FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 juli 2021

Random Pics van de Dag #367

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Illegale schapenslachterij opgerold in Gelderland

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), politie en opsporingsambtenaren van de Omgevingsdienst Rivierenland hebben op dinsdag 20 juli een illegale slachterij opgerold in de provincie Gelderland. Zij troffen in een boerderij 18 schapen aan die voor het Offerfeest geslacht zouden worden, 5 schapen waren al geslacht. Zes verdachten zijn verhoord en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

De NVWA kwam de illegale slachterij op het spoor dankzij een anonieme melding. Samen met de politie en de Omgevingsdienst Rivierenland zijn de verdachten dinsdagochtend op heterdaad betrapt. Het onbedwelmd slachten van dieren is in Nederland alleen in erkende slachthuizen en onder toezicht van de NVWA toegestaan. De NVWA en politie controleren dit jaar extra op illegale slacht rondom het Offerfeest.

Illegale praktijken
Vermoedens van illegale praktijken kunnen worden doorgegeven aan het landelijke meldpunt voor misstanden met dieren, telefoonnummer 144. Bij overtreding zal streng worden opgetreden. De maximale boete voor het onbedwelmd slachten van dieren buiten het slachthuis is €87.000. Ook kan een overtreder een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar krijgen.

Strikt toezicht
Dit jaar mogen 47 slachthuizen dieren slachten tijdens het Offerfeest. Dat gebeurt zowel bedwelmd, als onbedwelmd. Dierenartsen van de NVWA houden ook tijdens het Offerfeest 2021 strikt toezicht op het doden van dieren. Dat betekent dat in ieder slachthuis dierenartsen aanwezig zijn die toezien op het slachtproces en ingrijpen als regels niet worden nageleefd.

NBA 2K22 geeft meer details over features

Vandaag onthulde 2K enkele nieuwe functies die naar NBA 2K22 komen. Meer details over de volgende versie van de NBA-basketbalgame volgen er in augustus en september.

 • Gameplay – Bewegingen op het veld geven spelers meer controle over aanvallende bewegingen en combo's en hoe ze die bewegingen aan de verdedigende kant tegengaan
 • Seizoenen – krijgt ook na release meer content, meer beloningen en meer manieren om te spelen
 • MyTEAM – spelers krijgen meer manieren om hun eigen droomteams op te bouwen en te concurreren. Nieuwe uitdagingen, beloningen en evenementen maken elk seizoen anders
 • Nieuwe stad – Op PlayStation 5 en Xbox Series X|S stap je in een nieuwe stad vol activiteiten en interactiviteit
 • Nieuwe buurt – Op PlayStation 4-, Xbox One-, Nintendo Switch- en pc-platforms strijden spelers in een nieuwe buurt gebouwd op het ruime dek van een zeilend cruiseschip
 • MyCareer – Deze modus speelt zich af in de nieuwe stad op PlayStation 5 en Xbox Series X|S
 • MyNBA/MyWNBA – Op PlayStation 5 en Xbox Series X|S gaat teammanagement over meer dan alleen de spelers op het veld; het gaat ook om de staf dat ze scout, opleidt en coacht.

NBA 2K22 wordt op 10 september uitgebracht voor PlayStation 5 en PlayStation 4, Xbox Series X|S en Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Pc-features van Back 4 Blood uitgelicht

Warner Bros. Games en Turtle Rock Studios hebben vandaag een nieuwe Back 4 Blood-trailer getoond met daarin de features voor pc uitgelicht. De game ondersteunt 4K-resolutie, onbeperkte framerate, Nvidia DLSS (Deep Learning Super Sampling), ondersteuning voor ultrabrede en multi-monitors, cross-play en verschillende andere grafische en visuele kwaliteitsopties.

Back 4 Blood is een first-person co-op zombieshooter van de makers van de Left 4 Dead-reeks. Het verhaal van de game speelt zich af na een catastrofale uitbraak, waarin het overgrote deel van de mensheid is gedood of besmet is geraakt door de Devil Worm-parasiet. Een groep van apocalyps-veteranen hebben zich verenigd om het op te nemen tegen de besmette bevolking en de wereld te redden.

Back 4 Blood is vanaf 12 oktober 2021 beschikbaar voor Xbox Series X|S, Xbox One-consoles, PlayStation 5, PlayStation 4 en pc via de Microsoft Store, Steam en Epic Games Store. Pre-orders ontvangen toegang tot de early access van de open bèta van 5 tot 9 augustus, samen met een bonus Fort Hope Elite-wapenskinpakket.

De tijd de baas in Cris Tales

Mindscape en Modus Games hebben aangekondigd dat de JRPG Cris Tales vanaf vandaag verkrijgbaar is voor PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch, Xbox One en Xbox Series X.

Cris Tales is een JRPG waar verleden, heden en toekomst samenkomen op één scherm. Spelers kunnen de tijd-skills van Crisbell gebruiken om tussen tijdsperioden te reizen om zowel burgers in de koninkrijken van Crystallis te helpen als verrassingsaanvallen op vijanden uit te voeren. Als Crisbell haar magische wereld wil redden van een dreigend kwaad, moet ze haar kracht gebruiken om het verleden, het heden en de toekomst te vervormen, terwijl ze bondgenoten verzamelt die haar helpen bij haar missie.

Ziekenhuizen maken zich zorgen over besmettingen bij gevaccineerden

Ziekenhuizen maken zich zorgen over mogelijke besmettingen met de deltavariant van het coronavirus bij het personeel. Ondanks de hoge vaccinatiegraad onder het zorgpersoneel, raken er alsnog medewerkers besmet. Bovendien kan een besmetting van bijvoorbeeld een vriend van een medewerker ervoor zorgen dat een personeelslid in quarantaine moet en een gat in het rooster slaan. Het Onze Lieve Vrouw Gasthuis (OLVG) is daarom weer begonnen met het zelf testen van het personeel.

Bij het OLVG is de volledige vaccinatiegraad hoog, zo laat voorzitter Maurice van den Bosch weten aan NH/AT5. Bij verpleegkundigen en artsen zelfs boven de negentig procent.

Volgens Van den Bosch zijn er op dit moment dan ook bijna geen besmettingen onder het personeel. Toch moet hij een deel van het personeelsbestand af en toe missen: "Waar we last van hebben is dat de jongeren allemaal vrienden en vriendinnetjes hebben die positief testen. Zij zijn dan wel verplicht om bij contact zich ook te laten testen. Op de uitslag wachten doe je in quarantaine, en dat betekent minder mensen in het ziekenhuis", legt hij uit.

Het ziekenhuis is daarom weer begonnen met testen van het personeel bij klachten of bij bijvooreeld een positief getest familielid: "Moet je je laten testen, dan kunnen onze eigen mensen zich melden bij onze eigen dienst. Hierdoor is de uitval tot nu toe nog enigszins beperkt", aldus Van den Bosch.

Het Amsterdam UMC herkent dit beeld. Volgens klinisch viroloog van het Amsterdam UMC Matthijs Welkers zijn de ziekenhuismedewerkers die nu positief testen op het coronavirus, vooral jonge mensen die het virus op een feestje hebben opgelopen. "Ook onze zorgmedewerkers hebben gedacht: 'We kunnen weer veilig stappen.' Die delta-golf heeft ook ons toch enigszins verrast," vertelt hij in de Volkskrant.

Dertig procent van Amsterdammers volledig gevaccineerd
Het RIVM liet vandaag weten een 'voorzichtige stabiliatie' van het aantal besmettingen te zien, maar vooralsnog is er in alle leeftijdsgroepen sprake van een stijging van het aantal positieve tests.

Naast de hoge besmettingscijfers is slechts dertig procent van de Amsterdammers volledig gevaccineerd, wat neerkomt op ruim 288.000 inwoners. 28 procent (267.000) is gedeeltelijk gevaccineerd (cijfers dateren van 13 juli). En dat vertaalt zich in klinische opnames, aldus Van den Bosch.

'Zelfde spelregels voor gevaccineerden'
Volgens Welkers is de gedachte dat je na vaccinatie het virus niet meer overdraagt, achterhaald. Voor zowel gevaccineerden als ongevaccineerden zouden dan ook dezelfde spelregels moeten gelden, zoals bijvoorbeeld testen voor een toegangsbewijs en testen bij klachten.

"Wij zien zelfs mensen die al een infectie hebben doorgemaakt, daarna twee keer zijn gevaccineerd en nu tóch weer positief testen", aldus Welkers.

Van den Bosch roept op Twitter op om extra voorzichtig te blijven voor elkaar en de omgeving. Bovendien moet er volgens hem worden ingezet om de vaccinatiegraad bij volwassenen en kwetsbaren omhoog te krijgen.

Groenewegen sprint naar eerste zege sinds ongeluk met Jakobsen

Dylan Groenewegen heeft in de Tour de Wallonie de openingsetappe gewonnen. Voor de sprinter van Jumbo-Visma is het zijn eerste overwinning van het seizoen en zijn eerste sinds het ongeluk met Fabio Jakobsen. Hij is ook de eerste leider in de Waalse rittenkoers

De eerste etappe in de Tour de Wallonie ging over glooiend terrein. In de beginfase van de etappe ontstond er een kopgroep van zeven renners, maar het peloton gaf nooit veel ruimte aan de kopgroep en op zeventig kilometer van de meet werden ze weer ingerekend. In de laatste zeventig kilometer waren er verschillende aanvallen, maar niemand kreeg veel ruimte van het peloton, waardoor de etappe eindigde in een massasprint.

In die massasprint toonde Groenewegen zich de snelste. De 28-jarige Nederlander won de massasprint voor Hugo Hofstetter en Gianni Vermeersch. Voor Groenewegen was het zijn eerste zege sinds het ongeluk met Jakobsen in de Ronde van Polen dat bijna een jaar geleden plaatsvond.

Politie vermoordt een hoop mensen?

Geen enkel probleem, aldus BurnLootMurder. Althans in Cuba dan.

In Cuba zijn veel protesten aan de gang, protesten waarbij hard ingegrepen wordt door de communistische heersers daar. De, nogal gekleurde, bevolking daar gaat dus gebukt onder politiegeweld. Maar blijkbaar vindt BurnLootMurder niet dat deze Black Lives Matter.

Wat wél belangrijk is, is het veroordelen van de VS. Immers zorgen zij er voor dat de onschuldige Cubanen niet hun regering kunnen kiezen. En natuurlijk pest de VS die arme Cubaanse regering.

Slachtoffers homohaat: 'Belagers zijn vaak jongeren met niet-Nederlandse achtergrond'

Slachtoffers van homodiscriminatie in Amsterdam stellen dat hun belagers vaak jongeren zijn die een 'niet-Nederlandse' achtergrond hebben. Dat staat in het rapport 'actieonderzoek Anti-discriminatie LHBTIQ+' dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd.

Volgens de onderzoekers wordt het overgrote deel van de lhbtqi+-gemeenschap dagelijks geconfronteerd met verschillende gradaties van discriminatie. "Naast incidenten van verbale discriminatie vindt veel discriminatie plaats in de eigen woonomgeving, waarbij het vooral gaat om frequent verbaal geweld in combinatie met intimidatie, bedreiging en vandalisme. Dit patroon wordt doorbroken door incidenten van discriminatie die escaleren en een fysiek gewelddadig karakter aannemen."

Voor het onderzoek werden niet alleen diepte-interviews met vijftien slachtoffers afgenomen, maar werd ook gesproken met politie en hulpinstanties zoals De Regenbooggroep en Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. Het onderzoek is door die opzet niet representatief, maar de onderzoekers spreken wel van 'patronen'.

Niet-Nederlandse achtergrond
Zo komt uit de interviews met vijftien slachtoffers een overeenkomend daderkenmerk naar voren: 'in veel gevallen gaat het om tienerjongens met een niet-Nederlandse achtergrond die in groepsverband discriminatoire acties uitvoeren'. Een van de slachtoffers spreekt van 'een groepje Marokkaanse jochies tussen de 12 en 18'. "Dat dit de meest besproken kenmerken zijn in deze reeks interviews neemt niet weg dat er daders zijn met een andere omschrijving", aldus de onderzoekers.

Overigens stuiten de slachtoffers niet alleen op discriminatie of onbegrip op basis van hun seksuele- of genderidentiteit, maar ook op basis van hun huidskleur, etniciteit en handicaps. Bij discriminatie in de woonomgeving worden slachtoffers met regelmaat in groepsverband lastiggevallen. Andere veelgenoemde omgevingen zijn het openbaar vervoer, uitgaansgelegenheden en de werkplek, waarbij het niet zozeer gaat om collega's, maar om hangjongeren die er samenkomen.

Opheldering
"Dit rapport is een bevestiging van wat we al jaren weten, maar wat door GroenLinks en de andere coalitiepartijen al net zolang vakkundig weggepoetst wordt: homohaat vindt veel plaats door Marokkaanse jongens”, zegt fractievoorzitter Wil van Soest van de Partij van de Ouderen. Ze wil opheldering van het college.

Het rapport werd afgelopen donderdag door GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink (Diversiteit en Antidiscriminatiebeleid) vrijgegeven, maar dateert volgens de omslag van het onderzoek van 1 februari. Het onderzoek werd uitgevoerd door BProud en Public Mediation, partijen die volgens de wethouder zelf onderdeel uitmaken van de gemeenschap die ze onderzochten.

Eerste Nederlandse ruimtetoerist veilig op aarde

Vanmiddag om 15.00 uur wordt, als alles voorspoedig gaat, Oliver Daemen de jongste ruimtevaarder tot nu toe. Samen met Amazon-oprichter Jeff Bezos gaat de 18-jarige Nederlander, als betalende ruimtetoerist, met twee andere passagiers de korte vlucht naar de ruimte ondernemen.

Volg de lancering hier:


Voorbereiding en lancering Blue Origin (Bron: YouTube/NBS News)

Lees ook: Nederlander (18) vliegt met Bezos mee ruimte in


update 16.45 uur:

inmiddels is Daemen weer veilg geland na een korte ruimtevlucht van elf minuten waarbij hij op ongeveer honderd kilometer van het aardoppervlak vier minuten gewichtsloosheid mocht ervaren.

 
Lancering (Bron: YouTube/CNBC Television) 


Terugkomst raket en module (Bron: YouTube/CNBC Television)

Flight Simulator, The Ascent en meer naar Xbox Game Pass

Deze maand komen er weer tien nieuwe games naar Xbox Game Pass, enkele daarvan zijn gloednieuw en vanaf dag 1 te spelen.

Vanaf vandaag is bijvoorbeeld de JRPG Cris Tales direct zonder extra kosten speelbaar via Xbox Game Pass. Bekijk hieronder de volledige lijst van games die de komende twee weken gaan worden toegevoegd:

 • (20-7) Cris Tales (Xbox, PC en xCloud) - nieuwe release
 • (20-7) Battlefield V (xCloud) - reeds beschikbaar op Xbox
 • (22-7) Atomicrops (Xbox, PC en xCloud)
 • (22-7) Raji: An Ancient Epic (Xbox, PC en xCloud)
 • (22-7) Last Stop (Xbox, PC en xCloud) - nieuwe release
 • (26-7) Blinx: The Time Sweeper (Xbox en xCloud)
 • (26-7) Crimson Skies: High Road to Revenge (Xbox en xCloud)
 • (27-7) Microsoft Flight Simulator (Xbox) - reeds beschikbaar op PC
 • (29-7) Lethal League Blaze (Xbox, PC en xCloud)
 • (29-7) Omno (Xbox, PC en xCloud) - nieuwe release
 • (29-7) Project Wingman (PC)
 • (29-7) The Ascent (Xbox, PC en xCloud) - nieuwe release

Het lijstje met games die uit de service gaan is deze maand te overzien. De volgende drie titels zijn vanaf 1 augustus niet meer speelbaar via Xbox Game Pass:

 • It Lurks Below
 • The Touryst
 • UnderMine

COVID-19: 6.823 positief getesten en 5 doden, totaal 1.814.143 en 17.783

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6.823 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.814.143 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 76 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 315 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 20 patiënten opgenomen, er liggen nu 100 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er zijn sinds de vorige update 5 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.783 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Weekcijfers RIVM 20 juli 2021 ( RIVM)
Weekcijfers RIVM 20 juli 2021 ( RIVM)

Dying Light later dit jaar naar Nintendo Switch

De Poolse ontwikkelaar Techland brengt naar alle waarschijnlijkheid hun populaire zombiegame Dying Light in oktober van dit jaar uit voor Nintendo Switch. De 'Platinum Edition' van de game, die ook voor andere platfroms beschikbaar is, brengt behalve alle content ook specifieke Switch-features mee.

Alle vier grote DLC's zijn inbegrepen in de platinum edition, alsook ondersteuning voor HD rumble, gyro aiming, motion controls, touchscreen support en local co-op. De platinum-editie is momenteel al te krijgen voor PlayStation 4 en Xbox One voor de forse prijs van 50 euro, dus de kans is groot dat ook de Switch-editie datzelfde prijskaartje krijgt.

De langverwachte sequel, Dying Light 2, bevindt zich in de laatste fase van ontwikkeling en verschijnt naar verwachting op 7 december van dit jaar. Of die versie ook een Switch-port krijgt is nog niet bekend.

Nederland grootste bierexporteur in de Europese Unie

Nederland was in 2020 de grootste exporteur van bier in de Europese Unie. Vorig jaar is voor ruim 2 miljard euro bier geëxporteerd, met name naar de Verenigde Staten, waarvan 121 miljoen euro alcoholvrij bier. Na Mexico is Nederland zelfs de tweede grootste bierexporteur in de wereld. Dat meldt het CBS.

In elk jaar van deze eeuw was Nederland de grootste exporteur van alcoholhoudend bier in de EU, maar het verschil met België wordt steeds kleiner. De exportwaarde van bier ligt 75 procent hoger dan in 2000, maar de Belgische exportwaarde is in de periode 2000–2020 bijna vervijfvoudigd. Duitsland en Frankrijk zijn de derde en vierde exporteur van alcoholhoudend bier in de EU.

Bier broeuwen ( Foto: Pixabay)
Bier brouwen ( Foto: Pixabay)

Wereldwijd is er één land dat aanzienlijk meer alcoholhoudend bier exporteert dan Nederland en dat is Mexico. Vooral de laatste vier jaar heeft de Mexicaanse bierexport een enorme vlucht genomen en het land exporteert nu twee keer zoveel bier als Nederland. Nederland is na Mexico de tweede grootste bierexporteur van de wereld.

Grootste exporteurs alcoholhoudend bier in de EU (CBS)
Grootste exporteurs alcoholhoudend bier in de EU (CBS)

Export van alcoholvrij bier groeit procentueel harder
Sinds 2017 wordt alcoholvrij bier apart gemeten in de statistieken. Daarbij wordt al het bier met minder dan 0,5 procent alcohol als alcoholvrij bier geteld. In 2017 en 2018 was Duitsland de grootste exporteur van alcoholvrij bier in de EU, maar in 2019 en 2020 heeft Nederland deze positie overgenomen. De exportwaarde van alcoholvrij bier was in 2020 bijna twee keer zo hoog als in 2017, terwijl de Duitse export nauwelijks groeide. De Nederlandse export van alcoholvrij bier groeide in deze periode bovendien veel harder (+83 procent) dan de export van bier met alcohol (+11 procent). Na Duitsland en Nederland volgen als grootste exporteurs van alcoholvrij bier Bulgarije, Polen, Spanje en België. Opmerkelijk is de sterke groei van de export van alcoholvrij bier in Bulgarije in 2020.

Grootste exporteurs van alcoholvrij bier in de EU ( CBS)
Grootste exporteurs van alcoholvrij bier in de EU ( CBS)

Amerikanen gek op Mexicaans en Nederlands bier
De belangrijkste bestemming van Nederlands bier is de Verenigde Staten, maar buurland Mexico is voor de Amerikanen de grootste bierleverancier. Maar liefst 71 procent van het bier dat de Verenigde Staten in 2020 invoerden, kwam uit Mexico, 14 procent kwam uit Nederland en 6 procent uit België.

Vanuit Nederlands oogpunt is de Verenigde Staten met afstand de belangrijkste afnemer van alcoholhoudend bier. Maar liefst 37 procent van het Nederlandse bier gaat naar de Verenigde Staten. Daarna volgen Frankrijk (10 procent) en het Verenigd Koninkrijk (5 procent). Voor België is juist Frankrijk de belangrijkste klant, gevolgd door Nederland en de Verenigde Staten.

Ook het Nederlandse alcoholvrije bier gaat overwegend naar de Verenigde Staten (42 procent), op grote afstand gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (8 procent) en Canada (7 procent). Van het Duitse alcoholvrije bier gaat 19 procent naar de Verenigde Staten, 18 procent gaat naar het Verenigd Koninkrijk.

Top 10 bestemmingen Nederlandse bierexport 2020 ( CBS)
Top 10 bestemmingen Nederlandse bierexport 2020 ( CBS)

Het nutteloze feitje van de dag: Rennen na de vierdaagse

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vandaag gaat de alternatieve vierdaagse van start, het vervangende wandelevenement waarbij de trouwe lopers van de Nijmeegse Vierdaagse in hun eigen omgeving de kilometers afleggen in plaats van in en rond Nijmegen. Het wandelevenement van meer dan eeuw oud heeft een bijzondere geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat in 1917 de militairen die meeliepen elke dag na het wandelen ook nog een kilometer moesten hardlopen? Anders kregen ze hun medaille niet.

De felbegeerde medaille als beloning voor vier dagen wandelen en in 1917 ook nog een stukje hardlopen voor de militairen (WikiCommons/Koninklijke Begeer)
De felbegeerde medaille als beloning voor vier dagen wandelen en in 1917 ook nog een stukje hardlopen voor de militairen (WikiCommons/Koninklijke Begeer)

Gevangenen zijn beduidend minder gezond dan niet-gevangenen

Het mentale en fysieke welzijn van gedetineerden is gemiddeld “beduidend” minder dan dat van niet-gedetineerden. Hun toestand was vaak ook al zo voordat ze in de gevangenis belandden. In de bajes knappen ze ook niet op, terwijl er daar misschien juist mogelijkheden voor zijn door toezicht en regelmaat. Dat zeggen het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), kennisinstituut voor de zorg Nivel en de universiteit van Leiden op basis van eigen onderzoek.

In vergelijking met de algemene bevolking hebben gevangenen meer infectieziekten en chronische aandoeningen en ook meer psychische problemen als depressie, verslavingsproblematiek en persoonlijkheidsstoornissen. De gezondheidsverschillen zijn tot op zekere hoogte te verklaren uit sociaaleconomische omstandigheden van gevangenen en vrije mensen, aldus de onderzoekers. Lees verder bij Skipr.

Johan Talsma zegt zijn lidmaatschap Forum voor Democratie op

Johan Talsma uit Dokkum heeft zijn lidmaatschap van Forum voor Democratie opgezegd. Dat laat hij weten middels een statement op Twitter en Facebook. Uitspraken die Thierry Baudet onlangs deed tijdens een bijeenkomst in Purmerend zijn voor het raadslid van ELP-NEF in Noardeast-Fryslân de druppel die de spreekwoordelijke emmer doet overlopen. Lees verder bij de Leeuwarder Courant.

Talsma is al jaren lid van Forum voor Democratie en stond ook op de landelijke kandidatenlijst van de afgelopen verkiezingen op nr.40. "Het waren mooie tijden, maar aan alles komt een eind", schrijft de ondernemer uit Dokkum.

NASCAR-coureur Almirola verrast met winst en playoffplek

Voor de NASCAR-liefhebber keren we nog even terug naar zondag en vooral naar Loudon in New Hampshire. Daar werd flink geracet, hoewel dat wel pas na een forse regenbui gebeurde en met de invallende duisternis in aantocht.

Kyle Busch en Martin Truex Jr vertrokken vanaf de eerste rij, Chase Elliott en Kurt Busch stonden er een rij achter. Na een handvol ronden begon het zowaar te regenen en dat ging niet voor iedereen even goed: leider Kyle Busch spinde de muur in, ook Truex liep schade op bij een glijpartij.

Busch gooide gelijk zijn netje los, wat betekent dat de coureur in orde is, maar ook dat zijn race voorbij is, waarna de gefrustreerde Busch de safety car nog even een tikje gaf. Na een pitstop en wat reparaties kwam hij toch weer naar buiten, hoewel niet duidelijk was of hij de race mocht vervolgen.

De rode vlag werd gezwaaid en de race lag lange tijd stil, wachtend tot het droog werd. Een dikke anderhalf uur later kon er weer geracet worden, met Elliott en Kurt Busch voorop - Kyle Busch lag eruit, Truex reed vanwege de benodigde reparaties nog net binnen de top-30.

Een spin van Anthony Alfredo zorgde voor een korte caution, waarna Ryan Blaney de touwtjes in handen nam en de eerste stage won, voor Brad Keselowski en Elliott. Kevin Harvick pakte met een goede pitstop de leiding voor de herstart, Denny Hamlin, Tyler Reddick en Keselowski volgden.

Quinn Houff werd door Ryan Newman in de rondte geduwd en zorgde voor een caution, maar Harvick behield de leiding en Hamlin en Keselowski volgden alsnog. Kort daarop raakten Chris Buescher en Bubba Wallace in de clinch: weer een caution, weer Harvick aan de leiding, dit keer met Keselowski achter zich.

Keselowski ging het duel aan en passeerde Harvick, wat hem de winst in stage twee opleverde, voor Harvick en Blaney. Bij de pitstops ging het fout voor Hamlin, waar een moer niet vast genoeg zat, dus hij kon achteraan beginnen. Blaney schudde Keselowski na een flink duel van zich af en sloeg een gat.

Aric Almirola kwam gedurende de laatste stage lekker op gang en knokte zich met moeite langs Keselowski, waarna hij de aanval opende op Blaney. Almirola, bezig aan een pijnlijk teleurstellend seizoen, kwam er met zestig ronden te gaan bij en ging er een paar ronden later voorbij.

Een goede vijftig ronden voor het einde kwam nagenoeg iedereen een laatste benodigde stop maken, waarbij Keselowski en Almirola gelijk in een flink gevecht verwikkeld raakten, ruim voor Blaney. Almirola won dat duel met flink wat moeite en sloeg een gat, hoewel Christopher Bell ook zeer sterk naar voren kwam.

Met twintig ronden te gaan kreeg men te horen dat er nog tien ronden te rijden waren: de duisternis begon in te vallen en de laatste tien ronden werden geschrapt. Almirola reed aan de leiding en zag Bell iets dichterbij komen, maar hij hield vol: hij pakte de winst en tóch een plekje in de playoffs, voor Bell en Keselowski.

Shell in beroep tegen vonnis in klimaatzaak Milieudefensie

Shell gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter inzake klimaatzaak die door Milieudefensie en andere organisaties was gestart tegen de Nederlands-Britse multinational. De rechtbank in Den Haag bepaalde eind mei dat het olie- en gasbedrijf verplicht is de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch te verminderen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019, zo bepaalde de rechters. Meer hierover bij de Stentor.

Zie ook: Shell verliest historische klimaatzaak, moet CO2 uitstoot bijna halveren

Turkse justitie eist 1482 jaar celstraf tegen Schiedamse drugsbaron ăetin G.en Nejat D.

De Schiedamse Çetin G. en zijn partner in crime Nejat D. hangt gezamenlijk 1482 jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Dat is althans de enorme eis van het gerechtshof in Ankara tegen het tweetal, melden Turkse nieuwsbronnen. Çetin G., die in 2016 zijn enkelband doorknipte en de benen nam naar zijn thuisland, wordt samen met zijn compagnon gezien als leider van een drugsbende. Zo meldt de Stentor.

Nejat D. wordt volgens Turkse media gezien als de Turkse Escobar. Beide mannen zijn vorig jaar met vele andere criminelen opgepakt in het grootste Turks narcoticaonderzoek ooit 'Bataklik'. Gedurende het onderzoek bleek dat beide heren ondanks hun signalering bij Interpol een wapenvergunning kregen van Oktay Cetin K. de gouverneur van Elazig, dit heeft tot ophef geleid maar de gouverneur is nog steeds in functie.

In het kader van de operatie die was gestart door het hoofdbureau van de openbare aanklager van Ankara voor onderzoek naar smokkel en georganiseerde misdaad, werd een begin gemaakt met de aanhouding van in totaal 93 verdachten in de provincies Istanbul, Gaziantep, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Mersin, Antalya, Van, Kırşehir, Ayd,n, Kilis en Bursa. In totaal zijn 110 adressen, waaronder 85 woningen en 25 werkplekken, van de verdachten doorzocht en zijn 74 van de 93 verdachten aangehouden. Het materiaal en enkele criminele elementen die in beslag werden genomen tijdens de moerasoperatie voor de grootste inkomsten uit drugsgerelateerde misdaad in de geschiedenis van Turkije.

In het kader van de operatie, is ongeveer 30 miljoen dollar, 340 duizend Turkse lira, goud, sieraden, ornamenten, 653 eigendomsbewijzen, 41 pistolen, 50 computers, mobiele telefoons, simkaarten, geldtelmachines, stalen vest, en 21 luxe auto's in beslag genomen. Sommigen van hen werden aan het publiek getoond in een tentoonstelling die werd gehouden bij de politie van Istanbul en sommige bij de politie van Ankara.

Fototentoonstelling over homohuwelijk beklad

De reizende fototentoonstelling 'Legale Liefde', waarmee het twintigjarig bestaan van het homohuwelijk in Nederland wordt gevierd, is in de Amsterdamse wijk Nieuw-West beklad en vernield. Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver noemt het een 'zielige actie'.

De fotoserie, gemaakt door kunstenaar Ernst Coppejans, bestaat uit twintig persoonlijke duoportretten van homo- en lesbische stellen die in de afgelopen twintig jaar getrouwd zijn. De expositie was eerder al te zien op diverse plekken in de hoofdstad, zonder problemen. In Nieuw-West, waar de foto's slechts enkele dagen te zien zijn, ging het echter mis. Daar zijn onder meer strepen door de portretten geklad.

'Nemen actie hoog op'
Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver is totaal niet te spreken over de actie. "Hoe zielig ben je als het aanzicht van twee gelukkige mensen verbonden in de liefde je tot vernielingen en bekladdingen drijft?", schrijft hij op Facebook.

"Wij nemen deze zielige actie hoog op, omdat ook in Nieuw-West queer- en transmensen wonen, werken of simpelweg zijn. Zij zijn ons dierbaar en moeten weten dat zij zichtbaar zichzelf kunnen zijn. Dat is nu al lang niet altijd zo en wij werken er hard aan dat stapje voor stapje te verbeteren." Ünver hoopt dat de kunstwerken snel schoongemaakt zijn. "De foto’s zullen blijven schitteren", belooft hij.

De kunstwerken zijn een initiatief van Stichting Open Mind. Ze zijn nog tot 6 augustus bij Meervaart te zien: daarna verhuizen ze naar de IJpromenade in Noord.

Skate-reboot "wordt aan gewerkt"

Zoals was beloofd heeft EA gisteren eindelijk weer iets losgelaten over een nieuwe Skate-game. Helaas voor de die-hard skateboardfans is het nogal magertjes. De trailer is niets meer dan wat medewerkers en fans die zeggen dat er aan de game wordt gewerkt.

Wel wordt er het nodige aan motion capture-opnames gedeeld, waar de kenners wel weer uit kunnen opmaken welke tricks en jumps er zoal mogelijk worden in de Skate-reboot. Ook is de character creation terug, wordt er gehint naar een soort futuristischere setting en lijkt er ook een mogelijkheid voor multiplayer aanwezig te zijn. Bekijk de "trailer" hieronder. 

BIJ1 lijdt onder koloniale machtspelletjes

Quinsy Gario, de nummer twee op de kieslijst van politieke partij BIJ1, is uit de partij gezet vanwege 'zaken'. Een aantal mensen binnen de partij voelden zich, volgens bronnen, niet veilig in zijn nabijheid en daarom moest hij weg. Een witte bladzij in de geschiedenis van BIJ1.

Het lijkt er namelijk op dat voornamelijk blanke mensen het voor het zeggen hebben binnen de partij en dat juist zij schuldig zijn aan het vertrek van de grote 'Zwarte Piet is Racisme'-initiator en kunstenaar.

De geruchten rond Gario werden onderzocht door een advocatenbureau. Wat blijkt? Dit advocatenbureau, Van Overbeek de Meyer uit Deventer, onderschreef de geruchten, maar bestaat volledig uit blanke advocaten. Ai. 

Diverse partijleden lieten hun ongemak over het vertrek van Gario via de bekende kanalen de wereld over gaan. Volgens Mariam el Maslouhi, raadslid in Den Haag, weten sommige mensen binnen BIJ1 niet 'hoe ze mensen van kleur behoren te bejegenen'. El Masiouhi was ook nog gepikeerd dat een blank raadslid uit een andere stad contact met haar opnam over deze situatie. 

"Ik kreeg meerdere keren een belletje van een witte landelijke bestuurslid die dacht dat ze mij kon vertellen hoe of wat in Agga. Besef deze vrouw woont niet in Den Haag en denkt mij te kunnen bellen LOL. Ik heb elke x snel opgehangen en haar nummer opgeslagen als "don t pick up"."

Waarna zij boos werd dat de "witte media als aasgieren" over BIJ1 heen valt.

Sylvana is ook slachtoffer
Oud-bestuurslid Manju Reijmer vindt dat BIJ1 teveel geregeerd wordt door blanke mensen. De 'mensen van kleur' lijken maar niet door te kunnen stomen naar belangrijke functies binnen de partij. Racisme, volgens hem.

"Toen ik vol enthousiasme en moreel plichtsbesef bij BIJ1 aansloot in 2017 was het al een probleem dat de meest vocale mensen wit waren. En dit waren typisch goed bedoelde, weinig geïnformeerde maar zeer uitgesproken mensen. Het hele cliché. En ik heb met eigen moeten toezien hoe zwarte bestuursleden werden geroyeerd door witte mensen", zo laat Reijmer weten op Instagram.

Maar zodra de verantwoordelijkheid dan op de schouders van niet-blanken terecht kwam, was het vreemdgenoeg óók weer niet goed.

"Het gewicht van de campagnes runnen en het bestuur leiden kwam vrijwel geheel (met een enkele geweldige uitzondering na) op mensen van kleur. Ik zelf heb een burn out aan het bestuur en de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 overgehouden", bekent het oud-bestuurslid. "Maar keiharde strijders zag ik nog harder kapot gaan terwijl witte mensen lachend overeind bleven. Zij wilden bovendien de baas spelen, zonder kritiek".

Het feit dat Gario ook maar iets verkeerd had kunnen doen, komt niet in Reijmer's hoofd op. "Als een van de meest kritische zwarte mensen in Nederland door een overwegend wit partij bestuur door een wit advocatenbureau wordt onderzocht en woorden als ‘onveilig’ worden gebruikt gaan bij mij de racisme alarms af", zo meent het oud-bestuurslid.

Zelfs partijleider Sylvana Simons wordt over dit onderwerp uit de wind gehouden. "Er zit een rot in die er uitgeslopen moet worden. Mensen met ontelbaar privileges moeten hun plek kennen en degenen die hun voor zijn gegaan. En de geschiedenis kennen van een zwarte man publiekelijk 'villifyen'. Als ze dat niet doen horen ze niet naast Simons te staan."

Reijmer heeft spijt dat hij niet drie jaar eerder de grote schoonmaak bij de partij in gang heeft gezet. "Maar nu is het echt afgelopen met de koloniale machtsspelletjes binnen deze vernieuwende en ijzersterke partij."

Gario zelf? Die wil niet reageren. "Het laatste wat ik wil is dat racistisch Nederland gaat juichen over ruzie in de partij", zo laat hij aan dagblad Trouw weten.

Noorse handbalsters weigeren bikinibroekje en krijgen fikse boete

De Noorse handbalsters hebben een fikse boete gekregen nadat zij op het Europees kampioenschap beachhandbal besloten om geen bikinibroekjes te dragen. In de strijd om de derde plek tegen Spanje droegen de handbalsters een korte broek omdat ze zich hierin prettiger voelen en dat is nu bestraft met een boete van 1500 euro.  Lees verder bij de Stentor.

De boete van het IHF wegens 'ongepaste kleding' is betaald door de Norwegian Handball Federation.

De allerlaatste Viva..

Na bijna 50 jaar verschijnt vandaag de laatste editie van vrouwenweekblad Viva.Uitgeverij DPG Media stopt met het blad omdat het aantal abonnementen de laatste jaren sterk daalde. "De cijfers en het toekomstperspectief geven ons helaas geen andere keus dan te stoppen met Viva”, aldus Joyce Nieuwenhuijs, directeur magazines bij DPG Media. Zo meldt het AD.

Viva kwam voor het eerst op de markt op 7 oktober 1972 en maakte gelijk indruk hoe ze schreef over onder andere werk, relaties, mode en emancipatie. "Ik kijk met veel respect terug op de (maatschappelijke) successen van Viva en ik dank hiervoor al haar makers", zegt Nieuwenhuijs.

Thuiswerken is weer de norm en frisse lucht als aanvullende basisregel

Werk weer thuis, tenzij het niet anders kan, en zorg voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes. Dat zeiden minister-president Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De Jonge op 19 juli na afloop van de wekelijkse bijeenkomst van het kabinet, waarbij wordt gesproken over de situatie rond de COVID-19-pandemie.

Helaas is de besmettingsgraad nog hoog. Dat is ernstig en zorgelijk. Daarom gaan we voorlopig terug naar het oude advies: werk thuis, tenzij dit niet anders kan. Thuiswerken is een van de manieren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, het helpt om het aantal contactmomenten te verminderen.

De herinvoering van het thuiswerkadvies kwam al aan de orde in het COVID-19-debat in de Tweede Kamer op woensdag 14 juli. Vanaf vandaag gaat dit dringende advies daadwerkelijk in.

Frisse lucht als aanvullende basisregel
Tijdens dit debat is ook afgesproken dat het zorgen voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes toegevoegd wordt aan de basisregels. Onder bepaalde omstandigheden kan besmetting namelijk ook plaatsvinden via virusdeeltjes in de lucht. Frisse lucht helpt om de overdracht van het virus te beperken. Het is daarom belangrijk dat lucht vaak ververst wordt.

Dat kan door thuis een raampje of ventilatierooster open te laten staan en dagelijks meerdere keren goed door te luchten door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Voor ruimtes op scholen, in kantoren en in de horeca waar mensen samenkomen, geldt ook dat er regelmatig doorgelucht moet worden of dat de luchtverversingsinstallaties zo ingesteld zijn dat regelmatig verse lucht het gebouw in wordt gebracht.

Het blijft belangrijk om ook de andere basisregels in acht te blijven nemen: handen wassen, 1,5 meter afstand houden en thuisblijven bij klachten en je laten testen.

Deze adviezen over thuiswerken en frisse lucht in binnenruimtes komen bovenop het maatregelenpakket van zaterdag 10 juli.

COVID-19-overleggen tijdens zomerreces kabinet
Van 9 juli tot 9 augustus 2021 is het kabinet formeel met reces. Voor wat betreft de COVID-19-pandemie komen de meest betrokken ministers echter gewoon bij elkaar. Onder normale omstandigheden overleggen zij twee keer per week: Iedere maandag een fysiek overleg, waarbij na afloop een korte toelichting aan de media wordt gegeven. Op de woensdag spreken de bewindspersonen elkaar telefonisch. Wanneer de situatie daarom vraagt, en besluitvorming nodig is, dan wordt een Ministeriële Commissie COVID-19 bijeengeroepen.

Vanaf 9 augustus wordt het normale vergaderritme weer opgepakt. Dan komt het kabinet weer meerdere keren per week bij elkaar om over de pandemie te praten. Tijdens de eerste ministerraad na het reces, op vrijdag 13 augustus, wordt het hele pakket maatregelen opnieuw gewogen op basis van de actuele informatie.

Nederland maakt AstraZeneca beschikbaar voor donatie aan Tanzania en NamibiŰ

Nederland doneert de 745.000 doses AstraZeneca die nog op voorraad zijn aan landen in nood die een beroep hebben gedaan op de Nederlandse regering. Uit deze voorraad worden ook AstraZeneca-vaccins beschikbaar gesteld voor donatie aan Tanzania en Namibië. Het gaat om vaccins die hier nu goed verpakt en gekoeld op voorraad liggen in Oss. Andere bestelde vaccins die Nederland niet meer nodig heeft gaan bij voorkeur direct vanaf de fabrikant naar Covax, waar het inclusief benodigde toebehoren eerlijk over de wereld wordt verdeeld. Al eerder werd bekend dat Nederland doneert aan Suriname, Kaapverdië en Indonesië.

Huisartsen, die alle tweede prikken hebben gezet en nog vaccins over hebben, kunnen deze melden bij de RIVM-vaccinmakelaar. Waar mogelijk worden zij in Nederland ingezet voor naleveringen aan uitvoerders die nog met AstraZeneca vaccineren. Overgebleven open flacons of vaccins die over de houdbaarheidsdatum zijn, moeten wettelijk worden vernietigd volgens de gebruikelijke, en in de bestaande richtlijn beschreven procedures. De verwachting is dat dit een beperkte hoeveelheid zal zijn.

Twintig miljoen vaccins voor Covax
Covax wil vanwege veiligheids- en kwaliteitsredenen enkel vaccins direct van de fabrikant ontvangen. Aan het eind van dit jaar verwacht de Nederlandse regering twintig miljoen vaccins aan Covax te hebben gedoneerd. Op dit moment heeft Nederland via Zweden een half miljoen vaccins aan Covax gedoneerd. Eerder doneerde Nederland al bilateraal aan Suriname en Kaapverdië en werden er vaccins toegezegd aan Indonesië. De donaties helpen bij de wereldwijde bestrijding van het coronavirus. Ierland heeft daarnaast vaccins van Nederland overgenomen, om aldaar de Delta-variant in te dammen.

Aangebroken voorraad
De voorraad die nog bij huisartsen ligt en reeds is aangebroken is niet inzetbaar voor donatie omdat het transporteren van medicijnen aan strenge voorwaarden moet voldoen, bijvoorbeeld continue stabiele koeling. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ziet daarop toe. Dit is nodig om de werkzaamheid van medicijnen te bewaken. Mensen in landen waaraan we doneren mogen niet het risico lopen onnodig ziek te worden van vaccins of onterecht denken dat ze beschermd zijn tegen Covid-19. Ook willen fabrikanten weten waar hun vaccins exact zijn om eventuele bijwerkingen te kunnen bijhouden.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het RIVM maken het mogelijk dat er vaccins naar landen worden verscheept volgens reguliere en gecontroleerde lijnen.

Nieuw personage Apex Legends aangekondigd

Na verschillende teasers is gisteren de nieuwe speelbare legend voor Apex Legends aangekondigd. Het gaat om Seer, een personage dat is gezegend (of vervloekt) met de kracht van verandering of metamorfose. 

In de origins trailer van Seer zien we dat hij een speciaal baby'tje was en zijn moeder droeg "het teken van de mot" conform een mysterieuze profetie. Het is wellicht allemaal een beetje wollig, bekijk de trailer van animator Robert Valley hieronder voor een indruk van Seer. Helaas mogen we nog geen gameplaybeelden aanschouwen van de nieuwe hero.

Meer informatie over Seer en seizoen 10 in Apex Legends krijgen we op 22 juli tijdens het EA Play live-event, 19:00 Nederlandse tijd.

Grote spermawedstrijd van start in China

Bij de Human Sperm Bank of Shanghai is recentelijk een 45-daagse competitie losgebarsten waarin studenten worden opgeroepen om hun kwakje te doneren om te ultieme vraag te beantwoorden: wie heeft het krachtigste sperma.

Helaas voor de heren die net op het punt staan om met hun kloppende roede het vliegtuig in te springen: deelnemers moeten de Chinese nationaliteit hebben en woonachtig zijn in Shanghai. Kleine heertjes worden gediscrimineerd, want een minimumlengte van 165 cm is vereist. Nee, men heeft het dan hoogstwaarschijnlijk over de totale lichaamslengte.


Uiteraard wordt alles nauwlettend gevolgd en genoteerd (Foto: Getty images)

Verder is een leeftijd tussen de 20 en 45 en een diploma vereist. De wedstrijd heeft diverse categorieen: wie heeft de hoogste concentratie zaadcellen, welk sperma is het meest levensvatbaar en natuurlijk, welk sperma de heuse beauty-contest wint. De wedstrijd is gratis voor studenten in Shanghai en men kan volgens dokter Chen Xianfeng anoniem deelnemen.

Het doel van de competitie is volgens Cheng niet om sperma van studenten te verzamelen, maar om studenten aandacht te laten besteden aan hun reproductieve gezondheid. "Wacht niet tot je de leeftijd hebt bereikt waarin je kinderen wil hebben," zei Chen, eraan toevoegend dat mensen enkel hun ongezonde gewoontes kunnen aanpakken als ze zich er al vroeg van bewust zijn. Chen lichtte toe dat het aantal mensen dat in aanmerkting komt voor zaaddonatie al enkele jaren terugloopt.

Dankzij de gratis spermacheck-up worden jongeren zich eerder bewust van de status van hun voortplantingsvermogen. Deelnemers kunnen zich eventueel ook registeren als zaaddonor, maar dat proces duurt een half jaar en slechts 25 tot 35 procent blijkt over voldoende kwaliteiten te beschikken om in aanmerking te komen. Wel valt er in dat geval maximaal 7,500 yuan (een kleine 1000 euro) mee te verdienen.

Komieken tegen woke, policor bullshit

Politiek correct; je wordt ermee doodgegooid. Als je niet elk woord dat je typt of zegt eerst langs zesduizend verschillende maatlatten legt loop je het risico om door privileged white people die uit naam van anderen 'offended' raken te worden aangevallen. Voor je het weet ben je racist, fascist, -foob etc.

Gelukkig zijn er ook nog mensen die wat tegengas geven. Hier wat komieken die zich uitspreken tegen woke, pc-culture.

Worstelende Van Gerwen naar tweede ronde World Matchplay

Michael van Gerwen heeft maandag als enige Nederlander geplaatst voor de tweede ronde van de World Matchplay. De drievoudig wereldkampioen worstelde in zijn openingspartij in het Engelse Blackpool tegen de Australiër Damon Heta, maar won met 10-7.

De 32-jarige Van Gerwen kwam voor tweeduizend fans in Winter Gardens nog goed uit de startblokken en leidde met 4-3, maar daarna verloor drie legs op rij tegen de nummer 45 van de wereldranglijst. Uiteindelijk herstelde de Brabander zich en pakte de vijf achtereenvolgende legs, waarna hij pas op zijn zesde matchdart toesloeg.

Van Gerwen neemt het woensdag in de tweede ronde op tegen de achttien jaar oudere Ian White, die verrassend met 10-7 van Daryl Gurney won. Gurney haalde bij het afgelopen WK nog kwartfinales. Door zijn overwinning op Heta is Van Gerwen de enige overgebleven Nederlander op de World Matchplay. Eerder werden achtereenvolgens Vincent van der Voort, Dirk van Duijvenbode, Jermaine Wattimena en Danny Noppert uitgeschakeld.

Uitslagen derde dag World Matchplay (slotdag ronde I):

Daryl Gurney-Ian White 7-10
Nathan Aspinall-Mervyn King 10-6
Michael van Gerwen-Damon Heta 10-7
Gary Anderson-Stephen Bunting 10-5

Programma tweede ronde dinsdag (vanaf 20u)
Rob Cross v Callan Rydz
Luke Humphries v Krzysztof Ratajski
Gerwyn Price v Jonny Clayton
Dimitri Van den Bergh v Dave Chisnall

Woensdag (vanaf 20u)
Michael Smith v Jose de Sousa
Gary Anderson v Nathan Aspinall
Michael van Gerwen v Ian White
Peter Wright v Joe Cullen

FOK! Wat een weer: zon en wolken

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is onbewolkt, maar in het noorden en oosten zijn er wolkenvelden. Lokaal kunnen mistbanken voorkomen die spoedig zullen oplossen. De minimumtemperatuur ligt tussen 9°C in opklaringsgebieden landinwaarts en 14°C aan zee. De overwegend zwakke wind komt uit uiteenlopende richtingen.

Overdag blijft in het noord(oost)en bewolking vanaf zee binnendrijven. Elders ontstaan stapelwolken die in de avond weer oplossen. Het blijft droog. De maxima variëren van 19°C op de Wadden tot lokaal 25°C in het zuidwesten. De wind draait overal naar het noorden en is zwak tot matig. In de middag draait de wind aan de westkust tijdelijk naar noordwest.

In de nacht naar woensdag is er in het noorden en westen veel bewolking, in het zuidoosten blijft het helder. De minima lopen uiteen van 10°C in het oosten tot 17°C aan de westkust. De wind is overwegend zwak uit uiteenlopende richtingen.

Woensdagochtend begint half tot zwaar bewolkt, maar vanaf de tweede helft van de ochtend ontstaan er steeds meer opklaringen. Het blijft droog. De middagtemperaturen variëren van 22°C op de Wadden tot lokaal 28°C in het zuidwesten. De zwakke, aan zee en op het IJsselmeer matige wind draait in de loop van de ochtend en middag naar west tot noordwest, in het zuidoosten naar noord. (Bron: KNMI)

Aan zee (Foto: FOK!)
Aan zee. (Foto:FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Spitse mist Olympische Spelen door knieblessure

Sherida Spitse moet het Olympisch voetbaltoernooi aan zich voorbij laten gaan. De 31-jarige middenvelder van Ajax heeft gisteren op de training een knieblessure opgelopen, waardoor zij de komende weken niet inzetbaar is voor de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman.

De 188-voudig recordinternational van Oranje wordt in de Olympische selectie vervangen door Joëlle Smits (VfL Wolfsburg). Smits behoorde - samen met ADO Den Haag-keeper Barbara Lorsheyd - tot de twee standby-speelsters die nog tot het eerste duel bij de spelersgroep in Japan zou meetrainen.

Nederland treft in de groepsfase van het Olympisch voetbaltoernooi achtereenvolgens Zambia (21 juli, 13.00 uur), Brazilië (24 juli, 13.00 uur) en China (27 juli, 13.30 uur). Oranje is op dit moment nummer 4 op de FIFA-wereldranglijst. Brazilië staat zevende, terwijl China de nummer 15 van de wereld is en Zambia staat momenteel op de 104e plek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.