FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 juli 2021

Mallorca: zwaar mishandelde Nederlander (27) overleden

Een 27-jarige Nederlander die afgelopen woensdagnacht volgens de Spaanse politie zonder reden tegen het hoofd werd getrapt door een groep van 9 Nederlanders, is overleden. Lees meer hierover bij de Gelderlander.

De 9 verdachten ( tussen 18 en 20 jaar) huurden met een groep van totaal van 13 Nederlanders een villa in de omgeving van S’Arenal, dé badplaats van Mallorca waar veel Nederlandse jongeren elke zomer op vakantie gaan. In de nacht van dinsdag op woensdag ging de groep, volgens de Spaanse politieverslagen, het nachtleven in om heibel te zoeken. Nadat de kroegen om 2.00 uur 's nachts sloten viel de groep Nederlanders uit het niets ander uitgaanspubliek aan. 

Daaronder was ook een groepje van 5 landgenoten. Zij zaten nietsvermoedend op een laag muurtje toen de 9 verdachten de aanval  op hen openden. 3 van de belaagde Nederlanders raakten licht gewond, een 4e was tijdelijk buiten bewustzijn en het 5e slachtoffer, een 27-jarige jongeman had ernstig hoofdletsel opgelopen door de schoppen tegen zijn hoofd. Een ambulance heeft hem in kritieke toestand naar het Son Espases ziekenhuis gebracht. Hij heeft vier dagen op de IC doorgebracht, waar hij voor zijn leven heeft gevochten, en is vandaag rond 12.00 uur overleden.

De Groep Moordzaken van de Nationale Politie heeft de negen toeristen geïdentificeerd die de aanslag hebben gepleegd aan de hand van onderzoek met foto's van camerabeelden. De agenten kwamen erachter dat acht van de groep Nederlanders het eiland een dag vroeger dan gepland hadden verlaten, blijkbaar waren ze zich bewust van de ernst van het door hen toegebrachte letsel aan de 27 jarige, en vermoedden ze dat de politie hen op het spoor was.

Slechts één van hen kon worden aangehouden, een 18-jarige jongen die vrijdagmiddag op het vliegveld werd onderschept, toen hij op het punt stond het vliegtuig naar Nederland te nemen . De jongeman werd gearresteerd op verdenking van poging tot moord. De Guardia Civil is begonnen met het opsporen en arresteren van de overige betrokkenen in Nederland land via Sirene, de internationale politieorganisatie van de Europese Unie. Het onderzoek gaat verder om te proberen de motieven van de verdachten te achterhalen die schijnbaar willekeurige aanvallen op anderen uitvoerden.

Schansspringseizoen van start met Poolse en Sloveense dubbelslag

Het is half juli geweest, het is nog twee nachten slapen tot de Olympische Zomerspelen beginnen...de hoogste tijd voor schansspringen dus. In het Poolse Wisla werd dit weekeinde het seizoen in de Zomer Grand Prix geopend, met zoals gewoonlijk een alleraardigst deelnemersveld.

Mannen
De thuisfans konden in de eerste wedstrijd juichen, dit keer waren ze gelukkig ook daadwerkelijk aanwezig: Jakub Wolny ging er met de overwinning vandoor, nadat hij in de finaleronde van de derde plek naar de winst sprong. De Oostenrijker Jan Hörl, leider na ronde één, werd verstoten naar de tweede plek, met Dawid Kubacki stond er nog een tweede Pool op het podium.

Kubacki en Hörl stonden er na de eerste ronde met enige afstand het beste voor, Wolny voerde de groep achtervolgers aan. Kubacki hield het vol en pakte de winst, Hörl stond zijn tweede plek ook niet meer af. Lanisek wipte langs de tegenvallende Wolny naar de laatste podiumplek, voor de Oostenrijker Markus Schiffner en de van plek zeventien komende Sloveen Tilen Bartol.

Vrouwen
In de eerste wedstrijd sprong de Sloveense Ursa Bogataj in ronde één naar de leiding. De omstandigheden waren lastig, maar ze hield het hoofd uitstekend koel met een sterke tweede sprong en pakte de winst, vlak voor de Japanse Sara Takanashi. Diens landgenote Nozomi Maruyama sprong naar plek drie door de Oostenrijkse Eva Pinkelnig te verslaan, de Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer werd achtste.

Ook in de tweede wedstrijd was Bogataj de beste. De Sloveense sprong in de eerste ronde opnieuw naar de leiding en verdedigde die opnieuw tegen Takanashi, die na haar landing nog even stevig onderuit ging, maar gelukkig wel in orde was. Kramer deed het dit keer beter en pakte de derde plek, ruim voor landgenote Pinkelnig.

Random Pics van de Dag #365

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Zwaar verziekte werksfeer bij handhavers Amsterdam

Bij de Amsterdamse handhaving is sprake van een verziekte en onveilige werksfeer. Veel buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) willen niet meer in de stad werken, enkele zijn al uit onvrede vertrokken. Onder het personeel is sprake van een angstcultuur, blijkt uit gesprekken die AT5 heeft gevoerd met boa's én uit vertrouwelijke documenten. Zo worden boa's in beoordelingsgesprekken afgerekend op het aantal geschreven bonnen, is het verzuim en verloop onder het personeel hoog en moeten op straat steeds meer politietaken worden uitgevoerd. Vakbond BOA-ACP herkent de problemen en heeft deze onder de aandacht gebracht bij de gemeentesecretaris, de hoogste ambtenaar op het stadhuis. Zo meldt AT5.

Op 22 februari van dit jaar rolt er uit de printer van boa’s werkzaam in het centrum Amsterdam versie 2.2 van het zwartboek. Het is een document waar de opsporingsambtenaren hun beklag doen over het reilen en zeilen van THOR Centrum. THOR staat voor Toezicht & Handhaving Openbare Ruimte en is bij de Amsterdammers vooral bekend vanwege de handhavers die actief zijn in de stad. De organisatie werd op 1 november 2019 opgericht en ontstond uit elf verschillende organisatie-onderdelen.

Het bijna veertig pagina’s tellende zwartboek, dat in handen is van AT5, geeft een inkijkje in ernstige interne problemen bij THOR. Waar het zwartboek alleen over het centrum gaat, bevestigen medewerkers in andere stadsdelen en vertrouwelijke documenten dat het een stadsbreed probleem is. Veel boa’s overwegen om te vertrekken uit Amsterdam, of hebben inmiddels al ontslag genomen.

Leidinggevenden worden betiteld als ‘macho’s’ die regelmatig hun stem verheffen, tot schreeuwpartijen aan toe. Boa’s ervaren deze manier van aansturen als ‘vernederend’, zo stellen zij in gesprekken.

De interne problemen hebben ook effect op de inzetbaarheid op straat. Onder het personeel is er namelijk sprake van een flink verloop, waardoor er zorgen zijn over de kwaliteit. Bij het flexibele team snelle interventies zijn sinds de oprichting van THOR 28 van de 84 boa’s vertrokken. De boa’s die wij spraken zeggen dat er regelmatig sprake is van onderbezetting, waardoor hun veiligheid op straat in het geding komt.

Verzuim
Ook stijgt het verzuim bij de handhaving de laatste jaren. In 2019 lag het op 7,6 procent, vorig jaar op 10,5 en dit jaar tot nu op 11,2, zo blijkt uit de stukken. Volgens boa’s zitten veel collega’s met een burn-out thuis. Dat zou komen door de handhaving van de coronamaatregelen, maar ook door de interne onveiligheid. "Het één versterkt het ander. Als er op de werkvloer geen angst heerste, dan weet ik zeker dat het verzuim lager zou liggen. Dat hoor ik ook van collega’s die nu ziek thuis zitten", zo stelt een boa. Meerdere collega’s bevestigen dit verhaal.

In mei 2020 overleed een handhaver van het team in Oost aan corona. De boa had aangegeven bang te zijn voor het virus, omdat hij als suiker- en maagpatiënt behoorde tot de risicogroep.

Uit vertrouwelijke berichten die AT5 in handen heeft gekregen, blijkt dat de overleden handhaver in de derde week van maart van zijn teamleider te horen kreeg dat hij buiten geen mondkapje mag dragen. Aan andere collega's vraagt hij om advies. "Zijn teamleider wilde niet luisteren", staat in een bericht.

Het verhaal wordt door collega’s bevestigd. Ook vertellen boa’s dat zorgen over de gezondheid door een bedrijfsarts niet serieus werden genomen. "Een collega moest met een brief van zijn behandelend arts aantonen dat wat hij vertelde, ook de waarheid was."

"Tegen het protocol in moest hij werken met een collega van een ander team. Ze werden beiden ziek waarna de boa uit Oost overleed. De Inspectie SZW heeft na telefonisch onderzoek bij zijn teamleider geconcludeerd dat deze niets fout heeft gedaan. Iedereen is diep geschokt door het optreden van de teamleider, het overlijden van een collega en het onderzoek inspectie SZW", zegt een boa.

Vertrouwen opgezegd
De problematiek bij de handhaving speelt al langer. Vorig jaar augustus werd het vertrouwen in de directie opgezegd. Sindsdien is het eerder verergerd, dan verbeterd, zo zeggen boa’s tegen AT5. "Ik wil hier zo snel mogelijk weg. Het maakt mij niet uit welke baan ik hierna krijg, zolang ik maar mijn vaste lasten kan betalen en zo snel mogelijk afscheid kan nemen van het uniform. Ik heb dit in de dertig jaar dat ik in dienst ben nog nooit meegemaakt. Het doet mij echt pijn."

Seksuele intimidatie
Uit vertrouwelijke documenten blijkt dat er grote onvrede heerst over hoe klachten worden opgepakt door leidinggevenden en directie. Zo staat in de correspondentie dat een pas aangenomen boa te maken heeft gehad met seksuele intimidatie. De vrouw zou zijn aangerand en heeft tegen vertrouwenspersonen gezegd hier geen zaak van te durven maken. De teamleider van deze vrouw zou hebben gezegd dat haar contract niet verlengd wordt, als ze melding maakt van hetgeen dat is voorgevallen.

Onder de boa’s heerst ook onvrede over de werkzaamheden die zij op straat moeten uitvoeren. Volgens de handhavers worden zij steeds vaker ingezet bij openbare orde-vraagstukken, terwijl die eigenlijk bij de politie zouden moeten liggen. "Binnen de top van THOR werken mensen met een verleden bij de politie, ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit met elkaar te maken heeft", stelt een bron. Onder andere de huidige directeur en de operationeel eindverantwoordelijke hebben een verleden in het ‘blauw’.

De handhavers maken zich grote zorgen over de taken die zij in de stad moeten uitvoeren: ze schuren steeds meer tegen de werkzaamheden van politie-agenten aan. Met grote risico’s, zo vertellen boa’s. Handhavers worden inmiddels ook ingezet om groepen jeugd in de stad, waarvan bij hen bekend is dat ze mogelijk wapens bij zich kunnen dragen, in te sluiten. "Het enige wat we hebben zijn transportboeien", zegt een boa. "Wij hebben als handhavers bewust gekozen om voor de leefbaarheid van de stad op te komen, en het openbare orde-vraagstuk bij de politie te laten."

Schreeuwende leidinggevende
Ook zouden boa’s die zich uitspreken tegen de leidinggevenden regelmatig de wind van voren krijgen. Zo stellen meerdere handhavers dat ze wel eens hun baas aanspreken op onderbezetting en dat ze zich daar onveilig over voelen. "Vervolgens worden we afgefikt omdat we onze zorgen uiten. We zagen beren op de weg, die er niet zouden zijn", zegt een boa. Zo zouden er in de dagen na de avondklokrellen op de Molukkenstraat in de avonduren in Oost onderbezetting zijn geweest, wat intern voor grote onrust zorgde onder het personeel. De leiding was niet gediend van de kritiek op de invulling van het rooster.

Het ontruimen van Somerlust vorig jaar, waar het toen volgens de geldende coronamaatregelen te druk was, heeft intern tot veel discussie geleid. "Het is een grensgebied van openbare orde en leefbaarheid. Onze bewapening is niet toereikend om grote groepen dronken mensen te verzoeken om weg te gaan. We mogen van geluk spreken dat dit goed is gegaan", zegt een boa.

Bonnenquotum
Boa’s worden afgerekend op hoeveel bonnen zij schrijven, terwijl naar de buitenwereld altijd wordt gecommuniceerd dat hiervan nooit sprake is. Uit vertrouwelijke notities blijkt dat handhavers tijdens hun beoordelingsgesprekken wel worden afgerekend op het aantal waarschuwingen en bonnen die worden uitgedeeld. Dertig waarschuwingen per maand, waarvan er vijftien (waarschuwing of boete) betrekking moeten hebben op de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en de Afvalstoffenverordening (ASV).

Boa’s worden door leidinggevenden tijdens functioneringsgesprekken beoordeeld op geschreven bonnen. "Tegen mij is gezegd dat de tijd van waarschuwen voorbij moet zijn, terwijl ik juist als professional mijn eigen afweging wil maken op straat. Ik schrijf nu bonnen uit die tegen mijn beroepseer ingaan, alleen maar omdat het van mijn leidinggevende moet." Op de begroting van THOR wordt standaard een bedrag van 1,4 miljoen euro meegenomen van inkomsten uit bonnen.

Medezeggenschap
De problemen bij THOR zitten zo diep, dat vorig jaar onderzoek is gedaan naar de samenwerking tussen de directie en de medezeggenschap. De medezeggenschap zei in de zomer van 2020 het vertrouwen op in de directeur. "Ogenschijnlijk is dit het grootste probleem; in feite is het een uitbarsting van een opgebouwde spanning, als een vulkaan die al langere tijd op springen stond", zo vatten de onderzoekers de problemen in een vertrouwelijk rapport samen.

In het rapport wordt geschreven over de onwerkbare situatie tussen de directie en de medezeggenschap. "Alles bij elkaar opgeteld hebben wij de indruk dat er - met verschillende percepties van tevredenheid - gepoogd is in gesprek te gaan, zonder dat het onderliggende verschil van inzicht is opgepakt."

Ook halen de onderzoekers in het rapport fel uit naar de medezeggenschap. Zij zouden onvoldoende kennis hebben over onder andere de Wet op de ondernemingsraden.

Inmiddels zouden er nog tientallen dossiers op de plank liggen waar de directie en de medezeggenschap niet uitkomen. Het gaat om onder andere de invulling van roosters, het bonnenquotum, de veiligheid op de werkvloer en de taken van de boa’s. Dat hierover geen duidelijkheid komt, zorgt voor nog meer onrust onder het personeel.

Dit artikel is gebaseerd op het zwartboek, gesprekken met medewerkers van de Toezicht & Handhaving Openbare Ruimte (THOR) en interne documenten en berichten. De medewerkers hebben alleen op basis van anonimiteit hun verhaal willen doen. Hun namen zijn bekend bij de redactie van AT5.

Reactie boabond
Richard Gerrits, voorzitter van de vakbond BOA-ACP, zegt op de hoogte te zijn van het zwartboek. "We maken ons grote zorgen over de situatie bij THOR. We herkennen de problemen en verhalen zoals beschreven in dit artikel", zegt Gerrits. De vakbond heeft het dossier neergelegd bij de gemeentesecretaris. "Er worden stappen gemaakt, maar het gaat te langzaam."

Dat handhavers worden afgerekend tijdens beoordelingsgesprekken op een bonnenquotum, moet wat betreft de vakbond zo snel mogelijk ongedaan gemaakt worden. Ook het feit dat boa’s steeds meer politietaken moeten uitvoeren, moet een halt worden toegeroepen. "Het is een onwenselijke situatie. Er moet echt goed gekeken worden naar de taken van de handhavers. Politietaken uitvoeren, zoals ontruimingen en insluitingen, met de uitrusting die de boa’s nu hebben, kan dat echt niet. Als de handhavers meer politietaken gaan krijgen, dan moeten ze ook daarvoor opgeleid worden en de uitrusting gaan krijgen."

Reactie gemeente
In een uitgebreide reactie zegt de gemeente dat er op basis van het zwartboek verschillende acties zijn ondernomen. Zo zijn de beschreven incidenten in het document onderzocht. Het verloop onder personeel wordt bevestigd, maar "sinds de vorming van THOR, is de afgelopen 1,5 jaar is de vaste bezetting niet afgenomen, maar gegroeid met in totaal 103 fte." Wel verlieten dit jaar al 30 fte (full time equivalent-gelijk aan uren van full time medewerker) THOR.

Over de onderbezetting zegt de gemeente: "Er zijn nog vacatures, maar het aantal daarvan is sterk afgenomen en zal naar verwachting verder afnemen. De vraag naar handhaving lijkt in onze drukke stad nagenoeg oneindig." Ook de hoge verzuimcijfers worden bevestigd, maar: "De laatste twee maanden is er sprake van een lichte daling van het verzuim." Het percentage zat in juni net onder de tien.

Het overlijden van een boa in Oost heeft bij THOR "van hoog tot laag tot verdriet geleid", zegt een woordvoerder. "Voor alle medewerkers waarover de bedrijfsarts geadviseerd heeft dat er sprake was van een verhoogd risico is onmiddellijk vervangend werk geregeld."

De melding van seksuele intimidatie bevestigt de gemeente. "Over de details daarvan kunnen wij verder geen mededeling doen in verband met de privacy. Integriteitsmeldingen nemen we zeer serieus."

Dat boa’s zich zorgen maken over machtsmisbruik door leidinggevenden en dat zij ongewenst gedrag niet durven te melden, is bekend bij de top van THOR. "De directie en management THOR voelen zich verantwoordelijk voor een integere en veilige organisatie. Wij stimuleren het melden van misstanden. Daar waar er sprake is van een melding of het vermoeden van het voorkomen van machtsmisbruik wordt altijd een onderzoek ingesteld."

Ook de ongerustheid over het steeds vaker moeten uitvoeren van openbare orde-vraagstukken kent de gemeente. "Er is een enkele maal sprake geweest van een grijs gebied in de feitelijke taakuitoefening. Regel is dat wanneer handhavers van mening zijn dat de feitelijke taakuitvoering te zeer raakt aan het herstellen van de openbare orde en veiligheid, hun leidinggevende kan besluiten de handhavingstaken in dat gebied te beëindigen. In de praktijk gebeurde dit het afgelopen jaren enkele malen."

Het verhaal over het insluiten van jongeren met wapens wordt ontkend. "THOR treedt op tegen overlastgevende jeugd, maar niet indien vooraf bekend is dat zij mogelijk wapens dragen. Bij een indicatie van wapens treedt alleen de politie op."

De ontruiming van Somerlust wordt ‘niet uniek’ genoemd. "Wanneer de sfeer omslaat en het bijdragen aan leefbaarheid overgaat in openbare orde problematiek worden de handhavers teruggetrokken en voltooide de politie de taak", aldus de gemeente.

Ook is er geen sprake van een bonnenquotum, zegt de gemeente. "Het schrijven van bonnen wordt tijdens functionerings- en beoordelingsgesprekken besproken, maar het oordeel zal afhangen van het gehele functioneren van de handhaver en dus onder meer van de vraag hoe de handhaver handhaaft; dus van het verhaal, de verklaring of context waarin de handhaver zich bevond."

Verder stelt de gemeente dat er niet nog 'tientallen dossiers' op de plank blijven liggen door de slechte relatie met de medezeggenschap. "Een aantal van de vele dossiers zijn nog niet afgehandeld. Dit staat los van de relatie van de directie met medezeggenschap. De afgelopen 15 maanden lag de prioriteit bij het zo adequaat mogelijk bestrijden van de coronacrisis waar THOR een grote en belangrijke rol in heeft gespeeld. We kunnen niet alles tegelijk en wat we doen, proberen we met elkaar zo goed mogelijk te doen."

Golfer Morikawa verovert op The Open tweede majortitel

Golfer Collin Morikawa heeft voor de tweede keer in zijn carrière een majortoernooi gewonnen. Nadat de Amerikaan vorig jaar de sterkste was de PGA Championship, won hij zondag The Open.

De 24-jarige Morikawa begon als tweede aan de slotdag. Hij moest één slag goedmaken op de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen, de leider na dag drie. Hij ging op de laatste dag rond in 66 slagen (vier onder par) en kwam uit op een totaalscore van 265 (-15). Daarmee hield Morikawa zijn landgenoot en drievoudig majorwinnaar Jordan Spieth twee slagen voor.

Oosthuizen, die drie dagen aan de leiding ging, kwam door matige slotronde van 71 slagen op een totaal van 269 slagen, goed voor een derde plek. Die hij moest delen met de Spanjaard Jon Rahm. Oosthuizen, de kampioen van 2010, eindigde voor de derde keer op rij dit jaar op het podium van een major. Eerder werd hij zowel op het PGA Championship als de US Open tweede.

Joost Luiten deed deze editie ook weer mee aan het prestigieuze toernooi, maar de Nederlander haalde door een teleurstellende start de cut niet en moest na de tweede ronde naar huis. The Open is de vierde en laatste major van het jaar. Hideki Matsuyama won de Masters, Phil Mickelson het PGA Championship en Jon Rahm schreef vorige maand de US Open op zijn naam.

Darter Humphries stunt met zege op Wade; debutant Rydz verslaat Durrant

Darter Luke Humphries met een mooie 10-3 overwinning op James Wade voor de eerste verrassing gezorgd op de World Matchplay. Voor Humphries wacht een duel met Krzysztof Ratajski bij de laatste zestien.

De talentvolle Engelsman nam hiermee revanche voor de verloren finale op de UK Open tegen Wade. Vooral scorend was Humphries de betere darter. Bij de eerste pauze stond het 4-1 en dat was verdubbeld bij de tweede pauze. Wade pakte daarna nog één leg met een 84 finish, alvorens Humphries de overwinning veiligstelde met een 14-darter in de dertiende leg.

Ratajski opende de zondagmiddag in Blackpool. De Pool won met 10-4 van Brendan Dolan. Rob Cross heeft zich ten koste van Ross Smith geplaatst voor de tweede ronde. Het werd 10-8.  Tot slot was er nog een debutant die won Callan Rydz. De Engelsman was met 10-6 te sterk voor Glen Durrant. 

2021 World Matchplay - uitslagen Zondagmiddag
Krzysztof Ratajski 10-4 Brendan Dolan
Glen Durrant 6-10 Callan Rydz
Rob Cross 10-8 Ross Smith
James Wade 6-10 Luke Humphries

Avondsessie - vanaf 20.30 uur
Joe Cullen v Chris Dobey
Michael Smith v Ryan Searle
Peter Wright v Danny Noppert
Jose de Sousa v Gabriel Clemens

FOK! Wat een weer: Warm

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is zonnig, maar vanavond en vannacht drijven in het noorden enkele wolkenvelden vanaf zee binnen. In de zuidelijke helft van het land kan vannacht een mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. De noordwestelijke wind is matig en neemt later vanavond af naar zwak. In het zuiden wordt de wind noordoost.

Morgen overdag zijn er eerst wolkenvelden, deze lossen in de loop van de dag gedeeltelijk op en dan zijn er vooral in het zuiden flinke zonnige perioden. In de middag is er in het zuidoosten een kleine kans op een enkele bui. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 19°C op de Wadden tot 24°C in het zuidwesten. De wind neemt overdag toe naar matig en komt uit noordelijke richtingen. (Bron: KNMI)

IJmuiden (Foto: FOK!)
IJmuiden (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Pogacar wint Tour de France, ritwinst op slotdag naar Van Aert

De slotetappe in de Tour de France is gewonnen door Wout van Aert. De Belgisch kampioen versloeg in een sprint op de Champs-Élysées zijn landgenoot Jasper Philipsen. Mark Cavendish de beste sprinter deze Tour moest genoegen nemen met een derde plaats. De eindwinst ging naar Tadej Pogacar, die voor de tweede maal in zijn carriere de Ronde van Frankrijk wist te winnen.

Na de nodige plichtplegingen onderweg gedaan was met de nodige foto's en de felicitaties voor Tadej Pogacar kon er in de laatste vijftig kilometer gekoerst worden op de Champs-Élysées. Verschillende renners probeerde het onderweg, maar de sprintersploegen van Mark Cavendish en Jasper Philipsen hielden alles samen. In de traditionele sprint op de Champs-Élysées werd Wout van Aert perfect gebracht door zijn Nederlandse teamgenoot Mike Teunissen, waarna de Belgische kampioen het met overtuiging afmaakte. Voor Van Aert was het zijn derde ritzege. Eerder won hij de etappe met de Mont Ventoux en zaterdag won nog de tijdrit.

Tadej Pogacar kwam midden in het peloton met een grote lach over de streep en viel in de armen van zijn ploeggenoten. De 22-jarige Sloveen wint voor de tweede keer in zijn jonge carrière de Tour de France.

F1: Uitslag Grand Prix van Groot-BrittanniŰ

Lewis Hamilton heeft de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De Brit tikte in de eerste ronde titelrivaal Max Verstappen uit de race en profiteerde hier optimaal van. Charles Leclerc bekroonde een goede dag voor Ferrari met een tweede plek, voor Valtteri Bottas.

Verstappen begon op Silverstone vanaf poleposition, maar het was Hamilton die iets beter weg was. De beide kemphanen vochten in de eerste ronde een stevig gevecht uit, waarbij Verstappen in eerste instantie voor lag. Op het eerste rechte stuk zette Hamilton de Mercedes er naast, maar Verstappen remde dieper in en bleef zodoende voor. Richting Copse Corner deed Hamilton een derde poging om Verstappen te passeren en kwam gedeeltelijk naast de bolide van de Nederlander uit, waarbij Hamilton de binnenkant van de bocht niet haalde. De Brit raakte Verstappen die hierdoor hard de baan uitvloog en de hard bandenstapels raakte. Na de enorme klapper moest Verstappen naar het medisch centrum voor checks, zijn auto was volledig afgeschreven.

Een rode vlag volgde waarbij Charles Leclerc bij de herstart vanaf de eerste plek vertrok. De Monegask behield de leiding voor Hamilton, Norris en Bottas. Sebastian Vettel spinde in het achterveld en kon achteraan aansluiten. Sergio Perez moest achteraan starten, maar lag na enkele ronden al op plek dertien en zette de opmars naar voren in.

Ondertussen kreeg Hamilton te horen dat hij voor de aanrijding met Verstappen tien seconden straf heeft gekregen. Deze moest hij bij zijn eerste stop inlossen. Voor hem reed na zeventien ronden nog altijd Leclerc die wel motorische problemen met zijn Ferrari kende. Toch liep de Monegask langzaam maar zeker uit op Hamilton.

Na 27 ronden kwam Hamilton binnen voor zijn stop en straf. De Brit viel terug tot plek vijf achter Norris die op zijn beurt door een slechte stop Bottas aan zich voorbij zag gaan. Hierdoor lagen de Ferrari's op de eerste twee plekken tot Carlos Sainz binnen werd gehaald. De band linksvoor ging er niet goed op, waardoor de Spanjaard tien kostbare seconden inleverde. Leclerc volgde snel daarna, maar die stop verliep vlekkeloos, waardoor de Monegask leidde voor Bottas, Norris en Hamilton.

Leclerc had een ruime voorsprong op Bottas en Hamilton, maar laatstgenoemde wist het tempo op te voeren en Bottas liet hem na een teamorder voorbij. Het gat met Leclerc zag zijn voorsprong langzaam maar zeker verdwijnen en twee ronden voor het einde plaatste Hamilton zijn aanval. Dit gebeurde opnieuw bij Copse en hij liet Leclerc er wederom zeer weinig ruimte. De Monegask ging te wijd, waardoor Hamilton de eerste plek overnam en na 52 ronden zegevierde, voor Leclerc en Bottas. Norris eindigde als vierde, voor Daniel Ricciardo, Sainz, Fernando Alonso, Lance Stroll, Esteban Ocon en Yuki Tsunoda.

COVID-19: 10.247 positief getesten en 1 dode, totaal 1.798.570 en 17.776

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 10.247 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.798.570 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 42 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 235 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 2 patiënten opgenomen, er liggen nu 76 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er is sinds de vorige update 1 patiënt overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.773 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

BelgiŰ maakt de balans op na de verwoestende overstromingen

Na de zware overstromingen in Oost-België wordt stilaan de volledige omvang van de overstromingsramp duidelijk. Het aantal bevestigde dodelijke slachtoffers staat nu op 27. Het nationale crisiscentrum van het land maakte bekend dat er nog steeds meer dan 100 mensen worden vermist. Premier Alexander De Croo en EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bezochten de getroffen gebieden waar de schoonmaakwerkzaamheden inmiddels begonnen.

In de Luikse wijk Angleur werd zaterdagavond minstens één ander lichaam geborgen. De autoriteiten hebben echter geen nieuwe informatie over vermiste personen verstrekt. Een woordvoerder van het Belgische crisiscentrum zei dat het te moeilijk was om mensen te bereiken door stroomstoringen en storingen in het telefoonnetwerk.

Na dagen van hevige regen zijn vanaf donderdag de dichtbevolkte valleien van de Maasstreek ondergelopen. Toen de regen op zaterdag afnam, lieten de terugtrekkende watermassa's een beeld achter van de vernietiging in ongeveer 120 Belgische gemeenschappen. Talloze huizen in Angleur stonden onder water en minstens twee mensen stierven. Gedeukte auto's, waarvan sommige tussen muren waren geklemd, getuigden van het geweld van de watermassa's.

"Er is nog steeds geen elektriciteit"
Bewoners stapelden doorweekte meubels op de trottoirs, pompten het resterende water uit de kelders en verwijderden plassen water op de begane grond. "Ik weet niet wanneer ik mijn salon kan heropenen", zei de kapper John Theunis. De winkel van de 33-jarige stond vol water. "Er is nog steeds geen elektriciteit en ik kan alles weggooien."

Premier De Croo en von der Leyen bezochten zaterdag voor het eerst de gemeente Rochefort in de provincie Namen. Ook bezochten ze Pepinster in de provincie Luik. Alleen al daar stierven ongeveer een dozijn mensen in het water. "Het is een ramp, een tsunami", zei burgemeester Philippe Godin.

De Croo en von der Leyen spraken met getroffen bewoners, hulpverleners en lokale autoriteiten. In de middag stond ook een bezoek aan Eupen, de hoofdstad van het Duitstalige deel van het land, en Maaseik in Vlaanderen op het programma. De Croo heeft dinsdag een nationale rouwdag uitgeroepen.

Verschoor 4e in hoofdrace Formule 2, Zhou wint

De hoofdrace van de Formule 2 op het circuit van Silverstone heeft voor Richard Verschoor weer een uitstekend resultaat opgeleverd. De Nederlander van het eveneens Nederlandse MP Motorsport reed op het klassieke Britse circuit naar de vierde plek.

De poleposition was voor kampioenschapsleider Oscar Piastri, naast Zhou Guanyu. Richard Verschoor, winnaar van race twee op zaterdag, stond op een uitstekende derde plek en had Dan Ticktum naast zich, met Theo Pourchaire en Felipe Drugovich op de derde rij en Bent Viscaal op plek zeventien.

Verschoor leverde zijn positie bij de start in aan Ticktum en kon de Brit ondanks een goede poging niet terugpakken, terwijl Zhou de leiding overpakte van Piastri. Ticktum was na een dikke handvol ronden de eerste van de voorste mannen die zijn stop kwam maken, Piastri en Zhou volgden even later en wisselden van positie, waarbij Ticktum zich tussen hen in nestelde.

Verschoor stopte na twaalf ronden vanaf de leidende positie en kwam weer op de virtuele vierde plek terecht, achter Zhou, Ticktum en Piastri. Zhou reed zonder grote bedreiging naar de overwinning, Ticktum werd tweede en Piastri wist zijn derde plek in de slotronden met hand en tand - maar succesvol - te verdedigen tegen Verschoor. Viscaal finishte als veertiende.

Tour: Etappe 21 - Cavendish voor de historie?

De Tour de France zit er zo goed als op. Tadej Pogacar wint na een uiterst dominant stukje wielrennen in de afgelopen drie weken, Jonas Vingegaard stunt met plek twee en Richard Carapaz wordt derde. Vandaag nog één rit, de champagne kan opengetrokken worden, tenzij je bij een sprintersploeg rijdt.

We gaan van start in Chatou, waar rustig koers gezet wordt richting de binnenstad van Parijs. Daar volgt het bekende verhaal: ronde na ronde door de stad, met het zenuwcentrum van de ronde natuurlijk op de Champs-Élysées. Geen uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier dit keer, maar dat mag de pret niet drukken, het rondje Parijs is niet bepaald nieuw.

Mark Cavendish kan zijn 35e etappezege in de Tour gaan pakken en na zijn miraculeuze wederopstanding dit jaar zou dat een stuk historie zijn: hij kwam eerder deze Tour op gelijke hoogte met Eddy Merckx en kan de legende dus passeren. Even na vier uur gaan we van start, rond een uur of zeven verwachten we de finish.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

Zondvloed treft ook Oostenrijk, overstroming sleurt auto’s en hekwerken mee

Ook Oostenrijk heeft te maken met wateroverlast door extreem weer. Ongekend zware regenval maakte van een beek een woest kolkende stroom, die delen van de binnenstad van Hallein overspoelde. Reddingswerkers gebruikten boten en vrachtwagens om inwoners te redden die door het snel wassende water als ratten in de val zaten opgesloten in hun huizen. Volgens de brandweer waren er aan het einde van zaterdagavond geen meldingen van vermisten, gewonden of doden. Volgens de autoriteiten is het waterpeil inmiddels gezakt. Lees meer hierover bij de Stentor. 

Het nutteloze feitje van de dag: Fryslan Boppe

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Streektalen en dialecten hebben nog een altijd een belangrijke plek in Nederland en in provincies als Friesland helemaal. Want wist je dat 40 procent van de Friezen thuis voornamelijk Fries spreekt, zo zocht het CBS uit.

Virgil van Dijk haalt uit naar journalist vanwege anti-Van Gaal-verhaal: ‘Schaam je!’

Virgil van Dijk heeft op Twitter hard uitgehaald naar een Engelse journalist. Die had geschreven dat de aanvoerder van het Nederlands elftal niet zit te wachten op Louis van Gaal als bondscoach, maar dat klopt volgens Van Dijk niet. Lees verder bij de Stentor.

Datalek testbedrijf: iedereen kon valse toegangsbewijzen in app Coronacheck krijgen

Een bedrijf dat coronatesten uitvoert is afgesloten van het systeem met de app CoronaCheck, vanwege een lek in de database van het bedrijf. Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid, na berichtgeving van RTL Nieuws. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het bedrijf, Testcoronanu, gezegd dat het meteen moet stoppen met het testen. Lees verder bij de Stentor.

Radar: 88% is voor identificatieplicht online

Volgens consumentenprogramma Radar zou maar liefst 88% van hun testpanel het een goed idee vinden als iedereen zich vóór het plaatsen van reacties op internet bij de website in kwestie verplicht zou moeten identificeren.

Een meerderheid daarvan vindt het voldoende als je persoonlijke gegevens alléén bij het platform zelf bekend zijn en je echte naam niet bij je reactie zou staan, maar 39% vindt zelfs dát een uitstekend idee.

Eerder dit jaar spraken Sigrid Kaag en Gordon zich uit tegen anonieme online reacties. 

Nu weten we wat het testpanel van AvroTros ervan vindt, maar wat vinden de daadwerkelijke internetters? Onze eigen poll vind je hier.

George Floyd gecanceld door bliksemstraal

Een schilderwerkje op een muurtje dat het hoofd van, het inmiddels wereldberuchte boefje en Black Lives Matter boegbeeld, George Floyd weergaf zonder politieknie, is weggezapt door een bliksemstraal. Dit gebeurde in het Amerikaanse Toledo, weet Nieuws Nieuws te melden.

Het muurtje hoorde bij de Mugshots Bar. Deze bar is verder ongedeerd gebleven omdat slechts de buitenmuur werd vernietigd door de donderstraal.

EvacuÚs Limburg krijgen later vandaag duidelijkheid

Bewoners in de gemeenten Leudal, Roermond, Beesel, Peel en Maas, Venlo, Venray en Bergen die gisteren werden geëvacueerd krijgen later vandaag te horen of en wanneer zij weer naar huis mogen. 

Momenteel worden er dijkinspecties gehouden. Op grond van die gegevens zal de veiligheidsregio met de betrokken gemeenten gaan overleggen over terugkeer van de bewoners. 

Kelders
Bewoners die wel al terug mogen worden aangeraden om niet hun ondergelopen kelders leeg te pompen. Als men dit doet voor het hoge water is verdwenen bestaat de kans dat er grote schade ontstaat door de waterdruk van buiten de woning.

Valkenburg
Alle woningen in Valkenburg hebben weer elektriciteit. Dit door afgelopen nacht geplaatste noodstroomvoorzieningen. Vandaag gaat het werk aan de gasleidingen verder. De verwachting is dat die werkzaamheden morgen klaar zijn.

Geluk bij een ongeluk

FOK! Wat een weer: zonnig en droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Mogge!

Het is natuurlijk een vreemd gezicht voor veel mensen na al dat sombere weer en de gebeurtenissen elders dat het gisteren op veel plekken gewoon een stralende dag was met prima temperaturen. Het kwik liep op naar 22 graden op Terschelling tot ruim 25 graden in het zuiden des lands Alleen in de vroege ochtend waren er nog een paar wolken, maar voor de rest was het zonnig.

Ook vandaag is het grotendeels zonnig, maar een heel zwak front bereikt in de loop van de middag het noorden. Dan verschijnen er daar enkele wolkenvelden. Het blijft wel droog. Opnieuw een aangename dag met vergelijkbare temperaturen als vandaag. Tussen de 22 en 25 graden. Dit alles bij een matige noordwestelijke wind.

Ook in de nieuwe week is er ruimte voor de zon, maar er lijkt wel wat meer bewolking vanaf de Noordzee te worden aangevoerd. Het zogenaamde stratus-spook. Zeker in de kustgebieden kan het dan wat somberder zijn. Elders breekt ook de zon af en toe door. Het wordt wel even wat minder warm met maxima tussen de 19 en 21 graden.

Neerslag lijkt er pas volgend weekend te gaan komen, en mogelijk zijn dat weer onweersbuien, want dan lopen ook de temperaturen weer op. Gelukkig is dat nog ver weg.

Fijne zondag!  

vorige week in Anna Paulowna, toen er nog wel blauwe lucht was te zien (Foto: Pukeko)
Vorige week in Anna Paulowna, toen er nog wel blauwe lucht was te zien (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Van der Voort, Van Duijvenbode en Wattimena direct uitgeschakeld op World Matchplay

Vincent van der Voort is er zaterdag niet in geslaagd de tweede ronde van de World Matchplay te bereiken. De Nederlander verloor in het Engelse Blackpool nipt van Dave Chisnall. Het werd 10-8.

Tot 3-3 ging het gelijk op, maar daarna liep Van der Voort steeds achter de feiten aan. De Engelsman deed The Dutch Destroyer vervolgens pijn met een 161-finish en kwam 5-3 voor. Op 6-7 brak Van der Voort terug en kwam op gelijke hoogte. Van der Voort verloor op 8-8 voor de vierde keer in de wedstrijd zijn eigen leg, waarna Chizzy het karwei afmaakte door tops uit te gooien.

Naast Van der Voort wordt Nederland vertegenwoordigd door Michael van Gerwen, Dirk van Duijvenbode, Danny Noppert en Jermaine Wattimena. Wattimena is de vervanger van Mensur Suljovic, die om "medische redenen" niet naar Engeland is afgereisd. Van Duijvenbode speelt zaterdagavond in de eerste ronde tegen Jonny Clayton en Wattimena treft wereldkampioen Gerwyn Price.

De World Matchplay keert dit jaar terug in Blackpool, nadat het PDC-toernooi vorig jaar vanwege de coronapandemie achter gesloten deuren in Milton Keynes werd afgewerkt. De Belg Dimitri Van Den Bergh verdedigt zijn titel.

Update 22.35 uur

Dirk van Duijvenbode heeft zijn debuut op de World Matchplay niet kunnen bekronen met een overwinning. Aubergenius verloor met 10-7 van Jonny Clayton. Het duurde even voordat Van Duijvenbode in de wedstrijd wist te komen. Hij gooide nog wel 164 uit, maar stond wel 2-3 achter bij de eerste route. Van Duijvenbode kwam op stoom, maar verzuimde de voorsprong te makken. Op 5-4 miste de Nederlander twee kansen op 6-4 en daardoor werd het 5-5.

Na de tweede pauze trok Clayton meteen een gaatje door met drie goede legs uit te lopen naar 8-5. Van Duijvenbode kwam terug tot 8-7, maar daarna maakte Clayton het af met achttiendarter en een veertiendarter.

Update 7.10 uur

Gerwyn Price heeft zich ten koste van Jermaine Wattimena geplaatst voor de tweede ronde. Het duel eindigde in een gemakkelijke 10-4 overwinning voor de Welshman. Voor Wattimena was het al een cadeautje dat hij überhaupt aan dit toernooi mocht deelnemen. De Gelderlander moest invliegen nadat Mensur Suljovic zich vanwege medische redenen had afgemeld. 

Wattimena gooide 85 gemiddeld, tegenover ruim 96 voor Price. De Nederlander kwam nog wel op een 2-0 voor, maar ging als nog met een achterstand de eerste pauze in. Met een 132-finish kwam Price op 6-4. Price had nog wel 26 pijlen nodig om op 7-4 te komen, maar met een slotakkoord van twee twaalfdarters was de partij snel afgelopen. 

Eerste ronde World Matchplay

Dave Chisnall 10-8 Vincent van der Voort
Jonny Clayton 10-7 Dirk van Duijvenbode
Gerwyn Price 10-4 Jermaine Wattimena
Dimitri Van den Bergh 10-5 Devon Petersen

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.