FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 juli 2021

Random Pics van de Dag #355

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

EK: ItaliŰ eerste finalist na penalties

Italië heeft Spanje na penalties verslagen in de strijd om een finaleplaats op het EK. Spanje had een groot deel van de wedstrijd het betere van het spel, maar wist niet genoeg gevaarlijke momenten te verzorgen om Italië op de knieen te krijgen. Na 120 minuten was het 1-1, maar één gemiste penalty meer van Spanje leverde de doorslag.

In de eerste helft had Spanje zoals in de vorige wedstrijden die ze speelden het meeste balbezit, maar tot grote kansen leidde het nauwelijks in de eerste twintig minuten. Italië leek na twintig minuten voor het eerst gevaarlijk te worden na verkeerd uitkomen van Unai Simon, maar door goed druk zetten van de defensie wisten de Italianen niet tot uithalen te komen. Italië was verder geen schim van de ploeg uit de eerdere wedstrijden. Veel foute passes en balverlies waren het devies. Dit leverde net na de Italiaanse mogelijkheid een kans op voor Dani Olmo, die wat gelukkig de bal voor zijn voeten vond in het strafschopgebied, maar zijn uithaal gestopt zag door Donnarumma. Het restant van de eerste helft gaf een duidelijk spelbeeld. Italie probeerde vooral gevaarlijk te worden met lange ballen achter de Spaanse defensie maar slaagde daar niet in, terwijl het korte combineren van Spanje ook niet voldoende was om de Italiaanse defensie te slachten. Italië kreeg nog een kans via de zijkant, Emerson schampte de lat, maar wist dus niet af te ronden. Zodoende was de ruststand dan ook 0-0.

De tweede helft was in het begin meteen meer vuurwerk. Busquets wist voor Spanje vanaf rand 16 maar net over te schieten en Fede Chiesa vuurde aan de andere kant op het Spaanse doel. Even later kreeg Chiesa alsnog de kans uit een counter die niet goed werd verwerkt door de Spaanse verdediger Aymeric Laporte. De afvallende bal werd na een mooie actie in de zestien en dito schot gepromoveerd tot doelpunt, 1-0. Aan de andere kant had een snelle reactie zo gekund, Oyarzabal kreeg een vrije kopkans, maar vergat het hoofd tegen de bal aan te zetten.

Halverwege de tweede helft moest Spanje opportunistischer spelen om een gelijkmaker te forceren, waardoor er achterin ook ruimte kwam. Invaller Berardi was de eerste die voor Italië een kans kreeg op de 2-0, maar hij schoot uit een lastige hoek recht op doelman Simon. Italië leek in eerste instantie niet echt in de problemen te komen doordat Spanje moest scoren, maar tien minuten voor tijd was er toch een gelijkmaker. Morata en Olmo hadden door het midden een mooie een-twee die de verdediging volledig open splijtte. Morata, die dit toernooi al veel kansen had gemist, maakte deze kans wel goed af: 1-1. Daarna waren beide ploegen toch weer te bang om in de reguliere speeltijd te verliezen, dus konden beide ploegen opnieuw naar een verlenging.

In deze verlenging was de eerste grote kans voor Spanje. Een vrije trap vanaf de zijkant werd een lage voetzoeker, en deze was serieus gevaarlijk. Via enkele caramboles belandde de bal net naast het doel, al had daar eigenlijk niemand echt weet van. Spanje leek de langere adem te hebben in de verlenging, maar Italië leek de ploeg te zijn die op voorsprong kwam in de 110e minuut. Berardi kon na een typisch balletje achter de verdediging mooi afronden, maar kreeg de bal in buitenspelpositie, dus de goal ging niet door. Daarna leek de vermoeidheid de spelers parten te spelen. Gevaarlijke kansen kwamen er niet meer, penalties waren de enige mogelijke uitkomst.

Bij de penalties kende Italië een valse start. Locatelli, nog zo goed in de groepswedstrijd tegen Zwitserland, zag zijn strafschop gekeerd. Gelukkig voor hem deed Olmo het niet beter. De vijf volgende strafschoppen gingen raak, maar Morata die als vierde voor Spanje mocht, miste ook zijn strafschop. Jorginho kon het daarna beslissen en faalde niet.

Italië zal zondag de finale op Wembley spelen. Daar zal Engeland of Denemarken wachten. Ook de reeks ongeslagen wedstrijden van Italië blijft in tact. Spanje kan naar huis na het beste resultaat op een eindtoernooi sinds de EK-winst in 2012.

Man (42) krijgt taakstraf voor uitdelen corrigerende tikken aan eigen kinderen

Een 42-jarige man uit Veenendaal is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 70 uur. De man gaf vanaf 2007 jarenlang corrigerende tikken aan zijn vijf kinderen. De Veenendaler is vrijgesproken van het plegen van ontucht met zijn dochter, de mishandeling van zijn ex-vrouw en van het benadelen van de gezondheid van zijn kinderen.

Corrigerende tikken
Op zitting gaf de man aan dat hij en zijn ex-vrouw, de moeder van hun kinderen, van mening waren dat in een goede opvoeding een corrigerende tik prima was. Volgens hem gaven zij hun vijf kinderen dan ook corrigerende tikken, maar stopte dit in 2013/2014. Naar eigen zeggen kwam toen het besef dat het niet meer van deze tijd was. Ook in verklaringen van de kinderen komt naar voren dat hun vader hen wel eens een corrigerende tik gaf. Daarnaast heeft de man ook zelf bij de politie verklaard dat hij in maart 2018 twee zoons een klap voor hun hoofd heeft gegeven. Gelet op dit alles is de rechtbank van oordeel dat bewezen is dat de man zijn kinderen heeft mishandeld.

Vrijspraak voor andere feiten
Volgens het Openbaar Ministerie pleegde de man in de periode van 2010 tot 2018 meerdere keren ontucht met zijn dochter. Zij heeft hiervan aangifte gedaan bij de politie, maar haar vader heeft altijd ontkend. Een verdachte kan niet veroordeeld worden op basis van enkel de verklaring van het vermeende slachtoffer, in dit geval zijn dochter. Er moet nog ander bewijs zijn dat de verklaring van de dochter ondersteunt. De rechtbank oordeelt dat dat steunbewijs hier ontbreekt. De ex-vrouw én de zus van de man verklaren over de vermeende ontucht, maar deze verklaringen gaan vooral over wat zij van de dochter hebben gehoord. Daarbij komt dat de moeder en vader van het meisje lijnrecht tegenover elkaar staan. Dat maakt dat voorzichtig moet worden omgegaan met beschuldigende verklaringen. Volgens de rechtbank is door gebrek aan bewijs niet vast komen te staan dat verdachte de ontucht pleegde. Wegens gebrek aan bewijs wordt de man ook vrijgesproken van de mishandeling van zijn ex-vrouw én het opzettelijk benadelen van de gezondheid van zijn kinderen. Het is onduidelijk hoe vaak de man zijn kinderen een corrigerende tik gaf én of zij hierbij fysiek letsel opliepen. Gelet hierop acht de rechtbank de omvang, aard en duur van de mishandeling niet zodanig dat gezegd kan worden dat de kinderen in hun (psychische) gezondheid zijn benadeeld.

Straf
De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 2 jaar, maar gelet op de vrijspraken voor de hiervoor genoemde feiten gaat de rechtbank daar niet in mee. Bij het opleggen van de straf kijkt de rechtbank naar wat in soortgelijke zaken, waarin sprake was van huiselijk geweld, is opgelegd. In deze zaak vindt de rechtbank een taakstraf van 70 uur passend. Maar omdat de man al 35 dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij die taakstraf niet uit te voeren.

Vaccinatiebewijs wordt vanaf 10 juli pas twee weken na volledige vaccinatie verstrekt

Wie twee vaccinaties met AstraZeneca, Pfizer of Moderna heeft gehad, of één Janssen-vaccinatie, moet vanaf zaterdag 10 juli twee weken wachten voordat hij of zij een vaccinatiebewijs krijgt waarmee toegang tot een evenement of horecagelegenheid wordt verschaft. Ook mensen die naar Nederland reizen vanuit een land waar een Digitaal Corona Certificaat (DCC) nodig is, zullen vanaf dan minstens 14 dagen volledig gevaccineerd moeten zijn. Dat heeft minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag besloten.

Eerder was besloten om mensen meteen na volledige vaccinatie een vaccinatiebewijs aan te bieden. Gezien het lage besmettingsniveau van toen werd dat verantwoord geacht. De snelle uitgifte van het vaccinatiebewijs maakte het bovendien aantrekkelijker voor mensen om zich snel te laten vaccineren.

Nu de besmettingen stijgen, neemt het kabinet het zekere voor het onzekere. Daarom moet iedereen die volledig is gevaccineerd eerst een wachttijd van 14 dagen in acht nemen voordat hij of zij een vaccinatiebewijs krijgt. Volgens onderzoek zijn mensen immers 14 dagen na de laatste prik voldoende beschermd.

Dit betekent dat mensen 14 dagen moeten wachten na hun laatste prik voordat zij met een vaccinatiebewijs naar een evenement of horecagelegenheid kunnen gaan. Ook mensen die Nederland willen inreizen vanuit een land waarbij Nederland vraagt om een DCC zullen straks minstens twee weken volledig gevaccineerd moeten zijn om op basis van een vaccinatiebewijs het land binnen te reizen. Een negatief testbewijs of een herstelbewijs blijft gelden als alternatief voor een vaccinatiebewijs. Voor het reizen naar het buitenland gelden lokale regels wat wel en niet mag met vaccinatie. Check daarom altijd www.wijsopreis.nl.

Deze wijziging gaat op 10 juli in. Vaccinatiebewijzen die vóór 10 juli zijn uitgegeven, blijven geldig. Mensen die korter dan 14 dagen geleden volledig zijn gevaccineerd, worden opgeroepen om de komende dagen voorzichtig te zijn. Als zij naar een evenement willen gaan waar toegangstesten worden gehanteerd, worden zij aangeraden om zich te laten testen zodat zij op een negatief testbewijs toegang kunnen krijgen.

Vliegtuig neergestort bij schiereiland Kamtsjatska in Rusland

In het oosten van Rusland is een vliegtuig met 28 mensen aan boord neergestort. De Russische luchtvaartautoriteit maakte bekend dat er wrakstukken van de Antonov An-26-machine is gevonden in de buurt het schiereiland Kamtsjatka, de eindbestemming.

Gouverneur Vladimir Solodov vertelde aan persbureau Interfax dat het grootste deel van het wrak aan de kust is ontdekt. Ander wrakstukken dreven in zee.

Radiocontact verbroken
De machine was met 22 passagiers en zes bemanningsleden op weg van Petropavlovsk-Kamchatsky naar Palena aan de Okhotkzee. De lokale overheid in Kamtsjatka maakte bekend dat het contact ongeveer tien kilometer voor de luchthaven van de eindbestemming werd verbroken. Men stuurde twee helikopters en een vliegtuig om de vermiste Antonov te zoeken. Het wrak werd vijf kilometer van de luchthaven vandaan gevonden. Volgens berichten in de media waren er geen overlevenden.

De tweemotorige Antonov An-26 vloog , waarschinlijk door slecht zicht, tijdens het aanvliegen tegen een rots, meldde het persbureau Interfax. De autoriteiten zijn al een onderzoek gestart om te verduidelijken of de weersomstandigheden, een piloot of een technische fout tot de crash hebben geleid.

Het hoofd van de werkmaatschappij, Alexei Khabarov, verzekerde Interfax dat het vliegtuig technisch in uitmuntende staat verkeerde. 

En dat is 33 voor Cavendish in Tour

Mark Cavendish heeft de tiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 191 kilometer koersen, van Albertville naar Valence, was de Brit de snelste in de massasprint. Tadej Pogačar behield de gele trui.

Josh van der Sande (Lotto-Soudal) en Hugo Houle (Astana) zorgden voor een van de eerste ontsnappingen van de dag. Ze kregen al gauw een voorsprong van het minuut, terwijl in het peloton nog geen enkele ploeg interesse had om de achtervolging te leiden. De maximale voorsprong van het duo was vijf minuten, maar daarna begon het te zakken.

De enige beklimming van de dag was de Col de Couz van de vierde categorie. Het was Houle die het punt pakte. Zo'n 85 kilometer het nerveus te worden in het peloton mede door de wind. De voorsprong van Van der Sande en Houle was teruggelopen tot anderhalve minuut. Achter in het peloton vond een valpartij plaats zo'n 70 kilometer voor de meet. Onder meer Mike Teunissen, Geraint Thomas, en Richie Porte waren er bij betrokken. Iedereen kon echter weer hun weg vervolgen.

36 kilometer voor de streep waren de twee koplopers weer ingerekend door het peloton dat aardig op tempo was gekomen. Door het hoge tempo moesten verschillende renners achterin lossen. Sprinter Sonny Colbrelli, zondag nog derde, had materiaalpech op 27 kilometer voor de meet en moest, met het peloton op hoge snelheid, van fiets wisselen. De Italiaans kampioen moest in de achtervolging en slaagde er uiteindelijk ook in om weer aan te sluiten bij het peloton dat het tempo weer wat terugschroefde.

Door de wind, de zenuwachtigheid van de renners en de haakse bochten was het billen knijpen in het peloton. Zo moest uitgerekend Pogacar een gat dichten nadat er twintig renners los waren. Er ontstonden waaiers, de meeste klassementsrenners zaten in het voorste gedeelte. DSM, de ploeg met sprinter Cees Bol, had de slag gemist. Vooraan viel het echter weer stil waardoor onder meer Bol, Quintana en Poels toch weer konden terugkeren. De sprintersploegen begonnen zich klaar te maken voor de eindsprint. In die sprint was het Cavendish die aanging en onbedreigd naar zijn 33e ritzege in de Tour ging. Nog eentje en Cavendish evenaart het record van Eddy Merckx die 34 ritzeges in de Tour boekte.

Ritzege Wiebes in Giro Donne

De vijfde etappe in de Giro Donne, de Giro d'Italia voor vrouwen, is gewonnen door Lorena Wiebes. Na 120 kilometer koersen, van Milaan naar Carugate, was de Nederlandse van DSM de snelste in de sprint.

Zes vrouwen zorgden voor de vlucht van de dag, maar ze slaagden er niet in om een grote voorsprong te pakken. Ze werden door onder meer het werk van DSM weer ingerekend. Wiebes rekende in de eindsprint af met Emma Norsgaard uit Noorwegen en Marianne Vos.

Anna van der Breggen behield de roze leiderstrui. Ze heeft bijna drie minuten op Ashleigh Moolman en iets meer dan drie minuten op Demi Vollering. 

NASCAR na 65 jaar terug op Road America, Elliott domineert road courses

Voor de NASCAR-liefhebber keren we nog even terug naar zondagavond, want er werd voor het eerst in lange tijd gereden op Road America, nabij Lexington. Heel spannend werd de road course-race uiteindelijk niet, maar dat mocht de pret niet drukken.

Voor het eerst sinds 1956 streek het hoogste niveau in de NASCAR-racerij neer op Road America, waar bijvoorbeeld de IndyCar Series wel regelmatig rijdt. De terugkeer op het fraaie circuit ging van start met William Byron en Kyle Larson voorop en specialist AJ Allmendinger en Tyler Reddick op rij twee.

Een stilgevallen Daniel Suarez zorgde voor een vroege caution, achterblijver Kyle Tilley zorgde ervoor dat de eerste stage onder geel eindigde: Byron pakte de stagewinst, voor Allmendinger en Larson, zonder dat er verder echt hard was geknokt voor de voorste posities - dat werd bewaard voor het restant van de race.

Martin Truex Jr en Matt DiBenedetto waren tijdens de caution niet naar binnen gekomen en reden bij de herstart voorop, voor de achteraan gestartte Kyle Busch, maar Austin Cindric nam de leiding. DiBenedetto pakte plek één terug en halverwege de stage ging Cindric in de rondte met een probleem aan zijn auto, waarvoor hij ook gelijk binnen kwam.

Kyle Busch ging ondertussen langs DiBenedetto, die met een bandenprobleem steeds verder terug begon te vallen. Busch en Truex kwamen aan het einde van de stage hun pitstop maken, Reddick deed dat niet en pakte zo de stagewinst, vrij ruim voor Byron en Ross Chastain.

Kyle Busch kwam tijdens de caution weer naar de leiding, Chase Elliott, DiBenedetto en Denny Hamlin volgden. Voorin werd flink geduelleerd en binnen no-time reden Busch, DiBenedetto én Elliott in elk geval even aan de leiding. Met twintig ronden te gaan dook Anthony Alfredo met een kapotte auto het grind in: caution.

Ryan Blaney kende geen lekkere race, maar kwam op het moment van de caution net zijn stop maken - Busch en Hamlin gingen in de pitstraat langs Elliott. Die twee vertrokken bij de herstart vanaf de tweede rij, want rij één was in handen van de precies op het juiste moment gestopte Aric Almirola en Blaney, niet bepaald specialisten op road courses.

Die twee werden dan ook in rap tempo gepasseerd en Elliott en Busch namen de touwtjes weer in handen, gevolgd door Christopher Bell - Truex was ver teruggevallen na een straf tijdens zijn pitstop. Bell had het tempo lekker te pakken en ging met vier ronden te gaan langs Busch, met Elliott nog zes seconden voor hem.

Elliott's overwinning kwam niet meer in gevaar, zijn zesde overwinning in de vorige acht road course-races. Bell werd uitstekend tweede, voor Kyle en Kurt Busch en Hamlin op plek vijf.

Scheer die snor maar weer af Thierry!

Clusteruitbraken bij de vleet na versoepelingen op 26 juni

De versoepelingen van de coronamaatregelen op 26 juni hebben Sars-Cov-2 geen windeieren gelegd. Met dank aan dat deel van de Nederlandse bevolking dat vindt dat regels en aanbevelingen er voor anderen zijn, worden we nu geconfronteerd met behoorlijk wat clusteruitbraken in het nachtleven, in de horeca en op feestjes en partijen. 

Op de onderstaande screenshots is goed zichtbaar wat er zoal gemeld is, met dank aan bron bddataplan.nl/corona. Op de website zelf kun je doorklikken naar de bijbehorende nieuwsberichten.:

Overzicht Clusters vanaf 1 juli 2021 deel 1 (bron: bddataplan.nl/corona)
Overzicht Clusters vanaf 1 juli 2021 deel 1 (bron: bddataplan.nl/corona)


Overzicht Clusters vanaf 1 juli 2021 deel 2 (bron: bddataplan.nl/corona)
Overzicht Clusters vanaf 1 juli 2021 deel 2 (bron: bddataplan.nl/corona)


Nintendo kondigt Switch met OLED aan

Nintendo heeft tussen de lunch en het avondeten een nieuw model Switch met een OLED-scherm aangekondigd. Dit OLED-model wordt uitgebracht op 8 oktober, op dezelfde dag dat ook Metroid Dread wordt uitgebracht.

De Nintendo Switch OLED is qua afmetingen vergelijkbaar met het welbekende Nintendo Switch-systeem, maar beschikt over een groter scherm van 7 inch met OLED-technologie voor intense kleuren en een hoog contrast. Daarnaast heeft de Nintendo Switch een brede verstelbare standaard voor de tafelstijl, een nieuwe houder met een LAN-poort voor een stabiele online-ervaring, 64 GB systeemgeheugen en ingebouwde luidsprekers met verbeterde audio voor de handheld- en tafelstijl. Net als met de Nintendo Switch kunnen spelers met de nieuwe Nintendo Switch op de tv spelen en de Joy-Con-controllers delen om samen te spelen.

Op de releasedag zal het spelsysteem verkrijgbaar zijn in twee kleurstellingen:

  • Nintendo Switch (OLED-model) met witte Joy-Con-controllers: bevat witte Joy-Con-controllers, een zwarte hoofdunit en een witte houder.
  • Nintendo Switch (OLED-model) met neonrode en neonblauwe Joy-Con-controllers: bevat neonrode en neonblauwe Joy-Con-controllers, een zwarte hoofdunit en een zwarte houder.

Alle reeds uitgebrachte Joy-Con-controllers voor de Nintendo Switch zijn compatibel met dit nieuwe model. Ook alle games zijn compatible. Een Europese prijs is nog niet bekendgemaakt. Op de Amerikaanse site zien we een adviesprijs van 349,99 dollar.

COVID-19: 2.253 positief getesten en 1 dode, totaal 1.692.834 en 17.758

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.253 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.692.834 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 8 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 109 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 2 patiënten opgenomen, er liggen nu 103 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een volledige update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er is sinds de vorige update 1 patiënt overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.758 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

COVID-19 weekcijfers 6 juli 2021 (Bron: RIVM)
COVID-19 weekcijfers 6 juli 2021 (Bron: RIVM)

Wilders: “Nederland is corrupt, de rechtstaat failliet.”

De uitspraak van de Hoge Raad toont volgens Wilders aan dat de rechtstaat failliet is.

Wilders: "Akwasi mag ongestraft oproepen tot moord, Rutte mag ongestraft de Tweede Kamer voorliegen, Kaag mag ongestraft de verkiezingen onrechtmatig beïnvloeden met een met belastinggeld gefinancierde docu, het hele kabinet mag ongestraft tienduizenden slachtoffers van het Toeslagenschandaal de vernieling in helpen. Niemand van hen is strafrechtelijk vervolgd laat staan veroordeeld.

Maar als de leider van de grootste oppositiepartij een enkele vraag stelt over Marokkanen – waar half Nederland het mee eens is – dan wordt een heksenjacht geopend , worden Marokkanen tot ras verklaard en volgt een veroordeling voor groepsbelediging omdat ‘de eer en waardigheid van Marokkanen’ zou zijn aangetast.

Ze willen mij de mond snoeren, maar ik zal nooit zwijgen.
Ze kunnen mij veroordelen, maar ik zal de waarheid blijven spreken."

Na de uitspraak van Wilders struikelden politiebureaus over elkaar heen om zo snel mogelijk voorgedrukte aangiftes klaar te leggen en mensen op te roepen vooral aangifte te komen doen. In sommige gevallen kon dat zelfs mobiel omdat agenten actief de straat op gingen om aangiftes te scoren. Een deel van de mensen die de aangifte ondertekenden gaf achteraf aan niet eens te weten waar ze voor tekenden.

Grazie! Hoe ItaliŰ de waardering voor het zorgpersoneel toont

“Deze munt is bedoeld als een klein bedankje dat de staat richt tot de wereld van gezondheidsberoepen, die degenen heeft geholpen die tijdens de pandemie hebben geleden en die op hun beurt veel hebben geleden. Er is maar één woord ingeprent, het woord dat het hele land moet richten tot degenen die zich in die fase hebben gecommitteerd, gewoon 'Dank u'- verklaarde de Italiaanse minister van Economie en Financiën Daniele Franco tijdens de presentatie van de nieuwe Euromunt.

150 graven vernield op begraafplaats: 'Dit is echt ongekend'

Over de hele begraafplaats Beukenhage in 's Gravenzande liggen grafstenen gebroken op de grond. Ook zijn er bloemen, decoraties en speelgoed bij de graven gesloopt. Medewerkers van een onderhoudsbedrijf ontdekten vanochtend de ravage op het kerkhof. De politie spreekt van zo’n 150 graven die zijn ontsierd. Meer hierover bij de Stentor.

Rond half twee vannacht kwam er een melding binnen bij de politie over geluidsoverlast bij de algemene begraafplaats. Mede door de hevige regen werd er toen niks opgemerkt.

De politie is bezig met een groot onderzoek dat naar de dader of daders moet leiden, waarbij de hulp van een politiehelicopter is ingeschakeld. Ook vindt er een buurtonderzoek plaats.

Namens alle betrokken nabestaanden gaat de beheerder van begraafplaats Beukenhage aangifte doen bij de politie.

Corruptiewaakhond: kabinet doet te weinig om corruptie aan top te voorkomen

Nederland laat na om zich beter te beschermen tegen corruptie in de hoogste kringen. Met geen van de aanbevelingen van het anticorruptieorgaan van de Raad van Europa (GRECO) is de afgelopen jaren helaas iets gedaan, zegt het anticorruptieorgaan. Het kabinet moet binnen anderhalf jaar alsnog beterschap tonen. Lees meer bij de Stentor.

GRECO stelde in 2019 vast dat de Nederlandse ministers, staatssecretarissen en hun politiek adviseurs kwetsbaar zijn voor beïnvloeding door lobbyisten en voor corruptie. 

Daarom is een algemene gedragscode om de kans op belangenverstrengeling en corruptie te verkleinen zeer gewenst, stelde GRECO al twee jaar geleden. Het kabinet kan niet volstaan met het aanvullen en aanscherpen van het 'Blauwe Boek', de handleiding die ministers en staatssecretarissen bij hun aantreden ontvangen. En iemand moet op die nieuwe gedragscode toezien en zo nodig sancties gaan uitdelen. Dat lijkt de corruptiewaakhond een mooie taak voor de premier.

De Raad van Europa maakt geen onderdeel uit van de Europese Unie, maar is na de Tweede Wereldoorlog opgericht door Europese landen om de democratie, de rechtsstaat en de mensenrechten te bevorderen. De organisatie heeft groot moreel gezag, maar kan geen sancties of maatregelen opleggen. In GRECO werken 48 Europese landen en de Verenigde Staten samen.

Recordhitte in Lapland: 'ScandinaviŰ is nu net een oven'

In ons land wil de zomer niet  echt vlotten, maar intussen kampt Scandinavië met een hittegolf. In het Noorse Banak werd gisteren een warmterecord behaald met 34,3 graden. In Kevo in Lapland tikte de thermometer zondag een temperatuur aan van 33,6 graden, voor het eerst in honderd jaar tijd. Lees verder bij de Stentor.

In Scandinavië komen de temperaturen in grote gedeelten zo’n tien tot vijftien graden boven de gemiddelden. De nachten zijn tropisch te noemen: boven de twintig graden. 

Minimumprijs alcohol als wapen in de strijd tegen het probleemdrinken

De invoer van een minimale prijs per hoeveelheid alcohol in drank (minimum eenheidsprijs) blijkt in landen als Schotland en Canada goed te werken om gezondheidsproblemen door drank te verminderen. Mensen die veel alcohol drinken kiezen vaak voor goedkope dranken.

Door deze prijsmaatregel worden juist deze dranken met alcohol duurder, waardoor veeldrinkers in die landen minder zijn gaan drinken. Ook in ons land zou dit een effectieve maatregel kunnen zijn om gezondheidsproblemen en bijkomende kosten door alcohol te verminderen aldus het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en Trimbos instituut.

Ardine de Wit, senior onderzoeker gezondheidseconomie van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: “We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de ervaringen in het buitenland. En vervolgens gekeken naar de mogelijkheden om een minimum eenheidsprijs ook in Nederland in te voeren. Als je ervan uitgaat dat ook hier een belangrijk deel van de veeldrinkers vooral goedkope drank koopt, dan verwacht je hetzelfde positieve effect als in het buitenland.”

De onderzoekers geven aan dat het uiteindelijke effect wel afhangt van de manier waarop het ingevoerd wordt, bijvoorbeeld van de hoogte van zo’n eenheidsprijs en of het wel of niet gecombineerd wordt met andere (prijs)maatregelen, zoals een accijnsverhoging.

Belanghebbenden: eenheidsprijs kan positieve gezondheidseffecten hebben
Een brede groep belanghebbenden, waaronder consumenten, producenten en gezondheidsdeskundigen, is gevraagd naar hun mening. Aanbieders van alcohol denken dat mensen die dicht bij de grens wonen eerder in het buitenland drank zullen gaan kopen. Daarnaast denken veel belanghebbenden dat problematische drinkers alcohol zullen gaan vervangen voor andere verslavende producten. Naast deze tegenargumenten geven de meeste betrokkenen aan dat een minimum eenheidsprijs positieve gezondheidseffecten kan hebben voor de drinker zelf en anderen in de maatschappij. Bovendien wordt er benadrukt dat het belangrijk is dat er goed over het beleid gecommuniceerd moet worden, onder meer over het doel van deze maatregel en de manier waarop deze ingevoerd wordt.

Carmen Voogt, projectleider van het Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos-instituut: “De gedachte dat een minimum eenheidsprijs kan leiden tot grenseffecten of een verschuiving van alcoholgebruik naar andere middelen is tot op heden nog niet bewezen. Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen of dit daadwerkelijk het geval is voor de Nederlandse situatie. Wat wel duidelijk is, is dat dit beleid problematisch alcoholgebruik en de daarmee samenhangende (gezondheids)schade kan terugdringen.”

Hoe werkt zo’n eenheidsprijs?
Deze maatregel richt zich specifiek op een kleine groep van goedkope produkten. Deze worden in grote hoeveelheden verkocht aan een kleine groep consumenten, waaronder veeldrinkers. Dit is een groot verschil met een accijnsverhoging waarbij álle alcoholhoudende dranken duurder worden, dus ook de duurdere alcohol en de alcohol die in de horeca wordt verkocht. De overheid bepaalt bij een minimum eenheidsprijs een minimale prijs per hoeveelheid alcohol die in een product zit. Als deze bijvoorbeeld op 45 cent per eenheid alcohol wordt gezet, dan zal ongeveer 50 procent van de huidige verkochte volumes in de supermarkt en slijterij duurder worden.

Het nutteloze feitje van de dag: winnen met een klein verschil

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

In de Tour de France van dit jaar staat Tadej Pogacar met een comfortabele voorsprong op de eerste plaats van het klassement, maar wist je dat de Tour weleens beslist is met een verschil van maar 8 seconden? In 1989 werd de Ronde van Frankrijk afgesloten met een tijdrit van Versailles naar Parijs. De Fransman Laurent Fignon begon de afsluitende rit tegen de klok van 24,5 kilometer met 50 seconden voorsprong op de Greg LeMond en niemand verwachtte dat de Amerikaan die achterstand goed kon maken. Tot grote ontsteltenis van de Fransen lukte het LeMond wel! Hij was 58 seconden sneller dan Fignon en won de Tour met het kleinste verschil ooit: 8 seconden.

Greg LeMond tijdens de afsluitende tijdrit van de Tour de France van 1989 (WikiCommons/Benjamin Werner)
Greg LeMond tijdens de afsluitende tijdrit van de Tour de France van 1989 (WikiCommons/Benjamin Werner)


Viroloog Marion Koopmans kritisch op effect versoepelingen coronamaatregelen

Er gaan flink wat dingen mis met het versoepelen van de coronamaatregelen, zegt viroloog van het Erasmus MC Marion Koopmans. Er wordt niet alleen gesjoemeld met negatieve testuitslagen en QR-codes, ook houdt een deel van de mensen zich niet meer goed aan de basismaatregelen, zoals afstand houden en thuisblijven bij klachten.

Een stijging van het aantal besmettingen viel te verwachten bij het versoepelen van de maatregelen, aldus de viroloog, die ook onderzoek deed naar het begin van de virusuitbraak voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “Maar dat het nu een stuk harder gaat dan je zou willen is helder.” Veel mensen leven de basismaatregelen netjes na en houden zich ook aan de regels van Testen voor Toegang. “Die regels moeten de buffer zijn. Maar je hoort nu overal verhalen van mensen die misbruik maken van de toegangstesten. Dat is natuurlijk gewoon heel suf.” Ook zou er meer aandacht moeten komen voor het naleven van de basismaatregelen. “Dat is niet meer voldoende in beeld.”

Daarnaast is een grote groep mensen nog steeds niet gevaccineerd, zij kunnen naast zelf ziek worden ook nog Long Covid ontwikkelen. De pandemie is echt nog niet voorbij volgens Koopmans. Strengere toegangsregels en een strakker toezicht op 'Testen voor Toegang' zou een oplossing kunnen zijn. Lees verder bij Skipr.

14 jaar cel voor Duitse pedofiele verkrachter

In het Duitste Münster heeft de rechtbank een 28-jarige IT-specialist in een zedenzaak veroordeeld tot een celstraf van 14 jaar. Drie anderen van 31, 36 en 43 jaar, kregen straffen van 10 tot 12 jaar. Ook de 46-jarige moeder van de hoofdverdachte is veroordeeld. Zij zal een straf van 5 jaar moeten uitzitten wegens medeplichtigheid.

De man, die eerder al werd opgepakt wegens het bezitten van kinderporno, bleek een van de hoofdfiguren in een grote misbruikzaak, toen twee jongens in een tuinhuisje urenlang werden misbruikt door meerdere mannen. Het voorval werd gefilmd en de man bood foto- en filmmateriaal hiervan aan op dark web.

Inmiddels heeft de politie meer dan dertig mannen opgepakt. Vijf anderen zijn eerder al veroordeeld. Nog eens ruim 20 mannen zijn al wel geïdentificeerd maar nog niet opgepakt.

Veroordeling Wilders wegens belediging nu definitief

Waar je in Nederland - als je Akwasi heet - ongestraft geld mag zetten op het hoofd van mensen die Zwarte Piet spelen, je - als je Akwasi heet - ongestraft de laptops van journalisten mag gijzelen en waar je - als je Akwasi heet - niet vervolgd wordt als je mensen die Zwarte Piet spelen fysiek bedreigt mag je in Nederland niet vragen of mensen meer of minder Marokkanen willen.

Dat heeft de Hoge Raad - het hoogste orgaan in de Nederlandse 'rechts'staat - vandaag beslist op advies van de procureur-generaal.

In september werd Wilders als door het hof in hoger beroep al veroordeeld voor groepsbelediging. Hij werd daar wel vrijgesproken van het aanzetten tot haat en discriminatie. Deze uitspraak wordt door de Hoge Raad overgenomen en is daarmee definitief.

De Hoge Raad oordeelt dat Wilders een groep mensen heeft beledigd op basis van hun ras. Ook zou de PVV-leider zich doelbewust hebben gericht op Marokkanen in zijn geheel. "Groepsbelediging is verboden volgens het Wetboek van Strafrecht", sprak de voorzitter. "Ook een politicus dient zich aan de grondbeginselen van de rechtsstaat te houden en mag niet aanzetten tot onverdraagzaamheid."

Haase ook in dubbelspel uitgeschakeld op Wimbledon

Voor tennisser Robin Haase is Wimbledon nu echt voorbij. De Nederlander sneuvelde samen met zijn Kazachse kompaan Andrey Golubev in de achtste finales van het dubbelspel.

De Italiaan Simone Bolelli en de Argentijn Maximo Gonzalez waren de opponenten van het Nederlands-Kazachse duo, dat een ronde eerder nog de nummers zeven van de plaatsingslijst uitschakelde. Zo'n zege zat er dit keer geen moment in, het was vrij rap voorbij: 3-6, 3-6, 2-6.

Er kwamen meer Nederlandse dubbelaars in actie, maar die wedstrijden werden afgebroken en krijgen dinsdag een vervolg.

Tour: Etappe 10 - Sprinten met minder sprinters

Na negen etappes kreeg men in de Tour de France eindelijk een rustdag, vandaag wacht de tiende etappe. Niet al te zwaar en vermoedelijk gaan we sprinten, hoewel niet elke sprinter meer van de partij is.

Arnaud Démare en Bryan Coquard kwamen zondag seconden buiten tijd binnen, Tim Merlier gaf onderweg op. Een uitgedund sprintersveld dus, prima voor bijvoorbeeld Mark Cavendish, die zich voor het eerst in jaren toch wel de beste sprinter van het stel toont.

De heren vertrekken vandaag vanuit wintersportoord Albertville en rijden een goede 190 kilometer, met de finish in Valence. Rellende_Rotscholier heeft de uitgebreide voorbeschouwing hier weer paraat staan, de etappe begint even na één uur en de finish staat rond half zes gepland.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

Heb jij je wokeabulaire al op orde?

Als je de afgelopen 5 jaar niet helemaal hebt opgelet kan het zomaar zijn dat je hebt gemist wat dingen tegenwoordig betekenen. De betekenis van veel woorden is namelijk veranderd, omdat een kleine groep mensen heeft besloten dat woorden opeens iets anders betekenen.

Gelukkig is er onze woke AwakenWithJP om ons eens haarfijn te laten zien hoe laat het is, én om je wokeabulaire weer helemaal up to date te brengen.

De video is in het Engels en gericht op Amerika, maar omdat wij dezelfde onzin hier al jaren aan het overnemen zijn kun je dit vrijwel één op één toepassen in Nederland. En waar dat nog niet het geval is zal dat niet lang meer duren.

Verder is het zeer wenselijk om zelf zo woke mogelijk te zijn. Woke mensen zijn namelijk zwaar superieur aan wij holenmensen.

FOK! Wat een weer: met een harde woei

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag is het wisselend bewolkt. Er zijn perioden met zon maar er komt plaatselijk ook een bui voor, tot het begin van de middag in de oostelijke helft van het land mogelijk met onweer. De wind is eerst zuid tot zuidoost en matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. Geleidelijk wordt de wind zuidwestelijk en neemt boven land toe naar matig tot vrij krachtig, langs de westkust en boven het IJsselmeer wordt de wind in de loop van de middag en in de avond enige tijd hard, 7 Bft, mogelijk kortdurend stormachtig, 8 Bft. Aan zee zijn dan zware windstoten rond 80 km/uur mogelijk. In de loop van de avond neemt de wind weer af. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C langs de noordwestkust tot 22°C in het oosten.

In de nacht naar woensdag wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af en is er een enkele bui mogelijk. De wind komt uit het zuiden en is matig boven land en (vrij) krachtig langs de kust. De minimumtemperatuur komt uit rond 13°C.

Woensdag overdag zijn er perioden met zon en ontstaan er in de loop van de ochtend stapelwolken. Deze kunnen in de middag uitgroeien tot een regen- of onweersbui. In de avond doven de buien weer uit. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 19°C op de Wadden tot lokaal 24°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig boven land, (vrij) krachtig langs de kust, en neemt gedurende de dag in kracht af. (Bron: KNMI)

Op een vroege ochtend.. (Foto: DJMO)
Op een vroege ochtend.. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.