Gevangene boos om overplaatsing na seks met cipier

Een gedetineerde roofovervaller tekent protest aan omdat hij wordt overgeplaatst vanwege een seksuele relatie die hij had met een cipier. De 39-jarige man vindt het niet eerlijk dat hij de dupe is terwijl de 22-jarige bewaarster een grens heeft overschreden, zegt zijn advocaat Meindert Doornbos woensdag in het AD.

Ronald V. kreeg vijf jaar cel en tbs voor acht overvallen op benzinestations. Hij zou al in een tbs-kliniek moeten zitten, maar moet langer in de cel zitten omdat hij de overvallen pomphouders geen schadevergoeding kon betalen.

In de gevangenis kreeg V. een seksuele relatie met een vrouwelijke cipier. Toen dat aan het licht kwam, verloor hij zijn privileges en werd hij overgeplaatst.

"Een gedetineerde heeft geen gedragscode die stelt dat je geen relatie aan mag gaan met iemand uit de gevangenis. Zij heeft die gedragscode wel", zegt Doornbos. Hij heeft de indruk dat de cipier nu de hand boven het hoofd wordt gehouden. Volgens de gevangene heeft de vrouw ook brieven de gevangenis uit gesmokkeld en aangeboden drugs naar binnen te brengen.

De gevangene heeft bij de gevangenis in Leeuwarden een bezwaarschrift ingediend tegen de overplaatsing. Bij het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft hij een klacht ingediend wegens het niet naleven van de gedragscode.

De vrouw is nog niet geschorst omdat het onderzoek nog in de beginfase zit, zegt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen in de krant. Volgens hem is het normaal dat een gevangene wordt overgeplaatst als er vermoedens zijn dat hij een relatie met een cipier heeft.