FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 juli 2021

Medvedev, Zverev en Federer naar achtste finales Wimbledon

Tennisser Daniil Medvedev staat in de achtste finales op Wimbledon. De als tweede geplaatste Rus had na een moeizame start 3,5 uur nodig om de Kroaat Marin Cilic (32) van zich af te schudden, waar hij wel een comeback voor nodig had: 6-7 (3), 3-6, 6-3, 6-3, 6-2.

De Duitser Alexander Zverev (4) had een uur minder nodig om de als 31e geplaatste Amerikaan Taylor Fritz met 6-7 (3), 6-4, 6-3, 7-6 (4) naar huis te sturen. Roger Federer (6) moest één set inleveren bij Cameron Norrie, maar was de Brit vervolgens wel gewoon de baas: 6-4, 6-4, 5-7, 6-4.

Matteo Berrettini (7) uit Italië gaf de Sloveen Aljaz Bedene met drie keer 6-4 klop, terwijl de Pool Hubert Hurkacz (14) zich ook bij de laatste zestien mag melden: hij rekende met 6-3, 6-4, 6-2 binnen anderhalf uur af met de Kazach Andrey Bublik.

EK: Denemarken ten koste van Tsjechië naar halve eindstrijd

Denemarken heeft de halve finales bereikt van het EK voetbal. In Bakoe, in een wedstrijd geleidt door de Nederlandse arbiter Björn Kuipers, werd Tsjechië met 2-1 verslagen.

In de vijfde minuut was het Denemarken dat op voorsprong kwam. Het was Delaney die vrij stond en uit een hoekschop de bal in het Tsjechische doel kopte. Denemarken was sterker, ook omdat de Tsjechen een beetje lamgeslagen waren door de vroege treffer.In de dertiende minuut een grote kans op de 2-0. Damsgaard werd de diepte ingestuurd. Hij kon echter niet genoeg kracht achter de bal zetten om Vaclik te verschalken.

De Tsjechen kwamen beter in het spel. Holes kreeg schuin voor het Deense doel een kans, maar doelman Schmeichel bracht redding. In de 31e minuut miste de kopbal van Celutska op een haar na het Deense doel. Naarmate de eerste helft vorderde nam de druk van Tsjechen toe. De Denen kwamen er af en toe wel gevaarlijk uit. Vestergaard kruiste naar Damsgaard en die verraste met een forse knal in plaats van een voorzet en dwong Vaclik tot een redding. In de 43e minuut verdubbelde Denemarken de voorsprong. Na een voorzet van Mæhle met buitenkant voet tikte Dolsberg de 2-0 binnen. Dit was ook de ruststand.

De Tsjechen kwamen sterk uit de kleedkamer. Invaller Krmencik en Barak bestookten het Deense doel, maar Schmeichel stond op zijn plek. In de 49e minuut kwamen de Tsjechen op 1-2. Het was Schick met zijn vijfde dit EK die zijn land weer terug in de wedstrijd bracht en Schmeichel kansloos liet. Denemarken kwam weer wat beter in de wedstrijd, maar de Tsjechen waren een aantal keer dicht bij de gelijkmaker. Zo kreeg Jankto een kans toen de bal in zijn voeten valt maar hij knalde op Kjaer die de bal wegwerkte.

Poulsen kreeg in de 78e minuut een kans om de wedstrijd definitief te beslissen, maar het harde schot werd gekeerd door Vaclik. Bij de Tsjechen leek het vat bijna leeg te zijn, terwijl Denemarken gevaarlijker werd. Tsjechië kwam nog wel met een slotoffensief en zette alles op alles om de gelijkmaker te maken en een verlenging eruit te slepen. Echte grote kansen waren er echter niet meer.

De tegenstander van Denemarken in de halve finale komt uit de wedstrijd die om 21:00 wordt gespeeld tussen Oekraïne en Engeland.

Scheidsrechterlijke dwaling in Copa América, Brazilië naar halve finales

De eerste twee kwartfinales van de Copa América zijn gespeeld en dat leverde in Brazilië lichtelijke chaos op het veld op. Dat viel met het thuisland wel mee, het zat 'm vooral in de andere kwartfinale.

Peru nam het op tegen Paraguay, dat dankzij aanvoerder Gustavo Gomez na elf minuten al op voorsprong kwam. Tien minuten later trok hij de stand met een eigen goal ook weer gelijk, maar kort voor rust bracht Gianluca Lapadula de Peruvianen weer op voorsprong.

Die twee spelers vertolkten vervolgens op een andere manier een hoofdrol: Gomez kreeg kort voor rust een wat domme gele kaart, niet veel later werd hij het slachtoffer van een scheidsrechterlijke dwaling. Gomez duelleerde met Lapadula, waarbij de Peruviaan naar de grond ging als ware het een dodelijke knockout: weer geel en dus rood, aldus de Uruguayaanse scheidsrechter Esteban Ostojich, ook al gebeurde er eigenlijk niks.

Tien minuten na rust trok Junior Alonso de stand toch weer gelijk voor wat gerechtigheid, waarna Yoshimar Yotun Peru weer op voorsprong zette. Gabriel Avalos tekende in de slotminuten voor de derde gelijkmaker, maar in de strafschoppenreeks was Peru het beste: Paraguay schoot matig en de Peruviaanse keeper Pedro Gallese deed het uitstekend, waardoor Peru de serie met 4-3 won.

Hoe anders was de andere kwartfinale: Brazilië en Chili kwamen in de hele eerste helft tot geen enkele goal, pas na rust werd de score geopend. Wissel Lucas Paqueta volleerde er een fraaie bal in, daar bleef het verder ook bij en dus staat ook Brazilië bij de laatste vier.

Pogacar haalt uit in eerste Alpenrit Tour, Teuns pakt prachtige ritzege

Dylan Teuns heeft een prachtige ritzege behaald in de Tour de France, maar de meeste aandacht ging uit naar een formidabele Tadej Pogacar die zijn concurrenten op meer dan drie minuten reed. De 22-jarige Sloveen is ook de nieuwe leider in de Ronde van Frankrijk.

De achtste etappe in de Tour de France was de eerste bergrit. In de alpen kregen we in de finale drie lastige beklimmingen en konden de klimmers hun kunsten vertonen. Daarbij was het vanaf de start slecht weer en zou het een slijtageslag worden.

Vanuit de start regenen het aanvallen en was het Wout Poels die even voorop reed, maar al snel werd hij bijgehaald door het peloton, waar op dat moment Geraint Thomas en Primoz Roglic niet meer inzaten. Poels werd weer ingerekend en pas na negentig kilometer vormde een grote kopgroep zich met daarbij aanstichter Poels. De Limburger had het gezelschap van zestien andere renners en namen een voorsprong van vijf minuten op het peloton.

Op de voorlaatste klim ging Michael Woods er in de kopgroep er alleen vandoor. In het peloton zorgde Pogacar voor spektakel. De topfavoriet reed iedereen uit het wiel en de Sloveen ging op zoek naar de koplopers. Op het moment van zijn aanval was het verschil vijf minuten met de eerste van de kopgroep, maar op de slotklim raapte hij ze één voor één op, alleen op de top van de Col de la Colombière had hij alleen een achterstand van 15 seconden op Dylan Teuns. De Belg was op de slotklim voorbij Woods gereden en net voor de top liet hij de Canadees ook achter.

In de afdaling nam Teuns wat meer risico dan Pogacar en zijn krappe voorsprong liep stelselmatig wat verder uit in de natte afdaling en uiteindelijk zou de Belg met ruim een halve minuut voorsprong winnen. In de afdaling waren Woods en Ion Izagirre nog bij Pogacar komen en het tweetal eindigde op plek twee en drie, voor de nieuwe geletruidrager Pogacar.

Dubbelslag Van de Breggen in Giro

De tweede etappe in de Giro Donne, de Giro d'Italia voor vrouwen, is met groot machtsvertoon gewonnen door Anna van der Breggen. De Nederlandse deed dit met een indrukwekkende aanval op de slotklim.

Vijf kilometer onder de top van de Colle del Prel (7,2%) reed de wereldkampioene weg uit het uitgedunde peloton en werd tot de finish niet meer teruggezien door de rest. Bijna anderhalve minuut na Van der Breggen kwam haar ploeggenote Ashleigh Moolman over de streep. Demi Vollering werd derde op bijna twee minuten achterstand.

Van der Breggen nam de roze leiderstrui over van de Amerikaanse Ruth Winder. 

F1: Verstappen opnieuw op poleposition in Oostenrijk

Max Verstappen heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Oostenrijk. De Nederlander reed met de Red Bull in Spielberg naar een tijd van 1.03,720 waarmee hij Lando Norris en Sergio Perez net voor bleef. Titelconcurrent Lewis Hamilton kwam niet verder dan de vierde tijd.

In Q1 was het net als vorige week op de Red Bull Ring spannend. Coureurs konden zich geen foutje permitteren en mede hierdoor moest Pierre Gasly een tweede run maken. De Fransman kwam zodoende alsnog aan de goede kant van de streep. Dat gold niet voor Kimi Räikkönen en Esteban Ocon die in hun tweede run wel hun tijd verbeterden, maar door andere coureurs er alsnog uit getikt werden. Dat gold ook voor Nicholas Latifi, Mick Schumacher en Nikita Mazepin.

Ook in het tweede deel was het net als vorige week superspannend. Verstappen was wederom supersnel, maar daarachter waren de verschillen heel erg klein. Fernando Alonso was bezig om de top tien te rijden, maar de Spanjaard werd in zijn tweede run in de laatste bocht opgehouden door Sebastian Vettel en viel hierdoor buiten de boot. Vettel gaat voor zijn actie een gridstraf ontvangen. De Ferrari's leken het net te halen, maar zowel Carlos Sainz als Charles Leclerc vielen er ook buiten, mede dankzij George Russell die zes duizendste aan de goede kant eindigde. Ook Daniel Ricciardo en Antonio Giovinazzi konden uitstappen.

Verstappen vatte in Q3 de koe meteen bij de hoorns door een 1.03,720 te noteren en hiermee ruim sneller te zijn dan Norris en Lewis Hamilton. De Nederlander verbeterde zijn tijd in de tweede run niet, maar Norris wel, waarbij de Brit tot op 48 duizendste kwam. Perez was de enige andere coureur onder de 1.04 minuten waarmee de Mexicaan derde werd, voor Hamilton, Valtteri Bottas, Gasly, Yuki Tsunoda, Vettel, George Russell en Lance Stroll.

Ziekenhuizen: bijna alleen maar opname niet-gevaccineerde coronapatiënten

De coronapatiënten die nog in het ziekenhuis belanden, zijn de laatste weken op een enkele uitzondering na niet of niet volledig gevaccineerd. Dat blijkt uit een rondgang van het AD. De vaccinatiestatus van patiënten wordt in Nederland niet centraal geregistreerd.

In het Erasmus MC was van de 374 patiënten die sinds 1 maart met corona werden opgenomen niemand volledig gevaccineerd, meldt een woordvoerder van het Rotterdamse ziekenhuis. Een ander groot ziekenhuis, het Amsterdam UMC telde wel een paar gevallen van mensen die al twee prikken hadden gehad. Deze mensen waren net voor de twwede keer gevaccineerd zodat de bescherming nog niet optimaal was of hadden een immuniteitsstoornis. Lees verder bij Skipr.

Haagse raad tegen camerabewaking Indisch Monument

Een meerderheid in de Haagse gemeenteraad is tegen cameratoezicht bij het Indisch Monument in Den Haag. Groep de Mos/Hart voor Den Haag had daartoe een motie ingediend, nadat het monument vorig jaar daags voor de Nationale Indië-herdenking werd beklad door (pro-)Indonesische activisten.

Federatie Indische Nederlanders (FIN) had de autoriteiten gewaarschuwd over de op handen zijnde vernieling. Toch kon het monument met beledigende en racistische leuzen worden beklad. De laffe aanslag zorgde voor een schokgolf binnen Indisch Nederland en de roep om het Indisch Monument permanent te beveiligen. De gemeente wilde echter niet verder gaan dan tijdelijke maatregelen. De autoriteiten hebben inmiddels ook laten weten dat niemand wordt vervolgd voor de ontheiliging van het grafmonument, omdat er geen zicht zou zijn op concrete verdachten. “Den Haag, ooit nog de Weduwe van Indië, buigt voor vandalen. Het is zo wachten op meer vernielingen”, aldus FIN-voorzitter Hans Moll.

“We hebben allemaal de mond vol over herdenken, maar men gaf massaal niet thuis bij ons voorstel om het Indisch Monument te bewaken met een camera”, aldus raadsleden Richard de Mos en Nino Davituliani. Alleen de Haagse PVV steunde de motie. Daarmee lijkt permanente bewaking van het monument voorlopig van de baan, ondanks de luide roep om maatregelen vanuit de Indische gemeenschap. Hart voor Den Haag begrijpt er niets van. “Zo moeilijk moet het toch niet zijn. In Roermond gebeurt het al, dus waarom kan het in Den Haag niet?” De Mos doelt daarmee op het Nationaal Indië-monument in Roermond, dat al sinds jaar en dag met camera’s wordt bewaakt.

COVID-19: 1.146 positief getesten en 1 dode, totaal 1.687.891 en 17.756

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.146 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.687.891 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 8 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 128 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 0 patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 102 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een volledige update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er is sinds de vorige update 1 patiënt overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.755 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

#BeschermDeKinderen: anti-COVID-19-vaxxers demonstreren op het Malieveld

Vanmiddag wordt er op het Malieveld gedemonstreerd onder het motto #BeschermDeKinderen. Hoewel vaccinatie geheel op vrijwillige basis gebeurt pakt men deze mogelijkheid aan om weer eens gezellig met elkaar te demonstreren op het Malieveld. 

GGD-topman liet naam Tata Steel uit longkankerrapport schrappen: fracties eisen uitleg

Een GGD-directeur van Kennemerland heeft ervoor gezorgd dat de naam van staalconcern Tata Steel, een van de grootste bronnen van luchtvervuiling in Noord-Holland, uit een longkankerrapport werd verwijderd. De GGD-directeur heeft meermaals persoonlijk ingegrepen om de staalproducent uit de wind te houden. Fracties in de Kamer eisen uitleg van het kabinet. Lees verder bij de Gelderlander.

Het gaat om een rapport van de GGD dat in de zomer van 2020 is verschenen. Daarin wordt door de gezondheidsdienst geconcludeerd dat longkanker in de gemeente Beverwijk 25 procent meer voorkomt dan gemiddeld in Nederland. In het rapport werden door de GGD een aantal mogelijke oorzaken genoemd. Zo hebben Beverwijkers in het verleden meer gerookt dan de gemiddelde Nederlander. Ook was 'luchtverontreiniging met fijnstof in het verleden in de IJmond hoger', meldde het rapport.

Mountainbikers Flückiger en Ferrand-Prevot boeken shorttrackzege

De World Cup mountainbiken is deze week neergestreken in het Franse Les Gets, waar vrijdagavond de shorttrackwedstrijden werden verreden. Het parcours was weliswaar niet ontzettend moeilijk, het leverde wel spannende wedstrijden op.

Bij de vrouwen reed enige tijd een groep voorop, die langzaam wat werd uitgedund. In de slotfase opende Jenny Rissveds de aanval, maar de Zweedse olympisch kampioene ging iets te vroeg, zo gaf ze na afloop ook aan: "Ik wilde mijzelf eens uitdagen en niet één, maar twee ronden voor het einde gaan. Dat was iets te vroeg", lachte ze.

Rissveds werd gepasseerd door wereldkampioene Pauline Ferrand-Prevot en niemand haalde de Française meer bij. De Zwitserse Sina Frei kwam nog goed in de buurt en werd tweede, Rissveds wist het Zwitserse duo Linda Indergand/Alessandra Keller nog net van zich af te houden voor plek drie. Anne Tauber werd negende, Sophie von Berswordt 24e en Anne Terpstra 26e.

Bij de mannen had Mathias Flückiger er flink zin in. De Zwitser trok de gashendel al vroeg wagenwijd open en moest die aanval weliswaar even staken, het zorgde er wel voor dat een fors deel van het veld af moest haken. In de slotfase viel de Tsjech Ondrej Cink aan, gevolgd door Jordan Sarrou uit Frankrijk en Flückiger.

De Zwitser nam het over, trok nog eens hard door en reed naar een indrukwekkende zege, voor Sarrou en Cink. Milan Vader eindigde als elfde.

Boa komt aan huis voor controle quarantaine, boete kan oplopen tot 20.000 euro

Wie op vakantie gaat in een land waar het coronavirus nog volop rondwaart, kan bij thuiskomst rekenen op bezoek van een boa. Gemeentelijke toezichthouders controleren deze zomer volop of reizigers wel tien dagen verplicht in quarantaine gaan bij terugkomst uit een hoogrisicoland. Afgelopen week hebben Boa's drie huisbezoeken afgelegd in de Veiligheidsregio Gelderland-Noord, hierbij is één boete van 339 euro uitgedeeld. Lees meer bij de Stentor.

Gaslek in onderzeese pijpleiding zorgt voor 'vuurzee' in de Golf van Mexico

In de Golf van Mexico heeft vannacht een brand gewoed nabij een boorplatform. Volgens de Mexicaanse oliemaatschappij Pemex werd de brand veroorzaakt door een breuk in een onderzeese gasleiding. De brand aan het wateroppervlak was na vijf uur geblust. Er vielen geen gewonden, maar het leverde wel spectaculaire beelden op. Zo meldt de Stentor.

Verstappen met afstand de snelste in laatste training Oostenrijk

Max Verstappen gaat met een uitstekend gevoel richting de kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk. In de derde en laatste vrije training op de Red Bull Ring was de Nederlandse WK-leider met afstand de snelste.

Op de testband van Pirelli werd de training afgetrapt, Yuki Tsunoda was daarop de snelste in de eerste tien minuten, voor teamgenoot Pierre Gasly. Lando Norris nam de snelste tijd op de zachte banden over, halverwege kwam Verstappen voor het eerst naar buiten.

De Nederlander reed de snelste tijd van inmiddels Charles Leclerc met bijna driekwart seconde aan gort, Lewis Hamilton bleef op drie tienden steken in zijn tweede poging. Verstappen ging in de slotfase echter nog eens sneller en sloeg uiteindelijk een gat van meer dan een halve seconde naar de twee Mercedessen, aangevoerd door Valtteri Bottas.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Oostenrijk

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Max Verstappen Red Bull Racing 1:04.591   15
2 Valtteri Bottas Mercedes 1:05.129 +0.538s 22
3 Lewis Hamilton Mercedes 1:05.277 +0.686s 20
4 Pierre Gasly AlphaTauri 1:05.280 +0.689s 27
5 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:05.345 +0.754s 27
6 Carlos Sainz Ferrari 1:05.347 +0.756s 29
7 Sergio Perez Red Bull Racing 1:05.396 +0.805s 20
8 Fernando Alonso Alpine 1:05.434 +0.843s 23
9 Charles Leclerc Ferrari 1:05.484 +0.893s 35
10 Sebastian Vettel Aston Martin 1:05.542 +0.951s 22
11 Lance Stroll Aston Martin 1:05.546 +0.955s 19
12 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:05.561 +0.970s 23
13 Esteban Ocon Alpine 1:05.674 +1.083s 22
14 George Russell Williams 1:05.694 +1.103s 23
15 Lando Norris McLaren 1:05.700 +1.109s 23
16 Daniel Ricciardo McLaren 1:05.725 +1.134s 21
17 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:05.747 +1.156s 31
18 Mick Schumacher Haas 1:06.078 +1.487s 26
19 Nicholas Latifi Williams 1:06.105 +1.514s 17
20 Nikita Mazepin Haas 1:06.289 +1.698s 28

Het nutteloze feitje van de dag: lang op nummer 2

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Heel lang op nummer 1 staan in de hitlijst is een record waar mensen veel aandacht voor hebben maar heb je enig idee wie er het langst op nummer 2 gestaan hebben? Er zijn namelijk twee liedjes die 9 weken op tweede plek van de Top 40 gestaan hebben. De eerste die zo lang op de tweede plek verbleef was Jeroen van der Boom met Jij bent zo in 2007. In 2016 evenaarde Drake featuring Wizkid & Kyla dat met One dance. Beide hits hadden in de weken daarvoor op de eerste plek gestaan.

Voedselbanken rijker dan ooit: 'Er was een enorme vrijgevigheid'

Terwijl met name in de grote steden het aantal mensen dat een beroep doet op voedselbanken flink is gestegen, heeft de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken, waar bij 172 voedselbanken zijn aangesloten, meer geld dan ooit in kas. Sinds de coronacrisis is de vereniging overstelpt met donaties, blijkt uit de onlangs gepubliceerde jaarrekening over 2020. Er kwam 10,7 miljoen euro binnen, waar gerekend was op 2 miljoen. Lees verder bij de Stentor.

Nederlandse dubbelaars massaal onderuit op Wimbledon

Het was geen beste dag voor de Nederlandse tennissers in de dubbeltoernooien op Wimbledon. Er kwamen zeven duo's met Nederlandse vertegenwoordiging in actie en welgeteld één wist de volgende ronde te bereiken.

Samen met de Slowaakse Viktoria Kuzmova nam Arantxa Rus het op tegen het Belgische duo Greet Minnen/Alison van Uytvanck. Het als vijftiende geplaatste Nederlands-Slowaakse duo wist dat met 7-5, 6-4 te winnen en haalde zo de achtste finales.

Rosalie van der Hoek ging samen met de Amerikaanse Bernarda Pera met 4-6, 5-7 onderuit tegen de Spaanse dames Paula Badosa en Sara Sorribes Tormo, terwijl Demi Schuurs met de Amerikaanse Nicole Melichar flink teleurstelde: het als vierde geplaatste duo sneuvelde met 2-6, 3-6 kansloos tegen het Roemeense koppel Andreea Mitu/Monica Niculescu.

Sander Arends en Matwé Middelkoop namen het in ronde twee op tegen de Pool Lukasz Kubot en de Braziliaan Marcelo Melo, maar het uiterst ervaren duo - als achtste geplaatst - was met 2-6, 4-6 te sterk. Daan Pel was met de Taiwanees Lu Yen-hsun niet verrassend niet opgewassen tegen de als derde geplaatste Colombianen Juan Sebastian Cabal en Robert Farah, de winnaars van 2019: 2-6, 4-6.

Ook in het gemengd dubbelspel ging het voor twee Nederlandse duo's gelijk fout. Kiki Bertens en Matwé Middelkoop sneuvelden met 6-7 (3), 7-5, 3-6 tegen de Australiërs Matthew Ebden en Samantha Stosur, terwijl Pel en Van der Hoek niet opgewassen waren tegen de Brazilianen Marcelo Demoliner en Luisa Stefani: 3-6, 2-6.

Wimbledon: Sabalenka en Swiatek probleemloos naar achtste finales

Tennisster Aryna Sabalenka heeft zich overtuigend geplaatst voor de achtste finales op Wimbledon. De als tweede geplaatste Wit-Russische was met 6-0, 6-3 te sterk voor de jonge Colombiaanse Maria Osorio Serrano.

Iga Swiatek had het ook niet al te moeilijk: de Poolse nummer zeven van de plaatsingslijst gaf welgeteld één game weg aan Irina Begu, die met 6-1, 6-0 terug kon naar Roemenië. Karolina Pliskova (8) had het iets minder simpel, maar met 6-3, 6-3 tegen haar Tsjechische landgenote Tereza Martincova viel het ook wel mee.

De nummers elf en dertien van de plaatsingslijst liggen uit het toernooi. Garbiñe Muguruza (11) sneuvelde met 5-7, 6-3, 6-2 tegen de in topvorm verkerende Tunesische Ons Jabeur (21), terwijl de Belgische Elise Mertens (13) niet was opgewassen tegen de Amerikaanse Madison Keys (23): 7-5, 6-3.

Djokovic en Rublev door op Wimbledon, Shapovalov klopt Murray

Tennisser Novak Djokovic heeft zich zonder grote problemen geplaatst voor de achtste finales op Wimbledon. De Servische wereldranglijstaanvoerder was de Amerikaan Denis Kudla met 6-4, 6-3, 7-6 (7) de baas.

Met een 6-3, 5-7, 6-4, 6-2 zege op de als 26e geplaatste Italiaan Fabio Fognini plaatste ook de Rus Andrey Rublev (5) zich voor de laatste zestien, net als Roberto Bautista Agut (8) uit Spanje, die de Duitser Dominik Köpfer met 7-5, 6-1, 7-6 (4) klopte.

Voor de nummer negen van de plaatsingslijst, Diego Schwartzman, is het toernooi voorbij: de Argentijn ging met 6-3, 6-3, 6-7 (6), 6-4 onderuit tegen de Hongaar Marton Fucsovics. Tweevoudig kampioen Andy Murray was er voor het eerst sinds 2017 bij, maar de Britse publiekslieving bleef steken in de derde ronde: de Canadees Denis Shapovalov (10) was met 6-4, 6-2, 6-2 flink wat te sterk.

Tour: Etappe 8 - De eerste echte bergrit

Een geweldige zevende etappe liet zien dat 250 kilometer bepaald niet saai hoeft te zijn, het voegt zelfs flink wat toe aan een grote ronde. Vandaag start Mathieu van der Poel weer in het geel, vermoedelijk nu toch wel voor het laatst, want de renners krijgen de eerste bergetappe voor de kiezen.

De etappe is dit keer een kilometer of honderd korter: de start ligt in Oyonnax, 150 kilometer verderop ligt de finishlijn in skioord Le Grand-Bornand. De laatste ruim vijftig kilometers worden gekenmerkt door drie opeenvolgende klimmen van de eerste categorie, gevolgd door een afdaling naar de finish.

Rellende_Rotscholier heeft de voorbeschouwing hier weer uitgebreid in elkaar gedraaid, wederom de moeite waard. De etappe start even na één uur, tussen vijf en half zes zou er gefinished moeten worden, mogelijk na een behoorlijk natte en dus gevaarlijke afdaling.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: zonnig, morgen kans op onweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Er zijn perioden met zon maar van het zuidwesten uit neemt de bewolking geleidelijk toe en daar is al een enkele bui mogelijk. In de middag komen er met name in de zuidelijke helft meer buien voor, sommige met onweer, hagel en windstoten. Deze buien trekken naar het noorden en nemen daarbij in intensiteit af. De middagtemperatuur loopt uiteen van 22°C aan zee tot 26°C in het midden en zuiden. De wind is zwak tot matig uit oost tot zuidoost, later op de dag wordt de wind variabel.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en is er nog een enkele bui mogelijk. Mogelijk ontstaat er een mistbank. De minima liggen rond 14°C en er staat weinig wind.

Zondag overdag is het wisselend bewolkt en ontwikkelen zich enkele buien, soms met onweer. De maxima liggen rond 20°C. De wind is zuidwest tot west en overwegend zwak, aan de noordkust matig.

Het lijkt wel herfst in Soesterberg (Foto: DJMO)
Het lijkt wel herfst in Soesterberg (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Verstappen 1e en 3e in vrije trainingen Oostenrijk

Max Verstappen heeft een prima vrijdag achter de rug op de Red Bull Ring in Oostenrijk. De Nederlander, die een week eerder op hetzelfde circuit de Grand Prix van Steiermarken won, lijkt zondag de favoriet voor de Grand Prix van Oostenrijk.

In de eerste vrije training was Verstappen een dik kwart van een seconde sneller dan Ferrari-coureurs Charles Leclerc en Carlos Sainz, terwijl Mercedes-rijders Valtteri Bottas en Lewis Hamilton wat moeite hadden om het tempo bij te benen. Yuki Tsunoda en Kimi Räikkönen zaten er ook goed bij, Verstappen's teamgenoot Sergio Perez viel wat tegen.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Oostenrijk

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Max Verstappen Red Bull Racing 1:05.143   37
2 Charles Leclerc Ferrari 1:05.409 +0.266s 33
3 Carlos Sainz Ferrari 1:05.431 +0.288s 33
4 Valtteri Bottas Mercedes 1:05.445 +0.302s 31
5 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:05.474 +0.331s 35
6 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:05.586 +0.443s 28
7 Lewis Hamilton Mercedes 1:05.709 +0.566s 32
8 Sergio Perez Red Bull Racing 1:05.726 +0.583s 31
9 Pierre Gasly AlphaTauri 1:05.726 +0.583s 36
10 Lando Norris McLaren 1:05.880 +0.737s 28
11 Esteban Ocon Alpine 1:05.980 +0.837s 30
12 Daniel Ricciardo McLaren 1:06.181 +1.038s 31
13 Lance Stroll Aston Martin 1:06.203 +1.060s 30
14 Guanyu Zhou Alpine 1:06.414 +1.271s 29
15 Sebastian Vettel Aston Martin 1:06.444 +1.301s 28
16 Callum Ilott Alfa Romeo 1:06.564 +1.421s 23
17 Mick Schumacher Haas 1:06.583 +1.440s 29
18 Roy Nissany Williams 1:06.683 +1.540s 34
19 Nicholas Latifi Williams 1:06.978 +1.835s 36
20 Nikita Mazepin Haas 1:07.316 +2.173s 30

In de tweede training sloegen de Mercedessen terug: Hamilton noteerde de snelste tijd van het veld, Bottas volgde en Verstappen gaf zo'n twee tienden toe. Opvallend was dat hij werd gevolgd door de Aston Martins van Lance Stroll en Sebastian Vettel, met twee AlphaTauri's achter zich - Perez noteerde slechts de elfde tijd.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Oostenrijk

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:04.523   31
2 Valtteri Bottas Mercedes 1:04.712 +0.189s 34
3 Max Verstappen Red Bull Racing 1:04.740 +0.217s 35
4 Lance Stroll Aston Martin 1:05.139 +0.616s 33
5 Sebastian Vettel Aston Martin 1:05.268 +0.745s 37
6 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:05.356 +0.833s 37
7 Pierre Gasly AlphaTauri 1:05.379 +0.856s 38
8 Fernando Alonso Alpine 1:05.393 +0.870s 34
9 Lando Norris McLaren 1:05.466 +0.943s 34
10 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:05.511 +0.988s 32
11 Sergio Perez Red Bull Racing 1:05.516 +0.993s 39
12 Esteban Ocon Alpine 1:05.527 +1.004s 36
13 Carlos Sainz Ferrari 1:05.620 +1.097s 37
14 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:05.624 +1.101s 33
15 Daniel Ricciardo McLaren 1:05.698 +1.175s 32
16 Charles Leclerc Ferrari 1:05.708 +1.185s 33
17 George Russell Williams 1:05.819 +1.296s 36
18 Mick Schumacher Haas 1:05.911 +1.388s 35
19 Nicholas Latifi Williams 1:06.014 +1.491s 38
20 Nikita Mazepin Haas 1:06.173 +1.650s 35
Laatste reviews en specials
review
Mario & Luigi: Brothership
special
Random Pics van de Dag #1429
review
Call of Duty: Black Ops 6
special
Random Pics van de Dag #1428
special
Random Pics van de Dag #1427
special
Random Pics van de Dag - Halloween Special #1426
©FOK.nl e.a.