is hij bekend van het spelen voor andere artiesten, vaak als sessie-artiest, voor bands zoals Rob Zombie, Metallica, KoRn, Ministry, Otep en Satyricon. In 2010 kreeg hij de prijs voor beste drummer van de afgelopen 25 jaar, van Rhythm magazine. In datzelfde jaar heeft hij de prijs binnen gehaald voor beste metal drummer voor de Drummies Award.

In 2013 heeft hij de prijs gekregen voor 's werelds beste metaldrummer door de lezers van Loudwire. In 2016 heeft hij zijn laatste prijs gekregen, de Golden God Award tijdens de Metal Hammer Golden Gods Awards.

In januari 2018 heeft hij openbaar gemaakt dat hij al sinds 2010 last had van acute transversale myelitis, een ziekte verwand aan Multiple Sclerosis. Hierdoor verloor hij de controle over zijn linkerbeen waardoor drummen niet meer mogelijk was.

In een verklaring van zijn familie, staat het volgende: "Joeys dood laat ons achter met een gebroken hart en een gevoel van onbeschrijfelijk verdriet.  Degenen die Joey kenden, herinneren zich zijn gevatte humor, zijn warme persoonlijkheid, zijn gigantische hart en zijn liefde voor alles wat met familie en muziek te maken heeft."

Joey Jordison wordt in besloten kring begraven.

OS: Lieke Wevers toch in meerkampfinale

Turnster Lieke Wevers zal morgen toch in actie komen in de olympische meerkampfinale bij de vrouwen. Wevers, die reserve was, vervangt de Canadese Elsabeth Black die geblesseerd is.

Eerder vandaag was al bekend dat Simone Biles morgen niet in actie komt. Haar plek wordt ingenomen door haar landgenote Jade Carey die in de kwalificaties was afgevallen omdat er per land maximaal twee turnsters in de finale mogen meedoen.

OS: Van Dijke pakt brons, einde herkansingen voor van 't End

Noel van 't End heeft zijn partij in de eerste ronde van het judotoernooi gemakkelijk gewonnen. Zijn tegenstander, een San Marinese laagvlieger, lag al na 30 seconden op zijn rug: Ippon.

Sanne van Dijke won even later ook haar partij op ippon, tegen een iets sterekere tegenstandster. Alsnog ging het vrij goed, na anderhalve minuut was er ippon en ook dat was dus snel klaar. Van Dijke staat nu al in de kwartfinale en mag dus sowieso uitkomen in de middagsessie.

Update 08:03

Van Dijke heeft ook de kwartfinale gewonnen. Het ging moeizaam en leek zelfs even mis te gaan door een goedkope waza-ari voor haar Italiaanse tegenstandster, maar na ingrijpen van de videoscheidsrechter bleek dat van Dijke zelf ook iets eerder al een waza-ari had gescoord. Uiteindelijk wist van Dijke in de golden score alsnog een ippon te scoren, en zo was de halve finaleplaats een feit.

Van 't End moest eerst proberen om ook in die kwartfinale te komen. Na een pittige partij tegen de Fransman Clerget won hij na een waza-ari in de golden score in een partij die beide kanten op kon. In de kwartfinale ging het echter mis, van 't End was een klap minder dan zijn Turks-Sloveense tegenstander Zgank. Hij kon geen vuist maken, en verloor uiteindelijk door teveel passiviteit op drie straffen. Hij kan nog wel herkansen voor brons. 

Update 11:13

Van Dijke is er niet in geslaagd om de halve finale op het Olympisch judotoernooi te winnen. De judoka, die hier als eerste geplaatst was, kon de wedstrijd tegen Michaela Polleres niet naar zich toe trekken. Ze nam het initiatief, maar werd vaak ook overgenomen en een van die overnames was goed voor waza-ari. Succesvolle aanvallen zaten er tegen de Oostenrijkse helaas niet in, en dus is de kans op goud voorbij. Ze zal over een half uur aantreden in de strijd om brons.

Update 11:37

Noel van t End is helemaal klaar. Hij verloor in een zeer passieve partij tegen de Hongaar Toth, die een waza-ari scoorde in wat bijna de enige actie van de wedstrijd was. Van 't End kreeg het niet voor elkaar om echt aanvallen in te zetten, en één moment van onachtzaamheid was voldoende om hem uit het toernooi te krijgen. Er komt dus geen kans op brons voor hem.

Update 12:43

Het is gelukt om brons te behalen op de tatami in het Budokan - Sanne van DIjke had opnieuw een extreem slopende partij nodig, maar wist uiteindelijk de Duitse tegenstander op haar rug te werpen voor een Ippon na maar liefst tien minuten. Het is de eerste judomedaille, maar belangrijker is nog dat het al de achtste medaille is op deze dag, en dat is een nieuw record. Nog nooit haalde Nederland zoveel Olympisch eremetaal op één dag.

'Mannen stonden klaar om Peter R. de Vries na aanslag te filmen'

De mannen die het lichaam van Peter R. de Vries hebben gefilmd nadat hij in de Lange Leidsedwarsstraat werd neergeschoten, stonden al klaar om dat te doen. Bronnen rondom het onderzoek melden dat aan het AD.

Volgens de bronnen houdt de politie er sterk rekening mee dat de twee mannen klaar stonden om het lichaam van Peter R. te filmen na de aanslag. "Als je maximale aandacht wil, dan doe je dit. Dan zorg je dat er meteen shockerende video’s het internet overgaan. Het vermoeden bestaat dat de mannen gewoon klaarstonden", zegt een van de bronnen.

Het gaat om de filmpjes die vrijwel direct na de aanslag over het internet circuleerden. Daarop was te zien hoe Peter R. de Vries op de grond lag en omstanders hem probeerden te helpen.

Identiek gekleed
De mannen zouden De Vries zijn achterna gelopen door de Lange Leidsedwarsstraat. Op beelden van beveiligingscamera's is te zien dat ze allebei hun telefoon pakken, zonder daar iets mee te doen. "Alsof ze hun camera direct bij de hand wilden hebben", zegt een bron tegen het AD. Dat de mannen identiek gekleed zijn, zou de politie ook opvallend vinden, aldus de krant.

Peter R. de Vries werd begin deze maand neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, toen hij vanaf de studio van RTL Boulevard richting zijn auto liep. Hij overleed een week later. Vooralsnog heeft de politie twee verdachten opgepakt voor de aanslag op de misdaadjournalist.

OS: Zeilster de Geus stijgt, Bekkering/Duetz nu tweede

Op de derde dag in de RS:X-klasse is wereldkampioene Lilian de Geus een plekje gestegen en staat nu vijfde. De Nederlandse windsurfster werd in de drie races vandaag respectievelijk derde, vierde en nogmaals vierde. Met nog drie races en de medalrace voor de boeg heeft De Geus nu 17 punten achterstand op het podium.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz hadden een goede dag in de 49erFX-klasse. De wereldkampioenen wonnen tweemaal en kwamen een keer als zesde over de finish. Ze staan nu tweede in het algemeen klassement met vijf punten meer dan de Britse leidsters Dobson en Tidey.

Vandaag ging ook de 470-klasse van start. Afrodite Zegers en Lobke Berkhout kenden een matig begin. Ze werden elfde in de eerste race en twaalfde in de tweede.

OS: Dafne Schippers, Samuel niet op 100 meter

Dafne Schippers gaat vrijdag niet van start op de olympische 100 meter. De atlete wil zich volledig richten op de 200 meter en de 4x100 meter estafette. 

Schippers kampt al jaren met rugklachten en lijkt ook dit seizoen niet volledig fit. Vijf jaar geleden won Schippers zilver op de 200 meter bij de Olympische Spelen in Rio. De series van de 100 meter voor vrouwen staan vrijdag om 02.00 uur (Nederlandse tijd) op het programma. De eerste ronde van de 200 meter is maandagnacht, om 03.38 uur.

Update 10:30 uur

Ook Jamile Samuel heeft afgezegd voor de 100 meter voor vrouwen bij het atletiek. De Nederlandse atletiekbond meldt dat Samuel wel in actie zal komen op de 200 meter en de 4x100 meter estafette. Waarom Samuel niet meedoet is onbekend.

Voor ons land zal nu alleen Marije van Hunenstijn de 100 meter lopen.

OS: Dumoulin pakt met indrukwekkende tijdrit zilver, goud voor Roglic

Tom Dumoulin heeft in een indrukwekkende tijdrit zilver gepakt op de Olympische Spelen. Hij moest alleen zijn meerdere erkennen in Primoz Roglic, die duidelijk de snelste was. De Sloveen won met meer dan één minuut voorsprong. Rohan Dennis legde beslag op de derde plaats. 

Het goud ging woensdag naar Primoz Roglic. Dumoulins teamgenoot bij Jumbo-Visma was een klasse apart op het ruim 44 kilometer lange parcours op en rond het racecircuit van Fuji. De Sloveen was samen met Italiaanse wereldkampioen Filippo Ganna de snelste bij het eerste tussenpunt, maar gedurende de tijdrit bouwde Roglic zijn voorsprong steeds verder uit en won uiteindelijk met meer dan één minuut voorsprong.

Dumoulin zat er vanaf het eerste tussenpunt er goed bij. De Nederlander bleef gedurende de tussenpunten steeds bij de eerste vijf zitten, maar de verschillen tussen de nummers twee tot en vijf waren erg klein, waardoor het lang spannend was of Dumoulin een medaille zou gaan halen. Aan de finish hield hij net Rohan Dennis, Stefan Küng en Ganna achter, waardoor hij net zoals vijf jaar geleden het zilver won in de tijdrit.

Samurai Warriors 5 is uitgebracht

Koei Tecmo en ontwikkelaar Omega Force hebben Samurai Warriors 5 uitgebracht voor Nintendo Switch, Playstation 4 en Xbox One. De game is ook door middel van Backward Compatibility te spelen op PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

"De originele Samurai Warriors kwam 17 jaar geleden uit, en voor mij is het geweldig om te zien hoe de serie getransformeerd is vanaf het eerste deel tot aan het geweldige Samurai Warriors 5", zegt Hisashi Koinuma, Producer, President en Chief Operating Officer (COO) van Koei Tecmo Games die vanaf dag één aan het roer staat van de serie. "Ik hoop dat iedereen klaar is om aan de slag te gaan met een Samurai Warriors zoals nooit tevoren!"

Samurai Warriors 5 speelt zich af richting het einde van de Ōnin War, gedurende de Sengoku periode, en vertelt het verhaal van twee belangrijke militairen uit deze tijd: Nobunaga Oda en Mitsuhide Akechi. In de game zijn verschillende tijdperken verwerkt, waaronder de jongere jaren van Nobunaga toen hij bekend stond als de ‘Grote Dwaas van Owari’ en de turbulente periode in aanloop naar het Honnō-ji-incident.

Hordes vijanden omver blazen is nu nog gevarieerder geworden vanwege de nieuw toegevoegde Musou-acties, zoals de nieuw ontworpen Musou Frenzy Attacks en Ultimate Skills. Alle acties worden weergegeven in de stijl van een Japans inktschilderij. De met elkaar verweven verhalen van Nobunaga en Mitsuhide worden verteld als een Japanse boekrol uit de Sengoku periode.

Alle personages zijn opnieuw ontworpen en herdacht om ze passend te maken in de Sengoku periode. In totaal heeft Samurai Warriors 5 27 speelbare personages en 10 zij-personages inclusief nieuwe en terugkerende personages; van Ieyasu Tokugawa en Hideyoshi Hashiba tot Nō, en Yoshimoto Imagawa.

Er komen nog twee DLC-packs aan die in augustus losstaand of als onderdeel van een Season Pass verkrijgbaar zijn. DLC 1 komt inclusief drie nieuwe scenario’s, drie nieuwe paarden en twee wapensets. DLC 2 voegt drie nieuwe scenario’s, nog drie paarden en drie nieuwe wapensets toe.

Microsoft Flight Simulator uit op Xbox Series X|S

Microsoft laat weten dat Microsofts Flight Simulator nu beschikbaar is voor Xbox Series X|S, waardoor aspirant piloten de kans krijgen om te vliegen.

Zelfs als je een nieuwe piloot bent is de game zeer toegankelijk. Microsoft Flight Simulator bevat functies zoals Discovery Flights, nieuwe trainingsvluchten, verbeterd landingsgestel en meer, zodat nieuwe piloten meteen kunnen beginnen met het ervaren van de sensatie van vliegen.

Sinds de release van Microsoft Flight Simulator op pc vorig jaar zijn er al gratis en betaalde contentpacks uitgebracht. Deze, waaronder de gratis World Updates (Japan, VS, Frankrijk, Benelux, VK en Ierland en de Scandinavische landen) zijn ook beschikbaar voor Xbox Series X|S. Er zullen nog meer gratis world updates, simulatie updates, thema DLC bundels en vliegtuigen toegevoegd worden in de loop van de tijd.

Microsoft Flight Simulator is nu beschikbaar op Xbox Series X|S met Xbox Game Pass, Windows 10 met Xbox Game Pass voor pc en Steam.

OS: Goud voor Chinees synchroonduo

Bij het schoonspringen heeft het Chinese koppel Xie Siyi en Wang Zongyuan de olympische titel veroverd op het onderdeel 3-meterplank synchroon bij de mannen.

Na de eerste van in totaal zes sprongen nam het Chinese duo de leiding en hun voorsprong van toen 30 punten was niet meer te overbruggen door de concurrentie. Uiteindelijk wonnen Wang en Xie met een puntentotaal van 467,82.

Het zilver ging naar de Amerikanen Capobianco en Hixon met een totaal van 444,36, brons was voor de Duitsers Hausding en Rudiger met 404,73.

OS: Biles doet niet mee aan meerkampfinale om mentale redenen

De Amerikaanse turnkampioene Simone Biles (24) komt niet in actie op de individuele meerkampfinale. Nadat de turnlegende zich gisteren al vanwege mentale problemen terugtrok uit de teamfinale in Tokio bevestigde de Amerikaanse turnbond vandaag dat Biles ook de individuele finale van donderdag laat schieten.

In een kort persbericht geeft de Amerikaanse turnbond meer tekst en uitleg bij het terugtrekken van Biles, de titelverdedigster in de allroundcompetitie. "Na verdere medische evaluatie heeft Simone Biles beslist om niet deel te nemen aan de allroundfinale van morgen", lezen we. "We steunen deze beslissing volledig en en juichen haar moed toe om prioriteit te geven aan haar mentale welzijn. Haar moed laat nog maar eens zien waarom ze een rolmodel is voor zo veel mensen."

Voorlopig staat ze nog wel ingeschreven voor de individuele toestelfinales. We zullen later horen of ze daar wel of niet aan gaat meedoen. Jade Carey, negende in de kwalificaties en derde Amerikaanse zal Biles vervangen in de meerkampfinale. 

OS: Zeiler Heiner boekt progressie

Zeiler Nicholas Heiner is na de tweede dag in de Finn-klasse naar de zesde plaats gestegen. De Nederlander werd tiende in de derde race en kwam als tweede over de meet in de vierde race.

De Turk Alican Kaynar, die gisteren de eerste twee races won, behield de leiding ondanks de zesde en dertiende plek vandaag. Titelhouder en vijfvoudig wereldkampioen Giles Scott herstelde zich van de slechte eerste dag door vandaag beide races te winnen. Hij staat nu vierde in het klassement.

Bart Lambriex en Pim van Vugt zakten een plek in de 49er-klasse. Ze werden derde in de derde en zevende in de vierde race. In het klassement staan ze nu vierde.

OS: Badloe terug aan de leiding

Op het water heeft Kiran Badloe de koppositie weer heroverd in de RS:X-klasse. In de zevende race werd Badloe tweede, vierde in de achtste en de Nederlander won de negende race.

Badloe heeft nu acht punten voorsprong op Mattia Camboni. De Fransman Thomas Goyard bezet op twaalf punten achterstand plek drie.

Badloe ging aanvankelijk na zes races aan de leiding maandag, maar na een klacht van concurrent Cambonio werd zijn uitslag in de vijfde race geschrapt en zakte hij naar de derde plaats.

In de RS:X klasse zijn nog drie races en de medalrace te gaan.

OS: Boksster Fontijn naar kwartfinales

Boksster Nouchka Fontijn heeft haar eerste wedstrijd in Tokio gewonnen. In de klasse tot 75 kilogram was de 33-jarige Nederlandse de Poolse Elzbieta Wojcik na drie rondes de baas.

Fontijn, die vijf jaar geleden in Rio zilver pakte, verloor de eerste ronde en won de tweede van de nummer acht van de wereld. Ze nam in de derde ronde direct het initiatief en Fontijn kwam goed door met een aantal rake klappen waardoor de Poolse geen kans meer had.

In de kwartfinale moet Fontijn het zaterdag opnemen tegen de Canadese Tammara Thibeault.

OS: Boogschutter Broeksma bij laatste 32, maar daar uitgeschakeld, vd Berg ook

Gijs Broeksma heeft zijn eerste partij op het individuele toernooi van de boogschutters bij de Olympische Spelen gewonnen. Hij kwam 4-0 achter in setpunten door twee verloren sets, maar won de resterende drie sets.

In de eerste twee sets kwam het niet vanzelf. De eerste set was van beide kanten goed, de Fransman Chirault won uiteindelijk met 28-27 doordat hij 1 pijl in de 10 kreeg. In de tweede set schoot Broeksma zwak, mede door een pijl die slechts 7 punten opleverde kwam hij over 3 pijlen tot een score van 24, onvoldoende om de Fransman te bedreigen. De sets daarna kwam het beter op gang bij Broeksma, een zwakke set van de Fransman met slechts 24 punten werd makkelijk binnengehaald, en de set daarna was nog beter: Broeksma schoot een perfecte set met 3x10. De laatste set moest dus de beslissing gaan opleveren, en die kwam dan ook: Broeksma bleef degelijke pijlen schieten en kwam op een redelijk totaal van 27, maar de Fransman schoot met zijn eerste twee pijlen een 9 en een 7 en was dus uitgeschakeld.

Over enkele minuten mag Broeksma proberen bij de laatste 16 te komen, de strijd om de medailles tussen de top 16 is dan over een paar dagen.

Update 06:51

Beter dan de beste 32 zat er voor Broeksma niet in, hij kan naar huis. In een partij die geteisterd werd door veel wind verloor hij van de Japanner Furukawa na een shoot-off.

Opnieuw was de eerste set moeilijk. Furukawa schoot een 5, maar ook 2x een 10 en omdat Broeksma 3x in de 8 schoot ging de eerste set alsnog naar de Japanner. In de tweede set had Broeksma geluk dat het geen 4-0 werd, de Japanner schoot een 6 waar hij een 8 nodig had voor setwinst bij de laatste pijl. Hierdoor werd het toch 2-2. In de derde set ging het bij Broeksma op de laatste pijl mis in een gewonnen positie: een 7 zorgde ervoor dat het toch gelijk kon worden in die set.

De vierde set kon Broeksma opnieuw niet overtuigen en verloor hij vrij kansloos, waardoor het 5-3 werd. In de vijfde set schoot hij eindelijk echt goed: 29 punten, wat wel genoeg was om een shoot-off af te dwingen. Hier ging het echter alsnog mis: Broeksma schoot de beslissende pijl maar net in de 9, zijn Japanse tegenstander ruim in de 10. Hierdoor kan Broeksma naar huis, zijn Olympische Spelen zitten er op.

Update 07:52

Ook Sjef van den Berg heeft één ronde weten te winnen, maar ging er in de tweede ronde uit. Bij de Nederlander was het ook te wisselvallig. Hij versloeg de man die hem in 2016 nog van een finaleplaats beroofde, de Fransman Valladont. Het werd uiteindelijk 7-3 in sets, maar beide heren schoten niet een keer een set met een score hoger dan 26. De Fransman maakte echter een stuk meer fouten.

Hierdoor wachtte de Braziliaan D'Almeida, die een maatje te groot bleek. De Braziliaan liet een sterke vorm zien en won na setscores: 27-27, 29-26, 28-27, 26-24 duidelijk. Alleen Steve Wijler is nu nog aanwezig in het mannentoernooi.

OS: Na 25 jaar roeigoud voor Nederlandse mannen, ook dubbel zilver plus brons

Op de Olympische Spelen in Tokyo is de eerste van drie dagen vol finales in het roeien van start gegaan. Woensdag staan er zes finales op het programma op de Sea Forest Waterway, met in elke finale een sterke Nederlandse boot.

Dubbeltwee vrouwen
Roos de Jong en Lisa Scheenaard werden vooraf gezien als kanshebber op een medaille, vooral achter het zeer sterke Roemenië en Nieuw-Zeeland. Het jonge Roemeense duo Ancuta Bodnar/Simona Radis was een forse maat te groot voor iedereen en roeide overtuigend naar olympisch goud. Brooke Donoghue en Hannah Osborne waren in de Nieuw-Zeelandse boot best of the rest en pakten zilver, hoewel ze opgejaagd werden door één boot: De Jong en Scheenaard maakten zich los van de rest en pakte achter de twee topfavorieten het brons, de eerste Nederlandse roeimedaille in Tokyo.

Dubbeltwee mannen
Twee jaar geleden waren Melvin Twellaar en Stefan Broenink nog geen duo, nu werden ze gezien als kanshebber in een op papier open finale, met China, Frankrijk en ook Nederland als voornaamste favorieten. Twellaar en Broenink streden inderdaad met Frankrijk en China en pakten in de tweede helft de leiding. Hugo Boucheron en Matthieu Androdias kwamen in de laatste paar honderd meter langszij en in een zinderende strijd sprintte het Franse duo naar het goud, nét voor de zilveren Nederlanders. Op dik drie seconden ging het brons naar de Chinese wereldkampioenen Liu Zhiyu en Zhang Liang.

Vier-zonder vrouwen
Met Elisabeth Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester was Nederland samen met de Australische boot toch wel de favoriet, zeker nadat de Amerikaanse boot de finale niet haalde. Lucy Stephan, Rosemary Popa, Jessica Morrison en Annabelle Mcintyre - op Stephan na een geheel andere boot dan de ploeg die wereldkampioen werd - roeiden de Australische boot naar de leiding, maar in een zinderende sprint kwam Nederland bíjna langszij. Het lukte net niet en op 0,34 seconden van Australië pakte het Nederlandse kwartet het zilver, ruim voor de bronzen Ierse boot.

Vier-zonder mannen
Met Jan van der Bij, Boudewijn Roell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema was dit de eerste finale waarin Nederland hoogstens een outsider was wat de medailles betreft, de favorietenrol was vooral voor Groot-Brittannië en Australië - Italië moest in de uren voor de finale een roeier vervangen wegens een positieve COVID-19-test. Nederland kwam er niet verrassend niet echt aan te pas, Alexander Purnell, Spencer Turrin, Jack Hargreaves en Alexander Hill roeiden overtuigend naar Australisch goud. Het zilver ging naar Roemenië, voor de zich knap herpakte Italianen. Daar kwam wel wat hulp bij: de Britse boot was op weg naar een medaille, maar ging in de slotfase volledig de mist in en vaarde bijna tegen de Italianen aan, waardoor Italië ze voorbij kon. Nederland eindigde als zesde.

Dubbelvier mannen
Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers waren vooraf de favorieten om het goud te pakken, maar al snel leek het fout te gaan: Metsemakers had een probleem en moest zelfs even stoppen met roeien, maar Nederland herstelde zich bijzonder knap. Al snel werden Australië en Groot-Brittannië gepasseerd en in de snelste tijd ooit roeide Nederland naar het eerste Nederlandse mannenroeigoud in 25 jaar. De Britten moesten genoegen nemen met zilver, nét voor Australië, terwijl Polen er net naast greep.

Dubbelvier vrouwen
Laila Youssifou, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers waren samen met Duitsland op papier de voornaamste uitdagers van het in principe beduidend sterkere China. De Chinese wereldkampioenen namen een ruime leiding, Duitsland was met afstand de beste van de rest van het veld en Nederland werd na 1500 meter gepasseerd door Polen en Australië. De ploeg zakte weg naar de laatste plek, China pakte overtuigend het goud, voor Polen en Australië: bij Duitsland ging het in de slotfase he-le-maal fout, de ploeg werd na een blunder slechts vijfde.

Lichte dubbeltwee vrouwen
Marieke Keijser en olympisch kampioene Ilse Paulis behoren tot de favorieten voor goud, maar in de halve finales was een plek bij de eerste drie voldoende. Dat leverde geen problemen op: Nederland leek het relatief rustig aan te doen in de slotfase en finishte als derde, achter de Britse en Franse boten.

Twee-zonder mannen
Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek waren mogelijke outsiders, maar veel meer ook niet. Meer zat er ook niet in, want in de halve finales eindigden ze na een instorting in de laatste paar honderd meter als vierde, waar een plek bij de eerste drie nodig was om de finale te bereiken.

FOK! Wat een weer: hier en daar een bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De zon schijnt vandaag af en toe en in de loop van de ochtend leeft de buiigheid vooral in het westen en noorden op. In het noorden is er een kans op onweer. In de rest van het land komt vanochtend slechts lokaal een bui voor, maar neemt de kans op een bui in de middag en avond eveneens toe. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 19°C op de Wadden tot ca. 22°C in het zuidoosten. De wind wordt zuidwestelijk en landinwaarts overwegend matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft, later krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Komende nacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af en hebben vooral het noorden, midden en westen nog met enkele buien te maken. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. De zuidwestelijke wind is boven land meest matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, 6 Bft, mogelijk hard, 7 Bft.

Donderdag overdag zijn er flinke perioden met zon, vooral in het noorden en westen. Met name landinwaarts komen enkele lichte buien voor. De middagtemperatuur is ca. 21°C. Er staat een enigszins vlagerige west- tot zuidwestenwind. Boven land is de wind matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig, 6 Bft, in het Waddengebied af en toe hard, 7 Bft. (Bron: KNMI)

Zonsopkomst in Haps (Foto: Charged)
Zonsopkomst in Haps (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

OS: Amerikaanse dubbelslag, maar verder ook tegenvallend in zwemfinales

Yui Ohashi heeft na de 400 meter wisselslag ook de 200 meter wisselslag op haar naam geschreven. De Japanse zwemster wist in een eindsprint de Amerikaanse dames Alex Walsh en Kate Douglass te verslaan, die tevreden moesten zijn met zilver en brons, wat toch wat tegenvallend was voor de Amerikanen.

Naast de finales werden er ook halve finales gezwommen. De vierde sessie van de avond was de 200 meter vlinderslag voor vrouwen. Een heel spannende sessie was het niet door het matige deelnemersveld, wat ervoor zorgde dat iedereen die de series zwom ook de helve finale mocht zwemmen.

Daarna was het een sessie voor de mensen met goed zitvlees, want eerst kwam de 1500 meter vrije slag voor vrouwen, opgevolgd door de 4x200 vrije slag voor de mannen. Bij de vrouwen was Katie Ledecky uiteraard de snelste over 1500 meter., de hele wedstrijd lag ze ruim voor op de rest. Achter haar startte haar landgenote Erica Sullivan rustig aan, maar kwam er goed doorheen, zodat de VS op 1 en 2 eindigden. Sarah Köhler werd derde.

De 4x200 vrije slagestafette was spannender, de Britten en Amerikanen maakten er de eerste 400 meter een gelijk opgaande show van. De derde zwemmer was Zach Apple, die eerder deze sessie al de finale op de 100m miste, en nu hier ook kapot ging op de 200 meter. De Amerikanen kwamen hierna niet meer in de buurt en de Britten wonnen uiteindelijk ruim. De VS haalde zelfs niet eens een medaille, zij moesten het Russische team van het ROC en Australië voor laten gaan.

OS: Revanche voor Van Vleuten met prachtige gouden medaille in tijdrit, brons Van der Breggen

Annemiek van Vleuten heeft olympisch goud veroverd in het tijdrijden. De Nederlandse was in de tijdrit over 22,1 kilometer duidelijk te sterk voor haar concurrentes en won met een kleine minuut voorsprong. Anna van der Breggen pakte met brons nog een medaille voor Nederland.

Na de teleurstellende wegrace bij de vrouwen, waar was gerekend op goud, konden de Nederlandse dames revanche nemen in de tijdrit. Al bij het eerste tussenpunt was duidelijk dat Van Vleuten de snelste onderweg was en gedurende de tijdrit liep ze alleen maar uit. Van der Breggen moest genoegen nemen met een bronzen medaille. De wereldkampioene in dit onderdeel gaf meer dan een minuut toe op Van Vleuten. Het zilver was voor de Zwitserse Marlen Reusser.

Voor Van Vleuten een prachtige manier om de Olympische Spelen af te sluiten. Op de OS van 2016 kwam ze hard ten val en zag haar kansen in rook opgaan. In de wegrit van afgelopen Spelen dacht ze even dat ze goud won, maar dankzij slechte communicatie wist ze niet dat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer nog vooraan reed.

OS: Nederlandse hockeysters zeker van kwartfinales na ruime zege tegen Zuid-Afrika

De Nederlandse hockeysters hebben ook hun derde groepswedstrijd op de Olympische Spelen gewonnen. Tegen Zuid-Afrika met 5-0 en door de zege is Oranje nu zeker van de kwartfinales.

Nederland had weinig moeite met de Zuid-Afrikaanse hockeysters, maar bij de rust was het maar 1-0 dankzij Frederique Matla die in de zestiende minuut de score opende voor Oranje na goed voorbereidend werk van Lidewij Welten.

Na rust nam de ploeg van bondscoach Alyson Annan wel afstand van Zuid-Afrika. Na een aantal gemiste strafcorners maakte Matla haar tweede treffer. De 3-0 kwam op naam van Marloes Ketels. In het slotkwart liepen de Nederlandse hockeysters nog uit naar 5-0 dankzij doelpunten van Felice Albers en Maria Verschoor.

OS: Kamminga naar finale 200 meter schoolslag

Arno Kamminga heeft een tweede individuele zwemfinale bereikt tijdens het Olympisch zwemtoernooi in Tokio. Kamminga won zijn race op de 200 meter schoolslag in een tijd van 2.07.99, de snelste tijd in zijn halve finale. Daardoor is hij sowieso geplaatst.

De finale is komende nacht. Kamminga kan daar op gaan voor zijn tweede medaille, maar het veld zit een stuk dichter bij elkaar dan op de 100 meter schoolslag.

OS: Favorieten Titmus en Milak eerste gouddelvers zwembad

Ariarne Titmus heeft de eerste finale van de zwemnacht in Tokyo gewonnen. De grote favoriete won de race in een Olympisch Record. De Hong Kongse Siobhan Haughey lag na 100 meter voor, maar in de derde baan kwam Titmus al opzetten. Haughey kon de aanval niet afslaan, maar was wel de beste van de rest van het veld. Katie Ledecky werd verwacht in een tweestrijd met Titmus, maar lukte het niet om hier de medaille te pakken. Ze wist Penny Oleksiak net niet meer terug te halen en zo pakte de Canadese het brons.

Voor de eerste finales mochten de mannen eerst de halve finales op het koningsnummer zwemmen. De 100 meter vrij werd door Caeleb Dressel in 47.23 afgelegd, maar de erg wisselvallige Kliment Kolsenikov was vandaag snel met 47.11 en mag zo morgen in baan 4 zwemmen. Daarachter zat het dicht bij elkaar, waardoor bijvoorbeeld Zach Apple de finale moest missen.

Het tweede goud van de nacht was voor Krzystof Milak. Dit was geen verrassing, hij kan vaak een slordige drie seconden rapper dan de rest van het veld. Chad Le Clos en Federico Burdisso probeerden het nog, maar de Afrikaan en de Italiaan konden na 100 meter toch echt niet meer mee. De Japanner Honda had het in de eerste 100 meter rustig aan gedaan en gooide daarna pas de motor aan, met zijn goede eindsprint werd hij tweede. Achter Honda kon Burdisso nog de derde plaats halen.

OS: Turnsters VS na afhaken Biles verslagen door Russische ploeg

Het turnen op de Olympische Spelen in Tokyo is voor de Amerikaanse vrouwen wat de landenwedstrijd betreft uitgelopen op een klein drama. De ploeg was de grote favoriet voor het goud, maar werd verslagen door de Russische ploeg.

Superster Simone Biles begon met een voor haar doen slechte sprong, waarbij ze niet lekker terecht kwam. Vervolgens was een opvallend beeld te zien: Biles leek er de brui aan te geven en dat was inderdaad het geval. Dé Amerikaanse superster van de Spelen, in Rio goed voor vier keer goud, bleek mentaal bepaald niet goed in haar vel te zitten en wilde - zonder haar hoofd er goed bij te hebben - geen blessures riskeren, dus stopte ze er mee.

Zonder Biles moesten Jordan Chiles, Sunisa Lee en Grace McCallum het opnemen tegen Rusland, wat - vooral door matige Russische optredens - op de balk prima ging. Aan de brug met ongelijke leggers, veruit het sterkste toestel van Rusland, lieten ze wat punten liggen, maar vooral op vloer ging het fout.

Chiles ging bij één van haar sprongseries onderuit en verloor zo veel punten, terwijl de Russinnen nergens grote fouten maakten. Lilia Akhaimova, Viktoria Listunova, Angelina Melnikova en Vladislava Urazova turnden het goud vervolgens binnen, de VS moest genoegen nemen met zilver - hoewel eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het maar de vraag is of een sterke vloeroefening van Biles genoeg was geweest voor goud, ze had dan ook op balk goed moeten scoren.

De strijd om brons was eveneens spannend en werd gewonnen door Groot-Brittannië, met Alice Kinsella, Amelie Morgan en de jonge tweeling Jennifer en Jessica Gadirova. Italië, Japan en Frankrijk grepen allemaal net naast de medailles, China stelde hevig teleur met de zevende plek en België werd achtste.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.