FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 4 juli 2021

Zeiknatte zeges voor mountainbikers Lecomte en Flückiger

De World Cup mountainbiken streek deze week neer in het Franse Les Gets, waar op zondag de crosscountrywedstrijden werden verreden. Dat gebeurde in drijfnatte omstandigheden, vooral de wedstrijd bij de mannen was echt gruwelijk nat.

De vrouwen openden de dag en wat de winst betreft was het beeld precies hetzelfde als in de eerste drie wedstrijden van het jaar: de jonge Loana Lecomte ging er vroeg vandoor en de Française sloeg een onoverbrugbaar gat, ook al probeerde Jenny Rissveds het nog even.

De Zweedse olympisch kampioene, helemaal terug uit een zware depressie, ging vroeg onderuit, maar knokte zich terug en passeerde de Australische Rebecca McConnell en de Franse wereldkampioene Pauline Ferrand-Prevot. Rissveds reed vervolgens naar de tweede plek, voor de jonge Britse Evie Richards, die Ferrand-Prevot en McConnell nog passeerde.

Anne Tauber finishte op 2:27 minuten van Lecomte als zesde, Ceylin del Carmen Alvarado werd 26e, Lotte Koopmans 38e, Sophie von Berswordt 46e en Anne Terpstra haalde de finish niet.

Bij de mannen ontstond vroeg een kopgroep waar Mathias Flückiger uit vertrok. Niemand kon de Zwitser volgen en na de shorttrackwinst van vrijdag boekte hij een tweede zege - zijn tweede opeenvolgende perfecte World Cup-weekeinde.

Ondrej Cink reed een sterke koers en liet de rest achter zich, hoewel hij Flückiger niet meer bij kon halen. De Tsjech finishte als tweede, voor de Fransman Jordan Sarrou, die de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly klopte. Milan Vader werd elfde, David Nordemann zestigste.

Keeper Ospina held van Colombia, Messi helpt Argentinië naar halve finales

Ook de laatste twee halvefinalisten op de Copa América zijn bekend. Colombia en Argentinië plaatsten zich zaterdagavond voor de halve eindstrijd, de winnaar van hun onderlinge duel speelt tegen de winnaar van Brazilië - Peru.

Bij Colombia wist kersvers recordinternational David Ospina met een heerlijke redding zijn doel schoon te houden, verder viel het wat kansen betreft over en weer wel redelijk mee. Er moesten strafschoppen genomen worden en daarin was Ospina de grote held: hij hield twee Uruguayaanse trappen tegen en de tweede bracht de beslissing en dus de winst.

Argentinië had het niet makkelijk met Ecuador, in de eerste helft twee grote momenten kende: een dubbele aanval op de enkels van de Argentijn Giovani Lo Celso en een joekel van een kopkans voor Enner Valencia. Die ging er niet in, waarna Rodrigo De Paul na gepruts in de Ecuadoriaanse defensie de score opende. Lautaro Martinez gooide de boel tien minuten voor tijd op slot na een assist van Lionel Messi, die met een vrije trap in blessuretijd voor de 3-0 eindstand zorgde.

Maandagavond speelt Brazilië tegen Peru, dinsdag nemen Argentinië en Colombia het tegen elkaar op. De finale wordt zaterdag gespeeld in Rio de Janeiro.

Verstappen: "Het is ongelofelijk"

Net als vorige week won Max Verstappen de grand prix op de Red Bull Ring afgetekend en onbedreigd. Omdat Lewis Hamilton slechts vierde werd liep Verstappen ook nog eens flink uit in de strijd om de wereldtitel. De Nederlander staat nu 32 punten voor de Brit.

"Het is ongelofelijk. De auto reed op rails. Wat voor banden we ook onder de auto hadden, het was echt een genot om in te rijden. Het is krankzinnig. Ik sta zelf een beetje versteld, want ik had niet verwacht dat het zó goed zou gaan. Iedereen heeft geweldig werk geleverd om zo’n prestatie neer te zetten. Toen we begonnen aan het weekend zag iedereen ons als favoriet, maar het is nooit gemakkelijk om altijd te leveren, zoals we vandaag hebben gedaan. Het is een geweldige prestatie van het hele team en ook van Honda. Ik denk dat het gehele pakket, vooral deze twee weken hier, subliem was", zo blikte de Red Bull-coureur na de race terug op zijn overwinning, lezen we op Verstappen.nl.

Na drie gewonnen wedstrijden op rij door Verstappen strijkt het Formule 1-circus over twee neer op het circuit van Silverstone voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. Uiteraard kijkt iedereen allereerst naar de Nederlander als favoriet, maar hijzelf is nog voorzichtig. "Silverstone is weer een ander circuit. We waren heel competitief hier en in Silverstone gaan we het weer zien. Natuurlijk hebben we een hele goede auto, maar je moet wel altijd het potentieel eruit halen. Het zit dicht bij elkaar, in de kwalificatie ook. We moeten altijd zorgen dat we er staan en als we dat doen, heb ik er altijd een goed gevoel bij en heb ik er vertrouwen in, dus hopelijk is dat in Silverstone weer het geval."

De vele fans van Verstappen betekenden wel wat voor de Red Bull-coureur. "Het was geweldig vandaag dat alle fans er weer konden zijn. Het is ongelofelijk om zó veel oranje te zien. Het is een goede motivatie en vooral tijdens de laatste ronde en de uitloopronde was er veel oranje te zien op de baan. Heel erg bedankt voor het komen", aldus de leider in de WK-stand.

Verstappen: "Het is ongelofelijk" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Het is ongelofelijk" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Random Pics van de Dag #353

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Atlete Bol loopt wereldtijd op 400m horden, geen wereldrecord Duplantis

Tijdens de Diamond League in Stockholm heeft atlete Femke Bol zich nóg eens geweldig verbeterd. De 21-jarige Nederlandse haalde geweldig uit op de 400 meter horden en liep de zesde tijd ooit gelopen.

Bol vocht een verbeten duel uit met de Amerikaanse Shamier Little en won dat in een wereldtijd van 52,37 seconden. Daarmee haalde ze nog eens een gigantische hap van haar Nederlandse record af, dat ze eerder in de week op 53,33 seconden had gezet - Little, die zich niet voor de Spelen in Tokyo heeft geplaatst, werd tweede in 52,39 seconden.

Ter illustratie: slechts drie vrouwen waren ooit sneller dan Bol. De Russin Yulia Pechonkina liep in 2003 met 52,34 een wereldrecord, op het WK in Doha gingen Dalilah Muhammad (52,16) en Sydney McLaughlin (52,23) sneller. Dat Amerikaanse duo deed het op de Amerikaanse trials een dikke week geleden over, maar dan omgekeerd: McLaughlin zette het wereldrecord op 51,90 seconden, Muhammad werd tweede in 52,20 tellen.

Verspringen mannen
De Cubaan Juan Miguel Echevarria deed het in de reguliere ronden het best met 8,29 meter, voor de 8,27 meter van de Jamaicaan Tajay Gayle en de 8,23 van Thobias Montler uit Zweden. In de beslissende finaleronde vloog wereldkampioen Gayle naar 8,55 meter en de winst, voor Echevarria (8,19m) en Montler (ongeldig).

400m mannen
Voormalig olympisch kampioen Kirani James uit Grenada kwam in een fraaie race als winnaar uit de bus in 44,63 seconden, voor Deon Lendore (44,73) uit Trinidad & Tobago. De Nederlander Liemarvin Bonevacia kon in toch een sterk veld zijn persoonlijk en nationaal record benaderen met 44,80 seconden, goed voor plek drie.

800m vrouwen
Het ging behoorlijk hard in de op papier toch niet geweldig sterk bezette race, waarin zelfs het stokoude meetingrecord van de Mozambikaanse legende Maria Mutola (1998) er aan ging. De Cubaanse Rose Mary Almanza streed met Natoya Goule uit Jamaica en won in een sterke 1:56,28 minuten, vlak voor Goule (1:56,44) - de Amerikaanse Kate Grace verbeterde zich met 1:57,36 nog eens en werd derde.

Hoogspringen vrouwen
De Oekraïnse Yaroslava Mahuchikh duelleerde met de Australische Nicola McDermott om de winst, waarbij beide dames de 2,01 meter haalden - Mahuchikh deed dat wel foutloos. Op 2,03m ging het fout voor McDermott, terwijl de Oekraïnse die in haar laatste poging wél haalde, onder gejuich van McDermott. Diens landgenote Eleanor Patterson werd met 1,96 meter derde.

400m horden mannen
Kersvers wereldrecordhouder Karsten Warholm was nog bij aan het komen van zijn legendarische race in Oslo, maar de nummer twee was er wel: de Braziliaan Alison dos Santos snelde naar 47,34 seconden, weer een verbetering van zijn Zuid-Amerikaanse record en goed genoeg voor een kans op een olympische medaille. De Turk Yasmani Copello (48,19) werd tweede, voor de Jamaicaan Kemar Mowatt (48,75), terwijl olympisch medaillekanshebber Kyron McMaster uit de Britse Maagdeneilanden in de slotfase hard onderuit ging.

Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis was de grote publiekstrekker en de wereldrecordhouder stelde niet volledig teleur: hij sprong tot en met 6,02 meter foutloos en nadat de Amerikaan Sam Kendricks en de Fransman Renaud Lavillenie afhaakten - beiden bleven op 5,92m staan - was de winst binnen. Duplantis deed drie pogingen om het wereldrecord op 6,19 meter te zetten, maar dat lukte dan nog even niet.

1500m mannen
Wereldkampioen Timothy Cheruiyot moest onlangs op de Keniaanse trials uitstappen en moet hopen dat de Keniaanse bond iemand onterecht uit het olympisch team houdt, maar hij liet in elk geval zien in vorm te zijn: met 3:32,30 pakte hij een overtuigende zege, voor de 3:33,27 van de Spanjaard Ignacio Fontes en de 3:33,53 van de Keniaan Ronald Kwemoi.

100m mannen
De heren hadden een lichte tegenwind, maar de Amerikaan Ronnie Baker deed het met 10,03 toch best aardig. De tweede plek ging in 10,05 naar de Italiaan Lamont Marcell Jacobs, voor de 10,10 van de Brit Chijindu Ujah.

800m mannen
De Keniaan Ferguson Rotich was de favoriet en hij wist het waar te maken: de winst was voor hem in 1:43,84 minuten, voor de Canadees Marco Arop (1:44,00) en de Brit Elliot Giles (1:44,05).

3000m steeplechase vrouwen
De Keniaanse Hyvin Kiyeng had haar persoonlijk record op 9:00,01 minuten staan en leek op weg om dan eindelijk onder de negenminutengrens te duiken, maar dat zat er toch niet in: ze soleerde naar de winst in 9:04,34 minuten, voor de Duitse Gesa Krause (9:09,13) en landgenote en wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech (9:10,52).

Verspringen vrouwen
Malaika Mihambo was met 7,02 meter de beste in de eerste vijf ronden, voor de 6,83m van de Servische Ivana Spanovic en de 6,79m van Maryna Bekh-Romanchuk uit Oekraïne. In de beslissende laatste ronde ging de winst echter naar Spanovic, die 6,88 meter liet noteren, terwijl de Duitse Mihambo op 6,77m bleef steken - Bekh-Romanchuk werd derde na een ongeldige slotsprong.

200m vrouwen
De ogen waren grotendeels gericht op Beatrice Masilingi: de 18-jarige Namibische maakt samen met landgenote Christine Mboma grote furore op de 400 meter, maar het duo verdween afgelopen week van de olympische lijst op die afstand - het lijkt er alle schijn van te hebben dat er aangeboren genderproblemen rondom hen spelen, zoals bijvoorbeeld ook bij de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya.

De twee staan wel op de olympische lijst voor de 200m, waar de regels anders zijn dan op de 400m. Masilingi werd in 22,65 seconden derde, een nieuw Namibisch record. De winst ging in 22,10 seconden naar de Jamaicaanse Shericka Jackson, voor de 22,36 van de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou. Marije van Hunenstijn werd in 23,28 seconden zesde.

Kogelstoten vrouwen
Valerie Adams is weer terug en de Nieuw-Zeelandse grootheid liet er geen gras over groeien: met 19,26 meter pakte ze de winst, voor de 19,05 meter van de Portugese Auriol Dongmo en de 19,04 meter van de Amerikaan Maggie Ewen.

Discuswerpen mannen
Een van de hoogtepunten voor het thuispubliek, want Daniel Ståhl moest het doen en dat deed hij ook: met 68,23 meter in de finaleronde was hij een maat te groot voor de Sloveen Kristjan Ceh (64,74m) en de Litouwer Andrius Gudzius (63,43), die in de reguliere ronden nog 66,62m en 66,97m gooiden - Ståhl kwam daarin zelfs tot 68,64m.

Kuipers fluit EK-finale

Toch nog Nederlands succes op het Europees kampioenschap voetbal. Bjorn Kuipers mag volgende week zondag op Wembley de finale fluiten.

Het is de vierde keer dat 48-jarige Kuipers de finale van een groot toernooi mag fluiten. In 2013 floot hij de finales van de Europa League en de Confederations Cup. In 2014 was de scheidsrechter van de finale van Champions League. Op dit EK had hij de leiding over Denemarken-België (1-2), Slowakije-Spanje (0-5) en Tsjechië-Denemarken (1-2).

Danny Makkelie mag de halve finale tussen Denemarken en Engeland fluiten. De andere halve  Italië-Spanje heeft de Duitser Felix Brych als scheidsrechter.

Marc Overmars: 'Tadic is niet te koop'

Dusan Tadic blijft bij Ajax. "Hij is dit seizoen niet te koop”, zegt Marc Overmars tegenover De Telegraaf en VI. Hij bevestigt wel dat dat de aanvaller in de belangstelling staat van AC Milan. "We zijn drie jaar geleden met iets moois begonnen en Dusan is veel te belangrijk. Hij is bij Ajax het cement tussen de bouwstenen.”

Eerder al gaf de directeur aan dat de Serviër van onschatbare waarde is. "Een voorbeeldprof, die de jonge spelers op sleeptouw neemt. Hij zorgt voor de absolute topsportmentaliteit die nodig is om te presteren.” Tadic kwam in de zomer van 2018 over van Southampton en zorgde samen met Daley Blind voor de ervaring die nodig was. Aan hun hand bereikten Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Hakim Ziyech en Donny van de Beek de halve finale van de Champions League. Sinds zijn komst won Ajax twee keer de dubbel en werden de Amsterdammers eerste in het door corona afgebroken seizoen.

Tadic ligt nog tot medio 2023 vast in Amsterdam. Bij zijn contractverlenging in de zomer van 2019 werd bovendien vastgelegd dat de oud-speler van FC Groningen, FC Twente en Southampton daarna tot minimaal 2026 als trainer aan de slag zou gaan bij Ajax. Afgelopen seizoen was hij goed voor liefst 22 doelpunten en 26 assists voor de Amsterdammers. In de voetballerij weet je het echter nooit. Mocht Marc Netto zijn bijnaam aan doen en er komt een grote zak geld, dan zit Tadic natuurlijk zo in het vliegtuig naar Milaan.

Handbalsters beleven slechte generale in uitzwaaiwedstrijd voor Tokio

De Nederlandse handbalsters hebben hun laatste oefenwedstrijd voor de Olympische Spelen verloren van Zweden. In de Maaspoort in Den Bosch ging de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade met 23-28 onderuit.

Oranje won vrijdag nog tijdens het drielandentoernooi met 30-29 van Rusland, maar tegen Zweden was het Nederlandse team niet opgewassen. Bij rust stond Zweden met 9-17 voor, ondanks een paar mooie treffers van Groot, Angela Malestein en Lois Abbingh. In de tweede helft ging het beter, maar Zweden won uiteindelijk met 23-28.

De ploeg van Emmanuel Mayonnade vertrekt komende week naar Tokio, waar de wedstrijden in het Yoyogi National Gymnasium gespeeld gaan worden. Daar treft de regerend wereldkampioen (van december 2019) achtereenvolgens Japan, Zuid-Korea, Angola, Noorwegen en Montenegro. Vier van de zes landen uit poule A gaan door naar de kwartfinales. Zweden zit in poule B met Spanje, Rusland, Hongarije, Frankrijk en Brazilië. Het toernooi begint op zondag 25 juli, de finale is twee weken later op zondag 8 augustus.

De Nederlandse handbalsters zagen de afgelopen weken de ervaren Estavana Polman (28) en de talentvolle Delaila Amega (23) wegvallen met nieuwe knieblessures, terwijl Jessy Kramer (30) zelfs helemaal een punt achter haar carrière zette. Daar kwam ook nog eens bij dat Yvette Broch, die juist weer was teruggekeerd in de selectie na jarenlange afwezigheid, besloot om toch niet mee te gaan naar de Olympische Spelen omdat ze zich niet wil laten vaccineren.

Zou jij sjoemelen met bewijs van corona-vaccinatie of negatieve testuitslag?

Het nachtleven is net een week heropend, maar nu blijkt al dat het 'Dansen met Janssen' en 'Testen voor toegang' niet goed doordacht zijn. In Enschede zijn er vanuit één discotheek al 165 besmettingen geteld. QR codes lijken uitgewisseld via WhatsApp of de horeca 'vergeet' ernaar te vragen. Zou jij 'sjoemelen' met een vaccinatie- of testbewijs om ergens binnen te komen?

Sjoemelen met test- of vaccinatiebewijs (Foto:Pixabay)
Sjoemelen met test- of vaccinatiebewijs (Foto:Pixabay)

Chris Pratt en andere castleden over The Tomorrow War: 'Deze film draait om het familiegevoel'

Wat als er mensen uit de toekomst landen in jouw tijd om je te vertellen dat de wereld op instorten staat? Vecht je mee in de strijd, laat je je overhalen of wil je er niets mee te maken hebben? Die existentiële vragen worden gelijk naar de kijker toegeslingerd in de nieuwe apocalyptische sci-fi-thriller van producent Chris Pratt. Tijdens een globale persconferentie vertelt hij, samen met andere castleden, over het opnameproces.

Herlings boekt eerste GP-zege van 2021

Jeffrey Herlings heeft zijn eerste GP-zege van 2021 geboekt. In Maggiora won hij voor zijn landgenoot Glenn Coldenhoff de Grand Prix van Italië. Door de zege stijgt de 26-jarige motorcrosser naar de tweede plaats in algemene stand achter de Sloveen Tim Gajser.

De 26-jarige Herlings kwam in de eerste manche niet verder dan de zesde plaats, maar in de tweede wedstrijd kwam hij als eerste over de finish voor Coldenhoff, die in de eerste manche als vierde eindigde. Net zoals Herlings en Coldenhoff stond Antonio Cairoli na twee races op veertig punten, maar op basis van de tweede manche ging de overwinning naar Herlings.

Dankzij de zege van Herlings doet de 26-jarige motorcrosser goede zaken in de wereldbekerstand. Hij komt op zes punten van wereldbekerleider Gajser, die in Italië pas op de zevende plaats eindigde. Coldenhoff steeg naar de zevende plaats in de stand.

Het MXGP-seizoen gaat over twee weken verder met de Grand Prix van Nederland in Oss.

Minstens 45 doden bij crash militair vliegtuig op de Filippijnen

Een C-130-vliegtuig van de Filippijnse luchtmacht dat gevechtstroepen aan boord had om moslimmilitanten te bestrijden, is neergestort. Hierbij zijn tenminste 42 soldaten en drie burgers omgekomen. Het ongeluk is een van de ergste vliegtuigrampen in de geschiedenis van de luchtmacht van het land.

Minstens 49 andere soldaten werden gered met verwondingen, ze overleefden de vurige crash nabij de luchhaven van Jolo in de provincie Sulu. Sommigen van hen sprongen uit het vliegtuig vlak voordat het explodeerde en door brand werd verwoest, volgens militaire functionarissen. Drie van de zeven dorpelingen die op de grond werden geraakt door het toestel, stierven door de crash.

Het vliegtuig had 96 mensen aan boord, waaronder drie piloten en vijf bemanningsleden, terwijl de rest legerpersoneel was, zei het leger, en voegde eraan toe dat er nog vijf soldaten vermist zijn. De piloten overleefden, maar raakten zwaargewond, zeiden functionarissen.

De Lockheed C-130 Hercules was een van de twee ex-vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht die dit jaar als onderdeel van militaire bijstand aan de Filippijnen werden overgedragen.

Het vliegtuig vertrok oorspronkelijk vanuit Manilla met slechts enkele passagiers, waaronder een tweesterrenlegergeneraal, Romeo Brawner Jr., die met zijn vrouw en drie kinderen van boord ging in de stad Cagayan de Oro, waar hij maandag de nieuwe militaire regionale commandant wordt. De legertroepen gingen vervolgens aan boord van de C-130 in Cagayan de Oro voor de vlucht naar Sulu.

Brawner zei dat hij stomverbaasd was om te horen dat het vliegtuig waarmee hij zojuist had gevlogen was neergestort.

"We zijn erg dankbaar dat we gespaard zijn gebleven, maar buitengewoon verdrietig dat zovelen het leven hebben verloren", vertelde Brawner aan The Associated Press.

Ambtenaren zeiden dat het gewonde personeel naar een ziekenhuis in Sulu werd gebracht of naar de nabijgelegen stad Zamboanga werd gevlogen, en dat reddingstroepen bleven zoeken naar de vermisten.

De eerste foto's die werden vrijgegeven door het leger toonden dat het staartgedeelte van het vrachtvliegtuig relatief intact was. De andere delen van het vliegtuig zijn verbrand of door de explosie in stukken verspreid op een open plek tussen de kokospalmen. 

Het vliegtuig vervoerde troepen, waaronder nieuwe soldaten die net een basisopleiding hadden gevolgd, vanuit de zuidelijke stad Cagayan de Oro voor inzet in Sulu, zeiden functionarissen.

"Ze zouden zich bij ons aansluiten in onze strijd tegen het terrorisme", zei de militaire commandant van Sulu, generaal-majoor William Gonzales. Regeringstroepen vechten al tientallen jaren tegen militanten van Abu Sayyaf in de overwegend islamitische provincie Sulu.

Het is nog niet helemaal wat de crash veroorzaakte. De regionale militaire commandant luitenant-generaal Corleto Vinluan zei dat het onwaarschijnlijk is dat het vliegtuig is beschoten, en noemde getuigen die zeiden dat het vliegtuig de landingsbaan leek te zijn voorbijgeschoten en vervolgens in de buurt van de luchthaven neerstortte.

Militaire stafchef generaal Cirilito Sobejana vertelde verslaggevers dat "het vliegtuig de landingsbaan miste en probeerde te corrigeren, maar daarin faalde en neerstortte."

Een luchtmachtfunctionaris vertelde The AP dat de Jolo-baan korter is dan de meeste andere in het land, waardoor het voor piloten moeilijker is om zich aan te passen als een vliegtuig de landingsplaats mist. De functionaris, die meerdere keren met militaire vliegtuigen van en naar Jolo heeft gevlogen, sprak op voorwaarde van anonimiteit vanwege een gebrek aan bevoegdheid om in het openbaar te spreken.

De eerste foto's toonden aan dat het weer blijkbaar goed was in Sulu, hoewel andere delen van de Filippijnen te maken hadden met regen als gevolg van een naderende tropische depressie. De luchthaven in Jolo, de belangrijkste stad van Sulu, ligt op enkele kilometers van een bergachtig gebied waar troepen hebben gevochten tegen militanten van Abu Sayyaf. Sommige militanten hebben zich aangesloten bij de Islamitische Staatsgroep.

De VS en de Filippijnen hebben beiden Abu Sayyaf op de zwarte lijst gezet als terroristische organisatie wegens bomaanslagen, ontvoeringen voor losgeld en onthoofdingen. De terroristische organisatie is aanzienlijk verzwakt door jarenlange offensieven van de overheid, maar het blijft een bedreiging.

President Rodrigo Duterte breidde de militaire aanwezigheid in Sulu eind 2018 uit tot een volledige divisie en zette honderden extra troepen, luchtmachtvliegtuigen en ander gevechtsmateriaal in nadat hij had gezworen Abu Sayyaf en geallieerde buitenlandse en lokale militanten uit te roeien.

Regeringstroepen achtervolgden destijds gewapende moslimgroepen een jaar na het onderdrukken van de vijf maanden durende belegering van de zuidelijke stad Marawi door honderden militanten die banden hadden met de Islamitische Staatsgroep. Meer dan 1.000 mensen, voornamelijk militanten en lang ongrijpbare Abu Sayyaf-commandanten, werden gedood in maanden van intense lucht- en grondaanvallen.

De crash van zondag zorgt voor een verder tekort aan militaire vliegtuigen, omdat de luchtmacht hielp bij het transport van medische benodigdheden, vaccins en beschermende uitrusting naar verafgelegen eilandprovincies te midden van pieken in COVID-19-infecties.

Démare en zes andere renners buiten tijd

Maar liefst zeven renners zijn vandaag buiten de tijdslimiet binnengekomen tijdens de negende etappe van de Tour de France. Zij zullen dus, mits de organisatie niet met zijn hand over het hart strijkt, de Tour moeten verlaten.

De bekendste naam is sprinter Arnaud Démare. Ook diens teamgenoot Jacopo Guarnieri, Bryan Coquard van BBB, Loïc Vliegen (Intermarche-Wanty) Stefan De Bod van Astana, Nic Dlamini (Team Qhubeka) en Anthony Delaplace (Arkea) kwamen te laat binnen.

De renners mochten vandaag maximaal 37 minuten en 20 seconden na ritwinnaar O'Connor over de meet komen. De laatste renner die vandaag binnen de tijdslimiet binnenkwam was olympisch kampioen Greg van Avermaet die nog vijf tellen over had.

Teller loopt hard op: al 165 besmettingen na clubavond in Enschedese disco

De corona-brandhaard die is ontstaan binnen de muren van discotheek Aspen Valley in Enschede, blijft maar oplopen. Liefst 165 van de ruim 600 bezoekers zijn inmiddels positief getest op het virus, meldt de GGD zondagmiddag. Zo meldt Tubantia.

De GGD Twente is nog druk bezig met het bron- en contactonderzoek en roept bezoekers van Aspen Valley op 26 juni om zich te laten testen op COVID-19. Hoe de clusteruitbraak heeft kunnen plaatsvinden is onduidelijk maar men vermoedt dat jongeren onderling QR codes hebben doorgestuurd. Met 'Testen voor toegang' is dus te frauderen ergens tussen test en toegang.

Ook in Groningen is een grote toename van het aantal besmettingen te zien. 

Ritzege O'Connor in tweede Alpenetappe

Ben O'Connor heeft de negende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Australiër van AG2R kwam na 145 kilometer koersen, van Cluses naar Tignes, solo over de meet. Bovendien steeg hij naar de tweede plaats in het algemeen klassement. De gele trui bleef om de schouders van Tadej Pogacar.

Davide Ballerini en Harry Sweeney wisten een gaatje met het peloton te slaan. Het verschil was echter maximaal drie kwart minuut. De eerste beklimming van de dag was de Côte de Domancy van de tweede categorie. De voorsprong van het duo liep rap terug en ze werden net onder de top teruggepakt door het uitgedunde peloton. Het was Letour die als eerste boven kwam. Daarna bleef het onrustig. Uiteindelijk ontstond er een grote kopgroep met daarin onder meer Alaphilippe, Teuns, Poels, Mollema, Van Baarle en Dan Martin.

De tweede berg was de Col des Saisies van de eerste categorie. Ook in de kopgroep was het onrustig en die brak dan ook in stukken. Poels besloot net als gisteren weg te rijden. Daarachter was Quintana op jacht naar de Nederlander. De Nederlander was nipt als eerste boven voor de Colombiaan. De achtervolgers zaten op 20 tellen. Het peloton volgde op zes minuten. In de afdaling pakte Quintana een kleine voorsprong op Poels die op zijn beurt weer was ingelopen door het groepje met Woods.

De Col du Pré van de buitencategorie was derde col van de etappe. Net daarvoor was Quintana weer ingelopen. Poels moest de rest laten gaan en leek zijn bollentrui daarmee te gaan verliezen omdat zijn naaste concurrenten Woods en Quintana voor hem reden. Poels bleek echter zijn eigen tempo te rijden, en sloot een aantal kilometer later weer aan om op een steiler stuk definitief af te haken. In het peloton moest Wout van Aert, tot vandaag de nummer twee, lossen. Quintana, Woods, O'Connor en Higuita waren nu de vier koplopers. Twee kilometer onder de top demareerde Quintana en alleen Woods kon volgen. De Colombiaan zette nog een keer aan en nu moest Woods passen. Hij kwam als eerste boven en nam virtueel de bergtrui over van Poels. In de afdaling sloten O'Connor en Higuita weer aan. Woods moest passen.

De Cormet de Roselend was de een-na-laatste klim van de tweede categorie. Wederom was het Quintana die als eerste boven kwam. Het uitgedunde peloton volgde op acht minuten en drie minuten achter de koplopers zat nog een groep. In de afdaling waren het de twee Colombianen die O'Connor achter hun lieten, maar die wist op het vlakke gedeelte weer aan te sluiten.

Wat volgde was de slotklim naar Tignes. Quintana leek een hongerklop te krijgen want stond opeens helemaal stil en moest lossen. Zo'n 17 kilometer voor de streep was het O'Connor die wegreed bij Higuita. De Australiër bleef flink doortrappen en had al gauw een minuut op Higuita. In het uitgedunde peloton op zeven minuten achterstand en aangevoerd door UAE, gebeurde er vooralsnog weinig. Vooraan was het O'Connor die onbedreigd naar de dagzege reed.

In het uitgedunde peloton, waar Kelderman gewoon nog inzat, was het Ineos die zeven kilometer voor de meet de kop nam. Het verschil liep hierdoor wel wat terug. Het was Pogacar zelf die drie kilometer voor de streep demarreerde na een mislukte aanval van Carapaz. Niemand kon de Sloveen volgen. Het was Cattaneo die als tweede op vijf minuten van O'Connor over de finish kwam. Pogacar werd zesde op zes minuten achterstand en pakte wederom tijd op zijn naaste concurrenten.

Politie heeft geweld gebruikt bij onaangekondigde demonstraties Den Haag

In Den Haag zijn verschillende protestmarsen met vrij harde hand door de politie naar het Malieveld begeleid.

De demonstraties waren niet aangekondigd, de politie was in groten getale aanwezig. Gezien de aanwezigheid van vele gele parapluutjes, veteranen en streams van Video in Verzet lijkt dit een demonstratie te zijn tegen de nog overgebleven coronamaatregelen. Later werd duidelijk dat men de 'Onafhankelijkheidsdag' als onderwerp van de demonstraties had. Op meerdere plaatsen in Den Haag hadden zich groepjes mensen verzameld die lopend en zingend vorm gaven aan hun demonstratie. Onder meer bij het kantoor van de Hoge Raad der Nederlanden en de Hofvijver begonnen groepjes aan hun protestwandeling. Inmiddels heeft de politie de binnenstad van Den Haag afgezet.

Uit de tweets blijkt dat politie Den Haag de protestwandelingen met harde hand naar het Malieveld probeerde te begeleiden. De demonstranten keerden zich ook tegen een aantal politieagenten waarop de politie geweld moest gebruiken en zichzelf even moest terugtrekken.

De ME en de hondenbrigade zijn ingezet om de demonstraties 'in goede banen' te leiden. Alle groepjes werden naar het Malieveld 'begeleid'; als een groepje demonstranten dat niet wilde, werden ze ingesloten door agenten. Er is geweld gebruikt door de agenten, maar ook door de demonstranten. Op de livestream was te horen dat er regelmatig politieagenten werden gevraagd naar hun dienstnummer. Ook werd er 'politie, politie, hoeren van justitie' door een aantal demonstranten gescandeerd.

De demonstraties zijn inmiddels afgelopen. 

Stream van vanmiddag:

Update 17.30 uur (van politie Den Haag): 

Rond de niet aangemelde demonstratie zondagmiddag 4 juli in Den Haag heeft de politie geweld moeten gebruiken. Een grote groep demonstranten had zich op verschillende plekken verzameld voor een demonstratie waarop de politie is ingezet om de openbare orde te handhaven. Daarop is door een groep demonstranten geweld tegen de politie gebruikt. Er is één demonstrant aangehouden.
Aan het begin van de middag verzamelden zich in Den Haag meerdere groepen demonstranten. Er was geen demonstratie aangemeld en er was derhalve geen organisatie aanspreekbaar. Ook in de Archipelbuurt bleek zich een groep demonstranten te hebben verzameld. Een groep van circa 150 mensen was daar samengekomen en spatte bij het zien van de politie uiteen. Een groep van schatting ruim 80 demonstranten vluchtte vervolgens het Repelaerpark in, maar werd aan de andere kant opgewacht door agenten en maakte rechtsomkeert.

Op het moment dat zij terugkwamen op de plek waar zij het park waren binnen gegaan, troffen zij daar agenten. De agenten wilden de groep kort in het park ophouden, in afwachting van een besluit over het al dan niet toestaan van de demonstratie. De groep keerde zich echter tegen de agenten en gebruikten geweld in een poging uit te breken. Zoals te zien is op camerabeelden die circuleren, zagen de agenten zich genoodzaakt geweld te gebruiken tegen de groep. De betrokken agenten zijn voornemens aangifte te doen van het tegen hen gebruikte geweld, er zijn geen agenten gewond geraakt.

Uiteindelijk heeft zich op het Malieveld een groep demonstranten verzameld en is er vanaf het Spui een groep door agenten begeleid richting het Malieveld. Daar is de demonstratie verder zonder grote ongeregeldheden verlopen. Er is in de omgeving van het Malieveld een verdachte aangehouden voor openlijke geweldpleging.

Eerdere tweets:

Merlier, De Buyst stappen af in Tour

Tim Merlier is in de negende etappe van de Tour de France afgestapt. De Belgische sprinter van Alpecin-Fenix won de derde etappe. Zijn ploegmaat Mathieu van der Poel ging vandaag al niet van start.

Eerder stapte ook Nans Peters af. De renner van AG2R won vorig jaar nog een etappe.

Update 16:33 uur

Jasper de Buyst heeft de rustdag ook niet gehaald. De Belg van Lotto-Soudal is zojuist afgestapt in de negende etappe.

F1: Uitslag Grand Prix van Oostenrijk

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Nederlander leidde van start tot finish en won zo zijn derde Formule 1-race op rij. Valtteri Bottas eindigde op plek twee, voor Lando Norris. Titelrivaal Lewis Hamilton kwam niet verder dan de vierde plek.

Verstappen startte vanaf poleposition en was prima weg, voor Norris, Sergio Perez en Hamilton. Het hele veld kwam prima door de eerste bochten heen, maar na bocht drie ging het mis voor Esteban Ocon die klem kwam te zitten tussen Antonio Giovinazzi en Mick Schumacher. De coureur van Alpine zag zijn rechter voorwiel afbreken en parkeerde zijn auto langs de baan. Een korte safety car volgde. Coureurs die veel plekken verloren waren George Russell en Carlos Sainz die buiten de top tien reden na de start.

Verstappen mocht na drie ronden het veld weer op gang brengen en wachtte tot start/finish. Perez probeerde direct aan te vallen bij Norris en deed goede pogingen, maar raakte bij bocht vier buiten de baan en viel terug naar plek tien. Bij de Mercedessen snoepte Valtteri Bottas plek drie af van Hamilton, maar de Brit sloeg even later weer terug en pakte plek drie af van zijn teamgenoot.

Vooraan breidde Verstappen het gat met Norris langzaam maar zeker uit, terwijl Hamilton nog geen poging kon doen voor plek twee. Achter nummer vier Bottas groeide het gat snel, waarbij de teruggevallen Perez niet naar voren kon komen. De coureurs op de zachte banden stopten vroeg, wat ervoor zorgde dat Daniel Ricciardo, Charles Leclerc en Perez bevrijd waren en het tempo op konden voeren.

Na twintig ronden wist Hamilton Norris eindelijk te passeren voor plek twee. Laatstgenoemde kreeg nog meer slecht nieuws, want de Brit kreeg vijf seconden straf opgelegd vanwege het buiten de baan duwen van Perez. Dit kostte de McLaren-coureur in de 31e ronde in de pits de derde plek die naar Bottas ging. Hamilton en Verstappen volgden snel er na, waardoor Verstappen met dertien seconden voorsprong leidde ten opzichte van Hamilton, Bottas en Norris.

Ver daarachter kwamen Perez en Charles Leclerc elkaar tegen. De Monegask had de Mexicaan eerder in de race al eens ingehaald, maar na de stop was Perez er weer voor gekomen. Leclerc bleek sneller te zijn en probeerde het bij bocht vier buitenom. Perez maakte zich te breed en duwde Leclerc het grind in, waarna een vijf seconden straf voor Perez volgde. Niet veel later was er een paar bochten verder weer eenzelfde incident tussen Perez en Leclerc waarbij Leclerc weer door het grind moest. Dit leverde opnieuw vijf seconden straf op voor Perez.

Hamilton rapporteerde schade aan zijn Mercedes, waardoor Bottas en Norris het gat met de Brit konden dichten. Bottas kreeg in eerste instantie de instructie om zijn Mercedes-teamgenoot niet in te halen, maar mocht het later toch proberen. Uiteindelijk mocht Bottas zelfs Hamilton voorbij. Ook Norris wist Hamilton te passeren voor plek drie. Dit gebeurde ver achter Verstappen die al ruim twintig seconden voorsprong bijeen had gereden met nog twintig ronden te gaan.

Red Bull haalde Verstappen met nog tien ronden te gaan binnen voor een tweede stop, waarbij de Nederlander een ruime voorsprong op Bottas behield. Teamgenoot Perez was Ricciardo voorbij voor plek vijf, terwijl daarachter Leclerc hetzelfde probeerde bij de Australiër. Voor het laatste punt werd stevig geknokt door George Russell en Fernando Alonso. Laatstgenoemde slaagde drie ronden voor het einde in zijn aanvalspogingen.

Na 71 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd, voor Bottas en Norris. Hamilton claimde plek vier, voor Carlos Sainz die vijfde werd dankzij de straf voor Perez. Ricciardo eindigde als zevende, voor Leclerc, Pierre Gasly en Alonso. Buiten de punten kregen Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel nog een aanvaring met elkaar, waarbij beiden door het grind gingen.

Vos de beste in derde etappe Giro d'Italia Donne

Marianne Vos heeft de derde etappe in de Giro Donne gewonnen. De Nederlandse wielrenster van Jumbo-Visma won het in een sprintje van vier. Voor Vos was het haar 29ste ritzege in de Ronde van Italië voor vrouwen. Anna van der Breggen blijft leidster in het algemeen klassement.

De derde etappe van Casale Monferrato naar Ovada was een heuvelrit met in de laatste zestig kilometer vier klimmetjes van de derde categorie. In de heuvelzone zou Lucinda Brand, Marianne Vos, Liane Lippert en Elise Chabbey wegrijden van het peloton en bouwde hun kopgroep stelselmatig uit.

Met dertig kilometer was het verschil bijna drie minuten en bij het ingaan van de laatste kilometers liep de voorsprong zelfs op naar de vier minuten en zou de winnaar vooraan zitten. En in een sprintje met vier was Vos duidelijk de snelste en boekte haar 29ste ritzege in de Giro d'Italia Donne. In het algemeen klassement blijft Anna van der Breggen aan de leiding.

COVID-19: 1.239 positief getesten en 0 doden, totaal 1.689.106 en 17.756

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.239 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.689.106 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 4 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 126 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 0 patiënten opgenomen, er liggen nu 99 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een volledige update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er zijn sinds de vorige update geen patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.756 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Hond in beslaggenomen na doodbijten andere hond

Een agressieve hond die zondagochtend in Stevensbeek een andere hond heeft doodgebeten is door de politie in beslag genomen. Om wat voor honden het ging heeft de politie niet bekend gemaakt. Zo meldt de Gelderlander.

Het nutteloze feitje van de dag: kip of het ei

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Eén van de grote vragen in het leven is natuurlijk 'wat was er eerder, de kip of het ei'. Wist je dat volgens de Bijbel de kip eerder was dan het ei? In Genesis 1:20-22 valt het volgende te lezen: "20 En God zeide: Dat de wateren overvloediglijk voortbrengen een gewemel van levende zielen; en het gevogelte vliege boven de aarde, in het uitspansel des hemels! 21 En God schiep de grote walvissen, en alle levende wremelende ziel, welke de wateren overvloediglijk voortbrachten, naar haar aard; en alle gevleugeld gevogelte naar zijn aard. En God zag, dat het goed was. 22 En God zegende ze, zeggende: Zijt vruchtbaar, en vermenigvuldigt, en vervult de wateren in de zeeen; en het gevogelte vermenigvuldige op de aarde!" 

Het nutteloze feitje van de dag: kip of het ei (WikiCommons/Pava)
Het nutteloze feitje van de dag: kip of het ei (WikiCommons/Pava)

Ernstig verkeersongeval met dodelijke afloop in Middelie

Zaterdagmiddag heeft een ernstig verkeersongeval plaatsgevonden op de N247 bij Middelie. Rond 16:15 uur kwamen twee personenauto’s frontaal in botsing. Beide bestuurders, een 40-jarige man uit Hoorn en een 34-jarige vrouw uit Volendam, kwamen bij het ongeval om het leven.

De twee personenauto’s kwamen door nog onbekende reden frontaal met elkaar in botsing op de N247 en belandden naast de weg. De bestuurders van beide voertuigen kwamen door de botsing bekneld te zitten in hun auto. De hulpdiensten gingen direct naar het ongeval en hebben hulp verleend, maar helaas zijn de slachtoffers ter plaatse aan hun verwondingen overleden. De passagiers van de ene auto, een vrouw en twee kinderen, en twee vrouwelijke passagiers van de andere auto zijn overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling aan hun verwondingen.

De VOA is een onderzoek gestart naar het ongeval. Voor het onderzoek zijn zij op zoek naar getuigen die tussen 16:10 en 16:20 uur op de N247 reden en mogelijk informatie over het ongeval hebben.

Haase verrast op Wimbledon, Rojer ook door

Tennisser Robin Haase heeft op Wimbledon voor een prima verrassing gezorgd. Samen met de Kazach Andrey Golubev wist hij in de tweede ronde van het mannendubbelspel te winnen van de nummers zeven van de plaatsingslijst.

De Brit Jamie Murray en de Braziliaan Bruno Soares trokken een moeizame eerste set via de tiebreak naar zich toe, maar vervolgens werden ze beetje bij beetje weggespeeld. Haase en zijn kompaan namen de touwtjes in handen en maakten het binnen twee uur af: 6-7 (3), 6-3, 6-2.

Murray en Soares waren niet de enige grote namen die sneuvelden, want ook voor de nummers twee is het klaar: vijfvoudig Grand Slam-winnaars Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut, kampioenen in 2016, moesten na één set wegens een blessure opgeven tegen landgenoten Jeremy Chardy en Fabrice Martin.

Jean-Julien Rojer is samen met de Sloveense Andreja Klepac als veertiende geplaatst in het gemengd dubbelspel en zij begonnen goed: het Ecuadoriaans-Russische duo Gonzalo Escobar/Vera Zvonareva werd met 7-6 (5), 6-4 geklopt.

Automobiliste rijdt jochie (9) aan, geeft hem snel een tientje en gaat er van door

Geen hulp, geen troost, alleen een briefje van 10. Een 9-jarige jongen uit Nijmegen is, volgens zijn moeder vrijdagochtend, amper geholpen door de automobiliste die hem van zijn fiets reed. ‘Mevrouw heeft hem huilend achtergelaten en 10 euro in de hand gestoken voor reparatie van de fiets.’ Meer hierover bij het AD.

De politie heeft laten weten nog geen melding te hebben ontvangen over dit verkeersongeval.

Hauger slaat weer toe in Formule 3, Vesti pakt de winst en Leclerc crasht

Op de Red Bull Ring hebben de jongelingen in de Formule 3 hun raceweekeinde afgerond. Ook de derde en laatste race van het weekeinde in Oostenrijk leverde weer mooie gevechten op, terwijl de titelstrijd in een hele voorzichtige plooi gelegd wordt.

Zoals gebruikelijk werd voor race drie de uitslag van de kwalificatie gebruikt voor de startopstelling en dus stond kampioenschapsleider Dennis Hauger op poleposition, naast Frederik Vesti en voor Alexander Smolyar en Caio Collet - Jak Crawford en Clement Novalak volgden op de derde rij.

Collet bleef bij de start staan en kwam pas op gang nadat het hele veld langszij was gekomen, Hauger pakte voor Vesti de leiding, met Smolyar en Crawford er achteraan. Na een handvol ronden opende Vesti met succes de aanval op Hauger, waarna Vesti's teamgenoot Smolyar ook voorbij de Noor ging.

Net als op zaterdag werd er weer flink geknokt, waarbij Smolyar heel even de leiding pakte, alvorens weer terug te vallen tot achter Vesti en Hauger. Arthur Leclerc knokte met Victor Martins en Novalak om de vijfde en zesde plek, maar dat ging niet goed: Leclerc dook in een niet-bestaand gat en ging hard de rondte in, waarbij ook Novalak in het grind eindigde en Martins ver terug viel.

Na een neutralisatie van een paar ronden konden we door, met Vesti, Hauger en Smolyar voorop. De Rus leverde zijn derde plek rap in bij Olli Caldwell en die wist het vol te houden, terwijl Vesti Hauger af kon troeven in de strijd om de winst - Tijmen van der Helm finishte als zeventiende. Voor Hauger was het wel weer prima: concurrenten Jack Doohan (lekke band) en Martins (crash) scoorden niet.

OM neemt aangifte rond 'zelfdodingspoeder' in behandeling

Het Openbaar Ministerie (OM) neemt de aangifte rond de dood van een 28-jarige vrouw in Den Haag die een ‘zelfdodingspoeder’ kreeg via de Coöperatie Laatste Wil (CLW) in behandeling. Een woordvoerder van het OM Den Haag bevestigt berichtgeving hierover door de Volkskrant.

De vrouw nam het middel september vorig jaar. Ze kreeg kort erna spijt en belandde in het ziekenhuis. Daar overleed zij een dag later. Nabestaanden vinden het onaanvaardbaar dat dit soort middelen in handen komt van instabiele, jonge mensen met psychische problemen. Lees verder bij Skipr.

GGD Kennemerland: 'Niet gekeken naar mogelijke oorzaken kankergevallen'

In rapportages over kankergevallen in de regio Kennemerland heeft de GGD weliswaar bekeken of het aantal is toegenomen, maar niet gekeken naar mogelijke oorzaken. Dat is de reden dat eventuele veroorzakers niet “specifiek bij naam” genoemd worden. Dat laat de GGD Kennemerland zaterdagavond weten in reactie op een publicatie van het Noordhollands Dagblad.

De krant schreef eerder op zaterdag dat de directeur van de GGD Kennemerland, Bert van de Velden, de naam van Tata Steel, de grootste bron van luchtvervuiling in de IJmond, in een GGD-rapport liet schrappen als mogelijke oorzaak van het hoge aantal kankergevallen in Beverwijk. Het dagblad meldde dat op basis van documenten opgevraagd via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Lees verder bij Skipr.

Zie ook: GGD-topman liet naam Tata Steel uit longkankerrapport schrappen: fracties eisen uitleg

Van der Poel stapt af in Tour

Mathieu van der Poel staat vandaag niet meer aan de start van de negende etappe van de Tour de France. Dit werd zojuist bekend gemaakt.

De Nederlander, die gisteren in de eerste bergetappe de gele trui na zes dagen verloor aan Tadej Pogacar, en de tweede etappe won, gaat zich richten op de Spelen van Tokio. Daar wil hij schitteren bij het mountainbiken.

Tour: Etappe 9 - De eerste aankomst op een echte berg

Tadej Pogacar gaat de Tour de France winnen, die durven we wel aan. De Sloveen vernietigde het hele peloton zaterdag en alleen pech of ziekte kan hem nog van de winst houden. Vandaag volgt een eerste echte aankomst bergop, iedereen die geen Pogacar heet mag zich bergen.

De heren renners zetten koers vanuit Cluses, de finish ligt een kilometer of 145 verderop na een ruim twintig kilometer lange klim naar het op dik twee kilometer hoogte gelegen Tignes. Rellende_Rotscholier heeft alles hier weer uitgebreid voorbeschouwd, maar met klimmen van de tweede, eerste, buiten, tweede en eerste categorie wordt het in elk geval zwaar zat.

De etappe gaat rond één uur van start en is in principe overal gelijk live te zien - België, Nederland, Eurosport. De finish staat tussen half zes en zes gepland, het kan ook iets eerder of later worden.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

Roglic uit de Tour de France

Primoz Roglic zal niet meer van start gaan in de negende etappe van de Tour de France. De kopman van Jumbo-Visman heeft te veel last van de blessures die hij opliep na een val in de derde etappe.

Roglic was samen met zijn landgenoot Tadej Pogacar de grote favoriet om de Tour de France te winnen, maar een zware valpartij in de derde rit zorgde ervoor dat hij daar een kruis over moest maken. Na zijn valpartij reed de nummer twee van vorig jaar nog wel een redelijke tijdrit, maar afgelopen vrijdag in de heuvelrit naar Le Creusot verloor hij al veel tijd en in de eerste bergetappe kwam Roglic bijna als laatste binnen.

In een opgenomen boodschap op het Twitteraccount van Jumbo-Visma zei Roglic dat de beslissing te stoppen in samenspraak met de ‘hele ploeg’ is genomen. "Het heeft totaal geen zin door te rijden. Ik moet nu eerst herstellen", geeft Roglic aan. Normaal gesproken zijn de Olympische Spelen het volgende doel van de Sloveen van Jumbo-Visma.

FOK! Wat een weer: een buitje, lokaal met onweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is overwegend bewolkt en er komen met name in de noordelijke helft lokaal nog buien voor. Deze buien trekken noordoostwaarts weg. In het zuiden komen mistbanken voor met zichten minder dan 200 meter. Deze zullen in de vroege ochtend oplossen. De minimumtemperatuur komt vannacht uit tussen 13°C in een opklaring en 16°C in het noordoosten. De wind is veranderlijk en overwegend zwak.

Overdag is het wisselend bewolkt en ontwikkelen zich enkele buien, vooral in het zuiden en oosten af en toe met onweer. Plaatselijk kan veel regen in korte tijd vallen. De maximumtemperatuur ligt tussen 20°C aan zee en 23°C in het noordoosten. De zwakke tot matige wind komt overwegend uit een zuidwestelijke richting, in het uiterste noordoosten komt de wind uit uiteenlopende richtingen.

In de nacht naar maandag is het half tot zwaar bewolkt met nog een enkele bui. Vooral in het noordoosten vormen zich enkele mistbanken. De minimumtemperaturen ligt rond 15°C. De wind is eerst zwak en veranderlijk, in de loop van de nacht wordt de wind van het zuidwesten uit overal zwak tot matig uit zuid tot zuidwest.

Maandagochtend heeft vooral het oosten nog met een bui te maken, van het zuidwesten uit breekt dan de zon geregeld door. In de loop van de middag neemt de bewolking van het zuiden uit weer toe en kunnen vooral landinwaarts weer enkele buien voorkomen. De maximumtemperatuur komt uit op ca. 20°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidwest. In de avond draait de wind naar richtingen tussen zuid en oost. (Bron: KNMI)

Het lijkt wel herfst in Soesterberg (Foto: DJMO)
Het lijkt wel herfst in Soesterberg (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

F3-coureur Hauger doet topzaken in leuke races Red Bull Ring

Op de Red Bull Ring zijn ook de jongelingen van de Formule 3 zaterdag in actie gekomen. Sterker nog, er stonden twee races op het programma, alvorens zondag om 11.05 uur de derde en langste race van het weekeinde verreden wordt.

Race één
Poleposition was voor Logan Sargeant, met Matteo Nannini naast zich en Victor Martins en Arthur Leclerc op de tweede rij. Bij de start nam Nannini de leiding, terwijl Clement Novalak én Olli Caldwell voorbij Martins en Leclerc naar plek drie en vier reden.

Novalak had het tempo lekker te pakken en ging voorbij Sargeant én Nannini naar de leiding, terwijl Leclerc het grind in ging en ver terug viel. Novalak werd ondertussen teruggepakt door beide heren en Sargeant nam dit keer de leiding in de race in handen.

Met behulp van DRS werden de eerste plekken flink door elkaar geschud, vooral door Nannini, Novalak en Sargeant, die op zijn beurt gepakt werd door kampioenschapsleider Dennis Hauger. Het duel tussen Novalak en Nannini ging fout: ze gingen beiden buiten de baan en Hauger was de lachende derde.

Hauger's Prema-teamgenoot Caldwell reed zo ineens op plek twee, voor Sargeant en Martins. In die volgorde finishten ze dan ook, Nannini werd slechts achtste en Novalak finishte zelfs niet - Tijmen van der Helm passeerde de meet als achttiende.

De uitslag ging door straffen hier en daar nog flink op de schop: Hauger en Caldwell behielden hun 1-2'tje, maar Jack Doohan werd ineens derde, voor Enzo Fittipaldi en Martins, terwijl Van der Helm opschoof naar de dertiende stek, twee posities voor Sargeant.

Race twee
David Schumacher en Roman Stanek vertrokken vanaf de eerste startrij, voor Juan Manuel Correa, Kaylen Frederick, Jak Crawford en Frederik Vesti. Schumacher en Stanek behielden hun posities bij de start, Jak Crawford kwam goed naar voren en nam de derde plek in beslag.

Een incident tussen Van der Helm en Sargeant bracht de safety car al snel de baan op, na de herstart schoof de piepjonge Crawford via Stanek door naar plek twee. De 16-jarige had echter een probleem: zijn auto gaf er de brui aan en hij zag een podiumplek in rook op gaan.

Schumacher kon zijn voorsprong rustig uitbreiden, terwijl de prima rijdende Martins voorbij Stanek naar de tweede plek ging. Vesti zat bij de Tsjech onder de achtervleugel en nam Stanek zo ook te pakken, terwijl Hauger - gestart als twaalfde - inmiddels op plek vijf reed...en óók langs Stanek ging.

Bij het ingaan van de voorlaatste ronde kwam Martins vanaf plek twee stil te vallen, wat voor een korte virtual safety car zorgde. De eerste zege voor Ralf Schumacher's zoon David werd ondertussen een feit, voor Vesti en Hauger, met Stanek op een keurige vierde plek.

Tennisster Barty naar achtste finales Wimbledon

Tennisster Ashleigh Barty heeft zich geplaatst voor de achtste finales op Wimbledon. De Australische nummer één van de wereld had wel wat moeite met Katerina Siniakova, maar schoof de Tsjechische toch met 6-3, 7-5 aan de kant.

Ook Roland Garros-kampioene Barbora Krejcikova is een ronde verder: de als veertiende geplaatste Tsjechische rekende met 7-6 (1), 3-6, 7-5 na ruim 2,5 uur af met de Letse Anastasija Sevastova.

Het toernooi eindigde voor de Russische Anastasiya Pavlyuchenkova (16), die met 7-5, 6-3 werd verslagen door Karolina Muchova (19) uit Tsjechië.

EK: Engeland overklast Oekraïne en staat in halve finales

Engeland heeft zich overtuigend geplaatst voor de halve finales van het Europees kampioenschap voetbal. In het Stadio Olimpico in Rome werd Oekraïne zonder noemenswaardige tegenstand aan de kant geschoven: 4-0.

Al na vier minuten was het raak: Raheem Sterling stuurde Harry Kane op pad en de spits maakte het keurig af. Engeland domineerde het duel vanaf dat moment, Declan Rice ramde een bal nog vol op de Oekraïnse doelman.

Kort voor rust is Oekraïne even gevaarlijk, maar amper een minuut na de pauze is het weer raak: Harry Maguire kopt de 2-0 binnen. Een paar minuten later stelde Luke Shaw aanvoerder Kane in staat raak te koppen, 3-0.

Na nog eens dik tien minuten mocht invaller Jordan Henderson ook juichen, de 4-0 was een feit en ook dit was een kopgoal. Daar bleef het verder bij, Oekraïne kwam er simpelweg niet aan te pas en Engeland speelt in de halve finales op Wembley tegen Denemarken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.