FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 juli 2021

Random Pics van de Dag #361

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Company of Heroes 3 voor pc aangekondigd

Uitgever Sega en ontwikkelaar Relic Entertainment hebben Company of Heroes 3 voor pc aangekondigd. Een releasedatum werd niet aangekondigd, wel dat de game via Steam zal worden uitgegeven.

Gebruikers kunnen zich aanmelden bij CoH-Development om exclusieve toegang te krijgen tot de pre-alpha preview van Company of Heroes 3, ontwerpdocumenten, discussies met de ontwikkelaars, art-drops en meer. Ze willen feedback van de gamers, daarom is de game ook zeker een jaar voor release aangekondigd om zo spelers al kennis te laten maken.

Company of Heroes 3 speelt zich af rondom de Middellandse Zee. Je zult moeten vechten tegen vijandelijke troepen over Italiaanse bergpassen, maar de oorlog verplaatst zich ook naar de kust en de uitgestrekte woestijnen van Noord-Afrika. Bergachtige gebieden vereisen andere strategieën dan de kuststeden, waarbij de hoogtes nu een grote invloed heeft op de zichtlijn van eenheden. Woestijnvlaktes vragen om verkenning en gepantserde manoeuvres.

Company of Heroes 3 heeft meer soorten eenheden dan eerdere games. Er zijn onder andere nieuwe gespecialiseerde eenheden, zoals elite-squadrons, waaronder de Amerikaans-Canadese Special Service Forces, de gerespecteerde Gurkha's van het Gemenebest en nog veel meer.

Zuid-Afrika vervalt in chaos

Vele Zuid-Afrikanen schijnen het niet te kunnen verwerken dat oud-president Jacob Zuma veroordeeld is en vijftien maanden de bak in moet vanwege minachting van justitie tijdens een onderzoek naar corruptie tijdens zijn ambtsperiode. Tijdens dit onderzoek weigerde hij te getuigen.

Vooral in KwaZulu Natal ging het als snel flink los, maar de protesten breidden uit naar onder andere Johannesburg en Durban. Sommige bronnen melden zes dodelijke slachtoffers en vele gewonden, maar andere persbureaus hebben het al over tientallen doden, tijdens de protesten die inmiddels uitmonden in massale plunderingen.

Niet alleen aanhangers van Zuma gaan de straat op, maar ook andere Zuid-Afrikanen proberen "zichzelf te verrijken in deze chaotische periode", zoals een politiewoordvoerder meldde tegen verslaggevers van persbureau Reuters. Het lijkt erop dat het leger en het politie-apparaat het lastig heeft om de massale plunderingen en protesten te stoppen.

Zoals iemand op Twitter zei: "na Covid lijkt in Zuid-Afrika nu de spreekwoordelijke pleuris uitgebroken te zijn".

Onderwijsminister dwingt hoger onderwijs tot meer inclusie

Minister Ingrid van Engelshoven (D66) gaat het hoger onderwijs dwingen tot ambitieuze plannen om de positie van de vrouw en andere niet-mannelijke geslachten te verbeteren. Indien ze daar niet in meegaan komt de financiering in het geding.  

Universiteiten en hogescholen zijn straks verplicht genderidentiteiten van hun personeel te registreren en zullen trainingen moeten aanbieden onder andere op het gebied van diversiteit.

De aanpak moet volgens de demissionaire minister niet enkel gericht zijn op ‘witte, heteroseksuele cis-vrouwen zonder beperking die afkomstig zijn uit de sociale middenklasse’. Er moet vooral voor een intersectionele benadering worden gekozen, aldus van Engelshoven. 

Het hoger onderwijs moet verder af van de ‘individuele, hiërarchische en competitieve cultuur’. Tevens moet het hoger onderwijs rekening gaan houden met gevoeligheden binnen bepaalde groepen. Zaken die als kwetsend kunnen worden ervaren, waaronder 'micro-agressies', moeten geweerd worden uit de omgeving. 


Ritzege Konrad in Tour

Patrick Konrad heeft de zestiende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 169 kilometer koersen, van Pas de La Case naar Saint-Gaudens, kwam de Oostenrijker van Bora na een solo alleen over de finish. Tadej Pogacar behield de gele trui.

Het was de Deen Asgreen die voor de eerste ontsnapping zorgde. Ze lieten hem even gaan, al loerden er meer renners op een demarrage. De eerste beklimming van de dag was de Col de Port van de tweede categorie. (11,4 km, 5,1 procent) Het verschil met het peloton, wat op ontploffen stond, was iets meer dan een minuut. Kwiatkowski en Cattaneo demareerden uit het peloton, waarin Pogacar erg actief was, en gingen op jacht naar Asgreen. Uit het peloton moesten intussen al weer renners lossen. Vooraan slaagden Kwiatkowski en Cattaneo erin om aan te sluiten bij Asgreen, de ploegmaat van Cattaneo. Cattaneo kwam als eerste boven. In de afdaling werd het trio weer bijgehaald.

Het tempo bleef hoog in het peloton met het oog op de tussensprint die er aan kwam. Cavendish reed toen al op drie minuten van het peloton. Juul-Jensen, Bakelants en Doubey reden weg uit het peloton en kregen een gaatje. Daarachter een groepje met Matthews en Colbrelli. Het peloton vond het allemaal prima en volgde op bijna vier minuten. De Col de la Core van de eerste categorie was de tweede beklimming van de dag. Konrad was tijdens de klim bij de drie koplopers aangesloten terwijl Juul-Jensen moest lossen. Het was Konrad die als eerste boven was voor Bakelants en Doubey. De achtervolgende groep volgde op nog geen tien seconden. Het peloton zat op zeven minuten. In de afdaling liep de voorsprong van de kopgroep op de achtervolgers weer wat op. In die achtervolgende groep zaten Colbrelli, Matthews, Skujins, Rota, Aranburu, Bonnamour, Gaudu en Périchon.

De Col de Portet-d'Aspet (tweede categorie) was de eennalaatste beklimming vandaag. De groep achter de drie koplopers volgde op een halve minuut, het peloton op meer dan acht minuten. en de Côte d'Aspret-Sarrat (vierde categorie) Konrad wist vooraan Bakelants en Doubey van zich af te schudden tijdens de beklimming. De Oostenrijker wist zijn voorsprong op de achtervolgers weer groter te maken. Twee kilometer onder de top was het alweer 50 seconden. De achtervolgende groep spatte uit elkaar door het versnellen van Gaudu die alleen Colbrelli meekreeg. Het verschil met Konrad daalde tot een halve minuut. Konrad kwam als eerste boven gevolgd op 24 tellen door Gaudu en Colbrelli. In de afdaling kwamen Gaudu en Colbrelli niet dichterbij en werden zelfs teruggepakt door het groepje erachter. Helemaal vooraan ging Konrad onbedreigd naar de dagzege. Ook de Côte d'Aspret-Sarrat (vierde categorie) kwam hij als eerste boven. De groep daarachter volgde op een kleine minuut, het peloton op 14 minuten.

Ondertussen kwam Konrad als eerste over de meet. Colbrelli werd tweede, Matthews derde. In het peloton was het Guilaume Martin die op het laatste steile muurtje in de aanval ging. Hij werd echter gecounterd door Wout van Aert en het peloton brak. Onder leiding van Van Aert reed de groep door, maar alle renners uit de toptien konden volgen.

Ghostwire: Tokyo uitgesteld

Ontwikkelaar Tango Gameworks heeft via Twitter laten weten dat Ghostwire: Tokyo uitgesteld is. De eerder geplande release is van 2021 naar begin 2022 gegaan. De game zal beschikbaar zijn voor PlayStation 5 en pc.

In het bericht is te lezen: "We hebben de beslissing genomen om de release van Ghostwire: Tokyo uit te stellen tot begin 2022. We willen de game zo snel mogelijk in jouw handen krijgen, zodat je de onvergetelijke versie van een spookachtig Tokio kunt ervaren waaraan we hard hebben gewerkt om te bouwen. Tegelijkertijd richten we ons ook op het beschermen van de gezondheid van iedereen bij Tango. Ons nieuwe releasevenster geeft ons de tijd om de wereld van Ghostwire tot leven te brengen zoals we die altijd voor ogen hadden. Bedankt voor je geduld terwijl we werken om je een ervaring te bieden die we nog nooit hebben gemaakt. We kunnen niet wachten om je de komende maanden meer te laten zien."

In Ghostwire: Tokyo is de stad na een verwoestende occulte gebeurtenis vrij leeg: 99% van de inwoners is verdwenen. Een vreemde ontmoeting zorgt ervoor dat je eigen bovennatuurlijke krachten krijgt, die in de loop van de game ook te upgraden zijn. Verken een stad die ultramoderne stadsgezichten combineert met oude heiligdommen waarin je het zult opnemen tegen boze geesten (de Visitors genoemd) die in de stad Tokio rondspoken.

Cruis'n Blast komt 14 september uit op Switch

Uitgever GameMill Entertainment en ontwikkelaar Raw Thrills maken bekend dat Cruis'n Blast 14 september uitkomt voor Nintendo Switch. De game komt zowel uit in een digitaal als een fysieke versie.

Er zijn dertig racetracks waarop je met tot wel vier spelers tegelijk racen. Er zijn 23 voertuigen beschikbaar, van gelicentieerde supercars tot een monstertruck, tank, en zelfs een eenhoorn.

COVID-19: 7.888 positief getesten en 3 doden, totaal 1.744.700 en 17.769

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7.888 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.744.700 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 16 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 129 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 2 patiënten opgenomen, er liggen nu 75 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.769 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

COVID-19 weekcijfers 13 juli 2021 (Bron: RIVM)
COVID-19 weekcijfers 13 juli 2021 (Bron: RIVM)

Lowlands-directeur: 'Wij kunnen zelf niet meer cancelen'

De voorbereidingen van het meerdaagse festival Lowlands in Biddinghuizen gaan door ondanks dat het nog onzeker is of het door kan gaan. "Alleen als de overheid Lowlands afgelast, vallen wij onder het garantiefonds. Zelf kunnen wij niet meer cancelen”, zegt Lowlands-directeur Eric Van Eerdenburg. "En dus moeten we doorgaan met de voorbereidingen. We zijn nu in gesprek met het ministerie of ze ons op tijd duidelijkheid willen geven. Of Lowlands doorgaat is aan hen.” Het festival op 20, 21 en 22 augustus is uitverkocht. Lees meer hierover bij de Stentor.

Advocaten Nabil B. drongen aan op betere beveiliging De Vries: "Staat heeft altijd een zorgplicht"

Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong hebben meerdere keren aangedrongen op betere beveiliging van misdaadjournalist Peter R. de Vries. De advocaten zeggen dat er meerdere gesprekken hebben plaatsgevonden over de beveiliging van de misdaadverslaggever, onder meer met het Openbaar Ministerie (OM), de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV), de Staat en De Vries zelf, zo schrijft AT5.

Dat vertelden Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong bij Op1. Volgens Schouten – die met advocaat Onno de Jong en Peter R. de Vries als vertrouwenspersoon de verdediging vormt voor kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces – is er te makkelijk gezegd dat Peter R. de Vries geen beveiliging wilde. "Die gesprekken verliepen niet altijd even harmonieus en ik vind het te makkelijk om nu te zeggen, als Staat: 'Jij wilde dat niet'. De Staat heeft natuurlijk altijd een zorgplicht, en als er informatie is, dan moet je handelen", aldus de Jong.

Schouten vertelt ook over een eerdere uitzending van Op1, waarin de advocaten samen met De Vries te gast waren. Hij herinnert zich dat De Vries alleen en in het donker naar de parkeerplaats liep na afloop van de uitzending. Daarna kaartte hij dat aan bij de NCTV. "Toen heb ik gezegd: 'Dat kan niet. Voor mijn part gaan jullie achter hem aan lopen".

Peter R. De Vries werd vandaag een week geleden na een televisieoptreden in RTL Boulevard neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat. De Vries is vertrouwenspersoon en adviseur van Nabil B. in het Marengo-proces. Sinds de beschieting vecht De Vries voor zijn leven in het ziekenhuis. Schouten en De Jong lieten eerder gisteravond ook aan RTL Nieuws weten door te gaan met het verdedigen van B., de kroongetuige in het Marengo-proces. Schouten en de Jong worden beide zwaar beveiligd.

Politie legt beslag op ruim 5 miljoen euro aan cryptovaluta

De politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie Midden-Nederland namen afgelopen week voor ruim vijf miljoen euro aan cryptovaluta in beslag. Deze cryptovaluta waren aan het licht gekomen in een onderzoek naar illegale medicijnhandel, witwassen en fraude.

De twee verdachten in dit onderzoek zijn een 40-jarige man en een 39-jarige vrouw uit Almere. Na hun aanhouding zijn de verdachten in afwachting van het verdere onderzoek en vervolgingsbeslissing in vrijheid gesteld.

Team FinEC en TDO
Het resultaat van dit onderzoek is mede tot stand gekomen dankzij een intensieve samenwerking tussen het Team Financieel Economisch Criminaliteit (FinEC) en het Team Digitale Opsporing van de eenheid Midden-Nederland. Het team FinEC bestaat uit financieel specialisten die een cruciale rol spelen in het onderzoeken en aanpakken van financiële delicten zoals; witwassen, fraude, afpersing en underground banking. FinEc werkt op een effectieve, efficiënte, integrale en creatieve wijze aan deze vaak complexe onderzoeken. Het Team Digitale Opsporing (TDO) bestaat uit digitale specialisten die op basis van de behoefte de verschillende rechercheteams van Midden-Nederland ondersteunen. Zij doen onder andere onderzoek aan gegevensdragers, gesloten systemen, netwerken, internet en multimedia.

Voorzetting beleid
Het Openbaar Ministerie (OM) en de opsporingsdiensten namen in 2020 met het aanpakken van illegaal verdiend geld flinke stappen. Zo zijn het afgelopen jaar veel meer contanten en cryptomunten in beslag genomen. Deze criminele winsten kunnen via strafzaken worden afgepakt en worden teruggegeven aan de slachtoffers. Daarnaast is een recordaantal witwasdossiers bij het OM binnengekomen, dankzij betere samenwerking en informatie-uitwisseling tussen het OM en de opsporingsdiensten met private partijen. Lees hier het bericht dat het OM eerder publiceerde.

Geiten helpen bij het voorkomen en bestrijden van bosbranden in Californië

Ernstige bosbranden teisteren het westen van de Verenigde Staten. In Glendale, Californië, vertrouwt de brandweer op de assistentie van dieren. Geiten grazen in de dorre vegetatie om de voedingsbodem voor vlammen te verwijderen. Dit verhoogt tevens de veiligheid van de hulpdiensten.

De missie is heel simpel: grazen. Juist daarom zijn geiten steeds populairder als hulp in Californië in de strijd tegen de jaarlijkse bosbranden. Ze worden ingezet om de kurkdroge vegetatie te verwijderen die tot ontbranding zouden kunnen komen waardoor de huizen in het gebied in de brand zouden kunnen vliegen.

In Glendale, in de buurt van Los Angeles, vreet een kudde zich een weg door het kreupelhout in een heuvelachtig veld op een hete ochtend in juli. "We hebben veel over geiten gehoord, zowel van leden van de gemeenschap als van andere brandweerkorpsen in andere steden", zegt brandweercommandant Jeffrey Ragusa van Glendale. "En hoe meer we ernaar keken, hoe meer we ons realiseerden hoe effectief en milieuvriendelijk ze kunnen zijn."

Alle hulp is welkom in de Amerikaanse westkuststaat. Vorig jaar woedden daar de ergste bosbranden sinds lange tijd - meer dan 1,6 miljoen hectare land verbrand. En autoriteiten vrezen dat deze maanden van wijdverbreide hitte gebruikelijk zullen worden als gevolg van klimaatverandering en brute droogte. Want ook dit jaar is er opnieuw een extreme hittegolf.

In het westen van de Verenigde Staten en Canada staat momenteel meer dan een miljoen hectare bos in brand. Volgens de autoriteiten worden vooral de Amerikaanse staten Oregon, Californië en Arizona en de Canadese provincie British Columbia getroffen. De extreme hitte, toenemende wind, lage luchtvochtigheid en de dorre vegetatie bevorderden de verspreiding van de branden.

Hulp voor de hulpdiensten
Met hun onverzadigbare eetlust helpen de geiten niet alleen om de verspreiding van de vlammen in te dammen. Ze creëren ook bufferzones tussen beboste gebieden en nederzettingen. Deze zones stellen brandweerlieden in staat om "in een veiligere omgeving" te werken, zegt Ragusa, Chief Fire Officer van Glendale.

Natuurlijk zijn de dieren maar een klein onderdeel van de strategie in de strijd tegen vuur. Maar hun hulp is waardevol: ze ontlasten immers de overwerkte loonwerkers die vaak met de hand in de zitterende hitte gras en struiken verwijderen voor en tijdens het langer wordende bosbrandseizoen. "Er is altijd het risico dat loonwerkers geblesseerd raken", zegt Ragusa. "Daarentegen heb ik nog geen geit zien struikelen."

De vierpotige brandweerlieden in Glendale zijn afkomstig van de Sage Environmental Group, een bedrijf voor het herstel van natuurlijke habitats. De oprichter, Alissa Cope, begon vijf jaar geleden geiten te gebruiken en ze heeft nu ongeveer 400 dieren. Ze mogen echter niet aan hun lot worden overgelaten wanneer ze worden ingezet, zegt Cope. Want dan eten ze alles op wat hen in de weg staat. "We houden ze nauwlettend in de gaten", zegt ze. "Als we het gevoel hebben dat ze te veel grazen - en dat is eigenlijk hun enige nadeel - lokken we ze ergens anders met hooi of houden ze weg met schrikdraad."

Milieuvriendelijke ondersteuning
De kosten van de geiten zijn vergelijkbaar met die van de arbeiders, aldus Cope. De ecologische kosten zijn lager omdat ze minder erosie veroorzaken dan gereedschappen of voertuigen. Het idee voor de geiten in Glendale kwam van Rick Stern, een lid van de buurtvereniging van huiseigenaren. Zijn vrouw hoorde dat geiten in 2019 de presidentiële bibliotheek van Ronald Reagan in de stad Simi Valley in Zuid-Californië hadden helpen beschermen tegen de vlammen.

In die tijd, maanden voor de verwoestende brand in het gebied, was een troep verslindende dieren gestuurd om een pad te banen rond het beroemde bibliotheek- en museumcomplex. In Glendale is het gebruik van de geiten tot nu toe slechts een proefproject. Maar het zou na uitgebreid onderzoek kunnen worden uitgebreid. "Het programma is tot nu toe succesvol geweest", zegt politiechef Ragusa. "We zijn zeer tevreden met de resultaten."

Ondertussen heeft een zich snel uitbreidende bosbrand zich verspreid in de Amerikaanse staat Californië nabij het beroemde Yosemite National Park. Deze zogenaamde "River"-brand was snel uitgegroeid tot een oppervlakte van 32 vierkante kilometer, zo maakte de autoriteit Cal Fire bekend. Enkele honderden bewoners moesten daardoor hun huizen verlaten. De vlammen zouden vijf gebouwen hebben verwoest. Bijna 500 hulpverleners hebben de brand bestreden in de provincies Mariposa en Madera, ongeveer 30 kilometer van Yosemite National Park.

Door een nog onbekende oorzaak brak de brand zondag uit toen in de regio extreme zomertemperaturen van 42 graden Celsius werden gemeten. Alleen al in Californië hebben de autoriteiten maandag een dozijn grote branden genoteerd. In de naburige staat Oregon zijn de branden die sinds vrijdag woeden verdrievoudigd tot een oppervlakte van meer dan 150.000 hectare. De brand bedreigt nu ook de elektriciteitsvoorziening van Californië.

Google moet boete van 500 miljoen euro betalen

In het auteursrechtgeschil met de pers moet het Amerikaanse internetbedrijf Google in Frankrijk een boete van 500 miljoen euro betalen.

De mededingingsautoriteiten legden de boete op omdat de zoekmachine naar hun mening de voorlopige maatregelen overtrad. De autoriteit had Google gevraagd om binnen drie maanden serieuze onderhandelingen te starten met alle uitgevers over een vergoeding voor hun content die daarom vroeg. Maar dat heeft Google nagelaten, zei da Silva, hoofd van het kartelbureau.

Concreet gaat het om nieuws, foto's en video's van media die getoond worden op Google of YouTube. De mediahuizen stellen dat Google geld verdient met zijn content door middel van advertenties, maar geen vergoeding voor auteursrecht betaalt.

De Amerikaanse groep moet nu binnen twee maanden voorstellen doen hoe zij contentaanbieders wil belonen voor het gebruik van hun berichten. Anders riskeert Google nog eens 900.000 euro boete - per dag dat zij niet aan dit verzoek voldoen.

EU-ministers van Financiën geven groen licht voor investeringsplannen

De ministers van Financiën van de Europese Unie hebben de investeringsplannen van twaalf lidstaten voor economisch herstel na de coronapandemie goedgekeurd.

Dit betekent dat de eerste betalingen van subsidies en leningen uit het EU-hulpfonds nu kunnen worden uitgevoerd, aldus een woordvoerder in Brussel. De ministers hadden geen bezwaar tegen de plannen van Italië, Spanje en Frankrijk. Daarnaast kunnen Oostenrijk, België, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Letland, Luxemburg, Portugal en Slowakije nu beginnen met de uitvoering van hun projecten.

Het ontwikkelingsfonds van de Europese Unie omvat 750 miljard euro. Dit is bedoeld om de Europese economie een boost te geven na de COVID-19-pandemie en tegelijkertijd te moderniseren. Het geld komt deels als schenking en deels als lening. Het programma wordt gefinancierd via gezamenlijke schulden.

Het nutteloze feitje van de dag: 1001 weken in de hitlijst

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We hebben al heel wat items in deze serie van nutteloze feitjes gehad over muziek die langdurig in de hitlijsten bivakkeert maar vandaag hebben we een wel heel bijzonder record. Want wist je dat ABBA met hun verzamelalbum 'Gold' al 1001 weken in de Britse albumlijst staat? Sinds het album met hits van de Zweedse formatie in 1992 uitkwam staat het nu dus al 19 jaar en 13 weken in de 'Official Albums Chart Top 100'.

Mensenrechten in 2020 wereldwijd onder druk door corona

Strijd voor gelijke rechten voor LHBTI’s, steun aan mensenrechtenverdedigers en optreden tegen straffeloosheid. Ook in het coronajaar 2020 heeft Nederland zich onverminderd ingezet om wereldwijd de mensenrechten te bevorderen en te beschermen. De Mensenrechtenrapportage 2020 zet alle resultaten van het Nederlandse mensenrechtenbeleid op een rij.

2020 was wereldwijd een zwaar jaar voor mensenrechtenverdedigers, organisaties die zich inzetten voor mensenrechten en journalisten. Verschillende overheden hebben de COVID-19-pandemie gebruikt om het leven van mensenrechtenverdedigers zwaarder te maken met censuur, geweld en vrijheidsberoving. Sommige landen, zoals Belarus, hadden deze dekmantel niet eens nodig om de onderdrukking op te voeren.

Hard nodig
In deze moeilijke omstandigheden heeft Nederland zich wereldwijd hard gemaakt voor de mensenrechten, voor een sterke internationale rechtsorde én voor de veiligheid van mensenrechtenverdedigers wereldwijd.

Zo hebben Nederlandse diplomaten zich ingezet voor bedreigde mensenrechtenverdedigers uit onder andere Egypte, Belarus, Saoedi-Arabië, Cuba, China en Rusland. In de VN-Mensenrechtenraad stelde Nederland de situatie in landen als Myanmar, Jemen, China en Eritrea aan de kaak.

Minister Kaag van Buitenlandse Zaken noemt het belangrijker dan ooit om ons te blijven inspannen voor de mensenrechten en de mensen en organisaties die hiervoor in de bres springen. ‘De werkelijkheid is weerbarstig. Maar juist in die landen waar vrijheid en mensenrechten niet vanzelfsprekend zijn, kunnen dappere mensenrechtenverdedigers onze hulp het hardst gebruiken.’

Lange weg naar gerechtigheid
In het coronajaar 2020 heeft de Nederlandse inzet voor mensenrechten meerdere mijlpalen bereikt. Zo stelde Nederland Syrië aansprakelijk voor het schenden van het VN-antifolterverdrag – een stap waar Canada zich inmiddels ook bij heeft aangesloten. Het zijn de eerste stappen op een lange weg naar gerechtigheid voor de slachtoffers van het Syrische regime.

Nederland organiseerde de World Press Freedom Conference 2020, een internationale conferentie over persvrijheid waar duizenden mensen digitaal aan deelnamen, evenals ministers uit 58 landen. Daarnaast heeft Nederland opnieuw de jaarlijkse Mensenrechtentulp en een bedrag van 100.000 euro uitgereikt. Dit keer aan mensenrechtenverdediger Lilit Martirosyan, de eerste geregistreerde transgendervrouw in Armenië.

Het 'ontvrouwen' van vrouwen in films

Scarlett Johansson heeft recentelijk gezegd dat ze vindt dat haar rol als Black Widow in het verleden vooral geseksualiseerd was. Ze was er alleen maar als 'a piece of ass', zo zegt ze zelf. En hoewel ze met haar looks decennialang miljoenen verdiende is ze het - nu ze ouder wordt en straks niet meer zo begeerlijk zal zijn - helemaal zat.

En the Critical Drinker denkt daar zo het zijne van

Edit: nu metzonder niet-werkende video

Reproductiegetal boven de 2: 'Vooral niet-gevaccineerde jongeren raken besmet'

Na de versoepelingen van juni is het aantal COVID-19-infecties geëxplodeerd, vooral onder jongeren. In veel regio's staan de seinen op rood, landelijk ligt het reproductiegetal zelfs boven de twee, een record sinds vorig jaar maart. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames kan hierdoor ook iets gaan toenemen, verwacht minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De tweede kamer is vanmorgen bijgepraat op een technische briefing door Aura Timen (RIVM). Lees verder bij het AD.

Nibali, Grondahl Jansen uit Tour

Vincenzo Nibali gaat vandaag niet meer van start in de Tour de France. De Italiaan, die voorafgaand aan de Tour al liet weten dat hij op de tweede rustdag uit de Tour zou stappen, wil zich optimaal voorbereiden op de Olympische Spelen.

Naast Nibali gaat ook Amund Grondahl Jansen niet meer van start. De Noor van Bike Exchange is na Simon Yates en Hamilton de derde renner van de ploeg die afstapt.

Tour: Etappe 16 - Een lastige bergrit

De Tour de France is tot nu toe best wel leuk. Niet wat betreft de strijd om het geel, Tadej Pogacar is véél te sterk voor de gehavende rest van het veld, maar individueel zijn de etappes tot nu toe alleraardigst. Vandaag kan dat weer het geval zijn, er wacht een pittige bergrit.

Daags na de rustdag vertrekt men vanop de Pas de la Case, alwaar koers gezet wordt van Andorra naar Frankrijk. In Andorra wordt nog de Col de Port afgewerkt, in Frankrijk wachten de Col de la Core en de beruchte Col de Portet-d'Aspet, waar Fabio Casartelli in 1995 om het leven kwam. Een klein maar pittig klimmetje volgt nog op een handvol kilometers van de finish, een lastig ritje dus.

Rellende_Rotscholier heeft alles hier weer uitgebreid voor zitten beschouwen, zelf kunnen we gaan kijken vanaf een uur of één, op Eurosport - de NOS en Sporza schakelen een uurtje of anderhalf later in, de finish wordt tussen kwart over vijf en kwart voor zes verwacht.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: de zon is even weg

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het bewolkt met aanvankelijk nog een enkele mistbank. Verder trekt een regengebied Limburg en de Achterhoek binnen en breidt zich gedurende de ochtend noordwestwaarts uit. Vanmiddag nemen de neerslagkansen af en breekt in het oosten de zon af en toe door. Wel kan er later in de middag in het oosten een enkele (onweers)bui ontstaan. Later vanavond trekken vanuit Duitsland meer en stevigere onweersbuien het zuidoosten binnen. In het zuidoosten kan vandaag 20-40 mm vallen. In Limburg wordt plaatselijk meer dan 50 mm regen verwacht, wat daar aanleiding kan geven tot wateroverlast. In het noorden en noordwesten blijft het beduidend droger. De middagtemperatuur varieert van 19°C in het westen tot lokaal 24°C in het noordoosten. De noordelijke wind is zwak, aan zee matig tot vrij krachtig.

In de nacht naar woensdag is het bewolkt en houden de buien in de zuidoostelijke helft van het land aan met nog steeds de meeste regen in het oosten en zuidoosten en daar ook kans op onweer. In het noorden en westen is het meestentijds droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 15°C in het zuidwesten en 18°C in het noordoosten. De noordwestelijke wind is overwegend matig, aan zee en op het IJsselmeer overwegend vrij krachtig.

Woensdag overdag verandert er weinig. Het oosten en zuidoosten heeft de hele dag te maken met stevige buien, plaatselijk opnieuw met onweer. Verder naar het westen zijn ook enkele buien mogelijk. In het oosten en zuidoosten valt er op veel plaatsen 30-50 mm bij, vooral nabij de Duitse grens kan lokaal meer dan 50 mm vallen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C in het zuiden tot 25°C in het noordoosten. De noordwestelijke wind is overwegend matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. (Bron: KNMI)

Wandelen, roeien, fietsen, het kan allemaal aan de Niers (Foto: qltel)
Wandelen, roeien, fietsen, het kan allemaal aan de Niers (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Minister ontvangt boek over omgaan met PTSS voor kinderen

Hoe ga je als ouder om met een posttraumatische stressstoornis (PTSS)? Hoe laat je je kinderen weten dat er iets niet goed met je gaat? Tegen deze en vele andere vragen liep oud-politieagente Maaike Zegers-Handgraaf aan. Naar aanleiding van de hulp die ze kreeg, schreef zij het boekje ‘Een Kast Vol’. Minister Ank Bijleveld-Schouten kreeg gisteren een exemplaar overhandigd.

Zegers kampte zelf met PTSS en ging in behandeling bij ARQ Centrum’45. De gesprekken die zij voerde met psycholoog Mariëlle Hoekstra hebben uiteindelijk tot het werk geleid. Hoekstra schreef mee aan de uitgave.

Met het boek hopen zij andere ouders die met PTSS kampen te helpen. Het werk dient als ondersteuning voor zowel ouders als kinderen. Een ouder met PTSS kan het gevoel krijgen dat hij of zij faalt in het ouderschap. Dat kan schuldgevoelens opleveren en afstand scheppen. Communicatie kan veel van deze problemen oplossen, maar hoe doe je dat?

Emotiekaarten
De auteurs behandelen veel verschillende onderwerpen, op speelse en leerzame wijze. Zo kunnen lezers bijvoorbeeld losse emotiekaarten bestellen. Die ondersteunen een gesprek en moeten dit dan makkelijker maken.

Van het boekje zijn 2 verschillende versies gemaakt. 1 speciaal voor politieagenten en 1 voor Defensiepersoneel. Die laatste versie is sinds vorige maand uit. Bijleveld heeft er nu ook 1.

‘Een Kast Vol’ is te bestellen via de website www.eenkastvol.nl.

(beeld: Ministerie van Defensie)
(beeld: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #898
special
Random Pics van de Dag #897
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
©FOK.nl e.a.