FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 juli 2021

Random Pics van de Dag #375

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

FC Drita weet weer waar het staat; Feyenoord nipt naar volgende ronde Conference League

Feyenoord heeft de eerste overwinning ooit geboekt in de Conference League! In de tweede voorronde werd met 3-2 gewonnen van FC Drita, dat weer weet waar het staat. In Kosovo werd het 0-0, dus Feyenoord gaat nipt door naar de volgende voorronde. Guus Til was de grote man met drie goals. 

Feyenoord, waar aanwinst Alireza Jahanbakhsh zijn eerste speelminuten maakte in een officieel duel, ging onstuimig van start. Al in de tweede minuut knalde Orkun Kökçü op de lat. Aan de andere kant gaf ook Drita een waarschuwing af door rakelings voorlangs te schieten.

De voorsprong kwam er toch. Na een voorzet van het hoofd van Bryan Linssen maakte Guus Til zijn eerste doel namens de Rotterdammers. Het bleek alleen geen gemakkelijke avond te worden, want tien minuten later keek de thuisploeg tot afgrijzen van de 25.000 supporters tegen een 1-2 achterstand aan.

Eerste werkte Marko Simonovski de bal met wat geluk achter doelman Justin Bijlow, waarna Leroy Fer behoorlijk in de fout ging. De als centrale verdediger opgestelde aanvoerder probeerde de bal met een mislukte omhaal weg te halen. Astrit Fazliu kon doorlopen op Bijlow en rondde vakkundig af. 1-2 stond ook op het bord bij rust. 

De Kosovaren koesterde de onverwachte voorsprong en begonnen vanaf de twntigste minuut met tijdrekken. Gelukkig was er nog iemand die de ban wist te breken. Pas halverwege de tweede helft was het opnieuw Til die zijn nieuwe club bij de hand nam. De van Spartak Moskou gehuurde middenvelder zorgde met een geplaatste kopbal voor de gelijkmaker.

Opvallend genoeg was het toch daarna toch weer FC Drita dat de beste kansen kreeg om opnieuw op voorsprong te komen. De Rotterdammers kropen door het oog van de naald bij twee messcherpe uitbraken van de nummer 297 van de UEFA-ranking, waarna Til in de allerlaatste minuut de bevrijdende 3-2 maakte. Het was de eerste Europese hattrick van een Feyenoorder in 25 jaar. 

Feyenoord heeft een weekje om alle gaten in de defensie te dichten. Op 5 augustus staat de eerste ontmoeting met FC Luzern in de derde voorronde op het programma. Een week later volgt de return in Rotterdam. Tussendoor oefent Feyenoord overigens ook nog tegen Atlético Madrid.

OS: Overzicht uitslagen Tokio dag 6

Vandaag was de zesde dag van Olympische Spelen in Tokio. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Zwemmer Arno Kamminga veroverde afgelopen nacht zijn tweede zilveren medaille. Na de 100 meter schoolslag werd hij nu ook tweede op de 200 meter schoolslag, hij moest alleen de Australier Zac Stubblety-Cook voor laten gaan.

Bij het roeien leek het duo Marieke Keijser en Ilse Paulis op weg naar goud. Vlak voor de finish zorgde een misslag er echter voor dat ze alsnog gepasseerd werden door duo's uit Italie en Frankrijk. Uiteindelijk mochten ze nog blij zijn met brons wat ze bleven de Britten één honderdste voor.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Roeien Heren twee-zonder stuurman Sinkovic/Sinkovic (Kro) Cozmiuc/Tudosa (Roe) Vystavel/Sutton (Den)  
Roeien Dames twee-zonder stuurvrouw Prendergast/Gowler (NZl) Stepanova/Orjabinskaja (Rus) Filmer/McCabe (Can)  
Roeien Lichtgewicht Dubbeltwee heren McCarthy/O'Donovan (Ier) Rommelmann/Osborne (Dui) Oppo/Ruta (Ita)  
Roeien Lichtgewicht dubbeltwee dames Rodini/Cesarini (Ita) Tarantola/Bove (Fra) Keijser/Paulis (Ned)  
Schieten Trap dames Zuzana Rehak Stefecekova (Slw) Kayle Browning (VS) Alessandra Perilli (SMa)  
Schieten Trap heren Jiri Liptak (Tsj) David Kostelecky (Tsj) Matthew John Coward Holley (GB)  
Zwemmen 800 m vrije slag heren Robert Finke (VS) Gregorio Paltrinieri (Ita) Mychajlo Romantsjoek (Oek)  
Zwemmen 200 m schoolslag heren Zac Stubblety-Cook (Aus) Arno Kamminga (Ned) Matti Mattsson (Fin)  
Zwemmen 200 m vlinderslag dames Zhang Yufei (Chi) Regan Smith (VS) Hali Flickinger (VS)  
Zwemmen 100 m vrije slag heren Caeleb Dressel (VS) Kyle Chalmers (Aus) Kliment Kolesnikov (Rus)  
Zwemmen 4 x 200 m vrije slag estafette dames China Verenigde Staten Australië  
Kanovaren Kano (C1) Dames Jessica Fox (Aus) Malory Franklin (GB) Andrea Herzog (Dui)  
Judo -78 kg vrouwen Shori Hamada (Jap) Madeleine Malonga (Fra) Aguiar (Bra) Wagner (Dui)
Judo -100 kg heren Aaron Wolf (Jap) Cho Gu-ham (ZKo) Fonseca (Por) Iliasov (Rus)
Schermen Floret team dames Rusland Frankrijk Italië  
Turnen Allround dames Sunisa Lee (VS) Rebeca Andrade (Bra) Angelina Melnikova (Rus)  
Tafeltennis Dames enkelspel Chen Meng (Chi) Sun Yingsha (Chi) Mima Ito (Jap)  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 15 7 9 31
2 Japan 15 4 6 25
3 Verenigde Staten 14 14 10 38
4 Rusland 8 11 9 28
5 Australie 8 2 10 20
6 Groot-Brittannie 5 7 6 18
7 Zuid-Korea 4 3 5 12
8 Frankrijk 3 5 3 11
9 Duitsland 3 3 7 13
10 Italie 2 7 10 19
11 Nederland 2 7 4 13

Koei Tecmo kondigt Blue Reflection: Second Light aan

Koei Tecmo Europe kondigt de westerse versie van Blue Reflection: Second Light aan, het vervolg op de JRPG Blue Reflection uit 2017, nu in ontwikkeling bij Gust Studios. Naast de eerste gameplay- en verhaaldetails heeft de uitgever ook laten weten dat de tekenaar Mel Kishida weer de leiding heeft over de karakterontwerpen van de serie.

Blue Reflection: Second Light volgt de avonturen van drie studentes: Ao Hoshizaki, Kokoro Utsubo en Yuki Kinjou. Ze worden met geheugenverlies getransporteerd naar een mysterieuze zwevende academie, waar ze op zoek gaan naar aanwijzingen die ze kunnen helpen hun weg naar huis te vinden. Op een dag verschijnt er een pad naar een nieuw land, maar voor onze drie hoofdrolspeelsters het mysterie kunnen ontrafelen blokkeren monsters de weg. Door het gevecht aan te gaan met deze duistere wezens ontdekken ze hun verborgen krachten. In de loop van het avontuur moeten de drie vriendinnen samenwerken en het beste maken van hun dagelijks leven. Terwijl ze elke dag gevangen zitten in deze onbekende wereld, zullen de ware gevoelens en persoonlijkheden van de personages worden onthuld. Naarmate hun banden verdiepen zullen ze nieuwe krachten en vaardigheden verkrijgen.

Daarnaast zullen de hoofdrolspeelsters in het verloop van de game de ideale academie bouwen, samen items craften, afhankelijk van de karaktercombinaties de eigenschappen van items veranderen en speciale gesprekken vrijspelen. Door de groeiende vriendschappen van de drie studenten komen ze steeds dichterbij de waarheid achter de mysterieuze wereld en de reden waarom ze hun herinneringen kwijtgeraakt zijn.

Blue Reflection: Second Light zal op 9 november 2021 uitkomen voor Nintendo Switch en PlayStation 4, speelbaar op PlayStation 5 via Backward Compatibility.

OS: Korstanje in Nederlands record door op 100m vlinderslag

Zwemmer Nyls Korstanje heeft zich op de Olympische Spelen in Tokyo geplaatst voor de halve finales op de 100 meter vlinderslag. De 22-jarige Nederlander tikte aan in 51,54 seconden, de elfde tijd en een kleine verbetering van zijn eigen nationale record.

Topfavoriet Caeleb Dressel liet zien in vorm te zijn: met 50,39 evenaarde hij het olympisch record waarmee de Singaporees Joseph Schooling in Rio Michael Phelps van het goud hield. De Hongaar Kristof Milak was met 50,62 goed voor plek twee en de favorietenrol voor het zilver. Schooling, tegenwoordig helaas ver teruggevallen, kwam niet verder dan de 44e plek.

Op de 200 meter rugslag kwam Sharon van Rouwendaal in actie, een voorzichtige warmup voor als ze in het open water haar gouden medaille van Rio gaat verdedigen. De Nederlandse tikte aan in 2:11,24 minuten en ging zo met de zestiende tijd nog net door naar de halve finales.

Kira Toussaint, Arno Kamminga, Korstanje en Ranomi Kromowidjojo kwamen in actie in de series van de gemengde 4x100 meter wisselslag, een nieuw onderdeel op de Spelen - het zwemmen had er nog niet genoeg. Het Nederlandse kwartet tikte aan in 3:43,25 minuten, de zesde tijd en goed voor een finaleplek, waarin de meeste landen nog wel meer dan Nederland kunnen verbeteren in de opstelling.

FIFA 22 laat gameplay zien

Vandaag heeft EA Sports gameplay-trailer van FIFA 22 online gezet waarin de HyperMotion-technologie voor de next-gen consoles en Stadia in beeld uitgelegd wordt.

HyperMotion maakt gebruik van de data die motion-cap gehaald is terwijl er een heel team aan het voetballen is geweest met mocap-pakken. Elke aanraking, tackle, sprint en duel van de 22 spelers worden vastgelegd in meer dan 4000 nieuwe animaties in FIFA 22. Deze opnames zijn de basis voor echt menselijke bewegingsgegevens die bepalen hoe individuen en teams zich door FIFA 22 bewegen. Een geavanceerd eigen algoritme voor machine learning leert van die meer dan 8,7 miljoen opgenomen mocap-frames en schrijft vervolgens in realtime nieuwe animaties.

FIFA 22 zal verkrijgbaar zijn op 1 oktober voor PlayStation 5, Xbox Series X|S, pc via Origin en Steam, Stadia, PlayStation 4 en Xbox One. Nintendo Switch krijgt een Legacy-versie van de game. Spelers die de game voor 11 augustus preorderen krijgen een niet-verhandelbare FUT Heroes Player.

OS: Russisch damesteam schermt naar goud op floret

Rusland heeft de finale van het floretschermen in teams voor dames gewonnen. Frankrijk kwam te laat op stoom. Beide teams bereikten de finale na een indrukwekkende comeback. In de strijd om brons hadden de Italiaanse dames geen kind aan de VS.

In de kwartfinales waren er geen grote verrassingen. De toplanden Rusland, VS, Frankrijk en Italië gingen allemaal door. Japan, Egypte, Canada en Hongarije werden zo tot een strijd om de vijfde plaats veroordeeld. Die strijd werd uiteindelijk gewonnen door Canada.

Halve finales
In de halve finale moesten de medaillewinnaressen van het individuele toernooi het tegen elkaar opnemen. De Amerikaanse dames, aangevoerd door Lee Kiefer, de winnares van het individuele goud, kwamen na een misser in de eerste ronde al snel op een voorsprong tegen het Russische team van onder meer Deriglazova (individueel zilver) en Korobeynikova (individueel brons). Die voorsprong behielden de Amerikanen lange tijd. Pas in de voorlaatste ronde wist Korobeynikova de wedstrijd om te gooien door maar liefst acht punten te maken tegen Nicole Ross, waardoor de Russen op een kleine voorsprong kwamen. In de laatste ronde kon Deriglazova deze verdedigen. Daarmee gaven de Amerikanen de finaleplaats op het einde van de wedstrijd weg.

De andere halve finale leek lange tijd naar Italië te gaan. De Franse selectie kon maar geen grip krijgen op de Italianen en al snel was de voorsprong erg groot. Pas in de vijfde ronde wist Ysaora Thibus eindelijk meer punten te scoren dan de Italianen. Vanaf dat moment snoepten de Franse dames elke ronde weer wat punten van de Italiaanse voorsprong af, zo uiteindelijk hun achterstand in de laatste ronde tot twee punten terugbrengend. Het was aan Thibus om tegen Arianna Errigo de comeback compleet te maken en dat deed de Française met verve. Haar partij met 8-3 winnende zette Thibus de eindstand op 45-43 voor Frankrijk.

Medailles
De strijd om brons leek aanvankelijk spannend te worden. De Amerikaanse schermster Ross bracht de Amerikanen op voorsprong. Hoewel de Italianen in de daaropvolgende partijen de voorsprong pakten, bleef het verschil enkele rondes miniem. In de vierde ronde werd Ross echter overlopen door Martina Batini, die Italië tot een 20-14 voorsprong wist te brengen. Vanaf dat moment waren de Italianen los. Ronde na ronde werden de Amerikanen met gemak verslagen. De Amerikanen bleven maar missen, waardoor de Italianen zelfs voor de meest hopeloze voorsteken nog punten kregen. De Amerikanen verloren kansloos met 45-23, waardoor de Italianen met het brons aan de haal gingen.

In de finale tegen Frankrijk kwamen de Russen snel op een voorsprong. Larisa Korobeynikova zette Ysaora Thibus opzij, waarna ook in de meeste andere rondes de Russen maar punten bleven scoren. In de derde ronde gleed de Russische Marta Martyanova uit, waarbij ze haar enkel blesseerde. Desondanks zette ze door en hield ook zij het Russische team overeind. Pas in de laatste twee rondes kwamen de Franse dames een beetje op stoom, net zoals in de halve finale. De Russische florettisten hadden echter al zo’n voorsprong opgebouwd, dat dit geen enkel wezenlijk gevaar meer kon opleveren. Zo wonnen de Russische dames de strijd om goud met 45-34.

OS: Japanse goudkoorts duurt voort in judotoernooi

Japanse judoka's hebben nog maar eens goud geharkt in het Budokan. Bij de dames tot 100 kilo was er geen twijfel: Shori Hamada was de sterkste. Vooral in het grondgevecht was ze de hele dag ijzersterk en ook haar Franse tegenstandster in de finale moest eraan geloven: Een armoverstrekking en het was aftikken voor Madeleine Malonga, die dus wel het zilver won. De Duitse Anna-Maria Wagner en de Braziliaanse Mayra Aguiar pakten de twee bronzen medailles

Bij de mannen had Aaron Wolf, ook een Japanner, de arbitrage maar weer eens niet tegen. Zowel in de halve finale als in de finale werd hij wel enigszins gespaard, maar hij kwam wel tot scoren. Koreaan Guham Cho werd op ippon in de finale verslagen. De Rus Nilas Iliasov en Portugees Jorge Fonseca pakten het brons. Het was de eerste medaille voor Portugal, dat op de Spelen niet bekend staat als sterk sportland.

Morgen komen de laatste judokas individueel in actie bij de zwaargewichten. De dag erna is de laatste dag van het judotoernooi met de landenwedstrijd.

OS: Chen Meng klopt landgenote in de strijd om goud bij tafeltennis

China heeft het eerst goud te pakken bij het tafeltennis. Waar in de mixeddubbel nog verassend naar Japan ging was de orde in het vrouwenenkelspel weer hersteld. De Chinese Chen Meng was in de finale te sterk voor haar landgenote Sun Yingsha. Het brons ging naar de Japanse Ito Mima.

Het eerste tafeltennis goud van deze Spelen ging verassend naar Japan, maar in de finale bij het vrouwenenkelspel kregen we een volledige Chinese finale. De nummer één van de wereld Chen Meng nam het namelijk op tegen haar landgenote en nummer twee van de wereld Sun Yingsha.

Sun Yingsha begon het best aan de wedstrijd en na drie games stond ze met 2-1 voor. Chen Meng groeide langzaam in de wedstrijd en begon steeds beter te spelen en maakte snel weer gelijk, waardoor ze ook de vijfde game wist te winnen. Sun Yingsha maakte er nog een spannende zesde game van, maar ook die ging naar de nummer één van de wereld. De 27-jarige Chen Meng klopte zo haar landgenote in de strijd om het goud.

Na haar gouden medaille in het dubbel gemengd, pakte de Japanse Ito Mima een bronzen medaille in het enkelspel bij de vrouwen. In de kleine finale was ze een maatje te sterk voor de Singaporese Yu Mengyu.

OS: Tennisster Bencic gaat voor twee keer goud, Djokovic klopt thuisheld

Tennisster Belinda Bencic staat er uitstekend op tijdens het olympisch tennistoernooi in Japan. De Zwitserse gaat zelfs niet voor één, maar twee keer goud, want zowel in het enkel- als dubbelspel staat ze in de finale.

Bencic rekende in de halve eindstrijd met 7-6 (2), 4-6, 6-3 af met de Kazachse Elena Rybakina. In de finale staat ze tegenover de in topvorm verkerende Marketa Vondrousova, die in de eerste ronde Kiki Bertens uitschakelde en in de halve finales zeer overtuigend afrekende met de Oekraïnse Elina Svitolina: 6-3, 6-1.

In het dubbelspel maakte Bencic samen met Viktorija Golubic een einde aan de droom van het Braziliaanse verrassingsduo Laura Pigossi/Luisa Stefani, dat al drie van de kanshebbers uit had geschakeld.

Het Zwitserse duo won met 7-5, 6-3 en speelt om goud tegen drievoudig Grand Slam-winnaressen Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova, die in een thhriller wonnen van de Russinnen Elena Vesnina - in Rio goed voor goud - en Veronika Kudermetova: 6-3, 3-6 [10-6].

In de kwartfinales van het mannenenkelspel rekende Novak Djokovic pijnlijk overtuigend af met thuisfavoriet Kei Nishikori: 6-2, 6-0. De Servische nummer één van de wereld speelt om een finaleplaats tegen de Duitser Alexander Zverev, die met 6-4, 6-1 van Jeremy Chardy uit Frankrijk won.

Het was geen beste dag voor de Fransen, want Ugo Humbert sneuvelde met 7-6 (4), 4-6, 6-3 tegen de Rus Karen Khachanov. Een Russisch onderonsje zit er niet in: Daniil Medvedev werd met 6-2, 7-6 (5) ietwat verrassend uit het toernooi gespeeld door de Spanjaard Pablo Carreño Busta.

De mannendubbelfinale wordt tot slot een Kroatisch feestje. Kersvers Wimbledonwinnaars Nikola Mektic en Mate Pavic wonnen met 6-4, 6-4 van de Amerikanen Austin Krajicek/Tennys Sandgren, terwijl Marin Cilic en Ivan Dodig met 6-2, 6-2 afrekenden met de Nieuw-Zeelanders Marcus Daniell en Michael Venus.

Overigens heeft Djokovic ook nog kans op dubbel goud, want met Nina Stojanovic staat hij in de halve finales van het gemengd dubbelspel.

OS: Eindelijk goud voor 'poster girl' van het kanoslalommen

Kanoslalomster Jessica Fox heeft eindelijk olympisch goud te pakken. De Australische wordt al jaren gezien als 's werelds beste in de kayak én de kano, maar tot nu toe lukte het op de Spelen nog niet: in de kayak pakte ze zilver (2012) en daarna twee keer brons, maar in de kano - dit jaar voor het eerst olympisch bij de vrouwen - lukte het wél.

De eerste van de tien finalisten die echt een snelle tijd neerzette was de Britse Mallory Franklin, gevolgd door de foutloze - maar beduidend langzamere - Française Marjorie Delassus. Andrea Herzog uit Duitsland wist Franklin's tijd vervolgens een beetje te benaderen, de Braziliaanse outsider Ana Satila miste een poortje en noteerde daarmee de laatste tijd.

Tereza Fiserova uit Tsjechië kon het podium niet bedreigen en zo was de beurt aan Fox, wiens familie volgens boze tongen iets teveel invloed heeft binnen de internationale kanobond. Ze wist haar rol volledig waar te maken en met een geweldige run dook ze ruim drie seconden onder Franklin's tijd door naar goud en de bekroning van haar carrière. Franklin pakte het zilver, brons was voor Herzog.

OS: beachvolleyballers Brouwer en Meeuwsen ondanks nederlaag zeker van achtste finales

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zich donderdag ondanks een nederlaag geplaatst voor de achtste finales van het beachvolleytoernooi. Ondanks de plaatsing verloor het Nederlandse koppel in twee sets van de Brazilianen Alison en Alvaro Filho: 21-14, 24-22.

Brouwer en Meeuwsen begon nog goed aan de wedstrijd tegen het koppel uit Brazilië. Alleen in het tweede deel van de eerste set Alison en Alvaro Filho waren ze duidelijk te sterk voor de Nederlanders en wonnen de eerste set makkelijk. In de tweede set wisselde de kansen over en weer, maar uiteindelijk werd de set en de wedstrijd gewonnen door de Brazilianen.

Het is nog niet bekend wie de tegenstander wordt van Brouwer en Meeuwsen in de achtste finales in Japan.

Kena: Bridge of Spirits maandje uitgesteld

Ember Lab heeft de beslissing moeten maken om Kena: Bridge of Spirits een maandje uit te stellen. De studio heeft de keuze gemaakt om meer tijd te kunnen besteden aan het oppoetsen van de game.

Het uitstel betekent niet de eerste vertraging voor de game, maar hopelijk wel de laatste. De nieuwe release date staat nu op 21 september. De game is in ontwikkeling voor pc, PlayStation 4 & 5.

Gratis contentupdate voor New Pokémon Snap

Nintendo heeft een gratis contentupdate aangekondigd voor New Pokémon Snap. De update voegt drie nieuwe levels toe, compleet met dag/nacht-cyclus, en twintig nieuwe soorten Pokémon om op de camera vast te leggen.

Het is de eerste grote update voor New Pokémon Snap die bovendien nog eens vrij uit het niets is aangekondigd. De update is vanaf 4 augustus beschikbaar, volgende week woensdag dus.

COVID-19: 4.506 positief getesten en 3 doden, totaal 1.859.199 en 17.815

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4.506 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.859.199 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM. 

Van de gemelde personen zijn er 81 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 471 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 24 patiënten opgenomen, er liggen nu 177 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.815 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

OS: Meerkampgoud voor turnster Lee na misstap Andrade

Op de Olympische Spelen in Tokyo is het laatste turnonderdeel vóór de individuele toestelfinales afgerond. Donderdag stond de meerkamp bij de vrouwen op het programma, zonder de met problemen kampende topfavoriete Simone Biles.

Zonder de Amerikaanse favoriete was de strijd ineens behoorlijk open, met zeker vier serieuze kanshebsters op het goud: de Amerikaanse Sunisa Lee, het Russische duo Angelina Melnikova en Vladislava Urazova en de Braziliaanse Rebeca Andrade, met onder meer Tang Xijing uit China, Melanie de Jesus dos Santos uit Frankrijk en Murakami Mai uit Japan als outsiders.

Op sprong pakte Andrade zoals verwacht een forse voorsprong op de concurrentie, op de brug met ongelijke leggers wist Lee vrijwel het hele gat te dichten en meldden ook Melnikova en Urazova zich voorin. Met name Urazova deed het van dat kwartet goed op de evenwichtsbalk, waar Andrade iets liet liggen, en zo kwam het uiteindelijk allemaal aan op de vloeroefening.

Urazova haakte daar af, Melnikova deed het uitstekend en bracht er volle bak spanning in. Een sterke oefening van Lee bracht haar naar de leiding, met alleen Andrade te gaan. De Braziliaanse, teruggekeerd van drie (!) afgescheurde kruisbanden, turnde een topoefening...tot ze tot twee keer toe iets buiten de lijnen stapte. Die bleken haar het goud te kosten: een totaalscore van 57,433 punten voor Lee tegen 57,298 voor Andrade.

Melnikova pakte met 57,199 punten het brons, Lieke Wevers sloot de finale als 24e en laatste af.

OS: San Marino pakt historische eerste medaille ooit

Op de Olympische Spelen in Tokyo hebben we donderdag een nieuw land mogen verwelkomen op de eeuwige medaillespiegel: San Marino heeft de allereerste medaille ooit binnen en dat gebeurde bij het kleiduifschieten, waar het onderdeel trap al zeker drie decennia de grote hoop is van het ministaatje.

Vrouwen
Achter het wereldrecord van de Slowaakse Zuzana Rehak-Stefecekova, die alle 125 schijven raakte, was de tweede plek in de kwalificatie voor Alessandra Perilli uit San Marino, die in Londen net als vierde eindigde. Beiden stonden in de finale van zes dames, waar de Australische Penny Smith als eerste afviel met slechts dertien rake schoten op 25 schijven.

Silvana Stanco uit Italië viel daarna af, met Laetisha Scanlan viel ook de tweede Australische net buiten het podium: vierde. Daarmee was de historie binnen, want Perilli was verzekerd van brons en de eerste Sanmarinese medaille ooit. Daar bleef het wel bij, want Rehak-Stefecekova en de Amerikaanse Kayle Browning waren niet meer bij te halen. In een spannend slotstuk hield de Slowaakse het hoofd koel en na zilver in 2008 en 2012 was er nu goed voor Rehak-Stefecekova, terwijl Browning zilver pakte.

Mannen
Met David Kostelecky, de olympisch kampioen van Beijing 2008, had Tsjechië een veteraan in de finale, maar hij had zowaar een landgenoot mee: ook Jiri Liptak schopte het tot de eindstrijd. Daarin moest de ervaren Abdulrahman Al-Faihan uit Koeweit als eerste het veld ruimen, gevolgd door de Chinees Yu Haicheng en de jonge Mexicaan Jorge Orozco.

Tsjechië was zo zeker van twee medailles en nadat de Brit Matthew Coward-Holley afviel was zelfs goud en zilver binnen. Een spannende shootoff tussen de twee volgde en pas na zeven schoten kon er een verschil gemaakt worden: Kostelecky miste de schijf, Liptak raakte 'm wel en trad dus in de voetsporen van zijn landgenoot met olympisch goud.

Het nutteloze feitje van de dag: Goud uit/Van Vleuten

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het was gisteren een mooie olympische dag, wielrenster Annemiek van Vleuten pakte de gouden medaille bij de tijdrit. Maar wist je dat de olympisch kampioene niet alleen Van Vleuten heet, maar ook in die Utrechtse plaats geboren is? Op 8 oktober van 1982 kwam de gouden medaille winnares met de naam Van Vleuten ter wereld in Vleuten.

OS: Hockeyvrouwen winnen met veel moeite van Groot-Brittannië

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben met de nodige moeite ook hun vierde groepswedstrijd op de Spelen gewonnen. Frédérique Matla maakte via een strafbal de enige treffer tegen Groot-Brittannië.

Er was een strafbal van Frédérique Matla voor nodig om Oranje aan het einde van het eerste kwart op voorsprong te zetten. Daarvoor had Oranje enkele kansjes gehad, alleen waren ze niet scherp voor het doel.

Na de openingstreffer van Malta werd Nederland steeds slordiger spelen en kwam Groot-Brittannië steeds meer in de wedstrijd en kreeg met vier strafcorners nog enkele kansen op de gelijkmaker. In de slotfase kreeg Felice Albers nog een enorme kans.

Zaterdag sluit Oranje de groepsfase af met een wedstrijd tegen Duitsland.

OS: Badmintonners klaar

Voor Mark Caljouw is het badmintontoernooi over. De Nederlander verloor in de achtste finales van Kevin Cordón met 17-21,21-3,19-21.

Ook in het vrouwendubbel was het einde verhaal voor Nederland. Selena Piek en Cheryl Seinen werden in de kwartfinales uitgeschakeld door de als vierde geplaatste Zuid-Koreaansen Lee So-hee en Shin Seung-chan met 8-21 en 17-21.

In de eerste game liepen de Zuid-Koreaanse vrouwen uit naar een onoverbrugbare voorsprong door snel en accuraat spel. In de tweede game wisten Piek en Seinen tot 7-7 bij te blijven. Ze knokten wel voor elk punt en kwamen nog tot 17-19 maar daar bleef het bij.

' This is what happens to people that tell the truth in Trump’s America '

Politieagent Michael Fanone laat een bedreiging horen die hij op zijn voicemail ontving terwijl hij werd gehoord door de commissie die de geweldadige bestorming van het Capitool op 6 januari van dit jaar in onderzoek heeft.

Zie ook: 

Onderzoekscommissie hoort politieagenten over bestorming Capitool

Trump-aanhangers bestormen Capitool en stromen naar binnen

OS: Oostenrijker Straka leidt na eerste dag golftoernooi

Sepp Straka leidt na het eerste dag van het olympisch golftoernooi. De Oostenrijker ging op de Kasumigaseki Country Club rond in 63 slagen, acht onder par. Golf keerde vijf jaar geleden terug op de Olympische Spelen. Van de top tien van de wereldranglijst zijn er vijf aanwezig. Joost Luiten had zich namens Nederland niet gekwalificeerd. 

Sepp Straka speelde bogey-vrij golf en raakte 16 van de 18 greens om hem naar de top van het klassement te stuwen. Het spel werd gedurende de dag onderbroken wegens slecht weer. Uiteindelijk kon de dag alsnog worden afgemaakt. 

De Thai Jazz Janewattananond had ook een zeer goede start, met 64 slagen, staat hij tweede in het klassement. De Belg Thomas Pieters staat derde samen met Carlos Ortiz met 65 slagen. De twee wisten eveneens hun ronde af te maken omdat zij ook een vroege start hadden. Colin Morikawa en Rory McIlroy openden in het toernooi met een ronde van -2 en staan nu gedeeld twintigste. 

Vrijdag gaat het toernooi verder met dag twee. De speler die vier keer rond gaat met de minste slagen krijgt uiteindelijk goud omgehangen. Titelverdediger Justin Rose doet niet mee. De ranking van 21 juni gold als deadline. De beste vijftien spelers geschoond voor maximaal vier deelnemers per land mogen meedoen. Daaronder geldt een maximum van twee golfers per land. Bij de heren zijn de Verenigde Staten het enige land met vier deelnemers. Het veld kent zestig deelnemers. 

Vordering tot verstrekken havo-advies afgewezen door kortgedingrechter

De kortgedingrechter wijst de vordering van een moeder om haar dochter alsnog een havo-advies te verstrekken af. Volgens de rechter kan hij binnen het kader van de hem toekomende beoordelingsruimte niet tot het oordeel komen dat dit advies alsnog verstrekt moet worden.

De moeder stapte naar de kortgedingrechter, omdat ze het niet eens was met het vmbo-advies dat de basisschool in Arnhem voor haar dochter gaf. Volgens de moeder zou de school zich onvoldoende hebben ingespannen om haar dochter – kijkend naar haar leerachterstand en gezondheidsklachten – tot een hoger niveau te brengen. Ook verweet de moeder de school dat haar dochter in verband met haar dyslexie onvoldoende tijd en rust had gegund voor de eindtoets. De school betwist al deze standpunten. De moeder voerde verder aan dat haar dochter op basis van een intelligentietest – waarbij de school niet betrokken was – wel degelijk de capaciteiten heeft voor HAVO.

Beperkte toetsing
De kortgedingrechter stelt voorop dat het advies waartoe een school komt zich slechts leent voor een beperkte toetsing door een rechter. Volgens de rechter kan hij pas ingrijpen als geoordeeld wordt dat een school in redelijkheid niet tot het desbetreffende advies kan komen. Daarbij gaat het om een situatie waarin een weldenkend mens op grond van gegevens en waarnemingen met betrekking tot de leerling niet tot het advies heeft kunnen komen.

Oordeel kortgedingrechter
De kortgedingrechter oordeelt dat in deze zaak hiervan geen sprake is. De school baseert het advies op de prestaties en gedragingen van de dochter in de tijd dat zij op school zat. Daarmee heeft zij niet laten zien dat zij meer in zich heeft dan de school constateert. Met betrekking tot de intelligentietest heeft de rechter niet de ruimte om de dochter 'het voordeel van de twijfel' te geven. Ook het verwijt dat de school zich onvoldoende zou hebben ingespannen kan niet tot de conclusie leiden dat de school daarom een havo-advies moet geven. Het kan immers in zijn geheel niet worden vastgesteld dat als de school dit wel zou hebben gedaan de leerling prestaties zou laten zien die tot een havo-advies leiden. Verder kan de kortgedingrechter niet vaststellen dat de leerling onvoldoende tijd en rust zou hebben gehad met het oog op haar dyslexie. Zelfs als dit het geval is, kan dit niet tot de conclusie leiden dat de school daarom een nu een havo-advies moet geven.

De kortgedingrechter kan binnen het kader van zijn beoordelingsruimte niet tot het oordeel komen dat de school alsnog een havo-advies moet geven, hoe teleurstellend ook voor moeder en dochter. De kortgedingrechter wijst daarom alle vorderingen af.

Iran: parlement wil internet 'nationaliseren', burgers en ministers protesteren

Extremisten in het Iraanse parlement promoten de "nationalisering" van internet. Populaire diensten als Whatsapp of Twitter kunnen door een nieuwe wet lam worden gelegd. Niet alleen de burgers protesteren, ook ministers willen het project voorkomen.

Het Iraanse parlement heeft een wet aangenomen voor nog meer internetcensuur, wat tot ongekende protesten leidde. Zelfs de leiders van het land zijn verontwaardigd. "Deze wet verdeelt de samenleving als een hakmes", twitterde minister van Cultuur Abbas Salehi. Ook het ministerie van Communicatie, dat eigenlijk verantwoordelijk is voor internet, reageerde verontwaardigd op het parlementaire besluit. "De nieuwe wet is irrationeel, onwettig en uiteindelijk gedoemd te mislukken ... daarom is iedereen er fel tegen", zei viceminister Amir Nasemi.

Op sociale media woedt sinds woensdagochtend een ongekende golf van kritiek op het parlement. Achtergrond hiervan is de nieuwe internetwet, die door de extremisten in het parlement na veel gedoe er door hebben gekregen. 121 van de 209 aanwezige parlementsleden stemden woensdag voor de nieuwe wet, maar wilden er vanwege de vele twistpunten niet publiekelijk over debatteren. De details moeten worden nog worden besproken in een technische commissie en vervolgens, volgens de grondwet, worden doorgegeven aan de zogenaamde Guardian Council voor de definitieve bevestiging.

Waarnemers gaan ervan uit dat de nieuw gekozen president Ebrahim Raisi na de beëdiging op 5 augustus een veto zal uitspreken over de wet. Officieel gaat het om het toezicht op en de nationalisatie van het internet, oftewel het creëren van Iraanse alternatieven voor populaire onlinediensten. Critici vrezen echter dat veel platforms verlamd zullen raken. Bovendien moeten volgens de wet alle internetgebruikers worden geregistreerd en worden alle VPN-apps die Iraniërs kunnen gebruiken om via datatunnels toegang te krijgen tot ongeautoriseerde websites, verboden.

Bijna niemand maakt gebruik van overheidsdiensten
Internet is al jaren een doorn in het oog van het islamitische bestel omdat het de door de staat gecontroleerde media volledig heeft ondermijnd. Op de gewone media zouden bijvoorbeeld meldingen van onrust of publieke protesten nog wel gecensureerd kunnen worden, maar op sociale media is dat niet mogelijk. Vooral jongeren volgen politieke ontwikkelingen alleen op internet, met name op Twitter, en negeren de door de staat gecontroleerde media.

De regering heeft de afgelopen jaren geprobeerd binnenlandse alternatieven in te voeren, zoals berichtendiensten, maar deze plannen zijn mislukt. Volgens een onderzoek van de Iraanse onderzoeksgroep ISPA gebruikt meer dan 70 procent van de Iraniërs WhatsApp, maar slechts 5 procent gebruikt de Iraanse Sorusch Messenger. Met de nieuwe wet zou WhatsApp ook op de verboden lijst kunnen komen.

Een internetblokkade zou ook ernstige economische gevolgen hebben voor het land, zeker na het uitbreken van de coronapandemie in februari van het voorgaande jaar. Sindsdien draaien veel bedrijven online via het Instagram-platform. Het wordt gebruikt door meer dan 50 miljoen Iraniërs, maar zou onder de nieuwe wet ook kunnen worden geblokkeerd. Volgens berichten in de media zou in dit geval de bron van inkomsten voor minstens een miljoen mensen in gevaar komen.

Google en Facebook verplichten personeel op bedrijfslocaties tot C19-vaccinatie

De Amerikaanse internetbedrijven Google en Facebook hebben een verplichte COVID-19-vaccinatie opgelegd aan werknemers die niet meer thuis gaan of willen werken. "Iedereen die op onze campus komt werken, moet gevaccineerd worden", zegt Google-topman Sundar Pichai woensdag in een blogbericht. Facebook deed een soortgelijke verklaring. De thuiskantoorregeling wordt bij beide bedrijven verlengd tot oktober vanwege de hernieuwde stijging van de coronacijfers.

"We zullen deze regel de komende weken in de Verenigde Staten uitrollen en de komende maanden naar andere regio's", zei Pichai. De bepalingen moeten daarom worden aangepast aan de respectieve coronavoorschriften van de afzonderlijke landen en de beschikbaarheid van vaccins. Google gaf haar medewerkers begin vorig jaar de mogelijkheid om thuis te werken. Het bedrijf heeft de regel nu verlengd tot 18 oktober.

Facebook zal ook "eisen dat iedereen die een van onze locaties in de VS bezoekt, is gevaccineerd tegen COVID-19", zei vice-president Lori Goler. De uitvoering zal afhangen van "lokale voorwaarden en regelgeving". Hoe om te gaan met locaties buiten de VS moet nog worden onderzocht. Facebook is van plan om in september zijn kantoren voor 50% te heropenen. Officieel zou iedereen weer op kantoor kunnen werken in oktober.

Verplichte vaccinatie is geen vorm van discriminatie
Volgens het Amerikaanse federale agentschap EEOC, dat verantwoordelijk is voor de handhaving van antidiscriminatiewetten op de werkplek, kunnen werkgevers van hun werknemers eisen dat ze bewijzen dat ze zijn ingeënt tegen COVID-19. Uitzonderingen om medische of religieuze redenen zijn mogelijk.

Door de verspreiding van de zeer besmettelijke deltavariant van het coronavirus neemt het aantal gevallen in de VS weer toe, recent werden er gemiddeld zo’n 60.000 nieuwe besmettingen per dag gemeld. Tegelijkertijd vertraagt de vaccinatiegraad. Tot op heden is bijna de helft van de totale Amerikaanse bevolking volledig gevaccineerd. Daarom laait de discussie over verplichte vaccinatie op. Dit zal worden "overwogen" voor de meer dan twee miljoen federale werknemers in het land, zei Biden laatst. Werknemers die niet willen of kunnen worden gevaccineerd, zouden zich dan regelmatig moeten laten testen.

OS: Goede dag zeiler Heiner

Op het water is Nicholas Heiner in de Finn-klasse gestegen naar de vierde plek. De Nederlander werd tweemaal tweede in de baai van Enoshima.

Titelhouder Giles Scott gaat aan de leiding. Op de eerste dag stelde hij teleur met tweemaal de negende plek, maar won vervolgens vier races op rij.

Zeilsters Afrodite Zeger en Lobke Berkhout kunnen in de 470-klasse nog niet meedoen om de ereplaatsen. Het duo eindigde als achtste in de derde race en als elfde in de vierde race.Ze staan nu veertiende in het klassement.

In de 49er kwamen Bart Lambriex en Pim van Vugt tot een achtste en negende plaats in races 5 en 6. Ze zakten daardoor naar de zesde plaats in het klassement.

Kabinet besluit waarschijnlijk maandag over eendaagse festivals

Het kabinet besluit naar verwachting aanstaande maandag al of eendaagse festivals na 13 augustus weer mogen doorgaan. Evenementen zonder zitplaatsen zijn tot 13 augustus sowieso verboden. De betrokken ministers hebben het deskundigenteam OMT gevraagd hier een advies over uit te brengen, laat een woordvoerder weten. Het kabinet had eerst aangegeven hier later een besluit over te nemen. Zo meldt de LC.

Jeugdige vissers scheppen oranje slang uit de gracht

Broer en zus Nathan (12) en Shana (26) Schuring uit Elim zaten op hun gemak te vissen in het centrum van Coevorden toen ze woensdagmiddag in de gracht een oranje slang van een meter lang voorbij zagen zwemmen. Omdat ze niet wisten of de slang giftig was belden ze eerst met hun vader. Die wist aan de hand van hun beschrijving dat het geen gevaarlijk dier betrof. Met een schepnet wisten ze de slang uit het water te krijgen en namen hem mee naar huis. Lees meer bij DvhN.

Slangenhouder André Weima determineerde het dier als zijnde een rode rattenslang (Pantherophis guttatus). Een ongevaarlijke soort die van nature voorkomt in het westen van Noord-Amerika, en vaak in Nederland wordt gehouden als ‘huisdier’. Inmiddels zit het dier veilig in een terrarium in quarantaine bij Weima thuis.

OS: Ook laatste boogschutters op eerste dag eruit

Gabriela Schloesser heeft na shoot-outs de beste 32 van het boogschiettoernooi gehaald. Schloesser won van de Russische Gomboeva. Hierdoor mag ze over enkele minuten de volgende wedstrijd schieten tegen de hoger geplaatse Française Barbelin

Het verhaal van de wedstrijd was Schloesser die vooral in de 9 schoot, terwijl de Russische tegenstandster veel achten en tienen schoot. In vijf sets scoorden de dames steeds een setscore van 26 of 27. Schloesser won de eerste set met 27-26, maar in de tweede set werd het 26-27 om het weer gelijk te maken. De twee sets erna gingen beiden gelijk en dus moest de vijfde set beslissing brengen. Schloesser leek goed op dreef met 19 na 2 pijlen, maar de derde pijl ging in de 7 en dus werd het 26-26.

De shoot-offs moesten de beslissing brengen. Schloesser schoot de pijl halverwege de ring van de 9, dus voor de Russische lagen er kansen. Maar deze kansen pakte ze niet. Het werd een 8, en zo ontsnapte Schloesser aan een heel snelle uitschakeling op het individuele toernooi.

Update 10:21
In de tweede wedstrijd is het Schloesser niet gelukt om de Française Barbelin te verslaan. Schloesser schoot in de partij 2 keer in de 5 en had in drie sets niet één keer een score om over naar huis te schrijven. Na 24-21, 26-24, 29-24 was het klaar. Het zat er geen moment in. De enige die nu nog in het individuele toernooi over is gebleven is Steve Wijler bij de mannen, hij mag zometeen aantreden.

Update 10:50
Steve Wijler is het gelukt om een ronde verder te komen op het boogschiettoernooi. Hij is op het moment de enige Nederlander die een plek bij de laatste 16 kan halen. Wijler had het niet gemakkelijk in een wedstrijd tegen de Pool Napolzek - na een zwakke eerste pijl in de 7 van beide heren werd er vrij constant geschoten. De eerste set ging door twee tienen naar Wijler met 27-24 en ook de tweede set pakte hij met 28-27. Daarna was de Pool echter erg constant en won de derde set met 28-27 om in de vierde set 28-28 te maken. In de vijfde set had Wijler genoeg aan een gelijkspel. Na 2 pijlen voor de Nederlander en 3 voor de pool stond het 27-19. De laatste pijl ging precies in de acht en dus redde Wijler het exact om met 6-4 door te gaan na de volgende ronde, die zo geschoten zal worden.

Update 11:30
Ook Steve Wijler heeft de finaledag van het boogschieten niet bereikt. Net als zijn landgenoten ligt hij er uit in de tweede ronde. Wijler speelde 4 sets gelijk en verloor 1 set van de Kazach Abdullin. Het werd 26-26, 29-25, 28-28, 28-28 en 27-27. Op de eerste set na was er weinig ruimte voor Wijler om de Kazach pijn te doen. De Kazach zelf had 1 hele goede set met een score van 29. Wijler kon daarna de 10 niet vaak genoeg vinden om nog iets terug te doen. Het was zeker geen zwakke partij van Wijler, maar de tegenstander was ook erg sterk, dus helaas eindigt het toernooi voor de Nederlanders hier.

De komende twee dagen worden de finalerondes gespeeld en daarna is het voorbij met het boogschieten in Tokio.

Vernieler kroonluchter nachtclub Rembrandtplein nu herkenbaar in beeld

Tijdens een avondje uit in de lampen hangen. Een nog onbekende man neemt die uitdrukking wel heel serieus. Een kroonluchter van een uitgaansgelegenheid aan het Amsterdamse Rembrandtplein moet het in de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 september 2020 ontgelden wanneer de verdachte eraan gaat hangen.

De man kreeg van de politie in het opsporingsprogramma Bureau 020 twee weken de tijd om zich te melden, maar deed dit niet. Vandaar dat ze de verdachte nu herkenbaar tonen, bijna een jaar na het vandalisme.

''Rond 04.30 uur klimt de man op de eerste etage over de balustrade van de nachtclub aan het Rembrandtplein. Hij pakt de buitenrand van de kroonluchter en zet hem in beweging. Hij laat de lamp los en loopt dan weg in de richting van een groepje mensen'', zegt Marijke Stor van de politie Amsterdam.

Op de beelden is te zien hoe de man terug komt lopen, opnieuw over de balustrade klimt en de kroonluchter vastpakt, maar nu gaat hij eraan hangen. Terwijl hij aan de lamp in het trapgat hangt doet hij een zogenaamde pull-up, hij trekt zijn lichaam omhoog. Door de capriolen van de man is de kroonluchter flink uit zijn verband getrokken.

''De verdachte kreeg twee weken de tijd om zich te melden bij ons, maar deed dit niet, daarom laten we hem en zijn capriolen nu herkenbaar zien. De schade aan de kroonluchter is groot en daarom willen wij graag weten wie deze man is'', besluit Stor.

Bekijk de beelden op de site van AT5.

Bizarre achtervolging, stuntende motorrijder probeert politie kwijt te raken

De politie heeft de beelden online gezet van een wilde achtervolging in Utrecht tussen een stuntende motorrijder en de politie. In een poging de politie te ontvluchten reed de motorbestuurder 220 kilometer per uur op de A27, had maling aan de verkeersregels en leek zich op zijn ‘KTM 990 supermoto’ in een actiefilm te wanen. Uiteindelijk werd hij in Bilthoven gearresteerd. Lees verder bij de Gelderlander.

OS: Badloe op koers voor goud

Kyran Badloe heeft vandaag een grote stap gezet richting de olympische titel in de RS:X-klasse. De 26-jarige windsurfer won zojuist de 12e race overtuigend nadat de drievoudig wereldkampioen ook al de beste was in de elfde race.

In de medalrace zaterdag, waar dubbele punten te winnen zijn, hoeft hij alleen nog de race uit te varen zonder fouten of straffen en dan is hij zeker van het goud.

OS: Geen kans op brons voor Steenhuis, Korrel eruit zonder herkansing

Guusje Steenhuis heeft de kwartfinale bereikt op het olympisch judotoernooi. De judoka versloeg Anastasia Tsurchyn, een Oekraiense, na een waza-ari in de golden score. Steenhuis was de hele partij de betere, maar kon de defensie van de Oekrainse lang niet doorbreken, al draaide de Oekrainse af en toe na een aanval net op de buik. In de golden score lukte dat niet meer, en dus mag Steenhuis naar de kwartfinale. Vanaf daar maak je ook na een nederlaag nog kans op een medaille.

Michael Korrel is het niet gelukt om Karl-Richard Frey te verslaan. De Duitser won na waza-ari in opnieuw de golden score, nadat hij na een aanval Korrel goed door kon duwen. Korrel had weinig mogelijkheden om de Duitser goed vast te pakken en kan nu naar huis, herkansingen zitten er niet meer in door de vroege uitschakeling.

Update 06:15
Guusje Steenhuis is er niet in geslaagd om tot de halve finale te komen, waardoor de kansen op een finaleplaats voor Nederland in dit judotoernooi steeds kleiner worden. Steenhuis verloor op strafjes tegen de Koreaanse Woon, die veel actiever op de mat was, maar wel veel makkelijke aanvallen koos. De scheidsrechter koos echter toch voor de kant van de weliswaar wat goedkope aanvallen. Zo is er dus alleen nog kans op brons voor Steenhuis, als ze de volgende twee wedstrijden wint.

Update 10:18
Ook Steenhuis is klaar. In een partij tegen de Cubaanse Antomarchi verloor de Nederlandse op Ippon. In principe was Steenhuis een groot gedeelte van de partij zeker niet minder, maar na een score die net niet gegeven werd in het voordeel van Steenhuis verloor ze de partij op ippon in de golden score. Hierdoor is het toernooi voorbij en zijn er nog maar drie kansen op een medaille voor de Nederlandse judoequipe.

OS: Zeilers Bouwmeester, De Geus stellen teleur

Op het water gaat het vooralsnog niet erg goed met de Nederlandse zeilers op Kiran Badloe na. Lilian de Geus is met alleen de medalrace voor de boeg kansloos voor een medaille in de RS:X-klasse. In de drie races vandaag werd de wereldkampioene respectievelijk 9e, 11e en 4e. In het algemeen klassement bleef ze vijfde staan.

Marit Bouwmeester kan prolongatie van haar olympische titel in de Laser Radial op haar buik schrijven. Na een fout bij de start in de zevende race is ze geduikeld in het klassement. Net voor de start van de race voer de Nederlandse met vijf andere zeilsters de driehoek binnen tussen startlijn en eerste boei. Bouwmeester staat nu zevende.

OS: Beachvolleybalsters Schoon en Stam toch verder

Beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon hebben hun derde en tevens laatste groepswedstrijd gewonnen. Het Duitse koppel Julia Sude en Karla Borger werd met 24-22 en 21-16 verslagen.

De Nederlandse vrouwen begonnen sterk aan de partij en sloegen al snel een gat. De Duitse vrouwen wisten tot driemaal toe langszij te komen, maar het waren toch Stam en Schoon die de setwinst pakte.

In de tweede set begonnen Stam en Schoon met slordigheden wat leidde tot een achterstand. Ze wisten dit echter goed te maken en sloegen toe op het eerste wedstrijdpunt.

Stam en Schoon, die hun eerste twee wedstrijden verloren, spelen nu waarschijnlijk zaterdag in de tussenronde voor een plek in de achtste finales. Ze kunnen zich ook nog direct plaatsen voor de achtste finales als een van de twee beste nummers drie, maar die kans is klein.

OS: Polstokhoogspringer Kendricks heeft corona

Polsstokhoogspringer Sam Kendricks is besmet met corona en kan deze Spelen niet in actie komen. De Amerikaanse atleet is de wereldkampioen.

Samen met wereldrecordhouder Armand Duplantis was Kendricks favoriet voor de titel. Vijf jaar geleden won hij brons in Rio.

Gelijk na het bekend worden, besloot de Australische ploeg zo'n 63 atleten op hun kamer in afzondering te zetten in afwachting van een negatieve test. Dit deed de delegatie omdat polsstokhoogspringer Kurtis Marschall heeft getraind met de besmette Amerikaan.

Arbiter Kuipers bergt na Johan Cruijff Schaal de fluit op

Scheidsrechter Bjorn Kuipers is bijna uitgefloten. De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV op zaterdag 7 augustus wordt zijn afscheid.

Dat vertelt Kuipers aan De Telegraaf. Na de EK-finale tussen Italië en Engeland hield de 48-jarige toparbiter het nog in het midden of hij zou stoppen, tijdens zijn vakantie heeft hij de knoop doorgehakt. "Het is mooi geweest. Ze zeggen weleens dat je op je hoogtepunt moet stoppen. En wat dat betreft, is er geen mooier moment dan dit."

Begin deze maand was Kuipers nog niet zo ver. "Ik lees overal dat dit mijn laatste wedstrijd was, maar ik weet het echt nog niet. Ik moet nadenken", zei de Oldenzaler na de EK-finale. Na de vakantie kijkt de supermarktbaas er anders tegenaan.  Kuipers kijkt vol trots terug op ruim vijftien jaar als scheidsrechter op het hoogste niveau. "Nooit had ik kunnen bedenken dat ik zo'n prachtige loopbaan zou krijgen. Italië - Engeland voelt echt als de kroon op mijn werk en die zal ik nooit vergeten."

Het laatste duel wordt de strijd om De Johan Cruijff Schaal. "Ik heb aangegeven graag nog in een vol stadion in Nederland te fluiten", zegt Kuipers. "En dan is Ajax - PSV natuurlijk een prachtig affiche." Het duel seizoen wordt op zaterdag gespeeld, nu PSV door is naar de derde voorronde van de Champions League.

OS: Zes Nederlandse BMX'ers allemaal naar halve finales

Op het Ariake Urban Sports Park in Tokyo is het olympisch toernooi voor de BMX-racers begonnen. Donderdag stonden de kwartfinales op het programma, waar per heat drie runs verreden werden - de top-4 van elke heat plaatste zich voor de halve finales.

Mannen
Niek Kimmann - wiens knieblessure mee lijkt te vallen - en Twan van Gendt zaten beiden in de tweede heat en domineerden de dag daar. Van Gendt won de eerste race, Kimmann pakte de tweede en derde race en de tweede plekken in de races gingen omgekeerd ook naar dat duo. Joris Harmsen werd in heat drie in alle drie de races tweede achter de Fransman Joris Daudet en is dus ook soepel door naar de halve finales.

De halve finales én de finale worden allemaal vrijdag verreden. Wereldkampioen Van Gendt en Harmsen zitten in dezelfde halve finale met onder meer olympisch kampioen Connor Fields, Kimmann zit in de andere met Daudet. De top-4 na drie races gaat door naar de finale, die wel in één race verreden wordt.

Vrouwen
Merel Smulders zat in de eerste heat, waar ze alleen in de derde race met plek vijf na een foutje even in de problemen kwam - achter dubbel olympisch kampioene Mariana Pajon en de Deense Simone Christensen plaatste ze zich als derde. Zus en favoriete Laura Smulders werd tweede in race één, achter de Amerikaanse Felicia Stancil, maar won de andere twee en is ook soepel door. Judy Baauw kwam met twee tweede plekken en een derde plek als tweede door.

Merel Smulders rijdt vrijdag in de eerste halve finale met onder meer Pajon, Laura Smulders en Baauw zitten bij elkaar in de andere halve finale.

De halve finales beginnen vrijdag om 03.00 uur, de finales worden een dikke anderhalf uur later verreden.

FOK! Wat een weer: adempauze!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag zijn er perioden met zon. Er komen enkele buien voor, de meeste trekken de komende uren weg maar de rest van de dag blijft vooral in het oosten en zuiden een enkele lichte bui mogelijk. De middagtemperatuur is ca. 21°C. Er staat een enigszins vlagerige west- tot zuidwestenwind. Boven land neemt de wind toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee is de wind krachtig, 6 Bft, in het Waddengebied mogelijk af en toe hard, 7 Bft. In de loop van de avond neemt de wind af en draait naar zuid tot zuidwest.

Komende nacht zijn er brede opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. De minima liggen rond 13°C. De zuid- tot zuidwestenwind neemt geleidelijk af naar zwak, in de kustgebieden naar matig en in het Waddengebied vrij krachtig.

Vrijdagochtend raakt het van het westen uit overwegend bewolkt en gaat het af en toe regenen. In het zuidoosten en oosten blijft het nog tot halverwege de middag meest droog en schijnt de zon af en toe. Later in de middag kan daar wel een bui tot ontwikkeling komen. In de loop van de avond neemt vooral in het noorden en westen de buiigheid toe, er is dan ook kans op onweer. De maxima lopen uiteen van 18°C in het noordwesten tot 23°C in het zuidoosten en oosten. De wind is overwegend zuidelijk en neemt in de loop van de middag toe toe naar matig, in de kustgebieden wordt de wind vrij krachtig tot krachtig en langs de kust in de avond mogelijk hard 7 Bft. (Bron: KNMI)

Bui in PuremerendP (Foto: Pukeko)
Afgelopen maandag trof een zware bui ook Purmerend. Tijd voor een bordspel! (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

OS: Hockeyers geven overwinning in slotfase weg tegen Groot-Brittannië

De Nederlandse hockeymannen hebben hun vierde partij op de Olympische Spelen niet weten te winnen. Tegen Groot-Brittannië verspeelde Oranje in de laatste tien minuten een 2-0 voorsprong en moesten ze genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel. Door het gelijkspel is Oranje wel verzekerd van een plaats in de kwartfinale.

Oranje zit voorlopig nog niet goed in het toernooi en ook tegen Groot-Brittannië konden de Nederlandse hockeyers niet overtuigen. Toch stond het bij rust 1-0 voor Nederland via Thierry Brinkman, maar vooral het voorbereidend werk van Jonas de Geus was prachtig om te zien. Hij plukte de bal uit lucht en na een snelle één-twee bediende hij Brinkman. Direct na de rust ging er eindelijk ook een strafcorner in voor de Nederlandse ploeg en leek Oranje een belangrijke overwinning te boeken.

Toch ging het nog mis voor de Nederlandse hockeyers. Tien minuten voor tijd verspeelde Oranje een 2-0 voorsprong. Sam Ward wist twee keer te scoren uit een strafcorner en in de laatste minuten kreeg hij nog een kans uit een strafcorner, maar ditmaal ging de bal er niet in. Ook Nederland kreeg in de laatste minuut nog een hoop strafcorners, vier in totaal, maar telkens gingen die er niet in waardoor Oranje genoegen moet nemen met één punt tegen Groot-Brittannië.

OS: Dressel met eerste goud, China verrast op estafette

Op het koningsnummer bij de mannen, de 100 meter vrije slag, is Caeleb Dressel er in geslaagd om het goud te pakken. De Amerikaan zat de hele race in een driestrijd met Kyle Chalmers en Kliment Kolesnikov. Dressel begon uiteraard heel rap, maar leek het niet vol te kunnen houden. Kolesnikov probeerde mee te gaan, maar kon nooit écht mee komen. Chalmers lag op 50 meter niet ver achter en leek Dressel in het tweede deel bij te kunnen halen, maar de Australiër kwam uiteindelijk zes honderdsten te kort op het nieuwe Olympisch record van Dressel van 47.02.

In de halve finale van de 200 meter schoolslag waren beide Afrikaanse dames erg sterk. Corbett versloeg in de eerste halve finale licht verrassend Lilly King, Tatjana Schoenmaker won de tweede halve finale ruim en hoopt op revanche na de verloren finale op de 100 meter.

Bij de halve finales op de 200 meter wisselslag was de grootste verrassing dat Chase Kalisz de beste acht niet haalde. Hij overtuigde nog het meest in de finale 400 meter wisselslag, waar hij het goud won, maar vandaag zat het er ineens totaal niet in.

Bij de laatste finale over 800 meter in de estafette voor vrouwen was op voorhand een strijd tussen Australië en de VS. Australië begon beter dan de VS met startzwemster Titmus, maar Titmus was trager dan de Chinese in baan 3. Iedere keer leek Australië de Chinezen dan toch te passeren, maar uiteindelijk was het drie keer zo dat de Chinese dames weer voor lagen. Na 600 meter had de Verenigde Staten nog één troef: Katie Ledecky. De Amerikaanse deed het sterk en haalde Australië in, waarna de VS nog op jacht ging naar China. Slotzwemster Li hield echter vol, waardoor China won in zelfs een nieuwe wereldrecord. Ook de Amerikaanse zilveren dames en Australië, dat brons won, was sneller dan het oude wereldrecord.

OS: Amerikaan in extremis naar goud op zwemfinale over 800 meter, Zhang dominant

Vannacht wordt er weer gezwommen in het Olympisch zwembad. Het mooiste resultaat voor Nederland was de zilveren medaille van Arno Kamminga, en daarnaast wist Femke Heemskerk zich te plaatsen voor de 100 meter vrije slagfinale. Maar daarnaast waren er nog meer wedstrijden.

De zwemsessie begon met een finale over 800 meter. Gregorio Paltrinieri begon er hard aan en hield het lang vol, maar hij werd in een spannende finale ingehaald door Robert Finke, die met nog 50 meter te gaan vierde lag, maar de Amerikaan haalde iedereen, inclusief de Italiaan, nog in met zijn eindsprint. Mykhailo Romanchuk werd derde voor Oekraine. Florian Wellbrock finishde binnen 2 seconden van Finke, maar greep daarmee toch naast een medaille.

Verder werd er gezwommen in de halve finale 200 meter rugslag voor mannen. Evgeny Rylov was de snelste in de eerste halve finale, Luke Greenbank werd de snelste in de tweede halve finale. De strijd in de finale lijkt tussen hen te gaan.

De 200 meter vlinderslag was niet het meest spectaculaire nummer in het water. Yufei Zhang was al in de series en in de halve finales ruim het beste, en had halverwege de race al een voorsprong die niet meer bij te halen was. De Amerikaanse dames Regan Smith en Hal Flickinger werden tweede en derde als de beste van de rest in een race met niet al te veel spanning.

OS: Heemskerk finalist op koninginnennummer

Femke Heemskerk heeft de finale bereikt op de 100 meter vrije slag. Ze zwom een tijd van 52.93, genoeg voor een zevende plaats. Siobhan Haughey, goed voor zilver op de 200 meter, won de halve finale met Heemskerk in 52.40. Emma McKeon was nog iets sneller in de tweede halve finale.

Het is voor het eerst dat Heemskerk zich voor een individuele finale plaatst tijdens de Spelen. De finale wordt komende nacht gezwommen. Ranomi Kromowidjojo deed niet mee aan de halve finale, zij werd gedeeld 16e tijdens de series en besloot zich daarna terug te trekken voor een swim-off.

OS: Weer zilver voor Kamminga, op 200 meter schoolslag

Arno Kamminga heeft weer zilver weten te winnen op de Olympische Spelen, dit maal op de 200 meter schoolslag. Kamminga vertrok snel en lag lang aan de leiding, maar kon uiteindelijk niet volhouden voor het goud.

Zoals verwacht was Kamminga rap van het blok, alleen de Fin Matti Mattsson kon in de eerste 100 mee met het tempo van de Nederlander. Zac Stubblety-Cook lag echter niet heel ver achter, en dat is iemand die in de laatste meters toch dichterbij kan komen. Dat gebeurde uiteindelijk ook, maar Kamminga ging niet écht stuk en kon de Australiër langer afhouden dan in eerdere races, maar het was niet genoeg om hem van het goud af te houden. De rest van het veld kon echter niet meer terugkomen op Kamminga of Mattsson, die tweede en derde werden.

OS: Handbalsters winnen ook van Angola en zijn zeker van kwartfinales

De Nederlandse handbalsters hebben ook hun derde groepswedstrijd met overtuiging gewonnen. Na eerdere overwinningen tegen Japan en Zuid-Korea werd ditmaal Angola verslagen: 37-27. Door de zege is Nederland zeker van de kwartfinales.

Nederland begon nog goed aan de wedstrijd en had al snel een gaatje van twee doelpunten tegen Angola, alleen kon Oranje niet doorzetten; bij rust was het 17-15 in het voordeel voor de Nederlandse handbalsters.

Na rust ging het wat gemakkelijker voor de Nederlandse ploeg, het verschil met Angola werd al snel groter en uiteindelijk won de ploeg van Emmanuel Mayonnade met tien doelpunten verschil: 37-27.

Na deze drie wedstrijden wacht vrijdag de eerste serieuze tegenstander. Dan moet de wereldkampioen het opnemen tegen Europees kampioen Noorwegen.

OS: Roeisters geven goud weg na misslag in zicht van finish

De voorlaatste dag van het olympisch roeitoernooi heeft op de Sea Forest Waterway in Tokyo één medaille voor Nederland opgeleverd in de enige finale waarin Nederland donderdag in actie kwam.

Lichte dubbeltwee vrouwen
Ilse Paulis en Maaike Head wonnen in Rio olympisch goud, tegenwoordig zit Paulis met Marieke Keijser in de boot en ook nu maakten ze serieuze kans op een medaille. Dat bleek een goede inschatting, het duo sloeg vooral halverwege de race een gat naar de rest. De Nederlandse boot was hard op weg naar goud, maar in de laatste honderd meter ging het helemaal fout: een enorme misslag van Keijser zorgde ervoor dat bijna alle snelheid eruit was. Valentina Rodini en Federica Cesarini pakten namens Italië ineens het goud, voor Laura Tarantola en Claire Bové uit Frankrijk, terwijl Nederland nog nét enkele centimeters voor de Britse boot eindigde.

Twee-zonder mannen
De Kroatische broers Martin en Valent Sinkovic domineerden de dubbel-twee en wonnen in Rio olympisch goud, daarna stapten ze over naar de twee-zonder en ook daar wonnen ze alles. In de finale waren de Sinkovicbroers ook 'gewoon' de beste en na het dubbel-tweegoud van Rio wonnen ze nu het twee-zondergoud. De Roemenen Marius Cozmiuc en Ciprian Tudosa pakten het zilver, voor de sensationele Denen Frederic Vystavel en Joachim Sutton, die pas sinds twee jaar op dit niveau aan het roeien zijn.

Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek gingen in de halve finales de mist in, door een probleem met een plotselinge golf en geen goede reactie daarop werd de A-finale gemist. In de B-finale lieten ze in elk geval zien wat ze konden: het Nederlandse duo sloot hun olympische optreden af met een overtuigende zege en dus een zevende plek in totaal.

Twee-zonder vrouwen
Met Grace Prendergast en Kerri Gowler had Nieuw-Zeeland de favorieten in huis en het duo sloeg al snel een gat. In de slotfase kwamen de verrassende Russinnen Vasilisa Stepanova en Elena Oriabinskaia echter sterk naar voren, maar het was net niet genoeg: goud voor Nieuw-Zeeland, voor het verrassende Russische zilver en brons voor Caileigh Filmer en Hillary Janssens uit Canada.

Lichte dubbeltwee mannen
In Rio was er zilver voor de Ier Paul O'Donovan en zijn broer Gary, dit keer zit hij in de boot met Fintan McCarthy. Dat ging bijzonder goed: het duo roeide naar een zeldzame Ierse gouden medaille, vlak voor het Duitse duo Jonathan Rommelmann/Jason Osborne. Op forse afstand pakten Stefano Oppo en Pietro Ruta namens Italië brons, de Belgen Niels van Zandweghe en Tim Brys werden vijfde.

Skiff vrouwen
Sophie Souwer had een kleine verrassing nodig om de finale te bereiken en dat zat er niet in: de Nederlandse werd vierde, waar een plek bij de top-3 nodig was om de finale te halen. Wel mag ze vrijdag roeien in de B-finale voor een zevende plek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.