FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 juli 2021

Random Pics van de Dag #370

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'Teveel blanken in Team NL'

Het is heel erg slecht gesteld met de diversiteit in Team NL, de sporters die meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio. Slechts zeven procent van de sporters hebben nameiijk een niet-westerse achtergrond en dat zou, met de verhoudingen zoals die gelden in de Nederlandse populatie, toch zeker veertien procent moeten zijn. Dagblad Trouw heeft drie onderzoekers gevonden die gaan uitleggen waarom niet-westerse sporters toch zo zielig ondervertegenwoordigd zijn.

Nog geen twintig Olympische sporters hebben een migratie-achtergrond. Volgens Agnes Elling van het Mulier Instituut komt dat, omdat de sporten waar de Nederlanders goed in zijn traditioneel Hollandse sporten zijn: paardrijden, zeilen en hockey bijvoorbeeld.

De sportkeuze van minderheden is minder breed, vooral voetbal en vechtsporten zijn populair. Sporten waarmee je de maatschappelijke ladder kan beklimmen, ofwel: snel rijk en populair mee kan worden.

Verder worden beginnende voetballers over het algemeen goed begeleid door de clubs, terwijl bij de typisch Hollandse sporten vaak de ouders die rol op zich nemen. Deze atleten komen over het algemeen ook uit hoger opgeleide gezinnen, zodat de hogere kosten van die sporten betaald kunnen worden.

De collega van Elling, onderzoeker Rens Cremers, vraagt zich af of sporten die heel blank gebleven zijn wel toegankelijk genoeg zijn voor mensen met een andere achtergrond. "Als sporten een divers verenigingsleven hebben, zie je die diversiteit ook terug in de topsport."

'Bewuste interventie nodig'
Afgelopen januari hebben 26 sportbonden de Charter Diversiteit van NOC-NSF ondertekend dat verder gaat dan alleen man-vrouw-verhoudingen in de sport. Bijzonder hoogleraar Jacco van Sterkenburg, gespecialiseerd in etnische diversiteit in de sport: "Omdat kinderen met een migratieachtergrond zich niet herkennen in de beoefenaars, voelen zij zich minder welkom of trekt het hen minder aan. Om minderheden te trekken, is een bewuste interventie nodig."

"Waarom is bijvoorbeeld de wielersport zo wit gebleven?", oreert Sterkenburg. "Als ik jongeren interview noemen ze vaak de kosten." Toch denkt de hoogleraar het beter te weten dan de geïnterviewde jongeren zelf. Het komt namelijk door een gebrek aan herkenbare rolmodellen. "Die zijn essentieel voor de aantrekkingskracht van een sport."

Onderzoekster Elling eindigt het verhaal: "We zijn misschien toch witter zijn dan we denken, ook in de sport. Met verwijzing naar het multiculturele voetbal wordt sport vaak als voorbeeld van integratie genoemd. Terwijl de sport in de breedte dus niet zo divers blijkt. Dat zie je aan Team NL."

Man verdacht van verkoop 'zelfmoordpoeder' blijft langer vast zitten

De 28-jarige Eindhovenaar die afgelopen dinsdag is aangehouden op verdenking van hulp bij zelfdoding, overtreding van de Geneesmiddelenwet en witwassen blijft 14 dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris vandaag beslist.

Onderzoek
De zaak kwam aan het rollen na het overlijden van meerdere personen. Zij zouden een dodelijk middel hebben ingenomen dat door deze verdachte zou zijn verstrekt. Daarnaast zou hij ze hebben voorzien van een medicijn dat braakneigingen vermindert dat uitsluitend kan worden verkregen via artsen en apothekers. De verdachte – geen arts of apotheker van beroep - zou het medicijn hebben geleverd, en dat is strafbaar gesteld in de Geneesmiddelenwet. De man wordt ook verdacht van witwassen. Hij zou het dodelijke middel en het medicijn tegen betaling hebben verstrekt. Van het geld dat hij daarmee zou hebben verdiend, zou hij in zijn levensonderhoud hebben voorzien.

Het onderzoek is nog in volle gang. Wel kan het Openbaar Ministerie meer informatie delen over het onderzoek tot nu toe. Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na het overlijden van een vrouw uit Best in mei 2021. Bij deze persoon werden een verdacht middel en gegevensdragers aangetroffen die het onderzoeksteam hebben geleid naar de 28-jarige man.

Inmiddels kan het OM vaststellen dat dat gebeurd is bij ten minste zes mensen die overleden zijn. De verdachte verkocht het middel vanaf november 2018 tot en met juni 2021.

Volgens de media  was de verdachte was lid van Coöperatie Laatste Wil, en heeft het OM dat bevestigd. Dat is een organisatie die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed. Justitie vermoedt dat het middel is verstrekt aan honderden mensen.

OS: Roeier Florijn test positief op corona

Voor roeier Finn Florijn zijn de Olympische Spelen voorbij. De Nederlandse roeier die eerder vandaag in Tokio nog in actie kwam in de heats van de skiff is positief getest op corona en moet nu tien dagen in quarantaine.

De 21-jarige skiffeur werd in zijn heat vierde en zou morgen via de herkansingen alsnog proberen om de kwartfinales te bereiken.

Skateboardster Candy Jacobs en taekwondoka Reshmie Oogink konden eerder al een streep door de Spelen zetten na positief getest te hebben op corona. Een staflid van de Nederlandse roeibond testte ook positief op corona.

Simon Geschke heeft ook positief getest op het coronavirus. De Duitser kan daardoor zaterdag niet aan de start verschijnen van de wegwedstrijd. Hij is de eerste sporter binnen de Duitse olympische ploeg die in Tokio positief test op corona.

De Spaanse wielrenners, onder wie Alejandro Valverde, zijn in quarantine nadat een masseur van de Spaanse wielerploeg positief testte. De coach van de ploeg zegt dat zijn renners vooralsnog aan de wegwedstrijd zullen meedoen.

Ook de Portugese surfer Frederico Morais komt deze Spelen niet in actie. Hij liet via Instagram weten dat ook hij besmet is met corona. De 29-jarige Morais, die gold als een serieuze medaillekandidaat, was nog niet afgereisd naar Tokio.

'Ruimtetoerist is geen astronaut'

Helaas voor Oliver Daemen, de eerste en jongste Nederlandse ruimtetoerist, hij mag zichzelf geen astronaut noemen. Op de dag van zijn vlucht naar de ruimte besloot de Amerikaanse luchtvaartorganisatie FAA namelijk dat er wel degelijk een verschil is tussen een astronaut en een ruimtetoerist.

Wil je astronaut genoemd worden, dan moet je meer dan alleen voldoen aan bepaalde basistrainingsvoorwaarden en op minstens tachtig kilometer boven het aardoppervlak geweest zijn. Er wordt dan ook verwacht dat tijdens de vlucht activiteiten uitgevoerd worden die "essentieel zijn voor de publieke veiligheid of bijdragen aan de veiligheid van menselijke ruimtereizen".

Lees ook: Eerste Nederlandse ruimtetoerist veilig op aarde

De internationale organisatie voor de lucht- en ruimtevaart Fédération Aéronautique Internationale, vindt dat de grens met de ruimte op honderd kilometer hoogte ligt, ook wel de Kármánlijn genoemd, vernoemd naar de van oorsprong Hongaarse wetenschapper Theodore von Kármán.

De directeur van Space Expo in Noordwijk, Rob van den Berg, vindt die grens uiterst arbitrair. "De ruimte begint niet plotseling", volgens Van den Berg. "Hoewel de 100 kilometergrens de Kármánlijn heet, heeft Kármán zelf een punt berekend dat dichter bij 80 kilometer ligt: daar waar de atmosfeer te dun wordt om nog normaal te kunnen vliegen."

Daemen bereikte met de Blue Origin van Amazon-oprichter Jeff Bezos een hoogte van 107 kilometer, 22 kilometer hoger dan de vlucht van Richard Branson, een paar dagen eerder.

Ronald Klompe, ruimtevaartexpert bij het Nationaal Ruimtevaart Museum in Lelystad is lekker duidelijk. "Grof gezegd is een passagier ballast die niets doet. Het is devaluatie van de term om zo iemand ook astronaut te noemen."

Van den Berg vindt dat ook. De ruimte ingeschoten worden via een stijle paraboolvlucht is heel wat anders dan bijvoorbeeld een baan om de aarde maken.

Lees ook: Jeff Bezos dankt Amazon-personeel en -klanten: 'Jullie hebben voor alles betaald!'

Klompe vind 'ruimtetoerist' een prima benaming, zoals ze in Amerika zo iemand een 'spaceflight participant' noemen. Dat laatste geeft beter weer dat het een passieve ervaring is.

Daemen krijgt door de beslissing van de FAA geen astronautenspeldje. Van den Berg: "Terecht. Misschien dat je ze een oorkonde kan geven als ze de ruimte in zijn geweest."

Kat houdt de wacht...

Niet alle helden dragen capes. Een recent geval van een kat die een cobra de weg versperde om een woonhuis in Odisha binnen te gaan, is daar een mooi voorbeeld van. Een video van deze zeldzame stare-down gaat viraal op sociale-mediasites.

De beelden tonen de witte kat die op wacht staat voor de deur van zijn woning in het Bhimatangi-gebied van de hoofdstad Bhubaneswar. De giftige slang is zichtbaar op de binnenplaats van de woning, op een paar meter afstand.

Volgens Odisha Bytes siste de 1,20 meter lange cobra naar de kat in een poging hem te intimideren, maar die laatste liet zich niet intimideren.

Volgens ANI zat de dappere kat daar een halfuur, om te voorkomen dat de slang het huis in glibberde. "Onze kat is ongeveer 1,5 jaar oud en woont bij ons als een familielid", vertelde Sampad Kumar Parida, de eigenaar van het huis, aan het persbureau. Parida belde later een hulplijn voor dieren in het wild om de slang op te halen, deze werd later vrijgelaten in een nabijgelegen bosgebied.

Sommige mensen op social media reageerden verbaasd over de acties van de kat. Maar een aantal baasjes deelden echter soortgelijke ervaringen met hun poezebeest en vertelden dat katten behoorlijk "territoriaal" kunnen zijn.

COVID-19: 6.453 positief getesten en 3 doden, totaal 1.833.668 en 17.792

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6.453 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.833.668 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 77 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 370 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 7 patiënten opgenomen, er liggen nu 107 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.792 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Dreiging voedseltekorten; geen quarantaine medewerkers Britse voedingsindustrie

Met het oog op de dreiging van voedseltekorten versoepelt de Britse overheid haar corona-quarantaineregels voor werknemers in de voedingsmiddelensector.

Volgens deze regels mogen medewerkers van supermarkten, distributiecentra en logistiek niet meer in tien dagen in zelfisolatie gaan als ze door de COVID-19-app van de Britse GGD worden geïnformeerd over contact met een besmette persoon. In plaats daarvan moeten de medewerkers in deze sector een dagelijkse COVID-19-test doen.

In Groot-Brittannië zitten momenteel honderdduizenden mensen in zelfisolatie, dit wordt 'pingdemic' genoemd, vanwege de hoge besmettingspercentages. De voedingsindustrie waarschuwde daarom voor de onderbroken toeleveringsketens en lege supermarktschappen.

Het nutteloze feitje van de dag: monsteroverwinning

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De overwinning van de Nederlandse voetbalsters met 10-3 in de eerste wedstrijd van het olympische voetbaltoernooi was bijzonder ruim, maar wist je dat het nog indrukwekkender kan? In 1908 won Denemarken met 17-1 van Frankrijk in de halve finale tijdens de Olympische Spelen in Londen en daarmee is het grootste olympische zege in het mannenvoetbal ooit. De Deen Sophus Nielsen maakte tien doelpunten waarvan de eerste drie al na zeven minuten in het net lagen. De Fransen schaamde zich zo erg voor deze oorwassing dat ze niet meer voor het brons wilden spelen. Daarom nam het Nederlands elftal (dat in de andere halve finale met 4-0 had verloren van Groot-Brittannië) het daarin op tegen Zweden. Oranje won met 2-0 en ging met de bronzen medaille naar huis. Bijzonder detail is dat de Denen tegen de Fransen hun eerste officiële interland ooit speelden.

Het Deense team tijdens de Olympische Spelen van 1908 in Londen dat geschiedenis schreef (WikiCommons)
Het Deense team tijdens de Olympische Spelen van 1908 in Londen dat geschiedenis schreef (WikiCommons)

Dreigend tekort aan donorbloed voor ziekenhuizen wegens inhaalslag zorg

Er is te weinig voorraad aan bloed en bloedproducten. Ziekenhuizen dreigen tekorten te krijgen, vooral omdat zij extra operaties gaan uitvoeren. Daarom roept bloedbank Sanquin donoren op om meer bloed af te staan. Er worden ook nieuwe mensen geworven.

Donoren krijgen een schriftelijke oproep, maar worden steeds vaker ook gebeld. Veel mensen reageren nu niet op oproepen om bloed te komen geven, zo schrijft het AD. Dat kan komen doordat ze op vakantie zijn of door coronaklachten. In Limburg is er minderbloed omdat de Sanquin-locatie in Maastricht dicht moest vanwege het hoge water. Ook worden de eisen voor bloeddonatie steeds strenger, bijvoorbeeld door pas ingevoerde de ‘ijzertest’ (ferrinetest). Bij een lage ijzerwaarde kunnen donoren soms een half jaar of een jaar niet worden opgeroepen. Lees verder bij Skipr.

Marvel's Avengers gratis te spelen van 29 juli tot 1 augustus

Square Enix kondigt aan dat Marvel’s Avengers van 29 juli tot 1 augustus gratis beschikbaar komt om te spelen op PlayStation, pc (via Steam) en Stadia. Dit ter ere van de start van het zomer-blockbuster-seizoen en de permanente release van de multiple-hero-feature in de game. Een vergelijkbare all-access komt in de komende maanden ook op Xbox-consoles beschikbaar.

De multiple-hero-feature zagen we even in actie in april als onderdeel van het Tachyon Anomaly-evenement. Hierdoor kunnen spelers voor elke online-multiplayer-missie teams vormen met meer dan één exemplaar van dezelfde superheld, waardoor de matchmaking sneller en makkelijker verloopt.

Tijdens het all-access-weekend kan iedereen die de volledige game eens wil proberen hem gewoon downloaden in de digitale winkel van het betreffende platform. Wanneer spelers na afloop van de all-access-periode besluiten Marvel's Avengers op hetzelfde platform te kopen, behouden ze alle aankopen die ze deden en vorderingen die ze tijdens het all-access weekend maakten.

"Met ons eenjarig jubileum in zicht, is er nooit een beter moment geweest om samen te komen in Marvel's Avengers. Spelers die nu instappen krijgen acht helden, een schat aan content voor één en meerdere spelers, doorlopende evenementen en meer", aldus Scot Amos, co-studiohoofd bij Crystal Dynamics. "Bovendien komt de War for Wakanda-uitbreiding in augustus, dus is dit een geweldige kans om te beginnen, zodat je tegen die tijd klaar bent om als Black Panther te spelen en met de rest van de Avengers tegen Klaw te strijden."

Het all-access weekend is beschikbaar op PlayStation 4, PlayStation 5, pc (via Steam) en Stadia in alle regio's waar de game beschikbaar is. Tijdens het all-access weekend zijn alle onderdelen van Marvel's Avengers beschikbaar, inclusief de Reassemble-campagne, het doorlopende Avengers Initiative en de Operations van Kate Bishop en Hawkeye.

OM eist ton en twee jaar voorwaardelijk na fataal ongeval tijdens wegwerkzaamheden

Gister stond een wegenbouw bedrijf voor de rechter in Zwolle. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt het bedrijf overtreden van de Arbeidsomstandighedenwet bij wegwerkzaamheden op de Rijksweg A1, met een tragisch ongeval van twee werknemers tot gevolg.

In maart 2019 vond het ongeval plaats. Tijdens de wegwerkzaamheden overreed een vrachtauto, ingericht als veegwagen, 2 werknemers die in hetzelfde wegvak meetwerkzaamheden uitvoerden. Een van de twee mannen kwam daarbij om het leven, de ander liep zwaar lichamelijk letsel op.

De werkzaamheden werden uitgevoerd binnen een voor het openbaar verkeer afgesloten wegvak waardoor het op dat moment een arbeidsplaats was waar de Arbeidsomstandighedenwet van toepassing was.

Uit het strafrechtelijk onderzoek is gebleken dat er in het werkvak geen maatregelen waren getroffen om te voorkomen dat de werknemers zich in de werkzone van de veegwagen bevonden. “Integendeel, de werknemers hadden juist opdracht gekregen om gelijktijdig in de werkzone van de veegwagen GPS metingen te verrichten.”, aldus de officier. Uit de verklaringen blijkt volgens het OM dat het normale praktijk was om het meten uit te voeren tegelijkertijd met het reinigen van het gefreesde oppervlak. Het is niet noodzakelijk dat het tegelijkertijd gebeurd maar in het kader van efficiëntie is het praktischer omdat het werk anders teveel tijd kost, blijkt uit onderzoek.

“In het Integrale Veiligheidsplan van het bedrijf was geen risicoanalyse opgenomen over het gelijktijdig uitvoeren van werkzaamheden in de werkzone van rijdende (werk) voertuigen en de werknemers waren niet ingelicht over de te verrichten werkzaamheden, de daaraan verbonden risico’s alsmede maatregelen die hadden moeten worden getroffen om deze risico’s te voorkomen of te beperken.”, aldus de officier.

Ernst van de feiten
“Doordat het bedrijf niet voldoende zorg heeft gedragen voor een veilige werkomgeving heeft dit tragische ongeval kunnen plaatsvinden, waarbij een werknemer, nog maar 22 jaar oud, om het leven is gekomen en zijn collega, ook een jongeman in de bloei van zijn leven, zeer ernstig gewond is geraakt en getekend voor de rest van zijn leven.

Zij zijn echter niet de enige slachtoffers van dit voorval. Ook de chauffeur van de veegmachine is door het ongeluk voor de rest van zijn leven getekend. Hij moet er mee leven dat hij een jongeman heeft doodgereden en een tweede ernstig heeft verwond.

En wat dan nog het meeste wringt is het feit dat dit niet had hoeven gebeuren als de verdachte de veiligheid van haar personeel op de arbeidsplek beter had gewaarborgd en er voor had gezorgd dat het grondpersoneel niet tegelijkertijd, in hetzelfde werkvak, aan het werk was geweest als de mobiele arbeidsmiddelen.”, aldus de officier.

Strafeis
Extra wrang is het volgens haar dat het bedrijf vrijwel direct de vinger heeft gewezen naar de chauffeur van de veegmachine. Het bedrijf schuift de schuld daarmee af en neemt geen volledige verantwoordelijkheid als werkgever voor haar cruciale aandeel in dit afschuwelijke arbeidsongeval. Dit rekent het OM de werkgever ernstig aan. “De wetgever heeft de opdracht gegeven aan de werkgever om te zorgen dat de mensen die onder zijn verantwoordelijkheid werken, veilig kunnen werken en ’s avonds weer gezond naar huis kunnen gaan. Het bedrijf heeft daarin als werkgever haar plicht verzaakt.”, aldus de officier.

Een van 100.000 euro waarvan 40.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar vindt de officier hier dan ook op zijn plaats.

De rechtbank doet op 5 augustus uitspraak.

Kabinet steunt getroffen inwoners en ondernemers Limburg

De overstromingen en wateroverlast zorgen voor veel schade en leed bij inwoners van Limburg. Door het water zijn woningen onbewoonbaar en ook veel bedrijven en winkelpanden hebben grote schade. Inmiddels zijn verzekeraars gestart met de afhandeling van de schade en zijn ook de eerste bedragen uitgekeerd. Het kabinet wil inwoners en werkgevers bijstaan die zijn getroffen door de overstromingen in Limburg. Daarvoor kan gebruik worden gemaakt van verschillende regelingen. Zo wordt er nu gewerkt aan een regeling op grond van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen, maar zijn ook de coronasteunmaatregelen NOW en de TVL beschikbaar.

Tegemoetkoming schade bij rampen
Op 16 juli 2021 heeft het kabinet de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) van toepassing verklaard voor de materiële schade als gevolg van het hoogwater in Limburg van medio juli 2021. Bewoners, ondernemers, overheden, religieuze instellingen, verenigingen en stichtingen kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten bij materiële schade die niet verzekerbaar, vermijdbaar of verhaalbaar is. Hiervoor wordt momenteel een ministeriële regeling opgesteld, waarin de precieze voorwaarden worden opgenomen. Zodra de regeling is vastgesteld, volgt nadere informatie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regeling, zodra die gereed is, uit en laat taxaties uitvoeren, verwerkt de schadeformulieren, besluit namens de minister van Justitie en Veiligheid op aanvragen en betaalt uit.

NOW en regeling onwerkbaar weer
De NOW is beschikbaar vanwege de uitzonderlijke periode door corona. Werkgevers die tenminste 20% omzetverlies verwachten (ten opzichte van een driemaands periode in 2019) kunnen vanaf 26 juli terecht bij het NOW loket van het UWV. Met die loonsteun kunnen zij hun personeel blijven doorbetalen. Werkgevers kunnen de regeling aanvragen tot en met 30 september, met terugwerkende kracht tot 1 juli van dit jaar. Werkgevers kunnen ook gebruik maken van de regeling onwerkbaar weer, als daarover afspraken zijn gemaakt in de CAO. Via deze regeling kunnen werkgevers voor hun werknemers WW-uitkering aanvragen als er sprake is van onwerkbaar weer. Werkgevers kunnen tot en met maandag 2 augustus aanspraak doen op de regeling. Als er geen afspraken gemaakt zijn over wateroverlast in de CAO, kunnen werkgevers gebruik maken van de NOW. Let op, als u NOW aanvraagt en ook andere schadecompensatie ontvangt, dan kan dit consequenties hebben bij latere verrekening. Informeer hiernaar bij uw aanvraag.

Tegemoetkoming Vaste Lasten
De regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor het derde kwartaal van dit jaar gaat naar verwachting eind augustus open. Ondernemers die getroffen zijn door de overstromingen kunnen, net als ondernemers met minimaal 30% omzetverlies door het coronavirus, in die periode steun aanvragen voor hun vaste bedrijfslasten bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via RVO.nl. De subsidievoorwaarden van de TVL blijven hetzelfde.

Schade aan gewassen
Boeren, akkerbouwers en telers kunnen als gevolg van de hevige regenval en overstromingen te maken hebben met een negatieve kasstroom door schade aan hun gewassen. Daarom kijkt het ministerie van LNV of het mogelijk is de voorschotregeling van 80% voor de GLB-inkomenssteun opnieuw open te stellen, zodat agrariërs een paar maanden eerder over deze gelden beschikken.

OS: Boogschutters starten Spelen sterk, medaillekansen voor team

De Nederlandse boogschutters zijn uitstekend begonnen aan de Olympische Spelen in Tokyo. In het Yumenoshima Park werden vrijdagochtend de kwalificatierondes afgewerkt, aan de hand waarvan de speelschema's in de individuele toernooien én de landentoernooien bepaald worden.

Bij de mannen stonden alle drie de Nederlanders er gelijk scherp bij. Steve Wijler raakte met zijn 72 pijlen in totaal 37 keer de tien en pakte met 675 punten de zesde plek, Sjef van den Berg scoorde met 670 punten een achtste plek en Gijs Broeksma werd met 667 punten veertiende. De Zuid-Koreaan Kim Je-jeok was met 688 punten de beste, voor de Amerikaan Brady Ellison (682) en Kim's landgenoten Oh Jin-hyek (681) en Kim Woo-jin (680).

De Nederlandse scores waren bij elkaar opgeteld goed voor plek twee in de landenkwalificatie, uiteraard achter Zuid-Korea en voor China, het ietwat verrassende Japan en de VS. De uitkomst is nagenoeg perfect voor Nederland: een bye in de achtste finales, het relatief zwakke Indonesië of Groot-Brittannië in de kwartfinales en dan China, Taiwan of Australië. Zuid-Korea, de VS en het ook sterke India zitten net als Japan in de andere helft van het schema.

Bij de vrouwen deed alleen Gabriela Schloesser mee namens Nederland, de geboren Mexicaanse scoorde met 652 punten een keurige twintigste plek. Zuid-Korea domineerde: An San was met een olympisch record van 680 punten de beste, voor Jang Min-hee (677) en Kang Chae-young (675), terwijl alleen de Mexicaanse Alejandra Valencia (674) in de buurt bleef.

In de gemengde landenwedstrijd, waarin Schloesser met één van de mannen in actie komt, begint Nederland in de achtste finales tegen Italië. Vervolgens moet Turkije of de Russen verslagen worden, waarna Indonesië of de VS wacht, een vrij lastige opgave, maar zeker niet onmogelijk. Ook hier geldt dat Zuid-Korea in elk geval in de andere helft zit.

Zingende koeien met De Sims 4 Landelijk Leven

Electronic Arts en Maxis hebben aangekondigd dat De Sims 4 Landelijk Leven verkrijgbaar is voor pc/Mac via Origin en Steam, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S en Xbox One. Om die reden heeft indie-rockband Japanese Breakfast een speciale muziekvideo van hun hitsingle Be Sweet gemaakt. Samen met leadzangeres Michelle Zauner brengt een kudde koeien een serenade in het Simlish.

De Sims 4 Landelijk Leven leidt spelers naar het stadje Henford-on-Bagley, waar ze een keuze kunnen maken uit allerlei manieren om van het plattelandsleven te genieten. Sims kunnen hun eigen producten telen voor verse maaltijden, dieren grootbrengen en er vriendschappen mee sluiten, de plaatselijke bewoners leren kennen en vele nieuwe manieren vinden om in contact te komen met de natuur.

"Met De Sims 4 Landelijk Leven geven we spelers de mogelijkheid om creatief te zijn met hoe ze contact maken met hun omgeving en het dorpsleven optimaal te omarmen", zegt Antonio Romeo, Lead Producer van De Sims 4 Landelijk Leven. "Landelijk Leven biedt een rustgevende en charmante plattelandservaring, omgeven door weelderige schoonheid en snoezige diertjes. Het is een van de meest heilzame ervaringen die ik ooit heb gehad met het spelen van De Sims 4. Ik kan niet wachten om te zien hoe de Sims van spelers hun plattelandsleven beleven."

OS: Roeiploeg begint ijzersterk aan Spelen, twee finaleplekken binnen

Op de Sea Forest Waterway in Tokyo is de olympische roeiregatta vrijdagochtend van start gegaan. Op zes onderdelen werden de series gevaren, met gelijk vier serieuze Nederlandse kandidaten voor een medaille of zelfs goud.

Skiff mannen
Finn Florijn, zoon van meervoudig olympisch kampioen Ronald Florijn, was de eerste Nederlandse roeier die in actie kwam in Tokyo en echt lekker ging dat niet: de jongeling finishte als vierde, waar de top-3 gevraagd werd voor een plek in de kwartfinales. De Egyptenaar Abdelkhalek Elbana finishte voor Florijn, maar opvallend genoeg wel in de baan van de Duitse topfavoriet Oliver Zeidler, wat echter geen diskwalificatie opleverde. Florijn zal zich via de herkansingen alsnog voor de volgende ronde moeten plaatsen.

Skiff vrouwen
Sophie Souwer stapte gedurende de olympische cyclus over van de dubbel-vier naar de skiff, waar ze vrij aardig mee begon in Tokyo. De veterane eindigde in haar heat comfortabel als tweede, achter oud-wereldkampioene Emma Twigg uit Nieuw-Zeeland, en plaatste zich zonder problemen voor de kwartfinales.

Dubbel-twee mannen
Melvin Twellaar en Stef Broenink, de Europees kampioenen van vorig jaar, begonnen het toernooi als één van de favorieten voor het goud en stelden in de heats niet teleur: met de snelste tijd ooit gevaren op de Olympische Spelen snelde het team naar de winst in de heats en een plek in de halve finales. De grootste verrassing lag bij Ierland: de vicewereldkampioenen van 2019 moeten de herkansingen in.

Dubbel-twee vrouwen
Roos de Jong en Lisa Scheenaard zijn belangrijke outsiders voor een medaille en op een topdag zelfs goud, de series gingen alvast uitstekend. De nummers drie van het vorige WK wonnen hun heat na een mooi duel met het Litouwse duo Karaliene/Valciukaite en gaat rechtstreeks naar de halve finales.

Dubbel-vier mannen
De Nederlandse boot met wereldkampioenen Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers begon als voornaamste favoriet voor olympisch goud en terecht, zo bleek: het kwartet won de serie met overmacht en plaatsten zich zo gelijk voor de finale, concurrenten Italië en Polen duelleerden in de andere heat naar een vergelijkbare tijd en een finaleplek.

Dubbel-vier vrouwen
Nederland pakte in 2017 de wereldtitel en won daarna twee keer brons, met Laila Youssifou, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers start de ploeg als voornaamste concurrent voor favoriet China, de huidig wereldkampioen. Achter olympisch kampioen Duitsland, dat vier andere vrouwen in de boot heeft, werd Nederland tweede in de serie, waarmee een finaleplek gelijk binnen is. China was zeer overtuigend en won de andere serie.

FOK! Wat een weer: meer bewolking

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!

De julimaand beleefde een zeer sombere start, maar die schade is de afgelopen dagen méér dan ingehaald. Ook vandaag was het op heel veel plaatsen strakblauw en was er geen wolkje aan de lucht. Persoonlijk begint me dat nu wel te irriteren, want ik wil wel weer eens wat vertellen. Gelukkig is de redding nabij.

Vandaag moeten we nog even een droge dag door zien te komen. Er is echter wel meer bewolking. Zeker in het midden en noorden ziet het er de eerste uren van de dag erg grijzig uit. In het zuiden van het land is er wel meer ruimte voor de zon. In de loop van de middag moet de bewolking ook elders meer gaan breken. Aan het einde van de dag moeten dat dan zelfs brede opklaringen zijn. De temperaturen liggen over het algemeen tussen de 20 en 25 graden. Er staat een matige noordelijke wind. 

Zaterdag lopen de temperaturen verder op en begint de dag met veel zon. In de middag is het dan tussen de 23 en 28 graden. De luchtvochtigheid neemt echter toe, dus het zal dan ook benauwd gaan aanvoelen.

En jawel, daar komen ze dan. Tegen, maar vooral in de avond dienen zich dan een aantal forse regen-en onweersbuien aan. Dat kunnen best wel eens forse buien worden. Toch is het nog te vroeg om uit te maken waar de zwaarste buien gaan vallen. We gaan het zien. 

Fijne avond!  

Xanten (Foto: qltel)
Een mooi plaatje vanuit Xanten in Duitsland. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Nederland: 107 inwoners verdronken in 2020

In 2020 verdronken 107 inwoners van Nederland, 31 meer dan in 2019. Het aantal mannen dat verdronk steeg van 64 in 2019 naar 85 afgelopen jaar. Bij vrouwen steeg het aantal verdrinkingen van 12 naar 22. Naast 107 inwoners verdronken 30 niet-inwoners. Dat meldt het CBS op basis van de meest recente cijfers.

Gemiddeld over de afgelopen twintig jaar verdronken jaarlijks 87 inwoners van Nederland. In de periode van 1981 tot en met 2000 waren dat er jaarlijks gemiddeld 110. In de periode van 2011 tot en met 2020 vond 70 procent van de verdrinkingen plaats in open water: een sloot, rivier, kanaal, gracht, recreatieplas, meer, vijver of in zee. Ruim 20 procent gebeurde in en om het huis. Bij kinderen jonger dan 10 jaar vond ruim 40 procent van de verdrinkingen plaats in en om het huis.

Het totaal aantal verdrinkingen is sinds 1950 fors gedaald. In de jaren vijftig verdronken nog jaarlijks 400 tot 500 inwoners in Nederland. Vanaf begin jaren negentig schommelde dit aantal tussen de 70 en 115, met een gemiddelde van 87 inwoners van Nederland in de afgelopen twintig jaar. Ten opzichte van 2019—een jaar met relatief weinig verdrinkingen (76)—nam het aantal verdrinkingen in 2020 toe tot 107.

Meer verdrinkingen onder 60-plussers
De afgelopen twee jaar was meer dan de helft van de inwoners die verdronken 60 jaar of ouder; de afgelopen tien jaar was dat gemiddeld 45 procent. In de periode van 2001 tot en met 2010 betrof 36 procent van de verdrinkingen iemand van 60 jaar of ouder.

Ook relatief gezien (per 100 duizend inwoners in die leeftijdsgroep) vonden de meeste verdrinkingen in de afgelopen twee jaar plaats bij inwoners van 60 jaar of ouder. Per 100 duizend 60-plussers waren er in 2020 1,2 verdrinkingen tegen 0,5 verdrinkingen per 100 duizend 40- tot 60-jarigen.

Steeds minder kinderen verdrinken
Van de jaren vijftig tot de eeuwwisseling verdronken relatief gezien veel kinderen tot 10 jaar. In 1950 vonden 12,4 verdrinkingen plaats per 100 duizend kinderen onder de 10 jaar; in 2001 was dat nog 1 verdrinking per 100 duizend kinderen. Het afgelopen jaar waren er 0,3 verdrinkingen per 100 duizend kinderen jonger dan 10 jaar.

Ook in absolute aantallen is de afname van het aantal verdrinkingen goed zichtbaar. In 1950 verdronken nog 266 jonge kinderen, 197 jongens en 69 meisjes. De afgelopen tien jaar verdronken jaarlijks gemiddeld 7 jonge kinderen, het merendeel jongens. De afname van het aantal verdrinkingen is het grootst bij kinderen van 1 tot 5 jaar: van 187 in 1950 tot gemiddeld 5 per jaar in de laatste tien jaar. Bij kinderen van 5 tot 10 jaar daalde het aantal verdrinkingen ook: van 76 in 1950 tot gemiddeld 2 per jaar in de laatste tien jaar.

Sterfte door verdrinking hoogst bij niet-westerse migratieachtergrond
In alle leeftijdsgroepen verdronken in de periode van 2016 tot en met 2020 relatief gezien veel inwoners met een niet-westerse migratieachtergrond. Het grootste verschil is te zien bij kinderen jonger dan 10 jaar en bij 10- tot 20-jarigen: in deze leeftijdsgroepen was de sterfte door verdrinking bijna 4 keer zo hoog bij kinderen met een niet-westerse migratieachtergrond als bij kinderen met een Nederlandse achtergrond. In de afgelopen vijf jaar verdronken 16 kinderen jonger dan 10 jaar met een niet-westerse migratieachtergrond tegen 15 kinderen met een Nederlandse achtergrond. In dezelfde periode verdronken 15 jongeren van 10 tot 20 jaar met een niet-westerse migratieachtergrond tegen 14 met een Nederlandse achtergrond.

Zowel bij de eerste als de tweede generatie met een niet-westerse migratieachtergrond was de sterfte door verdrinking hoger dan bij mensen met een Nederlandse achtergrond.

In de leeftijd van 20 tot 60 jaar overleden relatief gezien ook veel inwoners met een westerse migratieachtergrond door verdrinking. Bij inwoners van 60 jaar of ouder was de sterfte door verdrinking juist het laagst bij inwoners met een westerse migratieachtergrond. Bij mensen met een westerse migratieachtergrond was de sterfte door verdrinking alleen hoger bij de eerste generatie.

Europese webwinkels verkochten ruim 63 procent meer aan Nederlanders

In het eerste kwartaal van 2021 gaven Nederlandse consumenten bij buitenlandse webwinkels binnen de Europese Unie 63 procent meer uit dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ze spendeerden bijna 800 miljoen euro, tegenover ongeveer een half miljard een jaar eerder. Niet eerder sinds het begin van de huidige meetmethode in 2014 namen de bestedingen in een kwartaal zoveel toe ten opzichte van een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van lopend onderzoek.

De bestedingen van Nederlanders bij Europese webwinkels buiten Nederland lagen sinds 2014 elk kwartaal hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2014 besteedde de Nederlandse consument nog rond de 150 miljoen, dit vervijfvoudigde tot 778 miljoen begin 2021. Dit is net iets meer dan de bestedingen in het laatste kwartaal van 2020. De laatste jaren waren de bestedingen in het eerste kwartaal juist altijd lager dan een kwartaal eerder. Met name sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 steeg de consumptie bij de Europese webwinkels sterk, waarschijnlijk door de coronamaatregelen. Zo sloten vanaf 15 december veel non-foodwinkels de deuren en was winkelbezoek alleen toegestaan voor het afhalen van bestellingen.

Het gaat in dit onderzoek om online-aankopen van Nederlandse consumenten bij bedrijven die buiten Nederland en binnen de EU gevestigd zijn. De cijfers zijn exclusief btw, en berekend volgens een methode die ontwikkeld is in het CBS-onderzoeksprogramma naar de interneteconomie. Omdat de methode nog in ontwikkeling is, zijn de cijfers voorlopig.

internetverkopen ( Bron: CBS)
( Tabel: CBS)

Omzet Nederlandse webwinkels nam met 85 procent toe
De omzet van Nederlandse internetverkopers bereikte in het eerste kwartaal van 2021 eveneens een recordgroei, met een toename van ruim 85 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is fors, ook vergeleken met andere kwartalen sinds het begin van de coronacrisis. De sterkste toename in 2020 was in het tweede kwartaal, met ruim 55 procent. De omzet van Nederlandse internetverkopers omvat zowel verkopen aan Nederlandse als buitenlandse consumenten.

De sterke groei in het eerste kwartaal van 2021 is vooral toe te schrijven aan de multichannellers, die zowel in winkels als online verkopen. Bij deze bedrijven is de online-omzet meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet van pure webwinkels nam met bijna 59 procent toe. Het aantal opgerichte webwinkels nam met ruim 30 procent toe ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Vergeleken met begin 2019 is het aantal nieuwe webwinkels zelfs meer dan verdubbeld.

Omzetaandeel Europese webwinkels beperkt
Hoewel de aankopen van Nederlanders bij Europese webwinkels over de jaren sterk toe zijn genomen, is het effect hiervan op de consumptieve bestedingen beperkt. Deze aankopen vormen namelijk een relatief klein deel van alle uitgaven door consumenten. In 2019 stond dit bedrag gelijk aan nog geen 2 procent van de totale Nederlandse detailhandelsomzet. In het eerste kwartaal van 2021 daalde de totaalomzet (winkel-, internet- en marktomzet) van de detailhandel in Nederland ruim 1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020.

Het verschil tussen Nederlandse en buitenlandse webwinkels is voor een consument niet altijd goed te zien. Webwinkels zijn vaak in meerdere talen opgemaakt en buitenlandse webwinkels kunnen een Nederlandse versie hebben.

Vader veroordeeld voor doden 4 maanden oude dochtertje

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 40-jarige man tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor het doden van zijn toen 4 maanden oude dochtertje. In de nacht van 9 maart 2020 heeft de man excessief geweld op haar toegepast. Het baby’tje heeft hierdoor ernstig schedel- en hersenletsel opgelopen wat haar fataal is geworden. De moeder van de baby is vrijgesproken van nalatigheid.

Onduidelijk wat precies gebeurd is
Omdat de man geen openheid van zaken geeft, blijft het onduidelijk wat er die nacht precies gebeurd is. Wel is duidelijk dat hij als enige in de buurt was toen het gebeurde. Na het toebrengen van het letsel heeft de man zich niet meer om zijn dochtertje bekommerd. Pas later die nacht, toen de moeder van de baby thuis kwam en het kapotte gezichtje en de grote bult op het hoofdje zag, is de huisartsenpost gebeld.

Willens en wetens
De rechtbank rekent het verdachte zeer zwaar aan dat hij zijn jonge, weerloze dochter niet de veiligheid en geborgenheid heeft geboden die zij nodig had. Hij heeft haar het meest fundamentele recht ontnomen, namelijk het recht op leven. Ook is de rechtbank van oordeel dat wanneer iemand dergelijk bruut geweld toepast op een heel jong en kwetsbaar kind, het niet anders kan dan dat hij willens en wetens de bedoeling – en daarmee ook vol opzet – had om haar van het leven te beroven. Hij heeft bij haar moeder, haar grote broer en andere naaste familieleden onherstelbaar leed aangericht.

Moeder vrijgesproken
De rechtbank spreekt de 38-jarige moeder van de 4 maanden oude baby vrij van nalatigheid. De rechtbank stelt vast dat zij niet thuis was op het moment dat het geweld is toegebracht. Ook heeft zij haar dochtertje niet in een hulpeloze toestand gelaten. Uit het dossier blijkt namelijk niet op welk tijdstip de moeder precies wist hoe ernstig het letsel bij haar dochtertje was.


GroenLinks is boos over Bikinilijn van HTM: ‘Dit is seksistisch'

De HTM heeft tramlijn 1 deze zomer omgedoopt tot de Bikinilijn. Sinds gisteren rijdt de speciaal aangeklede Beachtram over lijn 1 van Delft naar Scheveningen. Op het vrolijk bestickerde toestel wordt de tramroute betiteld als de Bikinilijn. Een grapje, volgens directeur Bruno Bruins. Maar niet iedereen ziet er de humor van in. Groen links raadslid Mariëlle Vavier vindt dat het "regelrecht seksisme is”. Meer hierover bij het AD.

Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit 2021 onderstreept klimaatzorgen

Milieucriminaliteit raakt ons dubbel en dwars. De effecten ervan zijn niet altijd (direct) zichtbaar, maar hebben zeer grote en ondermijnende gevolgen voor de leefomgeving, economie en maatschappij. Als samenleving draaien we op voor zowel de milieu- als de economische schade. Bovendien schaadt het ook nog eens de gezondheid van mensen, dieren en planten. Dit staat in het Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit 2021 dat op 22 juli is overhandigd aan de Strategische Milieukamer.

Wat bedreigt ons?
In totaal zijn er negen vormen van de milieucriminaliteit beschreven. Mestfraude, illegale handel in en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, afvalcriminaliteit en gesjoemel met bodem- en grondstromen vormen een serieuze dreiging voor onze bodem- en waterkwaliteit en daarmee onze volksgezondheid.

Daarnaast heeft het streven naar een circulaire en duurzame economie zwaar te lijden onder de fraude en gerommel op het gebied van olie, afval en koelmiddelen. Het financiële gewin van criminelen heeft een negatieve invloed op het behalen van de gestelde klimaatdoelen.

De vraag naar exclusief voedsel, luxe producten en decoratie houdt wereldwijd de wildlife crime in stand. Het illegaal verkrijgen en verhandelen van (wilde) fauna en flora leidt tot ernstige schade voor onze biodiversiteit en soorten kunnen definitief verdwijnen.

Tot slot vormen zeer zorgwekkende stoffen als asbest, lood, benzeen en sommige PFAS-emissies uit onze (chemische) industrie een dreiging als het gaat om fysieke veiligheid.

Andere aanpak
Helaas beschrijft ook dit dreigingsbeeld, net zoals recente rapporten van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, de commissie Van Aartsen en de Algemene Rekenkamer dat de aanpak van milieucriminaliteit in de praktijk veel te wensen over laat.

De opsporing is gefragmenteerd, de vervolging te weinig slagvaardig en de uiteindelijke sancties zijn niet afschrikwekkend. Daarnaast is er binnen de gehele keten te weinig capaciteit en duren de zaken veel te lang. Grote vermijdbare milieuschade is het gevolg. Er is meer capaciteit nodig, maar ook een andere aansturing en meer gebonden slagkracht voor een effectieve strafrechtelijke aanpak.

Strategische Milieukamer
De Strategische Milieukamer (SMK) is opdrachtgever van het Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit. In de SMK zijn onder voorzitterschap van het Openbaar Ministerie de belangrijkste spelers voor de strafrechtelijke aanpak van milieucriminaliteit vertegenwoordigd; de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW), de Politie en de Omgevingsdiensten.

Milieucriminaliteit brengt langdurige schade aan in ons leefklimaat (foto:Pixabay)
Milieucriminaliteit brengt langdurige schade aan in ons leefklimaat (foto:Pixabay)

Iedere partij heeft een flinke inspanning geleverd waardoor het dreigingsbeeld completer is dan ooit. Naast de gevolgen en de verwachting van de impact van milieucriminaliteit voor de toekomst is ook een beschrijving van de ketens, de regelgeving en de handhaving beschreven. De onderzoekers sluiten ieder hoofdstuk af met aanknopingspunten om deze vorm van milieucriminaliteit tegen te houden of terug te dringen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.