FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 juni 2014

Engeland niet langs Ecuador in Miami

Engeland heeft de oefenwedstrijd tegen Ecuador niet kunnen winnen. In Miami werd het 2-2. De ploeg van bondscoach Roy Hodgson rekende vorige week nog vrij eenvoudig af met Peru (3-0). Engeland had het in het Sun Life Stadium tegen Ecuador beduidend moeilijker.

Al vroeg in de wedstrijd kwamen The Three Lions op achterstand. Ayovi legde de bal neer bij de tweede paal, waar Emner Valencia de 1-0 tegen de touwen kopte. Verdedigend zag het er bij Engeland bijzonder slap uit. Met name Luke Shaw viel door de mand.

Engeland liet zich niet van de wijs brengen en groeide in de wedstrijd. De mannen van Hodgson gingen op jacht naar de gelijkmaker en slaagden daar na een klein halfuur spelen in. Het was Wayne Rooney die de stand gelijk trok. Op aangeven van Oxlade-Chamberlain raakte Milner de paal, maar in de rebound was het Rooney die alsnog succesvol was.

Na de thee kwam Engeland goed uit de startblokken. Ross Barkley kreeg het op zijn heupen en bediende Rickie Lambert, die de bal buiten bereik van doelman Banguera tussen de palen schoot.

Ecuador liet het er niet bij zitten en wilde wat terugdoen. Koud in het veld was het Arroyo die de 2-2 scoorde. Twee minuten na zijn invalbeurt kreeg hij de bal op een presenteerblaadje van Antonio Valencia en poeierde de bal vanaf een meter of dertig snoeihard tegen de touwen: 2-2.

In de jacht op de overwinning liepen de gemoederen hoog op. Bij een opstootje grepen Antonio Valencia en Raheem Sterling elkaar bij de keel en konden beiden met rood naar de kant.

Een winnaar kwam er uiteindelijk niet. Engeland vervolgt de reis naar Brazilië en neemt het volgende week zaterdag op tegen Italië, dat woensdagavond niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen Luxemburg. Voor Ecuador gaat het WK een dag later van start met een wedstrijd tegen Zwitserland.

Italië blameert zich tegen Luxemburg

Italië blijft aanmodderen in de voorbereiding op het WK. De Italianen boekten in Verona een beschamend gelijkspel tegen Luxemburg (1-1). Italië kent geen geweldige voorbereiding op het WK.

La Squadra Azzurra bleef vorige week zaterdag in Londen op een gelijkspel steken tegen Noord-Ierland (0-0). Op Craven Cottage zag bondscoach Cesare Prandelli bovendien middenvelder Riccardo Montolivo uitvallen met een scheenbeenbreuk. Prandelli deed tegen de Ieren nog een beroep op spits Giuseppe Rossi, maar die viel tot verbazing van velen af voor de definitieve selectie.

Mario Balotelli begon tegen Luxemburg in de punt van de aanval in een 4-1-4-1 opstelling. Aan de kant van de Luxemburgers deed Aurelien Joachim mee. De spits van RKC Waalwijk nam het doel van Gianluigi Buffon vroeg onder vuur. Een minuut later lag de bal er aan de andere kant in. Balotelli bediende Claudio Marchisio met buitenkant voet, waarna de middenvelder keurig afrondde: 1-0.

De openingstreffer na negen minuten leek de opmaat te worden van een aantrekkelijk duel, maar de Italianen wisten vervolgens niet meer te overtuigen. Balotelli kon geen manier vinden om doelman Anthony Moris te passeren en een vrije trap van Andrea Pirlo ging net naast. In de tweede helft miste Italië ook een dosis geluk. Balotelli en Antonio Candreva troffen de lat.

Prandelli had toen al een extra aanvaller binnen de lijnen gebracht. Antonio Cassano verving Marco Verratti. Een kwartier voor tijd werden Pirlo, Balotelli en Candreva naar de kant gehaald. Invaller Alberto Aquilani en Alessio Cerci werden nog dreigend. Italië verzuimde een tweede goal te maken en kreeg de deksel op de neus. Maxime Chanot kopte Luxemburg vijf minuten voor tijd naar 1-1.

Het leidde tot een striemend fluitconcert in Verona. Voor Prandelli lijkt er nog veel werk aan de winkel de komende tien dagen. Voor Italië begint het WK tegen Engeland op 14 juni in Manaus. Daarna neemt de vice-kampioen van Europa het op tegen Costa Rica (20 juni) en Uruguay (24 juni). Op het WK in Zuid-Afrika werd de wereldkampioen van 2006 uitgeschakeld in de groepsfase.

[RG] Nadal ondanks stroeve start eenvoudig verder

Rafael Nadal ligt nog altijd op koers voor zijn negende titel op Roland Garros. De als eerste geplaatste Spanjaard won in een herhaling van de finale van vorig jaar met 4-6, 6-4, 6-0 en 6-1 van zijn landgenoot David Ferrer (5) en voegde zich daarmee bij de laatste vier. Nadal speelt in de halve finale tegen Andy Murray (7), die in vijf sets won van Gaël Monfils: 6-4, 6-1, 4-6, 1-6 en 6-0.

Voor Nadal is het zijn tiende deelname aan het grandslamtoernooi in Parijs. Alleen in 2009 greep hij naast de eindzege.

Ferrer, die in de eerste ronde Igor Sijsling uit het toernooi knikkerde, begon nog wel uitstekend aan de partij. Hij snoepte als eerste speler dit toernooi een set af van Nadal, maar kon dat hoge niveau niet volhouden. In de tweede set wist de verliezend finalist van vorig jaar zijn landgenoot nog enigszins bij te benen, maar daarna pakte hij nog maar één game.

Voor Murray, de nummer zeven van de plaatsingslijst, is het de tweede keer dat hij de halve finale haalt op Roland Garros. Eerder lukte hem dat in 2011. Zijn partij tegen Monfils was dit toernooi al zijn tweede gewonnen vijfsetter. Tegen de Duitser Philipp Kohlschreiber sleepte hij de zege binnen door de beslissende set met 12-10 te winnen.

Novak Djokovic (2) en Ernests Gulbis (18) strijden in Parijs om de andere finaleplaats. Zij wonnen dinsdag van respectievelijk Milos Raonic en Tomas Berdych.

Uitslag Nederland - Wales

Nederland zwaait Oranje, zonder al te veel vermaakt te zijn, uit. In de uitzwaaiwedstrijd werd er zonder al te veel vuurwerk gewonnen van het niet gekwalificeerde Wales. Het werd 2-0.

Het Nederlands elftal speelde vandaag haar laatste oefenwedstrijd voordat het vertrekt naar Brazilië. In de Amsterdam Arena trof Oranje het niet gekwalificeerde Wales. In aanvallend opzicht valt het nieuwe systeem van bondscoach Louis van Gaal nog tegen, dus had de oefenmeester tegen the Dragons zijn laatste proefmogelijkheid. Doordat Wales kwalitatief gezien een minder elftal is, besloot Van Gaal de aanvallendere 4-4-2 formatie te proberen. 

Wales moest namelijk stellen zonder de grote namen. Zowel Real Madrid-ster Gareth Bale, als Arsenal middenvelder Aaron Ramsey waren niet op tijd fit voor het duel tegen Oranje. Ook Nederland kampte met enkele blessures. Jonathan de Guzman raakte deze week geblesseerd, waardoor Leroy Fer in de basis mocht beginnen. 

Oranje begon goed aan het duel. In eigen huis zette Nederland veel druk op de defensie van Wales waar maar met moeite onderuit gevoetbald werd. Het Nederlands elftal had voornamelijk balbezit op de helft van de tegenstander, maar kwam niet tot grote kansen. Na een kwartier leek het vuur gedoofd want the Dragons kwamen beter in de wedstrijd. 

Oranje kwam niet door het ver teruggetrokken elftal van de gasten. Doordat Nederland het gaatje niet kon vinden, kreeg Wales mogelijkheden. Vooral via de linker vleugel werd Wales gevaarlijk. Doordat Darryl Janmaat ver naar voren doorschoof, kreeg Hal Robson-Kanu veel ruimte. Zijn voorzetten werden echter niet verzilverd waardoor het 0-0 bleef.

Na een half uur spelen rechtte Oranje de rug. Het gaspedaal werd weer teruggevonden waardoor Wales niet meer aan voetballen toe kwam. Sneijder stuurde Arjen Robben weg die zich ontdeed van zijn directe tegenstander, en vrij kon inschieten. De vleugelaanvaller van Bayern München leek de 1-0 op de slof te hebben, maar zijn inzet werd ter nauwer nood van richting veranderd. 

Enkele minuten later was het toch raak. Robin van Persie werd de diepte ingestuurd door Wesley Sneijder, en ging op de solotour. De Rotterdammer schoot hard op doelman Hennessey die zijn inzet nog maar net kon keren. De rebound eindigde bij Arjen Robben, die dit keer wel het leer tegen de touwen schoot; 1-0. 

De tweede helft kwam maar moeizaam op gang. De matig spelende Fer werd vervangen door Georginio Wijnaldum die voor meer creativiteit moest gaan zorgen. Ook Van Persie bleef achter in de kleedkamer, zijn vervanger was Jeremain Lens. De spits van Manchester United had last van de lies en werd uit voorzorg naar de kant gehaald. Voor veel gevaar zorgde de aanvallende wissels echter niet, want ook in de tweede helft bleef het spel slordig aan de kant van Oranje. 

Beide ploegen creëerde in de tweede helft vrijwel niets. Wales liet zich ver inzakken waardoor Oranje niet kon combineren. Uit een counter kon Nederland een kwartier voor tijd zich toch nog laten zien. Wesley Sneijder stuurde Robben weg die veel sneller was dan zijn directe tegenstander. Robben had Lens al vrij zien staan bij de tweede paal en gaf de bal laag voor. Lens, die toch erg matig speelde, kon de bal gemakkelijk binnentikken; 2-0. 

Oranje kwam eigenlijk geen moment in gevaar, maar de overwinning was niet overtuigend. Morgen stappen Van Gaal en zijn ploeg in het vliegtuig richting Brazilië. Op 13 juni staat meteen de kraker tegen regerend kampioen Spanje op het programma. Het spel zal echter beter moeten zijn dan tegen Wales, wil het de poulefase overleven.

[vid] Obama doet een Poetintje

In de ergste internationale politieke crisis sinds de (Eerste) Koude Oorlog ten einde kwam, hebben wereldleiders behalve wijsheid, terughoudendheid en vreedzaamheid vooral ook kracht nodig. Zo ook Obama, getuige een uitgelekt filmpje van een recente workout.

De Amerikaanse president is op het moment in Polen om de Russische inmenging in Oekraïne te bespreken met allerlei regeringsleiders. De (pro-)Russen verwijten tegelijkertijd het Westen weer van inmenging.

De Oost-Oekraïense rebellie is de laatste weken dermate uit de hand gelopen dat er inmiddels sprake is van een burgeroorlog met tientallen tot honderden doden per dag en vluchtelingenstromen van tienduizenden doodsbange mensen.

Ondertussen bevoorraden en bemannen de Russen de pro-Russen, terwijl pro-Europese strijdkrachten op Amerikaans legervoedsel teren. Om zeker te weten dat hij klaar is voor de krachtmeting bereidde Obama zich in Polen voor op allerlei apparaten en was hij druk in de weer met gewichten.

Iemand heeft daar clandestien opnames gemaakt en deze vervolgens in handen van entertainmentwebsite TMZ laten komen. Die prutsten er vervolgens muziek onder en zetten het online. Het resultaat is hier te bekijken

Dat Poetin geen workout nodig zal hebben is gevoeglijk bekend: de Russische president staat bekend om zijn persmomenten vol testosteron. Vangt hij geen zalm als een beer, dan rijdt hij wel halfnaakt paard of is-ie in de weer met een geweer.  

 In februari werkten Obama en vicepresident Joe Biden ook al aan hun conditie (en hun populariteit).

Overbuur redt slachtoffer uit brandend huis

In Den Haag heeft een oplettende buurman woensdagavond iemand gered uit een brandend huis. Volgens de brandweer zag hij de vlammen, rende hij naar de derde verdieping van een gebouw aan de Kolenwagenslag en haalde hij het slachtoffer naar buiten.

De redder heeft wat rook ingeademd, de geredde persoon is met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. Omdat het vuur zich opvallend snel verspreidde, is de politie een onderzoek gestart. Vandaar ook dat de identiteit van het slachtoffer nog niet bekend is gemaakt.

De brand is inmiddels onder controle.

Thailand zegt weer grootste rijstexporteur te zijn

Thailand is weer de grootste rijstexporteur ter wereld. Dat heeft de rijstcommissie van het land woensdag gemeld. De staatsdienst meldde tussen januari en twee weken geleden een export van 3,93 miljoen ton rijst. India zou over die periode 3,74 miljoen ton hebben uitgevoerd en Vietnam 2,4 miljoen ton.

Vorig jaar haalden de twee landen Thailand in door een mislukt subsidie- en opslagbeleid. De Thaise regering kocht rijst van boeren in boven de marktprijs en hoopte de prijzen op de wereldmarkt op te drijven. Maar door hogere uitvoeren uit concurrerende landen bleef Thailand met veel rijst zitten. Het was vorige maand een van de redenen voor het leger om premier Shinawatra af te zetten.

Het is onduidelijk of de rijstreus zijn positie als wereldmarktleider kan behouden. De voedseltak van de Verenigde Naties voorspelde in april dat Thailand dit jaar 8,7 miljoen ton rijst zal exporteren, tegen 9,5 miljoen ton export uit India. Afnemers vrezen dat de Thaise rijst door de lange opslag aan kwaliteit heeft ingeboet.

Spaanse kroonprins houdt eerste toespraak

De Spaanse kroonprins Felipe wil zich inzetten voor een 'verenigd en divers' Spanje wanneer hij binnenkort de troon overneemt. Dat heeft hij woensdag gezegd in zijn eerste toespraak sinds koning Juan Carlos bekendmaakte af te treden. Felipe sprak bij een oud klooster.

Felipe ontving een staande ovatie na zijn speech. Hij woonde een ceremonie bij waarbij een culturele onderscheiding werd toegekend aan een monnik die ook als historicus werkt. Felipe's populaire echtgenote Letizia was ook bij de ceremonie aanwezig.

De kroonprins wordt naar verwachting op 18 juni gekroond tot koning Felipe VI.

Drama Jongens wint vier prijzen in Tsjechië

De Nederlandse televisiefilm Jongens heeft woensdag vier prijzen tijdens een internationaal kinderfilmfestival in Tsjechië in de wacht gesleept. Het drama, dat is geregisseerd door Mischa Kamp, won op het Zlin Internatinal Film Festival for Children and Youth de prijzen voor beste speelfilm, twee juryprijzen voor beste jeugdfilm en acteur Gijs Blom werd uitgeroepen tot beste acteur.

De film, die eerder dit jaar werd uitgezonden, doet het niet alleen in Tsjechië goed. De film was vorige maand te zien op meerdere filmfestivals in de Verenigde Staten en werd verkocht aan landen als Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen en Duitsland.

Jongens vertelt het verhaal van de 15-jarige jongen Sieger die samenwoont met zijn oudere broer Eddy en zijn vader Theo. Tijdens zij atletiektrainingen ontmoet hij de iets oudere Marc, zijn nieuwe teamgenoot. Sieger weet eerst niet wat hij met Marc aanmoet, maar gedurende de zomer kan hij zijn onbekende gevoelens niet ontkennen.

Oor van Van Gogh opnieuw opgekweekt

Het oor dat Vincent van Gogh zich in 1888 afsneed, is er weer. De Duitse kunstenares Diemut Strebe heeft het opnieuw opgekweekt. Daarvoor gebruikte zij DNA van Lieuwe van Gogh, een achterachterkleinzoon van de broer van de beroemde Nederlandse schilder.

Wetenschappers hielpen met een computerprogramma om het 'namaakoor' goed te laten groeien. Dat wordt tot 6 juli tentoongesteld in het Centrum voor Kunst en Mediatechnologie (ZKM), zo meldt de krant Süddeutsche Zeitung woensdag. Bezoekers worden aangemoedigd te praten tegen het kunstobject, dat de naam Sugababe heeft gekregen. Het moet aanzetten tot het nadenken over de vervangbaarheid van dingen.

Oor van Van Gogh opnieuw opgekweekt
Oor van Van Gogh opnieuw opgekweekt (Foto: ANP)

7 miljoen extra voor hulp Syrische vluchtelingen

Het kabinet trekt zeven miljoen euro extra uit voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) woensdagmiddag bekendgemaakt tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Turkije, meldt haar departement.

Van het geld gaat vier miljoen euro naar het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Dat deel is bedoeld voor voedselhulp aan ontheemden in Syrië en voor vluchtelingen in de omringende landen. Twee miljoen gaat naar het Rode Kruis en is bedoeld voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije. De resterende een miljoen is bestemd voor een medisch noodhulpprogramma in Libanon van het Nederlandse Rode Kruis.

De totale Nederlandse bijdrage komt hiermee op 83,5 miljoen euro. Daarnaast draagt Nederland jaarlijks 150 miljoen euro bij aan diverse internationale noodhulporganisaties. Volgens de VN is in totaal 6,6 miljard euro nodig om alle getroffen Syriërs te kunnen helpen.

Ploumen heeft tijdens haar bezoek gesproken met vluchtelingen en hulpverleners. Ook heeft ze een school en een kliniek bezocht. De bewindsvrouw vindt het 'bemoedigend' om te zien hoe de vluchtelingen worden opgevangen in Turkije. "Toch is er hier, maar vooral ook in Syrië zelf en in Libanon, extra hulp nodig."

Politie grijpt in bij experiment met kuikens

Een aantal inwoners van Breda werd woensdag verrast door een doos met kuikens op de stoep. Studenten lieten de dozen achter in opdracht van een docent, maar zijn uiteindelijk door de politie aangesproken op hun vreemde experiment.

De studenten moesten van hun docent kijken hoe mensen reageerden, als die een doos met kuikens vonden en een briefje dat "de dieren waren gered van de massaproductie maar niet verzorgd konden worden". De dierenambulance heeft zich uiteindelijk ontfermd over de beestjes, de docent zal opdraaien voor de kosten.

Politie grijpt in bij experiment met kuikens
Politie grijpt in bij experiment met kuikens (Foto: ANP)

Chris Brown mogelijk deze maand nog in de rechtbank

Chris Brown is nog maar een paar dagen uit de bak, maar moet zich mogelijk deze maand alweer melden in de rechtbank. De openbaar aanklager in Washington wil dat de zaak tegen de zanger, die wordt beschuldigd van mishandeling, op 25 juni begint. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ, die het verzoek van de aanklager in handen heeft.

De 25-jarige Brown zou in oktober hebben gevochten met een man in Washington DC. Hoewel de zanger niet heeft toegegeven de man te hebben mishandeld, zei Brown wel met het incident de voorwaarden van zijn eerder opgelegde proeftijd te hebben overtreden. Volgens de openbaar aanklager geldt dat als een schuldbekentenis en moet de zaak volgens hem snel beginnen.

Brown kreeg de proeftijd in 2009 opgelegd nadat hij zijn toenmalige vriendin Rihanna in elkaar had getimmerd. Sindsdien heeft de zanger zich geregeld misdragen en verdween hij in maart in de gevangenis omdat hij zich niet aan de regels hield. Brown kwam maandag rond middernacht vrij.

Celstraf voor poging doodslag op ex-zwager

Een 23-jarige man uit Sint-Oedenrode is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden voor een poging tot doodslag op zijn ex-zwager. De rechtbank verwierp het verweer dat hij handelde uit zelfverdediging. Ook moet de Brabander een schadevergoeding van bijna 36 duizend euro betalen.

De jongeman kwam november vorig jaar de ex-man van zijn zus in Eindhoven op straat tegen. De mannen raakten in gevecht en de verdachte stak daarop het slachtoffer meerdere malen, onder andere in zijn hals en buik. Het slachtoffer raakte zwaargewond en overleefde ternauwernood.

De straf is lager dan de zes jaar die het Openbaar Ministerie had geëist. De rechtbank stelt dat de verdachte een blanco strafblad had en dat de bloederige ontmoeting niet zijn eigen keuze was. De rechtbank gaat ervan uit dat deze toevallig was en dat er sprake was van veel opgekropte emoties die er in alle hevigheid uitkwamen bij de verdachte.

De rechtbank gaat ervan uit dat de Brabander in het verleden door het slachtoffer is vernederd, onder druk is gezet en met de dood is bedreigd. Zo stuurde het slachtoffer 'beledigende en bedreigende' sms-berichten aan de verdachte die volgens de rechters tekenend waren voor de verziekte verhoudingen.

Illegale reclame kost farmaceut 105 miljoen dollar

De Amerikaanse farmaceut GlaxoSmithKline betaalt een afkoopsom van 105 miljoen dollar (77 miljoen euro) voor het illegaal aanprijzen van medicijnen tegen astma en depressies. Dat heeft een Amerikaanse openbaar aanklager woensdag bekendgemaakt. Het bedrijf betaalt de afkoopsom aan 45 van de vijftig Amerikaanse staten.

De regeling maakt een einde aan een rechtszaak tegen GlaxoSmithKline. Het bedrijf zou onder meer het antidepressivum Paxil hebben aangeboden aan jongeren onder 18 jaar. Het geneesmiddel is alleen goedgekeurd voor volwassenen. Het is niet de eerste keer dat de pillenfabrikant in opspraak raakt voor illegale reclame. In 2012 betaalde het bedrijf al eens drie miljard euro aan het Amerikaanse ministerie van Justitie voor een vergelijkbaar vergrijp.

Haase uitgeschakeld in tweede ronde Tsjechië

Robin Haase is er bij het challengertoernooi in het Tsjechische Prostejov niet in geslaagd de kwartfinale te halen. De Nederlandse tennisser won tegen de Slowaak Norbert Gombos nog wel de eerste set, maar werd uiteindelijk met 7-5, 4-6 en 5-7 verslagen. Haase was in Prostejov als tweede geplaatst.

Haase trok naar Tsjechië na zijn uitschakeling op Roland Garros. Hij verloor daar in de tweede ronde van Martin Klizan. In het dubbelspel schopte hij het tot de derde ronde.

Bussemaker hekelt onverwachte schoolkosten

Scholen moeten een 'sober schoolkostenbeleid' voeren en mogen leerlingen en hun ouders niet confronteren met onverwachte uitgaven. Dat antwoordt minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) woensdag op Kamervragen van SP en D66.

De bewinsdvrouw betreurt de berichten dat scholen extra geld vragen bovenop de verplichte uitgaven. Misstanden worden aangepakt door de Onderwijsinspectie, schrijft Bussemaker. Sinds september 2012 controleert de inspectie ook op ongeoorloofde kosten. "Bij 26 van de 95 onderzochte opleidingen zijn tekorten geconstateerd", aldus de minister. "Er wordt een heronderzoek uitgevoerd om vast te stellen of de tekorten zijn opgeheven. Zo niet, dan kunnen sancties volgen."

Sinds januari kreeg de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) meer dan zeventig klachten. Zo moest een MBO'er 600 euro betalen voor een reisje naar de Ardennen. Maar ook elders worden forse bedragen gevraagd voor verplichte activiteiten waarvan tevoren niets over is gezegd. Mensen die niet betalen kunnen zelfs een incassobureau of deurwaarder op hun dak krijgen.

Bussemaker schrijft dat bovenop het verplichte les- en cursusgeld alleen voor extra faciliteiten een vrijwillige bijdrage kan worden gevraagd. "Studenten en hun ouders hebben de vrijheid deze extra faciliteiten wel of niet af te nemen." Scholen moeten op 'heldere wijze' en voor de inschrijving informatie geven over de vrijwillige bijdrage, aldus de minister.

John Mayer niet bang voor liedjes van ex Katy Perry

John Mayer maakt zich geen zorgen over de nummers die Katy Perry over hun relatie schrijft. "Ik vind het niet erg. Dat is wat je hoort te doen, je hoort liedjes te schrijven", zegt de zanger, die zijn relatie met de zangeres eind februari op de klippen zag lopen, tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Perry zei onlangs in een interview met Cosmopolitan dat de verbroken relatie haar inspiratie gaf voor nieuw materiaal. Ook Mayers ex Taylor Swift schreef in het verleden over haar relatie met de zanger. "Ik heb superkrachten om samenzweringen te weerstaan", reageert de zanger.

De 36-jarige Mayer hoopt dan ook dat de nummers over hem scoren in de hitlijsten. "Ik wil dat al die liedjes een nummer 1-hit worden", zegt de zanger lachend. "Ik ben expres gestopt met het schrijven van hits zodat anderen kans maken om ook een eerste plek te scoren. Ik sta gewoon aan de zijlijn."

Emmen wederom minst aantrekkelijke stad om te wonen

Op zoek naar een nieuwe plek om te wonen? Zoek dan niet in Emmen, want dat is volgens de Atlas van Gemeenten 2014 de minst aantrekkelijke stad om in te wonen. Amsterdam komt voor het derde jaar op rij als beste uit de bus.

Het is voor Emmen niet zomaar een triest resultaat. Het is namelijk al de vierde keer op rij dat de Drentse gemeente onderaan eindigt. Het beperkte culturele en culinaire aanbod en het gebrek aan banen zorgen ervoor dat de rode lantaarn wederom mag worden uitgehangen. Op het gebied van veiligheid wordt daarentegen wel goed gescoord: binnen de onderzochte steden wordt in de 'vlinderstad' relatief gezien het minst ingebroken.

De Atlas voor Gemeenten 2014 werd woensdagmiddag in Zoetermeer gepresenteerd. Dit jaar werd er voornamelijk gelet op de thema's economie en arbeidsmarkt.

Beachduo naar knock-outfase EK

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben deknock-out fase van het EK bereikt. De wereldkampioenen wonnen vandaag ook hun tweede groepsduel.

Op Sardinië waren ze met 2-0 (21-10 en 21-17) te sterk voor de Noren Oivind Hordvik en Morten Kvamsdal. Ook Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst plaatsen zich voor de volgende ronde. Zij versloegen de Tsjechen Premysl Kubala en Jan Dumek met 2-1 (21-16, 19-21 en 15-12).

Michiel van Dorsten en Daan Spijkers leden voor de tweede dag op rij een nederlaag. Dit keer waren de Oostenrijkers Clemens Doppler en Alexander Horst met 2-1 (15-21, 21-15 en 15-12) te sterk. Zij moeten morgen winnen om uitschakeling te voorkomen.

Van Bommel uitgezwaaid in volle Arena

Het publiek van het Nederlands elftal heeft woensdagavond in de Amsterdam Arena afscheid genomen van Mark van Bommel. Vlak voor de aftrap van de oefeninterland van Oranje tegen Wales werd de oud-international in het zonnetje gezet. Hij kreeg uit handen van directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen een schaal waarin al zijn 79 interlands staan gegraveerd.

Van Bommel maakte op 7 oktober 2000 zijn debuut in het Nederlands elftal in een wedstrijd tegen Cyprus. Na het voor Oranje mislukte EK van 2012 zwaaide hij af als international. Zijn sportieve hoogtepunt bij de nationale ploeg beleefde hij vier jaar geleden door op het WK in Zuid-Afrika met Nederland de finale te bereiken.

"Je hebt het Nederlands elftal op een fantastische manier vertegenwoordigd", prees Van Oostveen de voormalig aanvoerder van Oranje. "Dat vind ik en dat vinden alle supporters."

Bij zijn afscheid had Mark van Bommel een onderonsje met Robin van Persie (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Bij zijn afscheid had Mark van Bommel een onderonsje met Robin van Persie (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Snowden wil in Rusland blijven

Klokkenluider Edward Snowden heeft verlenging aangevraagd van zijn Russische visum dat eind juli afloopt. Dit heeft zijn Moskouse advocaat, Anatoli Koetsjerena, woensdag gezegd tegen persbureau Interfax.

Maandag nog verklaarde Snowden dat hij graag in Brazilië wil wonen, maar het Zuid-Amerikaanse land heeft geen asielverzoek van hem ontvangen.

Na het onthullen van staatsgeheimen over spionage van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA belandde Snowden vorig jaar in Rusland.

Verdacht parlementslid niet welkom bij Rutte

Premier Mark Rutte heeft geweigerd een omstreden parlementslid uit Sint-Maarten, Patrick Illidge, te ontvangen. Illidge, die deze week samen met afgevaardigden van parlementen van Sint-Maarten, Aruba en Curaçao in Nederland is, wordt in eigen land verdacht van het aannemen van steekpenningen van een bordeelhouder en van vuurwapenbezit.

Rutte vond het "niet gepast" hem te ontvangen, omdat Illidge niet is verschenen bij de rechtszaak over die verdenkingen. Een woordvoerder van de premier bevestigde daarmee woensdag een bericht van de NOS. Illidge liet dinsdag al verstek gaan bij het overleg tussen de parlementen van de vier landen uit het koninkrijk. Hij was wel bij de opening van die bijeenkomst. SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak had voorafgaand aan het overleg bij zijn collega's aan de bel getrokken over de mogelijke deelname van Illidge.

De afgevaardigden zouden woensdag bij Rutte langsgaan. Nadat de minister-president had laten weten dat Illidge niet welkom was, heeft de delegatie besloten niet naar Rutte te gaan.

Verdacht parlementslid niet welkom bij Rutte
Verdacht parlementslid niet welkom bij Rutte (Foto: ANP)

Overal in Verenigde Staten economische groei

Door de hele Verenigde Staten is de economie de afgelopen twee maanden aangetrokken. Dat liet de Amerikaanse centrale bank woensdag weten. In alle twaalf districten noteerde de Federal Reserve 'gematigde' tot 'bescheiden' economische groei. In het vorige rapport in april meldde de Fed nog dat de economie opkrabbelde na een slechte winter.

De Amerikaanse economie kreeg de afgelopen maanden een impuls doordat consumenten meer geld uitgaven, onder meer aan nieuwe auto's. De arbeidsmarkt trok aan en in sommige regio's is zelfs een tekort aan geschoolde arbeid. De productie van bedrijven groeide en de uitgifte van leningen nam toe. Alleen de huizenmarkt liet slechte cijfers zien: de woningverkopen staan onder druk.

Razer komt met iPhone-gamecontroller

Razer, de hardwarefabrikant die bekend staat om vernuftige gadgets voor gamers, komt met een gamecontroller voor de iPhone. Het apparaat heet Junglecat en moet fungeren als zowel gamecontroller als beschermhoesje.

Razer brengt met de Junglecat een uitschuifbare gamecontroller welke beschikt over een d-pad, vier actieknoppen en een startknop. De uitschuifbare controller is via een beschermhoes bevestigd aan het toestel. Er is geen aparte accu die het apparaat voedt, wat als voordeel heeft dat het apparaat slechts 18mm dik is, maar als eventueel nadeel dat de accu van je iPhone sneller leeg is.

Vanaf het najaar van 2014 zal iOS 8 verkrijgbaar zijn en daarmee de ondersteuning voor gamecontrollers verder uitbreiden. Het wordt dan onder andere mogelijk om met je Junglecat draadloos je iPad te besturen.

De Junglecat is vanaf volgende maand in Nederland verkrijgbaar en gaat 100 euro kosten.

Razer Junglecat

Razer Junglecat

Razer Junglecat

Laatste Navajo-codespreker overleden

De laatste van de 29 Navajo-indianen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een onbreekbare code voor de Amerikanen ontwikkelden is overleden. Chester Nez overleed woensdag op 93-jarige leeftijd als gevolg van nierfalen.

Nez was een jaar of 16 toen een recruiter van de marine langskwam op het Navajo-reservaat om mensen te ronselen die vloeiend Engels en Navajo spraken. In 2010 onthulde hij dat hij loog over zijn leeftijd en zijn werk verborgen hield voor zijn familie. Hij sloot zich aan bij het 382e peleton, waar hij met 28 anderen de code ontwikkelde. Honderden Navajo's traden later in zijn voetsporen en voegden zich bij bataljons van het leger om gecodeerde berichten te versturen en te vertalen.

De taal van de Navajo's kent veel verschillende dialecten en staat te boek als een van de moeilijkste talen ter wereld. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de codes van de nazi's werd de Navajo-code nooit gekraakt.

Shell betreurt explosie en brand Moerdijk

Shell 'betreurt' de explosie en de brand dinsdagavond op het terrein bij Moerdijk en is een eigen onderzoek begonnen. "Wij willen leren van deze explosie om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt", is woensdagavond te lezen op de site.

Volgens directeur van Shell Moerdijk Paul Buijsingh is de schade 'significant' en loopt deze in de miljoenen euro's. De herstelwerkzaamheden zullen naar verwachting weken duren.

Het is echter nog te vroeg om conclusies te trekken, stelde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) een bezoek aan het industriegebied. Er is grondig onderzoek nodig, zei hij. De eerste indruk van de bewindsman is dat de burgemeester en veiligheidsregio 'adequaat' hebben opgetreden en dat er lessen zijn geleerd van de brand bij Chemie-Pack.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid richt zich in zijn onderzoek naar het ongeluk op vijf aspecten: de toedracht van de brand, de inzet van de brandweer, de crisisbeheersing en -communicatie, de vergunningverlening en de manier waarop het toezicht en de handhaving waren georganiseerd. Ook kijken de onderzoekers in hoeverre aanbevelingen van de raad na de brand bij Chemie-Pack zijn opgevolgd.

Josh Trank regisseert spin-off Star Wars

Josh Trank gaat een van de spin-offs van Star Wars regisseren. Dat heeft producent Lucasfilm woensdag bekendgemaakt. Het is nog niet duidelijk waar de film, die losstaat van de nieuwe trilogie, over gaat.

De 30-jarige Trank, die eerder Chronicle regisseerde en momenteel werkt aan de nieuwe The Fantastic Four-film, is de tweede regisseur die is onthuld voor een spin-off. Eerder werd bekend dat Godzilla-regisseur Gareth Edwards een film gaat regisseren.

Regisseur J.J. Abrams is bezig met de opnames van de eerste film van de nieuwe Star Wars-trilogie. Star Wars: Episode VII, die eind volgend jaar in de bioscoop moet komen, is een direct vervolg op Star Wars Episode VI: Return of the Jedi, die in 1983 verscheen. Oudgedienden als Harrison Ford, Carrie Fisher en Mark Hamill keren terug in de zevende film, maar ook nieuwe gezichten als Lupita Nyong'o, Adam Driver en Domhnall Gleeson hebben een rol.

Moslimbroederschap: stembusgang Egypte ongeldig

De presidentsverkiezingen in Egypte, die werden gewonnen door ex-legerleider Abdel-Fattah el-Sissi, zijn ongeldig en de uitslag is waardeloos. Dat heeft de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, de politieke arm van de Broederschap, woensdag gezegd. De partij zegt met niks anders genoegen te nemen dat het opnieuw aanstellen van Morsi als president.

De partij zegt 'het zogenaamde regime dat voortkwam uit de coup en alle beslissingen die sinds 3 juli genomen zijn niet te aanvaarden, totdat de gekozen president Mohammed Morsi in ere wordt hersteld als de president van (...) Egypte'. Nieuwszender Al-Jazeera, die ook op de korrel is genomen door de autoriteiten in Egypte, berichtte woensdag over een brief die Morsi aan de zender stuurde. Daarin roept Morsi, die sinds het leger de macht greep vastzit, zijn aanhangers op door te gaan met hun verzet. "Jullie revolutie zal in de nabije toekomst slagen", aldus de brief.

Onder leiding van El-Sissi zette het leger vorig jaar Morsi af, na weken van protesten tegen de president waar honderdduizenden mensen aan meededen. Dat was echter tegen het zere been van de Broederschap, waar Morsi aan het hoofd stond voor hij de vorige verkiezingen won. Sinds de coup zitten de leden en aanhangers van de Moslimbroederschap in de hoek waar de klappen vallen. Bij het optreden van de veiligheidsdiensten zijn honderden mensen opgekomen en duizenden gewond geraakt. De Moslimbroederschap, ooit Egyptes sterkste politieke organisatie, is monddood gemaakt.

Assad wint verkiezingen Syrië

De Syrische president Bashar Assad heeft de presidentsverkiezingen in zijn land gewonnen met ruim 88 procent van de stemmen. Dat heeft de voorzitter van het Syrische parlement woensdag gezegd. De Syrische oppositie en het Westen noemden de verkiezingen een farce.

Het was voor het eerst in tientallen jaren dat er meerdere kandidaten aan de verkiezingen meededen, maar Assads overwinning was van begin af aan al een voldongen feit. De twee oppositiekandidaten, Maher Hajjar en Hassan al-Nouri, hadden de goedkeuring van het regime. Beiden waren voor ze zich in april kandidaat stelden nauwelijks bekend.

Franse boeren moeten miljarden aan EU terugbetalen

Frankrijk moet mogelijk miljarden euro's aan landbouwsubsidies aan de Europese Unie terugbetalen. Dat hebben Franse media woensdag gemeld. De reden voor de terugbetaling is een fout in de berekening van het landbouwoppervlak van het land. Voor zowel dit jaar als volgend jaar zou het gaan om een bedrag van 1,8 miljard euro.

Dat Frankrijk een terugbetaling boven het hoofd hangt is al sinds december bekend. Aanvankelijk zou het echter gaan om een bedrag van vierhonderd miljoen euro. Een woordvoerder van de Europese Commissie erkende woensdag dat de correctie waarschijnlijk een stuk hoger ligt, meldde persbureau Reuters. Het uiteindelijke bedrag kon hij nog niet zeggen. Franse boeren ontvangen jaarlijks acht miljard euro aan steun uit Brussel. Zij zijn daarmee koploper in Europa.

Evander Sno naar Belgische promovendus

Evander Sno voetbalt volgend seizoen in de Belgische competitie. De 27-jarige middenvelder heeft een contract voor één jaar getekend bij het naar de Eerste Klasse gepromoveerde Westerlo. Sno komt transfervrij over van RKC Waalwijk, dat hij niet voor degradatie uit de Eredivisie wist te behoeden.

Sno is oud-speler van onder meer Feyenoord, Ajax, NAC Breda en Celtic. Bij Westerlo gaat de voormalig jeugdinternational trainen onder de Nederlander Dennis van Wijk.

Nexon lanceert United Eleven

Nexon Europe kondigt vandaag de officiële lancering aan van United Eleven, de online voetbalmanagementsim met de officiële Bundesliga en FIFPro gelicenseerde spelers, die wordt gepresenteerd door Carlo Ancelotti, de voetbaltrainer van Real Madrid.

De matchgegevens worden door 32 verschillende variabelen beïnvloed om de uitkomst van de 90 minuten durende wedstrijd te bepalen. Zelfs buiten de wedstrijd tellen alle factoren mee op weg naar de overwinning; van het selecteren en trainen van spelers tot de team chemie. Nexon Europe start bovendien meteen de service voor de mobiel compatibele versie van United Eleven, waardoor de game vanaf lancering speelbaar is op pc, tablet en mobiel.

United Eleven is beschikbaar in 8 talen: Engels, Duits, Frans, Italiaans, Pools, Spaans, Portugees, en Turks. De game is beschikbaar in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Oceania, en Noord Afrika.

United Eleven

Raad bekijkt luchtalarm en vergunningen Shell

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat bekijken welke vergunningen het Shell-complex in Moerdijk had en hoe daar toezicht op is gehouden. Ook bekijken de onderzoekers of het juist was om dinsdagavond geen luchtalarm af te laten gaan. Ze onderzoeken verder wat er is gedaan met de aanbevelingen na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk in januari 2011.

Dat heeft de Onderzoeksraad woensdagmiddag laten weten. De raad had woensdagochtend al aangekondigd onderzoek te zullen doen naar de explosies en brand van dinsdag. Daarbij raakten twee werknemers van Shell lichtgewond.

Thialf blij met fiasco Icedome

Thialf is weer volledig in beeld om de nationale schaatshal van Nederland te worden. Dat concludeert de commissaris van de koning in Friesland John Jorritsma nadat Icedome woensdag meldde de financiering niet op tijd rond te krijgen. "Maar tegelijk houden we het hoofd koel, want er zijn meer kapers op de kust."

Het Icedome had de komende tien jaar het nationale trainingscentrum van de KNSB moeten worden, ten koste van Thialf in Heerenveen en het Transportium in Zoetermeer. Het plan voor een gloednieuwe schaatstempel in Almere blijkt financieel echter niet haalbaar te zijn.

Jorritsma beseft zich dat de buit voor Thialf nog niet binnen is. "We moeten eerst weer met de KNSB om tafel", zegt hij. "We gaan gewoon verder met de vernieuwing van Thialf, want dat is het beste voor de schaatssport en voor Friesland. Dat is de koers die we altijd hebben ingezet en waar we in blijven geloven." In 2016 moet het nieuwe Thialf klaar zijn.

'Cameron Diaz werd verrast door relatie'

Cameron Diaz had niet verwacht dat ze een relatie zou krijgen met Benji Madden. "De relatie kwam voor Cameron uit het niets", zegt een ingewijde in het Amerikaanse tijdschrift People. Sinds vorige maand wordt gefluisterd dat de actrice en de gitarist samen zijn. Hoewel ze het nog niet hebben bevestigd, verscheen dinsdag een foto waarop de twee hand in hand lopen.

De 41-jarige Diaz heeft volgens de ingewijde een goede partner gevonden in de 35-jarige Good Charlotte-gitarist. "Ze wil iemand die net als zij houdt van het leven en net zo veel liefde geeft als zij."

De actrice, die in het verleden samen was met onder anderen Justin Timberlake en Jared Leto, is naar verluidt wel klaar voor een serieuze relatie. "Ze is op een punt in haar leven dat ze graag wil settelen", zegt een ingewijde. "Maar voor nu is ze gelukkig met Benji en zien ze wel waar het schip strandt."

Rebellen nemen weer grenspost Oekraïne in

Separatisten in het oosten van Oekraïne hebben woensdag opnieuw een grenspost veroverd op het Oekraïense leger. De inname van de basis in Sverdlovsk is al de derde in een dag tijd. Een van de rebellen zei dat hij en zijn kameraden een 'humanitaire corridor' willen instellen, zodat burgers die vastzitten tussen de strijdende partijen naar Rusland kunnen vluchten.

In de nacht van dinsdag op woensdag viel al een grenspost bij Loehansk in handen van de rebellen. Een basis van de nationale garde werd onder de voet gelopen nadat de militairen daar al hun munitie hadden verbruikt.

'Heksendokter' zegt Ronaldo te pijnigen

Cristiano Ronaldo kampt met verschillende pijntjes in aanloop naar het WK. Een 'heksendokter' uit Ghana claimt daarvoor verantwoordelijk te zijn.

Ronaldo (29) meldde zich met een dijbeenblessure bij de nationale ploeg van Portugal. De sterspeler van de Portugezen bleef uit voorzorg aan de kant tijdens de trainingen. De aanvoerder kampt ook met knieproblemen. Spaanse en Portugese media meldden zelfs dat WK-deelname op de tocht zou staan.

Bondscoach Paulo Bento heeft Ronaldo toch opgenomen in de definitieve selectie. Portugal treft in de groepsfase van het WK Duitsland, de Verenigde Staten en Ghana. Vanuit het Afrikaanse land komen berichten door dat een 'heksendokter' achter de blessure(s) van Ronaldo zit. De aanvaller lijkt de oefenduels met Mexico en Ierland te laten schieten.

Bloedserieus
Nana Kwaku Bonsam zegt verantwoordelijkheid te zijn voor de fysieke problemen van de Wereldvoetballer van het Jaar. "Die zijn niet te genezen door medicijnen. Het is iets spiritueels", zegt hij tegen Angel FM. "Ik weet precies wat er met Ronaldo aan de hand is. Daar heb ik voor gezorgd. Ik ben hier heel serieus over."

"Ik zei vier maanden geleden al dat ik Ronaldo zou uitschakelen voor het WK of in ieder geval voor de wedstrijd tegen Ghana. Het beste wat ik kan doen is hem aan de kant houden met een blessure. Het is nu zijn knie, maar morgen is het zijn dijbeen en een andere dag weer iets anders", aldus Bonsam. Portugal treft Ghana op 26 juni in Brasilia.

[RG] Krajicek halve finaliste in damesdubbel

Michaella Krajicek heeft zich met haar Tsjechische partner Lucie Hdradecka geplaatst voor de halve finale van het damesdubbel op Roland Garros. Het duo was in Parijs met 7-5 en 6-3 te sterk voor Marina Erakovic en Arantxa Parra Santonja.

Voor Krajicek is het voor het eerst dat ze zover komt op een grandslamtoernooi. Eerder dit jaar wist ze met Hradecka al de derde ronde te bereiken op de Australian Open. In de singles kwam ze in 2007 tot de kwartfinale op Wimbledon.

In de halve finale wacht een lastig duo voor Krajicek en Hradecka. Ze treffen de Italiaansen Sara Errani en Roberta Vinci. Het duo won samen al vier keer een Grand Slam, waaronder Roland Garros in 2012. Vorig jaar was het als tweede geplaatste duo nog verliezend finalist.

Materazzi: "Italië is sterk, heel sterk"

Marco Materazzi heeft hoge verwachtingen van Italië voor het komende WK. De voormalig wereldkampioen is onder de indruk van het middenveld van La Squadra Azzurra.

Materazzi (40) hoopt dat Italië deze zomer weer mee gaat doen om de wereldtitel. De 41-voudig international werd met de Italianen in 2006 wereldkampioen in Duitsland. In de finale tegen Frankrijk in Berlijn speelde Materazzi een hoofdrol. De oud-verdediger scoorde voor Italië en was later in de wedstrijd betrokken bij de kopstoot van Zinedine Zidane.

Vice-kampioen
De Fransman moest met rood van het veld en zag Italië en Materazzi na strafschoppen de wereldbeker winnen. De voormalig mandekker van onder meer Everton, Perugia en Internazionale hoopt dat een nieuwe generatie Italianen in Brazilië ver gaat komen. Andrea Pirlo, Gianluigi Buffon en Daniele de Rossi hebben van de huidige selectie het WK in Duitsland meegemaakt.

Met de drie routiniers begint Italië op 14 juni het WK met een groepswedstrijd tegen Engeland. Daarna volgen duels met Costa Rica (20 juni) en Uruguay (24 juni). "Italië is de vice-kampioen van Europa en voor mij is het Europees kampioenschap eigenlijk ook een WK, maar dan zonder Brazilië en Argentinië", zegt Materazzi tegen La Gazzetta dello Sport.

Middenvelders
"Er zijn weliswaar altijd een paar verrassingen, maar Italië is sterk, heel sterk. Vertrouw mij maar", aldus de ex-international, die onder de indruk is van het middenveld van Italië. "Ik denk dat geen enkel land op het WK zo'n sterk middenveld heeft als wij: Pirlo, Verratti, De Rossi, Thiago Motta, Marchisio. Wie heeft net zoveel kwaliteit?"

"Pirlo en Verratti zijn fenomenen. Zowel met hun hersens als hun voeten ijzersterk. Je kunt altijd de bal bij hen kwijt. Zij kunnen altijd samen spelen", besluit Materazzi. Italië werd op het vorige week WK in Zuid-Afrika uitgeschakeld in de groepsfase. Paraguay, Slowakije en Nieuw-Zeeland eindigden zelfs boven de Italianen. In 2012 verloren de opgeleefden Azzurri de EK-finale van Spanje.

Britse politie graaft in onderzoek Madeleine

Britse en Portugese politiemensen die de verdwijning van Madeleine McCann in Portugal onderzoeken, hebben op een terrein in de badplaats Praia da Luz twee witte tenten opgezet en onderzoeken de grond op enkele plaatsen. Dat meldden Britse media woensdag. De politie kreeg deze week de beschikking over onder andere radarapparatuur waarmee de grond kan worden gescand.

De Britse peuter verdween in 2007 in de badplaats. Sinds maandag doen de Britse politiemensen onderzoek op een stuk grond vlak bij het resort waaruit ze verdween. Een van de tenten zou boven een gat in de grond staan dat was afgedekt met ijzer.

'Honderd Groningse arbeidsgehandicapten baan kwijt'

De sluiting van sociale werkplaats Synergon Metaal in Winschoten kost honderd mensen met een arbeidsbeperking hun baan. Dat heeft FNV-onderhandelaar Peter Wiechmann woensdag gemeld. De vier Groningse gemeenten die de sociale werkplaats besturen lieten dinsdag weten de stekker uit de metaalafdeling te trekken. "Dit is een zwarte dag voor medewerkers," zei vakbondsman Wiechmann in een verklaring.

De vakbonden zijn het niet eens met de sluiting. Zij willen dat de werknemers eerst een andere baan hebben voor de gemeenten de werkplaats opdoeken. "Gemeenten hebben de zorgplicht om deze werknemers aan een andere baan te helpen," zei een FNV-woordvoerder. "Daar moet gauw duidelijkheid over komen." Synergon Metaal sluit vanwege financiële problemen. Het bedrijf verkeert al langer in zwaar weer.

Russell Brand op de bres voor 'racistische' Bieber

Russell Brand vindt het onterecht dat Justin Bieber in opspraak is geraakt omdat hij jaren geleden racistische termen gebruikte. "Natuurlijk is het verkeerd om het n-woord te uit te spreken, maar hij was nog maar een kind", zegt de Britse komiek in een filmpje dat hij woensdag op Youtube plaatste.

Afgelopen weekeinde dook een video van de Canadese zanger op waarin hij een racistische opmerking maakte. Eerder deze week verscheen een tweede clipje van een paar jaar geleden met een racistische Bieber. De 20-jarige zanger bood na de eerste gelekte video wel zijn excuses aan.

Volgens de 39-jarige Brand moeten oude uitspraken van Bieber sowieso niet serieus worden genomen. "Je kunt niets vinden van zijn uitspraken als hij zo'n kapsel heeft", doelt de Brit op de langere lokken van de zanger, die Bieber inmiddels heeft afgeknipt.

De komiek vindt daarnaast dat de media deels verantwoordelijk zijn voor de ontsporing van de zanger, die de afgelopen maanden geregeld in de problemen komt. "Als we vinden dat het de rol van sterren is om ze eerst heel beroemd te maken en vervolgens met een vishaak open te rijten, moeten we dat of toegeven of we moeten hem de ruimte geven."

'Matchfixing bij duels van PSV en Willem II'

De wedstrijd in de Jupiler League tussen Willem II en Achilles'29 van afgelopen seizoen is mogelijk gemanipuleerd. Hetzelfde geldt voor een oefenduel dat PSV tijdens de winterstop speelde tegen het Bulgaarse Lokomotiv Plovdiv. Dat staat in een rapport van de Belgische organisatie Federbet dat is aangeboden aan het Europees Parlement in Brussel.

Federbet is een organisatie van Europese casino-eigenaren en bookmakers en is er mede op gericht om matchfixing bloot te leggen. In het rapport, dat door Federbet op de website is gezet, worden in totaal ruim honderd wedstrijden genoemd waarbij het vermoeden zou bestaan van manipulatie.

De wedstrijd tussen Achilles en Willem II werd op 20 oktober gespeeld. De latere kampioen in de Jupiler League won in Groesbeek na een 1-1 ruststand met 5-1. PSV boekte in de oefenwedstrijd tegen Plovdiv een 3-0 zege. De betrokken clubs hebben nog niet inhoudelijk op de verdachtmakingen gereageerd.

Battlefield 4 komt met netwerk-update

Dice heeft een nieuwe patch doorgevoerd voor Battlefield 4 met betrekking tot netcode om zo te zorgen dat de online ervaring verder verbeterd wordt.

De update is gebaseerd op feedback in de CTE-servers, dat staat voor Community Test Environment. In deze servers worden veranderingen binnen het spel getest door Premium-members voordat deze worden geplaatst binnen alle reguliere servers.

De update met de klinkende naam 'High Frequency Network Update' wordt voor alle platformen de komende 24 uur uitgerold. Deze patch brengt een verandering in de snelheid waarmee de server informatie verwerkt. Om een technisch verhaal kort en gemakkelijk uit te leggen heeft Dice een video gemaakt om het te demonstreren. Het komt er op neer dat de server meer informatie verwerkt per seconde dan voorheen, je krijgt een meer natuurgetrouw beeld van wat de vijand aan de andere kant van de server doet. De frustratie van het hoekje omlopen om alsnog te sterven door een kogel zal door deze update weinig tot niet meer mogen voorkomen.

Let wel op, als je hier gebruik van wil maken dan zal je dit moeten aangeven in de settings van jouw spel. De developer geeft aan dat er drie settings zijn voor de The High Frequency Update, 'low', 'medium' en 'high'. Als je internet 1 Mbit download/upload is kun je de setting op 'high'  zetten. Is je verbinding lager, dan adviseren zij het op 'medium' of 'low' te zetten.

Naast deze verandering neemt de patch nog wat kleinere dingen onder handen. Het hele technische verhaal en de rest van de update kun je hier lezen.

Porosjenko: geen staat van beleg in Oost-Oekraïne

De nieuwgekozen Oekraïense president Petro Porosjenko is niet van plan de staat van beleg af te kondigen in het oosten van zijn land. Op bezoek in Polen zei Porosjenko dat met zo'n stap vrede in het oosten alleen maar moeilijker zou worden.

Onder anderen interim-president Oleksandr Toertsjinov suggereerde om in de opstandige oostelijke regio's van Oekraïne de staat van beleg uit te roepen. Het Oekraïense leger vecht in Oost-Oekraïne al weken tegen gewapende separatisten, die aansluiting bij Rusland nastreven.

Porosjenko wordt zaterdag beëdigd en hij zei die gelegenheid te willen aangrijpen om een vredesvoorstel te presenteren. Onderdeel van het voorstel zijn een amnestieregeling en het 'creëren van de omstandigheden die nodig zijn voor vervroegde lokale verkiezingen'.

Extra belasting op leidingwater van de baan

De geplande extra belasting op kraanwater gaat niet door. De maatregel heeft te veel negatieve effecten, schrijft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer.

Het plan zou leiden tot 'negatieve milieueffecten, ontmoediging van innovatie en willekeurig ogende gevolgen voor een beperkte groep bedrijven', zo schrijft Wiebes. Het kabinet ziet van de maatregel af na overleg met koepelorganisaties en bedrijven.

Leveranciers van kraanwater kunnen de belasting op het water doorberekenen aan afnemers. In het plan van het kabinet zou het jaarlijkse plafond van driehonderd kubieke meter per aansluiting vervallen, waardoor bedrijven meer belasting moesten betalen. Dit plafond blijft nu echter in stand.

Door de maatregel loopt het kabinet tachtig miljoen euro per jaar mis. Wiebes wil dit gat dichten 'in de sfeer van de milieubelastingen'. Begin dit jaar werd de belasting op leidingwater al wel verhoogd.

Na ongeluk weer een rijstrook open op A1

Op de snelweg A1 tussen Oldenzaal en De Lutte is weer een rijstrook open in de richting van Duitsland, meldt Rijkswaterstaat woensdagavond op Twitter. De andere rijstroken zijn nog afgesloten na een ongeluk waarbij een vrachtwagen en een personenauto waren betrokken.

De politie onderzoekt momenteel de toedracht van het ongeval. Beide voertuigen kwamen door een nog onbekende oorzaak met elkaar in botsing en schoten door de middenberm.

Er ontstond brand, waardoor beide wagens in vlammen opgingen. Hierbij raakte de bijrijder van de personenauto gewond, aldus de politie. Deze persoon is naar een ziekenhuis vervoerd. Er is sprake van een flinke ravage op de A1, de opruimwerkzaamheden zullen naar verwachting nog uren duren.

[Upd] WK pas vanaf kwartfinale op megaschermen

Voetballiefhebbers in vier grote steden in Nederland moeten zeker tot de kwartfinale wachten voor ze op megaschermen naar Oranje kunnen kijken. De gemeenten Eindhoven, Utrecht, Rotterdam en Groningen lieten aan Novum Nieuws weten dat ze geen schermen toestaan tijdens de poulefase van Oranje, maar dat ze wel openstaan voor initiatieven mocht Nederland ver komen. Amsterdam maakt eind deze week zijn beleid bekend.

In geen van de steden zijn nu al concrete plannen om in de binnenstad schermen neer te zetten. Horecagelegenheden kunnen in elke stad wel extra schermen plaatsen op de terrassen, mits het beeldscherm naar binnen is gekeerd. Hierdoor ontstaan er geen opstoppingen op de openbare weg. De gemeenten passen hun alcoholbeleid niet aan tijdens het WK.

Oranjefans in Eindhoven kunnen mogelijk op het Stationsplein, het 18 Septemberplein, de Markt en het Stadhuisplein naar het Nederlands elftal kijken. Op die locaties werd in 2010 de finale gekeken. Er is nog wel extra overleg nodig, aldus een woordvoerder van de gemeente. "Op de dag dat Nederland de kwartfinale zou spelen vieren wij Roze Zaterdag in Eindhoven. We gaan kijken of we dat in een gezamenlijk plan kunnen samenbrengen."

De gemeente Utrecht plaatst in eerste instantie geen megaschermen, maar roept mensen op zelf straatfeesten te organiseren. "Kleine evenementen op straat worden aangemoedigd", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Dan verspreidt de massa zich over de stad en is het beter te controleren." Mocht Nederland ver komen in het toernooi, dan kan worden gekeken naar een megascherm op de Neude. "Dat is gezien de concentratie van horecagelegenheden een logische plek", aldus de woordvoerder.

In Rotterdam gaat de gemeente zelf geen initiatief nemen voor het plaatsen van schermen. Rotterdam Festivals, het bedrijf dat helpt met de coördinatie en organisatie van feesten in de stad, zegt nog geen aanvraag voor een groot scherm te hebben gekregen. "Rotterdam had tijdens het EK van 2012 het Oranjeplein", aldus een woordvoerder. "Alle wedstrijden van Oranje waren te zien. Helaas ging die organisatie de mist in. Mede daarom zijn er nu geen initiatieven." In 2010 werd de finale van het WK in het centrum uitgezonden op de Binnenrotte. Er zijn nog geen plannen om daar ook deze keer een scherm neer te zetten.

De kans is klein dat supporters in de binnenstad van Groningen het WK op een groot scherm kunnen volgen. De gemeente voert streng beleid als het gaat om een grote groep mensen in de binnenstad. "Het is in de stad allemaal wat nauwer, waardoor we niet heel veel mensen kunnen hebben", aldus een woordvoerder. Groningen volgt de in 2012 ingevoerde beleidslijn over videoschermen in de binnenstad. Schermen zijn toegestaan op de Vismarkt en de Grote Markt, maar alleen als het terrein wordt aangemerkt als evenemententerrein. "Op dit moment weten we nog niet wat de stand van zaken is", aldus de woordvoerder.

Update 19:35 uur
De wedstrijden van Oranje op het WK in Brazilië zijn op megaschermen te volgen in Amsterdam. Dat bevestigt de gemeente woensdag. Op het Museumplein zijn alle poulewedstrijden van Nederland te zien op meerdere schermen, vanaf de achtste finale staat het initiatiefnemers vrij aanvragen in te dienen voor locaties in de rest van Amsterdam.

De Amsterdamse horeca mag tijdens het WK ook een uur langer openblijven dan normaal. Cafés mogen op het terras schermen hangen om de wedstrijden van Nederland te laten zien. Deze schermen moeten wel naar het café toewijzen.

Mocht Oranje de poulefase overleven, dan wordt het evenemententerrein op het Museumplein mogelijk verplaatst naar het Olympisch Stadion of de Amsterdam Arena. "De wedstrijden die Nederland vanaf dan zou kunnen spelen, beginnen om 22.00 uur. Vanaf het Museumplein zijn dan na de wedstrijd weinig mogelijkheden tot vervoer", aldus een woordvoerder.

Beelden ontvoerd echtpaar in Afghanistan

Een Amerikaanse en haar Canadese echtgenoot die eind 2012 in Afghanistan verdwenen roepen de regering in Washington in een videoboodschap op hen te helpen. Familieleden van de vrouw ontvingen de video vorig jaar zomer. Nu heeft ook Associated Press de beelden in handen gekregen.

Caitlan Coleman was zwanger op het moment dat ze verdween. In de video vraagt ze hulp om, met haar echtgenoot en baby, bevrijd te worden uit de handen van de Taliban die de drie gevangen houden.

De vader van Coleman kreeg de beelden vorig jaar juli en september per mail toegestuurd door een Afghaan die banden zou hebben met de Taliban. Onlangs besloot de familie de beelden vrij te geven. Die beslissing werd ingegeven door de redding van een Amerikaanse militair die jarenlang in Afghanistan gevangen werd gehouden.

Waarom het echtpaar is ontvoerd is onduidelijk. Er is vooralsnog geen losgeld geëist.

Meest succesvolle lancering ooit voor Ubisoft

Vandaag kondigt Ubisoft aan dat Watch Dogs, in de eerste verkoopweek, meer dan vier miljoen keer doorverkocht is. Hiermee is Watch Dogs de bestverkopende nieuwe IP in de game-industrie, de meest succesvolle game ooit van Ubisoft in de eerste verkoopweek en de bestverkopende game in Nederland in diezelfde periode.

"Met zo’n sterke omzetontwikkeling en alle positieve feedback van gamers, heeft Watch Dogs zichzelf gepositioneerd als de must-have game van dit moment", aldus Marcel Keij, Marketing Director bij Ubisoft. "We zijn enorm trots op deze prestatie en zijn ervan overtuigd dat het Watch Dogs-merk een mooie toekomst heeft."

De lancering van Watch Dogs op consoles en pc ging samen met de release van de gratis companion app; ctOS Mobile. Het is ontworpen om dual-screen gameplay te faciliteren, maar ook om losstaand de game verder te spelen met andere 'minigames' zoals het pesten van andere spelers. ctOS Mobile is al door meer dan één miljoen mensen gedownload.

Watch Dogs is uitgekomen op PlayStation 3, PlayStation4, Xbox 360, Xbox One en pc. Er verschijnt ook een versie voor Wii U in de herfst van 2014.

Cambuur haalt doelman Wouda van RKC

SC Cambuur heeft Jurjan Wouda gecontacteerd. De 23-jarige doelman komt over van RKC en tekende een verbintenis voor een seizoen. Dat heeft Cambuur woensdag gemeld. Wouda speelde eerder voor FC Emmen en sc Heerenveen, maar kwam nog niet tot een officieel duel.

Met het vastleggen van Wouda zegt Cambuur de selectie rond te hebben. Leonard Nienhuis was afgelopen seizoen de vaste goalie en stond in 31 van de 34 competitieduels onder de lat.

Precisie en snelheid in GRID Autosport

Codemasters heeft een nieuwe trailer online gezet van GRID Autosport, waarin de discipline 'open-wheel racing' wordt voorgesteld door enkele bekende coureurs.

In de video zien we gameplaybeelden van GRID Autosport in de 'open-wheel racing'-modus gemixt met bekende autocoureurs zoals Jake Hill, Alice Powell, Danny Keirle en Patric Neiderhauser. Die laatste legt uit dat in deze discipline met die snelheid, zij aan zij met de tegenstanders, het beste gevoel in de wereld is. "Het is alsof je op een achtbaan bent, maar dat je zelf rijdt."

In deze modus moeten spelers soepel racen en seconden zien te winnen in elke ronde in lichtgewicht raceauto's die ontworpen zijn voor een optimale vermogen-gewichtsverhouding. Slipstreamen en het kiezen van de juiste lijn in elke bocht is van belang om te winnen. Contact met je tegenstander betekent vaak al een kapotte race-auto, dus je zult voorzichtig moeten zijn. Codemasters heeft overleg gepleegd met de bestuurders die hebben deelgenomen aan open-wheel races om de ervaring van het racen in deze auto's authentiek over te brengen.

Spelers krijgen allerlei auto's om hun vaardigheden te testen, waaronder de Dallara F312 , Ariel Atom 3.5, Caparo T1 , Dallara Indycar en nog veel meer. Met deze wagens ga je racen op circuits zoals Mont Tremblant , Indianapolis , Spa Francorchamps en nog veel meer.

GRID Autosport komt 27 juni uit voor Xbox 360, pc en PlayStation 3.

Amsterdammer pleegde mogelijk vier moorden

De verdenkingen tegen de 24-jarige Amsterdammer George H. breiden zich uit. Aanvankelijk beschuldigde justitie hem van één 'medicijnmoord', maar woensdag bleek tijdens een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen H. dat de formele verdenking inmiddels ook een tweede moord behelst. Twee andere gevallen hebben politie en justitie nog in onderzoek.

H., een in New York geboren Dominicaan, zit al 6 maanden vast. Vorig jaar zou hij twee Dominicanen (22 en 24 jaar oud) hebben gedood door hen succinylcholine toe te dienen, een middel dat wordt gebruikt als spierverslapper bij operaties. H. zou hebben geprobeerd grote bedragen van overlijdensrisico- en uitvaartverzekeringen te innen.

Oud-bewindsman laakt toezicht op wooncorporaties

Het toezicht op wooncorporaties is onvoldoende ontwikkeld. Dat zei oud-staatssecretaris van Volkshuisvesting Dick Tommel (D66) woensdag tijdens zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie onder leiding van Ronald van Vliet. Volgens de oud-politicus konden wooncorporaties wanbeleid voeren doordat commissarissen en ambtenaren niet goed opletten. De minister is daarvoor volgens Tommel verantwoordelijk.

Commissarissen die toezicht houden op het bestuur van wooncorporaties zijn niet goed opgeleid om hun werk te doen, zei Tommel tijdens het verhoor. Bovendien is hun baan niet aantrekkelijk doordat ze te weinig tijd en geld krijgen. Zij zouden hun werk moeten doen in een dag per maand. "Dat is volstrekt maar dan ook volstrekt ondoenlijk."

Ook het toezicht vanuit de overheid schiet volgens Tommel tekort. "In mijn begintijd waren er 170 fte's bij de inspectiedienst en nog tachtig op het ministerie." Daarvan zouden er nu nog tien over zijn. "Ik vrees dat ze stiekem en stilzwijgend zijn wegbezuinigd. Dan is goed toezicht gewoon fysiek niet meer mogelijk."

Tommel was tussen 1994 en 1998 staatssecretaris van Volksgezondheid in het eerste kabinet-Kok. Hij voltooide de verzelfstandiging van de sector, die zijn voorganger Enneüs Heerma had ingezet. Daardoor kwamen de wooncorporaties los te staan van de staat. Tommel gaf de organisaties extra taken, zoals het bevorderen van de leefbaarheid in een wijk. Sommige corporaties misbruikten hun bevoegdheden om te speculeren en voor megalomane projecten. "Dat er iets op de loer lag, van 'dan mag alles', dat was duidelijk," zei Tommel. "Zo naïef was ik ook weer niet."

Maar ondanks de voorbeelden van financieel slecht beheer en fraude benadrukte Tommel dat door de verzelfstandiging van wooncorporaties ook een hoop goed is gegaan. "Het gaat een paar keer mis, maar daar staat tegenover dat prachtige en nuttige dingen tot stand zijn gekomen." Veruit de meeste corporaties doen volgens de oud-staatssecretaris goed en integer hun werk.

Een beter model dan het huidige ziet Tommel niet. "Je kunt een systeem nooit honderd procent sluitend krijgen." Menselijke zwakheden zullen volgens de D66'er altijd misstanden veroorzaken. "Wil je dat voorkomen, dan moet je in bed blijven liggen en niets doen."

Woensdag was de eerste zittingsdag van de parlementaire commissie. Behalve Tommel kwamen nog drie getuigen en deskundigen aan het woord. Zij benadrukten evenals Tommel dat het toezicht op wooncorporaties is tekortgeschoten. Daardoor konden bestuursleden in de sociale huursector voor miljarden aan publiek geld verkwanselen.

De commissie doet onderzoek naar de schandalen die de afgelopen twintig jaar bij woningcorporaties aan het licht kwamen. Duidelijk moet worden wat precies is misgegaan en wie daar verantwoordelijk voor waren. De commissie staat onder leiding van het onafhankelijke Kamerlid Roland van Vliet. De komende zes weken gaan de ondervragingen door.

[RG] Rojer naar finale gemengd dubbel

Jean-Julien Rojer heeft samen met zijn Duitse partner Anna-Lena Grönefeld de finale bereikt van het gemengd dubbelspel op Roland Garros. Het Nederlands/Duitse duo won in de halve finale in drie sets van het duo Bruno Soares/Yaroslava Shedova.

Het Braziliaans/Kazachse duo moest uiteindelijk pas buigen in de super-tiebreak; 3-6, 7-6(4) en 10-5. In de finale treft Grönefeld een landgenote; namelijk Julia Görges. Zij speelt samen met de Serviër Nenad Zimjonic.

Grensgemeenten mikken op samenwerking met Duitsland

De gemeenten Emmen, Hoogeveen, Coevorden en Hardenberg willen de werkloosheid in de grensstreek in drie jaar met een derde terugdringen, onder meer door meer met Duitsland samen te werken. Donderdag dienen de burgemeesters van de gemeenten een banenplan in bij de commissaris van de koning in Drenthe Jacques Tichelaar, zo meldt de gemeente Emmen woensdag op haar website.

De vier gemeenten hebben 75 miljoen euro nodig van de overheid voor het plan, dat de werkgelegenheid in het gebied binnen de gemeenten moet stimuleren en de werkloosheid moet terugdringen van twaalf naar acht procent. De gemeenten zijn al begonnen met het uitvoeren van een deel van de plannen.

Met het geld willen de gemeenten onder meer een bedrijvenfonds en bedrijfsvakscholen oprichten. Ook moet regelgeving worden versoepeld zodat kan worden geëxperimenteerd met een 'regelarme' Duits-Nederlandse grenszone, waardoor werken in Duitsland makkelijker wordt. Het gaat dan bijvoorbeeld om concrete zaken als het regelen van vervoer, legt een woordvoerder uit.

Door het plan moeten banen worden gecreëerd die worden opgevuld door jongeren, werklozen en lageropgeleiden uit de regio. Dat is nodig omdat de werkloosheid in het gebied 'fors hoger' is dan in de rest van Nederland. Met het plan moet dat percentage op landelijk niveau worden gebracht. In mei was 8,7 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos.

Afluisterproces News of the World nadert einde

Dat de opgedoekte Britse schandaalkrant News of the World de privacyregels schond door telefoons te hacken staat buiten kijf. Dat zei de rechter in het Britse afluisterproces woensdag.

De enige vraag die de jury nu moet beantwoorden is 'wie er op welk niveau van de krant' van mediamagnaat Rupert Murdoch betrokken was bij de afluisterpraktijken. Rechter John Saunders begon woensdag met de afronding van het proces. Vijf mensen staan terecht in de zaak, onder wie voormalig hoofdredacteuren Rebekah Brooks en Andy Coulson. Ze worden niet alleen verdacht van het hacken van voicemails van beroemdheden, maar ook van het omkopen van politieagenten in hun jacht op scoops. Alle verdachten ontkennen schuldig te zijn.

[RG] Halep en Petkovic naar halve finale

Simona Halep en Andrea Petkovic hebben de halve finale van Roland Garros bereikt. Halep (4) won met 6-2, 6-2 van Svetlana Koeznetsova, de winnares van 2009. Petkovic (28) was met dezelfde cijfers te sterk voor Sara Errani. In de vorige ronde had de Duitse een einde gemaakt aan de opmars van Kiki Bertens.

Zowel Halep als Petkovic stond nooit eerder in de halve finale van een grandslamtoernooi. Donderdag strijden de Roemeense en de Duitse tegen elkaar om een plaats in de eindstrijd van zaterdag. De andere halve finale gaat tussen Maria Sharapova en Eugenie Bouchard.

De wedstrijden van woensdag werden wegens de regen veel later afgewerkt dan gepland. De speelsters konden niet om 14.00, maar pas rond 16.30 uur het gravel in Parijs betreden.

Halep is als nummer vier de hoogst geplaatste speelster die nog in het toernooi zit. Qua ervaring moet de Roemeense het echter afleggen tegen Sharapova. De als zevende geplaatste Russische is de enige van de halvefinalisten die weet hoe het voelt om een grandslamtoernooi te winnen. Ze won alle vier de grote toernooien één keer.

Meer profijt 65-plussers van verzorgingsstaat

De inkomensongelijkheid in Nederland neemt toe, maar wordt in toenemende mate gecompenseerd door herverdeling via sociale zekerheid en belastingen. Dat laatste geldt echter vooral voor gepensioneerden, niet voor de beroepsbevolking. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een woensdag gepubliceerde verkenning over economische ongelijkheid.

Het Nederlandse stelsel van belastingen, uitkeringen en toeslagen bracht in 2012 de ongelijkheid tussen netto-inkomens met 49 procent terug ten opzichte van de bruto-inkomens. Dat wil zeggen dat ongeveer de helft van het verdiende bruto-inkomen door de overheid werd herverdeeld. Dat is meer dan in 2001, toen dat nog 45 procent bedroeg. Vooral het pensioenstelsel droeg aan de sterkere inkomensverdeling bij, simpelweg doordat er relatief meer mensen met pensioen waren en minder mensen werkten.

Herverdeling onder ouderen was geen beleidsdoelstelling, benadrukken de onderzoekers, maar een simpel gevolg van de inrichting van de verzorgingsstaat. Waar de AOW in tien jaar in toenemende mate bijdroeg aan herverdeling, was bij werknemersverzekeringen als de WW en de WAO juist sprake van een afname. "De toename van de herverdeling van de verzorgingsstaat komt niet ten bate aan mensen in de werkzame leeftijd", valt daarom te lezen in het onderzoek.

Of Nederland in internationaal perspectief nu een grote of kleine inkomensongelijkheid kent, hangt van de meetmethode af. Volgens OESO-statistieken komt Nederland ergens in de middenmoot van welvarende landen terecht. Daarbij scoort Nederland beter dan de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, maar minder goed dan bijvoorbeeld Denemarken en België. In statistieken van LIS, een toonaangevend datacentrum in Luxemburg, komt Nederland echter beter uit de verf.

Het verschil is te verklaren doordat de OESO-methode zich vooral richt op middeninkomens en minder op de rijksten en armsten in de samenleving. Als naar die groepen wordt gekeken, is duidelijk dat de inkomenskloof tussen de armste en rijkste sinds 1985 met tien procent is toegenomen, meldt de WRR.

In 2012 vond 61 procent dat de inkomensverschillen in Nederland te groot waren. Het overgrote deel, 57 procent, was er dan ook voor de inkomens te nivelleren. Over het algemeen vonden Nederlanders in dat jaar dat een directeur van een grote onderneming tot 5,4 keer zo veel mocht verdienen dan een geschoolde arbeider. In werkelijkheid verdiende een directeur zeventien keer zo veel.

Niet alleen inkomen is een factor in economische ongelijkheid, ook vermogen speelt een rol. Vermogen is in Nederland een stuk minder goed verdeeld dan inkomen. De rijkste tien procent heeft 61 procent van het vermogen in Nederland in handen, de rijkste twee procent een derde. De onderste zestig procent verdeelt onder elkaar een procent van het totale vermogen in Nederland. Daarmee is de vermogensongelijkheid in internationaal perspectief 'aan de hoge kant'.

"Dat zijn nog voorzichtige schattingen", aldus de onderzoekers in het rapport. Hulporganisatie Oxfam Novib publiceerde eerder deze week een rapport waarin werd gesteld dat de rijkste één procent van de Nederlanders een kwart van het vermogen bezit. De rijkste vijf families van Nederland zouden daarbij evenveel vermogen hebben als de armste 3,2 miljoen Nederlanders samen.

De vermogensongelijkheid nam volgens de WRR-onderzoekers toe doordat vermogens van de tien procent met het meeste vermogen tussen 1993 en 2010 gemiddeld met veertien procent groeiden, terwijl de onderste tien procent steeds meer schulden kreeg. Daartussenin zit een grote middenklasse, die relatief weinig vermogen heeft.

Hoewel economen er nog niet uit zijn of economische ongelijkheid de groei afremt, zijn er wel sociale en politieke gevolgen aan te merken. "Economische afstand leidt tot sociale afstand", stellen de onderzoekers. Daarbij neemt het vertrouwen in rechtstaat en parlement af als de verschillen toenemen. Dat geldt voor zowel de economische boven- als onderlaag van de samenleving.

Dark Souls II in 20 minuten

Het is iemand gelukt om Dark Souls II in 20 minuten en veertien seconden uit te spelen. Of het de naam 'speedrun' mag dragen valt te betwisten; er wordt dikwijls gebruik gemaakt van glitches en exploits.

In het filmpje zien we de speler allerlei trucs gebruiken om gevechten en obstakels uit de weg te gaan. Opvallend genoeg is de verrekijker uit de game één van zijn belangrijkste tools; het stelt de gebruiker in staat om zich met belachelijke snelheid voort te bewegen.

Dankzij de snelheid wordt het mogelijk om met een soort aanloop gebruik te maken van een verkapte noclip mode, om zodoende grote stukken level over te slaan of hoger gelegen locaties te bereiken. Los daarvan wordt het wel snel duidelijk dat deze speler de verschillende locaties van Drangleic kent als zijn broekzak.

Bekijk hieronder het filmpje. Vanaf ongeveer 1:20 zie je hoe de speler de felbegeerde verrekijker bemachtigt met een 'leap of faith' in Majula.

Manuscript Lennon geveild voor 153.000 euro

Een ondertekend manuscript van John Lennon is woensdag voor ruim 153.000 euro onder de hamer gegaan. Het stuk werd samen met anderen gedichten en tekeningen van de oud-Beatle geveild in Sotheby's in New York en wist het meeste geld op te brengen.

Het is de grootste collectie aan gedichten en komische tekeningen die ooit van Lennon werden geveild. De gedichten bestaan voornamelijk uit onzinnige teksten en krabbels en ondertekende en gecorrigeerde manuscripten. In totaal werden 88 werken geveild.

Het materiaal heeft veelal betrekking op Lennons boeken In His Own Write en A Spaniard In the Works, die hij schreef en illustreerde in 1964 en 1965. De zanger, die in 1980 werd doodgeschoten, gaf de collectie destijds aan de Britse schrijver Tom Maschler, die Lennon aanspoorde om de teksten en tekeningen te bundelen.

Verdachte aanslag Brussel wil Frans proces

De verdachte van de aanslag in het Joods Museum in Brussel wil niet worden uitgeleverd aan België. Hij zou in Frankrijk moeten worden berecht, zei zijn advocaat woensdag. Volgens de raadsman is er geen bewijs dat zijn cliënt degene is die in het museum drie mensen doodschoot.

De man, Mehdi Nemmouche (29), is in handen van de Franse autoriteiten. Woensdag verscheen hij voor een hoorzitting in de rechtbank in Versailles. Tegen hem is door België een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd.

Hoewel het er aanvankelijk op leek dat hij zich hier niet tegen zou verzetten, zal Nemmouche mogelijk donderdag op een nieuwe zitting in bezwaar gaan tegen uitlevering aan België. De verdachte is in Frankrijk gearresteerd en moet daarom in Frankrijk worden berecht, zei zijn advocaat Apolin Pepiezep. "We kunnen niet garanderen dat mijn cliënt in België beter wordt berecht dan in Frankrijk", zei hij.

Nemmouche werd vrijdag bij een routinecontrole op drugs in Marseille aangehouden. Hij had een kalasjnikov, een pistool en munitie bij zich. Hij wordt verdacht van de aanslag op het Joods Museum zes dagen eerder, waarbij drie doden en een zwaargewonde vielen.

De wapens die hij bij zich droeg waren van dezelfde types als het wapentuig dat bij de aanslag werd gebruikt. Volgens Pepiezep had Nemmouche de wapens gestolen uit een auto in België.

Nemmouche zat zeven jaar in de gevangenis in Frankrijk. Na zijn vrijlating vertrok hij naar Syrië. Hij bleef daar een jaar en sloot zich waarschijnlijk aan bij de radicaalislamitische groepering ISIS, die tegen de Syrische president Bashar Assad strijdt. In de gevangenis zou hij zijn geradicaliseerd.

'Eurozone op weg naar beste kwartaal in drie jaar'

De eurozone groeit in het tweede kwartaal waarschijnlijk met het hoogste tempo in drie jaar. Dat concluderen de economen van Markit woensdag op basis van de inkoopmanagersindex voor diensten en industrie voor de eurozone.

De inkoopmanagersindex voor mei bedroeg 53,5, ruim boven de grens van groei van 50. De index kwam wel iets lager uit in april, toen de stand 54,0 was. Hoofdeconoom Chris Williamson concludeert hieruit dat de economie van de eurozone dit kwartaal met 0,4 tot 0,5 procent groeit.

De prestaties van de grote economieën in de eurozone blijven wel ver uiteenlopen, waarschuwt Williamson. In Duitsland is nog altijd sprake van flinke groei, terwijl de productie in Frankrijk weer krimpt. Markit verwacht dat de aantrekkende economie van Italië en Spanje de Franse krimp compenseert.

De verbeterde prestaties van de productie zorgt volgens Markit voor de tweede maand op rij ook voor een groei van het aantal banen. Sinds september 2011 is volgens het onderzoeksbureau het aantal contracten niet zo sterk gestegen.

Hoofdredacteur alsnog weg bij Persdienst

Hoofdredacteur Kees Pijnappels vertrekt alsnog bij De Persdienst. Hij heeft een akkoord bereikt met uitgever Wegener. Dat hebben Pijnappels en Wegener woensdag bekendgemaakt. Het vertrek is per direct. "Over de aard van de afspraken worden geen mededelingen gedaan", aldus directeur/uitgever Erik van Gruijthuijsen van Wegener.

Pijnappels was op 18 april met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld. Hij wilde geen plaats maken voor een nieuwe hoofdredacteur, omdat die naar zijn mening onterecht was benoemd. Pijnappels stapte met succes naar de kantonrechter. Die besloot vorige maand dat Pijnappels de gelegenheid moest krijgen zijn werk te doen, in elk geval tot 1 juni.

Er waren volgens de kantonrechter onvoldoende redenen om Pijnappels eerder per direct bij De Persdienst weg te sturen. Het was volgens de rechter ook nog maar de vraag of Wegener juist had gehandeld door niet Pijnappels, maar een ander als hoofdredacteur te benoemen.

Wegener moet bezuinigen en schrapt daarom functies. Hoofdredacteuren moesten opnieuw solliciteren naar hun eigen baan. Pijnappels deed dat, maar de keuze viel op Jan 't Hart.

De Persdienst levert landelijk nieuws aan de zeven dagbladen van Wegener, kranten van de Media Groep Limburg, en enkele Noord-Hollandse kranten.

Hoofdredacteur alsnog weg bij Persdienst
Hoofdredacteur alsnog weg bij Persdienst (Foto: ANP)

AEX verliest licht in afwachting van rentebesluit

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is woensdag licht lager gesloten in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. In lijn met andere Europese beurzen sloot de AEX 0,1 procent lager op 408,07 punten. Beleggers hielden zich rustig in de aanloop naar het donderdag verwachte bericht van de ECB over de rentestand. In afwachting van het besluit is de afgelopen dagen relatief weinig verhandeld.

TNT Express was op de AEX de uitblinker met een groei van 2,3 procent. Analisten reageerden positief op de verwachte verdubbeling van het bedrijfsresultaat in de komende jaren. Ook financiële bedrijven boekten koerswinsten. Zo won Aegon 1,4 procent en noteerde ING een stijging van 0,8 procent. Oliebedrijven deden het minder goed. Shell verloor 1,2 procent aan beurswaarde en Fugro en SBM Offshore noteerden verliezen van 0,6 en 0,7 procent.

De AMX noteerde een winst van 0,4 procent tot 664,35 punten. Op de index voor middelgrote bedrijven blonk Arseus uit met een winst van 4,2 procent. Hekkensluiter was Imtech met een verlies van 2,8 procent.

Dark Souls II krijgt trilogie

Bandai Namco maakt vandaag bekend dat ze een DLC-trilogie voor Dark Souls II in de maak hebben. Het eerste deel van de trilogie heet de 'Crown of the Sunken King'.

De drie uitbreidingen brengen ons naar nieuwe gebieden waar we weer keer op keer dood zullen gaan door nieuwe vijanden, uitdagingen en natuurlijk idioot lastige bazen. In Crown of the Sunken King, ga je op zoek naar de kronen die de koning Vendrick van Drangleic ooit heeft gehad. Deze kronen geven de eigenaar grote macht. Diep in donkere grotten zou een van de kronen moeten liggen, maar dat het bewaakt is.

Crown of the Sunken King, het eerste deel uit de trilogie komt 22 juli uit. Het tweede deel, Crown of the Old Iron King, komt 26 augustus online en op 23 september ziet Crown of the Ivory King het digitale levenslicht. De PlayStation 3-versies van de DLC's komen een dagje later. Er is vanaf vandaag een seizoenspas te krijgen voor de trilogie voor PlayStation 3 en pc.

De uitbreidingen komen uit voor PlayStation3, Xbox 360 en pc. Het origineel zul je vast nodig hebben.

Teeven houdt voet bij stuk met kinderpardon

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) houdt voet bij stuk. Het kinderpardon wordt niet aangepast, zei hij woensdagmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer. "Dat gaan we niet doen." Wel kijkt hij de komende tijd naar schrijnende gevallen.

Teeven reageert hiermee op de oppositiepartijen SP en GroenLinks die ervoor pleitten om de regeling aan te passen. Ook de Kinderombudsman Marc Dullaert ijvert daarvoor. Teeven gaf hun nul op het rekest. "Laat helder zijn: het kabinet wil de regels van het kinderpardon en de regels niet veranderen."

FNV wil meer belasting op vermogen

De verschillen in vermogen en in inkomen zijn te groot en daarom moet vermogen meer worden belast. Ook moet de vennootschapsbelasting omhoog. Dat stelt vakcentrale FNV in een reactie op het woensdag gepubliceerde rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over economische ongelijkheid.

"De armen worden armer en de rijken rijker. In dat licht is het onbegrijpelijk dat de werkgevers durven te beweren dat er geen ongelijkheidsprobleem is, maar een groeiprobleem", stelt de vakcentrale.

FNV wil in gesprek met het kabinet om tot maatregelen te komen die de 'scheefgroei' moeten herstellen. Naast meer vermogensbelasting wil FNV dat de vennootschapsbelasting omhoog gaat om bedrijven te weren die 'wel genieten van de lusten van Nederland, maar de belastingen die we daar allemaal voor afdragen stelselmatig ontduiken'.

In het rapport van woensdag stellen de onderzoekers dat de kloof tussen de armste en rijkste tien procent in Nederland steeds groter wordt. De inkomensongelijkheid neemt toe in Nederland, maar wordt deels gecompenseerd door belastingen en toeslagen. Vermogensongelijkheid is in Nederland veel groter en is zelfs in internationaal perspectief 'aan de hoge kant', valt te lezen in het onderzoek. "Niets in deze samenleving rechtvaardigt deze enorme verschillen. Nederland is duidelijk té ongelijk", concludeert FNV.

Defensie stopt met patiëntenvervoer Wadden

Defensie wil stoppen met het vervoer per helikopter van patiënten vanaf de Waddeneilanden. Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) woensdag gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. Patiëntenvervoer is volgens haar geen kerntaak van Defensie.

Defensie is ooit begonnen met het patiëntenvervoer omdat er helikoptercapaciteit over was. Inmiddels is dat niet meer het geval.

Het komende jaar moet er een andere oplossing komen voor het patiëntenvervoer. Zodra die er is, stopt Defensie met het vervoer. Hennis hoopt dat het in de eerste helft van volgend jaar zover zal zijn.

Nieuwe arrestaties om steniging Pakistan

De politie in Pakistan heeft twee broers gearresteerd die betrokken waren bij de steniging van hun zwangere zus, eind mei in de stad Lahore. Ook werd er een derde persoon aangehouden, een man die aan de steniging deelnam en beweert de echtgenoot van het slachtoffer te zijn geweest.

De twee broers werden woensdag na een intensieve klopjacht in de provincie Punjab opgepakt, zei de politie. De derde man zegt met de vrouw getrouwd te zijn geweest tot ze, tegen de wil van haar familie in, huwde met de man van wie ze hield. Dit huwelijk was de reden dat de familie besloot tot eerwraak en de 25-jarige Farzana Parveen bij de rechtbank in Lahore om het leven bracht.

Kort na de bloedige aanval werden al de vader van het slachtoffer en vier andere personen gearresteerd.

Dode na treinbotsing in Teuge

Bij een aanrijding tussen een trein en een auto is woensdagmiddag in Teuge een dode gevallen. Het slachtoffer reed in de auto en is een 62-jarige man uit Twello, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 12.30 uur bij de spoorwegovergang aan de Holthoevensestraat in de Gelderse plaats. De auto werd door de trein meer dan vierhonderd meter meegesleept. Pas bij een volgende overgang, die aan de Woudhuizerweg in Apeldoorn, kwamen de trein en de auto tot stilstand.

Het spoor werd voor onderzoek in twee richtingen afgesloten, maar is inmiddels weer vrij. De passagiers van de trein zijn per bus verder vervoerd.

Winkeldief graaft tunnel in Utrecht

Een dief heeft woensdagochtend een tunnel gegraven om via de kruipruimte een winkel in Utrecht leeg te halen. Voor zover bekend is er echter niets gestolen, meldt de politie woensdag.

Omstreeks 03.00 uur kreeg de politie de melding van een verdachte situatie bij een winkel aan de Euterpedreef in Utrecht. Agenten zagen echter geen sporen van braak. Wel vonden zij naast het pand een mansgroot gat.

De agenten besloten het gat in te gaan omdat het vermoeden bestond dat de verdachte er mogelijk zou zitten. Toen de agenten de tunnel volgden bleek die uit te komen bij een winkel. De verdachte werd niet aangetroffen. Hij was gezien de zandsporen ook in de winkel geweest, maar heeft geen spullen mee kunnen nemen.

Geen vergunning meer nodig voor mantelzorgwoning

Er is geen vergunning meer nodig om voor een naaste die zorg nodig heeft een 'mantelzorgwoning' te bouwen. Dat maakten minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) woensdag bekend.

Een mantelzorgwoning is een aangepaste woning voor iemand die zorg nodig heeft. De woning wordt kant-en-klaar geleverd en kan door het besluit eenvoudiger aan het eigen huis of op de eigen kavel worden gezet.

Het kabinet hervormt de langdurige zorg in een poging stijgende kosten te beteugelen. Het eenvoudiger maken van de bouw van de woningen is een van de punten in het plan 'Langer Thuis Wonen', dat Blok en Van Rijn woensdag presenteerden. Ze brachten de mogelijkheden in kaart om ouderen en mensen die zorg nodig hebben langer thuis te laten wonen.

Opa gepakt die kleinkinderen na ongeluk achterliet

De politie heeft maandagavond een 52-jarige opa uit Nijmegen aangehouden die sinds 19 mei werd gezocht in verband met doorrijden na een aanrijding. Hij vluchtte maar liet zijn twee kleinkinderen van 4 en 5 jaar oud achter in de auto, meldt de politie woensdag.

Een 28-jarige man uit Nistelrode, bestuurder van de andere auto waar de opa tegenaan was gereden, raakte gewond en zijn auto was zwaar beschadigd. Waarom de verdachte ook zijn kleinkinderen hulpeloos achterliet, wil een politiewoordvoerder niet zeggen.

Agenten zagen maandagavond 19 mei op de Koninginnelaan in Nijmegen een auto rijden waarvan bekend is dat deze eerder met valse kentekens reed. De bestuurder negeerde stoptekens en ging er met hoge snelheid vandoor.

Op de Neerbosschebrug reed de bestuurder achter op een ander voertuig, maar hij reed daarna snel verder. Het beschadigde voertuig werd aangetroffen op de Hillekensacker in Nijmegen. De verdachte is dinsdag gehoord door de politie en weer vrijgelaten.

[Upd] Makers LittleBigPlanet bezig met geheim project

Media Molecule, vooral bekend van LittleBigPlanet, heeft via Twitter laten weten dat ze de komende E3 niets zullen laten zien. Veel gamers hadden gehoopt dat de ontwikkelaar iets voor de PlayStation 4 in petto zou hebben, maar dat is dus niet zo.

Of Media Molecule met een project bezig is, is op dit moment niet bekend. Mogelijk wordt er gewerkt aan een nieuwe game maar is het nog te vroeg om er iets van te laten zien. Of en wanneer men wel iets kan laten zien is niet bekend.

Update 18.00 uur
Nadat Media Molecule bovenstaand bericht heeft gelezen wilden ze direct aankondigen dat ze momenteel bezig zijn met een super geheim project. Het lijkt erop alsof dat project verder bouwt op de techdemo die ze tijdens de PlayStation 4-onthulling lieten zien.

Daarnaast hebben ze hun website vernieuwd, je kunt deze hier bekijken.
 

Grote politieoperatie tegen bendes in New York

De politie in New York heeft woensdag in de wijk Harlem meer dan honderd leden van drie verschillende criminele bendes gearresteerd.

Bronnen bij het onderzoek zeiden tegen persbureau Reuters dat het een van de grootste operaties tegen criminele bendes in de geschiedenis van de stad was. Het onderzoek naar de bendes kwam aan het rollen na de moord op een 18-jarige scholiere in 2011, aldus de bronnen. Tayshana Murphy werd in haar appartementengebouw neergeschoten. Aan de moord was een dag van gevechten tussen rivaliserende bendes voorafgegaan. De leden van een van de bendes worden verdacht van criminele samenzwering. De politie en de openbaar aanklager komen waarschijnlijk later woensdag met meer informatie.

Dierenbescherming op de bres voor kip en konijn

De Dierenbescherming maakt zich 'ernstige zorgen' over de huisvesting van kalkoenen, konijnen en zogenoemde vleeskuikenouderdieren. De organisatie vreest dat de controle hierop vanaf volgend jaar tekort zal schieten en trekt aan de bel bij staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (PvdA).

Het verdwijnen van de controles heeft te maken met het opheffen van het Productschap Pluimvee en Eieren, waar ook konijnen onder vallen. In een brief schrijft directeur Frank Dales dat bedrijven waarschijnlijk geneigd zullen zijn om meer dieren in een stal te houden dan toegestaan, als de controles komen te vervallen.

"Hiervoor in de plaats komt handhaving door de NVWA. Maar het is bekend dat zij gemiddeld slechts eenmaal per tien à vijftien jaar een bedrijf controleert op regels met betrekking tot dierenwelzijn", aldus Dales.

Hij stelt dat het voor bedrijven loont om de regels te overtreden. "De hoogte van een boete weegt gemakkelijk op tegen de extra winst die kan worden gemaakt door het overtreden van de regels." De Dierenbescherming roept Dijksma daarom op om ervoor te zorgen dat 'de frequente en de kwaliteit van de controles op ten minste hetzelfde niveau blijft als voorheen'.

Volgens de organisatie is dat mogelijk door meer controleurs aan te stellen die specifiek worden ingezet om de regelgeving op het gebied van dierenwelzijn te handhaven. Een andere optie is dat de overheid gaat toezien op controles.

"De controles kunnen dan jaarlijks worden uitgevoerd via een erkend 'ketenkwaliteitssysteem'. De overheid controleert dat systeem vervolgens op de kwaliteit van van de controles en voert steekproefsgewijs schaduwcontroles uit. Die werkwijze wordt nu ook al toegepast bij varkens en vleeskuikens", schrijft Dales in de brief.

Nederland telt zo'n 230 bedrijven waar vleeskuikenouderdieren worden gehouden. Dat zijn kippen die broedeieren moeten produceren waaruit vleeskuikens komen. In totaal lopen in alle bedrijven samen ongeveer 5,6 miljoen hanen en hennen rond. Kalkoenen worden door ongeveer 46 bedrijven gehouden. Samen zijn zij goed voor 883 duizend vogels. Konijnen zijn te vinden bij zestig bedrijven. In totaal leven daar zo'n 41 duizend knaagdieren.

De Tweede Kamer praat donderdag met Dijksma over het opheffen van het Productschap Pluimvee en Eieren en de gevolgen daarvan.

Opstelten: grondig onderzoek brand Shell-complex

Het is nog te vroeg om conclusies te trekken na de explosies en grote brand op het Shell-complex van dinsdagavond. Dat stelt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag na zijn bezoek aan het industriegebied in Moerdijk. Er is grondig onderzoek nodig, zegt hij.

De brand brengt volgens Opstelten herinneringen terug aan 5 januari 2011, toen brand uitbrak bij Chemie-Pack. "Vooral ook omdat er meteen een enorme vuurzee tot in de wijde omtrek te zien was. Ik begrijp dat iedereen hier enorm van geschrokken is", aldus de minister op de site van Veiligheid en Justitie.

De eerste indruk van de bewindsman is dat de burgemeester en veiligheidsregio 'adequaat' hebben opgetreden en dat er lessen zijn geleerd van de brand bij Chemie-Pack.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid richt zich in zijn onderzoek naar het ongeluk op vijf aspecten: de toedracht van de brand, de inzet van de brandweer, de crisisbeheersing en -communicatie, de vergunningverlening en de manier waarop het toezicht en de handhaving waren georganiseerd. Ook kijken de onderzoekers in hoeverre aanbevelingen van de raad na de brand bij Chemie-Pack zijn opgevolgd.

De politie, de brandweer en Shell zelf doen ook onderzoek naar het incident.

Brussel vindt Litouwen klaar voor euro

Litouwen is klaar om op 1 januari de euro in te voeren. Dat stelt de Europese Commissie in een woensdag gepubliceerd voorstel. De Litouwers voldoen aan alle eisen om te mogen toetreden tot de muntunie, aldus de commissie, die het plan nu voorlegt aan het Europarlement en de Europese regeringsleiders.

Zowel het begrotingstekort als de schuld van Litouwen ligt ver onder de Europese bovengrens, zo oordeelt de commissie. Het land heeft zijn begrotingstekort in twee jaar weten terug te dringen van 5,5 procent naar 2,1 procent.

De staatsschuld kwam eind vorig jaar uit op ruim 39 procent van het bruto binnenlands product. Ook de langetermijnrente, de koers van de litas en de inflatie in Litouwen voldoen aan de Brusselse toelatingseisen, aldus de commissie.

Als het Europees Parlement en de Europese Raad akkoord gaan, wordt Litouwen het negentiende euroland. Buurland Letland voerde de gemeenschappelijke munt begin dit jaar in. De derde Baltische staat, Estland, voerde de euro al in 2009 in.

De Litouwse presient Dalia Grybauskaite zei op bezoek in Polen blij te zijn met het oordeel van de commissie. "We zullen in de club van de sterksten zitten en we zullen zelf mee kunnen beslissen. Momenteel staan we nog aan de andere kant van de deur."

Gratis games en update voor Xbox One

De systeemupdate voor Xbox One is nu beschikbaar en komt tegelijkertijd met Microsofts Games for Gold-actie. Gamers met Xbox Live Gold kunnen deze maand gratis Halo: Spartan Assault en Max: The Curse of the Brotherhood downloaden. Crimson Dragon kunnen zij kopen voor de halve prijs.

De systeemupdate brengt een aantal belangrijke veranderingen met zich mee voor de Xbox One. Het is nu mogelijk om externe opslagruimte te benutten zolang het USB 3.0 gebruikt. Je kunt er ook games op installeren. Verder is er ondersteuning toegevoegd voor de SmartGlass-app. Gamers kunnen nu automatisch inloggen en ook kiezen of zij hun echte naam of een alias laten zien.

Later deze week komt de update ook naar Xbox 360.

EU-verdrag met Oekraïne vóór eind juni

De EU en Oekraïne gaan nauwer met elkaar samenwerken. Een verdrag daartoe zou voor het eind van juni getekend moeten worden, stelt de Telegraaf op basis van uitspraken van EU-president Herman van Rompuy.

Van Rompuy stelde dat 'op zijn laatst 27 juni' een associatieverdrag doorgedrukt zal worden. Dit zei hij voor aanvang van de eerste G7-top sinds de jaren '90. De G8 werd weer G7 toen men besloot Rusland uit de club te zetten nadat de crisis in Oost- en Zuid-Oekraïne losbarstte.

Het associatieverdrag stond eigenlijk al gepland voor eind 2013, maar door politieke bemoeienis en druk vanuit Rusland ondertekende de (pro-Russische) regering die toen de scepter in Kiev zwaaide het verdrag niet.

Leiders van de G7-landen (VS, VK, Italië, Duitsland, Canada, Frankrijk en Japan) spreken op dit moment over de uit de hand lopende oorlog in Oekraïne, alsook over de Russische invloed op de recente gebeurtenissen.

Pokémon Center in Parijs geopend

Er is een Pokémon Center geopend in Parijs. De winkel staat vol met merchandise zoals knuffels en kleding. Iedereen die het Pokémon Center wil bezoeken moet wel snel zijn, de winkel is slechts twee weken geopend, van 4 juni tot 21 juni 2014.

Het adres in Parijs is als volgt: 11-15, rue des Halles – angle 9, rue des Déchargeurs; 75001 Parijs - Frankrijk. De eerste foto's van bezoekers tonen lange rijen voor de ingang zoals op Twitter blijkt:

 Er zijn wel wat foto's van binnen genomen, deze zijn van voor de officiële opening:

Foto's met dank aan AFJV.

Merkel: keuze opvolger Barroso gaat tijd kosten

Het kan nog wel even duren voordat er een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt gekozen. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag gezegd. Er is nog onenigheid onder lidstaten van de Europese Unie over wie de topfunctie moet gaan bekleden.

Merkel steunt de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker, wiens christendemocratische Europese Volkspartij (EVP) de grootste werd bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Juncker weet zich gesteund van vele kanten, maar de Britten zien geen brood in de politieke veteraan die pleit voor verdere integratie van de EU.

Ondanks haar steun aan Juncker wees Merkel erop dat de bezwaren van Londen niet moeten worden genegeerd. Ze vindt het onacceptabel dat 'sommigen' vinden dat het er niet toe doet of Groot-Brittannië het met de keuze eens is of niet. Volgens Merkel worden goede beslissingen in Brussel zelden haastig genomen en 'gaat dit tijd kosten, die we gelukkig hebben'.

Flinke verkeershinder op A1 en A20 na ongelukken

Het verkeer op de A1 bij Oldenzaal en de A20 bij Rotterdam ondervindt woensdag ernstige hinder na enkele ongelukken. Dat meldt de ANWB.

De A1 is helemaal afgesloten tussen Oldenzaal-Zuid en De Lutte nadat een vrachtwagen door nog onbekende oorzaak door de middenberm schoot. De rijbaan is in beide richtingen dicht. De ANWB raadt aan om te rijden via de A35.

Op de A20 bij Rotterdam zijn meerdere auto's bij een ongeluk betrokken geraakt. Hierbij zijn gewonden gevallen, aldus de ANWB. De rijbanen vanuit Gouda zijn gedeeltelijk afgesloten, maar automobilisten moeten rekening houden met flinke verkeersopstoppingen.

Brad Pitt reageert op aanval 'treiterjournalist'

Brad Pitt heeft voor het eerst gereageerd op de aanval van de Oekraïense journalist Vitalii Sediuk. De acteur, die woensdag op de rode loper werd belaagd door de man, laat aan het Amerikaanse tijdschrift People weten dat 'de gek zijn gezicht in zijn kruis wilde duwen'.

"Ik was handtekeningen aan het uitdelen toen ik in mijn ooghoek een man over de hekken zag springen", vertelt Pitt. Toen de journalist, die bekend staat om zijn opdringerige benadering van sterren, hem greep en zijn hoofd in het kruis van de acteur probeerde te duwen, deelde Pitt twee klappen uit. "Niet heel hard, maar genoeg om zijn aandacht te trekken, want hij liet me los."

Hoewel de 50-jarige acteur tikken uitdeelde, vond hij het voor zichzelf niet erg dat Sediuk hem aanvloog. "Als hij zo doorgaat dan verpest hij het voor fans die de hele nacht hebben gewacht op een handtekening of een selfie", legt Pitt uit.

Sediuk, die naar aanleiding van het incident werd aangeklaagd voor mishandeling, werd direct gearresteerd en kreeg onder meer een taakstraf. De journalist valt geregeld sterren lastig. Zo kroop hij tijdens het filmfestival in Cannes onder de jurk van actrice America Ferrera. Dat vond Pitt niet kunnen. "Als hij nog een keer onder de jurk van een vrouw kruipt, kan hij klappen verwachten."


Brad Pitt reageert op aanval 'treiterjournalist' (Foto: Novum)

45 nieuwe apps naar Xbox

Microsoft heeft aangekondigd dat er maar liefst 45 nieuwe apps beschikbaar komen voor Xbox One en Xbox 360. Naast apps als Netflix komen er apps bij voor HBO Go, Vine en Comedy Central. De meeste apps zijn helaas voor de Verenigde Staten, Nederland krijgt er slechts drie.

De drie apps die we in Nederland erbij krijgen zijn Filmbox Live, KDrama en een app voor NHL ijshockey. Het volledige overzicht van nieuw aangekondigde apps vind je hier. Voor het gebruik van de apps is sinds deze maand geen Xbox Live Gold-abonnement meer nodig.

Boksen in demo EA Sports UFC

Vechtsportfanaten kunnen vanaf vandaag de demo van EA Sports UFC downloaden op PlayStation 4 en Xbox One. In de demo vechten Jon Jones en Alexander Gustafsson met elkaar zoals in de UFC 165. EA Sports UFC komt op 20 juni uit.

De demo bevat, naast het gevecht, een volledige tutorial zodat je alvast kunt beginnen met oefenen. EA Sports heeft ook een overzicht gemaakt van allerlei tips en trucs om een betere vechter te worden.

Xabi Alonso bewust van kwaliteit Oranje

Xabi Alonso is zich ervan bewust dat de eerste WK-wedstrijd van Spanje tegen Nederland cruciaal kan zijn. "Het is een goed team met veel jonge spelers met potentie. We moeten op onze hoede zijn", zegt de middenvelder van Real Madrid tegen de Spaanse sportkrant Marca. "We komen in een moeilijke situatie als Nederland van ons wint."

Het eerste duel in groep B is meteen een curieuze wedstrijd. Spanje en Nederland stonden vier jaar geleden tegenover elkaar in de WK-finale. Destijds zegevierde Spanje in een keiharde wedstrijd na verlenging met 1-0. Xabi Alonso kreeg in dat duel een flying kick van Nigel de Jong te verwerken.

Volgens Xabi Alonso speelt de WK-finale geen rol meer. "In 2010 speelden ze met de intensiteit en drive die een finale nodig heeft. Dat is niet iets wat ons schrik aanjaagt."

Als titelverdediger en winnaar van de laatste drie grote toernooien is de druk op de Spaanse schouders groot. "We weten hoe we moeten spelen in dit soort toernooien", vertelt Alonso. "Het zou een grote teleurstelling zijn als we niet door de groepsfase zouden komen.

Villa neemt na het WK afscheid van Spanje

David Villa stopt na het WK in Brazilië als international bij Spanje. De 32-jarige spits is met 56 doelpunten topscorer aller tijden van zijn land. In Brazilië hoopt Villa zijn tweede wereldtitel te pakken. Maandag tekende de Spanjaard een contract voor drie jaar bij New York City FC.

"Ik zeg het liever niet, maar ja, dit wordt mijn laatste wereldkampioenschap", laat Villa weten aan het Spaanse televisiestation Cuatro. "Op mijn leeftijd en met alles wat ik heb gegeven voor het het team, is dit het juiste moment."

Villa speelde tot nu toe 95 wedstrijden voor Spanje. Naast wereldkampioen werd hij ook Europees kampioen in 2008. Het EK in 2012 moest hij aan zich voorbij laten gaan vanwege een gebroken scheenbeen.

Een nacht in het bos niet zo eng als je denkt

Night in the Woods is een adventure-platformer waarin je Mae, een kat, speelt. Mae woont in Possum Springs en heeft zojuist besloten te stoppen met school. In de game kun je rennen, springen, bass spelen, voorwerpen stuk maken en met je vrienden chillen.

De game focust zich op het verhaal en de ontwikkeling van de personages. Het nabijgelegen bos speelt een belangrijke rol in het geheel, maar het is nog onduidelijk wat voor geheimen daar allemaal onthuld gaan worden. 

Night in the Woods verschijnt in 2015 voor pc en PlayStation 4. Tot slot de trailer, want beelden zeggen meer dan duizend woorden.

[Upd] Icedôme Almere gaat niet door

Het Icedôme in Almere gaat niet door. De nationale schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF maakten vandaag bekend de samenwerking met het Icedôme te beëindigen. De reden hiervan is dat de financiën niet op tijd rond zouden zijn. Almere was door de KNSB aangewezen als nieuwe topsportlocatie. In deze schaatshal zouden dan de grote schaatswedstrijden plaats gaan vinden, in plaats van het Heerenveense Thialf. 

De KNSB laat in een reactie het volgende weten: "KNSB, NOC*NSF en Icedôme Almere hebben moeten constateren dat het uiteindelijk niet is gelukt de benodigde middelen en partijen binnen de afgesproken termijn bijeen te brengen om de afgesproken zekerheden te kunnen leveren.

KNSB en NOC*NSF hebben daarop gemeend de samenwerking met Icedôme Almere, die voort kwam uit de eerdere tenderprocedure, te moeten beëindigen. De gunning aan Icedôme Almere om als Topsport Trainingsaccommodatie voor het langebaanschaatsen, shorttrack, kunstrijden en inline-skaten te worden gebruikt komt hiermee te vervallen.

Zowel KNSB, NOC*NSF als Icedôme Almere betreuren deze ontwikkeling zeer."

Update 17.15 uur
Het Consortium Icedôme Almere laat op Facebook weten dat het de gang van zaken betreurt. Er kon niet binnen de door overeengekomen termijn met KNSB en NOC*NSF zekerheden geboden worden wat betreft exploitatie en financiering.

"Het Consortium zal, op basis van het in elkaar gestelde vertrouwen en het reeds bereikte resultaat, in nauw overleg met de samenwerkingspartners, zich beraden over het vervolgtraject van de plannen voor een 'state of the art' multifunctioneel ijscomplex in Almere", zo staat op de Facebooksite van Icedôme Almere te lezen. 

De partners waar het Consortium mee samenwerkt, hebben nog wel vertrouwen in het plan en gaan onverminderd door met de plannen om een multifunctioneel sportcentrum en evenementengelegenheid te bouwen.  

Uitverkoop op PSN

Er zijn vanaf vandaag tijdelijk een aantal prijsverlagingen voor games voor PlayStation 3, 4 en Vita. Games als Assassin's Creed 4, Dark Souls 2 en Battlefield 4 zijn tot 18 juni in prijs verlaagd waarbij Plus-leden vaak nog eens 10% extra korting krijgen.

Het complete overzicht van aanbiedingen per platform:

PlayStation 4:

Assassin’s Creed IV: Black Flag
Was €69.99/AU$92.95/£54.99, now €49.99/AU$69.95/£44.99
Additional 10% discount for PS Plus members

Battlefield 4
Was €69.99/AU$99.95/£54.99, now €49.99/AU$69.95/£44.99

LEGO Marvel Super Heroes
Was €59.99/AU$84.95/£54.99, now €34.99/AU$47.95/£29.99
Additional 10% discount for PS Plus members

Need for Speed: Rivals
Was €69.99/AU$99.95/£54.99, now €54.99/AU$54.95/£34.99

Octodad: Dadliest Catch
Was €13.99/AU$20.15/£11.99, now €8.99/AU$12.95/£7.69

Outlast (Not available in India, Kuwait, Qatar, Saudi Arabia, Turkey, UAE)
Was €18.99/AU$18.75/£15.99, now €7.99/AU$11.55/£6.79

Thief (PS4) (discount valid until 11th June)
Was €69.99/AU$99.95/£49.99, now €34.99/AU$47.95/£29.99

PlayStation 3:

Dark Souls 2
Was €59.99/AU$89.95/£39.99, now €44.99/AU$62.95/£34.99

Assassin’s Creed IV: Black Flag
Was €69.99/AU$99.95/£54.99, now €29.99/AU$43.95/£19.99
Additional 10% discount for PS Plus members

Battlefield 4
Was €69.99/AU$99.95/£59.99, now €29.99/AU$39.95/£19.99

Borderlands 2
Was €39.99/AU$49.95/£29.99, now €29.99/AU$12.95/£7.99
Additional 10% discount for PS Plus members

Crysis 3
Was €29.99/AU$39.95/£19.99, now €9.99/AU$12.95/£7.99
Additional 10% discount for PS Plus members

Dead or Alive 5
Was €39.99/AU$49.95/£29.99, now €16.99/AU$24.95/£12.99
Additional 10% discount for PS Plus members

Dishonored (GOTY) (Not available in Czech Republic, Hungary, Poland, Russia, Ukraine)
Was €39.99/AU$49.95/£29.99, now €14.99/AU$17.95/£10.99
Additional 10% discount for PS Plus members

GRID 2 Reloaded - (discount valid until 11th June) (Not available in Denmark, Finland, Netherlands, Norway, Russia, Sweden, Turkey, Ukraine)
Was €49.99 / AU$69.95/ £39.99 Now €14.99/ AU$17.95/ £10.99

Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit
Was €16.99/AU$24.95/£12.99, now €5.99/AU$8.85/£4.79

LEGO Marvel Super Heroes
Was €49.99/AU$69.95/£39.99, now €29.99/AU$39.95/£19.99
Additional 10% discount for PS Plus members

Metal Gear Rising: Revengence
Was €24.99/AU$29.95/£19.99, now €14.99/AU$17.95/£10.99
Additional 10% discount for PS Plus members

Need for Speed: Rivals
Was €69.99/AU$99.95/£59.99, now €19.99/AU$24.95/£15.99
Additional 10% discount for PS Plus members

NHL 14 (Not available in Israel, Kuwait, Qatar, Saudi Arabia, Slovenia)
Was €69.99/AU$99.95/£59.99, now €19.99/AU$24.95/£15.99
Additional 10% discount for PS Plus members

Pro Evolution Soccer 2014
Was €29.99/AU$39.95/£19.99, now €14.99/AU$17.95/£10.99
Additional 10% discount for PS Plus members

Quantum Conundrum
Was €10.99/AU$15.95/£8.89, now €4.99/AU$7.55/£3.99

Retro City Rampage (Not available in Australia, Germany, New Zealand)
Was €11.25/£8.99, now €3.99/£3.19

South Park: The Stick of Truth (Not available in Israel, Kuwait, Qatar, Saudi Arabia, UAE)
Was €59.99/AU$79.95/£49.99, now €39.99/AU$49.95/£29.99
Additional 10% discount for PS Plus members

Thief (PS3) (discount valid until 11th June)
Was €59.99/AU$69.95/£39.99, now €24.99/AU$29.95/£19.99

Tomb Raider
Was €24.99/AU$29.95/£19.99, now €9.99/AU$12.95/£7.99

F1 2013
Was €59.99/AU$69.95/£39.99, now €14.99/AU$17.95/£10.99

GRID 2 Reloaded
Was €49.99/AU$69.95/£39.99, now €14.99/AU$17.95/£10.99

LEGO Lord of the Rings
Was €39.99/AU$49.95/£29.99, now €19.99/AU$24.95/£15.99

PS Vita:

Retro City Rampage (Not available in Australia, Germany, New Zealand)
Was €11.25/£8.99, now €3.99/£3.19

Football Manager Classic 2014 (PS Vita) (Not available in Germany)
Was €39.99/AU$54.95/£29.99, now €19.99/AU$24.95/£14.99

Dead or Alive 5 Plus
Was €39.99/AU$54.95/£34.99, now €19.99/AU$24.95/£14.99
Additional 10% discount for PS Plus members

Need for Speed Most Wanted
Was €49.99/AU$69.95/£39.99, now €9.99/AU$14.95/£6.99
Additional 10% discount for PS Plus members

Persona 4 Golden
Was €39.99/AU$54.95/£34.99, now €19.99/AU$24.95/£14.99
Additional 10% discount for PS Plus members

LEGO Lord of the Rings
Was €29.99/AU$39.95/£24.99, now €19.99/AU$24.95/£14.99

DLC:

Assassin’s Creed IV Season Pass (PS4)
Was €19.99/AU$29.95/£15.99, now €9.99/AU$14.45/£7.99
Additional 10% discount for PS Plus members

Assassin’s Creed IV Season Pass (PS3)
Was €19.99/AU$29.95/£15.99, now €9.99/AU$14.45/£7.99
Additional 10% discount for PS Plus members

Borderlands 2 – Mechromancer Pack
Was €9.99/AU$14.45/£7.99, now €7.49/AU$11.05/£5.99

Borderlands 2 – Mr. Torgue’s Campaign of Carnage
Was €9.99/AU$14.45/£7.99, now €7.49/AU$11.05/£5.99

Borderlands 2 – Psycho Pack
Was €9.99/AU$14.45/£7.99, now €7.49/AU$11.05/£5.99

Borderlands 2 – Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep
Was €9.99/AU$14.45/£7.99, now €7.49/AU$11.05/£5.99

Borderlands 2 – Ultimate Vault Hunter Upgrade Pack
Was €4.99/AU$7.55/£3.99, now €3.49/AU$5.15/£2.79

Borderlands 2 – Ultimate Vault Hunter Upgrade Pack 2
Was €4.99/AU$7.55/£3.99, now €3.49/AU$5.15/£2.79

Borderlands 2 – Captain Scarlett and her Pirate’s Booty
Was €9.99/AU$14.45/£7.99, now €7.49/AU$11.05/£5.99

Pirelli past 2014-banden mogelijk aan

Pirelli zal mogelijk de Formule 1-banden die dit jaar gebruikt worden aan gaan passen. Nu de kritiek op het geluid van de nieuwe turbomotoren wat begint te verstommen zwelt deze op de Italiaanse rubbermaker juist aan.

Met het ook op het veel hogere koppel van de 1.6 liter V6-turbomotoren ten opzichte van de V8 van vorig jaar heeft Pirelli gekozen voor veel conservatievere banden. Dit betekent dat de auto's een stuk langzamer zijn ten opzichte van afgelopen jaar. Daar komen de aerodynamische aanpassingen nog eens bij, terwijl door de verminderde weerstand de auto's op de rechte stukken juist weer sneller zijn.

De fans lijken de Formule 1 de rug wat toe te keren, zo blijkt uit Duits en Italiaans onderzoek. Volgens BBC-commentator David Coulthard schakelden er voor de race in Monaco lieft twintig procent minder mensen in dat vorig jaar. Vooral omdat de snelheden te laag liggen. De langzaamste F1-bolides zijn dit jaar bijvoorbeeld trager dan de snelste GP2-auto's. In Barcelona scheelde het ten opzichte van 2012 vier seconden per ronde, terwijl uit data van Sauber blijkt dat in Monaco de snelheden in de bochten zes tot veertien kilometer per uur lager lag.

Volgens Auto Motor und Sport-journalist Michael Schmidt overweegt Pirelli de veel te harde band wat aan te passen. Hij sprak Paul Hembery, de motorsportbaas van het Italiaanse bedrijf: "Met slechts vier compounds voor alle negentien circuits moet je compromissen sluiten. We zouden graag wat meer opties gehad hebben." Schmidt: "Hembery sluit aanpassingen gedurende het seizoen niet uit."

The Walking Dead als flipperkast

Zen Studios, bekend van onder andere Pinball FX2 en Zen Pinball, gaat samenwerken met Telltale Games om een Walking Dead-flipperkastgame te maken. Bezoekers van de E3 mogen er alvast mee spelen. In de zomer kun je de game downloaden voor elk platform.

Het spel is gebaseerd op het eerste seizoen. Hoofdpersonen, locaties en dialogen van de serie passeren de revue. De speler moet, net als in de game, doorslaggevende keuzes maken. Wie neem je mee en wie niet, waar vind je eten, hoe motiveer je anderen en meer typische apocalyptische problematiek krijg je voor je kiezen. Meer details over Lee, Clementine en hun ondoden volgen nog.

The Walking Dead Pinball komt naar Windows, Mac, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3, iOS en Android.

Gewonden bij veerbootongeluk Duitsland

Bij een ongeluk met een veerboot in de haven van het Duitse eiland Amrum zijn tientallen gewonden gevallen. Drie verkeren in levensgevaar, melden Duitse media. Aan boord van het vaartuig bevonden zich 234 mensen, onder wie tientallen schoolkinderen.

De ruim veertig meter lange Adler Express ramde in de haven de kade, mogelijk als gevolg van een technisch mankement. De nooddiensten rukten massaal uit om de opvarenden te hulp te schieten. In totaal raakten 27 mensen gewond.

'Donderdag gesprek met Van Woerkom'

Het gesprek tussen de Tweede Kamer en beoogde nieuwe Nationale Ombudsman Guido van Woerkom is nog niet gepland, maar vindt waarschijnlijk donderdag plaats. Momenteel wordt geïnventariseerd of en bij welke partijen behoefte is aan een gesprek en in welke vorm, laat een woordvoerder van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) woensdagmiddag weten.

De bedoeling is nog steeds op 'zo kort mogelijke termijn' het gesprek aan te gaan met Van Woerkom, maar dat zal dan waarschijnlijk donderdag worden. Dan zou ook kunnen worden gestemd. Dat woensdag nog met hem wordt gesproken acht de zegsvrouw 'niet waarschijnlijk'.

De stemming over de benoeming van de hoofddirecteur van de ANWB tot nieuwe ombudsman werd dinsdagmiddag uitgesteld op verzoek van de PvdA. De regeringspartij wilde eerst nog een gesprek met Van Woerkom. Zijn benoeming is op losse schroeven komen te staan vanwege een uitspraak van vier jaar geleden over Marokkaanse taxichauffeurs.

Behalve regeringspartij PvdA verzetten ook de SP en GroenLinks zich tegen de benoeming.

Mansveld wil kartonnen drankverpakkingen scheiden

Kartonnen drankverpakkingen worden vanaf volgend jaar gescheiden ingezameld. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) woensdag bekendgemaakt. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe zij het kartonafval gaan inzamelen.

Gemeenten krijgen volgens het plan van Mansveld geld als ze de kartonnen verpakkingen van melkproducten, vruchtensap of frisdrank scheiden. Dat wordt betaald door de fabrikanten van verpakkingen. Over de hoogte van de vergoeding en de hoeveelheid verpakkingen die moet worden ingezameld wordt nog gesproken, aldus de staatssecretaris.

Mansveld wil de hoeveelheid afval die wordt gestort of verbrand - zo'n tien miljoen ton - binnen tien jaar halveren. Het scheiden van afval is volgens haar een van de middelen om daartoe bij te dragen. De staatssecretaris wil dat in 2020 driekwart van het huishoudelijk en zakelijk afval wordt gescheiden.

Nederlanders gooien jaarlijks zeventigduizend ton kartonnen verpakkingen weg. Dit karton wordt nu nog verbrand. Mansveld maakt met de gemeenten een plan voor de komende drie jaar.

Defiance is free-to-play

De MMO-shooter Defiance is vanaf vandaag gratis te spelen voor pc-gamers. PlayStation 3 en Xbox 360 zijn op 15 juli aan de beurt. De gelijknamige televisieserie gaat ondertussen door en begint over twee weken aan het tweede seizoen.

Gamers die het spel al hebben gekocht krijgen wel wat extraatjes ten opzichte van de free-to-play gamers. Zij kunnen onder andere meer personages aanmaken en ze krijgen een grotere inventory. Ook krijgt iedereen die het spel vóór 4 juni heeft gekocht de titel 'Old School'.

Centraal-Afrikaanse Republiek verbiedt sms'en

Sms'en is voorlopig verboden in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De autoriteiten zeggen het versturen van tekstberichten in de ban te doen om de veiligheid in het land te herstellen, meldt de BBC.

De hoofdstad van de CAR, Bangui, was de afgelopen dagen in de ban van gewelddadige protesten. De betogers eisen het aftreden van de in januari aangetreden overgangsregering. Daarnaast is er een sms-campagne ontstaan waarin wordt opgeroepen tot een algemene staking.

Inwoners van de CAR die proberen een sms te versturen krijgen te zien dat dit niet mogelijk is. "Op bevel van de premier, en om bij te dragen aan het herstellen van de veiligheid in het land, is het gebruik van sms voor alle mobiele telefoongebruikers opgeschort", aldus het ministerie van telecommunicatie.

De CAR werd vorig jaar in chaos gestort toen islamitische rebellen onder leiding van Michel Djotodia de macht grepen in het overwegend christelijke land. Dit leidde tot maanden van bloedige gevechten tussen de christelijke bevolking en Djotodia's aanhangers. In januari trad Djotodia, onder zware druk van de internationale gemeenschap, af. Een vredesmacht van Afrikaanse en Franse militairen is er echter niet in geslaagd de orde in het land te herstellen.

Schedel in vissersnet was van vermiste Belgische

Een schedel die door vissers op de Noordzee in 2000 werd aantroffen in een net is van een vermiste 47-jarige vrouw uit België. Dat is uit dna-onderzoek gebleken, zo meldt de politie woensdag. Omdat de identiteit destijds niet kon worden vastgesteld, was de schedel in eerste instantie begraven in een onbekend graf in Ouddorp.

Met de komst van de dna-databank Vermiste Personen begon de politie Rotterdam in 2010 met het opgraven van onbekende stoffelijke overschotten. In februari van dit jaar werd de schedel opgegraven. Het leverde direct een match op met een 47-jarige Belgische vrouw.

Haar kinderen hadden dna afgestaan aan de databank. De familie is inmiddels op de hoogte gesteld van de identificatie.

Niet meer security voor Brangelina na aanval

Brad Pitt en Angelina Jolie hebben niet de behoefte hun beveiliging aan te scherpen bij publieke optredens. Dat zegt de actrice in een reactie op de aanval van een journalist gericht op de acteur, woensdag op de rode loper in Los Angeles. "Mensen zoals hij zijn een uitzondering op de regel", motiveert ze.

De Oekraïense Vitali Sedjoek belaagde Pitt en zou hebben geprobeerd zijn gezicht in het kruis van de acteur te duwen. Pitt deelde daarop enkele klappen uit. "De meeste fans zijn gewoon geweldig", gaat Jolie verder. "We hebben door de jaren heen geweldige ervaringen beleefd en we zijn erg dankbaar voor hun steun. Dit heeft geen invloed op hoe we ons gedragen."

Pitt is de zoveelste celeb die Sedjoek op de rode loper lastigviel. Hij kroop eerder onder de jurk van actrice America Ferrera en trakteerde Will Smith uit het niets op een zoen. De journalist werd na de aanval op Pitt veroordeeld tot onder meer psychische hulp. "Ik ben een normale jongen. Ik ben niet gek", reageert hij.

Sedjoek heeft in het Amerikaanse entertainmentprogramma Extra inmiddels sorry gezegd voor zijn acties. "Ik bied mijn excuses aan aan de beroemdheden die ik door mijn stijl van entertainment in een lastig parket heb gebracht."


Niet meer security voor Brangelina na aanval (Foto: Novum)

Wii U-verkopen verdubbeld in Japan

De release van Mario Kart 8 zorgt wereldwijd voor een wederopstanding van Nintendo's Wii U. In Japan zijn er de afgelopen week maar liefst tweemaal zoveel Wii U-consoles als normaal over de toonbank gegaan en neemt Mario Kart 8 de eerste plek in de softwarevekopen over.

Software:
01 - [WIU] Mario Kart 8 - 325.892 / NEW 
02 - [PS3] Mobile Suit Gundam: Side Stories - 82.048 / NEW 
03 - [3DS] Yo-kai Watch - 36.868 / 1.020.877 
04 - [PSV] Chou Megami Shinkou Noire: Gekishin Black Heart - 28.397 / NEW 
05 - [PS3] World Soccer Winning Eleven 2014: Samurai Blue Challenge - 27.406 / 63.062
06 - [3DS] World Soccer Winning Eleven 2014: Samurai Blue Challenge - 12.265 / 29.028 
07 - [PS4] Infamous: Second Son - 8.622 / 43.423
08 - [PS3] The Idolmaster: One for All - 6.910 / 102.793
09 - [PS3] Arcana Heart 3: Love Max! - 6.273 / NEW 
10 - [3DS] Mario Party: Island Tour - 6.064 / 383.989

Hardware:

Console Deze week Vorige week Totaal
Nintendo 3DS 23.733 23.224 15.609.719
Nintendo Wii U 19.312 9.024 1.764.866
PlayStation Vita 13.957 15.212 2.936.176
PlayStation 3 6.922 7.565 9.977.882
PlayStation 4 6.508 7.543 587.690
PlayStation Portable 1.421 1.479 20.142.493
Xbox 360 225 202 1.645.081

Note: De lijsten geven de verkoopcijfers weer van 26 mei t/m 1 juni. De release van Mario Kart 8 (en de meeste andere nieuwe games in Japan) was 29 mei.

Binnenkort boksen en honkballen in Wii Sports Club

Vanaf 27 juni zullen Honkbal en Boksen beschikbaar zijn voor Wii Sports Club op Wii U. Bovendien zal de hele compilatie vanaf 11 juli ook fysiek in de winkels liggen waardoor je niet meer hoeft te kutten met dagpassen of losse licenties per sport.

Wii Sports Club bevat eind deze maand totaal vijf sporten, eerder waren Golf, Tennis en Bowlen al beschikbaar. Je kunt elke sport eenmalig 24 uur uitproberen, daarna moet je per dag betalen om te kunnen spelen (twee euro). Ook kun je licenties kopen per sport waarmee de betreffende sport onbeperkt speelbaar is (tien euro).  

Het is op moment van schrijven nog niet bekend wat de retail release gaat kosten en of de prijzen van de licenties nog zakken in prijs.

Nederland kritisch over visumplannen EU

Nederland is 'buitengewoon kritisch' over de voorstellen van de Europese Commissie om het gemakkelijker te maken voor buitenlanders om een visum te krijgen voor de Schengenlanden. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

De Europese Commissie wil de aanvraagprocedure verkorten. Reizeigers die al vaker een visum hebben aangevraagd, zouden in één keer een visum voor drie jaar moeten krijgen. Daarnaast moet er een rondreisvisum komen, waarmee maximaal een jaar in het Schengengebied kan worden gereisd. Dit is bedoeld voor zakenlieden, toeristen, artiesten en sporters.

"Ik zie allerlei problemen rondom controle en handhaving, en nog niet meteen een oplossing", zei Teeven tijdens een debat met de Tweede Kamer, die zich afvraagt of de Brusselse visumplannen niet leiden tot toename van het aantal illegalen. Teeven wil dat de Europese Commissie aannemelijk maakt dat dat niet gebeurt.

Teeven vindt het wel goed dat buitenlanders van wie gebleken is dat ze bonafide zijn, gemakkelijker Europa in worden gelaten. Zo blijft er meer capaciteit over om mensen te controleren die voor het eerst een visum aanvragen, redeneert hij.

De visumplannen worden donderdag besproken op een vergadering van de Europese ministers van justitie en binnenlandse zaken in Luxemburg.

300 pro-Russen gedood in Oekraïne

Volgens het Oekraïense leger zijn er bij de gevechten die sinds dinsdag in de slag om Slavjansk woeden, al 300 pro-Russische separatisten gedood.

Ook zouden er rond de 500 rebellen zijn verwond. Volgens een legerwoordvoerder 'stijgt het aantal slachtoffers voortdurend'.

De oorlog is inmiddels een volledige proxy-oorlog tussen West en Oost geworden: pro-Russische lijken worden naar Rusland gerepatrieerd en Tsjetsjeense strijders die in Grozny gevochten hebben in 2008 helpen de rebellen in Oost-Oekraïne, terwijl het Oekraïense leger Amerikaans legervoedsel te eten krijgt.


Vorige week werd er ook al flink gevochten, al vallen deze beelden vermoedelijk in het niet bij de gevechten van de afgelopen dagen.

Opnieuw minder asielzoekers naar Nederland

De instroom van asielzoekers is vorige week opnieuw fors gedaald. Vorige week meldden zich 489 asielzoekers, waarvan 241 uit Eritrea. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag gezegd.

Enkele weken geleden sloeg Teeven alarm omdat er zo'n duizend asielzoekers per week naar Nederland kwamen, vooral uit Eritrea. Sindsdien is het aantal gedaald. Twee weken geleden kwamen 781 asielzoekers naar Nederland, van wie 375 Eritreeërs. Deze week hebben tot nu toe 191 mensen asiel aangevraagd, van wie 26 uit Eritrea.

Teeven zei niet te weten hoe het komt dat het aantal asielzoekers afneemt. Hij benadrukte dat het huidige aantal nog steeds relatief hoog is. "Als het in dit tempo doorgaat hebben we nog steeds extra opvangcapaciteit nodig."

Nog steeds Russische militairen bij grens Oekraïne

Er verblijven nog altijd Russische militairen bij de grens met Oekraïne. Dat heeft de Amerikaanse luchtmachtgeneraal Philip Breedlove, de hoogste militaire NAVO-commandant in Europa, woensdag gezegd. De troepen lijken volgens de generaal geen aanstalten te maken om weg te gaan.

Breedlove zei dat de NAVO moet overwegen voor langere tijd troepen te stationeren in de regio. Met die militaire aanwezigheid wordt de Russische dreiging weggenomen. De generaal pleit voor een krachtiger reactie van de NAVO op de gespannen situatie. Breedlove deed zijn uitspraken op een bijeenkomst van de ministers van defensie van de NAVO-lidstaten in Brussel.

Rusland had eerder niet minder dan veertigduizend militairen langs de grens gestationeerd, tot groot ongenoegen van Kiev en het Westen. Het merendeel hiervan heeft zich intussen teruggetrokken of maakt voorbereidingen dit te doen. De Verenigde Staten schatten dat er nog zo'n zeven Russische bataljons bij de grens zijn.

Penisvergroter blijkt vergrootglas

Ong kreeg onlangs iets anders dan hij had besteld. De beste man telde veel geld neer voor een penisvergroter. Eenmaal in huis, bleek het pakketje een vergrootglas te bevatten.

De Maleisinees in kwestie wilde dolgraag een vriendin. Maar aangezien hij net als alle Aziaten een piepklein pielemuisje heeft, besloot hij een penisvergroter te bestellen van omgerekend 125 euro.

Toen het pakketje eenmaal op de mat plofte, rukte de beste man verrukt het pakketje open. Hij kon zijn ogen nauwelijks geloven. Er zat namelijk slechts een loep in!

Ook zat er een briefje bij, met het advies het voorwerp vooral niet in de zon te gebruiken. Ong voelt zich nu flink genaaid en heeft een klacht ingediend bij de Maleisinese consumentenbond.

Libische generaal overleeft zelfmoordaanslag

Een zelfmoordterrorist heeft woensdag in Benghazi, in het oosten van Libië, een bomaanslag gepleegd op de woning van de opstandige generaal Khalifa Hifter. Dat hebben bronnen bij de Libische krijgsmacht gemeld. Hifter voert al weken met een rebellenleger een offensief tegen de Libische regering en islamistische milities.

Hifter bleef ongedeerd. De terrorist reed met een bomauto naar het hek van de woning van de generaal. Daar werd hij tegengehouden door bewakers, waarop hij het voertuig opblies. Bij de aanslag kwamen vier mensen om het leven, onder wie de terrorist. Ook raakten drie personen gewond.

De aanslag is nog niet opgeëist. Het lijkt er op dat deze gepleegd is door een van de islamistische strijdgroepen die Libië rijk is en waarmee Hifter de strijd heeft aangebonden.

Opnieuw opsteker Telegraaf in zaak radiobode

De Telegraaf schendt geen auteursrecht bij het gebruik van programmagegevens. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam woensdagochtend in een zaak die de Nederlandse Publieke Omroep twee jaar geleden aanspande. De krant kan hierdoor een televisiegids gaan uitgeven.

Volgens de rechtbank vallen programmagegevens niet onder het auteursrecht, omdat ze geen 'eigen karakter' hebben en niet het 'persoonlijk stempel' van de maker dragen. De gegevens zijn niet meer dan een opsomming, waardoor De Telegraaf de gegevens kan gebruiken voor eigen doeleinden.

De uitspraak van de rechter is het slot van de bodemprocedure die de publieke omroep in 2012 aanspande. Parallel daaraan liep ook nog een kort geding met dezelfde inzet. In mei bepaalde het hof in Amsterdam in een tussenvonnis in het hoger beroep van die zaak ook al dat de programmagegevens niet vallen onder het auteursrecht. Over een maand volgt het definitieve oordeel.

Een woordvoerder van De Telegraaf zegt in een reactie blij te zijn met de uitspraak, maar waakt voor te veel euforie. "We lijken nu ruimte te krijgen om een televisiegids te publiceren, maar we zijn in het verleden al vaker teleurgesteld."

De Telegraaf begon in juni 2012 met het leveren van een televisiegids bij de krant. Na twee keer maakte de publieke omroep daar via een kort geding een einde aan. Zij waren bang dat de krant zou gaan concurreren met de eigen gidsen van de omroep. Dit zou de omroepen geld kosten, aangezien de publieke omroep een monopoly heeft op de programmagids.

In de Mediawet, die begin vorig jaar werd aangepast, staat dat omroepen hun programmagegevens zes weken van tevoren moeten afstaan tegen een marktconforme vergoeding. In 2012 gold dat de contractuele afspraak dat De Telegraaf de gegevens niet langer dan een dag van tevoren - en in het weekeinde 48 uur - mocht publiceren.

Congrescentrum RAI krijgt eigen reuzenhotel

Het Amsterdamse congrescentrum RAI wordt uitgebreid met een viersterrenhotel van minimaal 650 kamers. Daarover heeft het centrum afspraken gemaakt met de gemeente Amsterdam, zo meldt de RAI woensdag. Beide partijen gaan nu op zoek naar partijen die kunnen helpen bij het ontwikkelen van het hotel, dat een van de grootste van Nederland wordt.

De eerste paal van het hotel moet ergens halverwege 2016 in de grond gaan. Eerst moeten de gemeente en de RAI nog op zoek naar een architect, een uitbater en een partij die het project wil financieren. Door een reuzenhotel aan het congrescentrum toe te voegen moet de RAI zijn concurrentiepositie vasthouden of verder versterken.

Momenteel is het hotel van Ibis op Schiphol nog het grootste hotel van Nederland, met 644 kamers. Het Ibis Amsterdam Airport Hotel is momenteel ook het grootste in de Benelux, claimt de hotelketen zelf. Het grootste hotel ter wereld is het Izmailovo Hotel in Moskou met ruim 7500 kamers.

Fan koopt huis Whitney Houston

Het optrekje dat Whitney Houston had in New Jersey is nu in handen van een fan. Matthew Krauthamer is de nieuwe eigenaar van het pand, schrijft de Amerikaanse vastgoedsite Zillow. "Het huis is adembenemend."

Houston, die in 2012 overleed, kocht de woning in 1987. In dat jaar voerde ze ook de hitlijsten aan met het nummer I Wanna Dance with Somebody. Zijn nieuwe huis, waarvoor hij anderhalf miljoen dollar neertelde, herinnert Krauthamer aan het 'ware hart' van zijn idool.

De 33-jarige Krauthamer is niet van plan iets te veranderen aan het optrekje, op een likje verf hier en daar na. Naar eigen zeggen is hij benaderd door filmmakers en fans die een kijkje willen komen nemen, maar hij belooft de faam van Houston niet uit te buiten.

NZa: komende jaren genoeg plek voor langdurige zorg

Voor mensen die langdurige zorg in een instelling nodig hebben is de komende jaren genoeg plaats beschikbaar. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na onderzoek naar de effecten van de aangekondigde hervormingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Ondanks dat er zorginstellingen zullen sluiten blijft er voldoende zorgcapaciteit beschikbaar.

Het kabinet gaat vanaf volgend jaar hervormen in de langdurige zorg. Ouderen worden aangemoedigd langer thuis te blijven wonen. Zorgaanbieders als verzorgingshuizen en instellingen voor gehandicapten krijgen daardoor te maken met een afname van het aantal bewoners. Hierdoor zullen locaties verdwijnen, aldus de NZa.

Hoeveel locaties nog zullen sluiten, is niet zeker. Dit jaar zijn in heel Nederland elf instellingen gesloten en is van vijftig andere locaties de sluitingsdatum bekend.

In vijf van de 32 zogenoemde zorgkantoorregio's kunnen problemen ontstaan door te weinig capaciteit. De zorgkantoren van die regio's, de organisaties die het contract tussen een instelling en een verzekeraar regelen, moeten daar 'extra alert' op zijn, aldus de NZa. Het gaat om de regio's Arnhem, Amsterdam, Groningen, Midden-Holland en Utrecht.

NAVO hekelt agressie Rusland

NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen heeft woensdag op een persconferentie de annexatie van de Krim door Rusland en de erkenning van de opstandige Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië door Moskou gehekeld. De NAVO komt volgens Fogh Rasmussen op voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van Georgië en Oekraïne en hij benadrukte dat elk land het recht heeft om zijn eigen keuzes te maken op veiligheidsgebied.

"De bevolking van Georgië heeft een weg gekozen die haar naar een lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO leidt. Dat is haar soevereine beslissing en wij respecteren die. Dat zou Rusland ook moeten doen", aldus de NAVO-chef.

Fogh Rasmussen zei dat Georgië de afgelopen jaren vooruitgang heeft geboekt, met name op het gebied van democratische hervormingen. Ook prees hij de hervormingen op het gebied van defensie. Voordat Georgië kan toetreden tot de NAVO moet er echter nog een hoop gebeuren.

[RG] Nog geen wedstrijden door regen

Regen speelt Roland Garros op de elfde dag parten. De kwartfinales Sara Errani - Andrea Petkovic en Svetlana Kuznetsova - Simona Halep beginnen woensdag niet voor 15.00 uur, meldt de organisatie. De start van de duels stond eigenlijk voor 14.00 uur gepland.

Later op de dag spelen ook nog Rafael Nadal en Andy Murray hun kwartfinales. Zij treffen respectievelijk David Ferrer en Gaël Monfils.

Novak Djokovic en Ernests Gulbis bij de mannen en Maria Sharapova en Eugenie Bouchard bij de vrouwen verzekerden zich reeds van een plek bij de laatste vier.

Burgemeester van Venetië opgepakt in corruptiezaak

De burgemeester van Venetië is, samen met vijfendertig anderen, opgepakt in verband met een groot corruptieonderzoek. Er zou geknoeid zijn bij de aanleg van een waterkering die de historische stad moet beschermen tegen overstromingen.

De Italiaanse Financiële Garde heeft de arrestatie van Giorgio Orsoni woensdag bevestigd, maar maakte verder geen details bekend. Het Italiaanse persbureau ANSA meldt op basis van bronnen bij justitie dat Orsoni mogelijk betrokken is bij corruptie, afpersing en witwassen.

De arrestaties volgen op een drie jaar durend onderzoek. Vorig jaar werd het hoofd van het consortium dat de zogeheten Mozesbarrières zou bouwen opgepakt. Volgens de autoriteiten is twintig miljoen euro weggesluisd om politici mee om te kopen.

De eerste van de onderwaterkeringen is vorig jaar aangelegd.

Hoge Italiaanse functionarissen zijn de laatste maanden betrokken bij een aantal grote corruptiezaken, die onderling geen verband houden. Zo zijn er arrestaties geweest rond de wereldtentoonstelling in Milaan en een Italiaans waterproject in Irak. Onlangs werd een voormalige minister van binnenlandse zaken ervan beschuldigd een zakenman met banden met de maffia geholpen te hebben het land te verlaten. De reeks arrestaties doet denken aan de corruptieonderzoeken in de zaak 'Schone Handen', in de jaren '90. Die bracht destijds een volledige politieke laag ten val. Verschil is dat de corruptie nu voorkomt over het hele politieke spectrum en niet slechts bij een partij.

De arrestaties van woensdag zetten premier Matteo Renzi verder onder druk om actie te ondernemen. De Europese Commissie noemt de Italiaanse corruptiezaken een probleem voor de economie.

Obama spreekt met Porosjenko

De Amerikaanse president Barack Obama heeft met zijn kersverse Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko gesproken. De leiders spraken over de onrust in Oekraïne. Het is de eerste keer dat de staatshoofden elkaar treffen.

Porosjenko won tien dagen geleden met een overweldigende meerderheid van stemmen de Oekraïense verkiezingen. Hij is de eerste democratisch gekozen president van het land sinds de in februari verdreven Viktor Janoekovitsj. Porosjenko heeft beloofd de onrust in het oosten van Oekraïne aan te pakken.

Truphone nieuwe hoofdsponsor Vitesse

Truphone Nederland is de nieuwe hoofdsponsor van Vitesse. De telecomprovider heeft zich voor drie jaar aan de Arnhemse club verbonden, meldt de eredivisionist woensdag. Truphone is voor 23,3 procent eigendom van Roman Abramovich, de eigenaar van Chelsea. Vitesse heeft met de Londense club een samenwerkingsverband.

Het hoofdkantoor van Truphone bevindt zich in Londen. "Wij kijken ernaar uit het beste partnerschap van de Eredivisie te bouwen", zegt commercieel directeur van Vitesse Peter Gansler.

De naam van Truphone komt ook op het shirt van de Arnhemmers, die het afgelopen halfjaar Youfone als shirtsponsor hadden. Vitesse was al geruime tijd op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor.

Tennissters loten Slowakije in Fed Cup

Het Nederlandse Fed Cup-team speelt volgend jaar in de eerste ronde van de Wereldgroep II thuis tegen Slowakije. Dat heeft de loting woensdag uitgewezen. De Nederlandse tennissters komen voor het eerst sinds 1999 uit in Wereldgroep II, de een na hoogste divisie.

Het team van captain Paul Haarhuis promoveerde in april van groep I van de Europees-Afrikaanse zone naar Wereldgroep II door Japan te verslaan met 3-1. Het team bestond toen uit Kiki Bertens, Arantxa Rus, Richel Hogenkamp en Michaëlla Krajicek.

Slowakije kan met Dominika Cibulkova beschikken over een tennisster uit de top tien van de wereldranglijst. Ook Daniela Hantuchova (31) en Magdalena Rybarikova (34) staan in de top vijftig van de ranking. Bij Nederland is Rus op de 144e plaats de hoogst geplaatste tennisster. In april degradeerde Slowakije uit Wereldgroep I.

Captain Paul Haarhuis spreekt van een zware loting. "Slowakije heeft de beschikking over een aantal topspeelsters en was vooraf de sterkst mogelijke tegenstander in deze groep. De uitdaging is dus groot voor ons, maar daar tennis je voor, dit soort wedstrijden", vertelt hij. "De meiden hebben in april tegen Japan aangetoond dat ze klaar zijn voor een stapje hogerop."

De wedstrijd vindt plaats op 7 en 8 februari. De ondergrond en locatie moeten nog worden vastgesteld.

Nederland speelde twee keer eerder tegen Slowakije. In 1996 won Nederland, in 2006 bleek Slowakije een maatje te groot. Beide ontmoetingen vonden plaats op gravel.

KNVB verrast door extra WK-tickets

Het bericht dat de FIFA extra kaarten ter beschikking stelt voor alle duels op het WK is voor de KNVB uit onverwachte hoek gekomen. "Vooralsnog weten we nog niets", laat een woordvoerder woensdag weten. "Wij hebben het ook gehoord en zijn nu aan het uitzoeken of wij zelf de kaarten kunnen verkopen."

In totaal zijn woensdagochtend 180 duizend extra kaarten in de verkoop gegaan. Eerder meldde de KNVB nog dat de wedstrijden van het Nederlands elftal waren uitverkocht. De bond zei op vijfduizend Oranje-fans per groepsduel te rekenen.

De tickets zijn via de website van de FIFA te koop. De KNVB hoopt zelf ook een gedeelte van de tickets te kunnen verkopen. De bond vermoedt dat er nog voldoende animo is. "Het WK is wel zo groot, dat wij denken dat daar nog mensen heen willen", aldus de zegsman.

Oranje opent volgende week vrijdag tegen Spanje in Salvador. De andere twee groepsduels, tegen Australe en Chili, worden gespeeld in respectievelijk in Porto Alegre en Sao Paulo.

Atlético haalt doelman Moya van Getafe

Atlético Madrid heeft zich versterkt met doelman Miguel Moya. De 30-jarige Spanjaard komt over stadsgenoot Getafe en tekent een contract voor drie seizoenen bij de landskampioen. Moya speelde eerder voor Mallorca en Valencia.

Moya moet nog wel medisch gekeurd worden. Hij onderging in maart een knieoperatie, die hem de rest van het seizoen buitenspel hield. Moya was de afgelopen drie seizoenen vaste keus onder de lat bij Getafe.

Het aantrekken van Moya zou kunnen betekenen dat Atlético afscheid moet nemen van Thibaut Courtois. De Belg werd de afgelopen drie jaar gehuurd van Chelsea. Manager van de Londense club, José Mourinho, liet al weten Courtois komend seizoen graag tot zijn beschikking te hebben.

Dierenactivisten tegen Metallica op festivals

Dierenactivisten en andere milieuhippies verenigen zich tegen Metallica. Frontman James Hetfield, die deze zomer met zijn band verschillende Europese festivals aandoet, leende tot woede van de dierenknuffelaars zijn stem aan een documentaireserie over berenjacht in Alaska. Via Facebook wordt opgeroepen Metallica te weren van enkele festivals. Maandag sluit de band Pinkpop af.

Er is onder meer een aparte Facebook-pagina in het leven geroepen om Metallica van het affiche van Glastonbury te laten halen. De pagina Remove Metallica from Glastonbury Festival for Their Support of Bear Hunting werd anderhalve week geleden aangemaakt en heeft inmiddels ruim dertienduizend likes verzameld.

Ook in Nederland krijgt de actie mogelijk navolging. "We zijn ermee bezig, er is een Facebook-pagina in de maak", zegt een woordvoerder van de Nederlandse tak van PETA, wereldwijd de grootste dierenrechtenorganisatie. De actiepagina komt waarschijnlijk niet voor het einde van de week. "Alles wordt gecoördineerd vanuit Engeland."

Hetfield, die geen geheim maakt van zijn liefde voor jagen, praat de achtdelige Amerikaanse documentaireserie The Hunt aan elkaar. De serie gaat over de jacht op bruine beren in Alaska, die twee keer per jaar onder bijzondere omstandigheden plaatsvindt. The Hunt is vanaf zondag te zien in de Verenigde Staten.

Rondom het optreden van Metallica op Glastonbury is al maanden veel te doen. De band is de eerste metalact die als headliner op het Britse festival staat. Een aantal andere artiesten, onder wie Arctic Monkeys, vindt dat Metallica niet past bij Glastonbury. De rockers zelf maken zich niet druk om alle ontstane ophef. "Het is juist goed dat iedereen een mening heeft", zei drummer Lars Ulrich in een radioshow van de BBC. "Dat betekent dat mensen nog steeds om ons geven, dat we ze interesseren en dat we toch nog relevant zijn."

Opstelten bezoekt terrein Shell in Moerdijk

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) brengt woensdag om 14.30 uur een bezoek aan het terrein van Shell in Moerdijk. Dat meldt zijn woordvoerder. De minister zal zich ter plekke laten informeren over de explosies en de brand die de afgelopen nacht woedden op het industrieterrein.

"Hoe dat bezoek er precies uit gaat zien, wordt ter plekke door de veiligheidsregio bepaald. Dit in verband met de veiligheid", aldus de zegsman. Na het bezoek aan Shell rijdt Opstelten in het gezelschap van onder anderen burgemeester Jac Klijs naar het gemeentehuis.

Daar neemt de minister het eerste exemplaar van een boek over de brand bij Chemie-Pack begin 2011 en de nasleep daarvan in ontvangst. "De bijeenkomst is bedoeld voor genodigden en de pers. Zij kunnen vragen stellen en Opstelten zal nog een kort verhaal houden", zegt de woordvoerder.

Over de aanwezigheid van Opstelten en de presentatie van het boek was woensdagochtend onduidelijkheid ontstaan vanwege de brand die dinsdagavond uitbrak. De gemeente besloot echter dat het bezoek gewoon kon doorgaan.

"Je wilt een dag voor de presentatie van zo'n boek natuurlijk niet nog een brand hebben om te laten zien dat alle oefeningen hun vruchten hebben afgeworpen en dat we van de lessen hebben geleerd, maar zo is het wel", aldus Klijs op een persconferentie woensdagochtend.

Minister Opstelten (Foto: Novum)
Minister Opstelten (Foto: Novum)

Vijf babylijkjes in appartement Finland gevonden

De politie in Finland heeft vijf babylijkjes gevonden in een appartementengebouw in de stad Oulu. Een 35-jarige vrouw is aangehouden op verdenking van doodslag.

De 'bijna volgroeide foetussen' werden aangetroffen in 'zeer stinkende pakjes' in een kast in de kelder van het gebouw, zei de politie woensdag. Een huismanager had de politie dinsdag gebeld.

De gearresteerde vrouw zei tegen de politie dat ze vijf tot tien jaar geleden bevallen was van doodgeboren baby's. De vrouw heeft geen strafblad, zei de politie.

50 Cent 'masturbeert te veel'

De Amerikaanse rapper 50 Cent gooide eind mei de eerste bal in een honkbalwedstrijd. Dat ging hem niet zo goed af, getuige de beelden die er snel van online stonden.

'Fifty' heeft inmiddels de reden aangegeven van zijn slechte worp: hij zou te veel gemasturbeerd hebben. Door de aftrekkerij zou hij een spier in zijn linkerschouder beschadigd hebben, zei hij op Reddit in een Ask Me Anything-topic.

Eerder was 50 Cent's excuus wat onschuldiger. Hij verontschuldigde zich na de wedstrijd door te stellen dat hij nu eenmaal een muzikant is en geen honkbalspeler.

Obama: vrije wereld verenigd tegen tirannie Rusland

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag gezegd dat de vrije wereld sterk verenigd is tegen de 'duistere tactieken' die Rusland inzet tegen Oekraïne. Dat zei het staatshoofd in Warschau bij het 25-jarig jubileum van de Poolse democratie.

"Wij staan hier verenigd omdat wij geloven dat landen en volkeren het recht hebben om hun eigen toekomst te bepalen, ook het Oekraïense volk", zei Obama in een toespraak voor een verzamelde menigte. "Onze vrije naties zullen als één man optreden, wat Rusland alleen meer isolatie oplevert wanneer het meer provocatieve acties uitvoert." Obama zei niet te zullen accepteren dat tactieken uit de twintigste eeuw de 21e eeuw zullen bepalen.

Obama hield zijn speech nadat hij met de Oekraïense president Petro Porosjenko had gesproken over het conflict in Oekraïne. Obama sprak zijn steun voor Oekraïne en zijn vertrouwen in Porosjenko uit. Eerder op de dag maakten de Verenigde Staten bekend Oekraïne voor 3,6 miljoen euro aan kogelvrije vesten, nachtkijkers en communicatieapparatuur te leveren.

Gevangenen dagen Teeven om versobering regime

Meer dan honderd gedetineerden die zich in de gevangenis goed gedragen spannen een kort geding aan tegen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Ze verzetten zich tegen de versobering van hun dagprogramma. Dat meldt het Bossche advocatenkantoor Cremers, dat de gevangenen bijstaat.

Gevangenen die zich goed gedragen, worden sinds drie maanden gekort op de weinige privileges die ze hebben, aldus advocaat Hettie Cremers. "De activiteiten op de dag zijn met negen uur verminderd en tussendoor mogen ze niet meer de deur van de cel openhouden."

De 111 gevangenen die naar de rechter stappen komen uit in totaal vijf gevangenissen in Roermond, Alphen aan den Rijn, Nieuwegein en Veenhuizen. In de gevangenis geldt een beloningssysteem. Gevangenen die zich aan de regels houden, krijgen een groene kaart en mogen zich vrijer door de gevangenis bewegen.

Tien gevangenen uit een zesde instelling trokken zich terug omdat ze sancties vrezen als ze meedoen met het kort geding. "Die instelling staat bekend als strikt", legt Cremers uit. "Deze gevangenen zijn niet blij met de huidige situatie, maar willen het niet slechter hebben."

Het kort geding dient volgende week woensdag bij de rechtbank in Den Haag.

Staatssecretaris Fred Teeven (Foto: Novum)
Staatssecretaris Fred Teeven (Foto: Novum)

Haagse beveiliger vast in onderzoek naar jeugdbende

In een onderzoek naar een jeugdbende zijn dinsdag vijf verdachten aangehouden, onder wie een 34-jarige beveiliger uit Den Haag. De jongste verdachte is 14 jaar oud, meldt de politie woensdag. De bende wordt verdacht van grootschalige goederendiefstallen en heling.

De beveiliger misbruikte de kennis die hij tijdens zijn werk opdeed voor het werk van de bende, zegt de politiewoordvoerder. Bij een woninginval in de Zoetermeerse wijk Noordhove werd een 21-jarige man aangehouden. De politie ziet hem als een van de kopstukken van de groep. In zijn woning werden soft- en harddrugs gevonden. Elders in de wijk werd een 14-jarige jongen aangehouden. Hij wordt verdacht van drugshandel.

In het centrum viel de politie in twee woningen binnen, waarbij een 26-jarige man werd aangehouden. Een 23-jarige man werd later op zijn werk aangehouden. Bij het doorzoeken van de woningen werden verpakkingen van de nieuwste smartphones gevonden. De beveiliger werd op zijn werk aangehouden. Zij worden allemaal verdacht van diefstal en heling.

In april en mei werden al twee vermoedelijke kopstukken aangehouden. De politie sluit niet uit dat meer aanhoudingen volgen.

Poetin haalt banden met Noord-Korea aan

Nu Rusland steeds meer onder vuur ligt voor zijn rol in de onrust in Oekraïne, wendt Moskou zijn blik richting het oosten. Naast een historische gasdeal met China vorige maand haalt Rusland ook de banden aan met een oude bondgenoot uit de Koude Oorlog: Noord-Korea. Hoewel deze strategie Rusland en vooral Noord-Korea ten goede kan komen, kan de Russische president Vladimir Poetin alvast op nog meer kritiek uit het Westen rekenen.

Sinds het uitbreken van de crisis in Oekraïne kwamen Moskou en Pyongyang nader tot elkaar. In april bezocht de Russische vicepremier Joeri Troetnev Noord-Korea om te spreken over het verbeteren van de onderlinge economische betrekkingen. Eerder die maand maakte Rusland bekend dat het negentig procent van de schuld die Noord-Korea bij het land heeft kwijtscheldt. Ook tekenden de landen een verdrag dat beoogt de bilaterale handel tegen 2020 te verhogen tot ruim 700 miljoen euro.

De toenadering tot het communistische land is een tweeledige strategie van Poetin. Enerzijds probeert de president afstand te nemen van de Verenigde Staten en Europese Unie nu die Rusland sancties hebben opgelegd. Anderzijds voert Rusland al langer een strategie waarbij het land zijn invloed en aanwezigheid in Azië tracht te vergroten. In China werd Poetin vorige maand met open armen ontvangen en ook in Noord-Korea kan hij op een warm welkom rekenen. Ook met Zuid-Korea haalde Rusland onlangs de banden aan.

"Door de betrekkingen met Noord-Korea aan te halen probeert Rusland zijn onderhandelingspositie ten opzichte van Japan en de VS te versterken", aldus Narushige Michishita, Noord-Korea- en Azië-expert aan het Japanse Nationale Instituut voor Beleidsstudies. Volgens Michishita wil Poetin met de move richting Pyongyang vooral laten zien dat hij zich niet laat bang maken door sancties van het Westen.

De EU en VS ontmoedigen het bedrijven van handel met Noord-Korea. De Verenigde Naties hebben het communistische land de afgelopen decennia een enorme hoeveelheid sancties opgelegd. Het land heeft een clandestien kernwapenprogramma, maakt zich schuldig aan mensenrechtenschendingen die volgens een VN-commissie op 'nazipraktijken' lijken en onderneemt nauwelijks moeite om de honger en armoede onder de bevolking aan te pakken. De toenadering van Moskou tot Pyongyang zal dan ook naar verwachting veel afkeuring in de internationale gemeenschap oproepen.

Voor Noord-Korea komt de handreiking van Poetin goed uit. De noodlijdende economie van het land zorgt voor honger en tekorten, maar het regime in Pyongyang weigert hervormingen door te voeren of het land te openen voor buitenlandse investeerders. Daar komen de sancties van het Westen nog eens bij. Tijdens de Koude Oorlog was Noord-Korea sterk afhankelijk van zijn grote communistische broers, de Sovjet-Unie en China. Anno 2014 is Pyongyang vrijwel volledig afhankelijk van Chinese steun en internationale noodhulp.

Noord-Korea zocht de afgelopen twintig jaar vaker toenadering tot Moskou. In februari bezocht het ceremoniële Noord-Koreaanse staatshoofd Kim Yong Nam de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sotsji. In september werd een spoorlijn tussen Rusland en Noord-Korea na een jarenlange renovatie heropend. Rusland heeft interesse geuit om in het gezamenlijke Koreaanse industriecomplex Kaesong te investeren.

Meer duurzaam voedsel in boodschappenmand

Consumenten hebben het afgelopen jaar bijna elf procent meer uitgegeven aan dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel dan in 2012. Dat staat in de woensdag gepubliceerde Monitor Duurzaam Voedsel van Wageningen University. De verkoop van duurzaam voedsel steeg voor het vierde jaar op rij.

De omzet van duurzaam voedsel steeg tussen 2012 en 2013 met 257 miljoen euro tot tweeënhalf miljard euro. De totale uitgaven aan duurzaam voedsel zijn sinds 2009 meer dan verdubbeld.

De omzet van producten zonder duurzaamheidskeurmerk daalde vorig jaar met 1,1 procent. Daardoor steeg het marktaandeel duurzaam voedsel van 5,5 naar 6,1 procent. Mensen kochten vooral meer duurzame vis (+21 procent) en eieren (+15).

Uit de monitor, die staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) woensdag naar de Kamer stuurde, blijkt verder dat vooral supermarkten en speciaalzaken meer duurzaam verkochten.

Van de totale omzet in supermarkten is zeven procent duurzaam. Bij groenteboeren, viswinkels en bakkers gaat het om ruim negen procent. Cateringbedrijven en restaurants blijven met een aandeel van bijna drie procent ver achter.

Noorse vrouwen verstoppen xtc onder kleding

Twee Noorse vrouwen zijn betrapt toen ze via Schiphol met drieduizend xtc-pillen naar Scandinavië probeerden te reizen. Een beveiligingsmedewerkster merkte twee weken geleden bij het fouilleren van de vrouwen een verdikking onder hun kleding, meldt de marechaussee woensdag.

De vrouwen van 20 en 23 jaar gaven volgens de marechaussee toe dat ze xtc vervoerden en zijn aangehouden. De pillen waren verstopt in plastic zakken onder hun kleding en zijn afgepakt. De vrouwen zitten nog in voorarrest. "Vanwege het onderzoek konden we hier niet eerder iets over naar buiten brengen", zegt een woordvoerder van de marechaussee.

Om dezelfde reden is niet eerder gemeld dat vorige week een 27-jarige verdachte is aangehouden. De man uit Vlaardingen werd kort na zijn aanhouding onwel en braakte bolletjes met hasj uit. Een 23-jarige Rotterdammer die hem naar de luchthaven had gebracht kon ook nog worden aangehouden. De bolletjesslikker hoestte uiteindelijk vijftig bolletjes op. Hij is met een dagvaarding op zak vrijgelaten.

Alle kwalificatiewedstrijden Oranje in Amsterdam

Het Nederlands Elftal speelt alle kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap voetbal in 2016 in Amsterdam. Dit heeft de KNVB laten weten. In de kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Brazilië speelde Oranje ook al vier van de vijf duels in de Amsterdam ArenA.

Oranje begint de kwalificatie op 9 september in Tsjechië. De eerste thuiswedstrijd is op 10 oktober tegen Kazachstan. De andere landen in de groep zijn Turkije, Letland en IJsland. De groepswinnaar en de nummer twee plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. Ook de beste nummer drie mag een hotel uitzoeken in Frankrijk. De overige nummers drie moeten nog een play-off wedstrijd spelen.

Ronaldo kampt ook met knieblessure

Portugal kent allesbehalve een vlekkeloze voorbereiding op het WK. Sterspeler Cristiano Ronaldo kan vanwege een nieuwe blessure nog niet volledig meetrainen. Ronaldo heeft al geruime tijd last van een spierblessure in het linkerdijbeen. De vedette blijkt nu echter ook te kampen met een peesontsteking aan de linkerknie. Dat maakte de Portugese voetbalbond bekend.

"Cristiano blijft er rustig bij, het gaat de goede richting op", reageerde teamgenoot Nani volgens Belga in de Portugese media. "We hopen natuurlijk allemaal dat Cristiano gewoon kan spelen. Moet hij toch uitvallen, dan moet er een vervanger met vertrouwen klaarstaan."

Bondscoach Paulo Bento heeft met meer problemen te maken, want Ronaldo is niet de enige speler die niet helemaal fit is. Raul Meireles, Pepe en Beto hebben ook te maken met blessures. Portugal speelt op het WK in groep G tegen Duitsland, de Verenigde Staten en Ghana.

Op dit moment bereiden de Portugezen zich in de Verenigde Staten voor op de mondiale eindronde. Vrijdag oefent de ploeg van Paulo Bento daar tegen Mexico en dinsdag is Ierland de laatste opponent.

'Rolling Stones slapen niet in Amsterdam'

The Rolling Stones hebben voor hun optreden op Pinkpop geen onderkomen in Amsterdam geboekt. Dat zeggen bronnen rond het Limburgse festival tegen De Telegraaf. Naar alle waarschijnlijkheid brengen de rockers ook geen bezoek aan de hoofdstad.

The Rolling Stones hebben vermoedelijk voor een logeeradres dichter bij het festival gekozen. Volgens De Telegraaf zou het heel goed kunnen dat Mick Jagger en zijn bandmaatjes, die nogal wat eisen stellen aan hun verblijf, enkele dagen in het chique Chateau St. Gerlach in Valkenburg vertoeven. Eerder sliep onder anderen George W. Bush daar. Eigenaar Camille Oostwegel wil niets zeggen over de eventuele komst van The Rolling Stones. "Onze policy is dat wij nooit mededelingen doen of mensen al dan niet bij ons logeren."

Haas definitief in 2016 op grid

Gene Haas zal in 2016 met een Formule 1-team op de grid gaan verschijnen, zo heeft hij aan zakenblad Forbes laten weten. De Amerikaan heeft niet genoeg tijd om voor volgend jaar zijn onderneming op poten te krijgen.

Haas: "Ik zou persoonlijk graag in 2015 al meedoen, maar ik denk dat we een stuk beter voorbereid op een entree in de Formule 1 zijn als we deze pas in 2016 maken. Het plan is nu om in 2016 van start te gaan. Iedereen zet alle zeilen bij om dat voor elkaar te krijgen en er bestaat bij ons geen twijfel dat we dat het gaat lukken en we er als team bovendien beter voor zullen staan door onze latere start. We kunnen nu namelijk veel meer technisch ontwikkelingswerk doen, terwijl we ook de gelegenheid hebben het team op zich verder op te bouwen."

Haas opent komende maand in North Carolina al zijn nieuwe technische faciliteiten. Dat moet de basis van het team vormen. Doordat hij nog geen contract met een motorleverancier gesloten heeft en ook het contract met chassisbouwer Dallara nog niet rond is heeft Haas te weinig tijd om een competitieve auto te bouwen voor 2015. De Amerikaan beseft dat het ook in 2016 zwaar gaat worden, maar hij heeft nu meer tijd om goed voorbereid aan de start te verschijnen.

Tuin in zandbak veranderd

Een 66-jarige vrouw uit Kansas City, Kansas had geen zin meer om haar tuin te onderhouden. 33 jaar lang bewaterde ze de plantjes en maaide ze het gras, maar dat vond ze nu wel welletjes.

Ze heeft daarom een aannemer 80 ton zand in de tuin laten storten. Alle planten en het gras zijn verwijderd. Het hele klusje, inclusief het plaatsen van een laag hek om de tuin heen, kostte slechts 4000 dollar.

"Nu ik ouder dan 60 ben", geeft Georgianna Reid aan, "besloot ik dat ik niet meer ga maaien of bewateren." Hoewel Reid zelf blij is met de nieuwe tuin, waar onder andere een volleybalveldje is aangelegd, zijn enkele buurtgenoten minder happy.

Enkelen hebben zelfs bij de gemeente geklaagd omdat ze vrezen dat de waarde van hun eigen huizen flink omlaag gaat zakken. "Ik vind het huis er walgelijk uitzien", zegt een bezorgde buur.

NASA maakt kleurrijkste kiekjes kosmos

De Hubble-telescoop heeft een wel heel bijzondere foto gemaakt. De ruimtetelescoop maakte een panorama dat het universum op zijn kleurrijkst toont. Sterrenstelsels van vijf tot tien miljard jaar oud werden vastgelegd op de gevoelige plaat.

Ruimtevaartorganisatie NASA legde voor de eerste keer op een panorama ultraviolet licht vast, dat niet zichtbaar is voor de mens. Het ziet er op de foto uit als een lichtblauw schijnsel dat zich rondom roterende melkwegstelsels begeeft. Het panorama is een compositie van meer dan achthonderd foto's. Op het kiekje zijn ongeveer tienduizend sterrenstelsels te bewonderen.

Sir Bobby Charlton geeft Engeland weinig kans op WK

Sir Bobby Charlton heeft weinig vertrouwen in de kansen van Engeland op het WK in Brazilië. De Engelsman, die in 1966 wereldkampioen werd, vindt dat Engeland te weinig spelers heeft van echte wereldklasse. "Wayne Rooney is de enige speler die iets extra's heeft", zei hij tegen laureus.com.

"Rooney zal er op gebrand zijn om op het WK succesvol te zijn", zegt Charlton, die denkt dat de rest van het team te jong is om het verschil te maken. "Ik denk niet dat Engeland wereldkampioen wordt, maar daar hoeven ze zich niet voor te schamen."

Volgens 106-voudig international Charlton maken de Zuid-Amerikaanse teams de grootste kans. "Het publiek zal eisen dat Brazilië wereldkampioen wordt, maar ook Uruguay, Argentinië en Chili hebben de spelers om te winnen."

Het wereldkampioenschap van 1966 is de enige keer dat Engeland won. Charlton won dat jaar ook de gouden schoen. In Brazilië is Engeland ingedeeld in een zware poule met Uruguay, Italië en Costa Rica.

Munsterman rekent op deal Swansea over Castaignos

Joop Munsterman verwacht dat FC Twente en Swansea City het snel eens zijn over een transfer van Luc Castaignos. "De keuze is altijd aan de speler zelf, maar de clubs komen er wel uit", zei de voorzitter woensdag tegen Voetbal International. Swansea zou 8,5 miljoen euro overhebben voor de spits, die twee seizoenen geleden overkwam van Internazionale.

Mocht Castaignos zelf ook tot overeenstemming komen, dan zal Twente het geld niet investeren in een vervanger. De club wil vooral de financiële tekorten zuiveren. Twente werd recentelijk door de KNVB teruggezet naar categorie 1, waarin zich clubs met een zorgelijke financiële huishouding bevinden.

De 21-jarige Castaignos doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord, waarna hij in 2011 werd verkocht aan Internazionale. Zijn dienstverband in Milaan bleef beperkt tot één seizoen. In twee jaar bij Twente tekende de jeugdinternational voor 27 goals in 65 wedstrijden.

'Ultracompacte auto geeft slechte bescherming'

Ultracompacte voertuigen zoals de Tazzari Zero of de Renault Twizy beschermen de inzittenden een stuk slechter dan gewone auto's. Vaak kan zo'n ongeluk fataal aflopen. Dat concludeert Euro NCAP uit een crashtest met vier van deze voertuigen.

Het samenwerkingsverband van de ANWB, Europese overheden en Europese consumentenorganisaties deed tests bij een snelheid van 50 kilometer per uur. Als met die snelheid frontaal op een tegemoetkomend voertuig wordt gebotst breekt bij de Tazzari Zero de gordel af. Het hoofd van de testdummy knalde hierdoor met zo'n grote kracht op het stuur dat er een grote kans is op een dodelijke afloop.

Bij de Club Car Villager schoot het stuur een halve meter naar achteren, tegen de borst van de bestuurder. Ook hier zag het samenwerkingsverband een grote kans op een fatale afloop. De Renault Twizy is van de vier geteste wagens het minst onveilig. De kooiconstructie bleef bij een botsing met 50 kilometer per uur intact, maar er kwamen wel forse krachten op de nek van de dummy te staan. De Twizy is van de geteste ultracompacte voertuigen de enige met een airbag.

De ANWB roept fabrikanten op de veiligheid te verbeteren. Renault was nog niet bekend met het onderzoek en moet het eerst bekijken voor een reactie kan worden gegeven. De importeur van Club Car, Electrocar, kon ook niet direct reageren. De importeur van de Tazzari Zero in Nederland, Sensamotive, is niet meer ingeschreven in het handelsregister en was daarmee niet bereikbaar voor commentaar.

Watch_Dogs hackt Kinect

In Watch_Dogs is het mogelijk allerlei apparaten te hacken. Nu blijkt dat je ook een Kinekt (subtiele verwijzing naar de Xbox Kinect) kunt hacken. Microsoft heeft nog niet gereageerd op deze easter egg.

Toen Microsoft vorig jaar de Xbox One aankondigde, zeiden ze dat de Kinect altijd aan moest staan. De meeste mensen vonden dat geen fijn idee. Een camera in de woonkamer die altijd aanstaat en verbonden is met internet en dit alles beveiligd met software van Microsoft. Daarnaast heeft Edward Snowden met zijn onthullingen niet geholpen het consumentenvertrouwen te versterken. Microsoft heeft deze eis dan ook snel laten vallen.

Watch_Dogs refereert zijdelings naar dit gegeven, door de speler de mogelijkheid te geven een Kinekt te hacken. Ze noemen het geen Kinect (met een c), om eventuele rechtszaken te voorkomen.

Gamers hebben dames een dansspel zien spelen met de Kinekt. Helaas is dat fragment niet online geplaatst. Hieronder is een ander grappig moment te zien met de Kinekt. Een schietspel wil niet helemaal lukken. Let op: er wordt behoorlijk gescholden in het fragment.

Haast bij kostenbesparingen in Formule 1

In de Formule 1 wordt haast gemaakt met de pogingen om afspraken te maken over kostenbesparingen. FIA-president Jean Todt wil dat nog deze maand zaken op papier worden gezet, anders is het te laat om voor 2015 meegenomen te worden.

Todt wilde een budgetlimiet invoeren, maar dat werd afgeschoten door de grote teams die vertegenwoordigd zijn in de Strategy Group. De kleine teams hebben hier hun ongenoegen over geuit, maar tot nu toe is er weinig progressie geboekt. Dit terwijl er over drie weken al een vergadering is van de World Motor Sport Council van de FIA waarin de afspraken vastgelegd moeten worden.

Red Bull-teambaas Christian Horner geeft dit ook toe. "Ik denk dat we tot nu toe ongeveer 10.000 euro bespaard hebben, maar de gesprekken gaan de goede kant op." Hij behoort met zijn renstal tot het gilde van de grote spendeerders van geld.

Mochten de topteams er niet uitkomen dan kan de FIA voor 2016 grote veranderingen afdwingen, zonder dat de renstallen er iets over te zeggen hebben. Horner is hier vreemd genoeg wel voorstander van. "De promotor en regelgever zouden bij elkaar moeten gaan zitten en zeggen 'zo moet de Formule 1 eruit gaan zien'. Het is dan aan de teams om zich in te schrijven voor het kampioenschap of niet."

De kleinere teams zullen het in ieder geval toe gaan juichen. Zij kampen met financiële problemen en zijn niet in staat op te boksen tegen het geld van de grote teams. De huidige gang van zaken jaagt sponsoren weg en in 2009 zelfs fabrikanten.

Politie gebeld om softijsdip

Een Britse vrouw dacht een lekker softijsje met spikkels te gaan verorberen, maar kwam na aankoop van de koude kermis thuis toen er op slechts de helft van het ijsje spikkels bleken te zitten. Ze belde direct de politie.

In het gesprek, dat door de politie is vrijgegeven, stelt de vrouw: "Het lijkt wellicht geen noodgeval, maar dat is het wel een beetje omdat ik een ijsje bestelde en hij maar op één helft spikkels heeft gedaan."

Volgens de vrouw weigerde de medewerker haar haar geld terug te geven en zei hij dat 'ze het maar zo moest accepteren.' De politie vroeg de vrouw het alarmnummer niet meer te bellen, behalve als er echt sprake is van een noodgeval.

Te weinig spikkels op je softijsje is dat volgens de politie geenszins.

Weer racistische video Bieber opgedoken

Opnieuw is een video opgedoken waarin Justin Bieber het n-woord gebruikt. Dat schrijven diverse media op basis van de Britse boulevardkrant The Sun. Afgelopen weekeinde dook ook al videomateriaal op van een racistische opmerking die Bieber jaren geleden maakte. Hij bood daarvoor uitgebreid zijn excuses aan.

In het nu verschenen filmpje, dat ook enkele jaren oud is, zou Bieber de songtekst van zijn hit One Less Lonely Girl uit 2009 hebben aangepast en het laatste woord hebben vervangen door het n-woord. Ook grapt hij naar verluidt over de Ku Klux Klan.

De 20-jarige Bieber, die de afgelopen tijd van het ene in het ene schandaal rolt, zei eerder deze week in een verklaring dat hij als jonge jongen nog niet besefte wat de kracht van bepaalde woorden kan zijn. "Ik dacht dat het geen kwaad kon om kwetsende woorden en grapjes te maken en realiseerde me niet dat het helemaal niet grappig is."

Beste game art 2014

Elk jaar komen de Entertainment Software Association (ESA) and the Academy of Interactive Arts & Sciences (AIAS) bij elkaar om een selectie te maken van de beste video games art. Voor 2014 hebben ze wederom een keuze gemaakt en de beste uitgekozen.

Van alle winnaars zal een expositie gemaakt worden welke te zien is op de E3 beurs volgende week in het LA Convention Centre. Bij deze verkiezingen worden fan art niet meegenomen en komt alles van de hand van artiesten die ook daadwerkelijk aan de games hebben meegewerkt.

THE BANNER SAGA - Arnie Jorgensen
THE BANNER SAGA - Arnie Jorgensen

INFAMOUS: SECOND SON - Susan Luo
INFAMOUS: SECOND SON - Susan Luo

THE LAST OF US - John Sweeney
THE LAST OF US - John Sweeney

DOTA 2 - Dhabih Eng, Quentin Smith
DOTA 2 - Dhabih Eng, Quentin Smith

DESTINY - Jaime Jones
DESTINY - Jaime Jones

ASSASSIN'S CREED: UNITY - Gilles Beloeil
ASSASSIN'S CREED: UNITY - Gilles Beloeil

DISNEY FANTASIA: MUSIC EVOLVED - Jamie McKiernan
DISNEY FANTASIA: MUSIC EVOLVED - Jamie McKiernan

GUILD WARS 2 - Theo Prins
GUILD WARS 2 - Theo Prins

KILLZONE: SHADOWFALL - Kait Kybar
KILLZONE: SHADOWFALL - Kait Kybar

LUFTRAUSERS - Junkboy
LUFTRAUSERS - Junkboy

RAYMAN LEGENDS - Christophe Messier, Sebastien Dujeu, Lu Yang
RAYMAN LEGENDS - Christophe Messier, Sebastien Dujeu, Lu Yang

SUNSET OVERDRIVE - Vasili Zorin
SUNSET OVERDRIVE - Vasili Zorin

THE ORDER: 1886 - Joe Studzinski

THE ORDER: 1886 - Joe Studzinski

THE WITCHER 3 - Marek Madej
THE WITCHER 3 - Marek Madej

PROJET SPARK - Jedd Chevrier
PROJET SPARK - Jedd Chevrier

RATCHET & CLANK: INTO THE NEXUS - Dave Guertin
RATCHET & CLANK: INTO THE NEXUS - Dave Guertin

SUNSET OVERDRIVE - Julien Renoult
SUNSET OVERDRIVE - Julien Renoult

TENGAMI - Ryo Agarie
TENGAMI - Ryo Agarie

WATCH DOGS - Patrick Desgreniers; Sidonie Weber; Mathieu Leduc
WATCH DOGS - Patrick Desgreniers; Sidonie Weber; Mathieu Leduc





'Ronald Koeman om de tafel met Southampton'

Ronald Koeman gaat mogelijk aan de slag bij Southampton. De Nederlandse coach is de belangrijkste kandidaat om de vacante trainerspositie in te vullen, meldde de Britse krant The Daily Telegraph woensdagavond laat. De oud-trainer van Feyenoord zou maandag al met de Engelse club hebben gesproken.

Southampton acht de geboren Zaandammer geschikt om de aanvallende speelstijl en het inpassen van jeugd voort te zetten. Hoewel Koeman boven aan het verlanglijstje prijkt zouden de Saints ook andere opties onderzoeken. Onder anderen Murat Yakin zou ook in beeld zijn. Southampton wil eind volgende week een nieuwe coach presenteren.

Southampton eindigde afgelopen seizoen verdienstelijk achtste in de Premier League en lijkt de tol voor dat succes te moeten gaan betalen. Coach Mauricio Pochettino en Rickie Lambert werden al weggeplukt door Tottenham Hotspur en Liverpool. Daarnaast is er ook veel belangstelling voor Luke Shaw, Adam Lallana en Dejan Lovren.

Microsoft en Edgar Davids op zoek naar talent

Om voetbalfans als vast warm te maken voor het aankomende WK in Brazilië heeft Microsoft een speciale WK-Xbox Companion App, genaamd Brazil Now en een Xbox Originals-serie, genaamd 'Every Street United' gemaakt.

'Every Street United' is één van de eerste Xbox Originals-series en zal draaien om een zoektocht naar de acht meest talentvolle straatvoetbalspelers in de wereld. Voetballegendes Thierry Henry en Edgar Davids zullen beide een hoofdrol hebben in deze voetbal-serie. 'Every Street United' zal vanaf 15 juni, via Xbox Originals, exclusief te bekijken zijn op Xbox 360 en Xbox One.

Met 'Brazil Now' kun je een maand lang de wedstrijden en statistieken van het WK volgen op dashboard van Xbox One, want helaas zal 'Brazil Now' alleen beschikbaar zijn voor eigenaren van Xbox One.

 Brazil Now

Zwolle en Utrecht openen seizoen, zware start Ajax

Het nieuwe eredivisieseizoen wordt vrijdag 8 augustus geopend door PEC Zwolle en FC Utrecht. Dat blijkt uit het woensdag door de KNVB bekendgemaakte conceptcompetitieprogramma. Landskampioen Ajax treft twee dagen later in eigen huis Vitesse. Feyenoord en PSV beginnen die dag met uitwedstrijden bij respectievelijk ADO Den Haag en Willem II.

Ajax kent een zware start van de competitie. Na Vitesse wachten achtereenvolgens AZ (uit), PSV (thuis) en FC Groningen (uit). In de zesde speelronde staat de eerste klassieker tegen Feyenoord, in Rotterdam, op het programma. Op 25 januari ontvangt Ajax de rivaal in eigen huis.

Doordat er volgend jaar zomer geen EK of WK voor A-teams is, begint de competitie een week later dan afgelopen seizoen. "We zijn tevreden met dit programma, waarmee we zo veel als mogelijk tegemoet zijn gekomen aan de wensen van de clubs", zegt manager competitiezaken Gijs de Jong van de KNVB in een verklaring

Het definitieve programma wordt volgende week woensdag gepresenteerd. Tot die tijd wordt overlegd met de clubs en afgevaardigden van politie en gemeenten.

Op zondag 3 augustus wordt het voetbalseizoen traditioneel geopend met de Johan Cruijff Schaal. Landskampioen Ajax neemt het daarin op tegen bekerwinnaar PEC Zwolle.

Doodrijdster weer op de weg

De 49-jarige vrouw die afgelopen zaterdag twee Poolse wandelaars doodreed in Hellevoetsluis is aangehouden wegens rijden zonder rijbewijs.

Na het ongeluk van afgelopen zaterdag werd haar rijbewijs ingevorderd waardoor ze geen gemotoriseerd voertuig meer mocht besturen. Blijkbaar kon haar dit niets schelen, want vandaag liep ze tegen de lamp bij een verkeerscontrole op de N218 nabij Westvoorne. Haar voertuig is in beslag genomen.

Terraria komt naar PS4 en Xbox One

De makers van Terraria hebben aangekondigd dat het spel ook op de Playstation 4 en Xbox One zal verschijnen. De game moet einde van dit jaar beschikbaar zijn op beide consoles.

De versie op de next gen consoles zal alle content bevatten die de 1.2 versie ook had en daarnaast een compleet nieuwe functionaliteit. Welke dit is gaan ze volgende week op de E3 laten zien. Voor de Playstation 4 versie is er cross-play en cross-save met de Playstaion Vita.

Rusland: verkiezingen Syrië geen obstakel vrede

De presidentsverkiezingen in Syrië, die vrijwel zeker zijn gewonnen door president Bashar Assad, zijn geen obstakel voor een politieke oplossing voor de burgeroorlog in het land. Dat heeft de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin woensdag gezegd. De VN-gezant heeft er bij secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon op aangedrongen snel een nieuwe gezant voor Syrië te benoemen zodat het vredesoverleg kan worden hervat.

Dinsdag ging de Syrische bevolking naar de stembus voor een nieuwe president. Rond middernacht sloten de stembussen en werd een begin gemaakt met het tellen van de stemmen. In een stembureau in hartje Damascus volgde een AP-verslaggever het tellen: de 2169 uitgebrachte stemmen waren op twee na allemaal voor Assad. In Damascus werd korte tijd later al feestgevierd. Wanneer de officiële uitslag bekendgemaakt wordt is nog niet duidelijk.

Tsjoerkin hekelde de kritiek van het Westen op de verkiezingen. De kritiek dat de verkiezingen vooruitgang op het politieke front onmogelijk maken is volgens hem 'fundamenteel verkeerd'. Het is volgens Tsjoerkin onacceptabel om te zeggen dat 'na slechts twee gespreksrondes van vijf dagen de zaken zo vastgelopen zijn dat er geen noodzaak is om de onderhandelingen voort te zetten'.

Er moet volgens Tsjoerkin snel een opvolger worden gevonden voor Lakhdar Brahimi. Die trad op 13 mei omdat hij geen oplossing zag voor de problemen. De opvolger van Brahimi moet volgens de Russen 'de omstandigheden creëren om de gesprekken tussen de regering en de oppositie vooruit te helpen'. Een militaire oplossing is uitgesloten, aldus Tsjoerkin. De nieuwe gezant moet volgens Rusland wel een VN-gezant zijn en niet een gezant die namens de VN en de Arabische Liga optreedt.

9 doden na vuurgevecht Oost-Oekraïne

Oekraïense regeringstroepen hebben zich moeten terugtrekken uit een buitenpost bij de stad Loehansk omdat hun munitie na een tien uur durend vuurgevecht op was.

Bij de gevechten kwamen in de nacht van dinsdag op woensdag zes pro-Russische separatisten en drie militairen om, meldt de Nationale Garde woensdag.

De strijd in het oosten van Oekraïne is opgelaaid na de presidentsverkiezingen van 25 mei. Opstandelingen openden de aanval op een belangrijke luchthaven en schoten elders een regeringshelikopter uit de lucht. Maandag belegerden honderden rebellen gewapend met automatische wapens en granaatwerpers grensbewakingsposten in de omgeving van Loehansk.

Rusland wil snel VN-resolutie Oekraïne

Rusland wil dat zijn resolutie over Oekraïne die maandag is rondgestuurd aan de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties snel wordt aangenomen. De Russische VN-gezant Vitali Tsjoerkin maakt zich grote zorgen over de 'moeilijke situatie voor de duizenden burgers die vastzitten in belegerde gebieden' in het Russischtalige zuidoosten van Oekraïne. Tsjoerkin herhaalde de eis dat de 'vijandelijkheden onmiddellijk worden gestaakt' zodat er een duurzaam bestand kan worden gesloten.

Volgens Tsjoerkin 'lijken sommige landen te geloven dat de situatie met geweld kan worden opgelost en moedigen zij zelfs Kiev aan om hun strafexercitie in de oostelijke delen van Oekraïne voort te zetten'. "Wij vinden dat een grote vergissing", aldus de VN-gezant.

Update 1.4 en trailer voor World of Warplanes

Wargaming heeft vandaag bekendgemaakt dat World of Warplanes-update 1.4 live is gegaan, samen met een bijbehorende trailer speciaal voor de aankomende E3. De update moet ervoor zorgen dat iedereen het spel kan spelen, ongeacht het soort pc.

Spelers kunnen namelijk vanaf vandaag kiezen of zij de HD- of SD-versie van World of Warplanes willen downloaden. De HD-versie is bedoeld voor sterke computers en de SD-versie voor spelers met een iets minder krachtige pc of die minder ruimte op de harde schijf hebben.

In deze update worden er ook vijf nieuwe premium level VI-vliegtuigen ingezet. Namelijk de Sovjet Bell P-39Q-15 Airacobra fighter, de Duitse Supermarine Spitfire V DB 605, de Britse North American Mustang Mk.I, de Japanse Kawasaki Ki-88 en de Amerikaanse Grumman XP-50 heavy fighter.

De ontwikkelaars zijn constant bezig geweest met het aanpassen van de algoritmen van het spel om de matchmaking zo spannend en gebalanceerd mogelijk te maken. Vanaf vandaag zal dan ook Matchmaker 2.0 worden ingezet om de balans te verbeteren zodat vliegtuigen van hetzelfde niveau een nog grotere kans te hebben om bij elkaar geplaatst te worden.

Ook komen er twee nieuwe maps bij namelijk Winter War en Hidden Airbase. De eerste wordt beschikbaar gemaakt voor level I- tot V-vliegtuigen en zal zich in de nacht afspelen (met enkel wat noorderlicht) en veel obstakels bevatten wat het spel moeilijker maakt. De tweede map speelt zich af op de poolcirkel bij een verborgen luchtbasis die omringt is door gletsjers.

DiCaprio wil niet in realityserie Kardashians

Leonardo DiCaprio had afgelopen weekeinde absoluut geen zin om gefilmd te worden voor de realityserie van de familie Kardashian. De acteur was op een feestje in Los Angeles waar Brody Jenner moest draaien, de halfbroer van Kim Kardashian.

"Leo wilde niet gefilmd worden voor Keeping Up en hij wilde pas naar het feest komen toen de opnamen voorbij waren", zei een ooggetuige tegen de New York Post. Ook Paris Hilton had geen zin in de camera's, hoewel zij lange tijd goed bevriend was met Kim Kardashian.

Doden bij 'gasincident' in Chinese kolenmijn

Een mijnongeluk heeft in de Chinese stad Chonqing aan 22 mensen het leven gekost. De precieze toedracht van het ongeluk is niet bekendgemaakt, maar de persdienst van de stad spreekt woensdag van een 'gasincident'. Het is niet duidelijk of daarbij een explosie heeft plaatsgevonden.

Volgens staatspersbureau Xinhua waren dinsdag ten tijde van het incident 28 kompels aan het werk in de Yanshitai kolenmijn. Zes van hen wisten de mijn te verlaten, twee mensen raakten gewond. De mijn is eigendom van staatsbedrijf Chongqing.

Chinese mijnen zijn de gevaarlijkste ter wereld, hoewel de veiligheid de laatste jaren dankzij strengere regelgeving verbetert.

'VS verbergen mensenrechtenschending'

De Verenigde Staten en Zuid-Korea proberen Noord-Korea zwart te maken om ervoor te zorgen dat de aandacht wordt afgeleid van het feit dat de landen zelf mensenrechten schenden. Daarover heeft Pyongyang woensdag geklaagd bij de Verenigde Naties.

"Niemand minder dan de VS zelf zouden op het matje moeten worden geroepen voor het schenden van mensenrechten", schrijft de Noord-Koreaanse VN-ambassadeur in een brief aan VN-chef Ban Ki-moon. "De VS moeten inzien waarom wij het land veroordelen als vijand."

De beschuldiging komt kort nadat VN-onderzoek had uitgewezen dat Noord-Koreaanse veiligheidsfunctionarissen en misschien zelfs de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un terecht zouden moeten staan voor het stelselmatig uithongeren, martelen en vermoorden van burgers. Deze daden werden vergeleken met de misdaden ten tijde van het nazi-regime.

'VS verbergt eigen mensenrechtenschending'
'The land of the free.' 

Kamer begint verhoren over woningcorporaties

In de Tweede Kamer beginnen woensdag de openbare verhoren van de parlementaire enquête naar de woningcorporaties. De komende weken krijgen tal van hoofdrolspelers uit de sector onder ede het vuur aan de schenen gelegd.

Woensdag is het eerst de beurt aan een aantal deskundigen, onder wie oud-staatssecretaris van Volkshuisvesting Dick Tommel (D66). Donderdag en vrijdag worden twee corporaties onder de loep genomen waar zich de afgelopen jaren schandalen hebben afgespeeld die de aanleiding waren voor de enquête: Woonbron en Rochdale.

Woonbron is bekend van het debacle met het ss Rotterdam, het voormalige vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn. Woonbron wilde het schip ontwikkelen, maar de verbouwing pakte veel duurder uit dan gepland. De woningcorporatie, met aan het roer topman Martien Kromwijk, ging voor tientallen miljoenen het schip in.

Behalve Kromwijk verschijnen donderdag oud-commissaris André Thomsen en voormalig extern toezichthouder Hans Zwarts, die naar aanleiding van de problemen bij Woonbron werd aangesteld door toenmalig minister voor Wonen Eberhard van der Laan (PvdA).

Vrijdag neemt Hubert Möllenkamp plaats in het getuigenbankje voor de commissie. Möllenkamp, ooit bijgenaamd de Zonnekoning, was bestuursvoorzitter van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale totdat hij in 2009 werd ontslagen wegens zelfverrijking. Ook verschijnt vrijdag oud-bestuurder van Rochdale John van Nimwegen, die de praktijken van Möllenkamp aan de kaak stelde.

De parlementaire enquêtecommissie, voorgezeten door onafhankelijk Kamerlid Roland van Vliet, onderzoekt naar aanleiding van de vele schandalen in de sector de opzet en het functioneren van het stelsel van woningcorporaties. De commissie bekijkt wat er verkeerd is gegaan en wat er moet veranderen. Een rapport wordt in het najaar verwacht.

Een parlementaire enquête is een van de zwaarste wapens die het parlement ter beschikking staan om duidelijkheid te krijgen in bepaalde zaken. Zo zijn in Nederland woonachtige getuigen die worden opgeroepen verplicht te verschijnen en moeten ze onder ede verklaren. Eerdere enquêtes gingen onder meer over de Bijlmerramp, de val van Srebrenica en de financiële sector. Er staat ook nog een enquête over het debacle rond de hogesnelheidstrein Fyra op stapel.

Eerste G7-top in Brussel

Brussel is woensdag en donderdag voor het eerst het toneel van topoverleg tussen de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden. Oorspronkelijk zou de G7-bijeenkomst in het Russisch Sochi plaatsvinden, maar door de Russische agressie in Oekraïne werd de top naar de Belgische hoofdstad verplaatst.

De Europese Unie is gastheer van het overleg, maar de EU behoort niet tot de G7. Die bestaat uit de Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Frankrijk en Japan.

De G7 vergaderde regelmatig ook met Rusland (de G8), maar door de Russische inval op het Oekraïense schiereiland Krim heeft de G7 de samenwerking opgeschort. Pas als Rusland zich houdt aan de internationale verdragen is een terugkeer denkbaar, zo klinkt het in Brussel.

De Oekraïne-crisis staat wel hoog op de agenda van het overleg. Nieuwe, bijvoorbeeld zware economische, sancties zullen naar alle waarschijnlijkheid niet worden aangekondigd. Diplomatiek overleg tussen Rusland en Oekraïne blijft de inzet. Wel zullen de leiders zich uitspreken tegen de Russische agressie en Moskou oproepen meer te doen om de onrust in het meer pro-Russsische deel van Oekraïne weg te nemen.

Verder bespreken de leiders onder meer de wereldeconomie en energie- en klimaatvraagstukken. Er zal ook gesproken worden over internationale handelsverdragen.

Eerste G7-top in Brussel
Eerste G7-top in Brussel (Foto: ANP)

Russische straaljager op 30 meter toestel VS

Een Russische straaljager heeft in de buurt van Japan een Amerikaans verkenningsvliegtuig onderschept en kwam daarbij zeer dichtbij dat toestel. Het incident gebeurde in april toen de Amerikaanse president Barack Obama aankwam in Japan, maar is nu pas bekendgemaakt door het Pentagon.

Het Amerikaanse vliegtuig, een RC-135U, vloog ten noorden van Japan boven de Zee van Ochotsk, niet al te ver van Rusland. De Russische Su-27 vloog op 30 meter van de neus van het Amerikaanse toestel.

Russische vliegtuigen zijn de afgelopen maanden erg actief bij de grenzen van Japan. Japanse toestellen zijn tot begin april 359 keer opgestegen om Russische vliegtuigen te onderscheppen die dichtbij het Japanse luchtruim kwamen.

Bosnië wint oefenduel nipt van Mexico

Bosnië en Herzegovina heeft Miguel Herrera zijn eerste nederlaag als bondscoach van Mexico toegediend. De ploeg zegevierde in een oefenduel met 1-0. Izet Hajrovic tekende in Chicago voor de enige goal. Herrera staat sinds oktober aan het roer.

Oud-PSV'er Carlos Salcido begon in de basis bij Mexico. Hij werd na 58 minuten afgelost door Francisco Rodríguez, die eveneens een verleden in Eindhoven heeft. Hector Moreno (oud-AZ) deed bij Mexico ook een helft mee.

Voor Bosnië was het de laatste oefenwedstrijd voor de start van het WK. Op 15 juni is Argentinië de eerste tegenstander. Mexico speelt vrijdag nog tegen Portugal.

Ook twee andere WK-gangers, Griekenland en Nigeria, oefenden tegen elkaar. Dat duel eindigde in 0-0.

Caribische eilanden krijgen meer te zeggen

Nederland gaat de drie landen in het koninkrijk nadrukkelijker betrekken bij het buitenlandse beleid. Dat heeft minister Frans Timmermans afgesproken met Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Timmermans brengt een werkbezoek aan de Caribische landen van het koninkrijk. Naast ontmoetingen met gouverneurs en ministers-presidenten van de drie landen, neemt de minister tijdens het bezoek deel aan het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen, een conferentie over het gezamenlijke buitenlandbeleid van het koninkrijk.

In het Koninkrijk vallen Defensie en Buitenlandse Zaken onder Nederland. Timmermans heeft dinsdag met de eilanden afgesproken om jaarlijks met de premiers van de drie landen formeel te overleggen. In dat overleg kunnen de eilanden hun prioriteiten op het gebied van het Nederlandse buitenlandbeleid kenbaar maken en afstemmen.

Eén van die prioriteiten is een versoepeling van het visumbeleid ten opzichte van Colombianen die Curaçao willen bezoeken. Nu moeten burgers uit dat land nog een visum aanvragen in Den Haag. Timmermans heeft toegezegd zich binnen Europa sterk te maken voor afschaffing van die visumplicht.

De vier landen hebben daarnaast afgesproken een campagne te starten om het koninkrijk tijdelijk lid te maken van de VN-Veiligheidsraad. De drie landen zouden daarbij een actieve rol kunnen spelen.

Curaçao is sinds zijn nieuwe autonome status in 2010 geen zelfstandig lid meer van het Internationaal Olympisch Comité. Timmermans heeft onlangs een brief geschreven aan IOC-voorzitter Thomas Bach waarin hij zijn steun uitspreekt voor de wens van het land om weer lid te kunnen worden. "Als het zo ver komt en Churandy Martina behaalt een medaille, dan gaan we dat wel samen vieren", aldus een goedlachse Timmermans in Willemstad.

Gevangene boos om overplaatsing na seks met cipier

Een gedetineerde roofovervaller tekent protest aan omdat hij wordt overgeplaatst vanwege een seksuele relatie die hij had met een cipier. De 39-jarige man vindt het niet eerlijk dat hij de dupe is terwijl de 22-jarige bewaarster een grens heeft overschreden, zegt zijn advocaat Meindert Doornbos woensdag in het AD.

Ronald V. kreeg vijf jaar cel en tbs voor acht overvallen op benzinestations. Hij zou al in een tbs-kliniek moeten zitten, maar moet langer in de cel zitten omdat hij de overvallen pomphouders geen schadevergoeding kon betalen.

In de gevangenis kreeg V. een seksuele relatie met een vrouwelijke cipier. Toen dat aan het licht kwam, verloor hij zijn privileges en werd hij overgeplaatst.

"Een gedetineerde heeft geen gedragscode die stelt dat je geen relatie aan mag gaan met iemand uit de gevangenis. Zij heeft die gedragscode wel", zegt Doornbos. Hij heeft de indruk dat de cipier nu de hand boven het hoofd wordt gehouden. Volgens de gevangene heeft de vrouw ook brieven de gevangenis uit gesmokkeld en aangeboden drugs naar binnen te brengen.

De gevangene heeft bij de gevangenis in Leeuwarden een bezwaarschrift ingediend tegen de overplaatsing. Bij het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft hij een klacht ingediend wegens het niet naleven van de gedragscode.

De vrouw is nog niet geschorst omdat het onderzoek nog in de beginfase zit, zegt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen in de krant. Volgens hem is het normaal dat een gevangene wordt overgeplaatst als er vermoedens zijn dat hij een relatie met een cipier heeft.

'Honderdduizend woningen met gaslek'

Nederland telt naar schatting honderdduizend woningen met een gaslek. Het grote aantal lekke gasleidingen komt aan het licht doordat netbeheerders de gasmeters in de woningen op grote schaal vervangen door zogenoemde slimme meters, schrijft het AD woensdag.

Na het plaatsen van de nieuwe meter wordt een iets hogere druk op de leiding gezet om te controleren of alles dicht is. Dan blijken koppelingen vaak lek te zijn of gasslangen poreus. Meestal gaat het om minimale lekken, maar soms moet de gastoevoer vanwege het risico worden afgesloten.

Emeritus hoogleraar veiligheid Ben Ale pleit in de krant voor een verplichte periodieke keuring zoals bij auto's ook verplicht is. Hij wijst erop dat jaarlijks twee doden vallen door gaslekkages. Netbeheer Nederland wil overleg met de branche over invoering van de keuring. Brancheorganisatie Uneto-VNI heeft volgens de krant al een kant-en-klare gas-apk klaarliggen.

Brand Moerdijk geblust

De brand bij Shell in Moerdijk is geblust. Het advies om ramen en deuren te sluiten is ingetrokken, meldde de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant woensdag even voor 05.30 uur.

De brand, die dinsdag rond 22.45 uur uitbrak, was al sinds 00.30 uur 'beheersbaar'. Burgemeester Jac Klijs (CDA) maakte dinsdagnacht bekend dat bij de brand twee lichtgewonden zijn gevallen.

De brand ontstond door explosies in een reactorvat. Daarbij is ethylbenzeen vrijgekomen. Dat zou niet schadelijk zijn voor de gezondheid, maar kan wel kort leiden tot geïrriteerde ogen en luchtwegen. Als de irritatie aanhoudt, raadt de gemeente aan contact te zoeken met een huisarts.

Burgemeester Klijs stelde in een persconferentie dat een vergelijking met de brand die in 2011 woedde bij Chemie-Pack 'volstrekt niet op zijn plaats' is, al begrijpt hij wel dat die beelden naar boven komen.

De filmtips voor de maand juni

De afgelopen maand werden filmliefhebbers verwend. Met enkele sterke blockbusters, verrassende filmhuisfilms en een lading van toppers die in première gingen tijdens het Filmfestival van Cannes, is er zeker geen reden om te klagen. Deze maand lijkt echter een overbruggingsmaand naar de miljoenen kostende producties die in aantocht zijn.

Naast de drie filmtips, zijn er nog een aantal films die de aandacht trekken. Zo is er het vervolg op 21 Jump Street, het verrassend getitelde 22 Jump Street. De groots opgezette films The Philosophers en vooral Transcendence zijn matig ontvangen in de Verenigde Staten en hopen hier op meer enthousiasme. De overal opduikende Nicolas Cage is deze keer te zien als een voormalig misdadiger in Joe en de filmhuisfilm Night Moves ontvangt, ondanks het trage tempo, de nodige lof. De laatste interessante film van deze maand is ongetwijfeld Jersey Boys van de inmiddels 84-jarige Clint Eastwood. Zal Eastwood wederom succes vergaren of slaat hij de plank mis met deze biografische film die zich afspeelt in de muzikale jaren 60.


Krijg 26 jaar aan Final Fantasy-muziek

Square Enix heeft bekendgemaakt dat Theatrhythm Final Fantasy Curtain Call vanaf 19 september beschikbaar is voor Nintendo 3DS. Daarnaast hebben ze twee speciale edities van de game aangekondigd.

De Limited Edition is beschikbaar bij enkele retailers en bevat:

  • het spel
  • een muziekcd met vijf tracks


De Collectors Edition is alleen beschikbaar in de Square Enix Store voor €54.99 en bevat:

  • de Limited Edition met spel en cd
  • een extra muziekcd met twintig tracks
  • een speciale 3DS opberghoes, geschikt voor 3DS en 3DS XL
  • vijf speciale kaarten met artwork uit de CollectaCard ontwerpen uit de game. Achterop staat een code waarmee je de kaart ingame vrijspeelt

Theatrhythm Final Fantasy Curtain Call is een ritmespel en bevat tweehonderd tracks en zestig speelbare personages met de muziek dat uit alle Final Fantasy-games. Toegevoegd ten opzichte van het originele spel zijn Final Fantasy VII: Advent ChildrenFinal Fantasy Tactics en Final Fantasy XIV: A Realm Reborn. Het spel bevat twee nieuwe gamemodi: in 'Quest Medley' wissel je tijdens een level tussen Field Music Sequences en Battle Music Sequences, terwijl in de Versus BMS-modus je tegen vrienden kunt spelen. Een nieuwe feature is Collecta Crystarium. Door het afronden van nummers krijg je CollectaCards om de stats van je personage te boosten.

Collector's Edition

Limited Edition

Origin sale drijft de spot met Steam

Origin, het softwaredistributieplatform van Electronic Arts, lijkt in hun meest recente reclame de spot te drijven met Steam. '70% off games you'll actually play', luidt de advertentie. De toon is gezet.

'Your backlog can wait', vervolgt de boodschap. Hiermee lijkt Valve een opdonder te krijgen van EA in verband met de vele indiegames, die eens in de zoveel tijd tegen bodemprijzen op Steam worden aangeboden, om vervolgens onaangeraakt in de backlogs van vele gamers te verdwijnen.

EA beweert dat de games die ze in deze sale aanbieden 'the real deal' zijn. Nu zal dat natuurlijk per persoon verschillend zijn, maar er zit een aantal titels bij die zeker de moeite waard zijn als je ze nog niet uit de budgetbak gevist had. Een greep uit de lijst: Dead Space 3 van €9,99 voor €2,99, Battlefield: Bad Company 2 van €9,99 voor €2,99 en Battlefield 3 van €19,99 voor €5,99. Bekijk hier de volledige lijst van de 51 titels-tellende sale.

Ondanks een moeilijke start en de vele kritiek op het softwaredistributieplatform van EA, doen ze recentelijk hard hun best om het imago op te krikken. Zo werden kort geleden ook al twee games gratis aangeboden (Dead Space en Battlefield 3) voor abonnees.

Origin sale
Burn!

Jupiter Ascending pas in 2015 in bioscoop

Slecht nieuws voor de fans van de Wachowski's. Hun nieuwste sciencefiction-film Jupiter Ascending, die eigenlijk vanaf 24 juli in de Nederlandse bioscopen zou gaan draaien, heeft een nieuwe verschijningsdatum van Warner Bros. gekregen. De film zal nu vanaf 6 februari 2015 pas op het witte doek te zien zijn.

Een niet nader genoemde 'bekende' van het filmproject wist aan The Wrap te melden dat de vertraging wordt veroorzaakt door de nogal complexe effecten in de film, welke niet meer voor de zomer van dit jaar voltooid konden worden.

Jupiter Ascending zal in februari de strijd aangaan met de Johnny Depp-film Mortdecai (Lionsgate) en de langverwachte fantasy-film Seventh Son (Universal) met Jeff Bridges en Julianne Moore. Om geen competitie met zichzelf aan te gaan heeft Warner Bros. de verschijningsdatum van de film Run All Night met Liam Neeson eveneens aangepast. Deze zal nu later in het jaar verschijnen.

Finnen

Veel vooroordelen over Finnen heb ik wel eens bevestigd zien worden. Vrouwen lastigvallen, op straat uitschelden voor hoer, en als je problemen hebt met een Fin, dan wemelt het ineens van de broers, neven en vrienden van die Fin. En die blijken dan allemaal uitstekende consultants te zijn, om zo snel mogelijk de problemen weer op te lossen.

Goede generale Brazilië dankzij Neymar

Aan de hand van de uitblinkende Neymar heeft Brazilië dinsdag een oefenzege op Panama geboekt. Mede door een goal van de aanvaller van FC Barcelona werd het in Goiânia 4-0. Neymar opende halverwege de eerste helft de score met een fraaie vrije trap.

Tot die eerste goal had Brazilië het voor eigen publiek lastig. Met een assist met de hak stond Neymar in de tweede helft ook aan de basis van de 3-0 van Hulk. Dani Alves vond daarvoor al het het net. Het slotakkoord kwam een kwartier voor tijd van Willian.

Brazilië opent het WK in eigen land volgende week donderdag met een duel tegen Kroatië. De andere tegenstanders in groep A zijn Mexico en Kameroen. Komende vrijdag speelt het gastland eerst nog een laatste oefenwedstrijd tegen Servië.

Zwitserland besloot de oefencampagne met een 2-0 zege op Peru. Juventus-verdediger Stephan Lichtsteiner en Bayern München-aanvaller Xherdan Shaqiri maakten in Luzern de doelpunten.

De ploeg van bondscoach Ottmar Hitzfeld vertrekt vrijdag naar Brazilië, waar het in groep E speelt tegen Ecuador, Frankrijk en Honduras.

[upd] Grote brand met explosie Shell Moerdijk

Bij Shell in Moerdijk woedt dinsdagavond een grote brand. Ook is er een explosie geweest. Dat meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Over de oorzaak en over eventuele gewonden is nog niets bekend.

De knal werd in de wijde omgeving gehoord en gevoeld.

Het Shellcomplex ligt aan de Chemieweg in Moerdijk. Aan de andere kant van het industrieterrein is het terrein waar begin 2011 een enorme brand woedde bij Chemie-Pack. Het bedrijf ging volledig in vlammen op. Het water en de bodem raakten ernstig vervuild.

Update 4-6-2014 0.04 uur:
Volgens Omroep Brabant was vanaf kilometers afstand een vuurbal te zien en is de vlammenzee meters hoog. Omstanders meldden aan de omroep dat ze twee enorme knallen hoorden. Ze zeggen dat de vuurzee vergelijkbaar is met die bij Chemie-Pack in 2011 in de Brabantse plaats.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.