Opnieuw opsteker Telegraaf in zaak radiobode

Redactie

De Telegraaf schendt geen auteursrecht bij het gebruik van programmagegevens. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam woensdagochtend in een zaak die de Nederlandse Publieke Omroep twee jaar geleden aanspande. De krant kan hierdoor een televisiegids gaan uitgeven.

Volgens de rechtbank vallen programmagegevens niet onder het auteursrecht, omdat ze geen 'eigen karakter' hebben en niet het 'persoonlijk stempel' van de maker dragen. De gegevens zijn niet meer dan een opsomming, waardoor De Telegraaf de gegevens kan gebruiken voor eigen doeleinden.

De uitspraak van de rechter is het slot van de bodemprocedure die de publieke omroep in 2012 aanspande. Parallel daaraan liep ook nog een kort geding met dezelfde inzet. In mei bepaalde het hof in Amsterdam in een tussenvonnis in het hoger beroep van die zaak ook al dat de programmagegevens niet vallen onder het auteursrecht. Over een maand volgt het definitieve oordeel.

Een woordvoerder van De Telegraaf zegt in een reactie blij te zijn met de uitspraak, maar waakt voor te veel euforie. "We lijken nu ruimte te krijgen om een televisiegids te publiceren, maar we zijn in het verleden al vaker teleurgesteld."

De Telegraaf begon in juni 2012 met het leveren van een televisiegids bij de krant. Na twee keer maakte de publieke omroep daar via een kort geding een einde aan. Zij waren bang dat de krant zou gaan concurreren met de eigen gidsen van de omroep. Dit zou de omroepen geld kosten, aangezien de publieke omroep een monopoly heeft op de programmagids.

In de Mediawet, die begin vorig jaar werd aangepast, staat dat omroepen hun programmagegevens zes weken van tevoren moeten afstaan tegen een marktconforme vergoeding. In 2012 gold dat de contractuele afspraak dat De Telegraaf de gegevens niet langer dan een dag van tevoren - en in het weekeinde 48 uur - mocht publiceren.