FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 31 juli 2021

Jungle Cruise

Lily Houghton (Emily Blunt), een vermaarde botanist, reist samen met haar broer MacGregor (comedian Jack Whitehall) van Londen naar het Amazone-oerwoud en doet een beroep op de diensten van schipper Frank Wolff (Dwayne Johnson) om haar op La Quila, zijn gammele maar charmante boot, te vervoeren. Lily is vastberaden om een oeroude boom met helende krachten te vinden om de toekomst van de geneeskunde te veranderen. Samen op deze spannende zoektocht stuitten ze op eindeloze gevaren en bovennatuurlijke krachten, die zich verborgen houden in de misleidende schoonheid van het weelderige regenwoud. Maar terwijl de geheimen van de verloren boom zich openbaren, worden de risico's voor Lily en Frank nog groter want hun lot, en dat van de mensheid, staat op het spel.

OS: Overzicht uitslagen Tokio dag 8

Vandaag was de achtste dag van Olympische Spelen in Tokio. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Voor Nederland kwam er vandaag één gouden medaille bij. Het was al duidelijk Kiran Badloe die ging binnenhalen want het enige wat hij moest doen in de medalrace was zorgen dat hij niet gediskwalificeerd zou worden. Dat lukte, zonder risico te nemen eindigde hij als tweede. Ook bokster Nouchka Fontijn is al zeker van een medaille. Ze versloeg in de kwartfinale de Canadese Tammara Thibeault en daarmee is een medaille zeker.

Even leek het erop dat ook de 4x400 meter mix estafette op weg was naar een medaille, mischien zelfs goud. Op de laatste 50 meter werd Nederland echter nog door drie landen gepasseerd waardoor het genoegen moest nemen met een vierde plek.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
boogschieten Individuele mannen Mete Gazoz (Tur) Mauro Nespoli (Ita) Takaharu Furukawa (Jap)  
Schieten 50m geweer 3 posities dames Nina Christen (Zwi) Joelia Zykova (Rus) Joelia Karimova (Rus)  
Schieten Trap Mixed Team Spanje San Marino Verenigde Staten  
Triatlon Gemengde estafette Groot-Brittannië Verenigde Staten Frankrijk  
Zwemmen 100 m vlinderslag heren Caeleb Dressel (VS) Kristóf Milák (Hon) Noè Ponti (Zwi)  
Zwemmen 200 m rugslag dames Kaylee McKeown (Aus) Kylie Masse (Can) Emily Seebohm (Aus)  
Zwemmen 800 m vrije slag dames Katie Ledecky (VS) Ariarne Titmus (Aus) Simona Quadarella (Ita)  
Zwemmen Gemengde 4 x 100m wisselslag estafette Groot-Brittannië China Australië  
Zeilen RS: X Dames - Medaille Race Lu Yunxiu (Chi) Charline Picon (Fra) Emma Wilson (GB)  
Zeilen RS: X Mannen - Medaille Race Kiran Badloe (Ned) Thomas Goyard (Fra) Bi Kun (Chi)  
tennis Dames, enkelspel Belinda Bencic (Zwi) Markéta Vondrousová (Tsj) Jelina Svitolina (Oek)  
gewichtheffen 81 kg heren Lyu Xiaojun (Chi) Zacarías Bonnat (Dom) Antonino Pizzolato (Ita)  
Rugby dames Nieuw-Zeeland Frankrijk Fiji  
Judo Gemengde teams Frankrijk Japan Duitsland Israël
Schermen Sabre Team dames Rusland Frankrijk Zuid-Korea  
Atletiek Discuswerpen heren Daniel Stahl (Zwe) Simon Pettersson (Zwe) Lukas Weisshaidinger (Oos)  
Atletiek Gemengde 4 x 400m estafette Polen Dominicaanse Republiek Verenigde Staten  
Atletiek 100 m dames Elaine Thompson-Herah (Jam) Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jam) Shericka Jackson (Jam)  
gewichtheffen 96 kg heren Fares Elbakh (Qat) Keydomar Sanchez (Ven) Anton Pliesnoi (Geo)  
Trampoline heren Ivan Litvinovitsj (WRu) Dong Dong (Chi) Dylan Schmidt (NZl)  
badminton Heren dubbel Lee Yang/Wang Chi-lin (Tai) Li Junhui/Liu Yuchen (Chi) Aaron Chia/Soh Wooi Yik (Mal)  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 21 13 12 46
2 Japan 17 5 8 30
3 Verenigde Staten 16 17 13 46
4 Rusland 11 15 11 37
5 Australie 10 3 13 26
6 Groot-Brittannie 8 9 10 27
7 Zuid-Korea 5 4 7 16
8 Frankrijk 4 9 6 19
9 Nederland 4 7 5 16
10 Nieuw-Zeeland 4 3 2 9

OS: Nieuw-Zeelandse rugbysters pakken goud, Fiji pakt ook vrouwenmedaille

Op de Olympische Spelen in Tokyo is ook het vrouwentoernooi in het rugby sevens afgerond. Dat gebeurde met de finale tussen Nieuw-Zeeland en Frankrijk, terwijl Fiji en Groot-Brittannië om het brons streden.

Finale: Nieuw-Zeeland - Frankrijk
Een try van Michaela Blyde bracht de Nieuw-Zeelandse vrouwen al snel op voorsprong, maar Caroline Drouin deed iets terug. Toch ging Nieuw-Zeeland met een ruime leiding de korte rustpauze in: Gayle Broughton en Tyla Nathan-Wong vergrootten de voorsprong naar 19-5.

Via sterspeelster Anne-Cecile Ciofani deed Frankrijk wat terug in de tweede helft, maar Nathan-Wong gooide de boel met nog eens een try nagenoeg op slot. Nadat Frankrijk de bal in de slotfase ook nog eens verloor was het gedaan: 26-12 en goud voor Nieuw-Zeeland.

Brons: Fiji - Groot-Brittannië
De vrouwenploeg van Fiji bestaat nog maar een paar jaar, maar ze zaten er in Tokyo erg goed bij. Alowesi Nakoci zorgde voor een snelle voorsprong en verdubbelde die nog voor de rust. Megan Jones deed voor de Britse ploeg wat terug, Reapi Ulunisau brak door de Britse defensie heen en Jones zette de eindstand op 21-12 voor Fiji, waarmee ze het goud van hun mannelijke landgenoten een prachtig vervolg geven.

OS: Weer medaille San Marino, maar Spanje pakt goud

Op de Olympische Spelen in Tokyo is in het kleiduivenschieten voor het eerst een set medailles vergeven in de gemengde teamwedstrijd op het onderdeel trap. Daarbij worden de kleiduiven vanaf een vast station afgeschoten naar links, rechts of het midden.

Gemengde teams trap
De finale ging tussen Fatima Galvez en Alberto Fernandez uit Spanje en Alessandra Perilli en Gian Marco Berti uit San Marino. Perilli had individueel al brons gewonnen, de eerste olympische medaille ooit voor San Marino, en de finale begon goed voor het duo: Galvez miste de eerste drie schoten allemaal.

Galvez kwam pas na acht schoten in de 25 schoten durende wedstrijd, maar bij Berti ging het ook niet lekker. Perilli raakte na een wat stroeve start bijna alles, maar Spanje werd vooral bijeen gehouden door Fernandez: schot vier ging mis, daarna ging álles raak voor de snelschutter. Galvez miste het 25e schot om goud binnen te halen, maar nadat Berti zijn laatste schot mis zag gaan was het Spaanse goud toch binnen.

De strijd om brons werd gewonnen door Madelynn Bernau en Brian Burrows namens de VS. Zij wonnen van individueel kampioene Zuzana Rehak-Stefecekova en veteraan Erik Varga uit Slowakije, die lange tijd op weg waren naar brons. Rehak-Stefecekova bezweek echter onder de druk: drie van de laatste vijf schoten gingen mis, hoewel Bernau de eerste kans op brons nog liet liggen. In de shootoff waren ze echter iets meer trefzeker en dus was er Amerikaans brons.

50 meter-geweer drie posities vrouwen
De acht finalisten schoten in, zoals de naam al doet vermoeden, drie verschillende posities: eerst geknield, daarna liggend en vervolgens staand, waarbij de eliminatie geschied bij het schieten in de laatste positie. De Zwitserse Nina Christen was zeer stabiel en was eigenlijk de enige die nergens iets liet liggen.

Het leverde de 27-jarige Christen olympisch goud op nadat ze zich ook had ontdaan van haar laatste belager, de Russische Yulia Zykova. Er was wel een dubbele Russische medaille, want Yulia Karimova pakte het brons.

OS: Tennisster Bencic wint olympische finale van Vondrousova

Belinda Bencic heeft zaterdag het tennistoernooi in het enkelspel bij de vrouwen op haar naam geschreven. De Zwiterse was in de finale te sterk voor de Tsjechische Marketa Vondrousova. In een lange partij won Bencic met 7-5, 2-6 en 6-3.

De eerste set ging gelijk op. De twee finalistes gaven elkaar weinig ruimte, maar het was Bencic die aan het langste eind trok. De Zwitserse won de openingsset met 7-5. Vondrousova herpakte zich sterk in tweede set en kwam met overtuiging langszij. In de beslissende set begon de Tsjechische als licht favoriete, maar het was Bencic die aan het langste eind trok. Ze won de partij na bijna tweeënhalf uur.

Voor Bencic stopt het toernooi nog niet. De Tsjechische kan in het dubbel nog een gouden medaille aan haar palmares toevoegen. Morgen neemt ze het in de finale samen met haar landgenote Viktorija Golubic op tegen de Tsjechen Krejcikova/ Siniakova.

De Oekraïense Elina Svitolina veroverde de bronzen medaille. In de strijd in het brons haalde het vierde reekshoofd het in drie sets van de Kazachse Elena Rybakina: 1-6, 7-6 en 6-4

Dick Advocaat moet Irak naar het WK in Qatar leiden

Dick Advocaat heeft genoeg achter de geraniums gezeten. Hij staat op het punt bondscoach te worden van Irak. De onderhandelingen met de voetbalbond van het land uit het Midden-Oosten zijn in de afrondende fase, zo meldt Voetbal International.

Advocaat moet Irak naar het WK brengen, dat volgend jaar in november en december zal worden gespeeld. Irak is na Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België, Rusland en Servië het zevende land waar Advocaat als bondscoach aan de slag gaat.

De trainer, die in september 74 jaar wordt, werkte afgelopen seizoen bij Feyenoord. Hij plaatste zich met de club voor de Conference League en gaf aan te stoppen als clubtrainer. Wel hield hij een optie open voor het bondscoachschap. Dit krijgt direct een invulling.

Irak zit in de finaleronde van het Aziatisch kwalificatietoernooi. Het land overleefde de eerste groepsfase door tweede te worden in Poule C achter Iran. In de finaleronde treft het land opnieuw Iran, Zuid-Korea, Syrië, Libanon en de Verenigde Arabische Emiraten. We krijgen dus het duel Dick Advocaat vs Bert van Marwijk, want die is de bondscoach van de Emiraten. 

In september, oktober en november zijn steeds twee interlands. De kwalificatie wordt in maart 2022 afgesloten. Twee landen uit deze groep gaan rechtstreeks naar het WK, de nummer drie speelt een playoff tegen de andere nummer drie en dat land moet uiteindelijk in de zomer van 2022 een intercontinentale playoff spelen. 

Update 18.20 uur

De Iraakse voetbalbond heeft de komst inmiddels bevestigd. 

OS: Koreaanse dominantie bij boogschieten gestopt

Vannacht waren er nog 16 deelnemers over in het laatste onderdeel van het boogschiettoernooi: het individuele toernooi van de mannen. Opvallend was dat hierbij maar 1 Koreaan zat. Woojin Kim, tweevoudig wereldkampioen. Hij begon sterk met een partij met negen perfecte pijlen: 9 keer in de 10 en hij was door met drie gewonnen sets. Bij de laatste acht ging het echter mis: Kim schoot een zwakke partij en lag eruit tegen de Taiwanees Tang.

Hierdoor lag het toernooi volledig open voor de vier overgebleven deelnemers: De Turk Gazoz schoot in de halve finale tegen de Japanner Furukawa, die eerder Broeksma had uitgeschakeld. De Italiaan Nespoli schoot tegen Tang, en daar werd de Koreaanse vloek eens te meer duidelijk: Zelden wordt een toernooi gewonnen door deelnemers die Koreanen vroeg uitschakelen. Beide schutters haalden hun topniveau: 29-27, 28-30, 28-27 en 29-28 in het voordeel van Nespoli zorgde voor drie gewonnen sets voor de Italiaan die al eerder in 2012 goud won met het landenteam. Nespoli was de eerste finalist. Aan de andere kant versloeg Gazoz Furukawa.

Tegen de Japanner ging het voor Tang nog verder mis: Hij schoot vier keer 28 en 1x 29, maar verloor alsnog doordat de Japanner in 3 sets 29 schoot en zo 3x met 29-28 won. Het brons was voor Furukawa. In de finale schoot Nespoli tegen Gazoz.

In de eerste set liet Nespoli er geen gras over groeien: Hij schoot twee tienen gevolgd door een 9. Een 8 van Gazoz maakte zo al duidelijk dat de eerste set naar Nespoli ging. De set erna deden de heren elkaar exact na, terwijl de derde set van Nespoli wat zwakker was, met geen 10 en een 8. Gazoz schoot ook een 8 en gaf Nespoli een kans om de set gelijk te houden, maar deze schoot de laatste pijl in de 9. In de vierde set werd het exact gelijk, beide heren schoten de tweede pijl in de 9 en verder tienen, waardoor het aan kwam op de laatste set.

De eerste pijl van Gazoz was slechts een 9, maar Nespoli zette daar een 8 tegenover. Daarna volgde tienen van beide kanten met de tweede pijl, dus Gazoz had aan een 10 genoeg voor de winst. Hij schoot de 10, waardoor Gazoz het goud binnenhaalde en Nespoli uiteindelijk het zilver pakte.

Powless schrijft verassend Clasica San Sebastian op zijn naam

Neilson Powless heeft verassend de Clasica San Sebastian gewonnen. De Amerikaan was in een sprint met drie sneller dan medevluchters Matej Mohoric en Mikkel Honoré. De Clasica San Sebastian wordt traditiegetrouw een week na de Tour gereden, maar door de Olympische Spelen schoof de Spaanse eendagskoers een weekje op.

De Clasica San Sebastian wordt traditiegetrouw een week na de Tour gereden, maar door de Olympische Spelen schoof de Spaanse eendagskoers een weekje op. Vanuit de start was het even wachten voordat een kopgroep de ruimte kreeg van het peloton, maar uiteindelijk slaagde dertien renners daarin, waarna in het peloton de controle werd bewaakt door Deceuninck-Quick.Step en Jumbo-Visma.

Bij de voorlaatste klim van de dag werd de kopgroep weer ingerekend en ontstond er een nieuwe situatie. Mikel Landa trok ten aanval. De Baskische renner, die terugkeerde in het peloton na zijn zware valpartij in de Giro, waaide al snel terug. De aanval van Simon Carr was wel succesvol. De Fransman nam een mooie voorsprong op het peloton, waarna in de afdaling Matej Mohoric samen met Neilson Powless, Lorenzo Rota en Mikkel Honoré. Het viertal kwam snel aansluiten bij Carr en hadden een mooie voorsprong op het peloton, waar alleen Trek-Segafredo het werk deed. Al snel werd duidelijk dat ze het gat naar de kopgroep niet dicht kregen en dat de winnaar vooraan zat.

Op de laatste beklimming van de dag leek Powless over de beste benen te beschikken en reed zijn medevluchters wat los, maar op de top kwam alles weer samen. In de natte afdaling kregen we wel een beslissing. Mohoric schatte een bocht verkeerd, maar bleef nog net overeind. Honoré en Rota gingen wél tegen de vlakte. De Deen van Deceuninck-Quick.Step krabbelde snel overeind en keerde wel terug. De Italiaan zag zijn kansen in rook opgaan, waardoor we een sprint met drie kregen en daarin was Powless net wat sneller dan Mohoric en Honoré.

OS: Japan verliest teamfinale Judo van Frankrijk

Japan heeft vandaag voor het eerst geen gouden medaille behaald op de Olympische Spelen in Tokio, en dat komt mede doordat het judotoernooi niet hielp. Elke dag was het judotoernooi voorlopig goed voor minimaal 1 goud en de Japanse judoka's waren zeer dominant, maar in de teamfinale werd Frankrijk toch niet verslagen.

Frankrijk stelde slechts één gouden medaillewinnares op in Clarisse Agbegnenou, terwijl Japan daar vier kampioenen tegenover kon stellen: Akira Sone, Chizuru Arai, Aaron Wolf en Shohei Ono. In de strijd tussen kampioenen Agbegnenou en Arai verloor de laatstgenoemde, die bovendien in een zwaardere klasse won. Agbegnenou was dominant en won op ippon. Shoichiro Mukai werd verrast door Axel Clerget, een van de twee zwakke schakels in het Franse team. Clerget gooide een mooie ippon.

Sone won individueel in de halve finale van Dicko bij de zwaargewichten, en nu gebeurde datzelfde. Sone liet zien veel sterker te zijn dan de Française. De nederlaag van Wolf, die goud won in de klasse tot 100 kilo, tegen Riner die in de klasse vanaf honderd kilo brons won, was ingecalculeerd: Riner kwam nooit in gevaar en won op straffen.

Hierdoor moest Japan de twee resterende partijen winnen. De laatste partij van Ono tegen Chaine mocht geen probleem zijn. Yoshida tegen Cysique, die in de klasse tot 57 kilogram tweede werd, dat was een ander verhaal. Het ging gelijk op, maar de score in de partij was uiteindelijk voor Cysique. Frankrijk won met 4-1 van Japan, dat slechts met het zilver stond. 

Zoals eerder gemeld verloor Nederland de partij om het brons tegen Duitsland. Een tweede bronzen medaille werd, zoals gebruikelijk in het judo, ook hier uitgereikt. Deze ging naar Israël, dat verrassend de Russen van het team van ROC wist te verslaan.

OS: Qatar pakt eerste goud ooit, Lü pakt olympische titel terug

In Tokyo is het gewichtheftoernooi op de Olympische Spelen zaterdag weer vervolgd. Na twee dagen pauze werd gestreden om twee titels bij de mannen: die bij de mannen tot 81kg en tot 96kg.

Mannen -81kg
De grote favoriet was de Chinese grootheid Lü Xiaojun, de olympisch kampioen van Londen 2012 en in Rio goed voor zilver achter een Kazachse dopingzondaar. De regerend en vijfvoudig wereldkampioen zou vooral uitgedaagd moeten worden door de Italiaan Antonino Pizzolato, maar de Europees kreeg forse concurrentie.

Bij het trekken kwam Pizzolato tot 165 kilogram, een poging op 168 mislukte. De Turkmeen Rejepbay Rejepow wist 164 kilo in één keer boven het hoofd te krijgen, maar met 163kg deden ook de Dominicaan Zacarias Bonnat, de Colombiaan Brayan Rodallegas en Ritvars Suharevs uit Letland volop mee. Lü zag zijn eerste poging op 165kg mislukken, maar poging twee ging wél goed en op 170 kilo lukte het zowaar ook.

Het stoten leverde voor Rejepow een groot probleem op: twee keer ging 195kg mis, ook 198kg lukte niet en zijn wedstrijd was klaar. Suharevs bleef op 195 steken, Rodallegas kreeg er één kilo bij. Lü opende al op 197kg, met succes, waarna Bonnat en Pizzolato op respectievelijk 198 en 200 kilo openden, eveneens met succes.

Bonnat tilde er 202 kilo bij, Pizzolato ging op 203 de mist in en de Dominicaan kreeg ook 204 kilo omhoog. Dat deed Lü ook, waarna Pizzolato op 210kg faalde: brons was voor de Italiaan, achter de zilveren Bonnat. Lü kreeg het op 210 ook niet voor elkaar, maar pakte met een totaal van 374 kilogram wel het goud.

Mannen -96kg
Hier was er eigenlijk wel één topfavoriet en dat was Fares Ibrahim El-Bakh uit Qatar. De Chinese wereldkampioen Tian Tao was niet geselecteerd, wat genoeg zegt over de kracht van China in het geheel, en dus had El-Bakh eigenlijk geen echte uitdager. Bij het trekken viel dat nog mee: hij tilde 177kg omhoog, net als Keydomar Vallenilla uit Venezuela en de Georgiër Anton Pliesnoi, terwijl Boady Santavy uit Canada zelfs 178kg boven het hoofd kreeg.

Bij het stoten ging het echter vooral om het zilver, achter El-Bakh, die zijn openingspoging op 217kg had staan. Vallenilla kwam als winnaar uit de bus: hij tilde 210kg op, ging de mist in op 215kg en leek uit álle macht 216kg te halen, maar die werd toch afgekeurd. Dat bracht hem op een totaal van 387kg, net als Pliesnoi, maar de Venezolaan had het een beurt eerder gehaald en ging dus aan de leiding.

El-Bakh opende nadat iedereen klaar was op 217kg en daarmee was het goud binnen, waarna hij ook de 225kg nog 'even' omhoog tilde. Een wereldrecordpoging op 232kg liet hij snel varen, waarna Qatar het eerste olympische goud ooit kon vieren.

Van Vleuten slaat drie dagen na olympisch goud ook toe in San Sebastián

Annemiek van Vleuten heeft drie dagen na het winnen van de olympische tijdrit ook de Donostia-Donostia Klasikoa of gewoon Clásica de San Sebastián op haar naam geschreven. De 38-jarige renster liet zaterdag zien geen last van een jetlag te hebben en kwam na een wedstrijd van bijna 140 kilometer solo over de streep.

Van Vleuten reed op de Murgil, de laatste klim in de Baskische klassieker, weg uit de groep met favorieten. Een kopgroep, met daarin de Nederlandse Pauliena Rooijakkers, was toen al uiteengevallen. De olympisch kampioene tijdrijden kwam als eerste over de top liep vervolgens alleen maar uit. De Amerikaanse Ruth Winder finishte op meer dan een halve minuut als tweede. De Italiaanse Tatiana Guderzo werd derde, vlak voor onze landgenote Sabrina Stultiens.

Van Vleuten dacht vorige week olympisch kampioene op de weg te worden, maar door de falende communicatie had ze niet door dat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer nog voor haar reed. Een paar dagen sloeg ze wel toe met goud op de tijdrit. De Clásica de San Sebastián voor vrouwen werd pas voor de tweede keer verreden. In 2019 werd de eerste editie gewonnen door Lucy Kennedy uit Australië. Vorig jaar werd de Spaanse koers geschrapt vanwege corona. Volgend jaar is er waarschijnlijk een meerdaagse wedstrijd voor vrouwen in Baskenland. 

PSV zet Ihattaren uit selectie 'na niet nakomen afspraken'

PSV heeft Mohamed Ihattaren uit de selectie van het eerste elftal gezet. De 19-jarige middenvelder zal de komende tijd een individueel programma afwerken op de PSV Campus. PSV zet hem uit de selectie voor het niet nakomen van een aantal afspraken. 

Er was al een waslijst aan incidenten in het afgelopen seizoen, waarna PSV-trainer Roger Schmidt hem een keer uit de wedstrijdselectie zette. Of de breuk nu definitief is, is nog niet te zeggen. Zaakwaarnemer Mino Raiola kijkt of een transfer te realiseren is, maar voor dit weekend was er nog geen officieel bod op Ihattaren.

De club meldt dat Ihattaren ‘de afgelopen tijd een aantal afspraken niet is nagekomen’. "De directie heeft hem daar donderdagmiddag op aangesproken, zoals in het verleden eerder is gebeurd. Het clubbelang van PSV staat te allen tijde voorop. De focus ligt op het kwalificatietraject voor de groepsfase van de Champions League, de Johan Cruijff Schaal en de start van de Eredivisie.

Ihattaren mist dus dinsdag het Champions League-duel tegen FC Midtylland. Hij gaat een individueel en apart trainingsprogramma op trainingscomplex De Herdgang volgen, aan de jeugdzijde van het terrein. De laatste weken wordt Ihattaren steeds vaker in verband gebracht met een vertrek uit Eindhoven. Zo was hij afgelopen week samen met zaakwaarnemer Mino Raiola in Monaco om te overleggen over zijn sportieve toekomst.

F1: Hamilton pakt poleposition in Hongarije, Verstappen derde

Lewis Hamilton heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Hongarije. De Brit was met de Mercedes in de kwalificatie drie tiende van een seconde sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen reed naar de derde tijd, voor teamgenoot Sergio Perez.

In Q1 kon Mick Schumacher niet in actie komen. De Duitser belandde in de derde vrije training in de bandenstapels en zijn team Haas kon de bolide net niet op tijd oplappen om nog een run te kunnen maken. Ook zijn teamgenoot Nikita Mazepin behoorde direct weer tot de uitvallers, net als de Williamsen van George Russell en Nicholas Latifi die de grip niet konden vinden. De laatste afvaller was Yuki Tsunoda die een tiende tekort kwam.

De coureurs van Mercedes en Red Bull gebruikten in het tweede deel de gele band om zo de race op de mediums aan te kunnen vangen. De rest van de rijders probeerde het op de zachtste banden waarbij Carlos Sainz bij het opkomen van start/finish met de Ferrari spinde en in de bandenstapels belandde. Hierdoor volgde een korte code rood.

Daarna werden de tijden flink sneller, waarbij Verstappen zijn snelste tijd toch op de zachtste band neerzette. Hierdoor starten de Red Bulls tijdens de race op de zachte band en de Mercedessen op mediums. Bij het vallen van de vlag viel Daniel Ricciardo net buiten de boot, net als Lance Stroll, Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi en de gecrashte Sainz.

In Q3 op de rode banden zette Hamilton in de eerste run met een 1.15,419 veruit de snelste tijd neer, voor Bottas en Verstappen die met zijn tijd langzamer was dan zijn snelste run uit het tweede deel. Zowel Hamilton als Bottas verbeterden zich uiteindelijk niet meer, Verstappen wel, maar de Nederlander bleef derde, voor teamgenoot Sergio Perez. Pierre Gasly pakte plek vier, voor Lando Norris, Charles Leclerc, Esteban Ocon, Fernando Alonso en Sebastian Vettel.

OS: Handbalsters in slotfase onderuit tegen Noorwegen

De Nederlandse handbalsters hebben hun vierde groepswedstrijd niet kunnen winnen. Tegen Noorwegen kon de wereldkampioen lang mee tegen de Europees kampioen, maar in de eindfase waren de Noorse dames net wat beter dan Oranje en wonnen ze met 29-27.

Oranje had de eerste drie groepswedstrijden gewonnen, maar dat was tegen de mindere tegenstanders in de poule. Tegen Noorwegen was het de eerste test voor de Nederlandse handbalsters en ze konden lang mee met Noorwegen al keken ze bij de rust nog wel tegen een achterstand aan van drie doelpunten: 16-13.

Na rust maakte Nederland de Noorse handbalsters het moeilijk en kwamen zelfs op voorsprong, maar in de slotfase was Noorwegen toch net wat sterker dan Oranje en wonnen ze uiteindelijk met 29-27 van Nederland. Oranje speelt maandag nog tegen Montenegro de laatste groepswedstrijd.

OS: Taiwanees succes in dubbelspel badminton

Lee Yang en Wang Chi-lin hebben de olympische titel veroverd bij het herendubbel in het badmintontoernooi. In de finale versloeg het duo uit Taiwan Li Junhui/Liu Yuchen vrij eenvoudig met 21-18 en 21-12. Het is voor Taiwan de eerste badmintonmedaille ooit.

Wang en Lee zijn de nummer drie van de wereldranglijst, maar ze hebben nog maar weinig grote titels gewonnen. Vandaag wisten Liu en Li tot 14-14 bij te blijven, maar in het vervolg was het niet meer spannend.

Het Maleisische koppel Chia/Soh pakte het brons. In de strijd om de derde plaats werd het Indonesische koppel Ahsan/Setiawan met 2-1 verslagen. 

COVID-19: 2.983 positief getesten en 6 doden, totaal 1.865.511 en 17.827

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.983 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.865.511 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM. 

Van de gemelde personen zijn er 63 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 496 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 12 patiënten opgenomen, er liggen nu 171 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.827 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

OS: Thompson-Herah pakt goud in supertijd op 100m

Elaine Thompson-Herah heeft op de atletiekbaan de olympische titel veroverd op de 100 meter voor vrouwen. De Jamaicaanse, die haar titel prolongeerde, snelde met 10,61 naar een nieuw olympisch record, dertien honderdsten boven het wereldrecord.

Ook het zilver en brons ging naar Jamaica. Shelly-Ann Fraser-Pryce werd tweede in 10,74, Shericka Jackson pakte in 10,76 brons.

Dina Asher-Smith was al in de halve finale uitgeschakeld. De Britse werd in haar heat derde en met haar tijd van 11,05 behoorde ze niet tot de twee snelste verliezers. Asher-Smith heeft inmiddels ook afgezegd voor de 200 meter omdat ze niet fit genoeg is na een hamstringblessure

Update 15:00 uur
Daniel Stahl veroverde de olympische titel bij het discuswerpen. De Zweed, die de wereldtitel in 2019 pakte, zegevierde met een worp van 68,90 meter. Diens landgenoot Simon Pettersson pakte het zilver, brons ging naar de Oostenrijker Lukas Weißhaidinger.

Hamilton blijft Verstappen voor in laatste training Hongarije

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Hongarije. De Brit stuurde zijn Mercedes naar een tijd van 1.16,826 en was daarmee nipt sneller dan de Red Bull van Max Verstappen en de Mercedes van Valtteri Bottas.

De twee topteams uit de Formule 1 ontliepen elkaar in de eerste twee vrije trainingen al weinig en de derde training veranderde dit beeld niet. Bottas was aanvankelijk de snelste, maar toen de coureurs er even voor gingen zitten prijkten de namen van titelrivalen Hamilton en Verstappen bovenaan, gevolgd door Bottas, de Ferrari's van Carlos Sainz en Charles Leclerc en de McLaren van Lando Norris.

De training werd ontsierd door een rode vlag veroorzaakt door Mick Schumacher. De Duitser crashte met zijn Haas in een snel rondje in de bandenstapels nadat hij enkele bochten ervoor al even buiten de baan was geraakt. Antonio Giovinazzi maakte ook het nodige mee. Eerst stuurde zijn team Alfa Romeo hem naar buiten, precies in de weg van Lance Stroll die over de voorvleugel van de Zwitserse bolide heen reed en even later hinderde Giovinazzi op de baan Pierre Gasly met de AlphaTauri. Voor het eerste incident kreeg Alfa Romeo een boete, terwijl Giovinazzi voor het incident met Gasly een waarschuwing kreeg.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:16.826   20
2 Max Verstappen Red Bull 1:16.914 +0.088s 13
3 Valtteri Bottas Mercedes 1:17.055 +0.229s 15
4 Carlos Sainz Ferrari 1:17.497 +0.671s 20
5 Charles Leclerc Ferrari 1:17.520 +0.694s 16
6 Lando Norris McLaren 1:17.772 +0.946s 12
7 Sergio Perez Red Bull 1:17.917 +1.091s 12
8 Daniel Ricciardo McLaren 1:17.942 +1.116s 15
9 Fernando Alonso Alpine 1:17.992 +1.166s 15
10 Lance Stroll Aston Martin 1:18.050 +1.224s 16
11 Pierre Gasly AlphaTauri 1:18.115 +1.289s 17
12 Esteban Ocon Alpine 1:18.174 +1.348s 15
13 Sebastian Vettel Aston Martin 1:18.235 +1.409s 15
14 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:18.461 +1.635s 25
15 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:18.683 +1.857s 21
16 George Russell Williams 1:18.794 +1.968s 14
17 Nicholas Latifi Williams 1:18.821 +1.995s 15
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:19.113 +2.287s 14
19 Mick Schumacher Haas 1:19.406 +2.580s 15
20 Nikita Mazepin Haas 1:19.933 +3.107s 16

Het nutteloze feitje van de dag: Meer en meer sprinkhanen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De kans is groot dat je ze steeds vaker door je tuin ziet hupsen, sprinkhanen. Want wist je dat in totaal 53 soorten sprinkhanen zich voortplanten in ons land? Sinds 1990 komen steeds meer sprinkhanen voor in Nederland. Van de 35 soorten sprinkhanen waarover in 2019 voldoende gegevens beschikbaar waren, blijkt van 16 soorten de verspreiding te zijn toegenomen. Van 9 soorten was de trend stabiel en bij 10 soorten vertoonde de ontwikkeling in de verspreiding een negatieve trend. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het nutteloze feitje van de dag: Meer en meer sprinkhanen (WikiCommons/Shahzaib Damn Cruze)
Het nutteloze feitje van de dag: Meer en meer sprinkhanen (WikiCommons/Shahzaib Damn Cruze)

OS: Oranje net naast podium op 4x400

De Olympische titel op de 4x400 meter gemengd estafette is gewonnen door Polen. De twee Poolse vrouwen en twee Poolse mannen waren het snelste. Zilver was voor de Dominicaanse Republiek, het brons ging naar de VS.

Op veertien honderdste werd een ijzersterk Nederland, met Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Femke Bol en Ramsey Angela, vierde. Met 3:10.36 liepen ze wel een nieuw Nederlans record.

Mogelijk wordt de VS nog gediskwalificeerd. De Amerikanen werden gisteren in de series gediskwalificeerd, omdat ze op een verkeerde plaats wisselden. Volgens de Amerikanen werd de betreffende loopster echter foutief neergezet door een lid van de wedstrijdleiding. Na een protest van de Amerikanen werd dat teruggedraaid door de jury. Onder meer Nederland tekende beroep aan tegen het terugdraaien.

OS: Russische schermsters winnen ook op teamtoernooi sabel

Rusland heeft dankzij indrukwekkend spel van Olga Nikitna in de finale tegen Frankrijk de gouden medaille gewonnen. Zuid-Korea pakte het brons af van Italië na sterke comeback door Jisu Yoon.

In de kwartfinales van het sabelschermen in teams voor vrouwen waren er weinig verrassingen. Rusland, Zuid-Korea, Frankrijk en Italië gingen door ten koste van Japan, Hongarije, de VS en China. Tunesië verloor in de voorronde al van Japan, dat uiteindelijk knap vijfde wist te worden.

Halve finales
De eerste halve finale ging tussen Rusland en Zuid-Korea. Al direct kwamen de Russinnen op voorsprong. De Koreaanse Jisu Yoon kon zo nu en dan het gat met de Russen nog een beetje dichten, maar haar teamgenoten bleken niet opgewassen tegen de Russische sabelmachine. Met name Sofya Velikaya, de winnares van zilver in het individuele toernooi, gaf niks weg. Rusland won uiteindelijk met een indrukwekkende 45-26.

In de andere halve finale leek het aanvankelijk eveneens een inmaakpartij te worden. De Italiaanse dames kregen maar geen grip op het Franse team. Tegen Charlotte Lembach wisten de Italianen Irene Vecchi en Rossella Gregorio nog wat punten te maken, maar in de partijen tegen Cecilia Berder en Manon Brunet was het een verloren zaak. Aan het einde van de zesde ronde leek de partij al gespeeld. Het stond immers 30-14. Toen kwam echter de Italiaanse wissel Michela Battiston erin in een partij tegen Lembach. Lembach werd overlopen en Battiston wist in totaal 18 punten te maken. Lembach kon er soms voldoende tussenkomen om toch de 35 punten te halen, maar het was weer een wedstrijd. Battistons teamgenoten zetten deze lijn echter niet door. Uiteindelijk wonnen de Fransen daarom toch nog met 45-39.

Medailles
De strijd om brons begon voortvarend voor de Italianen. Vecchi zette de Italianen op een kleine voorsprong, die haar teamgenoten Greogrio en Battiston met verve verdedigden. Tegen Seo breidde Vecchi de voorsprong verder uit, waarna de Italiaanse dames los leken. Toen moest Jisu Yoon het echter opnemen tegen Rossella Gregorio. Yoon kon met elf punten een aanzienlijk deel van de achterstand weer goedmaken. Wel stonden de Italianen nog voor. Jiyeon Seo ging echter verder waar Yoon opgehouden was en zette de Zuid-Koreanen op een kleine voorsprong. Hoewel de Italianen in de laatste rondes nog dichtbij kwamen, gaven de Zuid-Koreaanse dames de voorsprong niet meer weg. Het brons ging met 45-42 naar Zuid-Korea.

De finale tussen Rusland en Frankrijk begon met een kleine voorsprong voor de Russen doordat Olga Nikitna Manon Brunet versloeg. In de partijen daarna lukte het de Franse dames steeds weer om meer punten dan Pozdniakova (individueel goud) en Velikaya (individueel zilver) te scoren en zo de achterstand in een voorsprong om te zetten. Pas in de Nikitna’s tweede ronde tegen Charlotte Lembach kwamen de Russische dames weer op stoom. Nikitna versloeg de Française met 11-3 en bracht daarmee Rusland opnieuw op voorsprong. Deze keer zouden haar teamgenoten Pozdniakova en Velikaya dit niet meer weggeven. Daarna was het in de laatste ronde weer aan Nikitna om haar kwaliteiten te zien. Met enige moeite trok ze de overwinning over de streep: 45-41 Zo wonnen de Russinnen, met name dankzij Olga Nikitna, het olympisch goud bij het teamonderdeel van sabel, nadat ze al goud en zilver in het individuele toernooi gewonnen hadden.

Speel als een kat in Stray

Stray is een avontuurspel waarin je als een kat speelt. Geen cartoony kat, maar een realistische viervoeter. Dat betekent niet dat de rest van de game ook realistisch is. De game speelt zich af in een mysterieuze wereld vol robot-achtige mensen en de kat krijgt ook hulp van een drone.

Het is in ieder geval een origineel concept en je kunt alvast bijna vijf minuten gameplay hieronder bekijken. Stray is helaas wel uitgesteld naar 2022, het staat in de planning voor PS5, PS4 en pc.

OS: Beachkoppel Schoon/Stam uitgeschakeld

Beachvolleybalsters Raïsa Schoon en Katja Stam hebben zich niet kunnen plaatsen voor de achtste finales van het olympisch toernooi. In de tussenronde verloren ze van het Cubaanse koppel Lidy/Leila met tweemaal 17-21.

Aan vechtlust ontbrak het Schoon en Stam niet. Tegen de Cubaanse vrouwen kwamen ze echter net tekort.

Madelein Meppelink en Sanne Keizer werden eerder deze week uitgeschakeld in de groepsfase.

OS: Zeilsters Duetz/Bekkering blijven toch aan de leiding

Annemiek Bekkering en Annette Duetz zijn met alleen nog de medalrace te gaan hun koppositie kwijt in de 49er FX-klasse. In de drie laatste races voor de medalrace van maandag werd het Nederlandse duo respectievelijk vijfde, twaalfde en zestiende.

Het Braziliaanse duo Grael en Kunze nam de leidende positie van Nederland over, maar heeft slechts een voorsprong van 1 punt op Bekkering en Duetz die nu tweede staan.

In de Finn-klasse werd Nicholas Heiner in de zevende race tiende en derde in de achtste race. Met nog twee reguliere en een medalrace voor de boeg bleef hij vierde.

Update 10:17 uur
Bart Lambriex en Pim van Vugt werden in de twee races vandaag in de 49er-klasse zesde en derde. Het duo blijft daardoor zevende in het algemeen klassement. Maandag volgt alleen de afsluitende medalrace.

Update 13:42 uur
Zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz gaan toch als koploper de medalrace in maandag. Door een diskwalificatie van de Amerikaanse zeilsters komt het Nederlandse duo op 70 punten, net zoveel als de Braziliaanse titelverdedigsters Martine Grael en Kahena Kunze.

OS: Schauffele blijft leider dag drie golftoernooi; veel achtervolgers

Golfer Xander Schauffele heeft zijn leidende positie in het golftoernooi op dag drie weten vast te houden. Met een ronde van 68 slagen, drie onder par, bracht hij zijn totaal op 199 slagen (-14). Maar hij is nog lang niet zeker van het goud, er staan nog negen andere golfers op vier slagen van Schauffele. 

Hiraki Matsuyama ging rond in 67 slagen en volgt op plek twee op één slag van de Amerikaan. Paul Casey (66 slagen) en Carlos Ortis (69 slagen) volgen op een gedeelde derde plaats. Rory McIlroy, Sebastian Munoz, Mito Pereira en Sepp Straka delen de vijfde plaats met -11. Het golftoernooi wordt zondag afgesloten met de laatstste achttien holes.  

OS: Protest Nederland tegen terugdraaien diskwalificatie estafetteploeg VS

Het team van de Verenigde Staten komt straks gewoon uit in de finale van 4x400 meter op de atletiekbaan. De Amerikanen werden gisteren in de series gediskwalificeerd, omdat ze op een verkeerde plaats wisselden. Na een protest van de Amerikanen werd dat teruggedraaid door de jury.

De Nederlandse atletiekbond zegt dat dat besluit volgens hen om onduidelijke redenen is genomen en tekent daarom protest aan en heeft steun van andere landen.

Niet alleen de VS, ook de ploeg van de Dominicaanse Republiek werd gediskwalificeerd en ook dat besluit is teruggedraaid.

OS: hockeysters sluiten groepsfase af met winst tegen Duitsland

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben ook hun laatste groepswedstrijd gewonnen. Tegen Duitsland wonnen de hockeysters met 3-1 is daarmee groepswinnaar. Oranje speelt in de kwartfinales nu tegen Nieuw-Zeeland, de nummer vier uit de andere poule.

Nederland en Duitsland hadden voorafgaand alle groepswedstrijden gewonnen en was het te doen om groepswinst. Vanaf het begin overtuigden de Nederlandse hockeysters en na het eerste kwart stond Oranje al met 2-0 voor. Eerst was het Frédérique Matla, die vanuit de strafcorner raak schoot. Niet veel later viel ook de 2-0, ditmaal uit een prachtige aanval waar Lidewij Welten de afwerker was.

Na de 2-0 maakte Duitsland de aansluitingstreffer vanuit een strafcorner. Na de 2-1 werd het meer een wedstrijd tussen de Nederlandse en Duitse hockeysters. In het laatste kwart besliste uiteindelijk Oranje de wedstrijd na weer een goede aanval, ditmaal was Matla de maker van het doelpunt.

Oranje ontloopt dankzij de overwinning Argentinië in de kwartfinales en speelt maandag tegen Nieuw-Zeeland. Nederland en Duitsland komen elkaar, als ze allebei hun kwartfinale winnen, in de halve finales weer tegen.

OS: Litvinovich verrast met goud bij trampolinespringen

Trampolinespringer Ivan Litvinovich heeft de olympische titel veroverd. De 20-jarige Wit-Rus, die twee jaar geleden bij het WK zilver pakte, was in de kwalificatie ook al de beste en herhaalde dit in de finale.

Het zilver was voor de Dong Dong (Chi) en het brons ging naar de Nieuw-Zeelander Dylan Schmidt. Titelverdediger Vladsjislav Gantsjarov werd vierde.

De grootste verrassing was de uitschakeling in de kwalificaties van viervoudig (en regerend) wereldkampioen Gao Lei (Chi). Hij kwam bij zijn tweede oefening naast het springvlak terecht en kon een finaleplek op zijn buik schrijven.

OS: Opnieuw geen brons voor Nederlands judoteam

Nederland heeft van Oezbekistan gewonnen in de teamwedstrijd van het judo. Het werd uiteindelijk 4-3, na een 1-3 achterstand. De teamwedstrijd is een nieuw onderdeel op de Olympische Spelen.

Zes judoka's moeten een wedstrijd judoen en het team dat als eerste de 4 haalt wint. Als het 3-3 wordt volgt een beslissingswedstrijd. De eerste wedstrijd was een herhaling van gisteren: Grol - Oltiboev. Die herhaling bleef niet bij de namen, ook de hele wedstrijd leek een exacte kopie. Grol werd ditmaal via een schouderworp al na 19 seconden op zijn rug gegooid. Sanne Verhagen moest daarna tegen Keldirova en wist uiteindelijk te winnen in de golden score voor 1-1.

Tornike Tsjakadoea was vervolgens kansloos tegen zijn opponent die maar liefst dertien kilo zwaarder is qua originele gewichtsklasse. Hij werd zelfs een paar keer flink omhoog getild, waarbij het zeker de eerste keer de vraag was of het wel mocht. Hij verloor, waarna Sanne van Dijke teleurstelde. Een overwinning van haar mocht verwacht worden, maar ze was vrij matig tegen Matniyazova en verloor na een houdgreep, terwijl ze Matniyazova in het individuele toernooi nog had verslagen.

Noel van 't End won zijn partij wel, waarin hij eindelijk zijn beste judo kon laten zien om nog richting de 3-3 te kruipen. Guusje Steenhuis vervolledigde dit tegen een veel lichtere tegenstandster, een makkelijke partij werd snel op ippon beslist.

Met 3-3 moesten de judoka's de loterij in, één wedstrijd moest nogmaals worden gespeeld. Het lot bepaalde dat Grol voor de derde keer tegen Oltiboev mocht gaan judoen, een lot wat niet gunstig leek voor de Nederlanders. Echter wist de Oezbeek Grol nu een keer niet via een schouderworp te gooien en won Grol uiteindelijk na een derde straf voor de Oezbeek. Zo werd het toch nog 4-3 en mag Nederland het proberen tegen Brazilië in de kwartfinale.

Update 07:23
Ook de wedstrijd tegen Brazilië is gewonnen, ditmaal met 4-2. Verhagen won na drie straffen voor de Braziliaanse tegenstandster, waarna Tsjakadoea tegen Cagnin niet kon winnen. Van Dijke wist vervolgens Portela wel te verslaan na een lange partij. Ze wist een goede heupwop in te zetten in de Golden Score voor de 2-1 voorsprong.

Daarna moest Noel van t End, die weer een goede indruk maakte. Hij had al enkele goede kansen, maar werd steeds teruggefloten dat de techniek wellicht niet helemaal correct was. Daarna kon Steenhuis en al afmaken tegen Aguiar en ze was sterker, dat resulteerde ook al in twee straffen. Een moment van onoplettendheid zorgde ervoor dat Steenhuis toch verloor.

Grol moest tegen Silva om ervoor te zorgen dat het toch 4-2 zou worden. Wonderwel lijkt Grol er na zijn eerdere overwinning wat beter in te komen. Hij wist zijn tegenstander op drie straffen te zetten en zo werd het inderdaad 4-2. In de halve finale wacht een pittige pot tegen Frankrijk

Update 08:35
De finale is zoals verwacht niet bereikt door het Nederlands team. Het werd 4-0 voor Frankrijk. Tsjakadoea verloor vrij simpel en snel, terwijl van Dijke verloor op waza-ari van Agebegnenou die individueel al goud won. Van 't End won individueel nog van Clerget, maar in deze teamwedstrijd lukte het niet. Dicko was zoals verwacht veel te sterk voor Steenhuis, zodat de laatste twee judokas niet eens in actie hoefden te komen.

Update 11:16
Ook de laatste wedstrijd voor Nederland in het judotoernooi is afgelopen met een nederlaag. Duitsland won met 4-2. Het begon nog goed, met Sanne van Dijke die haar tegenstandster met twee waza-ari's in de reguliere tijd versloeg. Daarna had Noel van 't End het betere van het spel tegen de Duitser Ressel, die eerder in het eventuele toernooi Frank de Wit uitschakelde. Helaas lukte het niet om hem te verslaan met een techniek, waarna van 't End helaas op straffen verloor. Steenhuis had het moeilijk tegen haar tegenstandster, Anna-Maria Wagner. Ze had wel kansjes, maar werd uiteindelijk na een actie overgenomen en getild voor een nederlaag. 

Grol wist de achterstand nog goed te maken met een mooie ippon, maar daarna ging het alsnog mis. Verhagen kreeg twee scores tegen en wist zelf tussendoor ook nog te scoren, maar het was dus niet genoeg. Tsjakadoea moest de meubelen redden, maar kreeg andermaal een tegenstander uit twee klassen hoger. Hij probeerde het wel, maar verloor uiteindelijk op ongelukkige wijze: Hij kreeg de derde straf in een partij waar dat ook de andere kant op had kunnen vallen. Hierdoor is het toernooi voor Nederland afgelopen met de balans dat er maar 1 bronzen medaille is gehaald. Tevens neemt de Nederlandse judowereld hiermee afscheid van Grol, die stopt. Hij haalde in 2008 en 2012 de bronzen medaille.

Capuchon_jongen geeft zich op voor Big Brother 2022

Afgelopen jaar hebben we volop kunnen genieten van weer een nieuwe seizoen Big Brother. Omdat dit zo'n groot succes was, komt er volgend jaar een nieuwe editie.

User capuchon_jongen heeft vandaag het volgende laten weten: Heeft zich ingeschreven voor Big Brother 2022 

Of hij ook daadwerkelijk het huis mag betreden, de proeven doorstaan en zoenen met de nieuwe bewoners, dat weten we later! To be continued! Je kan jezelf ook nog opgeven hoor, hoe meer FOK!kers in het huis hoe beter natuurlijk. OPGEVEN DOE JE HIER!

Geniet nog even van Big Brother 2021 hieronder:

Trump's belastingpapieren moeten naar het Congres

Het heeft even geduurd, maar de belastingpapieren die Trump krampachtig probeerde te verstoppen gaan eindelijk naar het Congres. Daarmee lijkt de hele slechte week voor Trump en de Republikeinen nog wel een heel stuk slechter te worden.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de IRS opgedragen de belastingaangiften van Trump door te sturen naar onderzoekers in een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Dit gaf voldoende aanleiding voor een inspectie. Voor het Congres is dit een etappezege in het geschil over de belastingaangiften van Trump. De Commissie Wegen en Middelen had aangeklaagd voor de overhandiging van de documenten. vrijdag dat het ministerie van Financiën de belastingaangiften van voormalig president Donald Trump moet overdragen aan een congrescommissie die daar de afgelopen twee jaar om  heeft verzocht.

"Overwinning voor de rechtsstaat"
Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, een democraat, noemde het besluit een "overwinning voor de rechtsstaat". Toegang tot de belastinggegevens van de Republikein is een kwestie van nationale veiligheid, schreef ze op Twitter. Een verklaring van Trump over de gebeurtenissen was aanvankelijk niet beschikbaar.

Voor de oud-president is de laatste ontwikkeling geen goed nieuws. In tegenstelling tot zijn voorgangers had hij altijd geweigerd zijn belastingaangiften openbaar te maken. Wat onder meer de verdenking opriep dat hij niet zo rijk was als beweerd werd. Hij verzette zich tegen een overgave tot aan het Hooggerechtshof.

Een openbaar ministerie in New York heeft inmiddels de documenten ontvangen, maar er mochten geen details openbaar worden gemaakt - tenzij er een proces was. Het overdragen aan het Congres is waarschijnlijk gevoeliger voor Trump: daar is de groep van degenen die toegang hebbentot zijn aangiftes iets groter en, onder bepaalde voorwaarden, kunnen individuele details worden gepubliceerd in de loop van het onderzoek van de commissie. Bovendien lekt er voortdurend vertrouwelijke informatie uit het parlement.

Gespreksnota gepubliceerd
Ook het ministerie van Justitie was weer actief in de Trump-zaak. De oud-president probeerde - kort voor het einde van zijn ambtstermijn - het ministerie te beïnvloeden. De toenmalige procureur-generaal zou moeten zeggen dat de verkiezingen "corrupt" waren en de rest aan hem, Trump en de Republikeinen in het Congres moeten overlaten.

Dat blijkt uit een memo van het ministerie. De toenmalige minister Jeffrey Rosen antwoordde dat er geen bewijs van verkiezingsfraude was gevonden. Trump beweert tot op de dag van vandaag dat de verkiezingen van hem zijn "gestolen". Hij is de daadwerkelijke winnaar van de verkiezingen, niet Joe Biden.

OS: Badloe pakt goud in RS:X-klasse

Kiran Badloe heeft goud gepakt in de laatste olympische zeilwedstrijd in de RS:X-klasse. De windsurfer was voor de medal race al zo goed als zeker van goud, maar daarvoor moest hij een diskwalificatie in de laatste race voorkomen. De Nederlander hield zich lange tijd afzijdig in de race en wist zich nog op te werken naar een tweede plek achter de Israëliër Yoav Cohen, die zijn tweede race van deze Olympische Spelen won.

Achter Badloe lag alles bij de start van de race nog open: zowel Frankrijk, Italië als Polen streden deze race voor zilver, maar alle vier startten te vroeg en werden daarvoor gediskwalificeerd, waardoor ook China en Israel voor de medailles konden strijden. De Chinees Kun Bi had een derde plek nodig voor zilver, en Israel moest winnen om nog een kleine kans te maken op brons. Bi slaagde er niet in om een derde plek te bemachtigen en finishte de race als vierde, wat nog nipt genoeg was voor een bronzen medaille voor Cohen. Fransman Thomas Goyard behield zijn tweede plek in het klassement en pakte zo zilver.

Ook bij de vrouwen is de RS:X vanochtend beslist. In de medal race streden de Engelse Emma Wilson, de Française Charline Picon en Chinese Lu Ynxiu om de gouden medaille. Picon nam halverwege de race de leiding over en kon deze rustig uitbouwen, terwijl achter haar Wilson en Lu samen om een tweede plek streden. Wilson zou uiteindelijk geen moment de tweede plek uit handen geven, maar moest toch genoegen nemen met brons. Voor Lu was een derde plek genoeg voor goud en Picon pakte het zilver. Lilian de Geus finishte de medal race op een zesde plek en nam zo nog de vijfde plek van Israel over.

OS: Schoonspringster Janssen naar finale 3-meterplank

Schoonspringster Inge Jansen staat in de olympische finale op de 3-meterplank. De Europees kampioene van 2019 moest bij de eerste twaalf eindigen en slaagde daar in.

Met 301,90 punten werd ze negende. De 27-jarige Jansen kwalificeerde zich met een score van 278,25 als zestiende. Een score die ze flink heeft verbeterd. 

De start was goed. De eerste twee sprongen leverden 63,00 punten op. De drie laatste sprongen hadden kleine schoonheidsfoutjes. Zo waren haar benen niet helemaal recht bij de sprong met de hoogste moeilijkheidsgraad (een 3,5 salto voorwaarts gehoekt), maar ze deed ze beter dan in de kwalificatie. De strijd om de medailles is zondag.  

FOK! Wat een weer: buien en uitermate koel

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Gegroet!

Het gaat erg hard op de weerkaarten. Momenteel zien we een prachtige depressie vlak in de buurt liggen. Dat is dus Evert waar ik het al over had. Die voert komend weekend koele lucht aan. En niet alleen dat, maar ook enkele stevige buien. Toch zullen er ook zeker momenten zijn die heel aardig kunnen worden.

Eerst vrijdag . De dag begon nog met wat zon, maar in de loop van de ochtend nam de bewolking toe. In eerste instantie bleef de neerslag op zee. In de middag echter trok de neerslag het land op. In lijnvorming wel te verstaan. Heel opvallend was dat beide lijnen onverwacht actief werden. Hier  in Haarlem was het in eerste instantie stratiform met wat verscholen kerntjes, maar bij het verder trekken kreeg de neerslag een sterk convectief karakter. En ik zou nog verder willen gaan, want met name in Overijssel en dan verder naar het noordoosten toe kwam het tot pittig onweer en heftige regenval. Lokaal viel er in korte tijd zo'n 15 tot 20 mm. 

Als klap op de vuurpijl ontstond er nog een tweede buienlijn. Die volgde en volgt hetzelfde pad als zijn voorganger. Ook deze lijn is behoorlijk actief geworden met ook her en der een klap onweer. Dit hele zaakje trekt de komende uren over het noordoosten van ons land naar Duitsland weg. Uiteindelijk viel er bij mij 12 mm.

Zo fel als de buien zijn, zo fel zijn ook de opklaringen daarachter. In een korte tijd werd het ineens kraakhelder weer met volop zon. Het was natuurlijk wel behoorlijk fris met maxima tussen de 18 en 22 graden. Uiteraard mocht ook een krachtige zuidwestelijke wind niet ontbreken.

Op de satellietbeelden zien we Evert dus heel mooi terug, maar die heeft ook nieuwe buien bij zich. De komende uren klaart het in eerste instantie nog breed op, maar in de loop van de avond bereiken de buien dan het westen. Meer uitgesproken buien lijken zich te gaan manifesteren in het noordwesten en noorden van het land. Daar koelen de bovenluchten het sterkst af en is de onstabiliteit dus het grootst. De minima liggen rond de 13 graden.

Morgen hebben we dan een wisselvallige dag. Vrijwel overal komt het wel tot één of meerdere buien. Ook dit keer zijn de noordelijke provincies de grote favoriet voor de zwaardere buien. Tevens is daar ook onweer mogelijk. In het zuiden vallen ook wel een aantal buien, maar die lijken een stuk minder pittig te worden. Toch schijnt ook geregeld de zon. Als het even meezit kan het in het zuidwesten van het land in de loop van de middag zelfs helemaal droog worden met uiteindelijk ook brede opklaringen. Ook elders in den lande moeten de buien geleidelijk gaan afnemen aan het einde van de middag. De wind neemt af en zal uiteindelijk zwak tot matig worden in het binnenland tot vrij krachtig aan zee. Bij dit alles is het erg fris met slechts 18 graden in Den Helder tot ook maar een bescheiden 21 graden in de warmste gebieden van Brabant en Limburg.

Zondag doen we dit nog eens dunnetjes over, al lijken de buien dan overal behoorlijk actief te kunnen worden met geregeld onweer erbij en ook is er kans op een aardige plens regen. De zon lijken we dan minder te gaan zien. 

Pas in de nieuwe week wordt het wat rustiger, maar helemaal droog zal het zeker niet worden. Ook de temperaturen blijven ondermaats.

Fijn weekend!  

Winterswijk in de zon (Foto: De vriendin van User_Name)
Ondanks het wisselvallige weer zijn er ook heel mooie momenten. Zoals in de omgeving van Winterswijk. (Foto: De vriendin van _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

OS: Turnster Biles ook niet op sprong en brug

De Amerikaanse turnster Simone Biles doet ook niet mee aan de finales op de toestellen sprong en brug. Ze liet eerder al de finale op de individuele meerkamp, waarop ze titelhoudster was, schieten nadat ze uit de teamfinale was gestapt.

Biles heeft mentale problemen. "We zijn uiteindelijk allemaal mensen. We moeten onze lichaam en geest beschermen en niet roekeloos de arena instappen omdat de buitenwereld dat verlangt," zei Biles nadat ze uit de teamfinale was gestapt.

De Amerikaanse turnbond zei dat het nog onduidelijk is of Biles wel de finales op vloer en balk gaat turnen.

OS: Boksster Fontijn zeker van medaille

Boksster Nouchka Fontijn heeft zich op de Olympische Spelen geplaatst voor de halve finales in het middengewicht, de klasse tot 75 kilogram. Daarmee is ze opnieuw verzekerd van een medaille, nadat ze in Rio vijf jaar geleden zilver pakte.

Fontijn stond tegenover de Canadese Tammara Thibeault, waarvan ze op de vorige twee WK's in respectievelijk de kwartfinale en halve finale won. Dit keer begon ze niet geweldig tegen de prima startende Canadese, die de eerste ronde toegewezen kreeg, maar Fontijn herstelde zich.

De Nederlandse vicewereldkampioene pakte de tweede ronde en in de derde en laatste ronde wist ze ook weer alle juryleden te overtuigen, waardoor ze met 5-0 won. In de finale staat Fontijn tegenover de Britse Lauren Price, waarvan ze in 2019 de WK-finale won, tot ze die finale na protest alsnog verloor.

OS: Visser door naar halve finale 100 horden, Sedney niet

Nadine Visser heeft de halve finale op de 100 meter horden bereikt. De Nederlandse werd tweede in haar serie, waarin ze nog wel even de eerste horde aanraakte. Het was uiteindelijk een keurige tijd van 12.72, met een niveau waarmee Visser zeker kans heeft op een finale.

Zoe Sedney is het niet gelukt om de halve finale te bereiken. In haar serie waren er een flink aantal sneller. In haar serie snelde de Puerto Ricaanse Camacho-Quinn naar 12.41. Vissers tijd was de vijfde snelste tijd in de series.

OS: Nederland zesde in gemengde wisselslagestafette

Kira Toussaint, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Femke Heemskerk zijn er in het zwembad niet in geslaagd zich nog 1 keer op hun allerbeste kunnen te laten zien. Het viertal kwam tot de zesde tijd, maar ze kwamen over het algemeen niet in de buurt van hun echte topprestatie. De Verenigde Staten vielen helemaal tegen, zij werden met hun topteam slechts vijfde. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Groot-Brittannië voor China en Australië.

Door de verschillende verdeling van mannen en vrouwen was het moeilijk te zien hoe goed Nederland werkelijk was. Ze konden in eerste instantie goed mee met Australië, maar na de race van Kamminga moest dat losgelaten worden. Daarna zwom Nederland naar een zesde tijd.

OS: Kromowidjojo naar finale 50 meter vrij, Heemskerk afgemeld

Ranomi Kromowidjojo heeft de finale van de 50 meter vrije slag bereikt. Ze zwom 24.29, een tijd die goed was voor de zevende plaats. Kromowidjojo liet weer zien dat ze tijd kon pakken met de start, al was ze niet de snelste zwemster. Ze zwom drie tienden langzamer dan de snelste dame, Emma McKeon. De Australische zwom een OR exact van 24 seconde.

Femke Heemskerk deed niet mee aan de halve finale, ondanks dat ze als 16e was geplaatst. Ze doet namelijk mee aan de finale op de 4x100 wisselslag gemengd. 

OS: Jorinde van Klinken vierde in A-Groep, maar toch naar huis

Jorinde van Klinken heeft zich niet weten te plaatsen voor de finale discuswerpen. Haar worp van 61.15 leek behoorlijk in eerste instantie, aangezien ze vierde was in de A-groep en er 12 beschikbare plaatsen waren. In de tweede groep werd er echter door veel dames veel verder gegooid. Hierdoor staat Van Klinken nu buiten de beste 12 en kan naar huis.

De omstandigheden leken moeilijk, wat in de A-groep tot wel mer verrassingen leidde. Zo is de Cubaanse Denia Caballero uitgeschakeld. Zij won vijf jaar terug nog het brons.

OS: Weer een wereldrecord tijdens zwemfinales

Het is de voorlaatste dag van het zwemtoernooi, gevuld met finales. De eerste finale was die op de 100 meter vlinderslag. Hier werd vooraf een tweestrijd verwacht tussen de Amerikaan Caeleb Dressel en de Hongaar Kristof Milak. In baan 4 was Dressel zoals gewoonlijk snel gestart en na 50 meter had hij een ruime voorsprong. Milak kwam op de tweede baan nog goed terug, vooral omdat Dressel extreem lang moest uitdrijven. Maar zelfs met het uitdrijven van Dressel was het een wereldrecord in 49.45. Milak zwom ook onder de 50 seconden en kwam nog dichterbij dan verwacht. De Zwitser Ponti pakte brons.

Direct hierna mochten de vrouwen aan de slag op de 200 meter rugslag. Hier waren een stuk meer serieuze kanshebbers. Kylie Masse uit Canada, ook goed op de kortere afstanden, begon hard en lag na 150 meter voor. Kaylee McKeown wist haar echter toch nog bij te halen in de laatste baan. De Australische was op voorhand de ruime favoriet, maar imponeerde gisteren niet. Vandaag lukte het wel: McKeown haalde Masse in en won. De landgenote van McKeown, Emily Seebohm, werd uiteindelijk derde.

De derde finale van de avond werd gezwommen over 800 meter. Katy Ledecky kon hier voor de derde keer goud pakken op dit nummer, iets wat pas drie keer eerder was gebeurd bij het zwemmen. Haar enige serieuze concurrente was Ariarne Titmus. Ledecky zwom langzaam weg van de Australische en die kwam nooit echt in de buurt, ze verloor elke 50 meter ongeveer twee tienden. Uiteindelijk won Simona Quadarella het brons voor Italië

OS: Van Diepen klaar na 800 meter

Tony van Diepen is er niet in geslaagd de halve finale te bereiken op de 800 meter. De Nederlander lag tot de laatste 100 meter redelijk in de race, maar stortte toen volledig in. Zijn tijd wan 1.46.07 was niet genoeg voor een top 3. Tegen beter weten in mocht hij nog even hopen op vijf trage series, maar vanzelfsprekend gebeurde dit niet. Na vier series was al duidelijk dat Van Diepen er uit ligt.

Van Diepen kan zich nu richten op de 400 meter, waar hij ook in actie komt.

OS: Bol door naar halve finale

Femke Bol is zoals verwacht door naar de halve finales op de 400 meter horden. Bol had geen enkele moeite in een serie waar maar zes deelneemsters waren vanwege iemand die niet startte en iemand die vals startte. Bol lag al halverwege de race ver voor en had geen probleem me de horden, omdat ze ook ruim de tijd had om correcties uit te voeren. Ze finishte in een tijd van 54.43. 

Bol mag zich morgenmiddag in de avondsessie proberen te plaatsen voor de halve finale, wat normaal gesproken geen probleem voor haar zou moeten zijn. Een eventuele finale zou dan weer in de nacht zijn.

OS: Nederlandse triatleten knap 4e op estafette, Britten overtuigend naar goud

Op de Olympische Spelen in Tokyo is voor het eerst het goud vergeven op de gemengde estafette. Daarin komen achtereenvolgens een vrouw, man, vrouw en man in actie voor 300 meter zwemmen, acht kilometer wielrennen en twee kilometer hardlopen.

De vrouwen openden de wedstrijd en daar ontstond al snel een kopgroep van vier: de Britse Jessica Learmonth, de Amerikaanse Katie Zaferes, Laura Lindemann uit Duitsland en de Nederlandse Maya Kingma. In die volgorde werd ook gewisseld en na het wielrennen lagen Jonathan Brownlee (GBR), Kevin McDowell (USA), Jonas Schomburg (GER) en Marco van der Stel (NED) nog bij elkaar.

Brownlee sloeg al lopend een gat naar McDowell, terwijl Van der Stel en Schomburg de schade beperkten tot een goede twintig seconden - wel kwam de Fransman Dorian Coninx dicht in de buurt. Rachel Klamer had het zwemmend wat lastig en moest een beetje afhaken bij Taylor Knibb (USA), Cassandre Beaugrand (FRA) en Anabel Knoll (GER), terwijl de Belgische Valerie Barthelemy er bij kwam en de Britse Georgia Taylor-Brown afstand nam.

Taylor-Brown wisselde als eerste op de Britse slotatleet Alex Yee, de Amerikaan Morgan Person volgde op twintig seconden. Beaugrand's sterke optreden bracht Vincent Luis naar plek drie op twaalf tellen van Pearson en twintig seconden voor Klamer, Barthelemy en Knoll, die wisselden op respectievelijk Jorik van Egdom, Jelle Geens en Justus Nieschlag.

Zwemmend dichtte Luis vrijwel het hele gat naar Pearson, de groep daarachter - met Van Egmond - wisselde op een kleine veertig seconden. Op de fiets sprong Luis weg van Pearson en in de eerste van twee korte ronden dichtte hij zelfs het gat naar Yee. De Brit wisselde wel goed en begon als eerste aan het hardlopen, zijn sterkste onderdeel. Hij sloeg dan ook gelijk een gat naar Luis, die Pearson achter zich aan kreeg.

Yee kwam lopend geen moment in de problemen en haalde overtuigend het goud binnen, Pearson haalde Luis bij en ging er voorbij naar het zilver, voor Luis. Een indrukwekkende eindsprint van Van Egdom hielp Nederland langs België naar een uitstekende vierde plek, wel op dusdanige afsatnd van Frankrijk dat een vierde plek ook echt het maximaal haalbare was.

UWV: twee derde van werkgevers in de zorg loopt risico op terugbetaling NOW

Bijna twee derde van de werkgevers in de zorg moet nog de definitieve berekening van de NOW-steun over de eerste periode inleveren, blijkt uit cijfers van het UWV. Doen ze dat niet, dan lopen ze het risico dat ze het volledige bedrag moeten terugbetalen.

Precies 9.881 van de 16.251 werkgevers in de sector zorg en welzijn moet de definitieve berekening nog aanvragen. Zij hebben hiervoor tot 31 oktober de tijd, maar uit een peiling van het uitkeringsinstituut blijkt dat 37 procent van de werkgevers helemaal niet weet dat ze zelf de definitieve berekening moeten aanvragen. “Er is nog tijd. Maar werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening lopen het risico dat ze straks in de problemen komen”, zegt Janet Helder, bestuurslid bij UWV. “Geen definitieve berekening betekent dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld en je dus je hele voorschot moet terugbetalen. Dat willen we voorkomen. Dat we nu op slechts 39,2 procent zitten, is dus zorgwekkend.” Lees verder bij Skipr.

VN waarschuwt: acute hongersnood bedreigt Ethiopië

Volgens de VN komen er steeds minder hulpgoederen binnen in het Ethiopische conflictgebied Tigray. Meer dan 100.000 kinderen worden bedreigd met levensbedreigende ondervoeding. De EU beschuldigt Ethiopië ervan honger als wapen te gebruiken.

Volgens de VN verslechtert de humanitaire situatie in het Ethiopische conflictgebied Tigray snel. Het VN-agentschap voor de coördinatie van humanitaire hulp (OCHA) meldt aanhoudende problemen voor humanitaire konvooien om de regio binnen te komen om de noodzakelijke hulp te vervoeren voor ongeveer 5,2 miljoen getroffen mensen.

Het laatste konvooi, bestaande uit 50 vrachtwagens, bereikte op 12 juli de stad Mekelle. Volgens het bureau is dat bij lange na niet genoeg: "Om aan de huidige vraag te voldoen, zijn wekelijks 500 tot 600 vrachtwagenladingen nodig".

'Ergste angsten zijn bevestigd'
Volgens het VN-kinderfonds UNICEF zouden in de komende twaalf maanden meer dan 100.000 kinderen in Tigray te maken kunnen krijgen met levensbedreigende ondervoeding, tien keer zoveel als nu het geval is.

"Onze grootste angst over de gezondheid en het welzijn van de kinderen in deze regio in het noorden van Ethiopië is bevestigd", zei UNICEF-woordvoerster Marixie Marcado na terugkomst van een reis naar het Oost-Afrikaanse land.

Volgens de door verschillende hulporganisaties verzamelde gezondheidsgegevens is iets minder dan 18 procent van de kinderen matig tot ernstig ondervoed, aldus UNICEF. De drempel om een noodsituatie uit te roepen is 15 procent.

Enquêtes suggereerden dat bijna de helft van alle zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding gaven aan acute ondervoeding leed. Dit verhoogt het risico op verdere complicaties.

Hoog risico op uitbraken van ziekten
De voedselcrisis vindt plaats tegen de achtergrond van "uitgebreide en systematische sabbotage" van het gehele bevoorradingssysteem. Er is een groot risico op uitbraken van epidemieën, vooral in overvolle vluchtelingenkampen zonder adequate sanitaire voorzieningen, aldus de VN-organisatie.

Een heropflakkering van de gevechten in de aangrenzende administratieve regio's Afar en Amhara maakt de zaken nog erger. Bijna 1,5 miljoen mensen daar kampen al met acute honger. Zonder adequate humanitaire hulp zal de ondervoeding onder kinderen nog verder toenemen.

Humanitaire organisaties hebben vrije toegang tot Tigray en de andere conflictgebieden nodig en moeten daar ongehinderd kunnen werken, eiste de woordvoerster van UNICEF.

EU beschuldigt Ethiopië van politiek berekenend zijn
EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken Josep Borrell beschuldigde de Ethiopische regering ervan honger als wapen te gebruiken tegen de bevolking in Tigray. Vrachtwagens met voedsel dat essentieel is om te overleven, worden blijkbaar bewust verhinderd om door te rijden naar het conflictgebied.

Men kan "steeds duidelijker de conclusie trekken dat toegang tot voedsel als oorlogswapen wordt gebruikt", schreef Borrell op Twitter. De verantwoordelijkheid ligt bij de Ethiopische regering.

De regering van het land was in november een militair offensief begonnen tegen het Tigray People's Liberation Front (TPLF), dat tot dan toe aan de macht was in de gelijknamige regio. Achtergrond hiervan waren jarenlange spanningen tussen het TPLF en de rijksoverheid.

Mensen in Tigray voelen zich niet vertegenwoordigd
De TPLF domineerde Ethiopië meer dan 25 jaar totdat premier Abiy Ahmed in 2018 aan de macht kwam en de TPLF verdreef. Veel mensen in Tigray voelen zich niet vertegenwoordigd door de centrale overheid en eisen meer autonomie.

In de multi-etnische staat Ethiopië met zijn ongeveer 112 miljoen inwoners zijn het aantal etnische spanningen onder president Abiy toegenomen. Het huidige conflict heeft al honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen en grote schade aangericht.

Hongersnood is de ergste vorm van hongercrisis waarbij veel mensen sterven als gevolg van ondervoeding. In Afrika wordt alleen de droogtegerelateerde situatie in het zuiden van Madagaskar als even ernstig beschouwd.

Bob Odenkirk (Better Call Saul) had klein hartinfarct

Bob Odenkirk had een ‘kleine hartaanval’, maar is nu onderweg naar herstel, zo laat de acteur weten op Twitter. Odenkirk werd dinsdag met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis nadat hij in elkaar was gezakt op de set van de serie Better Call Saul in de Amerikaanse staat New Mexico. Zo meldt de Stentor.

Rechter: rijden op elektrische step niet strafbaar

De kantonrechter in Den Haag heeft vandaag een 21-jarige man uit Den Haag ontslagen van alle rechtsvervolging. De man reed op 18 september 2019 op een elektrische step en kreeg daarvoor van de officier van justitie een boete van € 380,- (strafbeschikking).

Volgens de officier reed de man op een niet-goedgekeurd voertuig. De man tekende verzet aan tegen de boete.

Elektrische step, geen verplichte goedkeuring
Het is strafbaar om op de openbare weg te rijden met een niet goedgekeurd voertuig. De minister wijst voertuigcategorieën aan die moeten zijn goedgekeurd. De kantonrechter heeft beoordeeld welke categorieën voertuigen op de bewuste datum waren aangewezen voor een verplichte goedkeuring. Dat varieert van trekkers op rupsbanden en aanhangers tot allerlei twee-, drie- en vierwielige voertuigen. De elektrische step, een tweewielig motorvoertuig zonder zitplaats, valt niet in een van die categorieën.

Ontslag van alle rechtsvervolging
Omdat de elektrische step niet was aangewezen voor verplichte goedkeuring, was de man niet strafbaar toen hij erop reed. Een strafbepaling die dat verbood stond toen nog niet in de wet. De kantonrechter heeft de boete vernietigd en de man ontslagen van alle rechtsvervolging. Hij krijgt dus geen straf opgelegd.

De kantonrechter wijst op het huidige artikel 20h van de Wegenverkeerswet 1994. Als de man nu zou hebben gereden, zou hij misschien wel zijn veroordeeld.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #236 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1446
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
©FOK.nl e.a.