Canada: leger helpt de bosbranden door hittegolf en blikseminslagen te bestrijden

Een ongekende hittegolf en vele blikseminslagen zorgden voor vele bosbranden in Canada. Gisteren waren er nog minstens 184 branden in British Columbia. Nu schiet het leger te hulp.

De provincie British Columbia krijgt nu luchtsteun van het leger in de strijd tegen de bosbranden in het westen van Canada. Zoals minister van Openbare Veiligheid, Bill Blair, op de onlinedienst Twitter schreef, geeft de regering gehoor aan een verzoek van de provinciale overheid. Volgens zijn ministerie gaat de luchtmacht nu twee weken lang het transport van hulpdiensten en materieel naar de bosbrandgebieden ondersteunen en ook helpen bij eventuele evacuaties.

350 soldaten springen bij
Minister van Defensie Harjit Sajjan had vrijdag al een operatiecentrum in Edmonton aangekondigd. De 350 militairen moeten de hulpdiensten logistiek ondersteunen in de strijd tegen de bosbranden.

Gisteren woedden er volgens de provinciale autoriteiten nog zeker 184 bosbranden in British Columbia. 41 van deze branden braken pas in de afgelopen twee dagen uit - blikseminslagen na een ongekende hittegolf waren vaak de oorzaak.

Place Lytton bijna volledig verwoest - twee doden
Vooral de stad Lytton, zo'n 250 kilometer ten noordoosten van Vancouver, werd zwaar getroffen. Het 250 inwoners tellende dorp werd bijna volledig verwoest door de vlammen, zeker twee mensen kwamen hierbij om het leven.

Dorpsbewoner Jeff Chapman had dagen geleden op CBC gemeld dat zijn ouders waren omgekomen bij een ongeluk toen een elektriciteitspaal op hun huis in Lytton neerstortte. De autoriteiten bevestigden hun dood pas zaterdagavond nadat onderzoekers het uitgebrande dorp konden betreden. Voor de brand was in Lytton een landelijk hitterecord van 49,6 graden Celsius gemeten.