Moslimbroederschap: stembusgang Egypte ongeldig

De presidentsverkiezingen in Egypte, die werden gewonnen door ex-legerleider Abdel-Fattah el-Sissi, zijn ongeldig en de uitslag is waardeloos. Dat heeft de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, de politieke arm van de Broederschap, woensdag gezegd. De partij zegt met niks anders genoegen te nemen dat het opnieuw aanstellen van Morsi als president.

De partij zegt 'het zogenaamde regime dat voortkwam uit de coup en alle beslissingen die sinds 3 juli genomen zijn niet te aanvaarden, totdat de gekozen president Mohammed Morsi in ere wordt hersteld als de president van (...) Egypte'. Nieuwszender Al-Jazeera, die ook op de korrel is genomen door de autoriteiten in Egypte, berichtte woensdag over een brief die Morsi aan de zender stuurde. Daarin roept Morsi, die sinds het leger de macht greep vastzit, zijn aanhangers op door te gaan met hun verzet. "Jullie revolutie zal in de nabije toekomst slagen", aldus de brief.

Onder leiding van El-Sissi zette het leger vorig jaar Morsi af, na weken van protesten tegen de president waar honderdduizenden mensen aan meededen. Dat was echter tegen het zere been van de Broederschap, waar Morsi aan het hoofd stond voor hij de vorige verkiezingen won. Sinds de coup zitten de leden en aanhangers van de Moslimbroederschap in de hoek waar de klappen vallen. Bij het optreden van de veiligheidsdiensten zijn honderden mensen opgekomen en duizenden gewond geraakt. De Moslimbroederschap, ooit Egyptes sterkste politieke organisatie, is monddood gemaakt.