Eerste G7-top in Brussel

Brussel is woensdag en donderdag voor het eerst het toneel van topoverleg tussen de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden. Oorspronkelijk zou de G7-bijeenkomst in het Russisch Sochi plaatsvinden, maar door de Russische agressie in Oekraïne werd de top naar de Belgische hoofdstad verplaatst.

De Europese Unie is gastheer van het overleg, maar de EU behoort niet tot de G7. Die bestaat uit de Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Frankrijk en Japan.

De G7 vergaderde regelmatig ook met Rusland (de G8), maar door de Russische inval op het Oekraïense schiereiland Krim heeft de G7 de samenwerking opgeschort. Pas als Rusland zich houdt aan de internationale verdragen is een terugkeer denkbaar, zo klinkt het in Brussel.

De Oekraïne-crisis staat wel hoog op de agenda van het overleg. Nieuwe, bijvoorbeeld zware economische, sancties zullen naar alle waarschijnlijkheid niet worden aangekondigd. Diplomatiek overleg tussen Rusland en Oekraïne blijft de inzet. Wel zullen de leiders zich uitspreken tegen de Russische agressie en Moskou oproepen meer te doen om de onrust in het meer pro-Russsische deel van Oekraïne weg te nemen.

Verder bespreken de leiders onder meer de wereldeconomie en energie- en klimaatvraagstukken. Er zal ook gesproken worden over internationale handelsverdragen.

Eerste G7-top in Brussel
Eerste G7-top in Brussel (Foto: ANP)