FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 juli 2021

Random Pics van de Dag #364

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Kwart 15-plussers spreekt thuis dialect of andere taal dan Nederlands

Ongeveer een kwart van de 15-plussers gebruikt thuis het meest een andere voertaal dan het Nederlands. Daarbij kan het gaan om een dialect, om een regionale taal als Fries, Limburgs en Nedersaksisch, of om een andere taal, zoals Engels, Pools of Turks. Het gebruik van regionale talen en dialecten verschilt per regio, maar ook opleiding en leeftijd zijn van invloed. Dit blijkt uit cijfers van het CBS-onderzoek Sociale samenhang en welzijn, dat in 2019 onder ruim 7,5 duizend personen is uitgevoerd.

Het is de eerste keer sinds 1998 dat over dit onderwerp een nationaal onderzoek is gehouden dat is gebaseerd op een representatieve steekproef. De deelnemers gaven antwoord op de vraag: ‘Welke taal of welk dialect wordt bij u thuis het meest gesproken?’. Daarbij konden ze kiezen uit een lijst met 111 talen en dialecten. Bovendien konden ze een taal of dialect toevoegen als die niet op de lijst voorkwamen. In totaal werden 149 talen en dialecten vermeld. De uitgebreide resultaten zijn gepubliceerd als artikel in de reeks Statistische Trends: Talen en dialecten in Nederland – Wat spreken we thuis en wat schrijven we op sociale media?.

1 op de 10 spreekt regionale taal
Ruim 10 procent van de 15-plussers spreekt thuis een van de drie door de overheid erkende regionale talen: Fries (2 procent), Nedersaksisch (5 procent) of Limburgs (ruim 3 procent). Het Nedersaksisch komt vooral voor in Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen. Een dialect wordt door ruim 5 procent van de 15-plussers in Nederland thuis het meest gesproken en een andere taal, zoals Turks, Engels of Marokkaans/Berbers, door ruim 8 procent. In totaal is bij bijna een kwart van de 15-plussers de voertaal thuis geen Nederlands, maar een dialect, een regionale taal of een andere taal.

Regionale verschillen
Provincies verschillen sterk in de taal of dialect die thuis het meest gesproken wordt, waarbij dialecten en talen zich uiteraard niet aan de provinciegrenzen houden. Het Nederlands is het vaakst de voertaal in de provincie Utrecht en het minst vaak in Limburg, waar net iets minder dan de helft in het Nederlands communiceert. Van de Friezen spreekt 40 procent thuis voornamelijk Fries, van de Limburgers 48 procent Limburgs. Het Nedersaksisch wordt door 31 procent in Drenthe, door 26 procent in Groningen en door 24 procent in Overijssel thuis gebezigd. In Zeeland en Noord-Brabant wordt thuis relatief vaak gecommuniceerd in een dialect dat niet behoort tot een van de regionale talen. In Flevoland, Noord- en Zuid-Holland wordt met ruim 10 procent thuis het vaakst voornamelijk een andere taal, zoals Engels, Turks, Marokkaans/Arabisch en Pools gesproken. In Drenthe is dit met 3 procent het minst het geval.

Meest gesproken taal thuis ( 15 jaar of ouder) Bron: CBS
Meest gesproken taal thuis ( 15 jaar of ouder) Bron: CBS

Hoe hoger de opleiding, hoe minder dialect
Het gebruik van dialect als voertaal thuis neemt af naarmate de opleiding hoger is. Bij een andere taal komt het thuisgebruik zowel bij de laagst (18 procent) als de hoogst opgeleiden (11 procent) meer voor. Bij de eerste groep gaat het dan hoofdzakelijk om talen als Pools, Turks, Chinees/Mandarijn en Marokkaans/Berbers, bij de tweede groep om Engels.

Bij de regionale talen is er een verschil tussen Nedersaksisch enerzijds en Fries en Limburgs anderzijds in de relatie tussen taalgebruik en opleidingsniveau. Terwijl het Nedersaksisch aanzienlijk minder thuis wordt gebruikt naarmate het opleidingsniveau hoger is, is dat verschil bij Fries en Limburgs veel geringer.

Meest gesproken taal thuis ( 15 jaar of ouder) naar opleidingsniveau Bron: CBS
Meest gesproken taal thuis ( 15 jaar of ouder) naar opleidingsniveau Bron: CBS

Fries en Limburgs ook vaak op andere plekken
Ook bij het gebruik buiten de eigen kring wijkt het Nedersaksisch af van het Fries en Limburgs. Wie thuis Fries of Limburgs gebruikt, doet dat vaak ook op andere plekken. Een meerderheid geeft aan de ‘thuistaal’ ook te spreken op het werk of op school en bij officiële instanties, zoals het gemeente- of ziekenhuis, in winkels en de horeca, en met buren of vrienden. Het gebruik van het Nedersaksisch buitenshuis is beduidend geringer. Vooral bij officiële instanties wordt maar zelden deze regionale taal gebruikt.

Voorkeurstaal niet Nederlands, zowel thuis als op andere plekken (15 jaar of ouder) Bron: CBS
Voorkeurstaal niet Nederlands, zowel thuis als op andere plekken (15 jaar of ouder) Bron: CBS

Aantal GGD's te druk voor testen van reizigers voor vakantie

Zes regionale GGD’en doen tot en met maandag geen testen van reizigers. Het lab Eurofins heeft te weinig tijd om alle testen te verwerken en daardoor is het niet mogelijk om vakantiegangers binnen 30 uur uitsluitsel te geven.

Het gaat om de regio’s Friesland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Groningen, Drenthe en IJsselland. Mensen die daar wonen en een test nodig hebben om op vakantie te kunnen gaan, kunnen online of via 0800-5005 een nieuwe afspraak maken. Het kan zijn dat ze dan naar een andere regio moeten voor een test, of bij een commerciële aanbieder getest zullen worden.

Noodweer Duitsland: 106 doden door overstromingen en aardverschuivingen

Meer dan honderd doden, nog veel vermisten - politici en experts verwachten dat het aantal slachtoffers zal stijgen. Terwijl het water op veel plaatsen langzaam terugloopt, blijft de situatie bij de dammen in Noordrhein-Westfalen kritiek.

De overstromingen en aardverschuivingen in West-Duitsland, die zijn veroorzaakt door hevige regenval, hebben tot nu toe het leven gekost aan minstens 106 mensen. Naarmate het bergingswerk vordert, stijgt het aantal doden.

De minister-president van Rheinland-Pfalz Malu Dreyer (SPD) en premier Armin Laschet (CDU) van Noordrhein-Westfalen spraken hun bezorgdheid uit dat het aantal slachtoffers verder zou toenemen. Het ligt al ruim boven het aantal doden bij de zogenaamde honderdjarige overstromingen van de Elbe en de Donau in 2013. Toen kwamen er 21 mensen om het leven.

Zeker 63 doden in Rheinland-Pfalz
Volgens Dreyer heeft de ramp talloze mensen zwaar getraumatiseerd. "Het verdriet wordt steeds groter omdat we elk uur opnieuw slecht nieuws krijgen", zei ze in Mainz. Veel bewoners worden nog vermist.

De situatie in Sinzig, waar twaalf bewoners van een instelling voor gehandicapten zijn verdronken, is bijzonder tragisch. "Het is echt, echt verschrikkelijk als je je bedenkt dat zoveel mensen zijn omgekomen in een slaapzaal", zei Dreyer. Volgens de SWR stond donderdagnacht de begane grond van de instelling voor gehandicaptenzorg binnen enkele minuten volledig onder water. De zorgmedewerkers konden de bewoners niet meer in veiligheid brengen.

De reddings- en opruimwerkzaamheden gaan door in de overstroomde gebieden. Minister van Binnenlandse Zaken Roger Lewentz (SPD) meldde dat men regelmatig lijken vindt nadat het water uit kelders wordt afgevoerd of weggepompt. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Rheinland-Pfaltz sprak 's middags over zeker 63 doden die al geborgen waren.

Alleen al in het district Ahrweiler in het noorden van Rheinland-Pfatz worden er nog meer dan 1.300 mensen vermist. Door slecht functionerende telefoonverbindingen is het moeilijk om een goed overzicht van de situatie te krijgen. Volgens een politiewoordvoerder van Koblenz mag worden aangenomen dat een aantal mensen meerdere keren als vermist zijn opgegeven.

NRW: 'Overstromingsramp van historische proporties'
Premier Armin Laschet (CDU) van Noordrhein-Westfalen sprak op de tweede dag na de zware regenval van een "overstroming van historische proporties". Alleen al in zijn staat hebben minstens 43 mensen het leven verloren. Hij bedankte alle reddingswerkers. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van Noordrhein-Westfalen, Herbert Reul, zijn er 25 steden en districten in de deelstaat getroffen door de overstromingen. Er worden zo'n 19.000 medewerkers ingezet, onder meer van de brandweer en THW.

Volgens politie-informatie zijn er 59 mensen vermist in de regio Keulen.

In Erftstadt-Blessem, ten zuidwesten van Keulen, hebben vandaag enorme aardverschuivingen geleid tot een dramatische situatie. Volgens de laatste informatie zijn drie huizen en een deel van het historische kasteel ingestort. Delen van de A1 werden weggespoeld door de Erft die buiten haar oevers trad. De autoriteiten verwachtten doden te vinden tijdens de reddingswerkzaamheden. 

"We gaan uit van meerdere doden, maar weten het nog niet", aldus Reul. Er zijn geen doden in het oostelijke deel van het dorp, dat tot nu toe is doorzocht, en iedereen die daar woont, is veilig. "Maar dat is nog niet de hele stad." De verantwoordelijke districtsbeheerder van het Rhein-Erft-district, Frank Rock, zei op de televisiezender ntv dat 50 mensen met behulp van boten zijn gered. Het water kwam razendsnel. Tijd om de mensen te waarschuwen was er nauwelijks.

Volgens persbureau dpa zijn delen van de geblokkeerde Autobahn 1 bij het dorp in de Erft gevallen. Zo brak ongeveer 40 meter van de vluchtstrook in verschillende stukken af en viel in de rivier. Er waren geen voertuigen op de secties. Het ministerie van Defensie heeft vanwege de noodsituatie in de regio een militair rampenalarm geactiveerd.

Nog onzekerheid over de stuwdammen
Er is ook nog een dreigend gevaar van het doorbreken van stuwdammen in Noordrijn-Westfalen. Sommige dreigden te overstromen of door te breken. Sinds middernacht stroomt het water gecontroleerd de Rurtalstuwdam binnen, die de rivier in de regio Aken en het district Düren afdamt. Deze stuwdam dreigde plaatsen zoals Düren of Jülich te laten overstromen. De Steinbachstuwdam bij Euskirchen dreigt ook door te breken. De snelweg A61 is sinds donderdag in het gebied afgesloten.

Tegelijkertijd worden er op sommige plaatsen dalende waterstanden waargenomen.

Overstromingen verwacht in Baden-Württemberg
Deskundigen waarschuwen nu echter voor stijgende waterstanden verder naar het zuiden: er in opnieuw noodweer in Baden-Württemberg. In sommige regio's zijn de wegen opnieuw afgesloten, in de Allgäu stond een woonwijk onder water. De Duitse Meteorologische Dienst heeft al gewaarschuwd voor snel stijgend water, vooral in kleinere wateren in het zuidwesten.

Federale overheid wil hulppakket samenstellen
De federale regering wil binnen enkele dagen uitgebreide financiële hulp voor de slachtoffers van de overstromingen voorbereiden. "Mijn kantoor is net het concept hiervoor aan het ontwikkelen met de bondskanselier en de federale minister van Financiën Olaf Scholz", zei federaal minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) tegen "Spiegel". "Als het kan, moet het woensdag naar het kabinet."

Details wil hij niet vrijgeven voordat er een duidelijk beeld is van de omvang van de schade. "Maar je kunt ervan uitgaan dat het een uitgebreid steunpakket wordt", aldus Seehofer. Tijdens de zogenaamde overstroming van de eeuw, die in 2013 acht deelstaten trof, heeft de federale overheid een hulpfonds voor overstromingen opgericht ter waarde van acht miljard euro.

Rheinland-Pfalz verstrekte al 50 miljoen euro als kortetermijnsteun om schade aan wegen, bruggen en andere constructies te herstellen. NRW-premier Laschet kondigde een meerfasenhulpprogramma aan voor de slachtoffers van de overstromingsramp in zijn staat. De tot nu toe beschikbare middelen voor noodhulp bij hevige regenval zouden "bij lange na niet toereikend zijn".

Burgemeester en politie op scherp rondom Indiëherdenking

De Haagse burgemeester en de politie staan op scherp rondom aankomende Indiëherdenking. “De veiligheidsrisico’s rondom de Indiëherdenking en de aanloop daarnaartoe hebben de volle aandacht van de politie. Ook van mijzelf”, aldus burgemeester Jan van Zanen.

Vorig jaar nog wisten (pro-)Indonesische activisten, ondanks waarschuwingen voor een op handen zijne vernieling, toch toe te slaan. De laffe aanslag zorgde voor een schokgolf binnen Indisch Nederland en de roep om het monument permanent te beveiligen. Twee moties daarover van Groep de Mos/Hart voor Den Haag konden opmerkelijk genoeg alleen rekenen op steun van de Haagse Partij voor de Vrijheid (PVV). Tegenstanders van permanente camerabewaking in de raad geven aan vooral praktische bezwaren te hebben. Volgens D66 en VVD zou het bovendien aan de veiligheidsdiensten moeten worden gelaten welke extra maatregelen bij het monument getroffen worden. Volgens Van Zanen is er “op dit moment (…) geen aanleiding voor permanent of flexibel cameratoezicht”.

Toch willen de politie en de burgemeester een herhaling van vorig jaar koste wat koste voorkomen. “We blijven – de politie doet dat – de situatie monitoren en er zullen opnieuw maatregelen worden getroffen als de situatie daar om vraagt, maar ik kan u niet zeggen – en ik ga u ook niet zeggen – welke maatregelen dat zijn”, aldus Van Zanen. Meerdere bronnen laten weten dat de politie en de Haagse burgervader momenteel op scherp staan. Volgens Van Zanen zou de gemeenteraad wel wat meer vertrouwen in hem mogen hebben. “Nou heb ik verdorie vorige week een petitie in ontvangst genomen – of een tijdje geleden – ook rond dit thema, we hebben er schriftelijke vragen over gehad en nou weer een motie. dat is wel héél veel. Daarmee is het onderwerp niet niet-belangrijk, maar zo maken we het wel heel druk voor elkaar”, aldus de burgemeester.

Dijk Meerssen provisorisch gedicht, evacuatie blijft van kracht

In de gemeente Meerssen is een dijk langs het Julianakanaal doorgebroken. Dit gebeurde bij het buurtschap Voulwames. Omwonenden worden verzocht het gebied met spoed te verlaten. 

De veiligheidsregio Zuid-Limburg is bezig om het gebied wat ontruimd moet worden in kaart te brengen. De veiligheidsregio adviseerde bewoners van de buurt Westbroek en Oostbroek, in dezelfde gemeente, eerder vandaag al om hun woningen te verlaten en een veilge plek te zoeken. 

Update 14.00 uur:
Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft zojuist het volgende bericht naar buiten gebracht:

Dijkdoorbraak Julianakanaal, inwoners Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) moeten naar een hogere verdieping.
Er is een dijkdoorbraak in het Julianakanaal. Inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) moeten zo snel mogelijk ramen en deuren sluiten en naar een veilige verdieping gaan in huis. Er is geen tijd meer om de woning te verlaten.

Door de dijkdoorbraak komt dit gebied onder water te staan. Dit is ook de reden dat de sirenes momenteel afgaan.


Update 14.14 uur:

Het getroffen gebied (beeld: VRZL)
Het getroffen gebied (beeld: VRZL)

Update 14.50 uur:
Nieuw bericht vanuit de veiligheidsregio.

Groot gat in dijk Julianakanaal, inwoners Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) moeten het gebied verlaten
Er is een gat in de dijk van het Julianakanaal. Verlaat direct je woning en breng jezelf in veiligheid. Hierdoor komen Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) op zéér korte termijn onder water te staan.

Dit is ook de reden dat de sirenes momenteel afgaan.

-Sluit gas en elektriciteit af. Het water kan zorgen voor brand of kortsluiting. Door het gas en elektriciteit alvast af te sluiten, voorkom je dat.
-Draai de hoofdkraan van het water dicht.
-Verlaat zo snel mogelijk uw woning.

Update 17:45 uur:
De veiligheidsregio heeft op de calamiteitenzender L1 Radio bekend gemaakt dat de dijk provisorisch gedicht is. Het gevaar voor het gebied is nog niet geweken. De evacuatie blijft dus voorlopig van kracht. 

Deathloop waarschijnlijk pas in september 2022 naar Xbox

Deathloop, de nieuwe actiegame van Dishonored-ontwikkelaar Arkane Studios, blijft een PlayStation 5-exclusive tot minimaal 14 september 2022. Dat is te zien in een recente gameplay trailer die Sony uitbracht.

De game verschijnt op 14 september voor PS5, dus een jaar lang exclusiviteit voor Sony's console. Het opmerkelijke aan deze situatie is dat Arkane Studios onderdeel is van Bethesda Studios, wat recent gekocht is door Microsoft. Desondanks was Deathloop al geruime tijd in ontwikkeling voordat die deal werd gesloten.

Tweede ritzege Mohoric in Tour

atej Mohoric heeft zijn tweede ritzege deze Tour de France gepakt. De Sloveense renner van Bahrain won de negentiende etappe over 207 kilometer van Mourenx naar Libourne door solo over de meet te komen. Tadej Pogacar behield het geel.

Er ontstond een kopgroep van Franck Bonnamour, Matej Mohoric, Julien Bernard, Jonas Rutsch, Georg Zimmermann en Simon Clarke die alle zegen kregen. In het peloton vonden in de beginfase twee valpartijen plaats maar iedereen kon weer verder. De maximale voorsprong was vier minuten en liep daarna terug.Een groep van 14 man met daarbij Mike Teunissen ging in de tegenaanval, en sloten zich uiteindelijk aan. De voorsprong op het peloton liep vervolgens weer op. 65 kilometer voor de meet was het verschil bijna acht minuten. Het verschil liep nog op tot boven de twaalf minuten en daarna bleef het aardig stabiel.

Het werd wel onrustig in de kopgroep. Verschillende renners probeerden te demarreren. Hierdoor moesten er renners lossen en bleven er nog maar tien man over onder wie Teunissen. Het was Mohoric die een demarrage plaatste en een gat sloeg. Hij pakte al gauw een voorsprong van 30 seconden. Op elf kilometer van de streep was het 41 seconden. De Sloveen trapte flink door terwijl er alleen maar gerommel was waardoor het verschil opliep naar een minuut vier kilometer voor de finish terwijl het peloton op 18 minuten van Mohoric reed. De voorsprong van Mohoric kwam niet meer in gevaar en hij kwam dan net als tijdens zijn eerste ritzege deze Tour solo over finish. Het peloton kwam ruim twintig minuten daarna over de meet.

Berghuis is bijna Ajacied; clubs zijn akkoord

Ajax heeft op hoofdlijnen overeenstemming bereikt met Feyenoord en Steven Berghuis over de transfer van de speler. Die laten de Amsterdammers weten via de clubkanalen. Het gaat er alleen om dat nog aan sommige voorwaarden voldaan moeten, waaronder de medische keuring. 

Als aan de voorwaarden wordt voldaan, tekent Berghuis op korte termijn een contract bij Ajax met een looptijd van vier seizoenen, tot en met 30 juni 2025. Berghuis werd op 19 december 1991 geboren in Apeldoorn. De international stond bij de Rotterdammers nog tot en met medio 2022 onder contract. Eerder kwam de vleugelspeler, die zijn jeugdopleiding genoot bij Go Ahead Eagles, respectievelijk uit voor FC Twente, VVV-Venlo, AZ en het Engelse Watford.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars: "Steven is een belangrijke Nederlandse speler, hij heeft de afgelopen jaren stappen gezet en is als gevolg daarvan ook international geworden. De mogelijkheid diende zich aan om hem over te nemen en wij denken hem goed te kunnen gebruiken."

"De laatste seizoenen van Ajax laten zien dat we ontzettend veel wedstrijden spelen, dus het is belangrijk dat we alle posities goed bezet hebben. We halen met hem een creatieve aanvaller in huis met een hoog rendement, zijn cijfers spreken voor zich. Samen met de andere technische mensen bij Ajax denk ik dat er nog rek in zit. Wij denken dat hij bij ons een nog betere speler kan worden. Dat mag hij vanaf deze zomer laten zien."

Berghuis: "Ik ben 29 jaar en het was bekend dat ik graag nog een stap wilde maken. Belangrijk daarbij is dat ik mezelf sportief verder wil ontwikkelen. Bij het maken van de keuze voor mijn nieuwe club was ik naast mijn ontwikkeling als voetballer erg op zoek naar de combinatie van spelen om prijzen, spelen in de UEFA Champions League en in beeld blijven bij Oranje. Bij Ajax denk ik dat dit allemaal samenvalt."

Tetris Effect: Connected komt in augustus naar PS4, pc en Oculus Quest

Tetris Effect: Connected, de gratis uitbreiding op de populaire Tetris-game uit 2018, komt op 18 augustus naar PS4, pc en Oculus Quest. De uitbreiding, die door een exclusiviteits-deal al sinds november vorig jaar beschikbaar is voor Xbox-platformen, voegt allerlei multiplayer-modi toe aan de game. Tetris Effect: Connected ondersteunt vanaf 18 augustus ook cross-platform multiplayer.

Spelers kunnen het in deze uitbreiding samen opnemen tegen de computer, maar ook klassieke modi tegen elkaar splen zoals Zone Battle en 1v1 Score Attack. De originele Tetris Effect komt verder ook op 18 augustus uit voor Steam. De game was eerder exclusief voor de Epic Games Store.

Resident Evil Re:Verse is uitgesteld naar 2022

Resident Evil Re:Verse, de multiplayer-game die gratis bij Resident Evil Village krijgt, is wederom uitgesteld. Het zou eigenlijk tegelijk met Village uitkomen, maar het werd naar de zomer verplaatst. Capcom heeft nu bekendgemaakt dat de game nog meer tijd nodig heeft en daardoor is het spel nu uitgesteld naar 2022.

In Resident Evil Re:Verse kun je als allerlei bekende personages uit de serie spelen. Je neemt het in deze PvPvE game zowel tegen de computer als tegen andere spelers op. De game blijft ook in 2022 gratis voor eigenaren van Village.

Rode Kruis opent hulplijn voor mensen in nood in rampgebied Limburg

Het Rode Kruis stelt zijn hulplijn open voor mensen in het rampgebied in Limburg. Iedereen die hand- en spandiensten nodig heeft, kan contact opnemen met het nummer 070-4455 888. Vrijwilligers staan samen met het burgerhulpnetwerk Ready2Help van het Rode Kruis stand-by om mensen in het overstromingsgebied in Limburg te helpen. Er wordt hulp aangeboden bij het opruimen, maar ook bij het vullen van zandzakken en het bieden van een luisterend oor.

De hulplijn staat vanaf 16.00 uur open voor zowel individuele burgers als gemeenten die hulp nodig hebben bij de nasleep van de overstroming, of zich voorbereiden op de komst van het water. Ook andere hulpvragen kunnen worden gedeeld met de hulplijn. De hulpverleners van de Rode Kruis-hulplijn bieden ook psychosociale hulp voor mensen voor wie het allemaal even teveel wordt. De hulplijn is voorlopig geopend van 09.00 uur tot 21.00 uur. Ook in het weekend.

Burgerhulpnetwerk
Het burgerhulpnetwerk Ready2Help is in 2014 in het leven geroepen voor incidentele, grote inzetten als een dreigende dijkdoorbraak. Dit netwerk bestaat inmiddels uit ruim 92.000 mensen en is sinds de oprichting ruim 500 keer ingezet. Het team van Ready2Help biedt samen met de vrijwilligers praktische hulp in het overstromingsgebied. Ze helpen met het schoonmaken in en rond de woning of leveren boodschappen voor kwetsbare mensen die door het water in de knel zitten.

Medewerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis helpen sinds woensdag met het evacueren het brengen en klaarzetten van veldbedden en het opvangen van mensen. Op dit moment worden 125 extra veldbedden opgezet in de regio Roermond voor later gebruik vanavond.

COVID-19: 11.363 positief getesten en 2 doden, totaal 1.777.399 en 17.775

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 11.363 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.777.399 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 49 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 190 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 5 patiënten opgenomen, er liggen nu 75 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.772 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Evacuatie VieCurie Medisch Centrum Venlo

Veiligheidsregio Limburg-Noord en VieCuri Medisch Centrum hebben besloten om VieCuri Venlo volledig te evacueren. Het betreft een preventieve evacuatie om elke kans op overstroming voor te zijn. Vanaf 18.00 uur worden spoedpatiënten omgeleid naar omliggende ziekenhuizen. Dit geldt ook voor gebruikers van de Huisartsenpost (HAP) en Vincent van Gogh voor GGZ.

Overplaatsing patiënten
Momenteel verblijven 200 patiënten bij VieCuri. Waar mogelijk gaan zij met vervroegd ontslag. De dan nog bij VieCuri verblijvende patiënten worden vanaf vrijdagmiddag op een veilige manier overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) en VieCuri kijken samen naar geschikte alternatieven voor de patiënten. VieCuri informeert zijn patiënten en hun naasten.

Ziekenhuis gesloten vanaf 18.00 uur
Zwangeren worden vanaf dit moment al doorverwezen naar andere geboortecentra. Onder andere poliafspraken, bloedafname, dialyses en scans gaan tot vrijdag 18.00 uur gewoon door. Daarna is het ziekenhuis alleen nog toegankelijk voor bezoek van de dan nog bij VieCuri verblijvende patiënten, met een maximum van 1 bezoeker per patiënt. VieCuri Venlo blijft zeker tot en met maandag gesloten.

Persconferentie:
Vanmiddag om 15.30 uur organiseert VieCuri een persconferentie waar burgemeester Antoin Scholten (voorzitter Veiligheidsregio Limburg-Noord) en IJsbrand Schouten (voorzitter Raad van Bestuur VieCuri Medisch Centrum) een toelichting geven op het besluit.

Het nutteloze feitje van de dag: heel veel game consoles

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Velen van ons hebben wel een paar game consoles in huis maar Linda Guillory maakt het wel heel bont. Want wist je dat de 51-jarige Guillory maar liefst 1.599 'LCD Gaming Systems' en 2.430 'playable gaming systems' heeft verzameld. Daarmee heeft ze de grootste verzameling game consoles ter wereld.

Giro 777 open voor overstromingen Limburg

Het zuiden van Limburg wordt op dit moment getroffen door een zeer grote overstromingsramp door aanhoudende regen en uit hun oevers gebarsten rivieren. Het kabinet heeft het overstroomde gebied vandaag tot rampgebied verklaard en spreekt van een 'nationale ramp'. 

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Ook is duidelijk dat veel schade niet verzekerbaar en dus ook niet verzekerd is.

Het Nationaal Rampenfonds heeft besloten om haar girorekening 777 (NL28 INGB 0000 000 777) open te stellen, zodat donaties ter leniging van de nood kunnen worden gedaan. Het NRF zal ontvangen gelden via een beoordelingscommissie toekennen aan gekwalificeerde herstelprojecten van maatschappelijke organisaties. 

Vaccinatie-unit in Amsterdam Nieuw-West verwijderd na intimidatie en vernieling

De mobiele vaccinatie-unit op de Willem Roelofsstraat in Amsterdam Nieuw-West is afgelopen dinsdagavond gesloten na een incident met een groep 'jongeren'. Daarbij werd onder meer een steen door een autoruit van een beveiliger gegooid. De sfeer was zo onveilig dat de GGD uiteindelijk heeft besloten de vaccinatie-unit dezelfde avond nog te verwijderen.

Gespannen
Volgens een betrokkene was de sfeer op dinsdagavond 13 juli gespannen. "Zo'n 25 jongeren waren in de straat aan het rondhangen en schreeuwen en schelden naar de medewerkers." De jongeren gedroegen zich provocerend, beveiligers en medewerkers van de GGD werden geïntimideerd. Toen er een derde beveiliger aankwam met zijn auto escaleerde situatie: zo werd er een steen door een autoruit van de zojuist gearriveerde beveiliger gegooid.

Aanhouding
De politie bevestigt dat het voertuig van een beveiliger beschadigd is geraakt. Er is een verdachte aangehouden voor vernieling, intimidatie en belediging. De beveiliger heeft aangifte gedaan en de verdachte zit momenteel nog vast.

Onrust
Na de aanhouding bleef de sfeer onrustig. Na overleg met de politie en de gemeente besloot de GGD dezelfde avond nog om de unit te verwijderen. Een woordvoerder van de GGD laat weten: "Op het moment dat de beveiligers en de medewerkers aangaven dat ze de situatie niet meer veilig vonden, hebben wij in overleg met de gemeente besloten die avond om de unit te verwijderen. We wilden verdere escalatie voorkomen."

De betrokkene meldt dat er inderdaad angst was dat de situatie nog verder uit de hand zou lopen. "De politie liet weten bang te zijn dat de unit in de fik zou gaan, als ze hem niet die avond zouden sluiten."

'Gedoe'
Volgens de politie is er al langer gedoe rondom de unit aan de Willem Roelofsstraat. De GGD zou, volgens hen, voorafgaand niet goed met bewoners heb afgestemd dat de unit daar zou komen. Meerdere bewoners zouden onvrede hebben geuit over de herrie die het aggregaat maakt die bij de unit staat.

Nieuw-West is één van de stadsdelen met een lage vaccinatiegraad. De GGD laat weten in overleg met de gemeente Nieuw-West een nieuwe locatie in de buurt te gaan zoeken.

Woods en López stappen af in Tour

Michael Woods en Miguel Ángel López gaan vandaag niet meer van start in de  negentiende etappe van de Tour de France.

Woods neemt even rust om te herstellen van zijn valpartijen in de Tour om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen die eind volgende week van start gaan in Tokio. Woods stond 27e in het algemeen klassement en deed de afgelopen dagen mee in de strijd om de bergtrui.

López stapt ook niet meer op met het oog op de Olympische Spelen. De Colombiaan stond op de 35e plaats in het algemeen klassement.

F1 2021 racet de winkels in

Codemasters en Electronic Arts laten weten dat F1 2021 beschikbaar is voor Xbox Series X|S, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.

F1 2021 bevat de teams, coureurs en circuits uit het 2021 FIA Formula One World Championship en introduceert een verhaalmodus, een uitgebreide carrièremodus met de optie om met twee spelers te spelen en drie nieuwe circuits: Portimão, Imola en Jeddah die gratis beschikbaar komt voor alle spelers als post-launch content.

In de nieuwe verhaalmodus, genaamd Braking Point, ervaren spelers de wereld van F1, als ze hun weg vanuit de Formule 2 omhoog racen naar de Formule 1. In deze verhaalgedreven modus krijgen zij te maken met teamdynamiek en de dramatiek met andere coureurs op de baan. De carrièremodus introduceert een optie voor twee spelers met zowel een mogelijkheid om online samen te spelen of vanaf de bank. Zij kunnen ook ieder een rivaliserend team kiezen en tegen elkaar racen in een synchrone sessie. De carrièremodus maakt tevens gebruik van Real-Season Start. Hierdoor kunnen spelers beginnen aan hun carrière vanaf elke race die al is gereden in het huidige wereldkampioenschap. Deze modus houdt daarbij rekening met de stand van het kampioenschap van dat moment.

De versies voor de next-gen consoles bevat onder andere verbeterde on-track modellen, textures en verbeterde modellen van de auto’s en bandenschade. De Performance Mode stelt spelers in staat de game te spelen in een framerate van boven de 60fps op compatibele hardware. En natuurlijk zijn de laadtijden verkort.

De Deluxe Edition van de game bevat zeven iconische F1-coureurs om te gebruiken in MyTeam, evenals exclusieve customization content, 18.000 PitCoins en het Braking Point Content Pack.

Codemasters toont nieuwe gameplaybeelden, vastgelegd op een Xbox Series X, om kijkers warm te laten draaien voor het Silverstone Circuit dat dit weekend gereden wordt. Het is eens wat anders dan een launchtrailer.

Douane onderschept 3001 kilo cocaïne

Tijdens een controle in de Rotterdamse haven heeft de Douane dinsdag- op woensdagnacht een partij van 3001 kilo cocaïne onderschept. De straatwaarde is ruim 225 miljoen euro.

Bananenpuree
De verdovende middelen zaten verstopt in een container uit Ecuador en was geladen met vaten bananenpuree. De container was bestemd voor een bedrijf in het Zwitserse Bazel. Het bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken. Deze vondst is één van de grootste cocaïnevangsten in de Rotterdamse haven.

HARC-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

(foto: Openbaar Ministerie)
(foto: Openbaar Ministerie)

Tales of Arise stelt Law voor

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Tales of Arise waarin Law wordt geïntroduceerd. Law wordt beschreven als "een close-quarters martial artist wiens pure kracht en snelle messteken zijn vijanden overweldigt."

Tales of Arise volgt de reis van Alphen en Shionne in hun zoektocht om het rijk Dahna te bevrijden van de heerschappij van Rena. Om hen te helpen in hun strijd krijgen ze gezelschap van Rinwell, Law, Kisara en Dohalim, die allemaal hun eigen motieven, verhalen en vechtcapaciteiten meebrengen naar de groep.

Tales of Arise komt op 10 september uit voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.

For Honor krijgt nieuwe Held en is gratis te spelen dit weekend

Year 5 Season 2 voor For Honor  introduceert, samen met titelupdate 2, een nieuwe Held binnen de Samoerai-factie: de Kyoshin.

De Kyoshin zijn mystieke Samoerai-krijgers met een sterke connectie tot de spirituele rijken. Hun gespecialiseerde training heeft hen meester van de Shikomizue, een verborgen mes en een sabelzwaard, gemaakt. De nieuwe Held, is vanaf 22 juli verkrijgbaar als onderdeel van een speciale bundel met daarin de nieuwe Held, een exclusief Ornament, een Elite Outfit, drie kratten en zeven dagen Champion Status. Daarnaast ontgrendelen spelers Kyoshin vanaf 15 augustus voor 15.000 Staal.

Daarnaast is For Honor van 15 tot en met 18 juli gratis te spelen op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Tour: Etappe 19 - Wat heuveltjes en een sprint

De achttiende etappe van de Tour de France legde de boel definitief vast, Tadej Pogacar gaat natuurlijk niet meer dan vijf minuten uit handen geven in de tijdrit. "Waarom zou ik me zorgen maken?", zei hij gisteren na afloop terecht.

Vandaag wordt het geen bergetappe, maar er moet wel hier en daar wat geklommen worden. Het kleinere heuvelwerk vooral, maar voor de echte rassprinters wellicht toch wat lastig. De etappe start in Mourenx en finisht pas 207 kilometer later in Libourne, vermoedelijk met een sprintend - en mogelijk iets uitgedund - peloton.

Rellende_Rotscholier heeft de etappe ook vandaag weer uitgebreid voorbeschouwd, hier te vinden. De start wordt rond half één gegeven, de finish staat grofweg tussen vijf en half zes op de planning.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

https://i.fokzine.net/upload/21/07/210716_284411_1989a.jpeg
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

Luiten in de problemen na beroerde openingsdag The Open

Joost Luiten heeft een slechte eerste dag beleefd bij het The Open, een van de vier majors van het golfcircuit. De Nederlander staat bijna onderaan. De 35-jarige Luiten liep op de baan van Royal St. George's in het Engelse graafschap Kent een ronde van 76 slagen, 6 boven par. Hij is na de eerste dag 151e van 155 deelnemers.

Luiten begon met een dubbele bogey, waarna hij zijn enige birdie van de dag noteerde. In het vervolg  van de dag volgden nog vijf bogeys. De Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen, die het toernooi in 2010 al eens won, staat voorlopig bovenaan na een bogeyvrije ronde van 64 slagen (-6). Hij staat een slag voor op de Amerikanen Brian Harman en Jordan Spieth.

Meer golfers hadden een lastige eerste dag. Ook oud-majorwinnaars Phil Mickelson, Martin Kaymer en Jason Day staan in de achterhoede. Mickelson had zelfs 80 slagen nodig en staat gedeeld laatste. De beste zeventig spelers plus ties mogen het weekend in. The Open de vierde en laatste major van het jaar. Hideki Matsuyama won de Masters, Phil Mickelson het PGA Championship en Jon Rahm schreef vorige maand de US Open op zijn naam.

FOK! Wat een weer: droger en meer zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is bewolkt en in Limburg valt eerst nog wat regen, maar de hoeveelheden zijn klein. In de loop van de dag breekt vooral in het westen en noorden de zon steeds vaker door. De maxima liggen rond 22 °C. De wind is noord tot noordwest en matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

In de nacht naar zaterdag is er eerst weinig bewolking. Landinwaarts ontstaan plaatselijk ondiepe mistbanken, in het zuidoosten ontstaat mogelijk lage bewolking. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C en de noord tot noordwestenwind wordt overwegend zwak, aan de kust matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Zaterdag overdag is het overwegend zonnig en droog. De middagtemperatuur ligt tussen 21°C in het Waddengebied en 26°C. De meest noordelijke wind is matig, vlak aan zee af en toe vrij krachtig. In de loop van de middag draait de wind langs de westkust naar een noordwestelijke richting. (Bron: KNMI)

vorige week in Anna Paulowna, toen er nog wel blauwe lucht was te zien (Foto: Pukeko)
Vorige week in Anna Paulowna, toen er nog wel blauwe lucht was te zien (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #898
special
Random Pics van de Dag #897
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
©FOK.nl e.a.